Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Evanghelizarea prin literatura

Evanghelizarea prin literatura, 13


13:1 Cap. 10 - Placut in vorbire

13:2 Darul vorbirii. Dintre toate darurile pe care Dumnezeu le-a acordat oamenilor, nici unul nu este mai pretios ca darul vorbirii. Daca este sfintita prin Duhul Sfant, aceasta este o putere spre bine. Cu limba, noi incercam sa convingem; cu ea ne rugam si adresam laude lui Dumnezeu; si cu aceasta transmitem ganduri frumoase despre dragostea Mantuitorului. Prin folosirea potrivita a darului vorbirii, colportorul poate semana samanta cea pretioasa a adevarului in multe inimi. - Testimonies, vol. 6, p. 337 (1900)

13:3 Trebuie acordata mai multa atentie cultivarii vocii. S-ar putea sa avem cunostinte, dar, daca nu stim sa folosim vocea in mod corect, lucrarea noastra va fi un esec. Daca nu ne putem invesmanta ideile intr-un limbaj corespunzator, la ce ne este de folos educatia? Cunostintele ne vor fi de putin folos, daca nu cultivam talantul vorbirii; insa rezulta o putere minunata atunci cand imbinam indemanarea de a vorbi intelept cu vorbirea intr-un mod care sa impuna atentia. - Testimonies, vol. 6, p. 380 (1900)

13:4 Tineri si tinere, a pus Dumnezeu in inima voastra dorinta de a-I sluji? Atunci cultivati-va vocea prin toate mijloacele posibile, ca sa puteti explica altora adevarurile cele pretioase. - Testimonies, vol. 6, p. 383 (1900)

13:5 Vorbiti clar si distinct. Cand vorbiti, fiecare cuvant sa fie intreg si bine pronuntat, fiecare propozitie sa fie clara si lamurita, pana la cel din urma cuvant. Multi, atunci cand se apropie de sfarsitul unei propozitii, coboara tonul vocii, vorbind atat de incalcit, incat puterea gandului este distrusa. Cuvintele demne de a fi rostite trebuie rostite cu voce clara, distincta, cu accent si expresivitate. Dar niciodata nu cautati cuvinte care sa dea impresia ca sunteti om invatat. Cu cat este mai proeminenta simplitatea voastra, cu atat mai bine vor fi intelese cuvintele. - Testimonies, vol. 6, p. 383 (1900)

13:6 O calificare indispensabila. Colportorul care poate vorbi clar si distinct despre calitatile cartii pe care o prezinta va vedea ca acest lucru va fi un ajutor de mare pret pentru a-i asigura o cerere pentru acea carte. S-ar putea sa i se ofere ocazia sa citeasca un capitol; prin muzicalitatea vocii sale si accentul pe care il pune pe cuvinte, el poate face ca scena prezentata sa para tot atat de vie pentru mintea ascultatorului ca si cand ar fi vazuta in realitate.

13:7 Capacitatea de a vorbi clar si distinct, cu intonatie, fara monotonie, este un lucru pretios in orice domeniu al lucrarii. Aceasta calificare este indispensabila acelora care doresc sa devina pastori, evanghelisti, lucratori biblici sau colportori. Cei care planuiesc sa se inroleze in aceste domenii de activitate trebuie invatati sa-si foloseasca vocea in asa fel, incat, atunci cand le vorbesc oamenilor despre adevar, sa poata face o impresie in mod hotarat spre bine. Adevarul nu trebuie mutilat printr-o transmitere deficitara a lui. - Manual for Canvassers, p. 23, 24 (1902)

13:8 Rostiti-l cu simplitate. Barbati si femei ratacesc in negura. Ei doresc sa cunoasca adevarul. Prezentati-le adevarul, dar nu intr-un limbaj pompos, ci cu simplitatea unui copil al lui Dumnezeu. - Manual for Canvassers, p. 39, 40 (1902)

13:9 Cuvinte bine alese. Nu fiti nepasatori fata de cuvintele pe care le rostiti, pentru ca va aflati printre necredinciosi; caci ei privesc la voi ca modele. Studiati instructiunile date lui Nadab si Abihu, fiii lui Aaron. Ei "au adus astfel foc strain inaintea Domnului, lucru pe care El nu li-l poruncise". Ei au luat foc strain si l-au pus in cadelnitele lor. "Atunci a iesit un foc dinaintea Domnului, i-a mistuit si au murit inaintea Domnului. Moise a zis lui Aaron: 'Aceasta este ce a spus Domnul cand a zis: Voi fi sfintit de cei ce se apropie de Mine si voi fi proslavit in fata intregului popor.'" (Leviticul 10,1-3). Colportorii trebuie sa nu uite ca ei lucreaza impreuna cu Domnul pentru a salva suflete si ei nu trebuie sa aduca nimic din ceea ce este comun sau ieftin in serviciul Lui cel sacru. Fie ca mintea sa fie alimentata cu ganduri curate, sfinte, iar cuvintele sa fie bine alese. Nu impiedicati succesul in lucrarea voastra prin rostirea unor cuvinte usuratice, nepasatoare. - Manual for Canvassers, p. 24 (1902)

13:10 Cuvinte care sa castige; atitudine blanda, curtenitoare. Cei care lucreaza pentru Hristos trebuie sa fie cinstiti si demni de incredere, tari ca stanca fata de principii, dar, in acelasi timp, blanzi si amabili. Curtoazia constituie unul dintre darurile Duhului. A lucra cu mintea oamenilor constituie cea mai mareata lucrare incredintata vreodata omului; iar acela care doreste sa aiba acces la inima trebuie sa dea atentie sfatului: "Fiti blanzi si

13:11 milostivi". Dragostea va izbuti ceea ce argumentul nu poate. Insa o singura clipa de nervozitate, un singur raspuns aspru, lipsa amabilitatii si curtoaziei crestine in lucruri mici pot avea ca urmare pierderea atat a prieteniei, cat si a influentei.

13:12 Lucratorul crestin trebuie sa se straduiasca sa fie ca Domnul Hristos cand a venit pe acest pamant. El este exemplul nostru, nu doar in curatia Lui fara pata, ci si in rabdarea, blandetea si atitudinea Lui atragatoare. Viata Lui este o ilustrare a adevaratei curtoazii. El avea totdeauna o privire blanda si un cuvant de mangaiere pentru cei in nevoie si cei apasati. Prezenta Lui aducea o atmosfera mai curata in camin. Viata Lui era ca dospeala ce lucra cu elementele societatii. Curat si neintinat, El umbla printre cei necugetati, aspri si necurtenitori; printre vamesii nedrepti, samaritenii pacatosi, soldatii pagani, taranii necizelati si multimea de tot felul...

13:13 Religia lui Hristos inmoaie orice este aspru si dur in temperament si netezeste tot ce este colturos si aspru in maniere. Face cuvintele sa fie blande, iar comportamentul, placut. Sa invatam de la Hristos cum sa imbinam curatia si integritatea cu seninatatea in caracter. Un crestin bland si amabil constituie cel mai puternic argument care poate fi adus in favoarea crestinismului.

13:14 Cuvintele amabile sunt ca roua sau ploaia binefacatoare pentru suflet. Scriptura spune despre Domnul Hristos ca harul era turnat pe buzele Sale, pentru ca "El sa poata rosti la vremea potrivita un cuvant pentru acela care era apasat". Domnul ne indeamna si pe noi: "Vorbirea voastra sa fie cu har", "ca sa poata aduce har celor ce asculta".

13:15 Unii din cei cu care veniti in contact s-ar putea sa fie duri si necurtenitori, dar nu fiti si voi la fel pentru ca ei sunt astfel. Acela care doreste sa-si pastreze respectul de sine trebuie sa fie atent sa nu raneasca in mod inutil respectul de sine al altora. Aceasta regula trebuie pastrata cu grija si fata de cei greoi la minte si care gresesc. - Gospel Workers, p. 121, 122 (1915)

13:16 Glasul Mantuitorului. Glasul Mantuitorului era ca o muzica pentru urechile acelora care erau obisnuiti cu predicile monotone si lipsite de viata ale carturarilor si fariseilor. El vorbea rar si impresionant, accentuand acele cuvinte care dorea sa fie mai mult luate in seama de ascultatorii Sai... Puterea vorbirii este de mare valoare si vocea ar trebui sa fie cultivata pentru binecuvantarea acelora cu care venim in contact. - Counsels to Parents, Teachers and Students, p. 240 (1913)

13:17 Cuvintele Lui atrageau inimi. Noi ar trebui sa vorbim despre Hristos acelora care nu Il cunosc. Ar trebui sa facem asa cum a facut Hristos. Oriunde Se afla, in sinagoga, la marginea drumului, intr-o corabie putin departata de tarm, la ospatul fariseului sau la masa vamesului, El vorbea oamenilor despre lucrurile referitoare la o viata mai inalta. Lucrurile din natura, evenimentele din viata de zi cu zi erau legate intre ele de El prin cuvintele adevarului. Inimile ascultatorilor Sai erau atrase catre El; caci El i-a vindecat pe bolnavi, i-a mangaiat pe cei intristati, le-a luat copiii in brate si i-a binecuvantat. Cand deschidea buzele ca sa vorbeasca, erau fascinati de El si fiecare cuvant era pentru suflet ca o mireasma de viata spre viata.

13:18 Asa ar trebui sa fim si noi. Oriunde ne-am afla, ar trebui sa cautam ocazii de a vorbi altora despre Mantuitorul. Daca urmam exemplul lui Hristos in a face bine, inimile se vor deschide fata de noi asa cum s-au deschis fata de El. Nu bruscand, ci cu tact izvorat din iubirea divina, le putem vorbi despre Acela care este "Capetenie peste zece mii", Acela care este "preaiubit". (Cantarea Cantarilor 5, 10.16). Aceasta este cea mai inalta lucrare in care putem intrebuinta talantul vorbirii. Acesta ne-a fost dat ca sa-L putem prezenta pe Hristos ca Mantuitor care iarta pacatele. - Christ's Object Lessons, p. 338, 339 (1900)