English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 7


7:1 SECTIUNEA V

7:2 Alte lectii de baza

7:3 Controlul de sine

7:4 Pregatiti-i pe copii pentru viata si pentru datoriile ei. - Mama ar putea foarte bine sa se intrebe cu profunda ingrijorare, in timp ce priveste copiii dati in grija ei: Care este tinta cea mareata si obiectivul educatiei lor? Este aceea de a-i face potriviti pentru viata si datoriile ei, de a-i califica sa ocupe o pozitie onorabila in lume, de a face bine, de a fi folositori semenilor lor, de a castiga in cele din urma rasplata celui neprihanit? Daca-i asa, atunci prima lectie care le trebuie sa le fie predata este stapanirea de sine; pentru ca nici o persoana nedisciplinata si incapatanata nu poate spera sa aiba succes in aceasta lume sau rasplata in cea viitoare. (PHJ. mai, 1890)

7:5 Invata-l pe copil sa se supuna. - Copiii mici, inainte de a avea un an, aud si inteleg ce se vorbeste cu privire la ei si stiu pana la ce limita sunt ingaduiti. Mame, voi trebuie sa va invatati copiii sa se supuna dorintelor voastre. Acest punct trebuie castigat daca vreti sa detineti controlul asupra lor si sa va pastrati demnitatea de mama. Copiii vostri vor invata repede chiar ceea ce asteptati de la ei; ei stiu cand vointa lor o invinge pe a voastra si vor cauta sa castige cele mai multe victorii. (ST. 16 martie, 1891)

7:6 Este cea mai mare cruzime sa permiti dezvoltarea obiceiurilor rele, sa dai legea in mainile copiilor lasandu-i sa conduca. (CTBH. p. 68)

7:7 Nu satisfaceti dorintele egoiste. - Daca parintii nu au grija, isi vor trata copiii in asa fel incat ii vor conduce sa pretinda atentii si privilegii care le vor cere sa se lipseasca pe ei insisi pentru a-si satisface micutii. Ei vor cere

7:8 parintilor sa le faca anumite lucruri, sa le satisfaca dorintele, iar acestia vor ceda cererilor lor, nepasandu-le de faptul ca aceasta inspira egoism in copii lor. Facand insa acest lucru, parintii isi nedreptatesc copiii si vor afla mai tarziu cat de dificil este sa contracareze influenta educatiei din primii ani de viata ai unui copil. Copiii au nevoie sa invete de timpuriu ca dorintele nu le vor fi satisfacute cand sunt determinate de egoism. (ST. 13 august, 1896)

7:9 Nu dati copiilor nici un lucru pentru care plang. - O lectie pretioasa pe care mama are nevoie s-o invete mereu este ca nu copilul trebuie sa conduca; nu el este stapanul, ci vointa si dorintele ei trebuie sa fie supreme. In felul acesta ea il invata stapanirea de sine. Nu le dati nici un lucru pentru care plang, chiar daca iubirea voastra delicata doreste foarte mult sa o faca; pentru ca, daca au castigat o data biruinta prin faptul ca au plans, se vor astepta s-o faca din nou. A doua oara batalia va fi mai vehementa. (MS. 43, 1900)

7:10 Nu permiteti niciodata manifestarea patimilor la manie. - Intre primele obligatii ale mamei este aceea de a impiedica patima in micutii ei. Copiilor n-ar trebui sa li se permita sa manifeste manie; n-ar trebui sa li se permita sa se tranteasca pe dusumea lovind si plangand pentru ca le-a fost refuzat ceva ce nu era cel mai bun pentru ei. Am fost necajita cand am vazut cum multi parinti ingaduie copiilor lor manifestarea patimilor la manie. Mamele par sa priveasca la aceste accese de manie ca la ceva ce trebuie suportat si par indiferente fata de comportamentul copilului. Dar daca un rau este permis o data, el va fi repetat, iar repetarea lui va rezulta in obicei si astfel caracterul copilului va primi o forma rea. (ST. 16 martie, 1891)

7:11 Cand sa certi duhul rau. - Am vazut adesea cate un copilas trantindu-se si tipand daca vointa lui era impiedicata in vreun fel. Acum este momentul sa certi duhul rau. Vrajmasul va incerca sa stapaneasca mintile copiilor nostri, dar sa-i permitem noi sa-i modeleze dupa cum vrea el? Acesti copilasi nu pot discerne ce duh ii influenteaza si este datoria parintilor sa exercite judecata si prevederea pentru ei. Obiceiurile lor sa fie urmarite cu atentie. Tendintele rele trebuie sa fie impiedicate, iar mintea stimulata in favoarea binelui. Copilul ar trebui sa fie incurajat in orice efort de a se stapani. (CTBH. p. 61)

7:12 Incepeti cu "Cantarile Betleemului". - Mamele trebuie sa-si educe pruncii din bratele lor dupa principii si obiceiuri corecte. Ele n-ar trebui sa le permita sa se izbeasca cu capul de dusumea... Mamele sa-i educe din pruncie. Incepeti cu cantarile Betleemului. Aceste melodii placute vor avea o influenta linistitoare. Cantati-le aceste melodii calme despre Hristos si iubirea Lui. (MS. 9, 1893)

7:13 Nici o sovaiala sau nehotarare. - Temperamentul pervertit trebuie franat in copil cat de repede posibil, deoarece cu cat aceasta datorie este amanata, cu atat mai greu este de efectuat. Copiii cu o fire iute, inflacarata, au nevoie de atentie speciala din partea parintilor. Cu ei ar trebui sa se lucreze intr-o maniera deosebit de blanda, dar ferma. In cazul lor, n-ar trebui sa existe nici o sovaiala sau nehotarare din partea parintilor. Trasaturile de caracter ce in mod normal ar impiedica dezvoltarea greselilor lor specifice trebuie sa fie hranite si intarite cu grija. Indulgenta fata de un copil cu fire patimasa si pervertita va avea ca rezultat ruina lui. Greselile ii vor fi intarite odata cu varsta, ii vor intarzia

7:14 dezvoltarea mintii si ii vor dezechilibra toate trasaturile de caracter bune si nobile. (PHJ. ianuarie, 1890)

7:15 Exemplul stapanirii de sine din partea parintilor este vital. - Unii parinti nu au control asupra lor insisi. Ei nu-si stapanesc poftele nesanatoase sau temperamentul aprins; de aceea nu-i pot educa pe copii in ceea ce priveste renuntarea la pofta si nici nu-i pot invata stapanirea de sine. (PHJ. octombrie, 1897)

7:16 Daca parintii doresc sa-si invete copiii controlul de sine, trebuie sa-si formeze obiceiul de a se stapani pe ei insisi. Dojana severa si cicalitul incurajeaza un temperament iute si irascibil in copii. (ST. 24 noiembrie, 1881)

7:17 Neobosit in facerea binelui. - Parintii sunt prea iubitori de usuratate si placere, ca sa mai faca lucrarea aratata lor de Dumnezeu in viata de camin. Daca tinerii ar fi educati corect acasa, n-am vedea starea teribila de rau ce exista intre ei astazi. Daca parintii si-ar lua in primire lucrarea incredintata de Dumnezeu si le-ar preda copiilor stapanirea, lepadarea si controlul de sine, atat teoretic cat si prin exemplu, vor descoperi ca in timp ce cautau sa-si faca datoria asa incat sa capete aprobarea lui Dumnezeu, ei insisi invatau lectii pretioase in scoala lui Hristos. Invatau rabdarea, stapanirea de sine, iubirea si blandetea; si acestea sunt chiar lectiile ce trebuie sa le predea copiilor lor.

7:18 Dupa ce simturile morale ale parintilor sunt trezite si ei isi iau in primire, cu energie reinnoita, lucrarea neglijata, n-ar trebui sa fie descurajati sau sa-si permita sa fie impiedicati in lucrare. Prea multi obosesc in facerea binelui. Cand isi dau seama ca ii costa efort, continua stapanire de sine, har si cunostinta inmultite pentru a face fata

7:19 urgentelor ce apar, se descurajeaza si renunta la lupta lasand ca vrajmasul sufletelor sa-si urmeze calea. Zi de zi, luna de luna, an de an, lucrarea trebuie sa mearga inainte pana cand caracterul copilului tau este format, iar obiceiurile stabilite in directia cea buna. N-ar trebui sa renunti si sa-ti lasi familia in voia soartei, intr-o maniera libera si lipsita de carmuire. (R and H. 10 iulie, 1888)

7:20 Nu-ti pierde niciodata controlul de sine. - Niciodata n-ar trebui sa ne pierdem stapanirea de sine. Sa pastram mereu inaintea noastra Modelul desavarsit. Este pacat sa vorbesti nerabdator si nervos sau sa simti manie - chiar daca nu vorbesti. Trebuie sa ne purtam cu vrednicie, reprezentandu-L in mod corect pe Domnul Hristos. A spune un cuvant manios este ca si cum a-i lovi cremenea de cremene: se aprind deodata simtaminte pline de furie.

7:21 Niciodata sa nu fii ca ghimpele de castana. Nu-ti permite sa folosesti in camin cuvinte aspre si iritante. Ar trebui sa inviti Oaspetele ceresc sa vina in caminul tau, facand posibil in acelasi timp ca El si ingerii cerului sa ramana cu tine. Tu trebuie sa primesti neprihanirea Domnului Hristos, sfintirea Duhului lui Dumnezeu, frumusetea sfinteniei ca sa poti descoperi celor din jurul tau Lumina vietii. (MS. 102, 1901) ,

7:22 ,Cel incet la manie", spune inteleptul, "este mai bun decat cel puternic; si acela care-si stapaneste spiritul, mai bun decat cel care cucereste o cetate." Barbatul sau femeia care-si pastreaza echilibrul mintii cand este ispitit sa ingaduie patima, se afla in ochii lui Dumnezeu si ai ingerilor ceresti pe o pozitie mai inalta decat cel mai renumit general care a condus vreodata la biruinta o armata in lupta. Un imparat celebru, pe patul de moarte, a spus: "Dintre toate cuceririle mele nu este decat una ce sa-mi aduca mangaiere acum, iar aceea este biruinta ce am castigat-o asupra propriului meu temperament furtunos."

7:23 Alexandru si Cezar au gasit ca este mai usor sa supuna o lume decat sa se supuna pe ei insisi. Dupa ce au cucerit natiune dupa natiune, au cazut: unul, "victima necumpatarii, altul victima ambitiei necugetate". (Good Health, noiembrie, 1880)

7:24 Liniste, respect si stima

7:25 Reprimati zgomotul si turbulenta necuvenita. - N-o lasati pe mama sa ingaduie ca mintea sa-i fie ocupata cu prea multe lucruri... Ea trebuie sa ingrijeasca cu cea mai mare sarguinta, cu vigilenta si atentie de micutii ei care, daca li se permite, vor urma orice impuls ce tasneste din inimile lor neexersate si nestiutoare. In exuberanta spiritului lor, ei vor produce zgomot si turbulenta in camin. Acestea trebuie impiedicate. Copiii vor fi la fel de fericiti daca vor fi educati sa nu faca aceste lucruri. Trebuie sa fie invatati sa fie linistiti si respectuosi cand vin vizitatori. (MS. 64, 1899)

7:26 In camin sa domneasca linistea. - Tati si mame,... invatati-i pe copiii vostri ca trebuie sa fie supusi legii. Nu le ingaduiti sa creada ca, fiind copii, este privilegiul lor sa faca in casa tot zgomotul pe care-l doresc. Trebuie facute si aplicate reguli si norme intelepte, ca frumusetea vietii de camin sa nu fie distrusa. (ST. 25 septembrie, 1901)

7:27 Parintii fac mare rau copiilor cand le permit sa tipe si sa strige. Nu trebuie sa li se ingaduie sa fie neglijenti si nestapaniti. Daca aceste trasaturi de caracter neplacute nu sunt impiedicate in primii lor ani, copiii le vor lua cu ei, intarite si dezvoltate, in viata religioasa si de afaceri. Copiii vor fi tot la fel de fericiti daca sunt invatati sa pastreze liniste in casa. (ST. 25 septembrie, 1901)

7:28 Invatati respectul pentru judecata celor cu experienta. - Copiii trebuie invatati sa respecte judecata celor cu experienta. Sa fie educati in asa fel incat mintea sa le fie unita cu aceea a parintilor si a invatatorilor lor si instruiti in asa fel incat sa poata vedea cat de potrivit este sa asculte sfatul lor. Apoi, cand vor pleca din mana ce i-a calauzit, caracterele lor nu vor fi ca trestia batuta de vant. (CT. p, 75)

7:29 Delasarea parintilor incurajeaza lipsa de respect. - Daca in propriile lor familii copiilor li se ingaduie sa fie nerespectuosi, nemultumitori si mofturosi, pacatele lor zac la usa parintilor. (L. 104, 1897)

7:30 Mama... trebuie sa conduca cu intelepciune casa, in demnitatea ei de mama. Influenta ei in camin sa fie suprema; cuvantul ei, lege. Daca este crestina, sub controlul lui Dumnezeu, va porunci respect copiilor ei. Spuneti-le copiilor exact ce asteptati de la ei. (CT. p. 111)

7:31 Daca parintii nu-si mentin autoritatea, cand copiii vor merge la scoala nu vor avea un respect deosebit pentru profesori sau pentru directorul scolii. Acasa nu au fost invatati niciodata sa aiba stima si respectul pe care ar trebui sa le aiba. Tata si mama sunt la acelasi nivel cu copiii. (MS. 14, 1894)

7:32 Rezultatele impertinentei neimpiedicate. - Aratati respect fata de copiii vostri si nu le permiteti sa va spuna nici un cuvant nerespectuos. (MS. 114, 1903)

7:33 O atitudine inteleapta a tanarului. - Intelept si binecuvantat este tanarul care va crede de datoria lui sa-si priveasca parintii - sau in lipsa acestora, indrumatorii, sau cei la care locuieste - ca sfetnici, mangaietori si, in unele privinte,

7:34 conducatori, veghind sa respecte restrictiile primite in camin. (2T. p. 308)

7:35 Stima sa fie cultivata cu grija. [Nota: Pentru o tratare mai ampla a acestui subiect, vezi capitolul 80, "Respectul pentru ceea ce este sfant"] - Stima... este o forma de politete ce trebuie cultivata cu grija. Fiecare copil sa fie invatat sa arate adevarata stima pentru Dumnezeu. (PK. p. 236)

7:36 Domnul doreste sa intelegem ca trebuie sa-i plasam pe copiii nostri intr-o relatie corecta cu lumea, biserica si familia. Primul punct ce trebuie luat in consideratie este relatia lor cu familia. Sa-i invatam sa fie politicosi unul cu altul si politicosi cu Dumnezeu. "Ce vrei sa spui", veti intreba, "prin faptul ca ar trebui sa-i invatam sa fie politicosi cu Dumnezeu?" Vreau sa spun ca ei trebuie invatati sa stimeze pe Tatal nostru ceresc si sa aprecieze infinita jertfa pe care Domnul Hristos a facut-o in folosul nostru... Parintii si copiii trebuie sa mentina o relatie atat de intima cu Dumnezeu incat ingerii ceresti sa poata comunica cu ei. Acesti soli sunt impiedicati sa intre in nenumarate familii unde abunda faradelegea si lipsa de politete fata de Dumnezeu. Sa prindem din Cuvantul Lui spiritul cerului si sa-l aducem aici, pe pamant in vietile noastre. (MS. 100, 1902)

7:37 Cum sa inveti stima. - Parintii pot si ar trebui sa-i faca interesati pe copiii lor in cunostintele variate de pe paginile sacre; dar daca vor ca fiii si fiicele lor sa gaseasca interes in Cuvantul lui Dumnezeu, ei trebuie sa fie in primul rand interesati. Trebuie sa fie familiarizati cu invataturile lui si, asa cum a poruncit Dumnezeu lui Israel, sa-l spuna "cand vor fi acasa, cand vor merge in calatorie, cand se vor culca si cand se vor scula."

7:38 Deuteronom 11,19. Cei care-si doresc copii care sa-L iubeasca si sa-L stimeze pe Dumnezeu, trebuie sa vorbeasca despre bunatatea Lui, despre maiestatea si puterea Lui, asa cum sunt descoperite in Cuvantul Sau si in lucrarile creatiunii. (PP. p. 504)

7:39 Stima este aratata prin ascultare. - Sa li se arate copiilor ca adevarata stima este data pe fata prin ascultare. Dumnezeu nu a poruncit nimic ce nu este esential si nu exista nici o alta cale de manifestare a reverentei placute Lui decat cea a ascultarii de ce a spus El. (CT. p. 111)

7:40 Atentie in manuirea obiectelor din casa

7:41 Reprimati tendintele distructive. - Educatia trebuie sa fie absoluta si uniforma. Fiecare mama sa fie sarguincioasa. Ea sa nu ingaduie nici unui lucru sa-i abata mintea. Nu trebuie sa le permita copiilor sa-si urmeze vointa needucata in manuirea lucrurilor din casa. Ei ar trebui invatati sa nu tina casa intr-o dezordine continua umbland cu toate obiectele pentru a se distra. Mame, invatati-i pe copiii vostri chiar din primii ani sa nu ia lucrurile din casa drept jucarii. Prin aceste lucruri mici se invata ordinea. Nu conteaza cata obiectie pot face copiii, nu lasati ca dorinta distrugerii, care este mare in pruncie si copilarie, sa fie intarita si cultivata. "Sa faci" si "sa nu faci" spune Dumnezeu. Fara pierderea cumpatului, dar categoric, parintii sa le spuna copiilor lor: Nu; si sa arate ca nu glumesc.

7:42 Ei trebuie sa refuze cu hotarare a ingadui ca orice lucru din casa sa fie manuit in voie si aruncat in toate partile pe dusumea sau in praf. Aceia care-i permit unui copil sa-si urmeze cursul in acest fel ii fac un mare rau. Poate ca nu este un copil rau dar educatia lui il face foarte neastamparat si distrugator. (MS. 64, 1899)

7:43 Invata respect pentru lucrurile altora. - Unii parinti le ingaduie copiilor sa fie distrugatori si sa foloseasca drept obiecte de joaca lucruri pe care nu au dreptul sa le atinga. Copiii trebuie invatati sa nu atinga lucrurile altora. Pentru confortul si fericirea familiei ei trebuie sa invete sa pazeasca legile proprietatii.

7:44 Copiii nu sunt mai fericiti cand li se permite sa ia in mana orice vad. Daca nu sunt educati sa fie atenti, vor creste cu trasaturi de caracter lipsite de atractie si distrugatoare. (ST. 25 septembrie, 1901)

7:45 Jucarii rezistente si durabile. - Nu dati copiilor jucarii ce se strica usor; inseamna sa le predai lectii de distrugere. Sa aiba cateva jucarii rezistente si durabile. Astfel de sugestii, desi pot parea mici, inseamna mult in educatia copilului. (CT. p. 123)

7:46 Principii de sanatate

7:47 Incepeti devreme educatia cu privire la sanatate. - Creatorul omului a aranjat mecanismul viu in corpurile noastre. Fiecare functie este facuta in chip minunat si cu intelepciune. Dumnezeu Si-a luat angajamentul de a pastra aceasta masinarie umana in activitate sanatoasa, daca agentul uman va asculta de legile Lui si va coopera cu El... Noi putem privi si admira lucrarea lui Dumnezeu in lumea naturala dar, dintre toate, intocmirea umana este cea mai minunata.

7:48 De la prima licarire a judecatii, mintea omeneasca ar trebui sa devina inteligenta in ceea ce priveste structura fizica. Aici Iehova a dat o mostra a Lui Insusi pentru ca omul a fost facut dupa chipul lui Dumnezeu. (MM. p. 221)

7:49 Primul studiu al tinerilor ar trebui sa aiba scopul de a se cunoaste pe ei insisi si felul in care sa-si pastreze corpurile sanatoase. (3T. p. 142)

7:50 Lectii de prima importanta. - Multi parinti si invatatori esueaza in educatia timpurie a copiilor, neintelegand ca cea mai mare atentie trebuie data constitutiei fizice, ca sa poata fi asigurata sanatatea corpului si a creierului. (HR. Dec. 1872)

7:51 Fericirea viitoare a familiilor voastre si binele societatii depinde in mare masura de educatia fizica si morala pe care o primesc copiii in primii ani de viata. (FE. p. 156)

7:52 Parintii sa inteleaga si sa predea fiziologie. - Daca parintii insisi ar obtine cunostinte si ar realiza importanta punerii lor in practica in educarea copiilor lor iubiti, ar trebui sa vedem o ordine diferita a lucrurilor printre tineri si copii. Copiii au nevoie

7:53 sa fie instruiti in ce priveste propriile lor corpuri. Exista doar putini tineri care au o cunoastere clara a tainelor vietii omenesti. Ei cunosc doar putin despre masinaria vie. David zice: "Te laud ca sunt o faptura asa de minunata!"

7:54 Invatati-i pe copiii vostri sa studieze de la cauza la efect. Aratati-le ca daca violeaza legile fiintei lor trebuie sa plateasca suferind boala. Daca in efortul vostru nu puteti vedea nici o imbunatatire deosebita, nu fiti descurajati; instruiti cu rabdare, dand invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, putin aici, putin acolo... Insistati pana cand biruinta este castigata. Continuati sa-i invatati pe copiii modul in care sa aiba grija de propriile corpuri. Indiferenta cu privire la sanatatea trupului duce la nepasare in caracterul moral. (2T. p. 536, 537)

7:55 Vietuirea sanatoasa ar trebui sa fie o problema de familie. - Vietuirea sanatoasa ar trebui facuta o problema de familie. Parintii sa se trezeasca la raspunderile date lor de Dumnezeu, sa studieze principiile reformei sanitare si sa-i invete pe copiii lor ca singura cale sigura este calea tagaduirii de sine. Majoritatea locuitorilor lumii, prin nesocotirea legilor fizice, isi distrug puterea stapanirii de sine si nu sunt in stare sa aprecieze realitatile vesnice. Fiind in mod voit necunoscatori ai propriei lor structuri, ei isi conduc copiii pe drumul ingaduirii de sine, pregatindu-le astfel calea sa sufere pedeapsa incalcarii legilor naturii. (Id. vol. 6, p. 370)

7:56 Ar trebui oferita instruire fizica. - Instruirea fizica, dezvoltarea corpului, este mult mai usor de oferit decat instruirea spirituala. Camera copiilor, terenul de joaca, atelierul de lucru, semanatul semintei si adunatul recoltei - toate acestea ofera educatie fizica.

7:57 In circumstante favorabile obisnuite, un copil capata in mod natural vigoarea sanatoasa si dezvoltarea potrivita a organelor corpului. Totusi, chiar si in domeniul fizic, copilul trebuie sa fie instruit cu grija. (CT. p. 108)

7:58 Ascultarea de legile naturii aduce sanatate si fericire. - Copiii nostri trebuie sa fie invatati ca pot avea cunostinte despre organismul lor fizic. Ei pot fi facuti sa inteleaga, la o varsta frageda, prin instruire rabdatoare, ca, daca vor sa fie liberi de durere si boala, trebuie sa asculte de legile fiintei lor. Ei ar trebui sa inteleaga ca vietile lor nu pot fi folositoare daca sunt schiloditi de boala. Nici nu pot sa placa lui Dumnezeu daca aduc boala asupra lor prin nesocotirea legilor naturii. (HR. Dec. 1872)

7:59 Curatenia

7:60 Dumnezeu este minutios. - Domnul a poruncit copiilor lui Israel sa-si spele hainele si sa indeparteze toata necuratia din tabara lor ca nu cumva trecand El pe acolo sa le vada murdaria. Dumnezeu trece astazi pe la casele noastre si priveste la conditiile nesanatoase ale familiilor si la obiceiurile rele. N-ar fi mai bine sa facem o reforma si aceasta fara intarziere?

7:61 Parinti, Dumnezeu v-a facut agentii Sai ca sa puteti intipari principii drepte in mintile copiilor vostri. Voi ii aveti in grija pe micutii Domnului si acel Dumnezeu care a fost asa minutios cu privire la copiii lui Israel, ca ei sa creasca cu obiceiuri de curatenie, nu va sanctiona orice necuratie in familiile de azi? Dumnezeu v-a dat lucrarea de a-i educa pe copiii vostri pe aceasta linie si formandu-le obiceiuri de curatenie, ii invatati lectii spirituale. Ei vor vedea ca Dumnezeu ii doreste curati la inima la fel ca si la trup si vor fi condusi la o intelegere a principiilor curate pe care Dumnezeu le-a destinat sa stimuleze orice actiune a vietii lor. (MS. 32, 1899)

7:62 Daca Dumnezeu a fost asa de exact in a impune curatenia asupra acelora care calatoreau in pustie si erau aproape tot timpul in aer liber, El nu cere mai putin de la noi care traim in case inchise, unde impuritatile sunt mai usor de observat si au o influenta mai nesanatoasa. (CH. p. 82)

7:63 Curatenia ar trebui sa devina o a doua natura. - Lipsa de curatenie in casa este o mare greseala pentru ca are efecte in educatie si isi raspandeste influenta peste tot. Chiar din pruncie ar trebui data o directie dreapta mintilor si obiceiurilor copiilor... Aratati-le ca murdaria

7:64 pe corp sau pe haine este neplacuta lui Dumnezeu. Invatati-i sa manance curat. Trebuie exercitata vigilenta continua ca aceste obiceiuri sa devina o a doua natura pentru ei... Lipsa de curatenie va fi dispretuita asa cum ar trebui sa fie...

7:65 O, daca toti ar intelege ca aceste datorii mici nu trebuie neglijate! Intreaga lor viata ar fi modelata de obiceiurile si practicile copilariei lor. Copiii sunt deosebit de sensibili la impresii, iar cunostintele de igiena le pot fi comunicate prin nepermiterea dezordinii. (MS. 32, 1899)

7:66 Invatati dragoste fata de curatenie si ura fata de gunoi. - Ar trebui sa cultivati dragoste fata de ordine si curatenie stricta. (2T. p. 66)

7:67 Imbracati-va copiii intr-un mod simplu si modest. Hainele lor sa fie facute din material durabil. Pastrati-i dragalasi si curati. Invatati-i sa urasca lucruri ca gunoiul si noroiul. (MS. 79, 1901)

7:68 Lasati ca interesul acordat acum planificarii inutile cu privire la ceea ce veti manca si bea si cu ce va veti imbraca, sa fie folosit pentru a-i pastra curati si cu hainele ingrijite. Nu ma intelegeti gresit in aceasta. Nu spun ca trebuie sa-i tineti in casa ca pe papusi. Nu este nimic necurat in nisip curat sau in pamant uscat; emanatiile corpului sunt cele ce murdaresc si cer ca hainele sa fie schimbate, iar trupul spalat. (CTBH. p. 141)

7:69 Pastrati locuintele curate. - Intreaga familie poate fi ajutata si binecuvantata daca parintii ar gasi ceva de facut pentru copiii lor. De ce pastorii si invatatorii nu sunt mai expliciti cu privire la acest subiect ce inseamna asa de mult pentru sanatatea fizica si bunastarea spirituala? Baietii si

7:70 fetele ar trebui sa se simta parte constituenta a caminului. Ei sa se straduiasca a pastra locuintele curatite de orice este neplacut la vedere. Ar trebui sa fie date invataturi pe aceasta linie. (L. 108, 1898)

7:71 Orice forma de murdarie duce la boala. Microbi producatori de moarte abunda in colturi intunecate si neglijate, in resturi in descompunere, in umezeala, in mucegai si putregai. Resturi de vegetale sau gramezi de frunze cazute n-ar trebui lasate sa ramana aproape de casa, sa putrezeasca si sa otraveasca aerul. Nimic necurat sau in putrefactie n-ar trebui sa fie tolerat in interiorul casei. In orase mari sau mici privite ca perfect sanatoase, multe epidemii de friguri au fost cauzate de materia in descompunere din jurul caselor unor locatari neglijenti. Curatenia desavarsita, lumina soarelui din abundenta, marea atentie la igiena in fiecare aspect al vietii de camin sunt esentiale pentru ferirea de boala si pentru voiosia si vigoarea locuitorilor caminului. (MH. p. 276)

7:72 Curatenia personala, esentiala pentru sanatate. - Curatenia amanuntita este esentiala pentru sanatatea fizica, precum si pentru cea mintala. In mod continuu, corpul elimina impuritati prin piele. Daca pielea nu este pastrata curata prin imbaiere frecventa, milioanele de pori sunt repede astupati, iar impuritatile ce ar trebui sa iasa prin piele devin o povara in plus pentru alte organe excretoare.

7:73 Cele mai multe persoane ar primi un beneficiu de la o baie rece sau calduta, in fiecare zi, dimineata sau seara. In loc sa mareasca posibilitatea de a contracta raceala, o baie facuta in mod corect fortifica impotriva racelii, pentru ca imbunatateste circulatia; sangele este adus la suprafata si este obtinuta o circulatie mai usoara si mai regulata. Mintea si corpul sunt deopotriva inviorate. Muschii devin mai flexibili, intelectul mai sclipitor. Pentru nervi, baia este un calmant. Ajuta intestinele, stomacul si ficatul, dandu-le sanatate si energie si ajuta la digestie.

7:74 De asemenea, este important ca imbracamintea sa fie pastrata curata. Hainele ce le purtam absorb reziduurile ce ies prin pori. Daca nu sunt schimbate si spalate frecvent, impuritatile vor fi reabsorbite. (Ibid.)

7:75 Imprejurimile curate sunt un sprijin pentru puritate. - Am vazut adesea paturi ale copiilor intr-o asemenea conditie incat mirosul respingator si otravitor ce emana in continuu din ele imi era insuportabil. Pastrati toate lucrurile pe care le vad copiii sau care vin in contact cu corpurile lor ziua sau noaptea curate si bune pentru sanatate. Aceasta va fi o metoda de a-i educa sa aleaga puritatea si sa le placa curatenia. Dormitorul copiilor vostri sa fie ingrijit, oricat de lipsit ar fi el de mobila scumpa. (CTBH. p. 142)

7:76 Mentine un echilibru potrivit. - Curatenia si ordinea sunt datorii crestine, totusi, chiar si acestea pot fi duse prea departe si facute esentiale, in timp ce chestiuni de o importanta mai mare sunt neglijate. Aceia care neglijeaza interesele copiilor pentru aceste considerente, de fapt zeciuiesc izma si mararul in timp ce neglijeaza problemele mai cu greutate ale legii - dreptatea, mila si iubirea lui Dumnezeu. (Id. p. 68)

7:77 Ingrijire, ordine si regularitate

7:78 Cultivati ordinea si bunul gust. - Cultivarea ordinei si a bunului gust sunt o parte importanta din educatia copiilor...

7:79 Ca tutore si invatator al copiilor tai esti obligat prin datorie sa faci orice lucru mic in camin cu precizie si in ordine. Invata-i pe copii nepretuita lectie a pastrarii hainelor in randuiala. Pastreaza-ti propria imbracaminte curata, placuta si respectabila...

7:80 Voi sunteti sub obligatia lui Dumnezeu de a fi intotdeauna modele de decenta in caminul vostru... Aminteste-ti ca in cer nu este dezordine, iar caminul tau ar trebui sa fie un cer, pe pamant. Aminteste-ti ca, facand cu credinciosie, zi de zi, lucrurile mici ce sunt de facut in camin, esti impreuna lucrator cu Dumnezeu, desavarsind un caracter crestin. (L. 47a, 1902)

7:81 Tineti minte, parinti, ca lucrati pentru salvarea copiilor vostri. Daca obiceiurile voastre sunt corecte, daca dati pe fata ingrijire si ordine, virtute si neprihanire, sfintire a sufletului, trupului si duhului, raspundeti la cuvintele Mantuitorului: "Voi sunteti lumina lumii." (MS. 79, 1901)

7:82 Antrenati in obiceiuri de ingrijire. - De la fiecare familie se cere sa fie instruita in obiceiuri de ingrijire, curatenie si perfectiune. Noi, cei care sustinem ca avem adevarul, trebuie sa aratam clar lumii ca principiile adevarului si neprihanirii nu-i fac pe oameni aspri, grosolani neingrijiti si dezordonati...

7:83 Iubirea fata de Dumnezeu va fi exprimata in familie prin iubirea pentru copiii nostri. Adevarata dragoste nu-i va lasa sa alunece in neglijenta si dezordine pentru ca aceasta este calea cea mai usoara; dar, prin exemplul curat asezat in fata lor de parinti, prin fermitate iubitoare dar neinduplecata in cultivarea obiceiurilor folositoare, ei ii vor educa pe copiii lor dupa aceleasi criterii. (MS. 24, 1894)

7:84 Invatati copiii sa aiba grija de imbracaminte. - Incepeti de timpuriu a-i invata pe cei mici sa aiba grija de imbracamintea lor. Sa aiba un loc unde sa-si aseze lucrurile deoparte si sa fie invatati sa-si impatureasca fiecare articol in mod ingrijit si sa-l puna la locul lui. Daca nu va puteti permite sa va cumparati macar un dulapior ieftin, folositi o cutie de marfa, uscata, in care sa potriviti rafturi si s-o acoperiti cu o panza de culoare deschisa si cu desene frumoase pe ea. Aceasta lucrare de a invata bunul gust si ordinea va lua cate putin timp in fiecare zi, dar va aduce rasplata in viitorul copiilor vostri si in cele din urma veti castiga timp si veti scapa de grija. (CTBH. p. 142)

7:85 Sa-si pastreze camera ordonata. - Daca au o camera ce stiu ca este a lor si daca sunt invatati sa o pastreze ordonata si s-o faca placuta, copiii vor avea un sentiment al proprietatii - vor simti ca au in casa o casa a lor si vor avea satisfactie pastrand-o ingrijita si frumoasa. Este necesar ca mama sa le inspecteze lucrarea, sa le dea sugestii si instructiuni. Aceasta este lucrarea mamei. (Id. p. 143)

7:86 Sa aiba ore regulate de somn. - Cat de raspandit este obiceiul de a transforma ziua in noapte si noaptea in zi. Multi tineri dorm nestingheriti dimineata cand ar trebui sa fie in picioare odata cu pasarile ce canta si ar trebui sa fie in miscare cand toata natura este treaza. (YI. 7 septembrie, 1893)

7:87 Unii tineri sunt in dezacord cu ordinea si disciplina. Ei nu respecta regulile caminului sculandu-se la o

7:88 ora precisa. Stau in pat cu orele dupa ce s-a facut ziua, cand oricine ar trebui sa fie in miscare. Tin lumina aprinsa noaptea depinzand de lumina artificiala in locul celei pe care natura a asigurat-o la orele potrivite. Facand astfel, ei nu numai ca pierd ocazii pretioase, dar produc si cheltuieli in plus. Aproape in fiecare caz este prezentata scuza: "Nu pot sa-mi termin lucrul; Am ceva de facut; Nu ma pot culca devreme."... Pretioasele obiceiuri ale ordinii sunt incalcate, iar momentele irosite in acest fel dimineata devreme, desigur ca deregleaza desfasurarea normala a lucrurilor pentru intreaga zi. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al ordinii si doreste ca si copiii Lui sa vrea sa se aduca pe ei insisi sub ordinea si disciplina Lui. N-ar fi mai bine atunci sa intrerupa acest obicei de a transforma noaptea in zi si orele proaspete ale diminetii in noapte? Daca tineretul si-ar forma un obicei din regularitate si ordine, ar spori in sanatate, in spirit, in memorie si in dispozitie. Este datoria tuturor sa respecte reguli stricte in obiceiurile vietii. Este pentru propriul tau bine, draga tinere, atat fizic cat si moral. Cand te scoli dimineata, ia in consideratie, pe cat posibil, lucrul ce trebuie efectuat in timpul zilei. Daca este necesar, sa ai un carnetel in care sa notezi lucrurile ce trebuie facute si sa-ti stabilesti un timp in care sa-ti faci lucrul. (YI. 28 ianuarie, 1897)

7:89 Puritate

7:90 Dati instructiuni cu privire la principiile puritatii. - Mame crestine, sunteti implorate de o mama sa realizati responsabilitatea ce apasa asupra voastra. Invatati-i din leagan pe copii sa practice lepadarea si controlul de sine. Faceti-i sa aiba constitutii sanatoase si principii morale bune. Imprimati in mintea lor frageda adevarul ca Dumnezeu nu ne-a destinat sa traim numai pentru satisfacerea prezenta, ci pentru binele nostru final. Aceste lectii vor fi ca si semintele cazute in sol fertil si vor aduce rod care va va incanta inimile. (MS. 44, 1900)

7:91 Ca sa-i apere pe copiii lor de influentele contaminatoare, parintii ar trebui sa-i instruiasca in principiile puritatii. Acei copii care isi formeaza in camin obiceiuri de ascultare si stapanire de sine vor avea putina dificultate in viata lor de scoala si vor scapa de multe ispite ce asalteaza tineretul. Parintii ar trebui sa-i antreneze pe copii sa fie credinciosi lui Dumnezeu in toate imprejurarile si in toate locurile. Ei ar trebui sa-i inconjoare cu influente ce au tendinta de a le intari caracterul. Cu un astfel de antrenament, atunci cand sunt trimisi la scoala, copiii nu vor fi o cauza de tulburare si neliniste. Ei vor fi un sprijin pentru profesori si un exemplu si o incurajare pentru colegi. (CT. p. 150)

7:92 Exercitati vigilenta neintrerupta. - Insisi parintii si tutorii trebuie sa-si mentina curatia inimii si a vietii daca vor sa-si aiba copiii puri. Ei trebuie sa dea instructiunile necesare si, pe langa aceasta, sa exercite vigilenta neintrerupta. In fiecare zi, noi ganduri sunt trezite in mintile tinerilor, noi

7:93 impresii facute asupra inimilor lor. Prieteniile pe care le formeaza, cartile ce le citesc, obiceiurile ce le indragesc - toate trebuie sa fie supravegheate. (ST. 25 mai, 1882)

7:94 Pastrati caminul pur si atractiv. - Caminul trebuie pastrat atractiv si curat. Colturile murdare si neglijate din casa vor tinde sa faca colturi murdare si neglijate in suflet. Mame, voi sunteti educatorii copiilor vostri si puteti face mult daca incepeti de timpuriu sa imprimati ganduri pure prin aranjarea camerelor intr-un mod curat, cu gust si atractiv. (CTBH. p. 142, 143)

7:95 Supravegheati prieteniile. - Daca parintii doresc sa aiba copiii inocenti trebuie sa-i inconjoare cu prietenii pure, pe care Dumnezeu le poate aproba. (Id. p. 142)

7:96 Cu ce grija ar trebui sa-i pazeasca parintii pe copiii lor de obiceiuri demoralizatoare, de nepasare si de libertinaj! Tati si mame, va dati voi seama de importanta responsabilitatii asezate asupra voastra? Le ingaduiti copiilor vostri sa se asocieze cu alti copii fara sa va fie prezentati, sa stiti ce fel de educatie primesc acestia? Nu le permiteti sa fie singuri cu alti copii. Acordati-le o atentie deosebita. In fiecare seara sa stiti unde sunt si ce fac. Sunt ei curati in toate obiceiurile lor? I-ati instruit in principiile curatiei morale? Daca ati neglijat sa le predati invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, putin aici, putin acolo, nu lasati sa treaca nici o zi fara sa le marturisiti ca ati neglijat acest lucru. Apoi spuneti-le ca vreti sa faceti acum lucrarea ce v-a indicat-o Dumnezeu. Cereti-le sa vi se alature in reforma. (MS. 119, 1901)

7:97 S-ar putea ca vecinii sa le permita copiilor lor sa vina acasa la voi, ca sa petreaca seara si noaptea cu copiii vostri. Aici este o incercare si o alegere pentru voi: sa va asumati riscul

7:98 de a-i ofensa pe vecinii vostri trimitandu-le copiii acasa sau sa-i satisfaceti, lasandu-i cu copiii vostri, expunandu-i in acest fel sa fie instruiti in acele cunostinte ce vor fi un blestem pentru intreaga lor viata. Ca sa-i protejez pe copiii mei de coruptie, nu le-am permis sa doarma in acelasi pat sau in aceeasi camera cu alti baieti, iar cand calatoream, dupa caz, le faceam mai degraba un pat ingust pe dusumea decat sa stea in pat cu altii. Am incercat sa-i retin de la imprietenirea cu baieti necuviinciosi si grosolani si le-am prezentat indemnuri si incurajari ca sa le fac ocupatia de acasa voioasa si fericita. Tinandu-le mintile si mainile ocupate aveau doar putin timp si dispozitie sa se joace pe strada cu alti baieti si sa obtina educatia strazii. (SA. p. 56)

7:99 Ridicati bariere impotriva senzualitatii. - Aceia care au in grija proprietatea lui Dumnezeu, reprezentata prin sufletele si trupurile copiilor facuti dupa chipul Sau, ar trebui sa ridice bariere impotriva ingaduintei sexuale a acestui secol, ce ruineaza sanatatea fizica si morala a mii de indivizi. Daca s-ar urmari cauza adevarata a multora din crimele acestui timp, s-ar vedea ca sunt datorate ignorantei tatilor si mamelor care sunt indiferenti fata de acest subiect. Sanatatea si insasi viata sunt sacrificate datorita acestei ignorante regretabile.

7:100 Parinti, daca ati esuat in a da copiilor vostri educatia pe care Dumnezeu v-a insarcinat sa le-o dati, sunteti raspunzatori inaintea Lui de rezultate. Aceste rezultate nu se vor limita numai la copiii vostri. Asa dupa cum un ciulin ingaduit sa creasca in ogor produce o recolta dupa soiul lui, tot la fel pacatele rezultate din neglijenta voastra vor lucra spre ruina tuturor acelora care vin in sfera lor de influenta. (R and H. 27 iunie, 1899)

7:101 Umpleti mintea cu imagini ale curatiei. - Viata crestinului este o viata de continua lepadare si stapanire de sine. Acestea sunt lectiile ce trebuie predate copiilor din pruncie. Invatati-i ca trebuie sa practice cumpatare, curatie in inima, in ganduri si-n fapte, ca ei apartin lui Dumnezeu fiindca au fost cumparati cu un pret, chiar cu sangele pretios al Fiului Sau iubit. (CTBH. p. 145)

7:102 Daca in anii lor fragezi mintea le este umpluta cu imagini placute despre adevar, curatie si bunatate, va fi format un gust pentru ceea ce este pur si inaltator, iar imaginatia lor nu va fi corupta sau contaminata cu usurinta. Daca se urmareste calea opusa, daca mintea parintilor se ocupa in continuu cu scene josnice, daca discutiile lor persista asupra trasaturilor de caracter neplacute, daca isi formeaza un obicei din a vorbi de rau despre actiunile altora, cei mici vor primi lectii din cuvintele si expresiile de dispret si vor urma exemplul vatamator. Efectele rele, ca si petele de lepra, vor sapa in ei in anii de mai tarziu.

7:103 Semintele semanate in copilarie de mama atenta si tematoare de Dumnezeu, vor deveni copaci ai neprihanirii, iar lectiile date prin invatatura si exemplu de un tata temator de Dumnezeu, vor produce, ca si in cazul lui Iosif, o recolta imbelsugata in viitor. (Good Health, ianuarie, 1880)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: