English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Parabolele Domnului Hristos

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Parabolele Domnului Hristos, 36


36:1 Cap. 28 - Rasplata harului

36:2 (Capitol bazat pe textele din Matei 19, 16-30; 20, l-l6; Marcu 10, 17-31; Luca 18, 18-30)

36:3 Iudeii aproape ca pierdusera din vedere adevarul cu privire la harul nemeritat al lui Dumnezeu. Rabinii invatau ca harul sau favoarea lui Dumnezeu trebuie sa fie castigata. Ei sperau ca prin propriile lor fapte sa dobandeasca rasplata neprihanirii. Astfel, intreaga lor inchinare era stimulata de spiritul de lacomie al celor naimiti. Nici chiar ucenicii Domnului Hristos nu se eliberasera cu totul de acest spirit, iar Mantuitorul cauta fiecare ocazie ca sa le arate greseala lor. Chiar inainte de a rosti parabola lucratorilor viei, s-a intamplat un lucru care I-a deschis calea pentru a prezenta principiile cele adevarate, cele drepte.

36:4 Pe cand Domnul Hristos mergea pe cale, un tanar conducator a venit fuga langa El si, ingenunchind, L-a salutat cu respect, spunandu-I: "Bunule invatator, ce sa fac, ca sa mostenesc viata vesnica?" Marcu 10, 17.

36:5 Acest conducator s-a adresat Domnului Hristos numai ca unui rabin onorat, fara a vedea in El pe Fiul lui Dumnezeu. Mantuitorul i-a zis: "Pentru ce Ma numesti bun? Nimeni nu este bun decat Unul Singur: Dumnezeu", v. 18. Pe ce baza Ma numesti bun? Dumnezeu

36:6 singur este bun! Daca Ma recunosti ca sunt bun, atunci trebuie sa Ma primesti ca Fiul si reprezentantul Sau.

36:7 "Daca vrei sa intri in viata", a adaugat El, "pazeste poruncile". Caracterul lui Dumnezeu este exprimat in Legea Sa; si pentru ca sa fii in armonie cu Dumnezeu, atunci principiile Legii Sale trebuie sa fie izvorul tuturor actiunilor tale.

36:8 Domnul Hristos nu micsoreaza cerintele Legii. Intr-un limbaj ce nu putea fi inteles gresit, El a prezentat ascultarea de ea, ca o conditie a vietii vesnice - aceeasi conditie ceruta lui Adam mai inainte de caderea lui. Dumnezeu nu asteapta mai putin astazi de la un suflet, decat a asteptat de la Adam in Paradis si anume, o ascultare desavarsita si o neprihanire absoluta. Cerintele sub legamantul harului sunt tot asa de cuprinzatoare, ca si cele din Eden si anume armonie perfecta cu Legea lui Dumnezeu, care este sfanta, dreapta si buna.

36:9 La indemnul "pazeste poruncile", tanarul a intrebat: "Care?" El credea ca Domnul Hristos vorbea despre unele precepte ceremoniale, dar El facea referire la Legea care a fost data pe Sinai. El a amintit o serie de porunci de pe cea de a doua tabla a Decalogului, apoi le-a rezumat pe toate intr-un singur precept; "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti". Matei 19, 17-l9.

36:10 Tanarul a raspuns imediat, fara nici un fel de ezitare: "Toate aceste porunci le-am pazit cu grija din tineretea mea; ce-mi mai lipseste?" v. 20. Conceptia sa cu privire la Lege tinea de formele exterioare, era superficiala. Judecat din punct de vedere omenesc, el si-a pastrat un caracter ireprosabil. Intr-o mare masura, viata sa exterioara era fara vina; el, in adevar, gandea ca ascultarea sa a fost fara greseala. Si cu toate acestea, el avea o teama launtrica si anume ca nu totul era bine intre el si Dumnezeu. Acest fapt l-a facut sa intrebe: "Ce-mi mai lipseste?"

36:11 "Daca vrei sa fii desavarsit," i-a spus Domnul Hristos, "du-te de vinde ce ai, da la saraci, si vei avea o comoara in cer! Apoi,

36:12 vino si urmeaza-Ma". "Cand a auzit tanarul vorba aceasta, a plecat foarte intristat; pentru ca avea multe avutii", v. 2l-22.

36:13 Cel ce se iubeste numai pe sine, este un calcator al Legii. Acest lucru dorea Isus sa-l lamureasca tanarului; si de aceea El l-a pus la proba, un test care sa scoata in evidenta egoismul inimii sale. El i-a aratat pata, partea bolnava a caracterului sau. Tanarul n-a mai manifestat dorinta unei mai mari iluminari. In sufletul sau, el cultiva un idol; lumea era dumnezeul sau. El marturisea ca pazeste poruncile, dar era lipsit de principiile ce formau chiar spiritul si viata tuturor poruncilor. El nu avea adevarata iubire fata de Dumnezeu si fata de om. Lipsa aceasta era lipsa a tot ceea ce l-ar fi putut califica sa intre in imparatia Cerurilor. Din cauza iubirii sale egoiste si a dorintei sale de castig lumesc, el nu mai era in armonie cu principiile cerului.

36:14 Cand acest tanar conducator a venit la Isus, sinceritatea si

36:15 seriozitatea, zelul lui, au cucerit inima Mantuitorului. "Isus S-a uitat tinta la el", si... "l-a iubit". Marcu 10 21. In acest tanar, El a vazut un barbat care ar fi putut lucra ca predicator al neprihanirii. Mantuitorul ar fi primit pe acest tanar talentat si nobil, tot asa de repede cum a primit si pe sarmanii pescari care L-au urmat. Daca tanarul si-ar fi consacrat calitatile, talentele sale lucrarii de salvare a sufletelor el ar fi putut deveni un lucrator harnic si plin de succes, pentru Hristos.

36:16 Dar mai intai, acesta trebuia sa primeasca conditiile uceniciei. El trebuia sa se consacre, sa se predea fara rezerva lui Dumnezeu. La chemarea Mantuitorului, Ioan, Petru, Matei si tovarasii lor, s-au sculat si au mers dupa El." Luca 5,28. Aceeasi consacrare s-a cerut si tanarului conducator. Facand acest lucru, Domnul Hristos n-a cerut nici un sacrificiu mai mare decat a facut El insusi. "El macar ca era bogat, S-a facut sarac pentru voi, pentru ca prin saracia Lui, voi sa va imbogatiti". 2 Corinteni 8, 9. Tanarul nu avea decat sa apuce pe drumul pe care Domnul Hristos mergea inaintea lui.

36:17 Domnul Hristos privea mult la acest tanar si dorea mult mantuirea lui. El dorea sa-l poata trimite ca un mesager al binecuvantarii oamenilor. In locul a ceea ce El i-a cerut sa paraseasca, Domnul Hristos i-a oferit privilegiul comuniunii sale cu Sine. "Urmeaza-Ma", i-a zis El. Acest privilegiu a fost primit cu bucurie de catre Petru, Iacov si Ioan. Tanarul insusi privea la Domnul Hristos cu admiratie. Inima sa era atrasa spre Mantuitorul. Dar el nu era gata sa accepte principiul Mantuitorului de lepadare de sine. El a ales mai degraba bogatiile sale decat pe Hristos. El dorea viata vesnica, dar n-a vrut sa primeasca in sufletul sau acea iubire neegoista, singura care inseamna viata, si cu o inima intristata el a plecat de la Hristos.

36:18 Pe cand tanarul conducator pleca, Domnul Hristos a spus ucenicilor Sai: "Va spun ca greu va intra un bogat in Imparatia Cerurilor". Matei 19, 23. Aceste cuvinte au uimit pe

36:19 ucenici. Ei au fost invatati sa priveasca pe cei bogati ca favoriti ai cerului; ei insisi sperau sa primeasca in imparatia lui Mesia, putere lumeasca si bogatie; daca bogatii nu aveau sa intre in Imparatia Cerurilor, atunci ce nadejde mai ramanea pentru ceilalti oameni?

36:20 "Isus a luat din nou cuvantul, si le-a zis: "Fiilor, cat de anevoie este pentru cei ce se incred in bogatii, sa intre in Imparatia lui Dumnezeu. Mai lesne este sa treaca o camila prin urechile unui ac, decat sa intre un om bogat in Imparatia lui Dumnezeu. Ucenicii au ramas si mai uimiti". Ei si-au dat acum seama ca erau si ei cuprinsi in solemna avertizare, in lumina cuvintelor Mantuitorului, taina lor, dorinta lor de putere si bogatie a fost data pe fata. Temandu-se ei insisi, au intrebat: "Cine poate atunci sa fie mantuit?"

36:21 Isus S-a uitat tinta la ei si le-a zis: "Lucrul acesta este cu neputinta la oameni, dar nu la Dumnezeu; pentru ca toate lucrurile sunt cu putinta la Dumnezeu." Marcu 10,24-27.

36:22 Un bogat nu poate intra in ceruri, datorita bogatiei sale. Bogatia sa nu-i da nici un drept de mostenire impreuna cu sfintii, in slava. Numai prin harul nemeritat al Domnului Hristos poate orice om sa intre in cetatea lui Dumnezeu.

36:23 Cuvintele Duhului Sfant sunt adresate atat celor bogati, cat si celor saraci, atunci cand spune: "Voi nu sunteti ai vostri, caci ati fost cumparati cu un pret." 1 Corinteni 6,19-20. Cand oamenii cred acest lucru, atunci averile lor vor fi considerate ca un bun ce le-a fost incredintat, ca sa fie folosite, dupa voia Lui, pentru salvarea celor pierduti, si pentru mangaierea celor suferinzi si saraci. La oameni, lucrul acesta este imposibil, pentru ca inima se agata de comoara ei pamanteasca. Sufletul care este prins in slujirea lui Mamona, este surd fata de strigatul suferintei omenesti. Dar la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta. Privind iubirea neegalata a Domnului Hristos, inima egoista se inmoaie si se supune. Bogatul va ajunge sa faca aceeasi marturisire ca si Fariseul Pavel de pe vremuri: "Dar lucrurile, care pentru mine erau castiguri,

36:24 le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos. Ba inca, si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos, Isus, Domnul meu". Filipeni 3, 7-8. Atunci, ei nu vor mai socoti nimic ca fiind proprietatea lor. Ci cu bucurie, ei se vor considera ca administratori ai harului multiplu al lui Dumnezeu, si din iubire pentru El, slujitori ai tuturor oamenilor.

36:25 Petru a fost primul dintre ucenici care si-a revenit din convingerea launtrica determinata de cuvintele Mantuitorului. El se gandea cu satisfactie la ceea ce el si fratii lui au lasat pentru Hristos. "Iata", a zis el, "ca noi am lasat tot, si Te-am urmat". Matei 19, 27. Aducandu-si aminte de fagaduinta conditionata facuta tanarului conducator, "si vei avea o comoara in cer", intreba atunci ce aveau sa primeasca drept rasplata, el, si tovarasii lui, pentru sacrificiile facute de ei.

36:26 Raspunsul Mantuitorului a umplut de bucurie inimile acelor pescari Galileeni. El le-a infatisat onorurile ce aveau sa constituie infaptuirea celor mai inalte visuri ale lor: "Adevarat va spun ca, atunci cand va sta Fiul omului pe scaunul de domnie al maririi Sale, la innoirea tuturor lucrurilor, voi, care M-ati urmat, veti sedea si voi pe douasprezece scaune de domnie, si veti judeca pe cele douasprezece semintii ale lui Israel". Matei 19, 28. Si El a adaugat: "Si ori si cine a lasat case, sau frati, sau surori,

36:27 sau tata sau mama, sau nevasta, sau feciori, sau holde, pentru Numele Meu, va primi insutit, si va mosteni viata vesnica." v. 29.

36:28 Dar intrebarea lui Petru, "ce rasplata vom avea?" a dat la iveala un spirit care, daca nu era indreptat, schimbat, ar fi facut pe ucenici neinstare a fi urmasi ai Domnului Hristos; caci era spiritul unui naimit.

36:29 In timp ce ei fusesera atrasi de iubirea lui Hristos, ucenicii nu erau cu totul eliberati de fariseism. Ei inca nutreau gandul ca meritau o rasplata in raport cu munca lor. Ei nutreau un spirit de inaltare si multumire de sine, si se comparau intre ei. Cand unul dintre ei dadea gres in vreo problema, ceilalti nutreau ganduri de superioritate fata de el.

36:30 Pentru ca ucenicii sa nu piarda din vedere principiile Evangheliei, Domnul Hristos le-a spus o parabola, ilustrand modul in care se poarta Dumnezeu cu slujitorii Sai cum si spiritul in care Domnul Hristos doreste ca ei sa lucreze pentru El.

36:31 "Imparatia cerurilor", a spus El, "se aseamana cu un gospodar, care a iesit dis de dimineata sa-si tocmeasca lucratori la vie". Matei 20, l. Era obiceiul, ca cei care voiau sa se angajeze la lucru, sa astepte in piata si acolo, cei care aveau nevoie, veneau ca sa tocmeasca slujitori. Omul din parabola este infatisat ca iesind la diferite ore din zi ca sa angajeze muncitori. Aceia care au fost angajati in primele ore ale zilei, s-au inteles ca sa lucreze pentru o anumita suma de bani, cei care au fost angajati mai tarziu, au lasat la voia Stapanului care i-a angajat, stabilirea platii ce li se cuvenea.

36:32 "Seara, stapanul viei a zis ispravnicului sau: "Cheama pe lucratori, si da-le plata, incepand de la cei de pe urma, pana la cei dintai. Cei din ceasul al unsprezecelea au venit, si au luat fiecare cate un leu. Cand au venit cei dintai, socoteau ca ei vor primi mai mult dar au primit si ei tot un leu de fiecare". Matei 20, 8-l0.

36:33 Stapanul care se ocupa de lucratorii din via sa,

36:34 reprezinta pe Dumnezeu preocupandu-Se de neamul omenesc. Procedeul Lui este contrar obiceiului ce predomina printre oameni. In afacerile lumesti rasplata este data dupa munca depusa. Muncitorul asteapta sa fie platit dupa meritul sau. Dar in parabola, Domnul Hristos a ilustrat principiul imparatiei Sale, o imparatie care nu este din lumea aceasta. El nu Se conduce dupa principii omenesti - Domnul spune: "Caci gandurile Mele nu sunt gandurile voastre, si caile voastre nu sunt caile Mele" ... Caci ... "cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat sunt de sus caile Mele fata de caile voastre si gandurile Mele fata de gandurile voastre". Isaia 55,8.9.

36:35 In parabola, primii muncitori au fost de acord sa lucreze pentru o suma asupra careia s-au inteles, si la terminarea zilei ei au primit suma stabilita si nimic mai mult. Cei care au fost angajati mai tarziu s-au increzut in fagaduinta Stapanului ca vor "primi ce va fi fost cu dreptul". Ei au dovedit increderea lor in el, prin aceea ca n-au intrebat nimic cu privire la plata lor. Ei s-au increzut in dreptatea si in echitatea lui. Si ei au fost rasplatiti, nu dupa cantitatea muncii depuse, ci dupa generozitatea Stapanului viei.

36:36 Tot astfel, Dumnezeu doreste ca noi sa ne incredem in El, care indreptateste pe cel nelegiuit. Rasplata Sa este data nu dupa meritele noastre, ci dupa planurile Sale proprii "pe care le-a facut in Hristos Isus, Domnul nostru". Efeseni 3, 11. "El ne-a mantuit. nu pentru faptele facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui". Tit 3, 5. Pentru cei care se incred in El, El va face "nespus mai mult decat cerem si gandim noi". Efeseni 3, 20.

36:37 Nu cantitatea de munca depusa, sau rezultatele ei vizibile, ci spiritul in care este adusa la indeplinire lucrarea, aceasta valoreaza inaintea lui Dumnezeu. Aceia care au venit in vie la orele unsprezece, au fost foarte multumitori pentru ocazia de a lucra. Inimile lor erau pline de recunostinta fata de acela care i-a primit sa lucreze; si cand la terminarea zilei stapanul le-a platit, pentru o zi intreaga de lucru, ei au fost

36:38 foarte surprinsi. Ei au stiut ca nu meritau o astfel de plata. Expresia bunatatii ce se putea vedea pe fata celui ce i-a angajat, i-a umplut de bucurie. Ei n-au uitat niciodata bunatatea Stapanului viei, sau generoasa rasplata pe care au primit-o. Tot la fel stau lucrurile si cu pacatosul care, constient fiind de nevrednicia sa, a mers in ceasul al unsprezecelea in via Stapanului. Timpul sau de lucru pare a fi asa de scurt, incat el simte ca nu merita plata primita; dar este plin de bucurie pentru faptul ca totusi Dumnezeu l-a primit. El lucreaza cu un spirit umil si plin de incredere, plin de multumire pentru privilegiul de a fi conlucrator impreuna cu Domnul Hristos. Si Dumnezeu doreste foarte mult sa onoreze un astfel de spirit.

36:39 Domnul doreste sa ne incredintam Lui fara a mai pune intrebari cu privire la masura rasplatirii noastre. Cand Domnul Hristos locuieste in suflet, atunci nu mai primeaza gandul rasplatirii. Nu acesta este motivul care sa impulsioneze lucrarea noastra. Este adevarat ca intr-o masura oarecare noi ar trebui sa privim si spre rasplata fagaduita. Dumnezeu doreste ca noi sa pretuim binecuvantarile Lui ce ne-au fost fagaduite. Dar El n-ar vrea ca zelul nostru sa fie determinat de rasplata si nici sa avem simtamantul ca, pentru fiecare datorie implinita, trebuie sa primim o plata. Noi n-ar trebui sa fim asa de nerabdatori in a primi

36:40 rasplata, cum ar trebui sa fim in a face ceea ce este drept, indiferent de castig. Iubirea fata de Dumnezeu si iubirea fata de aproapele, acesta ar trebui sa fie motivul nostru.

36:41 Aceasta parabola nu scuza pe aceia care au auzit de prima data chemarea la lucru, dar care au neglijat a intra in via Domnului. Cand stapanul a mers in piata la ceasul al unsprezecelea si a gasit oameni care nu erau inca angajati la lucru, le-a zis: "De ce stati aici toata ziua fara lucru?" raspunsul a fost: "Pentru ca nu ne-a tocmit nimeni". Nici unul dintre aceia care au fost chemati mai tarziu n-a fost acolo la ceasurile diminetii. Ei n-au refuzat chemarea. Aceia care refuza chemarea si mai tarziu se caiesc de aceasta, fac bine ca se caiesc; dar nu este bine sa tratam cu usurinta prima chemare a harului.

36:42 "Cand lucratorii viei au primit "cate un leu fiecare", cei care au inceput sa lucreze dis-de-dimineata au fost nemultumiti. N-au lucrat ei oare douasprezece ore?, si-au zis ei, si nu era deci numai drept ca ei sa primeasca mai mult decat aceia care au lucrat o singura ora in partea cea racoroasa a zilei?" Acestia de pe urma", au zis ei, "n-au lucrat decat un ceas, si la plata i-ai facut deopotriva cu noi, care am suferit greul si zaduful zilei." Matei 20, 12.

36:43 "Prietene", a raspuns stapanul viei unuia dintre ei; "tie nu-ti fac nici o nedreptate; nu te-ai tocmit cu mine cu un leu? Ia-ti ce ti se cuvine si pleaca. Eu vreau sa platesc si acestuia din urma ca si tie. Nu pot sa fac ce vreau cu ce-i al meu? Ori este ochiul tau rau, fiindca eu sunt bun?"

36:44 "Tot asa, cei din urma vor fi cei dintai, si cei dintai vor fi cei din urma; pentru ca multi sunt chemati, dar putini sunt alesi", v. 13-l6.

36:45 Primii lucratori din parabola reprezinta pe aceia care, datorita serviciilor aduse de ei, au pretentia sa fie preferati altora. Ei isi incep lucrul intr-un spirit de multumire de sine, fara sa aduca cu ei un spirit de sacrificiu si lepadare de sine. Unii ca acestia poate ca au declarat ca toata viata lor au slujit lui Dumnezeu, poate ca au fost

36:46 cei dintai in indurarea greutatilor, a lipsurilor, a incercarilor si de aceea ei gandesc ca sunt indreptatiti la o rasplata mai mare. Ei se gandesc mai mult la rasplata decat la privilegiul de a fi slujitori ai Domnului Hristos. Dupa parerea lor, munca si sacrificiile facute ii indreptatesc sa primeasca onoruri mai mari decat ale altora si datorita faptului ca aceasta pretentie a lor nu este recunoscuta, ei se simt jigniti. Daca ei ar fi adus in lucrarea lor un spirit iubitor, plin de incredere, atunci ei ar fi fost totdeauna primii; dar caracterul lor galcevitor si cartitor nu este asemenea caracterului Domnului Hristos, si dovedeste faptul ca nu sunt vrednici de incredere. Ei dau pe fata dorinta lor de inaltare, de neincredere in Dumnezeu, dau pe fata gelozia lor, cum si un spirit invidios fata de fratii lor. Bunatatea si generozitatea Domnului nu sunt pentru ei decat o ocazie de murmurare. Astfel, ei arata ca nu exista nici o legatura intre sufletele lor si Dumnezeu. Ei nu cunosc bucuria conlucrarii cu Maestrul divin.

36:47 Nu exista nimic mai ofensator pentru Dumnezeu decat acest spirit marginit, care se ingrijeste numai de el. El nu poate lucra cu nimeni care manifesta un asemenea spirit. Asemenea oameni sunt insensibili fata de lucrarea Duhului Sfant.

36:48 Iudeii au fost cei chemati la inceput in via Domnului, si pentru aceasta ei au ajuns mandri si plini de indreptatire de sine. Anii cei lungi ai slujirii lor, ei ii privesc ca dandu-le dreptul sa primeasca o mai mare rasplata decat ceilalti. Nimic nu-i irita mai mult decat sa auda ca neamurile aveau sa fie admise avand privilegii egale cu ale lor, in lucrarile lui Dumnezeu.

36:49 Domnul Hristos a avertizat pe ucenici, primii care au fost chemati sa-I urmeze, ca sa nu se lase stapaniti de un asemenea rau. El a vazut ca slabiciunea, blestemul bisericii, va fi un spirit de indreptatire de sine. Oamenii aveau sa creada ca ei pot face ceva pentru a obtine un loc in Imparatia Cerului. Ei isi imagineaza faptul ca numai atunci cand au facut oarecari progrese, atunci, Domnul va veni

36:50 sa-i ajute. In acest fel, avea sa fie pusa o mai multa incredere in om si mai putina in Domnul Hristos. Multi dintre cei ce urmau sa faca un progres oarecare aveau sa se umfle de mandrie si sa se gandeasca despre ei ca sunt superiori celorlalti. Acestora le face placere sa fie laudati si devin gelosi, daca nu sunt considerati ca fiind cei mai importanti. Impotriva acestei primejdii, Domnul Hristos a cautat sa avertizeze pe ucenicii Sai.

36:51 Orice lauda cu privire la meritele noastre, este nelalocul ei. "Inteleptul sa nu se laude cu intelepciunea lui, cel tare sa nu se laude cu taria lui, bogatul sa nu se laude cu bogatia lui. Ci cel ce se lauda sa se laude ca are pricepere si ca Ma cunoaste, ca stie ca Eu sunt Domnul, care fac mila, judecata si dreptate pe pamant! Caci in acesta gasesc placere Eu, zice Domnul". Ieremia 9, 23-24.

36:52 Rasplata nu se da dupa faptele noastre, ca nimeni sa nu se ingamfe; ci ea ne este data numai prin har. "Ce vom zice dar ca a capatat, prin puterea lui, stramosul nostru Avraam? Daca Avraam a fost socotit neprihanit prin fapte, are cu ce sa se laude, dar nu inaintea lui Dumnezeu. Caci ce zice Scriptura? 'Avraam a crezut pe Dumnezeu, si aceasta i s-a socotit ca neprihanire. Insa, celui ce lucreaza, plata cuvenita lui i se socoteste nu ca un har, ci ca ceva datorat; pe cand, celui ce nu lucreaza, ci crede in Cel ce socoteste pe pacatos neprihanit, credinta pe care o are el ii este socotita ca neprihanire". Romani 4, l-5. Nu este deci nici o ocazie pentru cineva sa

36:53 se inalte mai presus de altul, sau sa invidieze pe celalalt. Nimeni nu este privilegiat inaintea altuia si deci nimeni nu poate pretinde rasplata ca fiind un drept.

36:54 Si cei dintai, si cei din urma, trebuie sa fie partasi la marea si vesnica rasplatire, iar cei dintai ar trebui sa intampine cu un bun venit pe cei de pe urma. Cel care invidiaza rasplata celuilalt uita faptul ca si el este salvat numai prin har. Pilda lucratorilor viei este o mustrare a geloziei si a banuielii. Iubirea se bucura de adevar si nu face nici o comparatie invidioasa. Cel care are aceasta iubire, face comparatie numai intre iubirea Domnului Hristos si propria sa nedesavarsire de caracter.

36:55 Aceasta parabola este o avertizare pentru toti lucratorii, indiferent de durata si cantitatea lucrarii lor, pentru ca fara iubire fata de fratii lor, si fara sa se umileasca inaintea lui Dumnezeu, ei sunt socotiti fara de valoare, nimic. Nu exista nici un fel de religie acolo unde troneaza eul. Acela care face din proslavirea de sine tinta vietii sale, se va vedea lipsit de harul care-l poate face un lucrator cu succes in serviciul Domnului Hristos. Acolo unde sunt nutrite mandria si multumirea de sine, lucrarea are de suferit.

36:56 Nu durata timpului folosit in lucrare, ci voiosia si credinciosia cu care lucram, acestea fac ca lucrarea noastra sa fie primita de Dumnezeu. In tot ceea ce facem, se cere o completa supunere a eului. Datoria cea mai neinsemnata, indeplinita insa in sinceritate si cu abnegatie, este mai placuta lui Dumnezeu, decat cea mai mare lucrare, care poarta pecetea egoismului si a inaltarii de sine. El se uita sa vada cat de mult din Spiritul lui Hristos nutrim, si cat de multa asemanare cu El dam pe fata in lucrarea noastra. El pretuieste mai mult iubirea si credinciosia cu care lucram, decat cantitatea lucrului facut.

36:57 Numai atunci cand egoismul a murit, cand lupta pentru suprematie a fost cu desavarsire exclusa, cand multumirea umple inimile si iubirea constituie parfumul vietii - numai atunci Domnul Hristos locuieste in suflet, iar noi suntem recunoscuti ca impreuna lucratori cu Dumnezeu.

36:58 Oricat de grea si obositoare ar fi munca lor, adevaratii lucratori n-o socotesc ca fiind ingrata, nu se plang. Ei sunt gata sa jertfeasca totul,

36:59 chiar si pe ei; cu toate acestea este o lucrare placuta pentru ei, si o fac cu inima vesela. Bucuria in Dumnezeu este exprimata prin Isus Hristos. Bucuria lor este bucuria ce a fost pusa si inaintea Domnului Hristos si anume: "Sa fac voia Celui ce M-a trimis, si sa indeplinesc lucrarea Lui". Ioan 4, 34. Ei sunt conlucratori cu Domnul slavei. Acest gand indulceste orice osteneala, intareste vointa si da spiritului putere sa biruie tot ceea ce ar veni. Lucrand cu o inima neegoista prin partasia noastra la suferintele Domnului Hristos, avand simpatia Lui si conlucrand cu El, in lucrarea Sa, ei contribuie la cresterea bucuriei sale, aducand onoarea si lauda numelui Sau inaltat.

36:60 Acesta este spiritul oricarui adevarat serviciu facut pentru Dumnezeu. Datorita lipsei acestui spirit, multi dintre cei care pareau a fi cei dintai, "vor fi cei din urma", pe cand cei care il poseda, desi socotiti a fi cei de pe urma, vor fi cei dintai.

36:61 Sunt multi aceia care s-au consacrat Domnului Hristos, si totusi, n-au gasit o ocazie de a face o mare lucrare, sau mari sacrificii in slujba Sa. Unii ca acestia se pot mangaia cu gandul ca nu este necesara supunerea, lepadarea de sine a martirului, care este cea mai placuta inaintea lui Dumnezeu; poate ca nu misionarul care a fost expus zilnic primejdiilor si mortii va fi cel mai bine notat, in rapoartele cerului. Crestinul insa, care se dovedeste a fi crestin in viata lui personala in predarea zilnica a eului sau, in sinceritatea scopului si puritatii gandului, in blandete atunci cand este provocat, in credinta si evlavie, in credinciosie in cele mai neinsemnate lucruri, unul care in viata de camin reprezinta caracterul Domnului Hristos - unul ca acesta poate fi mult mai pretios inaintea lui Dumnezeu, decat poate cel mai renumit misionar sau martir.

36:62 O, cat de diferite sunt criteriile dupa care Dumnezeu si oamenii masoara caracterul. Dumnezeu vede multe ispite, carora le-am rezistat, despre care lumea si nici chiar prietenii cei mai apropiati n-au stiut nimic, niciodata - ispite in camin, ispite in inima. El vede umilinta inimii din cauza propriei slabiciuni;

36:63 pocainta sincera, chiar si pentru un singur cuget rau. El vede deplina predare a inimii in lucrarea sa. El a luat nota de ceasurile grele de lupta cu sine, cu eul - lupte care au adus biruinta. Toate acestea, Dumnezeu si ingerii le cunosc. O carte de aducere aminte este scrisa inaintea Sa, pentru aceia care se tem de Domnul si cugeta la numele Sau.

36:64 Secretul nu se gaseste in multa noastra invatatura, nici in pozitia noastra, nici in numarul nostru, nici in talentele ce ne-au fost date, sau in vointa oamenilor. Recunoscand neputinta noastra, noi trebuie sa privim la Domnul Hristos si, prin El, care este puterea intregii tari si cugetul intregii noastre cugetari, vointa si ascultarea vor castiga biruinta dupa biruinta.

36:65 Oricat de scurt ar fi timpul lucrarii noastre, sau cat de umila lucrarea noastra, daca in simplitatea credintei noi vom urma Domnului Hristos, atunci nu vom fi dezamagiti in ceea ce priveste rasplata. Ceea ce chiar si cei mai mari si mai intelepti oameni nu pot obtine, poate primi cel mai slab si cel mai umil. Portile de aur ale cerului nu se deschid pentru cei cu inaltare de sine. Ele nu se deschid pentru cei ce au un spirit mandru. Insa portile cele vesnice se vor deschide larg la atingerea tremuratoare a unui copilas. Binecuvantata va fi rasplata harului pentru aceia care in simplitatea credintei si a iubirii au luptat pentru Dumnezeu.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: