English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 8


8:1 SECTIUNEA VI

8:2 Lectii in virtuti practice

8:3 Utilitatea

8:4 Invata-l pe copil sa fie util. - In scoala caminului, copiii ar trebui sa fie invatati cum sa indeplineasca datoriile practice ale vietii de toate zilele. Pe cand sunt inca mici, mama ar trebui sa le dea de facut in fiecare zi niste lucruri simple. Ii va lua mai mult timp sa-i invete cum sa faca decat daca ar face ea singura un lucru, dar sa-si aminteasca faptul ca ea trebuie sa puna temelia utilitatii pentru cladirea caracterului lor. Sa-si aduca aminte ca familia este o scoala in care ea este invatatorul principal. Este partea ei aceea de a-si invata copiii cum sa aduca la indeplinire datoriile casnice repede si cu indemanare. Ei ar trebui sa fie instruiti sa puna umarul la poverile caminului, cat mai devreme posibil. Din copilarie baietii si fetele sa fie invatati sa poarte poveri tot mai grele, ajutand in mod inteligent la lucrarile familiei. (CT. p. 122)

8:5 Sa treci cu vederea greselile copilaresti. - Mii de copiii nu sunt educati aproape deloc in propriile familii. "Prea multa bataie de cap", spune mama, "mai bine fac singura totul; asa e prea greu; tu ma deranjezi."

8:6 Nu-si mai aminteste oare mama ca ea insasi a avut de invatat putin cate putin inainte de a putea fi de ajutor? Este o nedreptate facuta copiilor in a refuza sa-i inveti putin cate putin. Tine-i pe copii cu tine. Lasa-i sa-ti puna intrebari si raspunde-le cu rabdare. Da copilasilor tai ceva de facut si lasa-i sa aiba fericirea de a crede ca te ajuta.

8:7 Nu trebuie sa-i respingi pe copii cand incearca sa faca lucrurile potrivite. Daca fac greseli, daca se intampla accidente si se sparg lucruri, nu-i mustra.

8:8 In viitor, intreaga lor viata depinde de educatia ce le-o dai in anii copilariei lor. Invatati-i ca toate facultatile corpului si mintii le-au fost date spre folosinta si ca toate sunt ale Domnului, angajate in serviciul Lui. Unora din acesti copii, Domnul le da o indicatie timpurie a voii Lui. Parinti si invatatori, incepeti devreme sa-i invatati pe copii a-si cultiva capacitatile date de Dumnezeu. (L. 104, 1897)

8:9 Lasati copiii sa puna umarul la poverile caminului. - Faceti viata copiilor vostri placuta si, in acelasi timp, invatati-i sa fie ascultatori si de folos, purtand poveri mici, asa cum voi le purtati pe cele mai mari. Educati-i catre obiceiuri de harnicie si astfel vrajmasul nu va face un atelier de lucru din mintile lor. Dati-le copiilor vostri ceva la care sa se gandeasca, o preocupare ca ei sa poata deveni folositori in aceasta viata si in viata viitoare. (MS. 62, 1901)

8:10 Din primii lor ani ar trebui sa fie antrenati sa poarte partea lor din poverile caminului; sa fie invatati ca obligatiile sunt comune. De asemenea, ei trebuie invatati sa lucreze repede si curat. Aceasta educatie va fi de cea mai mare valoare pentru ei in anii ce urmeaza. (ST. 11 decembrie, 1901)

8:11 Fiecare membru al familiei trebuie sa inteleaga clar partea ce se asteapta de la el s-o faca in unire cu ceilalti. Toti, de la copilul de sase ani in sus, sa inteleaga ca de la ei se cere sa poarte partea ce le revine din poverile vietii. (2T. p. 700)

8:12 O sursa de experienta si de placere. - Ce important este faptul ca tatii si mamele ar trebui sa le dea copiilor lor, din frageda pruncie, invatatura corecta! Ei trebuie sa-i invete sa asculte porunca: "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta pentru ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau." Iar

8:13 copiii, pe masura ce cresc, trebuie sa aprecieze grija pe care parintii le-au acordat-o. Ei trebuie sa-si gaseasca placerea cea mai mare in a-i ajuta pe tata si pe mama. (MS. 129, 1903)

8:14 Ocupatia cea mai umila poate fi plina de farmec. - Daca ar fi invatati sa priveasca sirul datoriilor de fiecare zi ca fiind calea trasata pentru ei de Domnul, o scoala in care trebuie sa fie instruiti sa aduca un serviciu credincios si eficient, cu mult mai placut si mai onorabil le-ar aparea copiilor lucrul lor. Indeplinirea obligatiilor zilnice ca pentru Domnul raspandeste un farmec in jurul celei mai umile ocupatii si uneste lucratorii de pe pamant cu fiintele sfinte care fac voia lui Dumnezeu in ceruri. Iar in locul indicat noua, ar trebui sa ne achitam de datorii cu tot atata credinciosie cu cat o fac ingerii in sfera lor mai inalta. (ST. 11 octombrie, 1910)

8:15 Harnicie

8:16 O protectie pentru tineri. - Unul din cele mai sigure mijloace de a-i proteja pe tineri este ocupatia folositoare. Copiii care sunt antrenati in obiceiuri de harnicie, asa incat isi folosesc tot timpul lor in mod util si placut, nu au nici o inclinatie sa se planga de soarta lor si nu au timp pentru visari fara temei. Pericolul ca ei sa-si formeze obiceiuri sau prietenii vicioase este mic. (CT. p. 122)

8:17 Exista o valoare negraita in ocupatia folositoare. Copiii sa fie invatati sa faca ceva util. Este nevoie de intelepciune mai mult decat omeneasca pentru ca parintii sa poata intelege cat de bine sa-si educe copiii pentru o viata fericita si utila aici si pentru o servire mai inalta si o bucurie mai mare in viata viitoare. (Id. p. 125)

8:18 Dati sarcini potrivite cu varsta si capacitatea. - Copiii ar trebui obisnuiti din pruncie sa faca lucruri potrivite pentru varsta si capacitatea lor. Parintii ar trebui acum sa-si incurajeze copiii sa devina mai independenti. Tulburari serioase sunt gata sa apara in curand pe pamant si ei ar trebui sa fie antrenati in asa fel incat sa le poata face fata. (ST. 13 august, 1896)

8:19 Invatati-i pe copiii vostri sa fie folositori, sa poarte raspunderi potrivite cu varsta lor si apoi obiceiul de a lucra va deveni pentru ei o a doua natura, iar munca utila nu li se va parea niciodata o corvoada. (R and H. 24 iunie, 1890)

8:20 Rodul lenei. - Parintii nu pot comite un pacat mai mare decat acela de a neglija responsabilitatile date lor de Dumnezeu, lasandu-si copiii fara sa faca nimic; deoarece acesti copii vor invata curand sa iubeasca lenea, vor creste trandavi, devenind adulti care nu sunt buni de nimic. Cand ajung

8:21 la varsta sa-si castige existenta si sunt angajati, vor lucra intr-un mod lenes si vor crede ca vor fi platiti ca si cand ar fi facut cu credinciosie lucrul desi pierd timpul. Este o mare diferenta intre lucratorul din aceasta categorie si acela care-si da seama ca trebuie sa fie un ispravnic credincios. In orice domeniu s-ar angaja, tinerii trebuie sa fie "fara preget in sarguinta, plini de ravna cu duhul, slujind Domnului", pentru ca acela care este necredincios in cele mai mici lucruri este necredincios si in cele mari. (MS. 117, 1899)

8:22 Daca au o pregatire corespunzatoare in camin, copiii nu vor fi gasiti pe strazi, primind o educatie la intamplare pe care asa de multi o primesc. Parintii care-si iubesc in mod inteligent copiii nu le vor permite sa creasca cu obiceiuri de lene si necunoscatori in ce priveste indeplinirea datoriilor casnice. Ignoranta nu este aprobata de Dumnezeu si nu favorizeaza implinirea lucrarii. (CT. p. 149)

8:23 Folosirea inteleapta a timpului. - Acolo unde exista lene din abundenta, Satana lucreaza cu ispitele lui sa distruga viata si caracterul. Daca tinerii, fie ei bogati sau saraci, nu sunt instruiti pentru munca utila, sunt in pericol grav, deoarece Satana va gasi ocupatie pentru ei dupa propria lui randuiala. Tinerii care nu sunt baricadati cu principii nu privesc timpul ca pe o comoara pretioasa, incredintata de Dumnezeu, pentru care fiecare fiinta omeneasca trebuie sa dea socoteala. (MS. 43, 1900)

8:24 Copiii ar trebui sa fie educati sa-si foloseasca timpul cat mai bine cu putinta, sa fie de ajutor pentru tata si mama si sa fie constienti de puterea de a-si folosi propriile capacitati. Nu ar trebui sa li se permita sa se considere mai presus de orice munca ce este necesara. (L. 11, 1888)

8:25 Valoarea timpului este inestimabila. Timpul pierdut nu poate fi niciodata recuperat... Valorificarea momentelor pierdute este o comoara. (MS. 117, 1899)

8:26 Invinge orice obicei de indolenta. - Dumnezeu a trasat in Cuvantul Lui un plan pentru educatia copiilor, care ar trebui urmat de parinti. Ei sa-si invete copiii sa invinga orice inclinatie spre lene. Fiecare copil ar trebui invatat ca are de facut o lucrare in lume. (MS. 98, 1901)

8:27 Lenea si nepasarea nu sunt fructe crescute in pomul crestinului. (MS. 24, 1894)

8:28 Nepasarea este un mare blestem. Dumnezeu i-a binecuvantat pe oameni cu nervi, organe si muschi, iar ei sa nu-si permita sa le deterioreze din cauza lipsei de activitate, ci sa le intareasca si sa le pastreze sanatoase prin exercitiu. Sa nu ai nimic de facut este o mare nenorocire, caci lenea a fost si va fi intotdeauna un blestem pentru familia omeneasca. (MS. 60, 1894)

8:29 Copii, niciodata sa nu va dovediti a fi ispravnici necredinciosi in camin! Nu va sustrageti niciodata de la datoria voastra! Lucrul bun si din greu face tendoane si muschi tari. Ajutand la prosperitatea caminului veti aduce asupra voastra cele mai bogate binecuvantari. (MS. 117, 1899)

8:30 De ce lucru inainte de joaca? - Mama mea m-a invatat sa lucrez. Eu obisnuiam s-o intreb: "De ce trebuie intotdeauna sa lucrez asa de mult inainte de a ma juca?" "Ca sa-ti educe si antreneze mintea pentru munca utila si sa te pazeasca de rau, iar cand vei creste mai mare imi vei multumi pentru aceasta." Cand una din fetitele mele {o nepoata} mi-a spus: "De ce trebuie sa tricotez? Bunicile tricoteaza", i-am raspuns: "Vrei sa-mi spui cum au invatat bunicile sa tricoteze?" "Pai, au inceput cand erau fetite mici." (MS. 19, 1887)

8:31 Valoarea unui program zilnic. - Este bine sa luam in consideratie, pe cat posibil, ce este de indeplinit in ziua respectiva. Faceti o lista cu diferite sarcini ce

8:32 asteapta sa le dati atentie si hotarati un anumit timp pentru efectuarea fiecareia. Toate sa fie facute complet, curat si repede. Daca-ti revine datoria de a face curatenia in camere, atunci ai grija sa fie bine aerisite, iar lenjeria de pat bine expusa la lumina soarelui. Acorda-ti un numar de minute si nu te opri sa citesti ziare si carti ce-ti atrag privirea, ci spune-ti: "Nu, eu am doar atatea minute in care sa-mi fac lucrul si trebuie sa-mi indeplinesc obligatia in timpul dat..."

8:33 Aceia care in mod natural sunt inceti in miscari, trebuie sa caute a deveni activi, rapizi, energici, amintindu-si cuvintele apostolului: "In sarguinta fiti fara preget. Fiti plini de ravna cu Duhul. Slujiti Domnului."

8:34 Daca-ti revine sarcina de a pregati masa, fa calcule cu grija, ia-ti tot timpul necesar pentru a pregati mancarea si pune-o pe masa in ordinea potrivita si exact la timp. Sa ai masa gata cu cinci minute mai devreme decat timpul ce ti l-ai propus este mai laudabil decat s-o ai gata cinci minute mai tarziu. Daca insa esti sub stapanirea miscarilor incete si zabavnice, daca obiceiurile tale sunt din categoria lenesa, vei face o lucrare lunga dintr-una scurta si este de datoria acelora care sunt inceti sa faca reforma si sa devina mai expeditivi. Daca vor, ei pot sa-si invinga obiceiurile de zabava si de nervozitate. In spalatul vaselor pot fi atenti si in acelasi timp sa lucreze repede. Exersati vointa spre aceasta, iar mainile se vor misca cu repeziciune. (YI. 7 septembrie, 1893)

8:35 Imbinati fizicul cu intelectul. - Cand in familia mea erau trimisi copii in gazda si spuneau: "Mama mea nu vrea ca eu sa-mi spal vasele", raspundeam: "Pai, sa le spalam noi in locul tau si sa te taxam

8:36 cu o jumatate de dolar mai mult pentru gazda?" "O, nu! Mama nu vrea sa plateasca mai mult pentru mine." "Ei bine, atunci poti sa te scoli de dimineata si s-o faci tu insuti" - spuneam eu. "Dumnezeu nu a planuit niciodata ca tu sa fii servit de noi. In loc ca mama ta sa se scoale de dimineata si sa pregateasca dejunul in timp ce tu stai in pat, tu ar trebui sa fii cel care spune: ,Mama, nu trebuie sa te scoli de dimineata. Noi vom prelua aceste sarcini si vom indeplini aceste datorii.' Ar trebui sa-i lasati pe aceia al caror par incarunteste sa se odihneasca dimineata."

8:37 De ce nu se intampla asa? Unde este problema? Este la parintii care nu-si lasa copiii sa aiba vreo sarcina in familie. Cand acesti copii pleaca departe la scoala, spun: "Mama zice ca nu vrea ca eu sa lucrez." Astfel de mame sunt nechibzuite. Ele isi distrug copiii si apoi ii trimit la scoala s-o pagubeasca... Cea mai buna disciplina pe care o pot avea este lucrul. Nu este mai greu pentru ei decat pentru mamele lor. Imbinati munca fizica cu cea intelectuala si puterile mintii se vor dezvolta cu mult mai bine. (MS. 19, 1887)

8:38 Inventati cai. - Parintii ar trebui sa inventeze cai si mijloace pentru a-si tine copiii ocupati in mod folositor. Sa le fie data copiilor cate o portiune mica de teren pe care s-o cultive, ca sa aiba ceva de dat ca dar de bunavoie. (MS. 67, 1901)

8:39 Permiteti-le sa va ajute in orice fel pot si aratati-le ca le apreciati ajutorul. Lasati-i sa simta ca sunt o parte din asociatia familiei. Invatati-i sa-si foloseasca mintea atat de mult cat pot sa-si planifice lucrul in asa fel incat sa-l poata face repede si bine. Invatati-i sa fie prompti si energici in lucrul lor, sa economiseasca timp asa ca nici un minut sa nu fie pierdut in orele alocate lor pentru lucru. (MS. 60, 1903)

8:40 Munca este nobila. - Sa-i invatam pe micutii nostri sa ne ajute cand mainile lor sunt mici, iar puterea lor este neinsemnata. Sa imprimam in mintea lor faptul ca munca este nobila, ca i-a fost menita omului de catre cer, ca ea a fost bucuria lui Adam in Eden ca un lucru esential pentru dezvoltarea sanatoasa a mintii si a corpului. Sa-i invatam ca placerea nevinovata nu este nici macar pe jumatate atat de satisfacatoare ca placerea adusa de ocupatia utila. (PHJ. mai, 1890)

8:41 Sarguinta si perseverenta

8:42 Satisfactie in sarcinile implinite. - Adeseori copiii incep o portiune de lucru cu entuziasm; dar, pentru ca se incurca sau se plictisesc de acesta, doresc sa-l schimbe si sa se apuce de ceva nou. Astfel ei se pot apuca de cateva lucruri, gasesc putina descurajare si renunta la ele; si asa trec de la un lucru la altul, neterminand nimic. Parintii n-ar trebui sa ingaduie ca dragostea de schimbare sa-i stapaneasca pe copii. Ei n-ar trebui sa fie angajati atat de mult in alte lucruri incat sa nu aiba timp de a le disciplina cu rabdare mintea in crestere. Cu cateva cuvinte de incurajare sau putin ajutor la timpul potrivit pot sa treaca peste descurajarea lor, iar satisfactia ce o vor avea vazand terminat lucrul ce l-au inceput ii va stimula spre o straduinta mai mare.

8:43 Multi copii, din nevoia de cuvinte de incurajare si de o mana de ajutor in eforturile lor, se mahnesc si trec de la un lucru la altul, astfel ducand cu ei acest regretabil defect chiar si in viata de adult. Ei nu reusesc sa aiba succes in vreun lucru in care se angajeaza, pentru ca nu au fost invatati sa persevereze in circumstante descurajatoare. In felul acesta, viata multora se dovedeste a fi in intregime un esec din cauza ca nu au fost disciplinati corect cand erau mici. Educatia primita in copilarie si tinerete le afecteaza la maturitate intreaga cariera profesionala, iar viata lor religioasa poarta amprenta corespunzatoare acestei educatii. (3T. p. 147, 148)

8:44 Obiceiurile de lenevie sunt duse in viata de mai tarziu. - Copiii care au fost rasfatati si carora li s-a stat la dispozitie vor astepta aceasta mereu,

8:45 iar daca asteptarile lor nu sunt implinite, sunt dezamagiti si descurajati. Exact aceeasi dispozitie va fi vazuta in toata viata lor; vor fi neajutorati, sprijinindu-se pe altii pentru ajutor, asteptand favoarea si supunerea altora, iar daca se intampla invers, chiar dupa ce s-au facut mari, devenind barbati si femei in toata puterea cuvantului, se considera insultati si astfel se chinuie pe calea lor in lume, abia ducandu-si propria greutate, murmurand si enervandu-se ca nimic nu-i multumeste. (Id. vol. 1, p. 392, 393)

8:46 Dezvoltati obiceiuri de perfectiune si rapiditate. - Copiii trebuie sa invete de la mama obiceiuri de ordine, desavarsire si rapiditate. A ingadui unui copil sa efectueze intr-o ora sau doua o portiune de lucru ce-ar putea fi facuta intr-o jumatate de ora, inseamna a-i permite sa se obisnuiasca sa fie incet. Obiceiurile de harnicie si perfectiune vor fi o binecuvantare nespusa pentru tineri in scoala mai mare a vietii in care trebuie sa intre pe masura ce cresc. (CT. p. 122, 123)

8:47 Sfat indeosebi pentru fete. - Un alt defect ce mi-a produs multa jena si tulburare este obiceiul ce-l au unele fete de a lasa limba in voie, irosind timp pretios in discutii. In timp ce fetele acorda atentie conversatiei, lucrul le ramane in urma. Aceste probleme au fost considerate ca fiind lucruri mici, nevrednice de luat in seama. Multi inteleg gresit ce inseamna un lucru mic. Lucrurile mici au o legatura importanta cu marele intreg. Dumnezeu nu neglijeaza multimea de lucruri mici ce au de a face cu binele familiei omenesti. (YI. 7 septembrie, 1893)

8:48 Importanta "lucrurilor mici". - Sa nu subestimati niciodata valoarea lucrurilor mici. Ele furnizeaza

8:49 actuala disciplina a vietii si de ele depinde ca sufletul sa fie antrenat sa poata creste in asemanare cu Hristos sau sa poarte asemanarea cu cel rau. Dumnezeu sa ne ajute sa cultivam in gandire, cuvant si privire obiceiuri ce vor marturisi tuturor despre faptul ca am fost cu Isus si am invatat de la El. (YI. 9 martie, 1893)

8:50 Faceti din greseli o treapta. - Copilul si tanarul sa fie invatat ca fiecare greseala, fiecare lipsa, fiecare dificultate biruita devine o treapta spre lucruri mai bune si mai inalte. Prin astfel de experiente au dobandit succes toti cei care au facut vreodata viata vrednica de trait. (CT. p. 60)

8:51 Lepadare de sine, altruism si consideratie

8:52 Lectii de care este nevoie in fiecare camin. - In fiecare camin trebuie predate lectii de lepadare de sine. Tati si mame, invatati-i pe copiii vostri sa economiseasca. Incurajati-i sa-si pastreze banutii pentru lucrare misionara. Hristos este exemplul nostru. Pentru noi El a devenit sarac pentru ca prin saracia Lui sa putem fi facuti bogati. El ne-a invatat ca toti trebuie sa umblam impreuna in dragoste si unire, sa lucram cum a lucrat El, sa sacrificam cum a sacrificat El, sa iubim ca si copii ai lui Dumnezeu. (9T. p. 130)

8:53 Invatati lectia lepadarii de sine si predati-o copiilor vostri. In lucrarea ce trebuie facuta e nevoie de tot ce poate fi economisit prin lepadare de sine. Suferindul trebuie alinat, cel gol imbracat, cel flamand hranit; adevarul pentru acest timp trebuie spus celor ce nu-l cunosc. (MYP. p. 314)

8:54 Sacrificiul ar trebui sa devina obisnuinta. - Prin invatatura si exemplu, invatati spiritul de sacrificiu, economia, generozitatea si independenta. Oricine are un caracter adevarat va fi in stare sa faca fata dificultatilor si va fi prompt in a urma un "asa zice Domnul". Oamenii nu sunt pregatiti sa inteleaga obligatia lor fata de Dumnezeu pana ce nu au invatat in scoala lui Hristos sa poarte jugul Lui de restrictie si ascultare. Sacrificiul este primul inceput al lucrarii noastre de inaintare a adevarului si de intemeiere a institutiilor. Este o parte esentiala a educatiei. Jertfirea trebuie sa devina o obisnuinta in toata lucrarea de zidire a caracterelor noastre in aceasta viata, daca vrem sa avem in ceruri o cladire vesnica, cladita nu de maini omenesti. (6T. p. 214)

8:55 Cutia jertfirii de sine. - Copiii trebuie invatati lepadarea de sine. Odata, cand ma aflam in Nashville, Domnul mi-a dat lumina in aceasta privinta. A luminat asupra mea cu mare forta faptul ca in fiecare camin ar trebui sa fie o cutie a jertfirii de sine si ca in aceasta cutie copiii trebuie invatati sa-si puna banutii pe care altfel i-ar cheltui pe bomboane sau alte lucruri nefolositoare...

8:56 Veti descoperi ca, pe masura ce isi depun banutii in aceste cutii, copiii vor castiga o mare binecuvantare... Fiecare membru al familiei, de la cel mai mare si pana la cel mai mic, trebuie sa practice lepadarea de sine. (R and H. 22 iunie, 1905)

8:57 Copiii n-ar trebui sa fie niciodata centrul atractiei. - Copiii de la doi la patru ani n-ar trebui sa fie incurajati sa creada ca trebuie sa aiba tot ce cer. Parintii trebuie sa-i invete lectia renuntarii la sine si sa nu-i trateze niciodata in asa fel incat sa-i faca sa creada ca ei sunt centrul si ca totul se invarte in jurul lor.

8:58 Multi copii au mostenit egoism dar parintii ar trebui sa caute sa smulga orice fibra a acestei tendinte rele din firea lor. Hristos a dat multe mustrari celor zgarciti si egoisti. Parintii ar trebui sa caute sa dezradacineze trasaturile egoiste din caracterul copiilor lor inca de la prima manifestare a acestora, fie ca s-au manifestat in prezenta parintilor sau in tovarasie cu alti copii. (ST. 13 august, 1896)

8:59 Unii parinti investesc mult timp si atentie pentru a-si distra copiii dar acestia trebuie antrenati sa se amuze singuri, sa-si exerseze propria pricepere si indemanare. In felul acesta vor invata sa fie multumiti cu placeri foarte simple. Ei trebuie invatati sa suporte cu curaj

8:60 micile lor dezamagiri si incercari. In loc de a da atentie oricarei dureri neinsemnate sau lovituri usoare, abateti-le gandul; invatati-i sa treaca cu usurinta peste micile suparari sau lipsuri. (MH. p. 389)

8:61 Virtutea uitarii de sine. - Una din caracteristicile ce trebuie in mod special nutrita si cultivata in fiecare copil este acea uitare de sine ce imparte vietii in mod involuntar atata har. Din toate virtutile caracterului, aceasta este una din cele mai frumoase, iar pentru adevarata lucrare a intregii vieti, este una din calificarile esentiale. (Ed. p. 237)

8:62 Studiati modul in care sa-i invatati pe copii sa fie atenti cu altii. Tinerii trebuie sa fie obisnuiti de timpuriu cu supunerea, lepadarea de sine si cautarea fericirii altora. Ei trebuie invatati sa-si supuna temperamentul iute, sa-si retina vorba inflacarata, sa manifeste bunatate, curtoazie si stapanire de sine neschimbatoare. (CT. p. 123, 124)

8:63 Cu cata grija ar trebui parintii sa-i conduca pe copii ca sa neutralizeze orice fapta de egoism! Ei ar trebui sa sugereze in mod continuu cai prin care copiii lor pot deveni atenti fata de altii si pot invata sa faca cinste parintilor lor care fac totul pentru ei. (ST. 13 august, 1896)

8:64 Economie si chibzuinta

8:65 Eliminati obiceiurile extravagante. - Invatati-i pe copii ca au un drept asupra a tot ce poseda si ca nimic nu poate anula vreodata acest drept; tot ce au este al lor numai pe incredere, pentru a dovedi daca vor fi ascultatori. Banii sunt o comoara necesara; n-o lasati sa fie irosita cu aceia care n-au nevoie de ea. Cineva are trebuinta de darul vostru de bunavoie... Daca aveti obiceiuri extravagante, indepartati-le din viata voastra cat de repede posibil. Daca nu faceti aceasta, veti fi ruinati pentru vesnicie. Iar obiceiurile de economie, harnicie si sobrietate sunt, pentru voi si pentru copiii vostri, chiar in aceasta lume, o parte mai buna decat o mostenire bogata. (MS. 139, 1898)

8:66 Instruiti copiii in economie. - Lumina data mie acum de Domnul este ca trebuie sa fim atenti sa nu cheltuim in mod nechibzuit timpul nostru pretios si banii. Multe lucruri pot conveni gusturilor noastre dar trebuie sa ne ferim de a cheltui banii pe ceea ce nu este paine. Vom avea nevoie de multe mijloace pentru a avansa cu hotarare lucrarea in orasele noastre. Fiecare trebuie sa aiba o parte de facut in lucrarea Domnului. Parintii trebuie sa-i invete pe copii lectii de economie pentru ca si membrii mai tineri ai turmei sa poata invata sa ia parte la responsabilitatea de a sustine cauza lui Dumnezeu pentru aceste timpuri. (L. 4, 1911)

8:67 Iubirea neexprimata prin extravaganta. - Practicati economia in familiile voastre. Idoli sunt pretutindeni si adorati de multi. Dati la o parte idolii vostri. Renuntati la placerile egoiste. Va rog fierbinte, nu consumati mijloacele impodobindu-va casele, pentru ca sunt banii lui Dumnezeu si vor fi ceruti inapoi de la voi. Parinti, pentru Numele lui Hristos, nu

8:68 folositi banii Domnului pentru a satisface capriciile copiilor vostri! Nu-i invatati sa caute moda si atitudinea de parada pentru a obtine o influenta in lume...

8:69 Nu va educati copiii sa creada ca iubirea voastra pentru ei trebuie sa fie exprimata prin ingaduirea mandriei, a extravagantei si a dragostei lor de etalare. Nu este timpul acum pentru a inventa cai de folosire a banilor. Trebuie sa va exploatati inventivitatea pentru a vedea cum puteti economisi mai bine. (MS. 139, 1898)

8:70 Lectia lui Hristos despre economie. - Exista o lectie pentru noi in hranirea celor cinci mii, o lectie cu o aplicatie speciala la acele timpuri cand suntem plasati in circumstante dificile, constransi sa practicam o economie severa. Savarsind minunea si satisfacand foamea multimii, Hristos a avut grija ca mancarea ramasa sa nu fie aruncata. (MS. 3, 1912)

8:71 El le-a spus ucenicilor: "Strangeti firmiturile ce au ramas ca nimic sa nu se piarda." Desi toate resursele cerului ii stateau la dispozitie, El n-a suportat ca nici macar o bucatica de paine sa fie irosita. (L. 20a, 1893)

8:72 Nu aruncati nimic folositor. - Nimic care se poate folosi nu trebuie sa fie aruncat. Aceasta cere intelepciune, prevedere si atentie continua. Mi-a fost aratat ca nepriceperea de a economisi in lucrurile mici este un motiv pentru care asa de multe familii sufera din lipsa celor necesare vietii. (MS. 3, 1912)

8:73 Ei n-au invatat niciodata sa economiseasca. - Este mult de lucru pentru Maestrul, iar barbati care astazi ar putea ocupa pozitii inalte in legatura cu lucrarea lui Dumnezeu au cazut pentru ca n-au invatat niciodata sa economiseasca. Ei nu si-au limitat dorintele la veniturile lor cand au intrat in cauza, iar obiceiurile de a risipi au dus la distrugerea rodniciei lor in lucrare. (L. 48, 1888)

8:74 Cum sa invatati folosirea corecta a banilor. - Fiecare tanar si fiecare copil sa fie invatat nu doar sa rezolve probleme imaginare, ci sa pastreze un raport exact al castigului si al cheltuielilor sale. Lasati-l sa invete folosirea corecta a banilor chiar prin faptul ca ii foloseste. Daca sunt aprovizionati de parintii lor sau din veniturile proprii, lasati baietii si fetele sa-si aleaga si sa-si cumpere imbracamintea, cartile si alte lucruri necesare; pastrand o evidenta a cheltuielilor, ei vor invata valoarea si folosul banilor asa cum n-ar putea invata pe nici o alta cale. (CS. p. 294)

8:75 Valoarea tinerii evidentelor. - Cand sunt foarte tineri, copiii trebuie educati sa citeasca, sa scrie, sa inteleaga cifre, sa-si tina evidentele proprii. Ei pot merge inainte, avansand pas cu pas in aceste cunostinte. (CT. p. 168, 169)

8:76 Copiii sa fie invatati sa pastreze un raport. Aceasta ii va face in stare sa fie exacti. Baiatul cheltuitor va fi un barbat cheltuitor. Fata infumurata, egoista, careia ii pasa doar de sine, va fi la fel ca femeie. Trebuie sa ne amintim ca exista alti tineri pentru care suntem raspunzatori. Daca-i instruim pe copiii nostri sa-si corecteze obiceiurile, prin ei vom fi in stare sa influentam pe altii. (L. 11, 1888)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: