English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 12


12:1 Cap. 10 - Principii generale

12:2 "Domnul iti da pricepere in toate lucrurile."

12:3 Educatia cea buna

12:4 Lucrul cu mintile tinere este cea mai frumoasa lucrare facuta vreodata de barbati si femei. Cea mai mare grija trebuie avuta in educarea tinerilor, pentru diversificarea metodei de instruire in vederea stimularii nobilelor capacitati intelectuale. Parintii si profesorii sunt, cu siguranta, nepregatiti pentru buna educare a copiilor, daca nu au invatat mai intai lectia stapanirii de sine, a rabdarii, a ingaduintei, a bunatatii si a dragostei. Ce postura importanta pentru parinti, pedagogi si profesori! Putini sunt cei care realizeaza cele mai importante nevoi ale mintii si felul in care trebuie directionata dezvoltarea intelectului, evolutia gandurilor si a sentimentelor tinerilor.

12:5 Personalitatea la copii

12:6 Educarea copiilor, acasa ori la scoala, nu trebuie sa se asemene cu o dresura de animale; copiii au vointa si inteligenta, care trebuie orientate spre controlul tuturor capacitatilor personale. Animalele trebuie dresate, pentru ca ele nu au ratiune si intelect. Mintea omeneasca insa trebuie invatata autocontrolul. Ea trebuie educata sa stapaneasca intreaga fiinta, pe cand animalele sunt controlate de un stapan si invatate sa se supuna lui. Stapanul este pentru animalul lui minte, ratiune si vointa.

12:7 Copilul poate fi educat in asa fel incat, asemenea animalului, sa nu aiba vointa proprie. Chiar identitatea lui poate fi inghitita de a aceluia care ii controleaza formarea - vointa lui este, intru totul subjugata vointei educatorului. Copiii astfel educati vor fi intotdeauna deficitari in ceea ce priveste taria morala si responsabilitatea personala. Ei nu au fost invatati sa actioneze din ratiune si din principiu. Vointa lor a fost controlata de altcineva, iar mintea nu le-a fost solicitata, pentru a se putea dezvolta si instrui prin exercitiu. Ei n-au fost indrumati si disciplinati, potrivit capacitatilor si particularitatilor lor intelectuale, pentru ca, atunci cand va fi nevoie, sa le foloseasca cat mai bine.

12:8 Profesorii nu trebuie sa se opreasca aici, ci sa acorde o atentie deosebita si cultivarii, resurselor mai slabe, pentru ca toate capacitatile sa fie exersate si aduse la un nivel superior, iar mintea sa poata atinge dezvoltarea corespunzatoare.

12:9 Cauza instabilitatii la tineri

12:10 Sunt multe familii cu copii care par bine educati atata vreme cat se afla sub disciplina in care au fost crescuti. Dar atunci cand sistemul care-i tinea sub control nu mai este, ei sunt incapabili sa gandeasca, sa actioneze sau sa hotarasca pentru ei insisi. Acesti copii s-au aflat atat de mult sub o dictatura de fier, neingaduindu-li-se sa gandeasca si sa actioneze pentru ei in lucrurile in care era cel mai bine sa o faca, incat nu au incredere in ei insisi, pentru a actiona dupa propria judecata, si nu au opinia lor. Iar atunci cand ies

12:11 de sub influenta parintilor lor, pentru a actiona pe cont propriu, ei pot fi usor manevrati, prin ratiunea altora, intr-o directie gresita. Acestia nu au un caracter consecvent. Ei n-au fost lasati sa judece singuri si, prin asta, mintea lor nu s-a dezvoltat si intarit asa cum trebuie. Ei au fost atat de mult sub controlul absolut al parintilor, incat sunt total dependenti de acestia - parintii le sunt minte si ratiune.

12:12 Pe de alta parte, tinerii nu trebuie lasati sa gandeasca si sa actioneze independent de judecata parintilor si educatorilor. Copiii trebuie invatati sa respecte mintile cu experienta. Ei trebuie educati astfel, incat mintea lor sa fie in armonie cu aceea a parintilor si educatorilor si sa vada necesitatea de a urma sfaturile acestora din urma. Astfel, cand se vor departa de mana calauzitoare a celor ce i-au educat, caracterul lor nu va fi ca o trestie plecata in voia vantului...

12:13 Acei parinti si educatori care se lauda ca detin un control total asupra mintii si vointei copiilor aflati in grija lor n-ar mai face-o, daca ar putea vedea in viitor ceea ce se petrece in viata copiilor adusi la supunere prin forta sau teama. Acestia sunt aproape total nepregatiti pentru intalnirea cu responsabilitatile dure ale vietii. Ne mai aflandu-se sub controlul parintilor si al educatorilor, si fiind nevoiti sa gandeasca si sa actioneze singuri, aproape sigur ei vor apuca pe un drum gresit si vor ceda puterii ispitei. Ei nu vor reusi in viata de zi cu zi si aceleasi deficiente se vor reliefa si in viata lor religioasa.

12:14 Daca educatorii copiilor si ai tinerilor ar putea vedea anticipat rezultatul stilului lor gresit de lucru, atunci si-ar schimba planul de educare... Dumnezeu n-a intentionat niciodata ca o minte omeneasca sa se afle sub controlul total al alteia.

12:15 Aceia care fac eforturi pentru ca personalitatea celor pe care-i educa sa fie absorbita de a lor, pentru a le fi acestora minte, vointa si constiinta, isi asuma responsabilitati inspaimantatoare. Discipolii lor pot, in anumite ocazii, sa se prezinte ca niste soldati bine dresati, dar, atunci cand constrangerea dispare, se va vedea in ei o dorinta de independenta fata de principiul ferm. Aceia care isi vor propune sa-si educe astfel elevii, incat acestia sa poata vedea si simti ca puterea de a deveni oameni ai principiului neclintit, pregatit pentru orice situatie in viata, exista in ei insisi, sunt cei mai utili si in permanenta eficienti educatori. Lucrarea lor s-ar putea sa nu para chiar cea mai benefica unor observatori superficiali, iar stradaniile lor pot sa nu fie la fel de apreciate cum sunt cele ale educatorilor care tin mintea si vointa elevilor lor sub o autoritate absoluta, dar viata de mai tarziu a acestora va arata roadele unui proiect de educatie mai bun.

12:16 Exista pericolul ca, atat parintii, cat si educatorii, sa dicteze in exces, nereusind in acelasi timp sa intre intr-o relatie de comuniune cu copiii sau elevii lor. Ei sunt adeseori prea rezervati si-si exercita autoritatea intr-o maniera rece, lipsita de simpatie, ce nu poate cuceri inimile copiilor si elevilor. Daca i-ar strange pe copii in jurul lor, le-ar arata ca ii iubesc si ar manifesta interes fata de tot ceea ce fac ei, inclusiv fata de jocurile lor,

12:17 uneori chiar fiind ca niste copii printre ei, educatorii i-ar face foarte fericiti, castigandu-le dragostea si increderea, iar copiii vor invata mai repede sa le respecte si sa le iubeasca autoritatea.

12:18 Calitatile personale ale educatorului

12:19 Obiceiurile si principiile educatorului trebuie sa fie considerate de o importanta mai mare decat pregatirea lui teoretica. Daca este un crestin sincer, el va simti ca trebuie sa aiba acelasi interes in pregatirea morala, fizica, mintala si spirituala a elevilor sai. Pentru a exercita o influenta buna, el trebuie sa aiba un autocontrol perfect, iar inima sa-i fie plina de dragoste pentru elevii lui, dragoste vazuta in privirile, cuvintele si faptele lui. El va avea un caracter ferm, si atunci va putea forma mintea elevilor sai, invatadu-I totodata stiintele.

12:20 Educatia de la inceput a tinerilor este, in general, cea care le formeaza caracterele pentru toata viata. Cei care se ocupa de tineri trebuie sa fie foarte atenti in punerea in evidenta a calitatilor intelectuale ale acestora pentru a putea sti mai bine cum sa le directioneze pentru a putea fi valorificate.

12:21 Scoala ca o temnita

12:22 Sistemul educational, adoptat generatie dupa generatie, a fost daunator sanatatii si chiar vietii. Multi copii au petrecut cate cinci ore zilnic in salile de clasa prost aerisite si insuficient de spatioase pentru sanatatea elevilor. Aerul din asemenea incaperi devine in scurta vreme otrava pentru plamanii care il inhaleaza.

12:23 Copiii mici, ale caror sisteme osos si muscular nu sunt puternice si al caror creier este in dezvoltare, sunt tinuti inchisi in clasa, spre raul lor. Multi copii pornesc in viata cu o slaba zestre vitala si intemnitarea lor zilnica intr-o sala de clasa ii imbolnaveste si le slabeste sistemul nervos. Ei nu se mai dezvolta fizic datorita epuizarii nervoase.

12:24 Si, atunci cand candela vietii se stinge, parintii si educatorii nu considera ca au vreo contributie directa la aceasta. Langa mormantul copiilor lor, parintii indurerati considera acest necaz drept o incercare de la Dumnezeu cand, de fapt, printr-o ramanere voita in ignoranta, propria lor procedura este cea care a distrus viata copiilor. A pune moartea lor pe seama providentei este o blasfemie. Dumnezeu vrea ca micutii sa traiasca si sa fie educati pentru a avea caractere frumoase si pentru a-L onora pe Dumnezeu in aceasta lume si a-I aduce multumiri intr-o lume mai buna, cea vesnica.

12:25 Cunoasterea minunatului organism uman - oase, muschi, stomac, ficat, intestine, inima, piele - si intelegerea dependentei dintre organe pentru o functionare sanatoasa a lor este un studiu pentru care majoritatea mamelor nu manifesta interes. Ele nu cunosc nimic despre influenta trupului asupra mintii si a mintii asupra trupului. Mintea care face legatura intre finit si Infinit se pare ca ele nu o inteleg. Fiecare organ al trupului a fost facut sa slujeasca mintii. Mintea este capitala organismului.

12:26 Copiilor li se ingaduie sa manance alimente din carne, condimente, unt, branza, porc, dulciuri, mancaruri picante in general.

12:27 De asemenea, ei sunt lasati sa consume alimente nesanatoase, la ore neregulate, intre mese. Acestea isi fac efectul, afectand stomacul, excitand nervii si slabind intelectul. Parintii nu-si dau seama ca ei seamana samanta ce va rodi boala si moarte.

12:28 Multor copii li s-a ruinat viata prin preocuparea insistenta pentru intelect, neglijandu-se consolidarea capacitatilor lor fizice. Multi au murit de mici datorita procedurii urmate de niste parinti si educatori nechibzuiti, care le-au fortat mintea, prin magulire sau amenintari, atunci cand acestia erau prea mici pentru a face cunostinta cu sala de clasa. Mintea lor a fost impovarata cu lectii la vremea cand nu trebuia solicitata, ci lasata pana ce constitutia fizica devenea destul de solida pentru a putea sustine efortul intelectual. Copiii mici trebuie lasati slobozi, ca mieii, ca sa alerge in aer liber, sa fie liberi si fericiti, oferindu-li-se cele mai favorabile conditii pentru consolidarea unei constitutii fizice robuste.

12:29 Planul ideal

12:30 Parintii trebuie sa fie singurii profesori ai copiilor lor, pana ce acestia ajung la varsta de 8-10 ani. De indata ce copiii pot intelege, parintii trebuie sa le deschida marea carte a naturii lui Dumnezeu. Mama trebuie sa aiba mai putina afinitate pentru artificial in casa si imbracamintea ei. Ea trebuie sa-si ia timp pentru a cultiva, in ea si copiii ei, dragostea pentru minunatii boboci si pentru florile ce se deschid. Indreptand atentia copiilor spre multele culori si spre varietatea

12:31 formelor, mama le poate face cunostinta cu Dumnezeu, care a facut toate lucrurile frumoase, care ii atrag si ii bucura. Ea le poate indrepta mintea spre Creatorul lor si le poate trezi in inimile tinere dragostea pentru Tatal din ceruri, care a dovedit atata dragoste pentru ei. Parintii l pot asocia pe Dumnezeu cu tot ceea ce El a creat.

12:32 Singura sala de clasa pentru copiii pana la 8-10 ani trebuie sa fie aerul liber, cu flori ce infloresc, cu peisaje minunate, iar cel mai folosit manual - toate comorile naturii. Imprimate in mintea copiilor, in cadrul placut si pitoresc al naturii, aceste lectii nu vor fi uitate usor.

12:33 In educatia primara a copiilor, multi parinti si educatori nu pot intelege ca atentia cea mai mare trebuie acordata constitutiei fizice, pentru a se putea asigura sanatatea trupului si a mintii. Exista obiceiul de a-i indruma pe copii la scoala cand sunt doar niste prunci ce inca au nevoie de ingrijirea mamei. La o varsta frageda, ei sunt frecvent inghesuiti in salile de clasa prost aerisite, chinuiti in pozitii incomode in banci prost concepute, si drept rezultat, tanara si fragila lor constitutie are de suferit in multe cazuri.

12:34 Inclinatiile si obiceiurile din copilarie sunt foarte probabile de a se manifesta la maturitate. Un arbore tanar il poti indoi aproape cum vrei, si, daca il lasi sa creasca asa, va ajunge un copac deformat, o marturie permanenta a raului pe care i l-ai facut. Dupa ani de crestere,

12:35 poti incerca sa-l indrepti, dar toate stradaniile se vor dovedi zadarnice. Va fi intotdeauna un copac stramb.

12:36 Asa este si cu mintea tinerilor. Ei trebuie pregatiti cu atentie si delicatete, din copilarie. Pregatirea lor poate fi facuta spre bine sau spre rau, iar in viitor ei vor urma calea in care au fost porniti din copilarie. Obiceiurile formate in tinerete se vor intari o data cu cresterea individului si se vor consolida o data cu maturizarea acestuia.

12:37 Degenerare fizica

12:38 Din mana Creatorului, omul a iesit frumos, perfect, si atat de plin de viata, incat au trecut mai bine de o mie de ani pana cand pasiunile si poftele lui nesanatoase si celelalte violari ale legilor sanatatii si-au facut simtit efectul asupra rasei omenesti. Generatiile mai recente au simtit apasarea infirmitatii si a bolii din ce in ce mai acut si mai grav. Puterea vietii a slabit substantial prin ingaduirea apetitului si a pasiunii. Calcarea legii sanatatii si urmarile - suferinta - predomina atat de tare, incat barbatii si femeile considera actuala stare de boala, suferinta, slabiciune si moarte prematura, drept apanajul umanitatii.

12:39 Ciudata absenta a principiilor ce caracterizeaza aceasta generatie, manifestata in desconsiderarea legilor vietii si ale mortii, este uimitoare. Principala grija este: "Ce voi manca?" "Ce voi bea?" si "Cu ce ma voi imbraca?" Puterile morale sunt slabite, pentru ca barbatii si

12:40 femeile nu vor sa traiasca in ascultare de legile sanatatii si nu-si fac din asta o datorie personala. Majoritatea tinerilor raman ignoranti fata de legile existentei lor si-si ingaduie pofte si pasiuni cu pretul afectarii intelectului si a moralitatii. Se pare ca, voit, ei raman in ignoranta fata de rezultatul calcarii legilor naturii. Ei isi satisfac apetitul nesanatos, folosind otravuri lente, care altereaza sangele si submineaza resursele nervoase, aducandu-le, in consecinta, boala si moarte.

12:41 Importanta formarii in familie

12:42 O cauza importanta a actualei stari deplorabile de lucruri este aceea ca parintii nu realizeaza obligatia lor de a-si face copiii sa se conformeze legii sanatatii. Mamele isi iubesc copiii cu o dragoste idolatra si le satisfac apetitul, desi stiu ca asa ceva le afecteaza sanatatea, aducandu-le boala si nefericire. Aceasta cumplita "bunatate" este larg raspandita in actuala generatie. Dorintele copiilor sunt satisfacute pe seama sanatatii si caracterului lor, fiind mai usor pentru mama ca, din motive de timp, sa procedeze asa, decat sa-i retina de la ceea ce ei cer in gura mare. Astfel, mamele seamana o samanta ce va rasari si va da rod.

12:43 Copiii nu sunt invatati sa-si controleze poftele si dorintele si astfel ei devin egoisti, pretentiosi, neascultatori, nemultumitori, neevlaviosi. Mamele care fac acest lucru, vor culege cu amaraciune rodul semintei pe care au semanat-o. Ele au pacatuit impotriva cerului si impotriva copiilor lor, iar Dumnezeu le va considera responsabile.

12:44 Daca, vreme de generatii, educatia s-ar fi desfasurat dupa un alt plan, tineretul de azi nu ar fi atat de decazut si nedemn. Educatorii din scoli ar fi trebuit sa inteleaga psihologia si sa fie interesati nu numai de educarea lor in domeniul stiintelor, ci si in domeniul sanatatii, astfel incat cunostinta dobandita sa o poata folosi cu cel mai bun randament.

12:45 Corelarea muncii si relaxarii

12:46 Pentru ca tinerii si copiii sa fie sanatosi, voiosi si plini de viata, bine dezvoltati fizic si intelectual, ei trebuie sa stea mult in aer liber sa aiba un bun echilibru intre munca si relaxare. Copiii si tinerii care sunt tinuti numai in scoala, robi ai cartilor, nu pot avea o constitutie fizica robusta. Exercitiul mintii, la studiu, fara un exercitiu fizic corespunzator, tinde sa concentreze sangele la creier, dezechilibrand circulatia lui in organism. Creierul primeste prea mult sange, iar periferia prea putin. Trebuie sa existe reguli care sa potriveasca timpul de studiu la anumite ore, dupa care, o alta bucata de timp va fi petrecuta in activitate fizica. Si daca obiceiurile lor alimentare, vestimentare si cele referitoare la odihna sunt in armonie cu legea sanatatii, ei pot obtine educatia fara sacrificiul sanatatii fizice si intelectuale.

12:47 Ar fi trebuit ca scolile sa aiba legatura cu institutii ale muncii, pentru ca elevii lor sa poata beneficia de exercitiul necesar pe langa orele de clasa.

12:48 Munca si relaxarea ar fi trebuit sa fie puse in acord cu legea sanatatii si armonizate astfel, incat sa le mentina copiilor tonusul tuturor facultatilor lor trupesti si intelectuale. Astfel s-ar fi putut ajunge la o cunoastere practica a vietii, in acelasi timp cu dobandirea unei culturi a mintii.

12:49 La scoala, elevilor ar trebui sa li se dezvolte sensibilitatea morala pentru a vedea si simti ce asteapta societatea de la ei; trebuie sa traiasca in ascultare de legea sanatatii, astfel incat sa poata, prin existenta si influenta lor, prin sfat si exemplu, sa fie un beneficiu si o binecuvantare pentru societate. Tinerii trebuie facuti sa inteleaga ca totul are o influenta asupra societatii, fie spre bine, fie spre rau. Prima lectie a tinerilor trebuie sa fie cunoasterea trupului lor si mentinerea acestuia sanatos.

12:50 Rezultatul studiului neintrerupt

12:51 Multi parinti isi pun copiii sa invete aproape tot timpul anului. Acesti copii ajung la rutina unui studiu mecanic, fara insa a retine ceea ce invata. Multi dintre ei par astfel aproape privati de viata intelectuala. Monotonia unui studiu neintrerupt le toceste mintea si le micsoreaza interesul fata de lectii. Prea multa aplecare asupra cartilor devine un chin. Copiii nu mai au placere sa gandeasca si ambitie sa obtina cunostinte si nu-si cultiva obiceiuri de meditatie si cercetare. Copiii au mare nevoie de o educatie corecta, pentru a putea fi folositori lumii. Dar orice efort

12:52 care pune cultura generala deasupra educatiei morale este un efort prost directionat. Instruirea, cultivarea, slefuirea si innobilarea tinerilor si copiilor trebuie sa fie atat sarcina parintilor, cat si a educatorilor. Oameni care sa gandeasca bine sunt putini, din cauza ca influente false au obstructionat dezvoltarea intelectului. Ideea parintilor si a educatorilor, ca studiul neintrerupt fortifica mintea, s-a dovedit gresita in multe cazuri, rezultatul aplicarii ei fiind opus asteptarilor.

12:53 Traim intr-un veac in care aproape totul este superficial. Statornicia caracterelor este mica, deoarece formarea si educarea copiilor inca din leagan este superficiala. Caracterele lor sunt cladite pe nisipuri miscatoare. Renuntarea si stapanirea de sine nu au fost incluse in procesul modelarii acestor caractere. Copiii au fost mangaiati si alintati pana au ajuns lipsiti de orice simt practic...

12:54 Copiii trebuie invatati sa se astepte la ispite si intalniri cu greutati si cu pericole; sa aiba stapanire de sine si calm pentru a le depasi. In cazul ca nu vor cauta pericolul sau nu se vor aseza singuri in calea ispitei, ci vor evita influentele rele si anturajul stricat, cand, in mod inevitabil, vor ajunge in tovarasii periculoase, ei vor avea taria de caracter de a ramane de partea dreptatii, de a pastra principiile si de a se putea intoarce la puterea lui Dumnezeu cu moralul neatins. Daca, fiind bine educati, tinerii fac din Dumnezeu sprijinul lor, puterile lor morale vor face fata celui mai puternic test. (Testimonies for the Church, vol. 3, pg. 131-144).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: