Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Parabolele Domnului Hristos

Parabolele Domnului Hristos, 7


7:1 Cap. 6 - Alte invataturi din semanarea semintei

7:2 Din lucrarea de semanare a semintei si a cresterii plantei ce rasare din samanta, se pot scoate invataturi pretioase, atat in familie cat si in scoala. Daca tinerii si copiii ar recunoaste in lucrurile din natura lucrarea puterii divine, atunci ei ar fi in stare, prin credinta, sa se bucure de privilegii deosebite. Ajungand sa inteleaga lucrarea minunata a lui Dumnezeu de a satisface nevoile marii Sale familii, si cum trebuie sa coopereze cu El, ei vor avea mai multa credinta in Dumnezeu si vor ajunge sa priceapa mai bine lucrarea Sa in viata lor zilnica.

7:3 Prin Cuvantul Sau, Dumnezeu a adus la existenta samanta, ca si pamantul. Tot prin Cuvantul Sau El i-a dat puterea de a creste si a se inmulti. El a zis: "Sa dea pamantul verdeata, iarba cu samanta, pomi roditori, care sa faca rod dupa soiul lor si care sa aiba in ei samanta lor pe pamant. Si asa a fost... Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun." Geneza 1,11-12. Acel Cuvant este cel care face si astazi ca samanta sa creasca.

7:4 Fiecare samanta, care-si inalta firul sau verde in lumina soarelui, vorbeste despre puterea facatoare de minuni a acelui Cuvant rostit de Cel care "zice si se face; porunceste si ce porunceste ia fiinta". Psalmul 33,9.

7:5 Domnul Hristos a invatat pe ucenicii Sai sa se roage: "Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi." Matei 6,11. Si aratand spre florile campului le-a dat asigurarea: "Daca astfel imbraca Dumnezeu iarba de pe camp... nu va va imbraca El cu mult mai mult pe voi, putin credinciosilor?" Matei 6,30. Domnul Hristos este mereu activ, lucrand ca sa raspunda la aceasta rugaciune si pentru a implini aceasta asigurare data de El. Exista o putere invizibila, mereu la lucru in slujba omului, spre a-l hrani si a-l imbraca. Dumnezeu se foloseste de multe mijloace pentru a face ca samanta, care in aparenta s-ar parea ca este aruncata, sa devina o planta vie. Si El se ingrijeste sa dea in masura deplina tot ceea ce este necesar pentru un seceris bogat, in cuvinte minunate, Psalmistul spune:

7:6 " Tu cercetezi pamantul si-i dai belsug,

7:7 il umpli de bogatii

7:8 si de rauri dumnezeiesti, pline de apa.

7:9 Tu le dai grau,

7:10 pe care iata cum il faci sa rodeasca;

7:11 ii uzi brazdele,

7:12 ii sfarami bulgarii,

7:13 ii moi cu ploaie,

7:14 si-i binecuvantezi rasadul.

7:15 Incununezi anul cu bunatatile Tale,

7:16 si pasii Tai, varsa belsugul. "

7:17 Psalmul 65, 9-11

7:18 _________

7:19 Lumea materiala se afla sub controlul lui Dumnezeu. Natura asculta de legile puse ei. Totul vorbeste si actioneaza dupa vointa lui Dumnezeu. Norii si lumina soarelui, roua si ploaia, vantul si furtuna, toate sunt supravegheate de Dumnezeu si, implicit, se supun in ascultare la porunca Sa. Ascultarii de Legea lui Dumnezeu se datoreaza faptul ca firul de grau razbate prin pamant "intai un fir verde, apoi spic, dupa aceea grau deplin in spic". Marcu 4,28. Toate acestea Dumnezeu

7:20 le face sa creasca la timpul lor, pentru ca ele nu se pot impotrivi lucrarii Lui. Si atunci cum poate oare omul, facut dupa chipul lui Dumnezeu si inzestrat cu ratiune si grai, sa fie singurul care sa nu pretuiasca darurile Sale si sa fie neascultator de voia Sa? Oare numai fiintele rationale sa aduca confuzie in lumea noastra?

7:21 _________

7:22 In orice lucru care serveste la intretinerea omului, se vede conlucrarea eforturilor divine cu cele omenesti. Nu poate fi nici o recolta, daca mainile omenesti nu-si fac partea in semanarea semintei. Dar fara mijloacele pe care Dumnezeu le pune la dispozitie, soarele si ploaia, roua si norii, samanta n-ar putea creste. Tot asa stau lucrurile in orice ocupatie, in orice domeniu al cercetarii si stiintei. Astfel stau lucrurile si in cele spirituale, in formarea caracterului si in orice ramura a activitatii crestine. Noi avem partea noastra pe care trebuie s-o aducem la indeplinire, iar puterea divina trebuie sa se uneasca cu noi, sau de nu, eforturile noastre vor fi zadarnice.

7:23 Ori de cate ori omul infaptuieste ceva, fie in domeniul spiritual sau in cel material, el nu trebuie sa uite ca face aceasta printr-o cooperare cu Facatorul sau. Este marea noastra nevoie, aceea de a ne da seama ca depindem de Dumnezeu. Se pune o prea mare incredere in om si in nascocirile lui, si prea putina incredere in puterea pe care Dumnezeu sta gata sa ne-o dea. "Caci noi suntem impreuna lucratori cu Dumnezeu." 1 Corinteni 3,9. Partea pe care elementul om o are de facut, este nespus de mica; dar daca ea este unita cu divinitatea Domnului Hristos, atunci el poate face totul, prin puterea pe care Domnul Hristos o da.

7:24 _________

7:25 Dezvoltarea treptata a plantei din samanta este o ilustrare a educatiei copilului, "intai un fir verde, apoi spic, dupa aceea grau deplin in spic." Cel care a rostit aceasta parabola,

7:26 este Cel care a adus la existenta samanta cea mica, a dotat-o cu proprietati vitale si a stabilit legile care-i guverneaza cresterea. Iar adevarurile, pe care parabola le invata, au fost o realitate vie in propria Sa viata. Atat in cele fizice, cat si in cele spirituale, El a urmat randuiala divina a cresterii, ilustrata prin planta, si El doreste ca toti tinerii sa creasca la fel. Desi El era Maiestatea cerului, imparatul slavei, El a venit ca prunc in ieslea Betleemului, si pentru un timp nu era decat un copilas neajutorat ce se afla in grija mamei Sale. In copilarie El a implinit lucrarile unui copil ascultator. A vorbit si a actionat cu intelepciunea unui copil si nu cu aceea a unui om matur, onorand pe parintii Sai, aducand la indeplinire dorintele lor, ajutandu-i dupa puterile Lui de copil. Dar in fiecare etapa a dezvoltarii Sale, El era desavarsit, traind o viata simpla, naturala, o viata fara de pacat. Despre copilaria Sa, raportul sfant ne spune: "Iar pruncul crestea si se intarea; era plin de intelepciune, si harul lui Dumnezeu era peste El." Luca 2,40. Iar despre tineretea Sa ne este spus: "Si Isus crestea in intelepciune, in statura si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor." Luca 2,52.

7:27 Aici era sugerata lucrarea parintilor si a educatorilor. Ei trebuie sa urmareasca cultivarea tendintelor bune ale tinerilor, pentru ca in fiecare stadiu de dezvoltare a vietii lor, ei sa poata reprezenta frumusetea naturala, potrivit perioadei respective, desfasurandu-se in mod natural, ca si a plantelor din gradina.

7:28 Copiii cei mai atragatori sunt aceia care sunt naturali si neafectati. Nu este un lucru intelept acela de a le acorda o atentie deosebita, repetand inaintea lor cuvintele mai istete pe care le-au spus. Vanitatea nu trebuie incurajata laudandu-le infatisarea, cuvintele sau faptele lor. Ei n-ar trebui sa fie imbracati in mod costisitor sau extravagant. Aceasta incurajeaza mandria in ei si trezeste gelozia in inimile tovarasilor lor.

7:29 Cei mici ar trebui sa fie educati intr-o simplitate copilareasca.

7:30 Ei trebuie sa fie invatati sa se multumeasca cu indatoriri mici si folositoare, cu placeri si experiente naturale, pe masura varstei lor. Copilaria corespunde cu "firul verde" din parabola, iar firul verde are o frumusete deosebita in el, o frumusete a sa proprie. Copiii nu trebuie sa fie siliti la o maturitate precoce, ci ar trebui sa-si pastreze cat mai mult posibil fragezimea si dragalasenia primilor lor ani.

7:31 Cei mici pot fi crestini, avand o experienta potrivita cu varsta lor. Aceasta este tot ceea ce Dumnezeu asteapta de la ei. Ei au nevoie sa fie educati in cele spirituale, iar parintii ar trebui sa le dea ocazia ca ei sa-si formeze caracterul, asemenea caracterului Domnului Hristos.

7:32 _________

7:33 In legile pe care Dumnezeu le-a asezat in natura, efectele urmeaza cauzei cu o certitudine ce nu da gres. Secerisul va dovedi ce fel a fost semanatul. Muncitorul lenes este condamnat de chiar lucrul sau. Secerisul aduce marturie impotriva lui. Tot astfel stau lucrurile si in cele spirituale; credinciosia fiecarui lucrator este masurata prin rezultatele lucrului sau. Caracterul lucrarii sale, fie el harnic sau lenes, se va vedea la seceris. In acest fel se hotaraste destinul sau pentru vesnicie.

7:34 Fiecare samanta ce a fost semanata aduce un seceris dupa felul ei. Tot asa este si in viata omului. Noi trebuie sa semanam cu totii semintele rabdarii, simpatiei si dragostei; pentru ca toti vom secera ceea ce am semanat. Orice tendinta de egoism, de iubire de sine, de incredere de sine, va aduce un seceris asemanator. Cel care traieste numai pentru sine seamana in firea pamanteasca si, de pe urma firii pamantesti, va culege numai putrezirea. Galateni 6,8.

7:35 Dumnezeu nu nimiceste pe nimeni. Oricine este totusi distrus, se va distruge singur. Oricine cauta sa inabuse mustrarile de constiinta, seamana semintele necredintei, iar acestea vor aduce in mod sigur un seceris.

7:36 Respingand prima avertizare din partea lui Dumnezeu, Faraonul din vechime a semanat semintele incapatanarii si a secerat incapatanare. Dumnezeu nu l-a obligat sa nu creada. Samanta necredintei, pe care acesta a semanat-o, a produs un seceris dupa felul ei. De aceea atitudinea lui de impotrivire a continuat, pana cand a ajuns sa vada tara sa pustiita, pe fiul sau intai nascut rece si mort, si pe toti intaii nascuti ai casei lui, si ai tuturor familiilor din imparatia sa morti, pana cand apele marii s-au strans iarasi asupra cailor, carelor si a razboinicilor lui. Istoria sa este o ilustratie teribila a adevarului cuprins in cuvintele ce spun ca: "Ce seamana omul, aceea va si secera." Galateni 6,7. Daca oamenii si-ar da seama de lucrul acesta, atunci ar fi cu mult mai atenti la samanta pe care o seamana.

7:37 Cand samanta semanata produce un seceris, si aceasta la randul ei este din nou semanata, atunci recolta va fi si mai mare. In relatiile noastre cu altii, legea aceasta se dovedeste a fi valabila. Fiecare fapta, fiecare cuvant, este o samanta care va aduce roade. Orice fapta de bunatate, de ascultare, sau de lepadare de sine, se va reproduce si in altii si, prin acestia, mai departe in altii. Astfel, fiecare fapta de invidie, de rautate, sau de dezbinare, este o samanta care va da o "radacina de amaraciune" (Evrei 12,15), de pe urma careia multi pot fi manjiti. Si cat de mare va fi numarul celor otraviti de acesti "multi". Astfel, semanatul binelui si raului continua sa aduca roade pentru prezent si vesnicie.

7:38 _________

7:39 In pilda semintei semanate, suntem invatati darnicia atat in cele materiale, trecatoare, cat si in cele spirituale. Dumnezeu spune: "Ferice de voi, care semanati pretutindeni de-a lungul apelor." Isaia 32,20. "Sa stiti: cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera." 2 Corinteni 9,6. A semana pretutindeni de-a lungul apelor, inseamna o continua imprastiere a darurilor lui Dumnezeu, inseamna a da ori de cate ori cauza lui Dumnezeu sau nevoile omenirii fac apel, au nevoie

7:40 de ajutorul nostru. Faptul acesta nu va duce la saracie. Caci "cine seamana mult, mult va secera." Semanatorul isi inmulteste samanta aruncand-o in pamant. Tot asa este si cu cei care sunt credinciosi in distribuirea darurilor lui Dumnezeu, impartindu-le, ei fac sa se inmulteasca binecuvantarile lor. Dumnezeu le-a fagaduit abundenta, pentru ca ei sa continue sa dea. "Dati, si vi se va da; ba inca, vi se va turna in san o masura buna, indesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra. Caci cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura." Luca 6,38.

7:41 Dar semanatul si seceratul inseamna mult mai mult. Dand si altora din binecuvantarile materiale pe care ni le-a dat Dumnezeu, aceasta dovada a iubirii si simpatiei noastre trezeste in primitor multumire si recunostinta fata de Dumnezeu. In acest fel ogorul inimii este pregatit ca sa primeasca semintele adevarului spiritual. Si Acela care da semanatorului samanta, se va ingriji ca aceasta samanta sa incolteasca si sa aduca roade pentru viata vesnica.

7:42 _________

7:43 Prin aruncarea bobului de grau in pamant, Domnul Hristos a infatisat sacrificiul Sau pentru mantuirea noastra. "Adevarat, adevarat, va spun, ca daca grauntele de grau, care a cazut pe pamant, nu moare, ramane singur; dar daca moare" spunea El "aduce multa roada." Ioan 12,24. Astfel, moartea Domnului Hristos va aduce roade pentru Imparatia lui Dumnezeu. Potrivit legii regnului vegetal, viata va fi rezultatul mortii Sale.

7:44 Si toti aceia, care vor aduce roada ca impreuna lucratori cu Hristos, trebuie ca mai intai sa cada pe pamant si sa moara. Viata trebuie sa fie aruncata in brazda nevoilor lumii. Iubirea de sine, interesul egoist, trebuie sa piara. Dar legea sacrificiului de sine este legea conservarii de sine. Samanta ingropata in pamant aduce roade, iar la randul lor si acestea sunt semanate, in acest fel recolta se inmulteste. Plugarul isi pastreaza samanta aruncand-o in pamant. Tot asa stau lucrurile si in viata noastra; a da, inseamna a trai.

7:45 Viata care va fi pastrata este viata care de bunavoie este consacrata in slujba lui Dumnezeu si a omului. Aceia care in lumea aceasta isi sacrifica viata pentru Hristos o au asigurata pentru vesnicie.

7:46 _________

7:47 Samanta moare, pentru a rasari intr-o viata noua; aceasta ne invata lectia invierii. Toti aceia care iubesc pe Dumnezeu vor trai, de asemenea, in Edenul de sus. Despre corpul omenesc ce este asezat in mormant, unde se descompune, Dumnezeu spune: "Trupul este semanat in putrezire, si inviaza in neputrezire; este semanat in ocara, si inviaza in slava; este semanat in neputinta, si inviaza in putere", 1 Corinteni 15,42-43.

7:48 _________

7:49 Acestea sunt numai cateva, din multele invataturi scoase din parabola vie, luata din natura, si anume Parabola semanatorului si a semintei. Cand parintii si educatorii crestini vor incerca sa prezinte aceste invataturi, ei ar trebui sa faca lucrul acesta practic. Puneti pe copii sa lucreze ei insisi ogorul si sa semene samanta. In timp ce ei lucreaza, parintii sau educatorii le pot vorbi despre gradina inimii si despre samanta cea buna sau cea rea semanata acolo, si dupa cum ogorul trebuie pregatit pentru a primi samanta, tot asa trebuie pregatita si inima pentru samanta adevarului. Cand samanta este aruncata in pamant, ei pot vorbi despre moartea Domnului Hristos; si cand firul rasare, ei pot vorbi despre adevarul invierii, in timp ce planta creste, se dezvolta, se poate continua invatatura despre asemanarea dintre semanatul natural si cel spiritual.

7:50 Tinerii trebuie sa fie instruiti la fel. Ei trebuie sa fie invatati sa lucreze pamantul. Ar fi bine, daca pe langa fiecare institutie de invatamant teologic, ar fi si un teren pentru agricultura. Un astfel de teren ar trebui considerat a fi insasi sala de clasa a lui Dumnezeu. Lucrurile din natura ar trebui privite ca

7:51 fiind manualul de studii dupa care copiii Sai trebuie sa invete, si din care ei pot obtine cunostinte cu privire la educatia lor.

7:52 In cultivarea pamantului, in pregatirea si prelucrarea lui, sunt multe lectii pe care noi le putem invata totdeauna. Nimeni nu s-ar gandi sa se aseze pe o bucata de pamant salbatic, nelucrat si sa astepte sa aiba de indata un seceris. Trebuie depusa o munca grea, fara preget si perseverenta, pentru pregatirea terenului in vederea semanarii semintei. Tot asa stau lucrurile si cu lucrarea spirituala din inima omului. Cei care vor beneficia de pe urma cultivarii pamantului, trebuie sa lucreze avand Cuvantul lui Dumnezeu in inimile lor. Atunci ei vor gasi pamantul arid al inimilor lor destelenit, prin influenta linistita si cuceritoare a Duhului Sfant. Daca pamantul nu va fi lucrat din greu, el nu va da recolta. Tot asa este si cu ogorul inimii. Duhul lui Dumnezeu trebuie sa lucreze asupra ei pentru a o curati si a o supune, mai inainte ca ea sa poata aduce roada pentru slava lui Dumnezeu.

7:53 Pamantul nu va produce bogatiile lui atata vreme cat este lucrat numai din cand in cand. El cere o atentie grijulie si zilnica. El trebuie arat des si adanc, pentru a indeparta buruienele care iau hrana semintelor bune ce au fost semanate, in acest fel cei care ara si seamana pregatesc secerisul. Nimeni nu trebuie sa stea inactiv in intinsul ogorului, in mijlocul sperantelor lor sfaramate.

7:54 Binecuvantarea lui Dumnezeu se va odihni asupra acelora care lucreaza in acest fel pamantul, luand din natura invataturi spirituale. Muncitorul cunoaste prea putin, atunci cand cultiva pamantul, ce comori se deschid inaintea sa. In timp ce el nu trebuie sa nesocoteasca sfaturile pe care le poate avea din partea celor cu experienta, si din informatiile pe care oamenii intelepti le pot da, el trebuie totusi sa adune invatatura pentru sine. Aceasta face parte din educatia sa. Cultivarea pamantului va contribui la propria sa educatie.

7:55 Acela Care face ca samanta sa rasara, Care se ingrijeste de ea zi si noapte, care-i da putere sa se dezvolte, este Autorul fiintei noastre, Imparatul cerurilor, si El are cea mai mare grija si cel mai mare interes pentru copiii Sai. In timp ce semanatorul pamantesc seamana samanta pentru sustinerea vietii noastre pamantesti, Semanatorul Divin va semana in suflet samanta care va avea ca rod viata vesnica.