English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Parabolele Domnului Hristos

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Parabolele Domnului Hristos, 35


35:1 Cap. 27 - Cine este aproapele meu?

35:2 (Capitol bazat pe textele din Luca 10, 25-37)

35:3 Intre Iudei, intrebarea: "Cine este aproapele meu?" dadea loc la discutii nesfarsite. Ei nu aveau nici o indoiala cu privire la pagani si la samariteni. Acestia erau straini si vrajmasi. Dar unde ar fi trebuit sa se traga linia de deosebire intre oamenii din propria lor natiune si intre diferitele clase sociale? Pe cine ar fi trebuit sa priveasca preotul, rabinul si batranul comunitatii, ca fiind aproapele sau? Ei si-au petrecut viata intr-un sir nesfarsit de ceremonii pentru a se curati. Ei invatau ca contactul cu multimea nestiutoare si nepasatoare ar insemna pangarirea lor, fapt ce ar cere un efort istovitor pentru inlaturarea ei. Trebuia oare sa considere pe cei "necurati" ca fiind aproapele lor?

35:4 La aceasta intrebare, Domnul Hristos a raspuns prin parabola Samariteanului milos. El a aratat ca aproapele nostru nu este numai unul din biserica din care facem noi parte, sau de credinta pe care noi o avem. Aceasta n-are nici o legatura cu rasa, culoarea, sau deosebirea de clasa. Aproapele nostru este orice persoana care are nevoie de ajutorul nostru. Aproapele nostru este fiecare suflet care este ranit si zdrobit de vrajmas. Orice om, ca faptura a lui Dumnezeu, este aproapele nostru.

35:5 Parabola Samariteanului milos a fosta rostita ca raspuns la o intrebare pe care un invatator al Legii a pus-o Domnului Hristos. Pe cand Mantuitorul isi rostea invataturile Sale, "un invatator al Legii s-a sculat sa ispiteasca pe Isus si I-a zis: 'Invatatorule, ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?'" Luca 10,25. Fariseii au fost aceia care au sugerat intrebarea acestui invatator al Legii, in speranta ca vor putea prinde pe Domnul Hristos in cuvintele Sale si de aceea au ascultat foarte atenti raspunsul Sau. Dar Mantuitorul n-a intrat in discutii contradictorii cu el. Domnul Hristos a cerut insa raspunsul la intrebare, chiar de la cel care a pus-o: "Ce este scris in Lege?" "Cum citesti in ea?", a intrebat El. Iudeii inca mai invinuiau pe Domnul Hristos ca nu acorda importanta cuvenita Legii date pe Sinai, dar el a legat problema mantuirii, tocmai de pazirea poruncilor lui Dumnezeu.

35:6 Invatatorul Legii a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau; si pe aproapele tau ca pe tine insuti." "Bine ai raspuns", i-a zis Isus, "fa asa si vei avea viata vesnica." vers. 27-28.

35:7 Invatatorul Legii n-a fost multumit cu pozitia si cu lucrarile Fariseilor. El a studiat Scripturile cu dorinta de a gasi adevarata lor insemnatate. El era vital interesat in aceasta problema si de aceea intreba cu sinceritate: "Ce sa fac?". In raspunsul sau cu privire la cerintele Legii, el a trecut dincolo de toate preceptele ceremoniale si rituale. El n-a acordat nici o valoare acestora, ci a prezentat doua mari principii in care sunt cuprinse intreaga Lege si profetii. Aproband acest raspuns, Mantuitorul S-a situat pe un teren mai avantajos fata de rabini. Ei nu puteau sa-L condamne pentru faptul ca a aprobat cele ce au fost spuse de un invatator al Legii.

35:8 "Fa asa, si vei avea viata vesnica", a spus Domnul Hristos. In invatatura Sa, El a prezentat totdeauna Legea ca fiind un tot unitar, divin, aratand ca este imposibil a pastra un precept si a calca un altul; ca acelasi principiu este prezent in toate.

35:9 Destinul omului va fi determinat de intreaga Lege.

35:10 Domnul Hristos stia ca in propria lui putere nimeni nu putea sa pazeasca Legea. El dorea sa conduca pe invatatorul Legii la o cercetare mai clara si mai profunda, pentru ca sa poata gasi adevarul. Numai prin acceptarea harului si puterii Domnului Hristos, putem pazi Legea. Credinta si ispasirea adusa pentru pacat face in stare pe cei cazuti sa iubeasca pe Dumnezeu cu toata inima lor si pe aproapele lor ca pe ei insisi.

35:11 Invatatorul Legii stia ca el n-a pazit nici primele patru si nici ultimele sase porunci. Datorita cuvintelor cercetatoare ale Domnului Hristos, el a fost convins, dar in loc sa-si marturiseasca pacatul, el a incercat sa-l scuze, in loc de a recunoaste adevarul, el s-a straduit, mai de graba, sa arate cat de dificila este implinirea

35:12 poruncilor. In acest fel, el spera sa evite atat convingerea, cat si sa se indreptateasca pe sine in ochii poporului. Cuvintele Mantuitorului au aratat ca intrebarea lui era de prisos, deoarece el era personajul in stare sa raspunda la ea. Cu toate acestea, el a pus o alta intrebare si anume: 'Si cine este aproapele meu?"

35:13 Domnul Hristos a refuzat din nou sa fie prins in discutii polemice. El a raspuns la intrebarea pusa, povestind o intamplare care era inca proaspata in amintirea ascultatorilor sai. "Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A cazut intre niste talhari, care l-au dezbracat, l-au jefuit de tot, l-au batut zdravan, au plecat, si l-au lasat aproape mort." v. 30.

35:14 Mergand de la Ierusalim la Ierihon, calatorul a trebuit sa treaca printr-o parte a pustiului Iudeii. Drumul trecea printr-un defileu salbatic si stancos, care era plin de hoti, si in care aveau loc adesea scene de violenta. In acest loc a fost atacat calatorul, fiind jefuit de tot ceea ce aveau de valoare si lasat aproape mort la marginea drumului. Pe cand se afla acolo, un preot a trecut prin acel loc; el a vazut pe omul acela zacand acolo ranit si zdrobit, tavalit in propriul sau sange; dar l-a lasat acolo fara sa-i dea vreun ajutor. El "a trecut inainte pe alaturi". Apoi a aparut un Levit. Curios sa stie ce s-a intamplat, el s-a oprit si a privit la suferind. El era constient de ceea ce trebuia sa faca, dar aceasta nu era o datorie placuta. Ar fi dorit mai bine sa nu fi venit pe acel drum, ca sa nu fi vazut pe cel ranit. A cautat deci sa se convinga pe sine ca de fapt, cazul acela nu-l privea, asa ca "a trecut inainte pe alaturi".

35:15 Dar un samaritean, calatorind pe acelasi drum, a vazut pe suferind si a indeplinit lucrarea pe care ceilalti au refuzat s-o faca. Cu bunavointa si bunatate, el s-a ingrijit de cel ranit. "Cand l-a vazut, i s-a facut mila de el. S-a apropiat de i-a legat ranile, si a turnat peste ele untdelemn si vin; apoi l-a pus

35:16 pe dobitocul lui, l-a dus la un han si a ingrijit de el. A doua zi, cand a pornit la drum, a scos doi lei, i-a dat hangiului, si i-a zis: 'Ai grija de el, si orice vei mai cheltui, iti voi da inapoi la intoarcere." v. 33-35. Atat preotul, cat si Levitul pretindeau ca sunt oameni piosi, dar samariteanul a dovedit ca era in adevar convertit. Pentru el nu era mai putin placut sa faca aceasta lucrare, de cum era pentru preot si Levit, dar in spirit si in fapte el s-a dovedit a fi in armonie cu Dumnezeu.

35:17 Rostind aceasta invatatura, Domnul Hristos a prezentat principiile Legii intr-un mod direct, plin de putere, aratand ascultatorilor Sai faptul ca ei au neglijat a aduce la indeplinire aceste principii. Cuvintele Sale au fost asa de categorice si potrivite, incat ascultatorii n-au mai putut spune nimic. In cele spuse de Domnul Hristos, invatatorul Legii n-a mai gasit nimic, ce ar fi putut fi criticat. Dar el n-a putut birui in mod suficient antipatia sa nationala, pentru a recunoaste pe nume meritul samariteanului. Cand Domnul Hristos a intrebat:' "Care dintre acesti trei se pare ca a dat dovada ca este aproapele celui ce cazuse intre talhari?" el a raspuns. "Cel ce si-a facut mila de el."

35:18 "Du-te de fa si tu la fel" i-a zis Isus. Arata celor in nevoie aceeasi bunatate plina de mila. Astfel vom da dovada ca pazim intreaga Lege.'

35:19 Deosebirea cea mare intre Iudei si Samariteni era o deosebire in ceea ce priveste credinta religioasa, si anume, o intrebare cu privire la ceea ce constituie adevarata inchinare. Fariseii nu puteau spune nimic bun despre samariteni, dar aruncau asupra lor cele mai amare blesteme. Asa de puternica era antipatia dintre iudei si samariteni, incat femeii samaritence i s-a parut un lucru foarte straniu atunci cand Domnul Hristos i-a cerut ei apa ca sa bea. "Cum Tu, iudeu", a spus ea, "ceri sa bei de la mine, femeie samariteanca?" "Caci", adauga - evanghelistul, "iudeii, in adevar, n-au legaturi cu

35:20 samaritenii" Ioan 4,9. Iar atunci cand Iudeii au fost atat de plini de ura ucigasa impotriva Domnului Hristos, incat s-au sculat in templu ca sa-L omoare cu pietre, ei n-au putut gasi cuvinte mai potrivite prin care sa-si exprime ura lor, decat: "Nu zicem noi bine ca esti samaritean, si ca ai drac?" Ioan 8, 48. Si totusi, preotul si Levitul au neglijat chiar lucrarea pe care Domnul le-a dat-o s-o faca, lasand ca tocmai un samaritean asa de urat si dispretuit sa faca un asa bine unuia dintre concetatenii lor.

35:21 Samariteanul a implinit porunca: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti", demonstrand astfel ca el era cu mult mai neprihanit decat aceia care il condamnau. Punandu-si in primejdie propria sa viata, el a tratat pe cel ranit ca pe propriul sau frate. Acest samaritean reprezinta pe Domnul Hristos. Mantuitorul

35:22 nostru a aratat pentru noi o iubire, pe care iubirea omeneasca n-o poate egala vreodata. Pe cand noi eram zdrobiti si pe moarte, El a avut mila de noi. El n-a trecut pe langa noi, pe partea cealalta, sa ne lase sa pierim fara ajutor si fara nadejde. El n-a ramas in caminul Sau sfant si fericit, unde era iubit de toata ostirea cerului. A vazut nevoia noastra presanta si S-a ocupat de cazul nostru si a identificat interesele Sale cu cele ale omenirii intregi. El a murit pentru a salva pe vrasmasii Sai; S-a rugat pentru omoratorii Sai. Aratand spre propriul Sau exemplu, a spus urmasilor Sai: "Va poruncesc aceste lucruri, ca sa va iubiti unii pe altii." "Cum v-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii." Ioan 15, 17; 13, 34.

35:23 Preotul si Levitul fusesera la slujbele de la templu, ale caror servicii au fost stabilite chiar de catre Dumnezeu. A participa la acel serviciu, era un privilegiu mare si inalt, iar preotul si Levitul considerau ca, fiind astfel onorati de Dumnezeu, nu se cadea sa se ingrijeasca de un suferind necunoscut de la marginea drumului. In acest fel, ei au neglijat ocazia speciala pe care Dumnezeu le-a oferit-o ca sa fie instrumente ale Sale pentru binecuvantarea aproapelui lor.

35:24 Si astazi, multi fac o greseala asemanatoare. Ei impart indatoririle lor in doua categorii deosebite. O categorie este formata din lucruri mari si trebuie sa fie rezolvate tinand seama de Legea lui Dumnezeu, o alta categorie fiind formata din asa zisele lucruri mici, in care porunca: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti", este ignorata. Aceasta parte a lucrarii este lasata sa depinda de capriciile cuiva, supusa inclinatiilor sau impulsiunilor. In acest fel caracterul ajunge stricat, iar religia Domnului Hristos reprezentata in mod gresit, fals.

35:25 Sunt unii care gandesc ca este ceva injositor pentru demnitatea lor sa se ingrijeasca de omenirea suferinda. Multi privesc cu indiferenta si cu dispret la aceia care au lasat in ruina templul sufletului lor. Altii, neglijeaza pe cei saraci din alte motive. Ei lucreaza, dupa credinta lor. pentru cauza lui Dumnezeu, cautand sa faca unele lucrari mari si

35:26 de valoare. Ei cred ca fac o mare lucrare, si de aceea nu se pot opri spre a lua in seama nevoile celor saraci si necajiti. Pentru promovarea presupusei lor mari lucrari, ei pot ajunge pana acolo incat sa asupreasca pe cei saraci. Ei ii pot aseza pe acestia in imprejurari grele, care sa-i incerce greu, sa-i deposedeze de drepturile lor, sau sa nu tina seama de nevoile lor. Si totusi, sa creada ca toate acestea sunt justificate, pentru ca, gandesc ei - le fac pentru inaintarea cauzei lui Hristos.

35:27 Multi vor lasa pe un frate sau pe un vecin de-al lor, ca in imprejurari potrivnice, sa se lupte singur, neajutat. Pentru ca ei marturiseau a fi crestini, cel in cauza isi putea inchipui ca in egoismul lor rece, ei reprezentau pe Hristos. Pentru ca asa numitii slujitori ai lui Dumnezeu nu conlucreaza cu El, iubirea lui Dumnezeu, care ar trebui sa se reverse in valuri de la ei, este in mare masura oprita a mai ajunge la semenii lor. Si astfel, multimea laudelor si a multumirilor inimilor omenesti si de pe buzele oamenilor, sunt impiedicate a se indrepta spre Dumnezeu. El este astfel jefuit de slava ce se datoreaza numelui Sau Cel Sfant. El este pagubit de cei pentru care a murit Domnul Hristos, de cei pe care doreste atat de mult sa-i duca in imparatia Sa, spre a locui in prezenta Sa, de-a lungul veacurilor nesfarsite.

35:28 Adevarul divin exercita numai o mica influenta asupra lumii, in timp ce ar trebui sa exercite o mare inraurire, prin trairea lui in practicile vietii. Simpla marturisire formala a religiei abunda, dar aceasta are putina valoare. Noi putem pretinde a fi urmasi ai Domnului Hristos, putem sustine a crede tot adevarul cuprins in Cuvantul lui Dumnezeu dar faptul acesta nu va aduce nici un bine aproapelui nostru, daca credinta nu este adusa, nu este traita in viata noastra zilnica. Marturisirea noastra poate fi tot atat de inalta ca si cerurile, dar ea nu ne va mantui nici pe noi si nici pe aproapele nostru, daca nu suntem cu adevarat crestini. Un exemplu bun, drept, va face mai mult pentru binele omenirii, decat toate marturisirile noastre.

35:29 Cauza Domnului Hristos nu va putea fi servita prin vreo practica egoista. Cauza Sa este cauza celor saraci si oprimati, in

35:30 inimile celor ce marturisesc ca sunt urmasi ai Sai este nevoie de simpatia plina de iubire a Domnului Hristos - o iubire profunda pentru aceia pe care El i-a pretuit asa de mult, incat Si-a dat propria Sa viata pentru salvarea lor. Aceste suflete sunt pretioase, infinit mai pretioase decat orice alta jertfa pe care noi am putea s-o aducem lui Dumnezeu. A folosi orice energie pentru infaptuirea unei aparente mari lucrari, in timp ce neglijam pe cei ce sunt in nevoie, sau nu dam strainului dreptul ce i se cuvine, nu este o lucrare care sa se bucure de aprobarea Lui.

35:31 Sfintirea sufletului prin lucrarea launtrica a Duhului Sfant, este implantarea naturii Domnului Hristos in fiinta noastra. Religia Evangheliei insemneaza Hristos in viata - un principiu viu, activ. Ea este harul Domnului Hristos descoperit in caracter si manifestat prin fapte bune. Principiile Evangheliei nu pot fi rupte de nici o parte a vietii practice. Oricare ramura a lucrarii si experientei crestine trebuie sa fie o reprezentare a vietii Domnului Hristos.

35:32 Iubirea este temelia evlaviei. Oricare ar fi marturisirea credintei noastre, nimeni nu are o iubire curata fata de Dumnezeu, daca nu are o iubire neegoista fata de fratele sau. Noi nu vom putea niciodata sa ajungem in posesia unui astfel de spirit, incercand numai sa iubim pe altii. Ceea ce ne trebuie, este iubirea lui Hristos in inima. Cand eul este ascuns, contopit in si cu Hristos, atunci iubirea va izvori in mod spontan. Desavarsirea caracterului crestin se obtine cand impulsul de a ajuta si a binecuvanta pe altii porneste in mod constant dinauntru - atunci cand lumina stralucitoare a soarelui divin umple inima si se descopera pe fetele noastre.

35:33 Nu este cu putinta ca inima in care locuieste Hristos sa fie lipsita de iubire. Daca iubim pe Dumnezeu, pentru ca El ne-a iubit mai intai pe noi, atunci vom iubi pe toti aceia pentru care a murit Hristos. Nu putem veni in legatura cu divinitatea, fara sa venim mai intai in legatura cu omenirea; caci in El, in Acela care sta pe tronul Universului, divinitatea si omenirea, natura divina si natura umana sunt unite. Fiind in legatura cu Domnul Hristos, noi suntem legati de aproapele nostru prin

35:34 legaturile de aur ale lantului iubirii. Atunci, mila si impreuna simtire a Domnului Hristos se vor da pe fata si in viata noastra. Atunci, nu vom astepta ca cei in nevoie si cei nefericiti sa fie adusi la noi. Nu va mai fi nevoie - atunci - sa fim indemnati, rugati ca sa simtim cu necazurile altora. Pentru noi, va fi atunci tot asa de natural sa slujim celor in nevoie si suferinzi, cum a fost pentru Domnul Hristos sa mearga din loc in loc facand bine.

35:35 Oriunde se da pe fata iubire si simpatie, acolo unde inima actioneaza spre binecuvantarea si ajutorarea altora, acolo se manifesta lucrarea Duhului cel Sfant al lui Dumnezeu, in inima paganismului, oamenii care nu au nici o cunostinta a Legii scrise a lui Dumnezeu, care n-au auzit niciodata despre numele Domnului Hristos, au fost buni cu slujitorii Sai, ocrotindu-i cu primejdia propriei lor vieti. Faptele lor marturisesc despre lucrarea unei puteri divine. Duhul Sfant a insamantat harul Domnului Hristos in inima acestor salbatici si a desteptat simpatia lor, contrar naturii si educatiei lor. Lumina "care lumineaza pe orice om venind in lume" (Ioan l, 9), straluceste in sufletele lor; si aceasta lumina, daca este urmata, va calauzi picioarele lor spre Imparatia lui Dumnezeu.

35:36 Slava cerului se arata in ridicarea celui cazut si mangaierea celui intristat. Si oriunde locuieste Hristos in inimile omenesti El va fi descoperit in acelasi fel. Acolo unde actioneaza religia Domnului Hristos va fi o binecuvantare. Acolo unde lucreaza ea, este stralucire.

35:37 Inaintea lui Dumnezeu nu este recunoscuta nici o deosebire de nationalitate, de rasa sau de casta. El este Creatorul intregii omeniri. Toti oamenii apartin - prin creatiune - unei singure familii, si toti sunt una prin rascumparare. Domnul Hristos a venit pentru a darama orice zid de despartire, sa deschida orice despartitura a templului, pentru ca fiecare suflet sa poata avea acces liber la Dumnezeu. Iubirea Sa este asa de mare, asa de profunda si atat de deplina, incat patrunde pretutindeni. Ea scoate din puterea lui Satana sarmanele suflete care au fost inselate de amagirile lui. Ea ii aduce in jurul tronului lui Dumnezeu, tron ce este inconjurat de curcubeul fagaduintei.

35:38 In Hristos Isus nu mai este nici iudeu, nici grec, nici rob, nici slobod. Toti au fost apropiati prin sangele Sau cel pretios (Galateni 3, 28; Efeseni 2,13).

35:39 Oricare ar fi deosebirile in ceea ce priveste credinta religioasa, chemarea omenirii suferinde trebuie sa fie auzita si sa i se raspunda. Acolo unde exista sentimente pline de amaraciune, din cauza deosebirilor religioase, poate fi facut mult bine, printr-o slujire personala. Servirea plina de iubire va sfarama barierele prejudecatilor si va castiga sufletele pentru Dumnezeu.

35:40 Noi ar trebui sa venim in intampinarea durerilor, necazurilor si grijilor altora. Ar trebui sa fim partasi la bucuriile si la necazurile atat ale celor de sus, cat si ale celor de jos, atat ale saracilor, cat si ale celor bogati, "fara plata ati primit", spunea Domnul Hristos, "Fara plata sa dati". Matei 10,8. De jur imprejurul nostru sunt saraci, suflete incercate, care au nevoie sa auda cuvinte de simpatie, dar si de fapte de ajutoare. Sunt vaduve care au nevoie sa fie intelese si ajutate. Exista orfani pe care Domnul Hristos a poruncit urmasilor Sai sa-i primeasca intocmai ca pe o mostenire incredintata lor de Dumnezeu. Prea adesea, acestia sunt trecuti cu vederea si lasati in parasire. Ei pot fi zdrentarosi, grosolani si din toate punctele de vedere sa fie respingatori; si totusi, ei sunt proprietatea lui Dumnezeu. Ei au fost cumparati cu un

35:41 pret si sunt tot asa de pretiosi inaintea Sa, cum suntem fiecare dintre noi. Ei sunt membri ai marii familii a lui Dumnezeu, iar crestinii, ca slujitori ai Sai, sunt raspunzatori pentru ei. "Sufletele lor", spune El, "le voi cere din mana voastra".

35:42 Dintre toate relele, pacatul este cel mai mare rau, si este partea noastra aceea de a avea mila si a ajuta pe pacatos. Dar nu vom putea ajunge la toti in acelasi fel. Sunt foarte multi aceia care ascund foamea sufletului lor. Acestia ar fi foarte mult ajutati, printr-un cuvant plin de iubire, sau printr-o fapta de bunatate care sa le dovedeasca atentia noastra. Sunt insa altii care se afla in cea mai mare nevoie, fara ca ei sa-si dea seama de aceasta. Ei nu sunt constienti de teribila lipsa a sufletului lor. Multimi sunt asa de cufundate in pacat, incat au pierdut simtamantul realitatilor vesnice, au pierdut asemanarea cu Dumnezeu, si aproape ca nu mai stiu daca au sau nu suflet de mantuit. Ei n-au nici credinta in Dumnezeu, si nici incredere in oameni. La multi dintre acestia se poate ajunge numai prin acte de dezinteresata bunatate. Mai intai, trebuie sa ingrijim de nevoile lor trupesti. Ei trebuie hraniti, curatiti si imbracati in mod cuviincios. Vazand dovada iubirii noastre neegoiste, atunci le va fi mai usor sa creada in iubirea Domnului Hristos.

35:43 Sunt multi care gresesc, si care sunt constienti, simt rusinea si nebunia lor. Ei privesc la greselile si ratacirile lor, pana cand ajung aproape la disperare. Asemenea suflete nu trebuie sa le neglijam. Cand cineva trebuie sa inoate impotriva curentului, toata forta curentului il trage inapoi. Atunci, o mana gata sa ajute, sa i se intinda, asa cum Fratele mai Mare a intins mana lui Petru care se scufunda. Vorbiti-le atunci cuvinte incurajatoare si pline de speranta, cuvinte care sa inspire incredere si care sa trezeasca iubire.

35:44 Fratele tau, care este bolnav din punct de vedere spiritual, are nevoie de tine, dupa cum si tu personal ai avut nevoie de iubirea unui frate. El are nevoie de experienta cuiva care a fost tot asa de slab ca si el, unul care sa poata simpatiza cu el si sa-l ajute. Recunoasterea propriei noastre slabiciuni ne va fi de ajutor, ca sa putem fi de folos altuia in nevoile sale amare. Niciodata

35:45 n-ar trebui sa trecem pe langa un suflet suferind, fara a cauta sa-l mangaiem, dupa cum si noi suntem mangaiati de Dumnezeu.

35:46 Partasia cu Domnul Hristos, legatura personala cu viul nostru Salvator este care face in stare ca mintea, inima, sufletul, sa triumfe asupra firii decazute. Spuneti drumetului ratacit despre mana Celui Atotputernic, care il va putea tine in picioare, despre nemarginita iubire ce se afla in Hristos, si care simte impreuna cu el. Pentru el nu este suficient sa creada in existenta unei Legi si a unei puteri, amandoua fiind lucruri ce n-au mila si nu raspund niciodata strigatului dupa ajutor. El are nevoie sa stranga puternic o mana calda si sa se increada intr-o inima plina de bunatate. In mintea sa trebuie sa se intipareasca bine gandul unei prezente divine, care se afla totdeauna linga el, privindu-l mereu cu o iubire plina de compatimire. Indemnati-l sa cugete la inima Tatalui care este totdeauna intristata, din cauza pacatului, la mana Tatalui care este inca intinsa, la vocea Tatalui care spune: "Afara numai daca vor cauta ocrotirea Mea, vor face pace cu Mine, da, vor face pace cu Mine". Isaia 27,5.

35:47 Daca suntem angajati in aceasta lucrare, atunci vom avea tovarasi nevazuti de ochii oamenilor. Ingerii cerului au fost alaturi de samariteanul care a avut grija de strainul ranit, maltratat. Ingerii din curtile ceresti stau alaturi de toti aceia care se afla in slujba lui Dumnezeu, in a sluji semenilor lor. Si noi trebuie sa conlucram chiar cu Domnul Hristos. El este Vindecatorul si, lucrand sub conducerea Lui, vom vedea mari rezultate.

35:48 De credinciosia noastra in aceasta lucrare depinde nu numai binele altora, ci si destinul nostru vesnic. Pe toti aceia care vor, Domnul Hristos cauta sa-i inalte la comuniunea cu El, pentru ca noi sa putem fi una, dupa cum El este una cu Tatal. El ingaduie sa venim in legatura cu suferinte si nenorociri, pentru a ne scoate din egoismul nostru; El cauta sa dezvolte in noi atributele caracterului Sau, impreuna simtire, bunatatea si iubirea. Prin acceptarea acestei lucrari de slujire, noi intram in scoala Sa,

35:49 spre a ne pregati pentru curtile lui Dumnezeu. Respingand-o insa, noi lepadam invataturile Sale, si alegem separarea vesnica de prezenta Sa.

35:50 "Daca vei umbla pe caile Mele" declara Domnul Hristos, "si daca vei pazi poruncile Mele... te voi lasa sa intri impreuna cu cei ce sunt aici" - chiar printre ingerii ce sunt in jurul tronului Sau. Zaharia 3,7. Prin conlucrarea cu fiintele ceresti, in lucrarea lor pe acest pamant, noi ne pregatim pentru tovarasia lor in ceruri. "Nu sunt oare toti duhuri slujitoare trimise sa indeplineasca o slujba pentru cei ce vor mosteni mantuirea" (Evrei l,14). Ingerii din ceruri vor ura bun venit tuturor acelora care aici pe pamant au trait nu "sa li se slujeasca, ci ei sa slujeasca". Matei 20, 28. In aceasta binecuvantata tovarasie, noi vom invata, spre bucuria noastra vesnica, tot ceea ce se cuprinde in intrebarea: "Cine este aproapele meu?"

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: