English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Parabolele Domnului Hristos

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Parabolele Domnului Hristos, 3


3:1 Cap. 2 - "Iesit-a semanatorul sa semene"

3:2 Semanatorul si samanta

3:3 Prin pilda semanatorului, Domnul Hristos ilustreaza lucrurile Imparatiei cerului si lucrarea Marelui Semanator pentru poporul Sau. Asemenea semanatorului care iese la camp, El a venit ca sa semene samanta adevarului ceresc. Iar invatatura Sa prin parabole, a fost chiar samanta cu care semana cele mai pretioase adevaruri ale harului Sau.

3:4 Datorita simplitatii ei, parabola semanatorului n-a fost apreciata asa cum ar trebui sa fie. De la samanta naturala aruncata in ogor, Domnul Hristos doreste sa conduca mintea noastra la samanta Evangheliei, care pusa in inima omului are ca rezultat intoarcerea lui la credinciosia fata de Dumnezeu. El, Care ne-a vorbit despre parabola semintei celei mici, este Domnul cerului, si aceleasi legi care guverneaza semanarea semintelor in pamant, guverneaza si semanarea semintelor adevarului.

3:5 Langa marea Galileii se adunase ca sa vada si sa auda pe Hristos o multime de oameni doritori si, in acelasi timp asteptand ceva de la El. Erau acolo bolnavi, zacand pe paturile lor de suferinta, asteptand sa prezinte

3:6 cazul lor inaintea Sa. Era dreptul Domnului Hristos primit din partea lui Dumnezeu, acela de a vindeca suferintele neamului omenesc pacatos si acum El mustra boala, revarsand in jurul Sau viata, sanatate si pace.

3:7 Cum multimea continua sa creasca, oamenii se inghesuiau tot mai aproape de Domnul Hristos, pana cand nu mai ramasese nici un loc unde acestia sa poata veni. Atunci, adresand un cuvant pescarilor ce se aflau in barcile lor, se urca intr-o barca ce astepta ca sa-L treaca dincolo de lac si cerand ucenicilor Sai sa traga barca putin mai departe de uscat, El vorbi multimii ce se afla pe tarm.

3:8 Langa lac se afla frumoasa campie a Ghenezaretului, iar mai departe se inaltau dealurile si pe coastele dealurilor ca si pe campie, atat semanatorii, cat si seceratorii erau foarte ocupati, unii aruncand samanta, altii strangand graul timpuriu. Privind asupra acestei scene Domnul Hristos zise:

3:9 "Iata semanatorul a iesit sa semene. Pe cand semana El, o parte din samanta a cazut langa drum, si au venit pasarile si au mancat-o. O alta parte a cazut pe locuri stancoase, unde n-avea pamant mult, a rasarit indata, pentru ca n-a gasit un pamant adanc. Dar, cand a rasarit soarele, s-a palit, si, pentru ca n-avea radacini, s-a uscat. O alta parte a cazut intre spini, spinii au crescut si au inecat-o. O alta parte a cazut in pamant bun, si a dat roada, un graunte a dat o suta, altul saizeci, si altul treizeci." Matei 13,3-8.

3:10 Lucrarea Domnului Hristos nu era inteleasa de oamenii din timpul Sau. Felul venirii Lui nu se potrivea cu asteptarile lor. Domnul Hristos era temelia intregii religii iudaice. Serviciile ei obligatorii erau statorniciri divine. Ele aveau ca scop sa invete poporul ca la timpul cuvenit, avea sa vina Acela catre care aratau toate acele ceremonii. Dar iudeii inaltasera foarte mult formele si ceremoniile si pierdusera din vedere obiectivul lor. Traditia, maximele si poruncile omenesti au facut ca invataturile pe care Dumnezeu intentiona sa le fie transmise prin ele, sa fie ascunse de ei.

3:11 Aceste maxime si traditii au ajuns pentru ei un obstacol in calea intelegerii si practicarii adevaratei religii. Si atunci cand a venit Realitatea, in persoana Domnului Hristos, ei n-au recunoscut in El implinirea tuturor simbolurilor tipurilor insasi, esenta tuturor serviciilor umbra. Ei au lepadat pe Cel Adevarat si s-au prins cu toate puterile de tipurile si ceremoniile lor care nu mai aveau nici o valoare. Fiul lui Dumnezeu venise, dar ei au continuat sa ceara un semn. Fata de solia: "Pocaiti-va, caci Imparatia cerurilor este aproape" (Matei 3,2), ei au raspuns cerand un semn. Evanghelia lui Hristos era pentru ei o piatra de poticnire, pentru ca ei cereau un semn, in loc de a cere un Mantuitor. Ei asteptau ca Mesia sa dovedeasca mesianitatea Sa prin actiuni razboinice de cuceriri, care sa intemeieze imperiul Sau pe ruinele imparatiilor pamantesti. Acestei asteptari Domnul Hristos i-a raspuns prin parabola semanatorului. Nu prin forta armelor, nu prin interventii violente avea sa biruiasca Imparatia lui Dumnezeu, ci prin implantarea unui principiu nou in inima oamenilor.

3:12 "Cel ce seamana samanta buna, este Fiul omului. "Matei 13,37. Domnul Hristos a venit, nu ca rege, ci ca un semanator, nu pentru rasturnarea imparatiilor, ci pentru a semana samanta, nu pentru a conduce pe urmasii Sai la triumfuri pamantesti si mariri nationale, ci pentru un seceris care avea sa fie strans in urma unei munci grele si rabdatoare prin lipsuri si dezamagiri.

3:13 Fariseii au inteles bine insemnatatea parabolei Domnului Hristos, dar pentru ei lectia cuprinsa in ea nu era binevenita. Ei n-au cautat sa o inteleaga. Pentru marea multime, parabola invaluia intr-o si mai mare taina scopul noului Invatator, ale Carui cuvinte au miscat atat de straniu inimile lor si au dezamagit atat de amar ambitiile lor. Nici chiar ucenicii nu au inteles parabola, dar interesul lor a fost trezit. Ei au venit dupa aceea la Domnul Isus si I-au cerut sa le explice parabola.

3:14 Tocmai acest lucru il dorea si Domnul Hristos, ca El sa le trezeasca interesul, ca apoi sa le poata da invataturi mai multe si mai precise. El

3:15 le-a explicat parabola, tot asa cum va explica Cuvantul Sau tuturor celor ce-l cauta cu inima sincera. Aceia care studiaza Cuvantul lui Dumnezeu cu inimile deschise iluminarii Duhului Sfant nu vor ramanea in intuneric cu privire la insemnatatea Cuvantului. "Daca vrea cineva sa faca voia Lui", spunea Domnul Hristos, "va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu, sau daca Eu vorbesc de la Mine." Ioan 7, 17. Toti aceea care vin la Domnul Hristos pentru o mai clara intelegere a adevarului, o vor primi. El le va desfasura tainele Imparatiei Cerurilor si aceste taine vor fi intelese de inima ce tanjeste ca sa cunoasca adevarul. O lumina cereasca va straluci in templul sufletului si de acolo va lumina si altora, ca lumina puternica a unei lampi, pe o carare intunecoasa.

3:16 "Semanatorul a iesit sa semene." In Orient, starea lucrurilor era asa de nesigura, iar primejdia unor manifestari violente asa de mare, incat oamenii locuiau mai mult in orase inconjurate de ziduri, iar plugarii ieseau zilnic, dincolo de ziduri, la munca lor. Tot astfel Domnul Hristos, Semanatorul ceresc, a iesit sa semene. El a lasat locuinta Sa cea sigura si pasnica, a lasat slava pe care El o avea la Tatal mai inainte de a fi lumea si a lasat pozitia Sa pe tronul Universului. El a venit aici, in lumea noastra, ca Om al suferintei si expus ispitei, El a fost singur, un Solitar, ca sa semene cu lacrimi si sa ude cu propriul Sau sange samanta vietii pentru o lume pierduta in pacat.

3:17 Tot la fel trebuie sa semene si slujitorii Sai. Cand a fost chemat ca sa devina un semanator al semintei adevarului, Avraam primi porunca: "Iesi din tara ta, din rudenia ta, si din casa tatalui tau, si vino in tara pe care ti-o voi arata." Geneza 12,1. "...Si el a plecat fara sa stie unde se duce." Evrei 11,8. Tot astfel si apostolul Pavel, in timp ce se ruga in templul din Ierusalim, primi din partea lui Dumnezeu solia: "Du-te, caci te voi trimite departe, la neamuri." Fapte 22,21. Astfel, toti aceia care sunt chemati

3:18 sa se uneasca cu Domnul Hristos, trebuie sa lase totul, pentru a-I urma. Vechile legaturi ale pacatului trebuie rupte, iar planurile firesti abandonate. Prin greutati si lacrimi, in singuratate si cu sacrificiu, samanta trebuie semanata.

3:19 "Semanatorul seamana Cuvantul." Domnul Hristos a venit sa semene adevarul in lume. Chiar de la caderea omului in pacat, Satana seamana mereu semintele ratacirii. Printr-o minciuna a castigat el la inceput controlul asupra oamenilor, si tot astfel lucreaza el inca spre a rasturna, a indeparta Imparatia lui Dumnezeu de pe pamant ca sa aduca pe oameni

3:20 sub puterea sa. Ca Semanator venit dintr-o lume mai inalta, Domnul Hristos a venit sa semene samanta adevarului. El care luase parte in sfaturile lui Dumnezeu, care locuise in profunzimea Sanctuarului Celui Vesnic, putea sa aduca oamenilor principiile cele curate ale adevarului. Chiar de la caderea in pacat a lui Adam, Domnul Hristos a fost pentru lume descoperitorul adevarului. Prin El, samanta cea nepieritoare, "Cuvantul lui Dumnezeu, care este viu si care ramane in veac" (1 Petru 1,23), este transmisa oamenilor. In prima Sa fagaduinta data in Eden perechii cazute in pacat, Domnul Hristos a semanat samanta Evangheliei. Dar parabola semanatorului se aplica in mod deosebit activitatii Sale personale printre oameni si lucrarii pe care El a facut-o.

3:21 Cuvantul lui Dumnezeu este samanta. Fiecare samanta poarta in ea un principiu germinativ, cu embrion de viata. In el se gaseste viata plantei. Tot astfel si Cuvantul lui Dumnezeu are viata in el. Domnul Hristos spune: "Cuvintele pe care vi le-am spus Eu, sunt duh si viata." Ioan 6,63. "Cine asculta cuvintele Mele, si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica." Ioan 5,24. In fiecare porunca si in fiecare fagaduinta a Cuvantului lui Dumnezeu este putere, insasi viata lui Dumnezeu, prin care porunca poate fi implinita, iar fagaduinta realizata. Acela care prin credinta primeste Cuvantul lui Dumnezeu, primeste chiar viata si caracterul lui Dumnezeu.

3:22 Fiecare samanta aduce roada dupa felul ei. Seamana samanta in conditii bune si ea isi va dezvolta, in planta, propria ei viata. Primita prin credinta in suflet, samanta cea nestricacioasa a Cuvantului va dezvolta un caracter si o viata asemenea caracterului si vietii lui Dumnezeu.

3:23 Invatatorii lui Israel nu semanau samanta Cuvantului lui Dumnezeu. Lucrarea Domnului Hristos ca Invatator al adevarului era intr-un izbitor contrast cu aceea a rabinilor din timpul Sau. Ei se ocupau de traditii, de teorii si speculatii omenesti. Adesea, in locul Cuvantului insusi, ei puneau ceea ce oamenii invatasera si scriau despre Cuvant.

3:24 Invatatura lor nu avea nici o putere care sa dea viata sufletului. Tema invataturii si predicarii Domnului Hristos, a fost Cuvantul lui Dumnezeu. Celor ce puneau intrebari ca sa-L prinda El le raspundea in mod deschis: "Este scris", "Cum spune Scriptura?" "Cum citesti in ea?" El semana samanta Cuvantului de fiecare data cand se trezea interesul, fie ca era un prieten, fie ca era un vrajmas. El care este Calea, Adevarul si Viata, El Cuvantul Viu a aratat spre Scripturi spunand: "Ele marturisesc despre Mine." Ioan 5,39. "Si a inceput de la Moise si de la toti proorocii si le-a talcuit, in toate Scripturile, ce era cu privire la El." Luca 24,27.

3:25 Slujitorii Domnului Hristos sunt chemati sa faca aceeasi lucrare. Astazi, ca si in zilele din vechime, adevarurile vitale ale Cuvantului lui Dumnezeu sunt lasate la o parte pentru teoriile si speculatiunile firesti. Multi asa numiti slujitori ai Evangheliei nu primesc intreaga Biblie ca fiind Cuvantul cel inspirat al lui Dumnezeu. Unul respinge o parte a ei, iar altul pune sub semnul intrebarii o alta parte. Ei pun judecata lor mai presus de Cuvantul lui Dumnezeu, iar Scripturile pe care ei le predau se bazeaza numai pe propria lor autoritate. Autenticitatea ei divina este contestata, nimicita. In acest fel samanta necredintei se seamana in lung si-n lat, iar oamenii ajung confuzi, ne mai stiind ce sa creada.

3:26 Sunt multe credinte pe care mintea n-ar trebui sa le primeasca. In zilele Domnului Hristos, rabinii interpretau in mod fortat, mistic, multe parti ale Scripturilor. Pentru ca invatatura clara a Cuvantului lui Dumnezeu condamna practicile lor, ei au incercat sa nimiceasca aceasta putere a Scripturilor. Acelasi lucru se intampla si astazi. Cuvantul lui Dumnezeu este prezentat ca fiind misterios si obscur, aceasta pentru a scuza calcarile Legii Sale, Domnul Hristos a mustrat aceste practici din vremea Sa. El a invatat ca Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa fie inteles de toti. El a aratat spre Scripturi ca avand o autoritate de necontestat, iar noi trebuie sa facem la fel. Biblia trebuie sa fie prezentata ca fiind Cuvantul vesnicului Dumnezeu, ca sfarsit al tuturor controverselor si temelie a tot adevarul.

3:27 Biblia a fost jefuita de puterea ei iar rezultatele se vad in coborarea standardului vietii spirituale. In predicile ce se rostesc astazi de la mai multe amvoane, nu exista acea manifestare divina care sa trezeasca constiinta si sa aduca viata sufletului. Ascultatorii nu pot spune: "Nu ne ardea inima in noi, cand ne vorbea pe drum, si ne deschidea Scripturile?" Luca 24,32. Sunt multi aceia care striga dupa viul Dumnezeu, tanjind dupa prezenta divina. Teoriile filozofice sau eseurile literare, oricat de stralucite ar fi ele, nu pot satisface cerinta spirituala a inimii. Afirmatiile si nascocirile omenesti nu au valoare mantuitoare. Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa vorbeasca oamenilor. Cei care au auzit numai traditii, teorii si precepte omenesti, trebuie sa auda vocea Lui, al Carui Cuvant poate renaste sufletul spre viata vesnica.

3:28 Tema preferata a Domnului Hristos a fost iubirea parinteasca si abundenta harului lui Dumnezeu, El staruia foarte mult asupra sfinteniei caracterului Sau si a Legii Sale, El S-a infatisat pe Sine oamenilor ca fiind Calea, Adevarul si Viata. Acestea sa fie si subiectele servilor lui Dumnezeu. Prezentati-le adevarul asa cum este el in Hristos. Faceti ca cerintele Legii si Evangheliei sa fie clare pentru toti: vorbiti oamenilor despre viata de renuntare de sine si de sacrificiu a Domnului Hristos, despre umilinta si moartea Sa, despre invierea si inaltarea Sa, despre lucrarea mijlocirii Sale in favoarea noastra in curtile din ceruri, cum si despre fagaduinta Sa: "Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine." Ioan 14,3.

3:29 In loc de a discuta niste teorii gresite, sau a cauta sa combatem pe impotrivitorii Evangheliei, sa urmam exemplul Domnului Hristos. Lasati ca adevarurile curate, proaspete din comoara lui Dumnezeu, sa straluceasca in viata. "Propovaduieste Cuvantul." "Semanati pretutindeni de-a lungul apelor. Staruieste asupra Lui la timp si ne la timp." "Cine a auzit Cuvantul Meu, sa spuna intocmai Cuvantul Meu. Pentru ce sa amesteci paiele

3:30 cu graul, zice Domnul." "Orice Cuvant al lui Dumnezeu este incercat. Nu adauga nimic la cuvintele Lui, ca sa nu te pedepseasca, si sa nu fii gasit mincinos." 2 Timotei 4,2, Isaia 32,20, Ieremia 23,28, Proverbe 30,5-6.

3:31 Semanatorul seamana samanta - Cuvantul. Aici este prezentat marele principiu care ar trebui sa stea la baza oricarei educatii. "Samanta este Cuvantul lui Dumnezeu." Dar in prea multe scoli teologice din zilele noastre, Cuvantul lui Dumnezeu este dat la o parte din sistemul educational. Alte subiecte ocupa mintea. Studiul autorilor necredinciosi ocupa un loc de frunte in educatia teologica. Scepticismul este intretesut in materiile cartilor din aceste scoli. Gresit interpretate si pervertite, unele descoperiri, rezultate ale cercetarilor stiintifice, pot duce la ratacire. Cuvantul lui Dumnezeu este comparat cu asa zisele invataturi ale stiintei si facut sa apara nesigur si nedemn de incredere. In acest fel, semintele indoielii sunt semanate in mintea tinerilor si in momentul ispitirii ele rasar. Cand se pierde credinta in Cuvantul lui Dumnezeu, sufletul ramane fara calauzitor, fara ocrotitor. Atunci, tinerii sunt atrasi pe calea indepartarii de Dumnezeu si de viata vesnica.

3:32 Acestei cauze i se poate atribui, in mare masura, raspandirea nelegiuirii in lume. Cand Cuvantul lui Dumnezeu este dat la o parte, puterea lui de a infrana pasiunile rele ale inimii firesti este respinsa. Atunci oamenii seamana potrivit carnii si secera potrivit firii, numai stricaciune.

3:33 Tot aceasta este cauza cea mare a slabiciunii si ineficientei puterilor mintale. Intorcandu-ne de la Cuvantul lui Dumnezeu spre a ne hrani cu scrierile oamenilor neinspirati, atunci mintea se piperniceste, scade. Ea nu este in legatura cu principiile cele profunde si mari ale adevarului cel vesnic. Inteligenta se adapteaza atunci intelegerii lucrurilor cu care este familiara, iar prin faptul ca este preocupata numai cu lucruri trecatoare ea slabeste, puterea i se reduce iar dupa un timp ea nu se mai poate dezvolta.

3:34 Toate acestea constituie o falsa educatie. Lucrarea fiecarui invatator

3:35 al adevarului ar trebui sa fie aceea de a intari mintea tinerilor in marile adevaruri ale Cuvantului inspiratiei. Aceasta este esenta educatiei pentru viata aceasta si pentru cea viitoare.

3:36 Sa nu se creada insa, ca faptul acesta va impiedeca studiile stiintifice sau va avea ca rezultat coborarea nivelului in cele ale educatiei. Cunoasterea lui Dumnezeu este tot asa de inalta ca si cerurile si cuprinzatoare ca Universul. Nimic nu este asa de inaltator si plin de vigoare ca un studiu al marilor subiecte ce privesc viata noastra vesnica. Tinerii sa caute sa inteleaga aceste adevaruri date de Dumnezeu si atunci mintea lor se va dezvolta si va creste, ajungand puternica prin aceste eforturi. Faptul acesta va conduce pe orice cercetator care este si un implinitor al Cuvantului intr-un camp si mai intins de cugetare dobandind astfel o comoara de cunostinte nepieritoare.

3:37 Educatia crestina dobandita prin cercetarea Scripturilor este o cunoastere experimentala a Planului de Mantuire. O

3:38 astfel de educatie va reface in sufletul credincios chipul lui Dumnezeu. Ea va intari si va inarma mintea impotriva ispitelor, si va face pe invatacel impreuna lucrator cu Domnul Hristos in lucrarea milei Sale fata de lume. O astfel de educatie va face un membru al familiei ceresti, si-l va pregati sa fie impreuna mostenitor cu sfintii in slava.

3:39 Dar invatatorul adevarurilor sfinte, nu poate da altora decat numai ceea ce stie din experienta sa proprie. Semanatorul a semanat "samanta Sa". Domnul Hristos a vestit adevarul pentru ca El insusi era Adevarul. Gandurile Sale, caracterul Sau, experienta vietii Sale, toate erau cuprinse in invatatura Sa. Tot asa trebuie sa fie si cu slujitorii Sai: aceia care vor sa predice Cuvantul, trebuie sa fi ajuns ca printr-o experienta personala sa se fi identificat cu El. Ei trebuie sa stie ce insemneaza faptul ca Domnul Hristos S-a facut pentru ei intelepciune. indreptatire si rascumparare. Vestind altora Cuvantul lui Dumnezeu, ei nu trebuie sa-l prezinte in termeni ca: "se presupune ca este asa" sau "poate ca o fi asa cum zice aici." Ei trebuie sa spuna - impreuna cu apostolul Petru: "In adevar, v-am facut cunoscut puterea si venirea Domnului nostru Isus Hristos, nu intemeindu-ne pe niste basme mestesugit alcatuite, ci ca unii care am vazut noi insine cu ochii nostri marirea lui". 2 Petru 1,16. Fiecare slujitor al Domnului Hristos si fiecare invatator trebuie sa fie in stare sa spuna cu ucenicul iubit Ioan: "Pentru ca viata a fost aratata si noi am vazut-o si marturisim despre ea si va vestim viata vesnica, viata care este la Tatal, si care ne-a fost aratata". 1 Ioan 1,2.

3:40 Langa drum

3:41 Parabola semanatorului se ocupa in principal cu efectele produse de cresterea semintei in pamantul in care a fost aruncata. Prin aceasta parabola, Domnul Hristos vroia sa spuna de fapt ascultatorilor Sai: "Nu va este de nici un folos sa stati numai ca niste critici ai lucrarii Mele, sau sa fiti dezamagiti pentru ca ea nu corespunde cu ideile voastre. Problema de

3:42 cea mai mare importanta pentru voi este: cum primiti voi solia Mea? Caci de primirea sau respingerea ei depinde destinul vostru vesnic".

3:43 Explicand insemnatatea semintei care a cazut langa drum, Domnul a spus: "Cand un om aude Cuvantul privitor la imparatie, si nu-l intelege, vine cel rau si rapeste ce a fost semanat in inima lui. Aceasta este samanta cazuta langa drum." Matei 13,19.

3:44 Samanta cazuta langa drum reprezinta Cuvantul lui Dumnezeu care cade in inima unui ascultator neatent. Asemenea cararii batatorite, calcate in picioare de oameni si animale, tot asa, epie si inima care devine asemenea unei autostrazi pe care sa circule lumea cu placerile si pacatele ei. Absorbit de scopuri egoiste si practici pacatoase, sufletul ajunge sa se impietreasca prin "inselaciunea pacatului." Evrei 3,13. Atunci, facultatile spirituale sunt paralizate. Oamenii aud Cuvantul, dar nu-l inteleg. Ei nu ajung sa inteleaga faptul ca invatatura se adreseaza lor. Ei nu sunt constienti de nevoia sau de primejdia lor. Ei ajung sa nu inteleaga iubirea lui Hristos si trec pe langa solia harului Sau ca pe langa ceva care nu-i priveste. Asa cum pasarile sunt gata sa ciuguleasca semintele cazute langa drum, tot astfel Satana este gata sa smulga din suflet samanta adevarului divin. El se teme, ca nu cumva Cuvantul lui Dumnezeu sa trezeasca pe neatenti, sau sa influenteze pe cei cu inima impietrita. Satana si ingerii sai sunt prezenti in adunarile unde se predica Evanghelia. In timp ce ingerii cerului se straduiesc sa impresioneze inimile cu Cuvantul lui Dumnezeu, vrajmasul este activ cautand sa faca fara efect Cuvantul predicat. Cu un zel egalat numai de rautatea lui, Satana incearca sa impiedece lucrarea Duhului lui Dumnezeu. In timp ce Domnul Hristos atrage sufletul la Sine prin iubirea Sa, Satana cauta sa sustraga atentia celui care este miscat a cauta pe Mantuitorul. El ocupa mintea cu planuri lumesti. El trezeste

3:45 spiritul de critica, sau insufla indoiala si necredinta. Vocabularul vorbitorului, sau manierele lui poate ca nu plac ascultatorilor si ei se ocupa atunci de aceste defecte. In acest fel, adevarul de care ei au nevoie si pe care Dumnezeu in bunatatea Lui li l-a trimis, nu are nici o impresie asupra lor.

3:46 Satana are multe ajutoare. Multi dintre cei care marturisesc ca sunt crestini, ajuta pe ispititor sa smulga samanta adevarului din inimile altora. Multi dintre cei care asculta predicarea Cuvantului lui Dumnezeu, cand ajung acasa fac din el subiect de critica. Ei se apuca sa judece predica, asa cum ar judeca o expunere literara sau un discurs politic. Ei vorbesc in mod batjocoritor sau dispretuitor despre solia, care ar trebui sa fie privita ca fiind Cuvantul lui Dumnezeu adresat lor. Caracterul, motivele si actiunile slujitorului lui Dumnezeu si comportamentul fratilor lor, membrii ai comunitatii formeaza adesea subiectul discutiilor lor. Ei rostesc judecati aspre si nu inceteaza cu barfelile si clevetirile, si aceasta in auzul celor neconvertiti. Nu arareori, aceste lucruri sunt rostite de parinti

3:47 in auzul propriilor lor copii. In felul acesta se nimiceste respectul fata de slujitorii lui Dumnezeu si stima pentru solia lor. Si multi, sunt astfel invatati sa priveasca in mod usuratic chiar Cuvantul lui Dumnezeu.

3:48 Astfel, in caminele pretinsilor crestini multi tineri sunt educati spre a fi lipsiti de credinta. Si parintii se mai intreaba de ce oare copiii lor manifesta atat de putin interes fata de Evanghelie si de ce sunt asa de gata sa se indoiasca de adevarul biblic. Ei se mira de faptul ca este asa de greu a ajunge la inima lor si a fi influentati de morala si credinta. Ei nu vad ca propriul lor exemplu impietreste inimile copiilor lor. Samanta cea buna nu gaseste loc unde sa prinda radacina si atunci, Satana o rapeste de acolo.

3:49 In locuri stancoase

3:50 "Samanta cazuta in locuri stancoase, este cel ce aude Cuvantul, si-l primeste indata cu bucurie, dar n-are radacina in el, ci tine pana la o vreme, si, cum vine un necaz sau o prigonire din pricina Cuvantului, se leapada indata de el." Matei 13, 20-21.

3:51 Samanta cazuta in loc stancos gaseste putin pamant. Planta rasare repede, dar radacina nu poate patrunde in stanca pentru a gasi hrana necesara cresterii si se usuca repede. Multi dintre cei care marturisesc a fi crestini sunt astfel de ascultatori stancosi. Ca si stanca de sub stratul de pamant, egoismul inimii firesti sta ca o piatra dedesubtul dorintelor si aspiratiilor lor bune. Iubirea de sine nu a ajuns inca sa fie supusa. Ei n-au ajuns inca sa vada grozavia nespusa a pacatului, si nu si-au umilit inima sub povara vinovatiei. Aceasta categorie de oameni poate fi convinsa usor, si par a fi cu adevarat convertiti, dar ei au numai o religie superficiala.

3:52 Unii cad de la credinta nu pentru ca primesc imediat Cuvantul si nici pentru ca se bucura de el. Caci de indata

3:53 ce Matei a auzit chemarea Mantuitorului, el s-a sculat imediat, a lasat totul, si L-a urmat. Dumnezeu doreste ca indata ce am auzit Cuvantul divin, sa-L primim, si este numai drept ca sa-L primim cu bucurie. Caci, "va fi mai multa bucurie in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste." Luca 15,7. In sufletul care crede in Domnul Hristos, este, in adevar, bucurie. Dar aceia despre care se spune in parabola ca primesc "de indata" Cuvantul lui Dumnezeu, n-au ajuns sa aprecieze, sa inteleaga valoarea lui. Ei n-au ajuns sa inteleaga ce anume cere Cuvantul lui Dumnezeu de la ei. Unii ca acestia n-au pus fata in fata Cuvantul primit cu toate obiceiurile vietii lor, si nu s-au supus pe deplin controlului sau.

3:54 Radacinile plantei se infig adanc in pamant, si acolo, ascunse vederii, hranesc viata plantei. Tot asa stau lucrurile si cu cei credinciosi, prin aceasta legatura invizibila a sufletului cu Hristos, prin credinta, este hranita viata spirituala. Dar ascultatorii care sunt asemenea pamantului stancos, se incred in ei insisi, in loc de a se increde in Domnul Hristos. Ei se incred in faptele lor bune si in bunele lor intentii si sunt tari in propria lor indreptatire. Acestia nu sunt tari in Hristos si in puterea tariei Sale. Un astfel de credincios "n-are radacina in sine" , pentru ca nu este legat cu si de Domnul Hristos.

3:55 Arsita soarelui de vara, care da consistenta si coace granele bogate, nimiceste tot ceea ce nu are radacini adanci. Tot astfel cel care "n-are radacina in sine", "tine pana la o vreme", dar "cum vine un necaz sau o prigonire din pricina Cuvantului, se leapada indata de el." Sunt multi aceia care primesc Evanghelia, mai mult ca o cale de a scapa de suferinta, decat ca o eliberare de pacat. Ei se bucura pentru un timp, pentru ca gandesc ca religia ii va scuti de dificultati si incercari. In timp ce viata acestora se desfasoara linistit, fara probleme, ei sunt considerati a fi crestini de nadejde. Dar sub apriga incercare a ispitei, cedeaza si cad. Ei nu pot suporta batjocura pentru Hristos. Cand Cuvantul lui Dumnezeu le arata unele pacate favorite, nutrite de ei, sau cand cere din partea lor renuntare la sine sau sacrificiu, atunci se simt lezati, se smintesc.

3:56 Le-ar trebui un efort prea mare pentru a face o schimbare radicala in viata lor. Ei privesc la greutatile si necazurile prezente si dau uitarii realitatile vesnice. Asemenea ucenicilor care au parasit pe Domnul Hristos, si acestia sunt gata sa spuna: "Vorbirea aceasta este prea de tot, Cine poate s-o sufere?" Ioan 6,60.

3:57 Sunt foarte multi aceia care pretind ca slujesc lui Dumnezeu, dar care nu-L cunosc printr-o experienta personala. Dorinta lor de a face voia Lui se bazeaza numai pe inclinatia lor personala si nu pe o convingere profunda adusa de Duhul Sfant. Viata lor nu este adusa in armonie cu Legea lui Dumnezeu. Ei marturisesc a primi pe Hristos ca Mantuitor al lor, dar nu cred ca El le va da si puterea necesara pentru biruirea pacatelor lor. Ei nu au o legatura personala cu un Mantuitor viu, si caracterul lor da pe fata atat defectele mostenite cat si pe cele cultivate.

3:58 Un lucru este a admite, in mod general, mijlocirea Duhului Sfant, si cu totul altceva este a accepta lucrarea Sa, ca fiind Cel care mustra si cheama la pocainta. Multi au un simtamant de instrainare de Dumnezeu, o recunoastere a faptului ca sunt inca robi eului si pacatului lor, acestia fac eforturi ca sa produca o schimbare, dar ei nu-si rastignesc eul. Ei nu se predau cu totul in mainile Domnului Hristos, cerand puterea divina necesara pentru a face voia Sa. Ei nu sunt dispusi sa se lase modelati dupa chipul divin. In mod general, ei isi recunosc nedesavarsirile, dar nu renunta, nu se leapada de pacatele lor preferate. Cu fiecare fapta sau actiune rea, firea cea veche si egoista castiga teren, se intareste.

3:59 Singura speranta pentru aceste suflete este aceia de a infaptui in ei insisi adevarul cuvantului rostit de Domnul Hristos lui Nicodim: "Nu te mira ca ti-am zis: "Trebuie sa va nasteti din nou". "Daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu." Ioan 3,7.3.

3:60 Adevarata sfintire consta in deplina predare in serviciul lui Dumnezeu. Aceasta este conditia adevaratei vietuiri crestine. Domnul Hristos cere o

3:61 consacrare deplina, fara rezerve, pentru o slujire neimpartita. El cere inima, mintea, sufletul si puterea. Eul nu trebuie incurajat. Cel care traieste pentru sine nu poate fi crestin.

3:62 Iubirea trebuie sa fie principiul care sta la baza oricarei actiuni. Iubirea este principiul de baza al guvernarii lui Dumnezeu in ceruri si pe pamant, si ea trebuie sa fie temelia caracterului crestin. Numai aceasta il poate face si mentine tare, neclintit. Numai aceasta il poate face in stare sa reziste in fata incercarilor si ispitelor.

3:63 Iar iubirea se va da pe fata prin sacrificiu. Planul de Mantuire a fost intemeiat pe sacrificiu - un sacrificiu asa de cuprinzator si profund, atat de inalt, incat este de nemasurat. Domnul Hristos a dat totul pentru noi, iar aceia care-L primesc pe El vor fi gata sa sacrifice totul pentru Mantuitorul lor. Gandul la onoarea si slava Domnului, trebuie sa ne preocupe mai mult decat orice.

3:64 Daca iubim pe Domnul Hristos, atunci vom dori sa traim pentru El, sa-i prezentam darurile noastre de multumire, si sa lucram pentru El. Atunci, orice lucrare va fi usoara. Din iubire pentru El noi vom dori truda,

3:65 durerea si chiar sacrificiul. Atunci, dorinta Sa de a mantui pe oameni, ne va cuprinde si pe noi. Vom simti atunci acelasi dor plin de iubire pentru suflete, cum a simtit si El.

3:66 Aceasta este religia Domnului Hristos. Tot ceea ce este mai putin decat atat, este o dezamagire. Niciodata, simpla teorie a adevarului sau marturisirea faptului ca suntem ucenici ai lui Hristos, nu va mantui vreun pacatos. Noi nu apartinem Domnului Hristos, daca nu suntem cu totul ai Sai. Datorita faptului ca traim numai cu jumatate de inima viata de crestin, de aceea unii crestini devin slabi in urmarirea scopurilor sfinte si foarte schimbatori in dorintele lor. Efortul de a sluji atat eul cat si lui Hristos face pe cineva sa fie un auzitor asemenea ogorului stancos, care nu va rezista atunci cand incercarile vor veni asupra lui.

3:67 Intre spini

3:68 "Samanta cazuta intre spini este cel ce aude Cuvantul, dar ingrijorarile veacului acestuia si inselaciunea bogatiilor ineaca acest Cuvant, si ajunge neroditor." Matei 13,22.

3:69 Samanta Evangheliei cade adesea printre maracini si buruieni salbatice, si daca nu intervine o transformare morala in inima omului, daca vechile obiceiuri si practici, precum si vechea viata de pacat nu sunt parasite, daca insusirile lui Satana nu sunt starpite din suflet, atunci graul va fi inabusit, sufocat. Spinii si maracinii vor fi atunci recolta, iar acestia vor nimici graul semanat.

3:70 Harul poate lucra numai in inima care se pregateste totdeauna pentru primirea pretioaselor seminte ale adevarului. Spinii pacatului vor creste in orice fel de teren, ei n-au nevoie sa fie cultivati, dar harul trebuie sa fie cultivat cu multa grija. Spinii si maracinii sunt totdeauna gata sa rasara, iar lucrarea de curatire trebuie sa se faca continuu. Daca inima nu este pastrata sub controlul lui Dumnezeu, daca Duhul Sfant nu lucreaza fara incetare spre a slefui si innobila caracterul, atunci, vechile obiceiuri vor reapare in viata. Unii oameni pot marturisi ca ei cred in Evanghelie, dar daca nu sunt sfintiti

3:71 de Evanghelie, atunci pretentia lor este fara nici un folos. Daca ei nu ajung sa castige biruinta asupra pacatului, pacatul va castiga biruinta asupra lor. Spinii care au fost taiati, dar n-au fost smulsi din radacina, vor creste din nou, pana cand sufletul va fi coplesit de ei.

3:72 Domnul Hristos a subliniat lucrurile care sunt primejdioase pentru suflet. Asa cum este amintit de evanghelistul Marcu, Domnul mentioneaza: "grijile lumesti", "inselaciunea bogatiilor" si "poftele altor lucruri". Marcu 4,19. Luca aminteste "grijile, bogatiile si placerile vietii acesteia." Luca 8,14. Acestea sunt cele care inabuse Cuvantul si opresc cresterea semintei spirituale. Atunci, sufletul inceteaza a-si mai trage hrana de la Hristos si viata spirituala moare atunci in inima.

3:73 "Grijile acestei lumi." Nimeni nu este scutit de ispita grijilor acestei lumi. Pentru cei saraci, munca grea si lipsurile, cum si teama de saracie, de mizerie, toate acestea aduc tulburari si ii impovareaza. Pentru cei bogati este teama de a nu pierde averea, precum si o sumedenie de griji tulburatoare. Multi dintre urmasii Domnului Hristos uita lectia pe care El ne-a indemnat s-o invatam de la florile campului. Ei nu se incred in continua Lui grija pentru ei. Domnul Hristos nu le poate purta poverile, pentru ca ei nu le aseaza asupra Lui. De aceea, grijile vietii, care de fapt ar trebui sa-i indrepte la Mantuitorul pentru sprijin si mangaiere, tocmai ele ii separa de El.

3:74 Multi dintre cei care ar putea aduce roade in serviciul lui Dumnezeu s-au dedat placerii strangerii de averi. Intreaga lor energie este absorbita in diverse afaceri, incat se simt obligati sa neglijeze lucrurile spirituale. Astfel ei se separa singuri de Dumnezeu. In Sfanta Scriptura suntem indemnati sa nu fim lenesi in ocupatiile noastre, ci "fara preget". Romani 12,11. Noi trebuie sa muncim insa pentru a avea sa dam si celui care se afla in nevoie. Credinciosii trebuie sa munceasca, ei trebuie sa se avante in orice ocupatie, facand aceasta fara sa pacatuiasca. Dar multi devin atat de absorbiti, atat de prinsi in afacerile lor, incat nu mai au timp pentru rugaciune, nu mai au timp pentru studierea Sfintelor Scripturi, nu mai au timp sa caute si sa slujeasca lui Dumnezeu.

3:75 Uneori ei simt nevoia de sfintire, de cer, dar n-au timp sa se smulga din zgomotul lumii si sa asculte cuvantul maiestos si plin de autoritate al Duhului lui Dumnezeu. Lucrurile vesnice sunt asezate pe un plan secundar in timp ce lucrurile firesti au intaietate. In aceste conditii, este imposibil ca samanta Cuvantului sa mai aduca roada, pentru ca viata sufletului trebuie sa hraneasca maracinii caracterului lumesc.

3:76 Si multi dintre aceia care lucreaza cu un scop foarte diferit, cad in aceiasi ratacire. Ei lucreaza pentru binele altora, obligatiile lor ii apasa, iar raspunderile lor sunt numeroase, ingaduind astfel ca preocuparile lor sa le consume si timpul care ar trebui consacrat rugaciunii si studierii Cuvantului lui Dumnezeu. Comuniunea cu Dumnezeu prin rugaciune si studierea Cuvantului Sau este neglijata. Ei uita ca Domnul Hristos a zis ca: "Despartiti de Mine nu puteti face nimic." Ioan 15,5. Ei merg despartiti de Hristos, viata lor nefiind patrunsa de harul Sau, iar manifestarile eului personal incep sa-si spuna cuvantul. Lucrarea lor este manjita de dorinta dupa intaietate si de trasaturile dure, lipsite de iubire ale inimii nesupuse. Iata aceasta este una din principalele "taine" ale insuccesului in lucrarea crestina. Din aceasta cauza rezultatele sunt adesea foarte slabe.

3:77 "Inselaciunea bogatiilor". Iubirea de averi are o putere fascinanta si inselatoare. Prea adesea, aceia care au averi pamantesti uita ca Dumnezeu este Acela care le-a dat putere sa le castige. Ei spun: "Taria mea si puterea mainii mele mi-au castigat aceste bogatii." Deuteronom 8,17. Bogatiile lor in loc sa trezeasca in ei recunostinta fata de Dumnezeu, ii duc la inaltare de sine. Ei pierd simtul dependentei lor de Dumnezeu si al indatoririi fata de semenii lor. In loc de a considera bogatia ca un talant care sa fie folosit spre slava lui Dumnezeu si pentru ridicarea omenirii, ei privesc la ea ca un mijloc pentru satisfactii egoiste. In loc de a dezvolta in om atributele lui Dumnezeu, bogatiile folosite astfel dezvolta in el atributele lui Satana. Samanta Cuvantului lui Dumnezeu este inabusita de spini.

3:78 "Placerile vietii acesteia". Exista o primejdie in distractiile ce sunt cautate numai pentru satisfactii personale. Toate obiceiurile ingaduite si care slabesc puterile fizice, care intuneca mintea si amortesc facultatile spirituale, sunt "pofte ale firii pamantesti care se razboiesc cu sufletul." 1 Petru 2,11.

3:79 "Poftele altor lucruri." Acestea nu trebuie sa fie neaparat lucruri pacatoase in sine, ci ceva ce ne preocupa mai intai si mai mult decat Imparatia lui Dumnezeu. Tot ceea ce ne indeparteaza de Dumnezeu, tot ceea ce ne indeamna la pacat, vine de la Satana, vrajmasul sufletelor noastre.

3:80 Cand mintea este tanara, viguroasa si capabila sa se dezvolte repede, este o mare ispita aceea de a avea ambitii egoiste, de a face sa slujeasca numai eului personal. Daca are succes in planurile si actiunile omenesti, exista tendinta de a continua pe o cale care amorteste constiinta si impiedeca o evaluare corecta a ceea ce constituie adevarata valoare a caracterului. Cand imprejurarile favorizeaza o astfel de dezvoltare, atunci se va vedea o crestere intr-o directie neingaduita de Cuvantul lui Dumnezeu.

3:81 In aceasta perioada de formare a vietii copiilor, responsabilitatea parintilor este foarte mare. Ar trebui sa fie preocuparea lor aceea de a inconjura pe tineri cu o influenta sfanta, influenta care sa le formeze conceptii corecte despre viata si despre adevaratul succes al vietii. In loc de a face astfel, cati parinti nu-si iau drept tinta principala a vietii sa asigure copiilor prosperitate in cele pamantesti. Toate combinatiile lor sunt alese avand in vedere atingerea acestui scop. Multi parinti isi fac caminul in unele orase mari si isi introduc copiii in societatea elevata. Ei ii inconjoara cu influente ce incurajeaza spiritul lumesc si mandria. In aceasta atmosfera mintea si sufletul se pipernicesc. Scopurile cele inalte si nobile ale vietii sunt atunci uitate. Privilegiul de a fi fii si fiice ale lui Dumnezeu, mostenitori ai vesniciei, este schimbat pentru un castig lumesc.

3:82 Multi parinti cauta sa asigure fericirea copiilor lor ingaduindu-le satisfacerea dorintei lor dupa distractii. Ei le ingaduie sa se angajeze in diferite jocuri, sau sa participe la petreceri, dandu-le bani pentru ca sa-i cheltuiasca cum vor, pentru a se afisa sau pentru satisfacerea placerilor personale. Cu cat este mai mult satisfacuta dorinta dupa placeri, cu atat mai puternica devine aceasta.

3:83 Interesul unor astfel de tineri este din ce in ce mai mult absorbit de placeri, pana cand ajung sa faca din aceasta marele obiect al vietii lor. Ei se obisnuiesc sa trandaveasca si sa-si satisfaca toate capriciile, incat devine aproape imposibil pentru ei a mai fi vreodata crestini statornici.

3:84 Chiar si biserica, ea care ar trebui sa fie stalpul si temelia adevarului, incurajeaza adesea iubirea egoista a placerilor. Cand trebuie sa se stranga bani pentru scopuri religioase, la ce mijloace recurg unele biserici? La bazaruri, mese, tombole, chiar la loterii si alte lucruri asemanatoare. Adesea, locul pus deoparte pentru adorarea lui Dumnezeu este profanat prin intalniri la care se mananca si se bea, se cumpara, se vinde si se distreaza. Si astfel se face ca respectul celor tineri pentru casa lui Dumnezeu si veneratia pentru adorarea Lui scade. Franele stapanirii de sine se slabesc. Egoismul, satisfacerea apetitului, iubirea de afisare sunt cultivate si ele se intaresc pe masura ce sunt ingaduite.

3:85 Goana dupa placeri si distractii este mai puternica in orase. Multi parinti care aleg orasul ca locuinta pentru copiii lor si care fac lucrul acesta cu gandul sa le ofere avantaje mai mari, sunt dezamagiti si adesea isi dau seama prea tarziu, caindu-se de teribila lor greseala. Orasele de astazi devin repede asemenea Sodomei si Gomorei. Multe sarbatori incurajeaza lenea. Lucrurile care aprind simturile: alergarile de cai, jocurile de noroc, betia si desfraul stimuleaza in cel mai inalt grad pasiunile. Tinerii sunt luati de curentul lumesc. Aceia care invata sa iubeasca distractiile de dragul lor,

3:86 deschid usa unui potop de ispite. Ei se dedau la chefuri si veselii nesabuite, iar legaturile lor cu iubitorii de placeri au un efect otravitor asupra mintii. Mergand astfel din desfrau in desfrau, ei ajung sa piarda dorinta cat si capacitatea pentru o viata cu folos. Aspiratiile lor religioase sunt reci, viata lor religioasa este intunecata. Toate facultatile nobile ale sufletului, tot ceea ce leaga pe credincios de lumea spirituala, este corupt.

3:87 Este adevarat ca unii dintre acestia pot ajunge sa vada nebunia lor si se pocaiesc. Si Dumnezeu poate sa-i ierte. Dar ei si-au hranit sufletul si au adus asupra lor o primejdie care ii pandeste toata viata. Puterea de discernamant care ar trebui sa fie totdeauna pastrata treaza si plina de sensibilitate pentru a putea deosebi intre bine si rau, este in mare masura distrusa. Ei nu sunt sensibili, gata sa recunoasca vocea Duhului Sfant, si nici sa observe cursele lui Satana. Prea adesea, in timp de primejdie, ei cad prada ispitei si se indeparteaza de Dumnezeu. Sfarsitul vietii lor iubitoare de placeri este ruina, atat pentru viata aceasta cat si pentru cea viitoare.

3:88 Grijile, bogatiile, placerile, toate acestea sunt folosite de Satana in jocul vietii pentru a pune stapanire pe viata omului. Avertizarea insa este: "Nu iubiti lumea nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in el. Caci tot ce este in lume: pofta firii pamantesti, pofta ochilor si laudarosenia vietii, nu este de la Tatal ci din lume." 1 Ioan 2, 15.16. Cel care citeste inimile oamenilor ca intr-o carte deschisa spune: "Luati seama la voi insiva, ca nu cumva sa vi se ingreuneze inimile cu imbuibare de mancare si bautura, si cu ingrijorarile vietii acesteia." Luca 21,34. Apostolul Pavel, prin inspiratia Duhului Sfant scrie: "Cei ce vor sa se imbogateasca, dimpotriva, cad in ispita, in lat si in multe pofte nesabuite si vatamatoare, care

3:89 cufunda pe oameni in prapad, si pierzare. Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor, si unii, care au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta, si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri." 1 Timotei 6,9-10.

3:90 Pregatirea ogorului

3:91 In toata parabola semanatorului Domnul Hristos infatiseaza diferitele rezultate ale semanatului, rezultate care depind de pamantul in care a cazut samanta. In toate cazurile, semanatorul si samanta sunt aceleasi. Astfel, El ne invata ca, daca Cuvantul lui Dumnezeu da gres in indeplinirea lucrarii Sale in inimile si-n viata noastra, motivul esecului trebuie cautat atunci la noi. Dar rezultatul nu este insa in afara controlului nostru. Este adevarat ca noi nu ne putem schimba singuri, dar puterea alegerii ne apartine si depinde de noi sa hotaram drumul pe care vom merge si ce vom deveni. Nu este necesar ca ascultatorii asemanati cu drumul, cu locul stancos sau cu spinii si maracinii, sa ramana asa. Duhul lui Dumnezeu cauta tot mereu sa rupa fascinatia nebuniei care-i tine pe oameni absorbiti de placerile lumesti si sa trezeasca in ei dorinta dupa comoara nepieritoare. Rezistand influentei Duhului Sfant, oamenii ajung nepasatori sau chiar neglijenti fata de Cuvantul lui Dumnezeu. Ei insisi sunt raspunzatori pentru impietrirea inimii, fapt care impiedica samanta cea buna sa prinda radacini si pentru cresterea raului care impiedica dezvoltarea ei.

3:92 Gradina inimii trebuie cultivata. Ogorul trebuie arat adanc printr-o profunda pocainta si intoarcere de la pacat. Plantele otravitoare satanice, trebuie smulse din radacina. Ogorul care este napadit de maracini, poate fi curatit numai printr-o munca sustinuta. In acest fel, tendintele rele ale inimii firesti pot fi biruite numai printr-un efort staruitor, in numele si in puterea Domnului Hristos. Dumnezeu ne indeamna prin gura profetului Ieremia: "Desteleniti-va un ogor nou si nu semanati intre spini." Ieremia 4,3 u.p. "Semanati potrivit cu neprihanirea si veti secera potrivit cu indurarea." Osea 10,12. El doreste sa implineasca pentru noi aceasta lucrare si ne invita sa conlucram cu El.

3:93 Semanatorii semintei au de facut o lucrare de pregatire a inimilor pentru primirea Evangheliei. In lucrarea de vestire a Cuvantului se predica prea mult si este prea putina lucrare de la inima la inima. Este nevoie de lucrare personala pentru sufletele pierdute. In acelasi spirit si cu aceeasi iubire ca a Domnului Hristos, noi ar trebui sa ne apropiem personal de cei pacatosi, cautand sa le trezim interesul pentru marile realitati ale vietii vesnice. Poate ca inimile lor sunt tot asa de tari ca si drumul cel batatorit si s-ar parea ca este un efort inutil acela de a le prezenta pe Mantuitorul, dar daca logica ar putea da gres in a misca inima, iar argumentul sa fie lipsit de putere pentru a convinge, iubirea Domnului Hristos, manifestata in lucrarea personala, poate inmuia inima de piatra asa incat samanta adevarului sa poata prinde radacina.

3:94 De asemenea, semanatorii au de facut o lucrare pentru ca samanta sa nu fie inabusita de maracini, sau sa piara din cauza ca n-a avut pamant suficient. Chiar la inceputul vietii crestine, fiecare credincios

3:95 ar trebui sa fie invatat principiile fundamentale ale credintei. El ar trebui invatat ca nu este de ajuns a sti ca este mantuit prin sacrificiul Domnului Hristos, si ca el este dator sa faca astfel ca viata Domnului Hristos sa fie viata Sa, iar caracterul Mantuitorului sa fie caracterul sau. Toti trebuie sa invatam faptul ca avem de purtat poveri si ca trebuie sa ne debarasam de inclinatiile firesti. Sa cunoastem cu totii, binecuvantarea de a lucra pentru Hristos, urmandu-L cu lepadare de sine, suferind greutati ca un bun ostas al lui Hristos. Sa invatam a ne increde in iubirea Lui, asezand asupra Sa grijile noastre. Sa gustam bucuria castigarii sufletelor pentru El. Caci in iubirea si interesul nostru pentru cei pierduti, vom uita de noi insine, de eul nostru. Atunci, placerile firii isi vor pierde puterea seducatoare, iar greutatile nu ne vor mai descuraja. Plugul adevarului isi va face atunci lucrarea sa. El va desteleni ogorul. El nu va reteza numai varfurile maracinilor, ci ii va scoate din radacina.

3:96 In pamant bun

3:97 Semanatorul nu este intotdeauna obligat sa aiba numai dezamagiri, insuccese. Despre samanta care a cazut in pamant bun, Mantuitorul spunea ca simbolizeaza pe "cel care aude Cuvantul si-l intelege, el aduce roada, un graunte da o suta, altul saizeci, altul treizeci." Matei 13,23. Samanta care a cazut pe pamant bun sunt aceia care, dupa ce au auzit Cuvantul, il tin intr-o inima buna si curata si fac roada in rabdare." Luca 8,15.

3:98 "O inima buna si curata", despre care ne vorbeste parabola, nu este o inima in care nu este pacat, caci Evanghelia trebuie predicata la cei pierduti. Domnul Hristos spune: "Eu am venit sa chem la pocainta nu pe cei neprihaniti, ci pe cei pacatosi." Marcu 2,17 u.p. Cel cu inima curata, este acela care se supune in totul lucrarii convingatoare a Duhului Sfant. El isi marturiseste greseala sa si simte nevoia dupa mila si iubirea lui Dumnezeu. El are o dorinta sincera de a cunoaste adevarul pentru ca sa-l poata trai. Inima buna, este o

3:99 inima credincioasa, o inima care are incredere in Cuvantul lui Dumnezeu. Caci fara credinta este cu neputinta sa primim Cuvantul. "Si fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este si ca rasplateste pe cei ce-L cauta." Evrei 11,6.

3:100 Acesta este "cel ce aude Cuvantul si-l intelege." Fariseii din timpul Domnului Hristos si-au inchis ochii ca sa nu vada si urechile ca sa nu auda, de aceea adevarul n-a putut sa ajunga la inimile lor. Ei aveau sa-si primeasca rasplata pentru voita lor nestiinta si pentru orbirea ce singuri si-au impus-o. Dar Domnul Hristos a invatat pe ucenicii Sai ca sa-si deschida mintea si inima la invatatura si sa fie gata sa creada. El a rostit chiar o binecuvantare asupra lor pentru ca ei au vazut cu ochii si au auzit cu urechile, si au crezut.

3:101 Ascultatorii asemanati cu pamantul cel bun, primesc Cuvantul, nu ca pe cuvantul oamenilor, ci asa cum si este in adevar, ca pe Cuvantul lui Dumnezeu. 1 Tesaloniceni 2,13. Numai acela care primeste Cuvantul Scripturilor ca vocea lui Dumnezeu, vorbindu-i lui personal, numai acela este un adevarat ascultator. El tremura in fata Cuvantului, caci pentru el, Cuvantul este o realitate vie. El isi deschide puterea intelegerii si inima sa pentru a-l primi. Astfel de ascultatori erau Corneliu si prietenii sai, care au spus apostolului Petru: "Acum dar, toti suntem aici inaintea lui Dumnezeu, ca sa ascultam tot ce ti-a poruncit Domnul sa ne spui." Faptele Apostolilor 10,33.

3:102 Cunoasterea adevarului nu depinde atat de puterea intelectului cat de curatia scopului si de simplitatea unei credinte pline de zel si consacrate Domnului. Ingerii Domnului se alatura acelora care cu o inima plina de umilinta cauta calauzirea divina. Duhul Sfant este dat ca sa le deschida bogatia comorilor adevarului. Ascultatorii asemanati cu pamantul cel bun, auzind Cuvantul il pastreaza. De aceea Satana cu toate mijloacele raului pe care le foloseste, nu este in stare sa-l mai smulga de la ei.

3:103 Numai a auzi sau citi Cuvantul lui Dumnezeu, nu este de ajuns. Acela care doreste sa aiba un folos din cunoasterea Scripturilor, trebuie sa mediteze

3:104 asupra adevarului ce i-a fost prezentat. Printr-o atentie deosebita si cu rugaciune, el trebuie sa invete insemnatatea Cuvantului adevarului si sa bea profund din spiritul sfintelor comunicari divine.

3:105 Dumnezeu ne invita sa ne umplem inima cu cugetari inalte, cu ganduri curate. El doreste ca noi sa meditam la iubirea si mila Sa, sa studiem lucrarea Sa minunata in marele Plan de Mantuire. Atunci, intelegerea de catre noi a adevarului va fi din ce in ce mai clara, iar dorinta noastra dupa curatia inimii si limpezimea gandurilor va fi tot mai inalta si tot mai sfanta. Atunci, cel credincios, traind in atmosfera cea curata a cugetelor sfinte, va fi transformat prin comunicarea cu Dumnezeu si prin studierea Sfintelor Scripturi.

3:106 "Aduce roada". Aceia care, auzind Cuvantul, "il tin intr-o inima buna si curata" (Luca 8,15), aduc roada in ascultare. Cuvantul lui Dumnezeu, primit in suflet, se va manifesta prin fapte bune. Rezultatele lui vor fi vazute intr-un caracter si o vointa asemenea caracterului si vietii Domnului Hristos. Domnul Hristos spunea despre Sine: "Vreau sa fac voia Ta Dumnezeule. Si Legea Ta este in fundul inimii mele." Psalmul 40,8. "Eu nu pot face nimic de la Mine insumi...pentru ca nu caut sa fac voia Mea, ci voia Tatalui, care M-a trimis." Ioan 5,30. Iar Cuvantul Sfintelor Scripturi spune ca "cine zice ca ramane in El, trebuie sa traiasca si el cum a trait Hristos." 1 Ioan 2,6.

3:107 Adesea, Cuvantul lui Dumnezeu vine in conflict cu trasaturile de caracter, mostenite sau cultivate, ale omului si cu obiceiurile vietii lui. Dar ascultatorul cel asemanat cu pamantul cel bun, atunci cand primeste Cuvantul, accepta toate conditiile si cerintele lui. Obiceiurile si practicile lui sunt atunci aduse in supunere fata de Cuvantul lui Dumnezeu. Pentru el, in problema mantuirii, poruncile omului marginit si gresit, nu au nici o valoare, in fata Cuvantului Dumnezeului cel vesnic. Din toata inima sa si cu o hotarare neimpartita, el cauta viata vesnica si va asculta de adevar chiar daca ar suferi pierderi, persecutie sau chiar cu pretul vietii.

3:108 Si el va aduce roada "in rabdare". Nici unul dintre cei care primesc Cuvantul lui Dumnezeu, nu este scutit de greutati si incercari. Insa

3:109 atunci cand necazurile vin, adevaratul crestin nu devine nelinistit, indoielnic si abatut. Desi nu putem vedea deznodamantul lucrurilor, si nici nu putem discerne scopul lucrarilor providentei, nu trebuie sa ne pierdem increderea. Amintindu-ne de mila cea iubitoare a lui Dumnezeu, noi ar trebui sa aruncam asupra Lui grijile noastre si cu rabdare sa asteptam mantuirea Sa.

3:110 Prin lupta, viata spirituala se intareste. Incercarile suportate cu bine vor dezvolta trainicia caracterului si pretioase calitati spirituale. Rodul desavarsit al credintei, blandetea si iubirea, se maturizeaza adesea cel mai bine in mijlocul norilor de furtuna si intuneric. "Iata ca plugarul asteapta roada scumpa a pamantului si o asteapta cu rabdare, pana primeste ploaia timpurie si tarzie." Tot astfel si crestinul trebuie sa astepte cu rabdare, ca in viata sa Cuvantul lui Dumnezeu sa aduca roada. Adesea, cand ne rugam pentru darurile Duhului Sfant, Dumnezeu raspunde in imprejurari care dezvolta aceste roade, uneori insa neintelegandu-I planul, suntem surprinsi si descurajati. Si cu toate acestea, nimeni nu poate sa dezvolte aceste daruri decat numai printr-un proces de crestere si de aducere de roade. Partea noastra este aceea de a primi Cuvantul lui Dumnezeu si de a-l tine strans, supunandu-ne pe deplin controlului sau si atunci se vor implini in noi planurile Sale.

3:111 "Daca ma iubeste cineva", spunea Domnul Hristos, "va pazi Cuvantul Meu si Tatal Meu il va iubi. Noi vom veni la El si vom locui impreuna cu el." Ioan 14,23. Influenta unui spirit mai puternic, desavarsit, va fi asupra noastra, pentru ca avem o legatura vie cu izvorul puterii atotbiruitoare. In viata noastra spirituala, noi vom ajunge captivi ai Domnului Isus Hristos. Nu vom mai trai nicidecum obisnuita viata egoista, ci Hristos va locui in noi. Caracterul Sau va fi atunci reprodus in noi. In felul acesta vom putea aduce roadele Duhului Sfant - "unul treizeci, altul saizeci si altul o suta." Marcu 4,20.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: