English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Parabolele Domnului Hristos

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Parabolele Domnului Hristos, 24


24:1 Cap. 23 - Via Domnului

24:2 (Capitol bazat pe textele din Matei 21, 33 44)

24:3 Poporul iudeu

24:4 Parabola celor doi fii a fost urmata de parabola viei. In prima parabola, Domnul Hristos a asezat in fata invatatorilor iudei importanta ascultarii. In a doua parabola, El a indreptat atentia spre bogatele binecuvantari revarsate asupra poporului Israel si, facand astfel, El prezinta cerinta lui Dumnezeu ca ei sa asculte. El le-a infatisat scopul glorios urmarit de Dumnezeu si care, prin ascultare ei ar putea sa-l implineasca. Dand la o parte cortina viitorului, El le-a aratat cum ca, datorita neimplinirii scopului Sau cu ei, intreaga natiune pierde binecuvantarea Sa, aducand ruina asupra lor.

24:5 "Era un om, un gospodar", a spus Domnul Hristos, "care a sadit o vie. A imprejmuit-o cu un gard, a sapat un teasc in ea si a zidit un turn. Apoi a dat-o unor vieri si a plecat in alta tara." Matei 21, 33.

24:6 Profetul Isaia ne da si el o descriere a acestei vii: "Voi canta Prea Iubitului meu despre via Lui. Prea Iubitul meu avea o vie,

24:7 pe o campie foarte manoasa. I-a sapat pamantul, l-a curatit de pietre si a sadit in el vitele cele mai alese. A zidit un turn in mijlocul ei si a sapat si un teasc, apoi tragea nadejdea ca are sa-I faca struguri buni, dar a facut struguri salbateci." Isaia 5, l-2.

24:8 Gospodarul a ales din pustie o bucata de pamant, a imprejmuit-o cu un gard, a curatat locul, l-a arat si l-a plantat cu vitele cele mai alese, asteptand o recolta bogata. De la aceasta bucata de pamant, prin faptul ca era superioara fata de intinderea de pamant ce era necultivata, gospodarul astepta sa-i faca cinste, infatisand rezultatele grijii si a muncii sale depuse pentru cultivarea ei. Tot la fel, Dumnezeu a ales din lumea aceasta un popor, care sa fie pregatit si educat de Domnul Hristos. Profetul spune ca "Via Domnului ostirilor este casa lui Israel si barbatii lui Iuda sunt vita pe care o iubea." Isaia 5,7. Asupra acestui popor Dumnezeu a revarsat mari privilegii, binecuvantandu-l nespus din abundenta bunatatii Sale. Si El astepta de la ei sa-L onoreze, aducand roade. Ei trebuie sa reprezinte in viata lor principiile Imparatiei Sale. In mijlocul unei lumi cazute in pacat, stricate, ei trebuia sa reprezinte caracterul lui Dumnezeu.

24:9 Ca vie a Domnului, ei trebuia sa aduca roade cu totul diferite de cel ale natiunilor pagane inconjuratoare. Aceste popoare idolatre s-au dedat cu totul infaptuirii nelegiuirii. Violenta si crima, lacomia, opresiunea si cele mai degradante practici erau practicate fara nici o retinere. Nedreptatea, degradarea si mizeria erau roadele acestui pom corupt. Intr-un contrast vadit cu acestea, ar fi trebuit sa fie roadele pe care via plantata de Dumnezeu trebuia sa le aduca.

24:10 A fost privilegiul natiunii iudaice, acela de a reprezenta caracterul lui Dumnezeu asa cum a fost el descoperit lui Moise. Ca raspuns la rugaciunea lui Moise: " Arata-mi slava Ta", Domnul a raspuns: "Voi face sa treaca pe dinaintea ta toata frumusetea Mea." Exod 33. 18-l9. "Si Domnul a trecut pe dinaintea lui si a strigat: Domnul Dumnezeu este

24:11 un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie, care isi tine dragostea pana la mii de neamuri de oameni, iarta faradelegile, razvratirea si pacatul." Exodul 34, 6-7. Acesta este rodul pe care Dumnezeu dorea ca poporul Sau sa-l aduca. In curatirea caracterului lor si in sfintenia vietii lor, in mila, bunatatea si impreuna lor simtire, ei trebuiau sa arate ca "Legea lui Dumnezeu este desavarsita si invioreaza sufletul." Psalmul 19,7.

24:12 A fost scopul lui Dumnezeu acela, ca prin natiunea iudaica, sa imparta tuturor oamenilor bogate binecuvantari. Prin poporul Israel, trebuia sa fie pregatita calea pentru difuzarea lumini Sale, lumii intregi. Natiunile pamantului, datorita practicarii unor obiceiuri corupte, au pierdut cunoasterea de Dumnezeu. Si totusi, Dumnezeu in mila Sa nu i-a nimicit. El Si-a propus sa le ofere ocazia de a-L cunoaste prin Biserica Sa. El a stabilit ca principiile descoperite prin poporul Sau, sa fie mijloacele prin care sa se restaureze in om, chipul moral a lui Dumnezeu.

24:13 Pentru implinirea acestui scop, Dumnezeu a chemat pe Avraam sa iasa din mijlocul rudeniilor lui idolatre, cerandu-i sa locuiasca in tara Cananului. "Voi face din tine un neam mare", a spus El, "si te voi binecuvanta, iti voi face un nume mare, si vei fi o binecuvantare." Geneza 12,2.

24:14 Urmasii lui Avraam, Iacov si cei ce au urmat dupa ei eu fost dusi in Egipt, pentru ca, in mijlocul acelei natiuni mari si nelegiuite, ei sa poata da pe fata, sa poata trai principiile Imparatiei lui Dumnezeu. Integritatea lui Iosif, cum si lucrarea lui minunata de a pastra viata intregului popor egiptean, au fost o reprezentare a vietii Domnul Hristos. Moise si multi altii au marturisit pe Dumnezeu.

24:15 Scotand pe Israel din Egipt, Dumnezeu Si-a manifestat din nou puterea si mila Sa. Lucrarile Sale minunate savarsite pentru eliberarea lor din robie, purtarea Lui cu ei in tot timpul calatoriei lor prin pustie, n-au fost

24:16 numai pentru binele si folosul lor. Ei trebuia sa fie o pilda pentru natiunile inconjuratoare. Domnul S-a descoperit pe Sine ca fiind un Dumnezeu mai presus de orice autoritate si personalitate omeneasca. Semnele si minunile pe care le-a facut spre folosul Sau au demonstrat puterea pe care El o avea asupra naturii si de asemenea, asupra celor mai mari dintre aceia care se inchinau naturii. Domnul a trecut prin mandrul Egipt, asa cum va trece pe acest pamant in ultimele zile ale istoriei lui. Cu foc si furtuna, cutremur si moarte, marele EU SUNT, Si-a rascumparat poporul. El i-a scos din tara robiei. El i-a condus prin "aceea pustie mare si grozava, unde erau serpi infocati si scorpioni." Deuteronomul 8,15. El a scos pentru ei apa din stanca si i-a hranit cu "grau din cer." Psalmul 78, 24. "Caci", spunea Moise, "partea Domnului este poporul lui. Iacov este partea Lui de mostenire. El i-a gasit intr-un tinut pustiu, intr-o singuratate plina de urlete infricosatoare, l-a inconjurat, l-a ingrijit si l-a pazit ca lumina ochiului Lui. "Ca vulturul care isi scutura cuibul, zboara deasupra puilor, isi intinde aripile, ii ia, si-i poarta pe penele lui. Asa a calauzit Domnul singur pe poporul Sau, si nu era nici un dumnezeu strain cu El." Deuteronomul 32, 9-l2. Astfel El i-a adus la Sine, ca ei sa poata locui la umbra Celui Atotputernic.

24:17 Domnul Hristos a fost Conducatorul copiilor lui Israel, in timpul pribegiei lor prin pustie. El i-a condus ziua prin stalpul de nor si noaptea prin stalpul de foc. El i-a ocrotit de primejdiile din pustie, si I-a dus in tara fagaduintei. In vazul tuturor popoarelor care nu recunosteau pe Dumnezeu, El a asezat pe Israel ca proprietate a Sa, via Domnului.

24:18 Acestui popor i-a fost incredintat Cuvantul lui Dumnezeu. Au fost inconjurati, ingraditi de preceptele Legii Sale, de principiile vesnice ale adevarului, dreptatii si curatiei. Ascultarea de aceste principii, trebuia sa constituie protectia lor, caci i-ar fi

24:19 salvat ca sa nu se nimiceasca singuri prin practici pacatoase. Si asemenea turnului din mijlocul viei, Dumnezeu a asezat templul Sau cel sfant in mijlocul tarii.

24:20 Domnul Hristos era Invatatorul lor. Asa cum El a fost cu ei in pustie, tot astfel El inca avea sa fie Invatatorul si Calauzitorul lor. In Sanctuar si in Templu, slava Sa se manifesta in sfanta sechina de deasupra milostivitorului. Pentru ei, El totdeauna manifesta bogatia iubirii si rabdarii Sale.

24:21 Dumnezeu dorea sa faca din poporul Sau, Israel, o pricina de slava si de lauda. Lor le-a fost data plinatatea binecuvantarilor spirituale. Dumnezeu n-a retinut de la ei nimic care sa-i ajute la formarea caracterului, care sa-i faca reprezentanti ai Sai.

24:22 Ascultarea de Legea lui Dumnezeu i-ar fi dus la o uimitoare prosperitate in comparatie cu natiunile pamantului. El, care putea sa le dea intelepciune si iscusinta in toate lucrarile dificile, putea fi, in continuare, Invatatorul lor si putea sa-i innobileze, sa-i inalte prin ascultarea de Legea Sa. Daca ramaneau ascultatori, ei ar fi fost ocrotiti de bolile ce bantuiau in celelalte natiuni si ar fi fost binecuvantati cu o deosebita vigoare intelectuala. Slava lui Dumnezeu, maiestatea si puterea Sa, aveau sa fie descoperite in intreaga lor prosperitate. Ei aveau sa fie o imparatie de preoti si conducatori. Dumnezeu le-a dat tot ceea ce le era necesar pentru a ajunge natiunea cea mai mare de pe pamant.

24:23 In modul cel mai hotarat, Domnul Hristos - prin Moise - a asezat inaintea lor scopul lui Dumnezeu cu ei, facandu-i sa inteleaga in mod clar conditiile prosperitatii lor. "Caci tu esti un popor sfant pentru Domnul, Dumnezeul tau", spunea El; "Domnul Dumnezeul tau te-a ales, ca sa fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe fata pamantului... Sa stii dar ca Domnul, Dumnezeul tau, este singurul Dumnezeu. El este un Dumnezeu credincios si isi tine legamantul pana la al miilea neam de oameni fata de cei ce-L iubesc si pazesc poruncile Lui... De aceea

24:24 pazeste poruncile, legile si randuielile pe care ti le dau azi, si implineste-le. Daca veti asculta aceste porunci, daca le veti pazi si implini, Domnul, Dumnezeul tau, va tine fata de tine juramantul si indurarea cu care S-a jurat parintiilor tai. El te va iubi, te va binecuvanta si te va inmulti; va binecuvanta rodul tau si rodul pamantului tau, graul tau, mustul si undelemnul tau, rodul cirezilor tale de vite si rodul turmelor tale de oi, in tara pe care a jurat parintilor tai ca ti-o va da. Vei fi binecuvantat mai mult decat toate popoarele... Domnul va departa de tine orice boala; nu-ti va trimite nici una din acele molime rele din Egipt pe care le cunosti." Deuteronomul 7, 6.9, 1l-l5.

24:25 Daca ei ar fi pazit poruncile Sale, Dumnezeu a fagaduit ca le va da cel mai bun grau, si le va scoate miere din stanca. El le-ar fi dat o viata lunga, aratandu-le mantuirea Lui.

24:26 Adam si Eva, prin neascultarea de Dumnezeu, au pierdut Edenul, iar datorita pacatului, pamantul intreg a ajuns sub blestem. Daca poporul lui Dumnezeu ar fi urmat sfaturile sale, atunci pamantului lor i-ar fi fost redate fertilitatea si frumusetea. Dumnezeu, in mod personal, le-a dat instructiuni in legatura cu lucrarea pamantului si ei trebuia sa colaboreze cu El in restaurarea lui. Astfel, tara intreaga, sub controlul lui Dumnezeu, ar fi devenit o pilda a adevarului spiritual. Dupa cum ascultand de legile Sale naturale, pamantul trebuie sa produca comorile sale, tot astfel, ascultarea de legile Sale morale face ca inimile oamenilor sa reflecte atributele caracterului Sau. Chiar si paganii vor recunoaste superioritatea acelora care se inchina viului Dumnezeu.

24:27 "Iata" zicea Moise, "v-am invatat legi si porunci, cum mi-a poruncit Domnul, Dumnezeul meu, ca sa le impliniti in tara pe care o veti lua in stapanire. Sa le paziti si sa le impliniti caci aceasta va fi intelepciunea si

24:28 priceperea voastra inaintea popoarelor, care vor auzi vorbindu-se de toate aceste legi si vor zice: 'Acest neam mare este un popor cu totul intelept si priceput!' Care este, in adevar, neamul acela asa de mare incat sa fi avut pe dumnezeii lui asa de aproape cum aveam noi pe Domnul, Dumnezeul nostru ori de cate ori il chemam? Si care este neamul acela asa de mare, incat sa aiba legi si porunci asa de drepte, cum este toata legea aceasta pe care v-o pun astazi inainte?" Deuteronomul 4, 5-8.

24:29 Copiii lui Israel trebuia sa ocupe tot teritoriul pe care Dumnezeu i l-a dat. Natiunile acelea care au refuzat sa se inchine si sa slujeasca adevaratului Dumnezeu, trebuia sa fie deposedate de tot ceea ce aveau. Era insa scopul lui Dumnezeu acela ca, prin descoperirea caracterului Sau, de catre poporul Israel, oamenii sa fie atrasi spre El. Invitatia Evangheliei trebuia sa fie dusa lumii intregi. Prin invatatura transmisa din serviciul jertfelor, Domnul Hristos trebuia sa fie inaltat inaintea popoarelor si toti aceia, care aveau sa priveasca la El, aveau sa traiasca. Toti aceia care, asemenea lui Rahab, canaanita si lui Rut moabita, s-au intors de la idolatria lor, la adorarea adevaratului Dumnezeu, trebuia sa se alature poporului ales al lui Dumnezeu. Pe masura ce numarul poporului Israel crestea, ei trebuia sa-si largeasca granitele, pana cand imparatia lor avea sa cuprinda intreaga lume.

24:30 Dumnezeu a dorit sa aduca pe toti oamenii sub conducerea Lui plina de mila. El a dorit ca pamantul sa fie plin de bucurie si pace. El a creat pe om pentru fericire si doreste foarte mult sa umple inimile oamenilor cu pacea cerului. El doreste ca familiile de aici de jos, de pe pamant, sa fie un simbol al marii familii de sus, din ceruri.

24:31 Dar Israel n-a implinit dorinta, scopul lui Dumnezeu. Domnul declara: "Te sadisem ca o vie minunata si de cel mai bun soi: cum te-ai schimbat si te-ai prefacut intr-o coarda de vita salbatica?" Ieremia 2,21. "Israel era o vie manoasa, care facea multe roade. Cu cat roadele sale erau mai multe, cu atat mai multe altare a zidit; cu cat ii propasea tara, cu atat infrumuseta stalpii idolesti." Osea 10,l. "Acum dar - zice Domnul - locuitori ai Israelului si barbati ai lui Iuda, judecati voi intre Mine si via Mea! Ce as mai putea face viei Mele, si nu

24:32 i-am facut? Pentru ce a facut ea struguri salbatici, cand Eu ma asteptam sa faca struguri buni? Va voi spune insa acum ce voi face viei Mele: ii voi smulge gardul, ca sa fie pascuta de vite; ii voi surpa zidul, ca sa fie calcata in picioare; o voi pustii; nu va mai fi curatata, nici sapata, spini si maracini vor creste in ea! Voi porunci si norilor sa nu mai ploua peste ea. Caci... El se astepta la judecata, si cand colo, iata sange varsat! Se astepta la dreptate, si cand colo, iata strigate de aparare." Isaia 5, 3-7.

24:33 Prin Moise, Domnul a pus inaintea poporului Sau rezultatul necredinciosiei lor. Refuzand sa pastreze legamantul Sau, ei aveau sa se desparta singuri de vita lui Dumnezeu, iar binecuvantarea Lui nu mai putea veni asupra lor. "Vezi", spunea Moise "sa nu uiti pe Domnul, Dumnezeul tau, pana acolo incat sa nu pazesti poruncile, randuielile si legile Lui, pe care ti le dau azi, Cand vei manca si te vei satura, cand vei zidi si vei locui in case frumoase, cand vei vedea inmultindu-se cirezile de boi si turmele de oi, marindu-ti-se argintul si aurul si crescandu-ti tot ce ai, ia seama sa nu ti se umfle inima de mandrie si sa nu uiti pe Domnul, Dumnezeul tau... Vezi sa nu zici in inima ta: taria mea si puterea mainii mele mi-au castigat aceste bogatii... Daca vei uita pe Domnul, Dumnezeul tau si vei merge dupa alti dumnezei, daca le vei sluji si te vei inchina inaintea lor, va spun hotarat azi ca veti muri. Veti pieri ca si neamurile pe care le-a pierdut Domnul dinaintea voastra, pentru ca nu veti asculta glasul Domnului, Dumnezeului vostru." Deuteronomul 8, 1l-l4.17.19.20.

24:34 Avertizarea n-a fost luata in seama de catre poporul Israel. Ei au uitat pe Dumnezeu si au pierdut din vedere inaltul privilegiu de a fi reprezentanti ai Sai. Binecuvantarea pe care ei au primit-o, n-a adus lumii nici o binecuvantare. Toate avantajele lor au fost folosite pentru propria lor inaltare. Ei au jefuit pe Dumnezeu

24:35 de slujirea pe care El o cerea de la ei si au jefuit pe aproapele lor de calauzire religioasa si de exemplu sfant. Ca si locuitorii lumii antediluviene, ei au urmat dupa intocmirea gandurilor din inimile lor reale. Astfel, ei au facut ca lucrurile sfinte sa apara ca o farsa spunand: "Acesta este Templul Domnului, Templul Domnului, Templul Domnului" (Ieremia 7,4), in vreme ce in acelasi timp ei reprezentau in mod gresit caracterul lui Dumnezeu, dezonorand numele Sau si pangarind sanctuarul Sau.

24:36 Gospodarii, care fusesera asezati sa aiba grija de via Domnului, au fost necredinciosi fata de lucrarea ce le-a fost incredintata. Preotii si invatatorii n-au fost credinciosi in a invata poporul. Ei n-au inaltat inaintea lor bunatatea si mila lui Dumnezeu, cum si dreptul Sau la iubire si slujirea lor. Acesti gospodari au urmarit numai propria lor slava. Ei au dorit numai sa-si insuseasca roadele viei. Preocuparea lor era aceea de a atrage asupra lor atentia si onoarea.

24:37 Vinovatia acestor conducatori ai poporului Israel nu se asemana cu vina unui pacatos obisnuit. Acesti oameni se aflau sub cea mai solemna obligatie fata de Dumnezeu. Ei s-au angajat sa invete pe altii un "asa zice Domnul" si in viata lor de flecare zi, sa practice o stricta ascultare. In loc de a face lucrul acesta, ei falsificau Scripturile. Ei puneau asupra oamenilor sarcini grele, impunandu-le ceremonii legate de fiecare pas sau faza a vietii. Poporul traia intr-o continua neliniste, caci ei nu puteau sa implineasca toate cerintele impuse de rabini. Vazand imposibilitatea pazirii poruncilor facute si impuse de oameni, ei deveneau nepasatori fata de poruncile lui Dumnezeu.

24:38 Domnul a invatat pe poporul Sau, ca El era Stapanul viei si ca tot ceea ce ei aveau le era dat in pastrare si administrare, spre a fi folosite pentru El in slujba Lui. Dar preotii si mai marii norodului nu indeplineau lucrarea slujbei lor sfinte constienti ca manuiau bunurile lui Dumnezeu. Ei il jefuiau in mod sistematic de resursele

24:39 ce le-au fost incredintate pentru inaintarea lucrarii Sale. Lacomia si dorinta lor avida dupa castig au facut ca ei sa fie dispretuiti chiar de catre pagani. In acest fel, Neamurilor li s-a dat ocazia sa interpreteze gresit caracterul lui Dumnezeu si legile imparatiei Sale.

24:40 Dumnezeu se poarta cu poporul Sau cu o inima de parinte. El apeleaza la ei acordandu-le mila sa, sau retragand de la ei mila Sa. In mod rabdator, El le infatiseaza pacatele lor si in indelunga Lui rabdare, asteapta ca ei sa recunoasca acest lucru. Profetii si solii ceresti au fost trimisi ca sa infatiseze acestor gospodari cerintele lui Dumnezeu; dar in loc ca acestia sa fie bine primiti, au fost tratati ca niste vrajmasi. Vierii i-au persecutat si i-au omorat. Dumnezeu a trimis si alti soli, dar au fost tratati la fel ca si primii, numai ca vierii au dat pe fata o ura mai mare, mai categorica.

24:41 Ca o ultima incercare, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau, spunand: "Vor primi cu cinste pe Fiul Meu." Dar impotrivirea lor i-a facut razbunatori si au zis intre ei: "Iata mostenitorul; veniti sa-L omoram si sa punem stapanire pe mosia lui." Atunci, vom fi lasati sa ne bucuram in pace de vie, si sa facem ce vrem cu roadele ei.

24:42 Conducatorii iudei nu iubeau pe Dumnezeu; de aceea, ei s-au indepartat de El, si au respins toate eforturile oferite Lui pentru o rezolvare dreapta a problemei. Domnul Hristos, Fiul cel iubit al lui Dumnezeu, a venit ca sa revendice cele ce se cuveneau de drept Stapanului viei; dar vierii L-au tratat cu un vadit dispret, spunand: "Nu vrem ca acest om sa domneasca peste noi." Ei invidiau frumusetea de caracter a Domnului Hristos. Felul Sau de a invata era cu mult superior celui al lor, si se temeau de succesul Lui. El i-a mustrat si le-a demascat ipocrizia, aratandu-le care va fi rezultatul sigur al caii lor. Faptul acesta i-a facut furiosi. Ei sufereau mustrarile pe care nu le puteau aduce la tacere. Ei urau nivelul inalt

24:43 al neprihanirii pe care Domnul Hristos o prezenta mereu. Ei si-au dat seama ca invataturile Sale ii plasa acolo unde egoismul lor era demascat si s-au hotarat sa-L omoare. Ei urau exemplul Lui de credinciosie, sfintenia si inalta Lui spiritualitate manifestate in tot ceea ce El facea. Intreaga Lui viata era un repros fata de egoismul lor si cand timpul probei finale a venit, proba care de fapt insemna ascultare si viata vesnica, sau neascultare si moarte vesnica, ei au respins pe Sfantul lui Israel. Cand li s-a cerut sa aleaga intre Hristos si Baraba ei au strigat: "Slobozeste-ne pe Baraba." Luca 23,18. Si cand Pilat a intrebat: "Dar ce sa fac cu Isus", ei au strigat cu furie: "Sa fie rastignit." Matei 27,22. "Sa rastignesc pe Imparatul vostru?" a intrebat Pilat si preotii si mai marii norodului au raspuns: "Noi n-avem alt imparat decat pe Cezarul." Ioan 19,15. Cand Pilat si-a spalat mainile zicand: "Eu sunt nevinovat de sangele neprihanitului acestuia", preotii s-au alaturat norodului nestiutor declarand cu putere: "Sangele Lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor nostri." Matei 27, 24-25.

24:44 In acest fel, conducatorii iudei au ales. Hotararea lor a fost inregistrata in cartea pe care apostolul Ioan a vazut-o in mana Aceluia care statea pe tron, carte pe care nici un om n-o poate deschide. In ziua cand Leul din semintia lui Iuda va deschide cartea, aceasta hotarare va apare inaintea lor, in toata grozavia ei.

24:45 Poporul iudeu a cultivat ideea ca ei erau favorizatii, alesii cerului de aceea totdeauna ei trebuia sa fie onorati ca fiind biserica lui Dumnezeu. Ei declarau ca sunt fiii lui Avraam si asa de sigura li se parea temelia prosperitatii lor, incat au sfidat atat pamantul cit si cerul, cand acesta statea in calea drepturilor lor. Traind o viata de necredinciosie, ei se pregateau pentru condamnarea cerului si despartirea de Dumnezeu.

24:46 In parabola viei, dupa ce Domnul Hristos

24:47 a infatisat inaintea preotilor actul capital al nelegiuirii lor, El le-a pus intrebarea: "Acum, cand va veni stapanul viei, ce va face el vierilor acelora? Preotii au urmarit cu mult interes povestirea, si fara sa sesizeze legatura dintre subiectul parabolei si ei, s-au alaturat norodului spunand: "Pe ticalosii aceia ticalos ii va pierde, si via o va da altor vieri, care-i vor da roadele la vremea lor".

24:48 Fara sa-si dea seama, ei si-au pronuntat propria lor condamnare. Domnul Hristos a privit la ei si sub privirea lui cercetatoare, au stiut ca El le citeste tainele inimii lor. Divinitatea Lui a strafulgerat inaintea lor cu o putere irezistibila. In vierii din parabola s-au vazut acum pe ei insisi si involuntar au exclamat: "Doamne fereste".

24:49 In mod solemn si cu parere de rau Domnul Hristos i-a intrebat: "N-ati citit niciodata in Scriptura ca: Piatra pe care au lepadat-o zidarii, a ajuns sa fie pusa in capul unghiului; Domnul a facut acest lucru, si este minunat in ochii nostri? De aceea, va spun ca Imparatia lui Dumnezeu va fi luata de la voi, si va fi data unui neam care va duce roadele cuvenite. Cine va cadea peste piatra aceasta, va fi zdrobit de ea; iar pe acela care va cadea ea, il va spulbera". Matei 21, 42-44.

24:50 Domnul Hristos ar fi indepartat nenorocirea de la natiunea iudaica, daca poporul L-ar fi primit. Dar invidia si gelozia au facut ca aceasta sa fie inevitabila. Ei au hotarat sa nu primeasca pe Isus din Nazaret ca pe Mesia; au respins Lumina lumii si de aici inainte, viata lor a fost de un intuneric asemanator intunericului miezului noptii. Nenorocirea ce a fost prevestita a venit asupra natiunii iudaice. Pasiunile lor dezlantuite, necontrolate, au adus ruina lor. In furia lor oarba, ei s-au distrus unii pe altii. Mandria lor incapatanata si

24:51 rebela, a adus asupra lor mania cuceritorilor romani. Ierusalimul a fost nimicit, templul a fost transformat in ruine si locul pe care a fost arat ca un ogor. Copiii lui Iuda au pierit de cele mai teribile forme de ucidere. Milioane au fost vanduti ca sclavi in tarile pagane.

24:52 Ca popor, iudeii au dat gres in a aduce la indeplinire planurile lui Dumnezeu si, de aceea, via a fost luata de la ei. Privilegiile de care ei au abuzat, lucrarea pe care ei n-au pretuit-o, au fost incredintate altora.

24:53 Biserica de astazi

24:54 Parabola viei nu se aplica numai natiunii iudaice. Ea este o lectie si pentru noi. Biserica din aceasta generatie a fost inzestrata de Dumnezeu cu mari privilegii si binecuvantari si El asteapta ca aceasta sa aduca roadele corespunzatoare.

24:55 Noi am fost rascumparati cu un pret enorm. Numai datorita valorii infinite a acestei rascumparari, putem sa ne facem o imagine a rezultatelor ei. Pe acest pamant, a carui tarina a fost udata de lacrimile si sangele Fiului lui Dumnezeu, trebuie sa se aduca roadele cele mai pretioase ale Paradisului. In viata copiilor lui Dumnezeu, adevarurile Cuvantului Sau trebuie sa-si dezvaluie slava si valoarea lor. Prin poporul Sau, Domnul Hristos trebuie sa-Si manifeste caracterul si principiile imparatiei Sale.

24:56 Satana cauta sa lupte impotriva lucrarii lui Dumnezeu si face tot mereu presiuni ca oamenii sa accepte principiile lui. El infatiseaza poporul ales al lui Dumnezeu ca fiind popor inselat. El este acuzatorul fratilor lui, iar puterea lui acuzatoare este folosita impotriva acelora care lucreaza neprihanirea. Prin poporul Sau. Dumnezeu doreste sa raspunda acuzatiilor lui Satana, aratand care sunt rezultatele ascultarii de principiile cele drepte.

24:57 Aceste principii trebuie sa se manifeste in viata fiecarui crestin, in familie, in Biserica si in fiecare institutie infiintata spre a sluji lui Dumnezeu. Toti trebuie sa fie modele

24:58 a ceea ce se poate face pentru lume. Ei trebuie sa fie tipuri, exemple ale puterii mantuitoare a adevarurilor Evangheliei. Toti sa fie instrumente spre implinirea marelui plan al lui Dumnezeu in favoarea neamului omenesc.

24:59 Conducatorii iudei priveau cu mandrie la magnificul lor templu, si la ceremoniile impunatoare ale serviciilor lor religioase; dar dreptatea, mila si iubirea fata de Dumnezeu, le lipseau. Slava templului, splendoarea serviciilor lor nu-i puteau recomanda inaintea lui Dumnezeu; caci ceea ce constituie valoare inaintea Lui, aceasta ei nu ofereau. Ei nu-I aduceau jertfa unui spirit umilit si pocait. De fapt, numai atunci cand principiile vitale ale Imparatiei lui Dumnezeu sunt parasite, numai atunci ceremoniile se inmultesc si devin

24:60 extravagante. Cand se neglijeaza desavarsirea caracterului, cand lipseste podoaba launtrica a sufletului, cand simplitatea si sfintenia s-au pierdut, atunci mandria si iubirea de fast au facut sa apara edificii bisericesti monumentale, ornamentari splendide si ceremonii impozante. Dar Dumnezeu nu este onorat in toate acestea. O religie moderna, care consta din ceremonii, pretentii si fast, nu este primita inaintea Lui. Serviciile ei nu cer nici un raspuns din partea solilor ceresti.

24:61 Biserica este foarte pretioasa inaintea lui Dumnezeu. El o pretuieste nu pentru avantajele ei exterioare, ci pentru sfintenia ei sincera, care trebuie s-o deosebeasca de lume. El o apreciaza dupa cresterea membrilor ei in cunoasterea Domnului Hristos, dupa progresul lor in experiente spirituale.

24:62 Domnul Hristos doreste foarte mult sa primeasca din via Sa roadele sfinteniei si ale altruismului. El asteapta sa vada la lucru principiile iubirii si ale bunatatii. Toata frumusetea artei nu poate fi comparata cu frumusetea unui temperament si a unui caracter ce trebuie manifestat in aceia care sunt reprezentanti ai Domnului Hristos. Ceea ce face pe un credincios sa fie un miros de viata spre viata si determina pe Dumnezeu sa binecuvanteze lucrarea Sa, este atmosfera de har care il inconjoara si lucrarea Duhului Sfant asupra mintii si inimii sale.

24:63 O comunitate poate sa fie cea mai saraca dintr-o tara. Ea poate sa nu aiba nimic in mintea ei exterioara care sa atraga, dar daca membrii ei poseda principiile caracterului Domnului Hristos in sufletele lor, ei vor avea bucuria Lui. Ingerii se vor uni cu ei in inchinarea lor. Din inimile pline de recunostinta, se vor inalta laude si multumiri la adresa lui Dumnezeu, ca o jertfa placuta.

24:64 Domnul doreste sa facem cunoscuta bunatatea Lui si sa vorbim si altora despre puterea lui. El este onorat prin laudele si multumirile noastre. El spune: "Cine aduce multumiri ca jertfa, acela Ma proslaveste." Psalmul 50,23. In timpul calatoriei lor prin pustie, poporul Israel

24:65 lauda pe Dumnezeu cu cantece sfinte. Poruncile si fagaduintele lui Dumnezeu au fost puse in cantec si in tot timpul calatoriei lor, aceste imnuri erau cantate de catre acesti calatori peregrini. In Canaan, cand se intalneau la sarbatorile lor sfinte, lucrarile cele minunate ale lui Dumnezeu erau repovestite si multumiri pline de recunostinta erau aduse numelui Sau. Dumnezeu a dorit ca intreaga viata a poporului Sau sa fie o viata de lauda, in acest fel, calea Sa sa fie cunoscuta "pe pamant... si printre toate neamurile, mantuirea Ta." Psalmul 67, 2.

24:66 Tot asa trebuie sa fie si astazi. Popoarele lumii se inchina la dumnezei falsi. Ei trebuie sa fie intorsi de la inchinarea lor cea falsa, nu printr-o denuntare zgomotoasa a idolatriei lor, ci infatisandu-le ceva mai bun. Bunatatea lui Dumnezeu trebuie sa le fie prezentata. "Voi imi sunteti martori - zice Domnul - ca Eu sunt Dumnezeu." Isaia 43, 12.

24:67 Dumnezeu doreste ca noi sa apreciem marele Plan de Mantuire, sa ne dam seama de marele nostru privilegiu de a fi copii ai lui Dumnezeu si, astfel, sa umblam inaintea Lui in ascultare si plini de multumire. El doreste ca noi sa-I slujim zilnic cu o viata noua si cu bucurie. El tanjeste sa vada multumirea umpland inimile noastre, pentru faptul ca numele noastre sunt scrise in cartea vietii Mielului, si ca putem sa aruncam grijile noastre asupra Lui, El care are grija de noi toti. El ne indeamna sa ne bucuram, pentru ca noi suntem mostenirea Domnului, pentru ca neprihanirea Domnului Hristos este haina alba a sfintilor Sai, pentru ca avem binecuvantata nadejde a revenirii pe curand a Mantuitorului nostru.

24:68 A lauda pe Dumnezeu cu toata sinceritatea inimii noastre, este o datorie tot asa de mare ca si rugaciunea. Noi trebuie sa aratam lumii, cum si tuturor inteligentelor ceresti, ca pretuim iubirea nemarginita a lui Dumnezeu pentru neamul omenesc cazut si ca noi asteptam binecuvantari mai mari si tot mai mari de la infinita Lui plinatate. Cu mult mai mult decat facem, noi trebuie sa vorbim despre capitolele cele pretioase ale experientei noastre. Dupa o revarsare deosebita a Duhului Sfant, bucuria noastra in Domnul si eficienta noastra in

24:69 lucrarea Sa vor creste foarte mult daca vom povesti mereu bunatatea Sa, cum si lucrarile Sale cele minunate savarsite pentru binele copiilor Sai.

24:70 Aceste exercitii spirituale indeparteaza puterea lui Satana. Ele fac sa dispara spiritul de murmurare si nemultumire si astfel, ispititorul pierde teren. Prin ele se cultiva acele trasaturi de caracter care fac pe cei ce locuiesc pe acest pamant sa fie pregatiti pentru locasurile ceresti.

24:71 O astfel de marturie va avea influenta asupra altora. Nu pot fi folosite alte mijloace mai eficiente pentru castigarea sufletelor la Hristos, ca acestea.

24:72 Noi trebuie sa dam slava lui Dumnezeu printr-o slujire reala, facand tot ceea ce sta in puterea noastra pentru a face cunoscut slava numelui Sau. Dumnezeu ne da darurile Sale pentru ca si noi la randul nostru sa putem da si in acest fel sa facem cunoscut lumii caracterul Sau. In dispensatiunea iudaica, jertfele si darurile formau o parte esentiala in inchinarea adusa lui Dumnezeu. Israelitii erau invatati sa dea a zecea parte din toate veniturile lor pentru serviciile de la sanctuar. Pe langa acestea, ei trebuia sa aduca jertfe pentru pacat, daruri de bunavoie, cum si daruri de multumire. Acestea erau mijloacele stabilite pentru sustinerea slujitorilor Evangheliei pentru timpul acela. Dumnezeu nu asteapta astazi mai putin de la noi, de cum a asteptat de la poporul Sau din vechime. Marea lucrare pentru salvarea sufletelor trebuie dusa mai departe. Prin randuiala zecimii, a darurilor si jertfelor, El a asigurat mijloacele necesare pentru aducerea la implinire a acestei lucrari. Astfel intelege El sa sustina lucrarea Evangheliei. El considera zecimea ca fiind a Sa si trebuie privita totodata ca o rezerva sfanta, ce trebuie sa fie pusa in tezaurul Sau, pentru folosul cauzei sale. El ne cere, de asemenea, darurile noastre de bunavoie si jertfele de multumire. Totul trebuie sa fie consacrat ducerii Evangheliei pana la cele mai indepartate margini ale pamantului.

24:73 A fi in slujba lui Dumnezeu, inseamna o slujire personala. Prin eforturi personale, noi trebuie sa cooperam cu El pentru mantuirea lumii. Insarcinarea Domnului Hristos: "Duceti-va in toata lumea, si

24:74 propovaduiti Evanghelia la orice faptura", se adreseaza fiecaruia dintre urmasii Domnului Hristos. Marcu 16,15. Toti cati si-au consacrat viata lui Hristos s-au consacrat lucrarii de salvare a aproapelui lor. Inimile lor vor bate la unison cu inima Domnului Hristos. Aceeasi dorinta pe care El a avut-o pentru mantuirea sufletelor, se va manifesta si in ei. Nu toti pot ocupa, in acelasi timp, acelasi loc in lucrarea lui Dumnezeu, dar pentru toti exista un loc si o lucrare de facut.

24:75 In vremurile din vechime, Avraam, Isaac, Iacov, si Moise cu blandetea si intelepciunea lui, Iosua cu multiplele lui daruri, toti au fost inrolati in lucrarea lui Dumnezeu. Muzica Mariei, curajul si pietatea Deborei, afectiunea filiala a lui Rut, ascultarea si credinciosia lui Samuel, credinciosia neabatuta a lui Ilie, influenta modelatoare si cuceritoare a lui Elisei - toate au fost necesare. Tot asa astazi aceia, asupra carora Dumnezeu Si-a revarsat binecuvantarile Sale, trebuie sa raspunda printr-o slujire absoluta; orice dar trebuie sa fie folosit pentru propasirea Imparatiei Sale si pentru slava numelui Sau.

24:76 Toti aceia care primesc pe Hristos ca un Mantuitor personal, trebuie sa demonstreze adevarul Evangheliei si puterea lui mantuitoare asupra vietii. Dumnezeu nu cere nimic, fara ca mai intai sa ia toate masurile pentru ca ele sa poata fi implinite. Prin harul Domnului Hristos, noi trebuie sa infaptuim tot ceea ce Dumnezeu ne cere. Toate bogatiile cerului trebuie sa fie descoperite prin poporul lui Dumnezeu. "Prin aceasta Tatal Meu va fi proslavit" spune Domnul Hristos. "Daca aduceti multa roada... si voi veti fi astfel ucenicii Mei." Ioan 15, 8.

24:77 Dumnezeu considera tot pamantul ca fiind via Sa. Desi in prezent se afla in mana uzurpatorului, ea apartine totusi lui Dumnezeu. Prin rascumparare, nu mai putin decat prin creatiune, ea este a Lui. Sacrificiul suprem al Domnului Hristos a fost facut pentru lumea intreaga. "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." Ioan 3,16. Prin acest unic dar, sunt celelalte daruri date oamenilor. Lumea intreaga primeste zilnic binecuvantarea din partea lui Dumnezeu. Fiecare picatura de ploaie, fiecare raza de lumina revarsata asupra omenirii

24:78 nerecunoscatoare, fiecare frunza si fiecare floare si fruct, totul marturiseste despre indelunga rabdare a lui Dumnezeu si despre marea Sa iubire.

24:79 Si ce dam noi Marelui Datator in schimb, pentru toate acestea? Cum trateaza oamenii cerintele lui Dumnezeu? Cui inchina masele de oameni slujirea vietii lor? Ei slujesc lui Mamona. Bogatia, pozitia, placerile lumii, acestea sunt tinta vietii lor. Bogatia este stransa prin jaf, nu numai jefuind pe oameni, ci si pe Dumnezeu. Oamenii folosesc darurile Lui, pentru satisfacerea egoismului lor. Pe tot ceea ce ei pot pune mana este intrebuintat pentru satisfacerea lacomiei lor si a iubirii de placeri egoiste.

24:80 Pacatul lumii de astazi este pacatul care a dus la nimicirea poporului Israel. Ingratitudinea fata de Dumnezeu, neglijenta, nefolosirea ocaziilor si a binecuvantarilor primite, folosirea egoista a darurilor lui Dumnezeu - toate acestea sunt cuprinse in pacatul care a adus mania lui Dumnezeu asupra lui Israel. Ele aduc ruina si asupra lumii de astazi.

24:81 Lacrimile pe care Domnul Hristos le-a varsat pe Muntele Maslinilor pe cand privea la cetatea aleasa, n-au fost numai pentru Ierusalim, in destinul Ierusalimului, se vedea nimicirea lumii intregi.

24:82 "Daca ai fi cunoscut si tu, macar in aceasta zi, lucrurile care puteau sa-ti dea pacea! Dar acum, ele sunt ascunse de ochii tari." Luca 19,42.

24:83 "Macar in aceasta zi." Ziua se apropie de sfarsit. Timpul de har si privilegiu este aproape incheiat. Norii razbunarii se apropie. Cei ce au respins harul lui Dumnezeu sunt pe punctul de a fi cuprinsi intr-o rapida si irevocabila ruina. Si cu toate acestea, lumea doarme. Oamenii nu cunosc timpul cercarii lor.

24:84 In acest timp de criza, unde se afla Biserica? Implinesc membrii cerintele lui Dumnezeu? Aduc ei la indeplinire mandatul lor dat de Dumnezeu si reprezinta ei in lume caracterul Sau? Atrag ei atentia aproapelui lor asupra ultimei solii de avertizare?

24:85 Oamenii sunt in primejdie. Multi pier. Dar cat de putini dintre cei ce marturisesc a fi urmasi ai Domnului Hristos simt povara pentru aceste suflete! Destinul lumii atarna in balanta; dar lucrul acesta abia mai misca chiar si pe aceia care pretind a crede adevarurile cele mai profunde ce au fost date vreodata muritorilor. Lipseste acea iubire care a facut pe Domnul Hristos sa paraseasca cerul, sa imbrace haina naturii omenesti pentru ca, in aceasta natura omeneasca sa poata misca pe oameni si sa atraga omenirea spre ceea ce este divin. Poporul lui Dumnezeu este cuprins de letargie, de o paralizie care-l impiedica sa inteleaga datoria ceasului de fata.

24:86 Cand poporul Israel a intrat in Canaan, ei n-au adus la indeplinire planul lui Dumnezeu de a lua in stapanire toata tara. Dupa ce au facut o cucerire partiala, ei s-au asezat ca sa se bucure de roadele victoriilor lor. In necredinta si iubirea lor de comoditate, ei s-au stabilit in locurile pe care le-au cucerit, in loc de a merge inainte si a ocupa noi teritorii, in acest fel ai au inceput sa se departeze de Dumnezeu. Dand gres in a duce mai departe planurile Sale, a devenit imposibil pentru El sa implineasca fata de ei fagaduinta binecuvantarii. Nu face oare biserica de astazi acelasi lucru? Avand inaintea lor lumea intreaga care are nevoie de Evanghelie, cei ce marturisesc a fi crestini se stabilesc acolo unde se pot bucura de privilegiile Evangheliei. Ei nu simt nevoia de a intra in noi teritorii, ducand solia mantuirii in locuri noi. Ei refuza a aduce la indeplinire mandatul dat de Domnul Hristos: "Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura." Marcu 16, 15. Sunt oare ei mai putin vinovati de cum a fost biserica iudaica?

24:87 Cei ce marturisesc a fi urmasi ai Domnului Hristos sunt judecati inaintea Universului ceresc; dar raceala zelului lor si slabiciunea eforturilor lor in lucrarea lui Dumnezeu, ii arata ca fiind necredinciosi. Daca ceea ce fac ei ar fi fost tot ceea ce ar fi putut face mai bine, n-ar fi fost condamnati; iar daca inimile lor ar fi fost si ele angajate la lucru, ei ar fi putut face mult mai mult.

24:88 Ei stiu, si chiar lumea stie, ca in mare masura ei au pierdut spiritul de sacrificiu de sine si de purtare a crucii. Sunt multi aceia, in dreptul numelui carora va sta scris in cartile din ceruri: "Nu produc, ci numai consuma." Din cauza multora dintre cei care poarta numele Domnului Hristos slava Sa este intunecata, frumusetea Lui acoperita, si onoarea care I se cuvine este retinuta.

24:89 Sunt multi aceia ale caror nume sunt scrise in registrele comunitatii, dar care nu sunt sub calauzirea Domnului Hristos. Ei nu iau seama la invatatura Sa si nici nu fac voia Sa. De aceea, ei se afla sub controlul vrasmasului. Ei nu fac nimic pozitiv, nimic bun; dar tocmai pentru aceasta fac un rau incalculabil. Pentru ca influenta lor nu este un miros de viata spre viata, ea este un miros de moarte spre moarte.

24:90 Domnul spune: "Sa nu pedepsesc Eu aceste lucruri?" Ieremia 5,9. Pentru ca n-au implinit planul lui Dumnezeu, copiii lui Israel au fost lepadati si chemarea lui Dumnezeu a fost adresata altora. Daca si acestia se vor dovedi a fi necredinciosi, oare nu vor fi tot la fel de lepadati si ei?

24:91 In parabola cu via, Domnul Hristos a aratat ca cei vinovati sunt lucratorii viei. Ei au fost aceia care au refuzat sa dea Stapanului roadele pamantului sau. In natiunea iudaica, preotii si invatatorii au fost aceia care, indrumand gresit poporul au jefuit pe Dumnezeu de slujirea pe care El o cerea. Ei au fost aceia care au indepartat natiunea de Domnul Hristos.

24:92 Legea lui Dumnezeu neamestecata cu traditii omenesti a fost prezentata de Domnul Hristos ca fiind marele standard al ascultarii. Faptul acesta a trezit vrajmasia rabinilor. Ei au asezat invataturile omenesti mai presus de Cuvantul lui Dumnezeu si au indepartat poporul de preceptele Sale. Ei n-au voit sa se lase de poruncile date de oameni pentru a asculta de cerintele Cuvantului lui Dumnezeu. De dragul adevarului ei n-au vrut sa sacrifice mandria si lauda oamenilor. Cand a venit Domnul Hristos, prezentand cerintele lui Dumnezeu,

24:93 preotii si batranii I-au refuzat dreptul de a se aseza intre ei si popor. Ei nu voiau sa primeasca mustrarile si avertizarile Sale si s-au hotarat sa ridice poporul impotriva Lui, planuind nimicirea Lui.

24:94 Ei erau raspunzatori pentru lepadarea Domnului Hristos si pentru rezultatele ce au urmat. Pacatul si ruina natiunii s-au datorat conducatorilor ei religiosi.

24:95 Nu sunt oare aceleasi influente la lucru si in zilele noastre? Dintre lucratorii viei Domnului, nu pasesc oare multi pe urmele conducatorilor iudei? Nu se indeparteaza oare conducatorii religiosi de cerintele cele clare ale Cuvantului lui Dumnezeu? In loc de a-i educa in spiritul ascultarii de Legea lui Dumnezeu, nu-i invata ei oare sa calce aceasta Lege? De la multe amvoane ale bisericilor, credinciosii sunt invatati ca Legea lui Dumnezeu nu este obligatorie pentru ei. Traditiile, randuielile si obiceiurile oamenilor sunt asezate la loc de cinste. Oamenii se mandresc si au satisfactii egoiste de pe urma darurilor pe care Dumnezeu le da, in timp ce cerintele lui Dumnezeu sunt ignorate.

24:96 Dand la o parte Legea lui Dumnezeu, oamenii nu sunt constienti de ceea ce fac. Legea lui Dumnezeu este expresia caracterului Sau. Ea intruchipeaza principiile Imparatiei Sale. Cel care refuza sa primeasca aceste principii, se aseaza singur in afara canalului prin care se revarsa binecuvantarea lui Dumnezeu.

24:97 Stralucitele posibilitati asezate inaintea poporului Israel, puteau fi realizate numai prin ascultarea de poruncile lui Dumnezeu. Este posibil ca si noi sa avem un caracter nobil, elevat, sa avem aceeasi plinatate a binecuvantarii lor - binecuvantarea corpului, sufletului si spiritului, sa fim binecuvantati acasa si la camp, sa fim binecuvantati in viata aceasta si sa avem binecuvantarea vietii vesnice - dar numai prin ascultare.

24:98 In lumea spirituala ca si in cea naturala, ascultarea de legile lui Dumnezeu constituie conditia aducerii de roade. Dar cand oamenii invata sa nesocoteasca poruncile lui Dumnezeu, ei ii impiedica astfel de a aduce roade spre slava Sa.

24:99 Ei sunt atunci vinovati de faptul ca au rapit Domnului roadele viei Sale.

24:100 Solii lui Dumnezeu vin la noi la porunca Domnului. Ca si Domnului Hristos, ei vin si cer ascultare de Cuvantul lui Dumnezeu. Ei prezinta cerinta Sa de a avea roadele viei Sale, roadele iubirii, umilintei si ale unei slujiri pline de sacrificiu de sine. Asemenea conducatorilor iudei, nu sunt oare si astazi multi lucratori ai viei plini de manie? Cand cerintele Legii lui Dumnezeu sunt asezate inaintea poporului, oare nu folosesc acesti invatatori influenta lor in a determina pe oameni sa le respinga? Astfel de invatatori sunt numiti de Dumnezeu slujitori necredinciosi.

24:101 Cuvintele lui Dumnezeu adresate Israelului din vechime au o solemna avertizare adresata Bisericii si conducatorilor ei de astazi. Despre Israel, Domnul spunea: "Chiar daca-i scriu toate poruncile Legii Mele, totusi ele sunt privite ca ceva strain." Osea 8,12. Iar despre preoti si invatatori, El a spus: "Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta. Fiindca ai lepadat cunostinta, si Eu te voi lepada... Fiindca ai uitat Legea Dumnezeului tau, voi uita si Eu pe copiii tai." Osea 4,6.

24:102 Sa treaca oare avertizarile lui Dumnezeu pe langa noi si sa nu le luam in seama? Sa lasam noi oare nefolosite ocaziile ce ni se ofera de a-I servi? Sa impiedice oare batjocora lumii, mandria si conformarea fata de obiceiurile si traditiile omenesti, pe cei ce marturisesc a fi urmasi ai Domnului Hristos, de a-I sluji? Vor respinge ei Cuvantul lui Dumnezeu, dupa cum conducatorii iudei au respins pe Domnul Hristos? Rezultatele pacatelor poporului Israel se afla inaintea noastra. Oare va lua in seama biserica de astazi aceste avertizari?

24:103 "Iar daca unele din ramuri au fost taiate, si daca tu, care erai dintr-un maslin salbatic, ai fost altoit in locul lor, si ai fost facut partas radacinii si grasimii maslinului, nu te fali... au fost taiate din pricina necredintei lor, si tu stai in picioare prin credinta. Nu te ingamfa, ci teme-te! Caci daca n-a crutat Dumnezeu ramurile firesti, nu te va cruta nici pe tine" Romani 11,17-21.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: