English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 9


9:1 SECTIUNEA VII

9:2 Dezvoltand calitati crestine

9:3 Educati in simplitate naturala. - Cei mici trebuie educati in simplitate de copii. Ei ar trebui instruiti sa fie satisfacuti cu obligatii mici, de ajutor si cu placeri si experiente potrivite varstei lor. Copilaria corespunde cu firul verde din parabola si firul verde are o frumusete a lui deosebita. Copiii n-ar trebui fortati intr-o maturitate precoce, ci sa retina cat mai mult timp posibil prospetimea si gratia primilor ani. Cu cat viata copilului este mai linistita si mai simpla - mai libera de excitatii artificiale si mai in armonie cu natura - cu atat este mai favorabila vigorii fizice si intelectuale precum si tariei spirituale. (Ed. p. 107 )

9:4 Prin exemplul lor, parintii ar trebui sa incurajeze formarea obiceiurilor de simplitate si sa-si scoata copiii dintr-un stil de viata artificial oferindu-le conditii de viata naturale. (ST. 2 octombrie, 1884)

9:5 Copiii nealintati sunt cei mai atractivi. - Cei mai atractivi sunt acei copii care sunt naturali si nealintati. Nu este intelept sa dai copiilor atentie deosebita... Sa nu fie incurajata vanitatea laudandu-le infatisarea, cuvintele sau faptele. Nici n-ar trebui sa fie imbracati intr-o maniera costisitoare si batatoare la ochi. Aceasta incurajeaza in ei mandrie si trezeste invidia in inimile tovarasilor lor. Invatati-i pe copii ca impodobirea adevarata nu este exterioara. "Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur sau in imbracarea hainelor, ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu." 1 Petru 3, 3. 4. (CT. p. 141)

9:6 Secretul adevaratului farmec. - Fetele ar trebui sa fie invatate ca adevaratul farmec al feminitatii nu consta doar in frumusetea formelor sau trasaturilor sau in posedarea talentelor, ci intr-un duh bland si linistit, in rabdare, generozitate, bunatate si bunavointa de a face si a suferi pentru altii. Ele trebuie invatate sa lucreze si sa studieze pentru un scop, sa traiasca pentru o tinta, sa creada in Dumnezeu, sa se teama de El si sa-si respecte parintii. Apoi, pe masura ce cresc, vor deveni mai curate la minte, mai constiente de propriile capacitati si mai iubitoare. Va fi imposibil sa degradezi o asemenea femeie. Ele vor scapa de ispitele si incercarile ce au distrus pe multi. (HR. decembrie, 1877)

9:7 Semintele vanitatii. - In multe familii semintele vanitatii si ale egoismului sunt semanate in inimile copiilor aproape in timpul prunciei. Istetimea lor in ceea ce spun si fac este laudata in prezenta lor si repetata cu exagerare altora. Cei mici observa aceasta si se cred importanti; isi iau libertatea de a intrerupe conversatii, devin obraznici si fara rusine. Magulirea si rasfatarea le dezvolta vanitatea pana cand, nu rareori, cel mai mic conduce intreaga familie, inclusiv pe tata si mama.

9:8 Inclinatia formata de acest tip de educatie nu poate fi indepartata pe masura ce copilul se maturizeaza spre o educatie mai coapta. Ea creste odata cu el, iar ceea ce parea istetime in prunc devine vrednic de dispret si rau in barbat sau femeie. Ei cauta sa-si domine tovarasii si, daca refuza cineva sa se supuna dorintelor lor, se considera nedreptatiti si insultati. Aceasta pentru ca in tinerete, in loc sa fie invatati lepadarea de sine necesara pentru a purta greutatile si truda vietii, au fost rasfatati spre paguba lor. (4 T. p.200, 201)

9:9 Nu incurajati iubirea de lauda. - Copiii au nevoie de apreciere, intelegere si imbarbatare; dar trebuie avut grija sa nu se incurajeze in ei dragostea de lauda... Parintele sau invatatorul care are in vedere adevaratul caracter ideal si posibilitatile de a-l atinge nu poate aprecia sau stimula ingamfarea. El nu va incuraja in tineri dorinta sau efortul de a-si etala aptitudinea sau dexteritatea. Acela care priveste mai sus de el insusi va fi umil, si totusi va poseda o demnitate ce nu este stingherita sau tulburata de etalarea exterioara sau de maretia omeneasca. (Ed. p. 237)

9:10 Incurajati simplitatea in dieta si imbracaminte. - Parintii au de indeplinit datoria sacra de a-si invata copiii sa ajute la purtarea poverilor caminului si sa fie multumiti cu mancare usoara si simpla si cu haine ingrijite si ieftine. (CT. p. 158) O, daca mamele si tatii si-ar da seama de responsabilitatea lor si de socoteala ce trebuie s-o dea inaintea lui Dumnezeu! Ce schimbare ar avea loc in societate! Copiii n-ar fi rasfatati prin lauda si alintare sau infumurati prin ingaduinta in imbracaminte. (R and H. 13 aprilie, 1897 )

9:11 Invatati simplitatea si increderea. - Noi trebuie sa-i invatam pe copii lectii de simplitate si incredere. Sa-i invatam sa iubeasca, sa se teama si sa asculte de Creatorul lor. In toate planurile si scopurile vietii trebuie urmarita slava Lui ca tinta suprema. Iubirea Lui ar trebui sa fie motivul principal al fiecarei actiuni. (R and H. 13 iunie, 1882)

9:12 Hristos, exemplul nostru. - Isus, Mantuitorul nostru, a umblat pe pamant cu demnitatea unui rege; cu toate acestea, El era bland si smerit cu inima. Era o lumina si o binecuvantare in orice camin, deoarece ducea cu Sine voiosie, speranta si curaj. O, daca am putea fi satisfacuti cu mai putine dorinte ale inimii, cu mai putina sfortare pentru lucruri dificil de

9:13 obtinut cu care sa ne infrumusetam casele, in timp ce un duh bland si linistit, care este apreciat de Dumnezeu mai presus de pietre scumpe, nu este pretuit. Farmecul simplitatii, blandetii si afectiunii adevarate ar face un paradis din casa cea mai umila. Este mai bine sa induri cu voiosie orice inconvenient decat sa nu ai pace si multumire. (4 T. p. 622)

9:14 Curtoazia incepe in camin. [Nota: Vezi Caminul adventist, pp. 421-429, capitolul intitulat Curtuazie si amabilitate ] - Parinti, invatati-i pe copiii vostri... cum sa se comporte cu politete adevarata in camin. Invatati-i sa arate bunatate si gingasie unul fata de altul. Nu ingaduiti egoismului sa locuiasca in inima sau sa-si gaseasca locul in camin. (MS. 47, 1900)

9:15 Tinerii care cresc neatenti si necuviinciosi in cuvinte si maniere, arata caracterul instruirii primite in familie. Parintii nu si-au dat seama de importanta ispravniciei lor si au cules ce au semanat. (MS. 117, 1899)

9:16 Principiile cerului sa patrunda in camin. - Principiile cerului trebuie aduse in conducerea caminului. Fiecare copil trebuie invatat sa fie politicos, compatimitor, iubitor, milos, curtenitor si delicat. (MS. 100, 1902) Cand toti sunt membri ai familiei regale, va fi adevarata politete in viata de camin. Fiecare membru al familiei va cauta sa faca totul cat mai placut pentru fiecare din ceilalti membri. (MS. 60, 1903)

9:17 Invatati prin povata si exemplu. - Copiii, ca si cei mari, sunt expusi ispitelor, iar membrii mai mari ai familiei ar trebui sa le dea, prin invatatura si exemplu, lectii de curtoazie, voiosie, afectiune si de indeplinire cu credinciosie a datoriilor lor zilnice. (MS. 27, 1896)

9:18 Respect pentru picioarele trudite ce se apropie de odihna lor. - Si Dumnezeu, in mod special, a impus respect delicat fata de varstnici. El spune: "Capul carunt este o coroana de slava daca se afla pe calea neprihanirii." Proverbe 16, 31. El vorbeste despre batalii luptate si victorii castigate, despre poveri purtate si ispite rezistate. El vorbeste despre picioare trudite apropiindu-se de locul lor de odihna, despre locuri ce in curand vor fi goale. Ajutati-i pe copii sa se gandeasca la aceasta, iar ei vor netezi calea batranilor prin curtoazia si respectul lor aducand farmec si frumusete in vietile lor tinere pe masura ce iau seama la porunca: "sa te scoli inaintea perilor albi si sa cinstesti pe batran." Leviticul 19, 32. (Ed. p. 244)

9:19 Invatati rezerva si modestia. - Mandria, parerea inalta despre sine si obraznicia sunt caracteristici evidente ale copiilor de azi, si sunt blestemul veacului... Cele mai sacre lectii de modestie si umilinta trebuie predate copiilor atat acasa, cat si in Scoala de Sabat. (CSW. p. 46)

9:20 Tu, caruia iti adresez aceste cuvinte, vei lua seama la instructiunile date? Lasa tinerii sa primeasca avertizarea; sa nu fie grabiti a intra in conversatie, ci sa fie modesti si retrasi. Sa fie gata sa asculte lucruri ce vor aduce beneficii sufletului si sa fie inceti la vorbire, in afara de cazul ca trebuie sa-L reprezinte pe Isus si sa marturiseasca pentru adevar. Arata umilinta mintii prin modestia comportamentului. (YI. 11 iulie, 1895)

9:21 O aparare pentru virtute. - Tineti la piatra scumpa, inestimabila, a modestiei. Aceasta va pazi virtutea... Ma simt indemnata de Duhul Domnului sa determin pe surorile mele care marturisesc a fi evlavioase, sa cultive o modestie a comportamentului si o rezerva care sade bine... Am intrebat: Cand se vor purta surorile tinere cu decenta? Stiu ca nu va fi nici o schimbare decisiva in mai bine atata timp cat parintii nu simt

9:22 importanta unei griji mai mari in educarea corecta a copiilor lor. Invatati-i sa se poarte cu rezerva si modestie. (2 T. p. 458, 459)

9:23 Adevaratul farmec. - Farmecul adevarat al unui copil consta in modestie si ascultare, in urechi atente sa auda cuvinte de indrumare, in picioare si maini binevoitoare sa mearga si sa lucreze pe calea datoriei. Bunatatea adevarata a unui copil va aduce propria rasplata, chiar in aceasta viata. (R and H. 10 mai, 1898)

9:24 Simplitate

9:25 Curtoazie si rezerva

9:26 Voiosie si multumire

9:27 Lasati ca o influenta dulce sa umple caminul. - Mai presus de orice, parintii sa-si inconjoare copiii cu o atmosfera de voiosie, curtoazie si dragoste. Un camin in care dragostea locuieste si este exprimata prin priviri, cuvinte si fapte, este un loc unde ingerii sunt incantati sa-si manifeste prezenta.

9:28 Parinti, lasati ca raza iubirii, voiosiei si multumirii fericite sa intre in inimile voastre si influenta sa dulce si inveselitoare sa va umple caminul. Manifestati un spirit bun si rabdator si incurajati acelasi spirit si in copiii vostri, cultivand tot farmecul ce va lumina viata de camin. Atmosfera creata astfel va fi pentru copii ceea ce aerul si lumina soarelui sunt pentru lumea vegetala, promovand sanatate si vigoare mintii si trupului. (MH. p. 386, 387)

9:29 Infatisarea sa fie voioasa. - Nu exista nimic posomorat in religia lui Isus. In timp ce toata usuratatea, neseriozitatea si gluma, despre care apostolul spune ca sunt nepotrivite, trebuie ocolite cu grija, exista o dulce pace si odihna in Isus, ce va fi exprimata in infatisare. Crestinii nu vor fi tristi, abatuti sau deznadajduiti. Ei vor fi rationali, insa vor arata lumii o voiosie pe care numai harul o poate da. (R and H. 15 aprilie, 1884)

9:30 Copiii sunt atrasi de o purtare vesela si radioasa. Aratati-le bunatate si curtoazie, iar ei vor manifesta acelasi spirit fata de voi si unul fata de altul. (Ed. p. 240)

9:31 Educati sufletele spre voiosie, spre multumire si

9:32 spre exprimarea recunostintei fata de Dumnezeu pentru marea dragoste cu care ne-a iubit... Voiosia crestina este chiar frumusetea sfinteniei. (YI. 11 iulie, 1895)

9:33 Spuneti cuvinte placute si voioase. - Cuvintele placute si voioase nu costa mai mult decat cuvintele neplacute si manioase. Nu va place sa vi se spuna cuvinte aspre? Amintiti-va ca atunci cand spuneti astfel de cuvinte, altii simt intepatura lor ascutita... Parinti, aduceti evlavia practica in camin. Ingerii nu sunt atrasi spre un camin in care domneste discordia. Educati-i pe copii sa spuna cuvinte ce vor aduce voiosie si bucurie. (R and H. 31 decembrie, 1901)

9:34 Incurajati o dispozitie fericita. - Daca exista cineva care ar trebui sa fie tot timpul recunoscator, acela este crestinul. Daca este cineva care se bucura de fericire chiar in viata aceasta, acela este urmasul credincios al lui Isus Hristos. Este de datoria copiilor lui Dumnezeu sa fie voiosi. Ei ar trebui sa incurajeze o dispozitie fericita. Dumnezeu nu poate fi slavit de copiii Sai care traiesc continuu sub un nor si care arunca o umbra pe oriunde merg. Crestinul ar trebui sa arunce raze de soare in loc de umbra... El va avea o infatisare voioasa. (R and H. 28 aprilie, 1859)

9:35 Copiii urasc intunecimea norilor si a tristetii. Inimile lor raspund la lumina, la voiosie, la dragoste. (CSW. p. 98)

9:36 Zambiti, parinti, zambiti! - Unii parinti, precum si unii invatatori, par sa uite ca ei insisi au fost candva copii. Ei sunt plini de demnitate, reci si lipsiti de intelegere... Fetele lor poarta de obicei o expresie solemna, mustratoare. Bucuria copilareasca sau caracterul nabadaios, activitatea continua a vietii tinere nu gaseste scuza in ochii lor. Greselile neinsemnate din comportamentul altora sunt tratate ca pacate grave. O asemenea disciplina nu este asemenea cu cea a lui Hristos. Copiii astfel instruiti se tem de parintii sau de profesorii lor, dar nu-i iubesc. Ei nu le marturisesc experientele lor copilaresti.

9:37 Unele din cele mai valoroase calitati ale mintii si inimii sunt inghetate de moarte, ca si o planta gingasa in fata vijeliei iernii.

9:38 Zambiti, parinti! zambiti invatatori! Daca inima va este trista, nu lasati ca fata sa arate aceasta. Lasati ca voiosia dintr-o inima iubitoare si plina de recunostinta sa lumineze infatisarea. Dezdoiti-va de sub demnitatea voastra de fier, adaptati-va la nevoile copiilor si faceti-i sa va iubeasca. Trebuie sa le castigati afectiunea daca vreti sa imprimati adevarul religios in inimile lor. (R and H. 21 martie, 1882)

9:39 O rugaciune adecvata. - Faceti-va lucrul placut prin cantari de lauda. Daca vreti sa aveti un raport curat in cartile cerului, niciodata sa nu va suparati sau sa vorbiti cu manie. Rugaciunea voastra zilnica sa fie: "Doamne, invata-ma sa fac tot ce pot mai bine. Invata-ma sa fac o lucrare mai buna. Da-mi energie si voiosie."... Aduceti-L pe Hristos in tot ce faceti. Atunci vietile va vor fi umplute cu bucurie si recunostinta... Sa facem tot ce putem mai bine, inaintand cu atentie in serviciul Domnului, cu inimile pline de bucuria Lui. (AUR. 15 noiembrie, 1903)

9:40 Invatati-i pe copii sa fie recunoscatori. - "Te vei bucura de orice lucru bun pe care ti l-a dat Domnul Dumnezeul tau." Recunostinta si lauda ar trebui exprimate fata de Dumnezeu pentru binecuvantarile vremelnice si pentru orice fel de mangaieri pe care le-a revarsat asupra noastra. Dumnezeu ar vrea ca fiecare familie pe care o pregateste sa ocupe locurile vesnice de sus sa-I dea slava pentru bogatele comori ale harului Sau. Daca in viata de camin copiii ar fi educati si antrenati sa fie recunoscatori Datatorului pentru toate lucrurile bune, am vedea un element al harului ceresc manifestat in familiile noastre. Voiosia ar fi vazuta in viata de camin, iar tineretul venind din astfel de familii ar aduce

9:41 cu ei, in scoala si in biserica, un spirit de respect si veneratie. In sanctuarul unde Dumnezeu se intalneste cu poporul Sau ar fi o buna frecventa si o adoratie pentru toate serviciile de inchinare, iar lauda recunoscatoare si multumirea ar fi oferite pentru toate darurile providentei Sale.

9:42 Daca Cuvantul lui Dumnezeu ar fi indeplinit acum tot la fel de strict cum era poruncit vechiului Israel, tatii si mamele ar da copiilor lor un exemplu de cea mai inalta valoare... Fiecare binecuvantare vremelnica ar fi primita cu recunostinta si fiecare binecuvantare spirituala ar deveni pretuita de doua ori mai mult pentru ca discernamantul fiecarui membru al casei a fost sfintit de Cuvantul adevarului. Domnul Isus este foarte aproape de aceia care apreciaza in acest fel darurile Sale induratoare, indreptand toate lucrurile lor bune inapoi la Dumnezeul binevoitor, iubitor si grijuliu, recunoscandu-L ca marele Izvor a toata mangaierea si consolarea, Sursa inepuizabila de har. (MS. 67, 1907)

9:43 Cinstea

9:44 Parintii sa fie modele de corectitudine. - Parinti si invatatori, fiti credinciosi lui Dumnezeu. Viata sa va fie eliberata de practici necinstite. Nici o viclenie sa nu se gaseasca pe buzele voastre. Oricat de neplacut v-ar parea la un moment dat, lasati ca vorbele, caile si faptele voastre sa arate integritate in fata unui Dumnezeu sfant. O, efectul primei lectii de necinste este teribil! Se va deda vreunul dintre aceia care pretind ca sunt fii si fiice ale lui Dumnezeu la practici inselatoare si la minciuna?

9:45 Nu dati niciodata copiilor vostri ocazia sa aiba pretextul unei scuze spunand: Mama nu spune adevarul. Tata nu spune adevarul. Cand sunteti probati in tribunalul ceresc, in raportul intocmit in dreptul numelui vostru sa fie scris: un inselator? Sa fie urmasii vostri indrumati gresit tocmai de exemplul celor care ar trebui sa-i calauzeasca in calea adevarului? In loc de aceasta, nu va fi permis puterii de a converti a lui Dumnezeu sa intre in inimile mamelor si tatilor? Nu I se va ingadui Duhului Sfant sa-si puna pecetea asupra copiilor lor?

9:46 Nu se poate astepta din partea copiilor sa fie intru totul cinstiti, dar exista pericolul ca, prin administrare neinteleapta, parintii sa distruga franchetea ce ar trebui sa caracterizeze experienta copilului. Prin cuvant si fapta, parintii ar trebui sa faca tot ce le sta in putere ca sa pastreze o simplitate naturala. Pe masura ce copiii cresc, parintii n-ar trebui sa le dea nici cea mai mica ocazie de a semana acea samanta ce se va dezvolta in inselaciune si falsitate si se va maturiza in obiceiuri pe care nu te poti bizui. (R and H. 13 aprilie, 1897)

9:47 Nu ocoliti niciodata adevarul. - Parintii ar trebui sa fie modele ale adevarului pentru ca aceasta este lectia zilnica ce trebuie imprimata in inima copilului. Principii neclintite ar trebui sa-i conduca pe parinti in toate problemele vietii, in special in educatia si instruirea copiilor lor. "Copilul lasa sa se vada inca din faptele lui daca purtarea ii va fi curata si fara prihana." (Good Health, ianuarie, 1880)

9:48 O mama careia ii lipseste discernamantul si care nu urmeaza indrumarea Domnului, s-ar putea sa-si educe copiii sa fie inselatori si ipocriti. Trasaturile de caracter nutrite in felul acesta, pot deveni asa de persistente incat a minti va fi la fel de natural ca si a respira. Prefacatoria va inlocui sinceritatea si realitatea. (R and H. 13 aprilie, 1897)

9:49 Parinti, niciodata sa nu ocoliti adevarul. Nu mintiti niciodata prin invatatura sau exemplu. Daca vrei sa-ti fie copilul cinstit, fii tu insuti cinstit. Fii corect si neabatut. N-ar trebui ingaduita nici cea mai slaba ocolire a adevarului. Deoarece mama este obisnuita sa ocoleasca adevarul si sa fie necinstita, copilul ii urmeaza exemplul. (MS. 127, 1897)

9:50 Neadevarul este incurajat prin cuvinte aspre. - Cand copiii vostri gresesc, nu deveniti nerabdatori cu ei. Cand ii corectati, nu vorbiti aspru si sever. Aceasta ii face confuzi si le este frica sa spuna adevarul. (MS. 2, 1903)

9:51 Onestitate si integritate

9:52 Onestitatea sa fie practicata si invatata. - Este esential ca cinstea sa fie practicata in toate amanuntele vietii mamei si este important in instruirea copiilor ca, atat fetele mici cat si baietii sa fie invatati sa nu ocoleasca niciodata adevarul sau sa insele nici chiar in cel mai mic lucru. (L. 41, 1888)

9:53 Standardul pe care-l cere Dumnezeu. - Dumnezeu vrea in slujba Sa, sub steagul Sau, barbati onesti si imaculati in caracter, ca limba lor sa nu rosteasca vreo aparenta de neadevar. Vorbirea trebuie sa fie adevarata, privirea curata, iar actiunile sa fie in intregime si cu desavarsire asa incat Dumnezeu sa le poata recomanda. Traim sub privirea unui Dumnezeu sfant care declara solemn: "Stiu faptele tale." Ochiul divin este totdeauna asupra noastra. Nu putem ascunde de Dumnezeu nici o afacere necinstita. Faptul ca Dumnezeu observa fiecare actiune a noastra este un adevar pe care doar cativa il realizeaza. (L. 41, 1888)

9:54 Aceia care isi dau seama de dependenta lor de Dumnezeu vor simti ca trebuie sa fie cinstiti cu semenii lor si, mai presus de toate, ca trebuie sa fie cinstiti cu Dumnezeu, de la care vin toate binecuvantarile vietii. Ocolirea poruncii sigure a lui Dumnezeu privind zecimile si darurile este inregistrata in cartile cerului ca jaf fata de El. (CS. p. 77, 78)

9:55 Masuri si greutati corecte. - Un om cinstit, potrivit cu standardul lui Hristos, este acela care va manifesta o integritate ferma. Greutatile inselatoare si cumpenele false cu care multi cauta sa-si avanseze interesele in lume, sunt o uraciune in ochii lui Dumnezeu... Integritatea neclintita straluceste ca aurul prin zgura

9:56 si gunoiul lumii. Amagirea, falsitatea si necredinciosia pot fi acoperite cu o aparenta inselatoare si ascunse de ochii omului, dar nu de ochii lui Dumnezeu. Ingerii lui Dumnezeu, care urmaresc dezvoltarea caracterului si masoara valoarea morala, inregistreaza in cartile cerului aceste tranzactii minore ce descopera caracterul. (4 T. p. 310)

9:57 Cinstit cu timpul si cu banii. - Este nevoie de barbati al caror simt al dreptatii, chiar in cele mai mici lucruri, nu le va ingadui sa-si petreaca timpul decat minutios si corect, barbati ce vor realiza ca ei sunt instrumente ce apartin lui Dumnezeu si care nu-si vor insusi pe nedrept nici un ban in folosul lor; barbati care vor fi la fel de credinciosi si exacti, atenti si sarguinciosi in lucrul lor, in absenta sefului ca si in prezenta lui, dovedind prin credinciosia lor ca nu lucreaza doar de ochii lumii si ca sa placa oamenilor, ci ca sunt lucratori constiinciosi, credinciosi si cinstiti, facand dreptate nu pentru lauda omeneasca, ci pentru ca iubesc si aleg dreptatea dintr-un simt mai inalt, acela al datoriei fata de Dumnezeu. (Id. vol. 3, p. 25)

9:58 Exact ceea ce vrea el ca altii sa gandeasca despre sine. - In orice

9:59 problema de afaceri, crestinul va fi chiar ceea ce vrea ca fratii lui sa creada ca este. Desfasurarea actiunilor sale este calauzita de principii de baza. El nu unelteste; de aceea nu are nimic de tainuit, nimic de acoperit printr-o infatisare inselatoare. El poate fi criticat, poate fi probat, dar integritatea lui hotarata va straluci ca aurul. Este o binecuvantare pentru toti aceia care sunt in legatura cu el, deoarece cuvantul lui este vrednic de incredere. El este un om care nu va profita de aproapele lui. Este un prieten si un binefacator pentru toti, iar semenii sai isi pun increderea in sfatul lui... Un om cu adevarat onest nu va profita de slabiciune si incompetenta pentru a-si umple portofelul. (L. 3, 1878)

9:60 Nu ingadui nici o deviere de la cinstea statornica. - In orice problema de afaceri fii cinstit in mod statornic. Oricat de ispitit ai fi, niciodata sa nu inseli sau sa minti, nici in cel mai mic lucru. Uneori, un impuls natural poate aduce ispita de a te abate de la calea neprefacuta a cinstei, dar nu devia de la principiu nici cat grosimea unui fir de par. Du-ti la indeplinire invoielile. Cautand sa-ti schimbi planurile, vei arata ca nu esti demn de incredere si, daca dai inapoi in afaceri mici, vei da inapoi si in cele mari. Sub astfel de circumstante unii sunt ispititi sa insele, spunand: N-am fost inteles. Cuvintele mele au fost luate ca insemnand mai mult decat am intentionat. Realitatea este ca ei au intentionat sa spuna exact ceea ce au spus dar au pierdut impulsul bun si au vrut sa se retraga din invoiala lor, ca nu cumva sa aiba vreo pierdere. Domnul cere de la noi sa facem dreptate, sa iubim mila, adevarul si neprihanirea. (L. 103, 1900)

9:61 Mentineti principii stricte. - In toate amanuntele vietii trebuie mentinute cele mai stricte principii ale corectitudinii... Devierea de la cinstea perfecta in problemele de afaceri poate aparea ca un lucru mic in estimarea unora, dar Mantuitorul nostru n-o priveste astfel. Cuvintele Sale cu privire la acest lucru sunt clare si explicite: "Cine este credincios in cele mai mici lucruri, este credincios si in cele mari." Un om care-si inseala aproapele intr-o proportie mica, va insela intr-o dimensiune mai mare daca este ispitit. O reprezentare falsa intr-o problema mica este necinste in ochii lui Dumnezeu, la fel ca si falsitatea intr-o problema mai mare. (L. 3, 1878)

9:62 Cinstea trebuie sa marcheze orice actiune a vietii noastre.

9:63 Ingeri ceresti examineaza lucrarea pusa in mainile noastre, iar acolo unde a fost o indepartare de la principiile adevarului, in rapoarte este scris: "gasit usor". (CS. p. 142)

9:64 Constienta de puterile proprii si simtul onoarei

9:65 Invatati fiecare copil sa fie constient de capacitatile proprii. - Pe cat posibil, fiecare copil trebuie invatat sa-si recunoasca propriile capacitati. Exersand diferite facultati, el va descoperi in ce este mai dotat si in ce este deficitar. Un instructor intelept va acorda atentie deosebita dezvoltarii trasaturilor mai slabe, asa incat copilul sa-si poata forma un caracter armonios, bine echilibrat. (FE. p. 57)

9:66 Prea multa tihna va forma persoane plapande. - Ar fi mai bine daca parintii, in timpul vietii lor, isi vor invata copiii sa se ajute singuri, decat sa le lase mult de invatat dupa moarte. Copiii lasati sa depinda in principal de propriile straduinte vor fi barbati mai buni si femei mai bune si vor fi mai potriviti pentru viata practica decat aceia care au depins de averea tatalui lor. Copiii lasati sa depinda de resursele proprii, in general isi apreciaza capacitatile, isi imbunatatesc privilegiile si isi cultiva si directioneaza facultatile spre a atinge o tinta in viata. De obicei ei dezvolta caractere bazate pe harnicie, cumpatare si valoare morala ce stau la temelia succesului in viata crestina. Acei copii pentru care parintii au facut cel mai mult, de obicei se simt cel mai putin obligati fata de parinti. (3 T. p. 122, 123)

9:67 Obstacolele dezvolta puterea. - Obstacolele sunt acelea care-i fac pe oameni puternici. Nu ajutoarele, ci dificultatile, conflictele si refuzurile fac oameni cu vigoare morala. Prea multa tihna si evitarea responsabilitatii au facut niste plapanzi si

9:68 pitici din aceia care trebuiau sa fie barbati responsabili, cu putere morala si muschi spirituali puternici. (Id. p. 495)

9:69 Este necesar ca din primii ani sa impletim in caracter principiile integritatii neclintite, ca tinerele vlastare sa poata atinge la maturitate standardul cel mai inalt. Ei ar trebui sa pastreze totdeauna inaintea ochilor faptul ca au fost cumparati cu un pret si ar trebui sa slaveasca pe Dumnezeu in trupul si in duhul lor care sunt ale Lui. Tineretul sa se gandeasca in mod serios la tinta propusa si la lucrarea principala a vietii lor si sa puna temelia in asa fel incat obiceiurile lor sa fie eliberate de toata stricaciunea coruptiei. Daca se vor afla intr-o pozitie unde sa influenteze pe altii, trebuie sa fie constienti de capacitatile proprii. (YI. 5 ianuarie, 1893)

9:70 Pregatiti-i pe copii sa intampine problemele cu curaj. - Dincolo de disciplina caminului si a scolii, toti au de intampinat disciplina neinduratoare a vietii. Cum sa facem fata acesteia cu intelepciune este o lectie ce trebuie explicata fiecarui copil si fiecarui tanar. Este adevarat ca Dumnezeu ne iubeste, ca El lucreaza pentru fericirea noastra si ca, daca legea Lui ar fi fost intotdeauna ascultata, n-ar fi trebuit sa cunoastem suferinta niciodata si nu este mai putin adevarat ca in aceasta lume, ca rezultat al pacatului, suferinta, necazul si poverile vin in viata fiecaruia. Putem sa le facem un bine copiilor si tinerilor pentru toata viata invatandu-i sa faca fata cu curaj acestor necazuri si greutati. In timp ce ar trebui sa le acordam intelegere, niciodata sa n-o facem astfel incat sa incurajeze autocompatimirea. Ei au nevoie mai degraba de ceea ce stimuleaza si intareste, decat de ceea ce slabeste.

9:71 Ei trebuie invatati ca aceasta lume nu este un teren de parada, ci un camp de lupta. Toti sunt chemati sa indure asprimea ca buni soldati. Ei trebuie sa fie puternici si eliberati de ei insisi ca oameni. Sa fie invatati ca adevaratul test al caracterului se afla in bunavointa de a purta

9:72 poveri, de a ocupa locul greu, de a face lucrul ce trebuie sa fie facut, chiar daca nu le aduce nici o apreciere sau rasplata pamanteasca. (Ed. p. 295)

9:73 Intariti simtul onoarei. - Educatorul intelept, lucrand cu elevii sai, va cauta sa incurajeze increderea si sa intareasca simtul onoarei. Copiii si tinerii vor avea de castigat daca li se acorda incredere. Multi, chiar dintre copilasi au un inalt simt al onoarei. Toti doresc sa fie tratati cu incredere si respect si acesta este dreptul lor. Ei nu trebuie lasati sa simta ca nu pot pleca sau veni fara sa fie paziti. Suspiciunea demoralizeaza, producand exact relele pe care cauta sa le previna... Faceti ca tinerii sa simta ca sunt demni de incredere si vor fi doar putini care nu vor cauta sa se dovedeasca demni de incredere. (Id. p. 289, 290)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: