Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi

Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, 11


11:1 Cap. 9 - Invatatori si invatatura

11:2 Adevarata educatie inseamna mai mult decat urmarea anumitor studii. Ea este cuprinzatoare, incluzand o armonioasa dezvoltare a tuturor capacitatilor fizice si mintale. Ea invata dragostea si temerea de Dumnezeu si este o pregatire pentru achitarea cu credinciosie a indatoririlor vietii.

11:3 Exista o educatie care este in mod esential lumeasca. Ea vizeaza reusita in lume, satisfacerea ambitiei egoiste. Pentru a dobandi aceasta educatie, multi cheltuiesc bani, aglomerandu-si mintea cu multe cunostinte inutile. Lumea ii socoteste invatati, dar Dumnezeu nu este in mintea lor. Ei mananca din pomul cunostintei lumesti, care hraneste si intareste mandria. In inima lor, ei devin nesupusi si straini fata de Dumnezeu, iar darurile incredintate lor sunt trecute de partea vrajmasului. Mare parte din educatia zilelor noastre este de acest gen. Lumea poate sa o considere de dorit, dar ea il pune in pericol pe cel care o urmeaza.

11:4 Exista un alt fel de educatie, foarte diferita. Principiile ei de baza, dupa cum declara cel mai mare Invatator pe care lumea L-a cunoscut vreodata, sunt: "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui"(Mat. 6,33). Scopul ei nu este egoist - a-L onora pe Dumnezeu si a-L sluji in aceasta lume. Pregatirea teoretica si, in aceeasi masura, cea practica au in vedere acest obiectiv. Cuvantul lui Dumnezeu este studiat; o legatura vitala se pastreaza cu Dumnezeu si se nutresc sentimente si trasaturi de caracter

11:5 superioare. Acest gen de educatie da rezultate durabile cat vesnicia. "Inceputul intelepciunii este frica de Domnul"(Prov. 9,10), si mai buna decat orice cunoastere este o intelegere a Cuvantului Sau.

11:6 Care sa fie caracterul educatiei date in scolile noastre? Va fi ea racordata la intelepciunea acestei lumi sau la intelepciunea de sus? Invatatorii trebuie sa faca mai mult decat o predare a stiintei cartilor pentru discipolii lor. Pozitia lor de ghid si instructor al tinerilor este una de mare raspundere, pentru ca le este data lucrarea de formare a unor minti si caractere. Cei care isi asuma aceasta lucrare trebuie sa aiba un caracter echilibrat. Ei vor avea maniere alese, vor fi ordonati in imbracaminte, atenti in tot ceea ce fac. Si vor manifesta adevarata amabilitate crestina, care castiga increderea si respectul. Invatatorul trebuie sa fie el insusi ceea ce doreste ca elevii sai sa devina.

11:7 Profesorii trebuie sa vegheze asupra elevilor lor, asa cum pastorul ingrijeste de turma incredintata lui. Ei trebuie sa aiba grija de sufletele discipolilor ca de unele de care au de dat socoteala.

11:8 Se poate ca profesorul sa aiba multe cunostinte in ceea ce priveste natura inconjuratoare, viata animala, descoperirile stiintei, inventiile tehnice sau artele, dar el nu se poate numi invatat, nu este bun pentru aceasta lucrare de educator al tinerilor, daca nu are in suflet o cunoastere a lui Dumnezeu si a lui Hristos. El nu poate fi un adevarat educator pana nu este el insusi un discipol in scoala lui Hristos, unde primeste invatatura de la Instructorul divin.

11:9 Dependenta noastra de Dumnezeu

11:10 Dumnezeu este izvorul intregii intelepciuni. El este infinit de intelept, de drept si de bun. Fara Hristos, nici cei mai intelepti oameni nu Il pot intelege pe Dumnezeu. Ei se pot considera destepti, se pot felicita pentru ceea ce stiu, dar simpla cunoastere intelectuala, fara marile adevaruri aflate in Hristos, nu inseamna nimic. "Inteleptul sa nu se laude cu intelepciunea lui ci cel ce se lauda, sa se laude ca are pricepere si ca Ma cunoaste, ca stie ca Eu sunt Domnul care fac mila, judecata si dreptate pe pamant"(Ieremia 9,23.24).

11:11 Daca oamenii ar putea pentru o clipa sa priveasca dincolo de limita viziunii lor, daca ar putea avea o vedere a celui Vesnic, orice gura s-ar opri din laudarosenia ei. Oamenii care traiesc in aceasta lume ca un atom, sunt marginiti. Dumnezeu are nenumarate lumi care Ii sunt ascultatoare si-I aduc slava. Cand, in domeniul stiintei, oamenii au ajuns la cel mai inalt grad permis de puterile lor limitate, dincolo inca se afla un infinit nepatruns de intelegerea lor.

11:12 Inainte de a fi cu adevarat intelepti, ei trebuie sa-si dea seama ca sunt dependenti de Dumnezeu si sa se umple de intelepciunea Lui. Dumnezeu este izvorul puterii intelectuale si spirituale. Oamenii cei mai mari, care au atins ceea ce lumea considera minunate culmi ale stiintei, nu se pot compara cu Ioan, ucenicul iubit, sau cu apostolul Pavel. Cand puterea intelectuala si cea spirituala se impletesc, atunci este atins cel mai inalt standard omenesc. Cei care fac acest lucru vor fi admisi de Dumnezeu ca impreuna lucratori cu El in educatie.

11:13 A te cunoaste pe tine insuti este o mare stiinta. Educatorul care se auto estimeaza corect. Il va lasa pe Dumnezeu sa-i formeze si disciplineze intelectul si va recunoaste sursa puterii lui. Cunoasterea de sine conduce la umilinta si la incredere in Dumnezeu, dar nu tine locul eforturilor de auto-perfectionare. Acela care isi cunoaste deficientele, nu-si va cruta stradaniile atingerii celui mai inalt standard fizic, intelectual si moral. Nici unul care e multumit cu un standard mai scazut nu trebuie sa aiba de-a face cu lucrarea de pregatire a tinerilor.

11:14 Un ajutor efectiv

11:15 Adevaratul educator va incerca, prin sfat si exemplu, sa aduca suflete la Hristos. El trebuie sa primeasca adevarul dragostei care sa-i curateasca inima si sa-i modeleze viata. Orice invatator trebuie sa se afle sub deplinul control al Duhului Sfant. Atunci Hristos poate sa-i vorbeasca inimii lui, cu glasul iubirii. Iar dragostea lui Dumnezeu, primita in inima, este o putere activa spre bine, insufletind si innobiland mintea si sufletul. Cu propria inima calda de dragostea divina, educatorul Il va inalta pe Omul de pe Calvar nu pentru a le oferi discipolilor Sai o informatie, ci pentru a-i face atenti la Hristos, pana ce El le va aparea "deosebindu-se din zece mii", cu toata fiinta lui, "plina de farmec"(Cant. Cant. 5,10-16).

11:16 Duhul Sfant este un ajutor efectiv in refacerea chipului lui Hristos in sufletul omenesc, dar eficienta si puterea Lui nu au fost pretuite in scolile noastre. El a fost prezent in scolile profetilor, punand chiar si gandurile in armonie cu vointa lui Dumnezeu. Exista o legatura vie intre cer si aceste scoli,

11:17 iar bucuria si multumirea inimilor in iubire isi gaseau expresie in cantarile de lauda la care se alaturau si ingerii.

11:18 Duhul Sfant vine in lume ca reprezentat al lui Hristos. El nu doar vorbeste despre adevar, El este adevarul - Martorul adevarat si credincios. El este marele Cercetator al inimilor, cunoscand caracterele tuturor.

11:19 Duhul Sfant a venit deseori in scolile noastre si nu a fost recunoscut, fiind tratat ca un strain, poate chiar ca un intrus. Orice profesor trebuie sa-L cunoasca si sa-L intampine frumos pe acest Oaspete ceresc. Daca isi vor deschide inimile pentru a primi Duhul, educatorii vor fi pregatiti pentru a colabora cu El in lucrarea pentru elevii lor. Si cand Duhului i se da cale libera, El va determina transformari minunate. El va lucra in orice inima, vindecand de egoism, modeland si cizeland caracterul si supunandu-i lui Hristos chiar si gandurile.

11:20 Marea nazuinta a educatorului trebuie sa fie desavarsirea caracterului lui Hristos in el si in elevii lui. Invatatori, lampile voastre sa fie bine puse la punct, si ele vor fi nu numai lumina pentru elevii vostri, ci vor trimite raze clare si in caminele in care acestia locuiesc, in vecinatatea lor si mult mai departe, in intunecimea morala a omenirii. (Special Testimonies on Education, pg. 47-52, 15 mai 1896).

11:21 Unii frati afirma ca exista o multime de tineri in biserica noastra care au nevoie de beneficiile pregatirii in scolile noastre, dar care nu le pot frecventa, daca nu vor fi micsorate taxele.

11:22 Aceia care pledeaza pentru taxe reduse trebuie sa analizeze problemele atent, pe toate fetele. Daca elevii nu dispun de suficiente mijloace proprii pentru a plati costul real al unei lucrari constiincioase pentru educarea lor, nu ar fi mai bine ca parintii, prietenii sau comunitatile lor, de care apartin, ori frati generosi din teritoriul conferintei lor sa-i ajute, decat sa lase ca asupra scolii sa apese numeroase datorii? Ar fi mult mai bine ca mai multi patroni de institutii sa sponsorizeze impreuna cheltuiala, pentru ca scoala sa nu devina datoare.

11:23 Bisericile din diferite localitati ar trebui sa simta ca asupra lor se afla o solemna responsabilitate in pregatirea tinerilor si educarea talentelor spre o angajare in lucrare misionara. Atunci cand se gasesc in comunitate tineri promitatori, ca viitori buni lucratori, acestea sa-si asume raspunderea de a-i trimite la una dintre scolile noastre de pregatire. In comunitatile noastre, se afla capacitati extraordinare, care trebuie puse la lucru. Exista persoane care ar putea sluji bine in via Domnului, dar multi sunt prea saraci pentru a putea dobandi educatia necesara, fara ajutor material. Comunitatile trebuie sa simta ca a contribui la sustinerea materiala a acestora este un privilegiu.

11:24 Aceia care au adevarul in inima sunt totdeauna dispusi sa ajute cu generozitate acolo unde este nevoie, determinandu-i si pe altii sa le urmeze exemplul. Daca sunt tineri care ar putea beneficia de scolile noastre, dar nu pot plati in intregime taxele, biserica trebuie sa-si arate generozitatea, ajutandu-i. In plus, in fiecare conferinta trebuie strans un fond de imprumut

11:25 pentru elevii buni, dar saraci, care doresc sa se dedice lucrarii misionare. In unele cazuri, acesti elevi trebuie chiar sa beneficieze de donatii. Cand a fost deschis pentru prima data colegiul din Battle Creek, exista la Review and Herald un fond destinat celor care doreau sa obtina o educatie, dar nu aveau mijloace. El era la dispozitia unor elevi, pana ce acestia reuseau sa-si faca o situatie, apoi, din castigul lor, ei aveau sa restituie ceea ce folosisera, astfel incat si altii sa poata beneficia.

11:26 Asemenea rezerve trebuie facute si in prezent pentru intretinerea unui fond de imprumut al elevilor buni, dar saraci, care doresc sa se pregateasca pentru lucrarea misionara. Tinerilor li se va arata clar ca trebuie, pe cat posibil, sa-si aiba contributia proprie la costul educatiei lor, pentru ca ceea ce costa putin va fi putin apreciat, dar ceea ce are un pret relativ apropiat de adevarata valoare va fi apreciat corespunzator.

11:27 Avantajele profesorului nostru pot fi reduse, dar, daca el are o adevarata patrundere a naturii umane, daca apreciaza maretia lucrarii sale, pentru care are o dragoste adevarata, daca are dorinta de a lucra in mod serios, umil si perseverent, el va intelege nevoile elevilor sai si, printr-un spirit simtitor, le va castiga inima, si-i va conduce inainte si in sus. Eforturile lui vor fi atat de bine directionate, incat scoala va deveni o putere vie in cresterea spre bine, plina de duhul adevaratei propasiri.