Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Parabolele Domnului Hristos

Parabolele Domnului Hristos, 26


26:1 Cap. 25 - Talantii

26:2 (Capitol bazat pe textele din Matei 25, 13-30)

26:3 Pe Muntele Maslinilor, Domnul Hristos a vorbit ucenicilor Sai despre a doua Sa venire aici, pe pamant. El a enumerat unele semne ce aveau sa se arate in apropierea revenirii Sale si a cerut ucenicilor Sai sa vegheze si sa fie gata. El a repetat iarasi avertizarea: "Vegheati, dar, caci nu stiti ziua, nici ceasul in care va veni Fiul omului". Matei 25,13. Apoi, El a aratat ce inseamna a veghea in vederea revenirii Sale. Timpul nu trebuie petrecut intr-o asteptare inactiva, lenesa, ci lucrand cu zel, cu sarguinta. Aceasta este lectia pe care El vrea s-o invatam din parabola cu talantii.

26:4 "Imparatia cerurilor", spunea El, "se va asemana cu un om care, cand era sa plece intr-o alta tara, a chemat pe robii sai si le-a incredintat avutia sa. Unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, si altuia unul; fiecaruia dupa puterea lui,... si a plecat". Matei 25, 14-l5.

26:5 Omul care a plecat intr-o tara indepartata, reprezinta pe Domnul Hristos

26:6 care, atunci cand a rostit aceasta parabola, era aproape de timpul sa plece de pe acest pamant, la ceruri. "Slujitorii" sau robii din parabola reprezinta pe urmasii Domnului Hristos. Noi nu suntem ai nostri. Noi am fost "cumparati cu un pret" (1 Corinteni 6,20), nu "cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur... ci cu sangele scump al lui Hristos" (1 Petru l, 18-l9)... "pentru ca cei ce traiesc, sa nu mai traiasca pentru ei insisi, ci pentru Cel ce a murit si a inviat pentru ei". 2 Corinteni 5, 15.

26:7 Toti oamenii au fost cumparati cu un pret nespus de mare. Revarsand intreaga comoara a cerului in aceasta lume, dandu-ne intreg cerul in Hristos, Dumnezeu a cumparat vointa, afectiunea, mintea, sufletul si intreaga fiinta omeneasca. Fie ca cineva este credincios sau necredincios, toti oamenii sunt proprietatea lui Dumnezeu. Toti sunt chemati sa lucreze pentru El si, dupa felul in care ei implinesc aceasta chemare, toti vor trebui sa dea socoteala in ziua cea mare a judecatii.

26:8 Dar cerintele lui Dumnezeu nu sunt recunoscute de catre toti. In parabola, aceia care au declarat ca au acceptat sa lucreze pentru Hristos sunt infatisati ca fiind slujitorii Sai.

26:9 Urmasii Domnului Hristos au fost rascumparati pentru slujire. Domnul ne invata ca scopul real al vietii este slujirea. Domnul Hristos a fost muncitor si tuturor urmasilor Sai le-a dat legea slujirii - slujirii lui Dumnezeu si a semenilor lor. Aici, Domnul Hristos a prezentat lumii cea mai inalta conceptie a vietii ce a fost cunoscuta vreodata. Traind pentru a sluji altora, omul este astfel adus in legatura cu Domnul Hristos. Legea slujirii devine veriga de legatura ce ne leaga de Dumnezeu si de semenii nostri.

26:10 Slujitorilor Sai, Domnul Hristos le incredinteaza "avutia Sa" - ceva ce trebuie sa fie pus la schimbator, pentru El. El da "fiecarui om lucrarea sa". Fiecare are locul sau in planul cel vesnic al cerului. Fiecare trebuie sa lucreze in colaborare cu Domnul Hristos pentru

26:11 mantuirea celor pacatosi. Dupa cum este sigur ca avem pregatit un loc in locasurile din ceruri, tot atat de sigur este si faptul ca, aici pe pamant, avem hotarat un loc anumit unde sa lucram pentru Dumnezeu.

26:12 Darurile Duhului Sfant

26:13 Talantii, pe care Domnul Hristos i-a incredintat Bisericii Sale, reprezinta - in mod deosebit - darurile si binecuvantarile date oamenilor de catre Duhul Sfant. "De pilda, unuia ii este dat, prin Duhul, sa vorbeasca despre intelepciune; altuia, sa vorbeasca despre cunostinta, datorita aceluiasi Duh; altuia, credinta, prin acelasi Duh; altuia, darul tamaduirilor, prin acelasi Duh; altuia, puterea sa faca minuni; altuia, proorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; si altuia, talmacirea limbilor. Dar toate aceste lucruri le face unul si acelasi Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste", 1 Corinteni 12, 8-11. Nu toti oamenii primesc aceleasi daruri, dar fiecarui slujitor al lui Dumnezeu ii este fagaduit un dar al Duhului Sfant.

26:14 Mai inainte de a parasi pe ucenicii Sai, Domnul Hristos "a suflat peste ei si le-a zis: 'Luati Duh Sfant'". Ioan 20,22. De asemenea, El a zis: "Iata ca voi trimite peste voi fagaduinta Tatalui Meu". Luca 24,49. Dar darul Duhului Sfant n-a fost primit in plinatatea lui decat numai dupa inaltarea Domnului la cer. Revarsarea Duhului Sfant n-a avut loc decat atunci cand ucenicii, prin credinta si rugaciune, s-au predat pe deplin lucrarii Sale. Atunci, intr-un mod deosebit, bunurile cerului au fost incredintate urmasilor Domnului Hristos. "De aceea este zis: 'S-a suit sus, a luat robia roaba si a dat daruri oamenilor'". Efeseni 4,8.7. "Dar toate aceste lucruri le face unul si acelasi Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste", 1 Corinteni 12,11. Darurile sunt deja ale noastre, in Hristos Isus, dar luarea lor in stapanire depinde de primirea - de catre noi - a Duhului Sfant.

26:15 Fagaduinta Duhului Sfant nu este apreciata asa cum ar trebui sa fie. Implinirea ei nu se realizeaza asa cum ar fi putut sa fie. Lipsa Duhului Sfant este aceea care face ca lucrarea Evangheliei sa fie atat de lipsita de putere. Cineva poate sa aiba invatatura, talente, elocventa si orice alt dar natural sau dobandit; dar fara prezenta Duhului lui Dumnezeu, nici o inima nu va fi atinsa, si nici un pacatos nu va fi castigat la Hristos. Pe de alta parte, daca ei sunt legati de Hristos si daca darurile Duhului Sfant le sunt date, atunci, cei mai saraci si cei mai nestiutori dintre ucenicii Sai, vor avea o putere care va castiga inimile. Dumnezeu ii face canale prin care sa se reverse cele mai inalte influente asupra Universului.