Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Indrumarea copilului, 6


6:1 SECTIUNEA IV

6:2 Ascultarea, lectia cea mai importanta

6:3 Cheia fericirii si succesului

6:4 Fericirea depinde de ascultare. - Tatii, mamele si educatorii din scolile noastre sa-si aduca aminte ca a-i invata pe copii ascultarea este o ramura superioara a educatiei. Prea putina importanta i se acorda acestui compartiment al educatiei. (MS. 92, 1899)

6:5 Copiii vor fi mai fericiti, cu mult mai fericiti sub disciplina corespunzatoare decat daca sunt lasati sa faca ceea ce ii indeamna impulsurile lor needucate. (MS. 49, 1901)

6:6 Ascultare prompta si continua de regulile parintesti intelepte vor aduce fericire copiilor, onoare lui Dumnezeu si bine societatii. Copiii ar trebui sa invete ca libertatea lor deplina este in supunere fata de legile casei. Crestinii vor invata aceeasi lectie - ca libertatea lor desavarsita este in ascultarea de legea lui Dumnezeu. (R and H. 30 august, 1881)

6:7 Voia lui Dumnezeu este legea cerului. Atata timp cat acea lege era regula de viata, intreaga familie a lui Dumnezeu era sfanta si fericita. Cand legea divina n-a mai fost ascultata, au fost introduse invidia, gelozia si dezbinarea, si o parte din locuitorii cerului au cazut. Atata timp cat legea lui Dumnezeu este respectata in caminurile noastre pamantesti, familia va fi fericita. (R and H. 30 august, 1881)

6:8 Neascultarea a cauzat pierderea Edenului. - Istoria neascultarii lui Adam si a Evei de la inceputul existentei acestui pamant este deplin descoperita. Prin acea singura fapta de neascultare, primii nostri parinti au pierdut Edenul, frumosul lor camin. Si acesta a fost un lucru atat de mic! Avem motive sa

6:9 fim recunoscatori ca n-a fost o chestiune mai mare caci, in acest caz, micile neglijente in ceea ce priveste ascultarea ar fi fost inmultite. A fost cel mai mic test pe care Dumnezeu l-a putut da perechii sfinte in Eden.

6:10 Neascultarea si calcarea legii sunt intotdeauna o mare ofensa la adresa lui Dumnezeu. Daca nu este corectata, necredinciosia in cele mai mici lucruri, va duce curand la pacatuire in cele mari. Nu marimea neascultarii, ci neascultarea in sine este o crima. (MS. 92, 1899)

6:11 Temelia prosperitatii materiale si spirituale. - Prosperitatea materiala si spirituala sunt conditionate de ascultarea de legea lui Dumnezeu. Noi insa, nu citim Cuvantul lui Dumnezeu doar pentru a ne familiariza cu termenii binecuvantarii date celor ce pazesc legea si o predau familiilor lor, ci ascultarea de Cuvantul lui Dumnezeu constituie viata noastra, fericirea noastra. Privim asupra lumii si o vedem gemand sub rautatea si violenta oamenilor care au degradat legea lui Dumnezeu. El Si-a retras binecuvantarea de la pomi si de la vita. Daca n-ar trai pe acest pamant si pazitorii poruncilor Lui, El nu Si-ar amana judecatile. El Isi extinde harul datorita dreptilor care Il iubesc si se tem de El. (MS. 64, 1899)

6:12 Indrumati-i pe copii pe calea ascultarii. - Asupra parintilor apasa datoria sacra de a-si calauzi copiii pe calea strictei ascultari. Adevarata fericire in viata aceasta si in cea viitoare depinde de ascultarea de un "asa zice Domnul". Parinti, lasati ca viata Domnului Hristos sa fie modelul. Satana va inventa orice mijloc posibil pentru a distruge acest standard inalt de evlavie motivand ca ar fi prea strict. Lucrarea voastra este de a imprima asupra copiilor vostri, in primii lor ani, gandul ca sunt formati dupa chipul lui

6:13 Dumnezeu. Hristos a venit in aceasta lume ca sa le dea un exemplu viu a ceea ce ei toti trebuie sa fie, iar parintii care pretind a crede adevarul pentru acest timp trebuie sa-si invete copiii sa-L iubeasca pe Dumnezeu si sa asculte de legea Lui. Aceasta este cea mai mareata si cea mai importanta lucrare pe care tatii si mamele o pot face... Planul lui Dumnezeu este ca pana si copiii si tinerii sa inteleaga in mod inteligent ce cere Dumnezeu, ca sa poata distinge intre neprihanire si pacat, intre ascultare si neascultare. (MS. 67, 1909)

6:14 Ascultarea sa devina o placere. - Parintii trebuie sa le predea copiilor invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, putin aici, putin acolo, nepermitand nici o neglijare a legii sfinte a lui Dumnezeu. Ei ar trebui sa se bizuie pe puterea divina, cerand Domnului sa-i ajute ca sa-si pastreze copiii credinciosi fata de Acela care a dat pe singurul Sau Fiu ca sa-i aduca pe necredinciosi si pe neascultatori inapoi la supunere. El are o mare dorinta sa-i vada gasindu-si placerea in a face voia Lui, folosind in serviciul Sau fiecare frantura din puterea incredintata lor, invatand pe toti cei care vin in sfera lor de influenta ca modul in care pot fi considerati neprihaniti prin meritele lui Hristos este sa asculte de lege. (MS. 36, 1900)

6:15 A fi invatat din pruncie

6:16 Incepeti invatatul de timpuriu. - Ascultarea de autoritatea parinteasca ar trebui sa fie insuflata in pruncie si cultivata in tinerete. (R and H. 13 martie, 1894)

6:17 Unii parinti gandesc ca-si pot lasa micutii sa faca ce vor, iar cand vor creste mai mari vor putea discuta cu ei, dar aceasta este o greseala. Incepeti sa-i invatati ascultarea din pruncie... Cereti ascultare in scoala caminului vostru. (L. 74, 1898)

6:18 Din cea mai frageda pruncie, copiii ar trebui sa fie invatati sa asculte de parintii lor, sa le respecte cuvantul si sa le stimeze autoritatea. (R and H. 16 iulie, 1895)

6:19 Inainte de a fi dezvoltata judecata. - Una din primele lectii ce ar trebui sa le invete un copil este lectia ascultarii. Inainte de a fi destul de mare pentru a judeca, poate fi invatat sa asculte. (Ed. p. 287)

6:20 Lucrarea mamei ar trebui sa inceapa cu pruncul. Vointa si temperamentul copilului trebuie cucerite, iar firea, adusa la supunere. Invata-l sa asculte, iar pe masura ce creste nu-ti lasa mainile sa se odihneasca. (ST. 26 februarie, 1880)

6:21 Inainte de a se intari incapatanarea. - Putini sunt parintii care incep destul de devreme sa-i invete ascultarea pe copiii lor. De obicei copilul este lasat pana la doi sau trei ani, ca apoi parintii sa inceapa a-l disciplina. Ei se abtin de la aceasta gandind ca este prea tanar ca sa invete sa asculte. Dar, in tot acest timp, eul creste puternic in mica faptura si, cu fiecare zi ce trece, devine tot mai greu pentru parinti sa castige controlul asupra copilului.

6:22 La o varsta foarte timpurie, copii pot pricepe ce li se spune in mod clar si simplu, iar prin conducere plina de bunatate si chibzuinta

6:23 pot fi invatati sa asculte... Mama n-ar trebui sa permita copilului sa castige vreun avantaj asupra ei in nici o imprejurare, iar pentru a-si mentine autoritatea nu este necesar sa recurga la masuri aspre; o mana ferma si sigura si o bunatate ce convinge pe copil de iubirea ta va atinge scopul. Dar lasa egoismul, mania si incapatanarea sa-si aiba cursul in primii trei ani din viata copilului si va fi greu sa-l aduci la supunere fata de disciplina sanatoasa. Firea lui a devenit irascibila, ii place sa aiba propria lui cale si controlul parintesc este dezagreabil. Aceste tendinte rele se intaresc odata cu cresterea lui pana cand, la maturitate, egoismul suprem si lipsa stapanirii de sine il plaseaza la bunul plac al relelor ce conduc dezordinea din tara noastra. (PHJ. aprilie, 1890) Niciodata n-ar trebui sa li se permita {copiilor} sa arate lipsa de respect fata de parinti.

6:24 Niciodata n-ar trebui permisa incapatanarea fara a fi mustrata. Bunastarea viitoare a copiilor cere disciplina blanda, iubitoare, dar ferma. (CT. p. 112)

6:25 Ascultarea de parinti duce la ascultare de Dumnezeu. - Tinerii si copiii ai caror parinti se roaga au fost mult privilegiati pentru ca au o ocazie de a cunoaste si iubi pe Dumnezeu. Respectandu-si parintii si dandu-le ascultare, ei pot invata cum sa respecte si sa asculte de Tatal lor ceresc. Daca ei se poarta ca niste copii ai luminii, vor fi amabili si curtenitori, iubitori si respectuosi fata de parintii lor pe care ii vad si astfel vor fi bine calificati sa-L iubeasca pe Dumnezeu pe care nu-L vad. Daca ei sunt reprezentanti credinciosi ai parintilor lor, practicand adevarul cu ajutorul lui Dumnezeu, atunci, prin invatatura si exemplu ei marturisesc ca Ii apartin Lui si-L onoreaza printr-o viata bine ordonata si printr-o conversatie evlavioasa. (YI. 15 iunie, 1893)

6:26 Numai cel ascultator va intra in ceruri. - Parintii si invatatorii sa imprime in mintea copiilor faptul ca Domnul ii incearca in aceasta viata sa vada daca ei Ii vor da ascultare cu iubire si veneratie. Aceia care nu vor asculta de Hristos aici, nu-L vor asculta nici in lumea vesnica. (CSW. p. 79)

6:27 Daca parintii sau copiii sunt vreodata primiti in locasurile de sus, va fi pentru ca ei au invatat in aceasta lume sa asculte de poruncile lui Dumnezeu. (MS. 60, 1903)

6:28 Ascultarea trebuie sa devina un obicei

6:29 Depuneti efort blajin dar persistent. - Copiii trebuie invatati ca talentele le-au fost date pentru onoarea si slava lui Dumnezeu. Pentru a atinge acest scop, ei trebuie sa invete lectia ascultarii... Prin efort blajin si persistent trebuie sa fie stabilit obiceiul. Astfel pot fi prevenite intr-o mare masura acele conflicte de mai tarziu dintre vointa si autoritate ce fac sa se trezeasca in mintea tinerilor amaraciunea si instrainarea de parinti si invatatori si adesea rezistenta fata de orice autoritate, omeneasca sau divina. (CT. p. 110)

6:30 Nu permiteti argumente sau eschivari. - Prima grija a parintilor ar trebui sa fie aceea de a stabili o buna guvernare in familie. Cuvantul parintilor ar trebui sa fie lege, nepermitand nici un comentariu sau eschivare. Copiii trebuie sa fie invatati din pruncie sa-si asculte parintii fara nici o rezerva. (PHJ. ianuarie, 1890)

6:31 Disciplina stricta poate produce neplacere uneori si copiii vor dori sa-si urmeze propria cale; totusi acolo unde au invatat lectia ascultarii de parinti sunt mai bine pregatiti sa se supuna cerintelor lui Dumnezeu. In felul acesta, educatia primita in copilarie influenteaza experienta religioasa si modeleaza caracterul omului. (ST. 26 februarie, 1880)

6:32 Nu permiteti nici o exceptie. - Ca invatatori in propriile familii, parintii trebuie sa vegheze ca regulile sa nu fie incalcate... Permitand copiilor lor sa inainteze in neascultare, ei nu practica disciplina potrivita. Copiii trebuie adusi la punctul supunerii si ascultarii. Neascultarea nu trebuie sa fie ingaduita. Pacatul sta la usa parintilor care permit copiilor lor sa

6:33 n-asculte... Copiii sa inteleaga ca ei trebuie sa asculte. (MS. 82, 1901)

6:34 Cereti ascultare prompta si desavarsita. - Cand parintii nu reusesc sa ceara ascultare prompta si desavarsita de la copii, ei neglijeaza sa puna o temelie buna a caracterului in micutii lor. Ei nu fac decat sa-si pregateasca copiii ca sa-i dezonoreze la batranete si sa le aduca intristare cand vor fi aproape de mormant. (MS. 18, 1891)

6:35 Cerintele sa fie rezonabile. - Cerintele parintilor trebuie sa fie intotdeauna juste; sa fie data pe fata bunatate, nu prin ingaduinta nechibzuita, ci printr-o orientare atenta si plina de intelepciune. Parintii trebuie sa-i invete pe copii intr-un mod placut, fara a certa sau cicali, cautand sa lege inimile celor mici de ale lor, cu firele de matase ale iubirii. Fie ca toti, tati si mame, invatatori, frati si surori mai mari sa devina o forta educativa ca sa intareasca fiecare interes spiritual si sa aduca in viata de camin si de scoala o atmosfera sanatoasa care-i va ajuta pe cei mai mici sa creasca in sfatul si invatatura Domnului. (CT. p. 158, 159)

6:36 In propria noastra experienta de educare a copiilor nostri si ai altora am dovedit ca ei niciodata nu-si iubesc mai putin parintii si supraveghetorii din cauza ca-i tin in frau ca sa nu faca rau. (R and H. 10 mai, 1898)

6:37 Ar trebui sa fie aratate motivele pentru care sa asculte. - Copiii trebuie sa invete sa asculte in cadrul familiei. Ei trebuie sa-si formeze un caracter simetric, pe care sa-l poata aproba Dumnezeu, mentinand legea in viata caminului. Parintii crestini trebuie sa-si educe copiii sa asculte de legea lui Dumnezeu... Motivele pentru aceasta ascultare si respect fata de legea lui Dumnezeu pot fi imprimate in copii imediat ce acestia

6:38 pot sa-i inteleaga natura, asa incat ei vor sti ce sa faca si de la ce sa se abtina. (MS. 126, 1897)

6:39 Cuvantul parintelui sa fie lege. - Copiii tai, care sunt sub stapanirea ta, trebuie sa tina seama de tine. Cuvantul tau sa fie lege pentru ei. (R and H. 19 septembrie, 1854)

6:40 Multi parinti crestini gresesc in a porunci copiilor lor dupa ei si se mira ca acestia sunt perversi, neascultatori, nemultumitori si nesfinti. Astfel de parinti se afla sub mustrarea lui Dumnezeu. Ei au neglijat sa-si creasca copiii in sfatul si invatatura Domnului. Ei nu au reusit sa-i invete prima lectie a crestinatatii: "Frica de Domnul este inceputul intelepciunii". "Nebunia", spune inteleptul, "este lipita de inima copilului." Iubirea de nebunie, dorinta de a face rau, ura fata de lucrurile sfinte, sunt cateva din dificultatile carora parintii trebuie sa le faca fata in campul misionar al caminului.

6:41 In puterea lui Dumnezeu, parintii trebuie sa se ridice si sa comande casei lor dupa ei. Ei trebuie sa invete sa tina raul in frau cu o mana hotarata, insa nu cu nerabdare sau patima. Ei nu trebuie sa-i lase pe copii sa ghiceasca ce este bine, ci ar trebui sa le arate calea in termeni ce nu pot fi intelesi gresit si sa-i invete sa umble pe ea. (R and H. 4 mai, 1886)

6:42 Influenta unui copil neascultator. - Un copil neascultator va face mult rau celor cu care vine in legatura pentru ca el ii va transforma si pe alti copii dupa propriul sau model. (R and H. 13 martie, 1894)

6:43 Cochetand cu pacatul. - Invatati-i pe copiii vostri sa va cinsteasca pentru ca legea lui Dumnezeu aseaza aceasta datorie asupra copiilor. Daca le permiteti sa va ia in consideratie in mod usuratic dorintele

6:44 si sa nu dea atentie legilor casei, faceti cu ochiul pacatului, ii permiteti diavolului sa lucreze dupa cum vrea si aceeasi nesupunere, umblare dupa onoare si iubire de sine vor fi duse cu ei chiar si in viata religioasa si in biserica. Inceputul intregului rau este trecut in cartile din ceruri ca acuzatie pentru neglijenta parintilor. (R and H. 14 aprilie 1885)

6:45 Obiceiul de a asculta stabilit prin repetare. - Lectiile de ascultare si de respect fata de autoritate trebuie repetate des. Acest fel de lucrare facuta in familie va fi o putere spre bine si nu numai copiii vor fi retinuti de la rau si constransi sa iubeasca adevarul si neprihanirea, dar si parintii vor beneficia in mod egal. Acest fel de lucrare pe care o cere Domnul, nu poate fi facuta fara multa examinare serioasa din partea lor si fara mult studiu al Cuvantului lui Dumnezeu pentru ca ei sa poata educa potrivit cu instructiunile Sale. (MS. 24, 1894)