English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 4


4:1 SECTIUNEA II

4:2 Metode si manuale

4:3 Metode de predare

4:4 Supravegherea parinteasca sa devina un obiect de studiu. - Lucrarea parintilor este rareori facuta asa cum ar trebui... Parinti, ati studiat voi despre supravegherea parinteasca pentru a putea instrui cu intelepciune vointa si pornirile copiilor vostri? Invatati tinerele mladite sa se prinda de Dumnezeu pentru suport. Nu este destul sa spuneti: fa asta sau fa aceea pentru ca apoi sa fiti complet fara grija si sa uitati ce ati cerut, iar copiii sa nu fie atenti sa implineasca cererea. Pregatiti calea copiilor vostri pentru a va asculta cu atentie. Invatati mladitele sa se agate de Isus... Invatati-i sa ceara ajutorul Domnului in lucrurile mici ale vietii, sa fie treji pentru a vedea datoriile mici ce trebuie indeplinite si sa fie de ajutor in camin. Daca voi nu-i educati, se va gasi cine sa faca, pentru ca Satana urmareste ocazia de a semana neghina in inima. (MS. 5, 1896)

4:5 Sarcinile sa fie indeplinite cu spirit linistit si cu o inima iubitoare. - Sora mea, ti-a incredintat Dumnezeu responsabilitatile unei mame?... Ai nevoie sa inveti metode drepte si sa dobandesti tact pentru instruirea micutilor tai, ca ei sa poata tine calea Domnului. Trebuie sa cauti continuu cea mai inalta cultura a mintii si a sufletului, ca sa poti aduce in educatia si instruirea copiilor tai un spirit linistit si o inima iubitoare; ca sa-i poti umple cu aspiratii curate si sa cultivi in ei dragoste pentru lucrurile cinstite, curate si sfinte. Ca un copil umil al lui Dumnezeu, invata in scoala lui Hristos; cauta mereu sa-ti pui in valoare puterile ca sa poti face o lucrare vasta si

4:6 desavarsita in camin, atat prin invatatura cat si prin exemplu. (R and H. 15 septembrie, 1891)

4:7 Efectul unei metode blande si linistite. - Putini isi dau seama de efectul unei maniere blajine dar hotarate, chiar in ingrijirea unui prunc. Mama sau doica nervoasa si nerabdatoare creeaza irascibilitate in copilul din bratele sale, pe cata vreme o metoda blanda tinde sa linisteasca nervii micutului. (PHJ. ianuarie, 1890)

4:8 Teoriile trebuie verificate. - Studiul cartilor va fi de putin folos daca ideile obtinute nu pot fi practicate in viata. Si totusi, cele mai valoroase sugestii ale altora n-ar trebui adoptate fara chibzuiala si discernamant. Ele nu pot fi adaptate in acelasi fel la imprejurarile fiecarei mame sau la firea si temperamentul caracteristic fiecarui copil din familie. Mama sa studieze cu atentie experienta altora, sa noteze diferentele dintre metodele lor si ale ei si cu grija sa le incerce pe acelea care par a fi de o reala valoare. (ST. 9 februarie, 1882)

4:9 Metode folosite in vechime. - Din cele mai vechi timpuri, israelitii credinciosi au acordat mare atentie educatiei. Domnul a dat indrumari cu privire la copii, ca acestia sa fie invatati inca din pruncie despre bunatatea si maretia Lui, descoperite mai ales in legea Sa si aratate in istoria lui Israel. Prin cantare, rugaciune si lectii din Scripturi adaptate mintilor fragede, tatii si mamele trebuiau sa-si invete copiii ca legea lui Dumnezeu este o expresie a caracterului Sau si ca, pe masura ce ei primeau principiile legii in inima, chipul lui Dumnezeu era copiat in minte si in suflet. Atat la scoala cat si acasa, invatatura era in mare masura orala, dar tineretul invata sa citeasca scrierile evreiesti, iar sulurile de pergament

4:10 ale Scripturilor Vechiului Testament erau deschise studiului lor. (FE. p. 442)

4:11 Invatati cu amabilitate si iubire. - A-i invata pe copii cu amabilitate si iubire este lucrarea speciala a tatilor si mamelor. Ei trebuie sa arate ca, in calitate de parinti, trebuie sa tina franele si sa conduca, nu sa fie condusi de copii. Ei sa-i invete ca din partea copiilor se cere ascultare. (L. 104, 1897)

4:12 Spiritul neastamparat inclina in mod natural spre rau. Mintea activa, daca este lasata neocupata cu lucruri mai bune, va da atentie la ceea ce Satana poate sugera. Copiii trebuie... sa fie instruiti, condusi pe cai sigure, tinuti departe de viciu, castigati prin amabilitate si consolidati in facerea binelui. (L. 28, 1890)

4:13 Tati si mame, voi aveti de facut o lucrare solemna. Salvarea vesnica a copiilor vostri depinde de cursul actiunii voastre. Cum ii veti educa pe copii cu succes? Nu prin dojana aspra, caci nu va da rezultate bune. Vorbiti cu copiii vostri ca si cand ati avea incredere in inteligenta lor. Lucrati cu ei intr-un mod amabil, gingas si iubitor. Spuneti-le ce-ar vrea Dumnezeu de la ei. Spuneti-le ca Dumnezeu i-ar vrea educati si instruiti, conlucratori cu El. Atunci cand va faceti partea voastra, puteti crede ca Dumnezeu Si-o va face pe-a Lui. (MS. 33, 1909)

4:14 Luati-va timp sa discutati. - Fiecare mama ar trebui sa-si ia timp pentru a discuta cu copiii ei, pentru a le corecta greselile si, cu rabdare, sa-i invete calea buna. (1T. p. 390)

4:15 Schimbati modul de instruire. - Acordati cea mai mare grija educarii tineretului. Modul de instruire sa varieze in asa fel incat sa faca apel la puterile inalte si nobile ale mintii... Sunt foarte putini aceia care isi dau seama de nevoile esentiale ale mintii si de felul in care

4:16 sa dirijeze atat intelectul in dezvoltare al celor tineri, cat si maturizarea gandurilor si sentimentelor lor. (CT. p. 73)

4:17 Predati primele lectii in natura. - Mamelor, lasati copilasii sa se joace in aer liber. Lasati-i sa asculte cantecele pasarilor si sa invete iubirea lui Dumnezeu, exprimata in frumoasele Sale lucrari. Invatati-i lectii simple din cartea naturii si din lucrurile din jurul lor, iar pe masura ce mintea lor se dezvolta, pot fi adaugate lectii din carti si fixate in mod ferm in memoria lor. (Id. p. 146)

4:18 Cultivarea pamantului este un lucru bun pentru copii si tineret, pentru ca ii aduce in contact direct cu natura si cu Dumnezeul naturii. Si, ca ei sa poata avea acest avantaj, ar trebui sa existe pe langa scolile noastre, in masura posibilitatilor, gradini mari de flori si terenuri de cultura intinse.

4:19 O educatie in astfel de conditii este in armonie cu indrumarile date de Dumnezeu pentru instruirea tineretului...

4:20 Aceasta va fi deosebit de pretioasa pentru copilul sau tanarul agitat care gaseste lectiile din carti ca fiind obositoare si greu de amintit. Pentru el, in studiul naturii este sanatate si fericire, iar impresiile asociate cu obiecte pe care le are mereu inaintea ochilor sai nu se vor sterge din mintea lui. (Id. p. 186, 187)

4:21 Faceti lectiile scurte si interesante. - Cand parintii isi fac in intregime partea lor, dand invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, facand lectiile scurte si interesante si predandu-le nu numai in teorie ci si prin exemplu, Domnul va lucra cu eforturile lor si-i va face invatatori eficienti. (ST. 13 august, 1896)

4:22 "Spune-l simplu, spune-l adesea". - Aceia care-i instruiesc pe copii ar trebui sa evite comentariile suparatoare. Remarci scurte

4:23 si la subiect vor avea o influenta binefacatoare. Daca este mult de spus, s-o faceti frecvent si pe scurt. Cateva cuvinte ce starnesc interes, spuse din cand in cand, vor aduce mai mult bine decat daca totul ar fi spus odata. Cuvantarile lungi impovareaza mintea copiilor. Prea multa vorba ii va face sa deteste chiar instructiunile spirituale, la fel cum mancatul peste masura impovareaza stomacul si reduce apetitul, facand chiar sila de mancare. Mintea oamenilor poate fi ghiftuita cu prea multa vorbarie. (2T. p. 420)

4:24 Incurajati gandirea independenta. - Copiii si tinerii acumuleaza cunostinte de la profesori si din manuale, dar lasati-i sa traga ei insisi invataminte si sa discearna adevarul. In lucrul lor in gradina, intrebati-i ce invata din ingrijitul plantelor. Cand privesc peisajul, intrebati-i de ce Dumnezeu a imbracat campiile si padurile cu nuante atat de frumoase si de variate. De ce nu au fost toate colorate cu un maro sumbru? Cand aduna flori, stimulati-i sa se intrebe de ce El ne-a rezervat frumusetea acestor crampeie din Eden. Invatati-i sa ia seama la dovezile grijii lui Dumnezeu pentru noi, manifestate peste tot in natura si la adaptarea minunata a tuturor lucrurilor la nevoile si fericirea noastra. (Ed. p. 119)

4:25 Activitatea directa a copilariei. - Parintii nu trebuie sa simta ca e necesar sa inabuse activitatea copiilor lor, ci sa inteleaga ca este esential sa-i calauzeasca si sa-i instruiasca in directiile adecvate si bune. Aceste impulsuri active sunt ca vita-de-vie care, daca nu este directionata, se va intinde peste orice buturuga si tufis si-si va agata carceii de proptele joase. Daca vita nu este antrenata sa se prinda de vreun suport potrivit, isi va cheltui energia fara nici un folos. Asa este cu copiii. Activitatile lor trebuie

4:26 sa fie indreptate in directia buna. Dati mainilor si mintilor lor o preocupare ce-i va promova in realizarile fizice si intelectuale. (ST. 13 august, 1896)

4:27 Invatati-i utilitatea la o varsta timpurie. - Lectia de a fi folositor trebuie sa fie predata copilului la o varsta foarte timpurie. Ar trebui sa-i fie incredintate sarcini in camin imediat ce taria si puterea de judecata sunt suficient dezvoltate. El ar trebui incurajat sa incerce sa ajute pe tata si pe mama, incurajat sa se lepede de sine si sa se stapaneasca, sa puna fericirea si avantajul altora mai presus de ale sale, sa caute ocaziile de a-i bucura si a-i ajuta pe frati, surori si tovarasi de joaca si sa arate amabilitate fata de cei batrani, bolnavi si nenorociti. Cu cat spiritul adevaratei slujiri va umple mai deplin caminul, cu atat mai mult va fi el dezvoltat in viata copiilor. Ei vor gasi bucurie in slujire si sacrificiu pentru binele altora. (MH. p. 401)

4:28 Parinti, ajutati-va copiii sa faca voia lui Dumnezeu fiind credinciosi in indeplinirea datoriilor ce le apartin cu adevarat ca membri ai familiei. Aceasta le va da cea mai pretioasa experienta. Ii va invata sa nu-si concentreze gandurile numai asupra lor insile pentru a-si face placerea sau a se amuza. Educati-i cu rabdare sa-si faca partea in cercul familiei. (R and H. 17 noiembrie, 1896)

4:29 Slefuiti caracterul prin mici atentii, repetate des. - Parinti, in cresterea copiilor vostri, studiati lectiile pe care Dumnezeu le-a dat in natura. Daca ati creste o garoafa, un trandafir sau un crin, cum ati proceda? Intrebati gradinarul prin ce proces face ca fiecare ramura si frunza sa creasca asa de frumos si sa se dezvolte in simetrie si farmec. El va va spune ca n-a fost

4:30 prin atingere aspra sau prin efort violent, pentru ca acestea ar rupe ramurile delicate. A fost prin mici atentii, repetate des. El a udat solul si a protejat plantele in crestere de rafalele aprige si de soarele arzator, iar Dumnezeu le-a facut sa creasca si sa infloreasca nespus de frumos. Ocupandu-va de copiii vostri, folositi metoda gradinarului. Prin atingeri blande, prin servicii iubitoare cautati sa slefuiti caracterele lor dupa tiparul caracterului lui Hristos. (DA. p. 516)

4:31 Dati atentie lucrurilor mici. - Ce mare greseala este facuta in educarea copiilor si tineretului favorizandu-i, rasfatandu-i si alintandu-i! Ei devin egoisti ineficienti si lipsiti de energie in lucrurile mici ale vietii. Ei nu sunt instruiti sa dobandeasca tarie de caracter prin implinirea obligatiilor zilnice, oricat de neinsemnate ar fi ele...

4:32 Nimeni nu va fi calificat pentru o lucrare mareata si importanta daca nu a fost credincios in indeplinirea datoriilor marunte. Caracterul se formeaza treptat, iar sufletul se antreneaza in mod gradat sa depuna efort si energie proportionale cu sarcina ce trebuie implinita. (3T. p. 46, 47)

4:33 Copiii talentati cer mai mare grija. - Trebuie sa intiparim in mintea copiilor nostri faptul ca ei nu isi apartin ca sa poata pleca, veni, imbraca si face orice le place... Daca ei poseda farmec personal si capacitati naturale deosebite, educatia lor necesita mai mare grija, ca nu cumva aceste inzestrari sa fie transformate intr-o capcana si folosite in asa fel incat sa-i descalifice pentru realitatile mai serioase ale acestei vieti si prin magulire, vanitate si dragoste de etalare sa fie necorespunzatori pentru viata mai buna. (ST. 9 decembrie, 1875)

4:34 Abtineti-va sa acordati prea multa atentie si sa laudati peste masura. - Dati copiilor doar putina atentie. Lasati-i sa invete sa se amuze singuri.

4:35 Nu-i puneti sa se dea in spectacol in fata musafirilor ca o performanta de talent sau intelepciune, ci lasati-i, pe cat posibil, la simplitatea copilariei lor. Motivul pentru care asa de multi copii sunt obraznici, indrazneti si insolenti e ca sunt bagati in seama si laudati, iar vorbele lor istete sunt repetate in auzul lor. Straduiti-va sa nu criticati pe nedrept, nici sa nu coplesiti cu laude si flatare. Satana va semana foarte curand samanta raului in inimile lor tinere si voi n-ar trebui sa-i sprijiniti lucrarea. (ST. 9 februarie, 1882)

4:36 Cititi copiilor vostri. - Tatilor si mamelor, obtineti tot ajutorul ce-l puteti obtine din studiul cartilor si publicatiilor noastre. Luati-va timp sa cititi copiilor vostri... Faceti un cerc de citit in camin, in care fiecare membru al familiei sa lase deoparte grijile ce l-au preocupat in cursul zilei si sa se alature celorlalti in studiu. In mod deosebit tinerii care s-au obisnuit sa citeasca romane si carti de povesti ieftine, au mult de castigat participand, seara, la studiul familiei. (CT. p. 138)

4:37 "Invata", nu "spune". - Parintilor le este incredintata mareata lucrare de educare a copiilor pentru viata vesnica, viitoare. Multi tati si mame par a crede ca, hranindu-i si imbracandu-i pe micutii lor si dandu-le o educatie dupa standardul lumii, si-au facut datoria. Ei sunt mult prea ocupati cu afaceri sau placeri pentru a face din educatia copiilor studiul vietii lor. Nu cauta sa-i instruiasca in asa fel incat ei sa-si foloseasca talentele pentru onoarea Mantuitorului lor. Solomon nu a spus: "Spune-i unui copil calea pe care trebuie sa mearga si cand va imbatrani nu se va abate de la ea", ci "Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si cand va imbatrani nu se va abate de la ea." (R and H. 24 iunie, 1890)

4:38 Educati pentru stapanire de sine. - Nici o lucrare intreprinsa vreodata de om nu solicita mai multa atentie si indemanare ca pregatirea si educarea adecvata a tineretului si copiilor. Nu exista influente la fel de puternice ca acelea ce ne inconjoara in primii ani... Fiinta omului cuprinde trei aspecte si instruirea prescrisa de Solomon cuprinde dezvoltarea corecta a puterilor fizice, intelectuale si morale. Pentru a face aceasta lucrare in mod corespunzator, parintii si invatatorii trebuie sa inteleaga ei insisi "calea pe care ar trebui sa mearga un copil". Aceasta cuprinde mai mult decat o cunoastere din carti sau o invatatura din scoli. Ea se ocupa de practicarea cumpatarii, iubirii fratesti si a bunatatii; de indeplinirea datoriilor fata de noi insine, de aproapele si de Dumnezeu.

4:39 Instruirea copiilor trebuie sa aiba alt principiu decat cel adoptat pentru instruirea animalelor irationale. Animalul trebuie doar obisnuit sa se supuna stapanului, dar copilul trebuie invatat sa se controleze singur. Vointa trebuie antrenata sa asculte ce dicteaza judecata si constiinta. Un copil poate sa fie educat in asa fel incat sa nu aiba vointa proprie, ca si animalele, individualitatea lui fiind pierduta in cea a invatatorului sau. O asemenea instruire este neinteleapta, iar efectul ei dezastruos. Copiii educati in acest fel vor fi lipsiti de hotarare si de capacitatea de a lua decizii. Ei nu sunt invatati sa actioneze din principiu; puterile de judecata nu sunt intarite prin exercitiu. Pe cat posibil, fiecare copil trebuie invatat independenta. Prin exersarea diferitelor facultati, el va afla in ce este cel mai tare si in ce este deficient. Un instructor intelept va da atentie deosebita dezvoltarii trasaturilor mai slabe, astfel incat copilul sa-si poata forma un caracter armonios si bine echilibrat. (FE. p. 57)

4:40 Biblia ca manual

4:41 Primul manual al copilului. - Biblia ar trebui sa fie primul manual al copilului. Din aceasta carte, parintii trebuie sa dea instructiuni intelepte. Cuvantul lui Dumnezeu sa fie facut regula vietii. Frumoasele sale lectii ii invata pe copii ca Dumnezeu este tatal lor si le ofera cunostinte despre caracterul Lui. Prin insuflarea principiilor Bibliei, ei sa invete sa faca dreptate si judecata. (CT. p. 108, 109)

4:42 O carte a fagaduintelor, binecuvantarilor si mustrarilor. - Mama trebuie sa-si pastreze mintea improspatata si aprovizionata cu fagaduintele si binecuvantarile din Cuvantul lui Dumnezeu si, de asemenea, sa aiba in minte lucrurile interzise, pentru ca, atunci cand copiii ei gresesc, sa le poata prezenta, ca o mustrare, cuvintele lui Dumnezeu si sa le arate ca ei intristeaza Duhul lui Dumnezeu. Invatati-i ca aprobarea si zambetele Domnului Isus sunt de mai mare valoare decat lauda sau flatarea celui mai bogat, celui mai puternic sau a celui mai invatat de pe pamant. Conduceti-i la Domnul Isus zi de zi, cu iubire, cu blandete si staruinta. Nu trebuie sa permiteti ca ceva sa intervina intre voi si aceasta lucrare mareata. (R and H. 14 aprilie, 1885)

4:43 Studiul ei zideste caracterul. - Lectiile Bibliei au o influenta morala si religioasa asupra caracterului, pe masura ce sunt puse in practica. Timotei a invatat si a practicat aceste lectii. Marele apostol il lua deoparte si-l intreba adesea cu privire la istoria Scripturii. El ii arata necesitatea de a se feri de orice cale rea si-i spunea ca binecuvantarile vor veni cu siguranta asupra tuturor celor ce sunt credinciosi si sinceri, dandu-le o barbatie nobila si plina de credinta.

4:44 O maturitate nobila din toate punctele de vedere nu vine din intamplare. Ea este rezultatul procesului de modelare a caracterului in primii ani ai tineretii si a practicarii legii lui Dumnezeu in camin. Dumnezeu va binecuvanta eforturile credincioase ale tuturor acelora care-si invata copiii asa cum a cerut El. (L. 33, 1897)

4:45 Ea prezinta iubirea lui Dumnezeu ca o tema placuta. - Copiii din fiecare familie sa fie adusi la mustrarea si invatatura Domnului. Inclinatiile rele trebuie sa fie stapanite, iar temperamentele vicioase, supuse. Copiii sa fie invatati ca ei sunt proprietatea Domnului, cumparati cu sangele Sau pretios si ca nu pot trai o viata de placere si vanitate, facand ce vor, urmarind propriile idei si totusi sa fie numarati printre copiii lui Dumnezeu. Sa fie instruiti cu bunatate si rabdare... Parintii sa-i invete iubirea lui Dumnezeu in asa fel incat sa fie un subiect placut in cercul familiei, iar biserica sa ia asupra ei responsabilitatea hranirii mieilor, ca si a oilor din turma. (R and H. 25 octombrie, 1892)

4:46 Povestirile ei aduc asigurare copilului timid. - Doar sentimentul prezentei lui Dumnezeu poate alunga teama care, pentru copilul timid, ar face viata o povara. El sa-si intipareasca in minte fagaduinta: "Ingerul Domnului tabaraste in jurul celor ce se tem de El si-i scapa din primejdie." Psalm 34,7. Sa citeasca minunata povestire a lui Elisei in cetatea de munte, cand, intre el si ostile de dusmani inarmati, o puternica ceata de ingeri ceresti incercuia muntele. Sa citeasca cum Petru, in inchisoare si condamnat la moarte, a fost vizitat de ingerul lui Dumnezeu; cum ingerul a trecut de garzile inarmate, de usile masive si de poarta de fier cu lacate si gratii conducandu-l pe slujitorul lui Dumnezeu

4:47 afara, in siguranta. Sa citeasca despre acea scena pe mare, cand Pavel, prizonierul, in drumul sau spre judecata si executie, a spus aceste cuvinte de curaj si speranta soldatilor si marinarilor slabiti de munca, de veghere si de foame si purtati de furtuna incoace si incolo: "Fiti cu voie buna, pentru ca nici unul din voi nu va pieri... Un inger al Dumnezeului al caruia sunt eu si caruia Ii slujesc mi s-a aratat azi noapte si mi-a zis: Nu te teme, Pavele; tu trebuie sa stai inaintea Cezarului; si iata ca Dumnezeu ti-a daruit pe toti cei ce merg cu corabia impreuna cu tine." Cu incredere in aceasta fagaduinta, Pavel i-a asigurat pe insotitorii sai: "Nu vi se va pierde nici un par din cap." Asa s-a intamplat. Pentru ca in acea corabie era un om prin care Dumnezeu a putut lucra, intreaga incarcatura de soldati si marinari pagani a fost crutata. "Au ajuns toti teferi la uscat." Fapte 27, 22 - 24; 34; 44.

4:48 Aceste lucruri n-au fost scrise doar ca sa le putem citi si sa ne uimim, ci ca aceeasi credinta care a lucrat in servul lui Dumnezeu din vechime sa poata lucra si in noi. In acelasi fel in care a lucrat in trecut, El va lucra si acum acolo unde sunt inimi increzatoare pentru a fi canale ale puterii Lui. (Ed. p. 255, 256)

4:49 Fiti tari in credinta si invatati-i pe copiii vostri ca noi suntem cu totul dependenti de Dumnezeu. Cititi-le povestirea celor patru tineri evrei si impresionati-le mintea cu o intelegere a influentei bune ce a fost exercitata in timpul lui Daniel datorita unei stranse adeziuni la principii. (MS. 33, 1909)

4:50 Faceti lectiile Bibliei simple. - Parintii sa-i invete pe copiii lor lectii din Biblie, facandu-le asa de simple incat sa poata fi intelese cu usurinta. (L. 189, 1903)

4:51 Invatati-i pe copiii vostri ca poruncile lui Dumnezeu trebuie sa devina regula vietii lor. Imprejurarile pot sa-i desparta de parintii si de

4:52 familiile lor, dar lectiile de instruire date in copilarie si tinerete vor fi pentru ei o binecuvantare pe tot parcursul vietii. (MS. 57, 1987)

4:53 Cartea naturii

4:54 O sursa constanta de invatatura. - Dupa Biblie, natura trebuie sa fie urmatorul nostru manual. (6T. p. 185)

4:55 Natura ofera o sursa constanta de invatatura si incantare pentru copilasul care inca nu este in stare sa citeasca pagini tiparite sau sa fie introdus in rutina scolii. Inima inca neimpietrita de contactul cu raul recunoaste imediat Prezenta care strabate toate lucrurile create. Urechea, netocita deocamdata de zgomotul lumii, este atenta la Vocea care vorbeste prin intermediul naturii. Iar pentru cei mai mari, care au mereu nevoie ca ea sa le aminteasca in mod tacut lucrurile spirituale si vesnice, invatatura naturii va fi nu mai putin o sursa de placere si instruire. (Ed. pag. 100)

4:56 Folosita ca manual in Eden. - Intreaga lume naturala este destinata a fi traducatorul lucrurilor lui Dumnezeu. Pentru Adam si Eva, in caminul lor din Eden, natura era plina de cunostinta lui Dumnezeu, bogata in instructiuni divine. Intelepciunea vorbea ochiului si era primita in inima pentru ca ei comunicau cu Dumnezeu in lucrurile create de El. (CT. p. 186)

4:57 Cartea naturii ce-si desfasura lectiile vii inaintea lor oferea o sursa nesecata de invatatura si bucurie. Pe fiecare frunza a padurii, pe fiecare stanca a muntilor, pe fiecare stea stralucitoare, pe pamant, pe mare si pe cer era scris Numele lui Dumnezeu. Locuitorii Edenului aveau de-a face cu creatiunea insufletita si neinsufletita - cu frunza, cu floarea, cu pomul si cu fiecare faptura vie, de la leviatanul din apa pana la atomul din raza soarelui - patrunzand in tainele vietii lor.

4:58 Marirea lui Dumnezeu in ceruri, nenumaratele lumi in mersul lor plin de randuiala, "plutirea norilor" (Iov 37, 16), misterele luminii si sunetului, zilei si noptii, toate erau obiecte de studiu pentru elevii primei scoli de pe pamant. (Ed. p. 21)

4:59 Lectii adaugate dupa cadere. - Cu toate ca pamantul era impovarat de blestem, totusi trebuia ca natura sa ramana cartea de studiu a oamenilor. Acum nu mai putea reprezenta doar binele, caci raul era de fata pretutindeni si pata pamantul, marea si cerul cu atingerea lui profanatoare. Acolo unde odata statea scris numai caracterul lui Dumnezeu, cunostinta binelui, acum se afla si caracterul lui Satana, cunostinta raului, ca un inlocuitor. Omul trebuia sa primeasca avertizari cu privire la urmarile pacatului de la natura, aceasta dand acum pe fata cunostinta binelui si raului. (Id. p. 26)

4:60 Natura ilustreaza lectii biblice. - Scriitorii Bibliei folosesc multe ilustratii din natura. Observand lucrurile din lumea naturii, vom putea intelege mult mai bine invataturile Cuvantului lui Dumnezeu, sub calauzirea Duhului Sfant. (Id. p. 120)

4:61 In lumea naturala, Dumnezeu a pus in mainile oamenilor cheia cu care sa descuie visteriile Cuvantului Sau. Lucrurile nevazute sunt ilustrate prin lucruri care se vad; intelepciunea divina, adevarul vesnic, mila infinita sunt intelese prin lucrurile create de Dumnezeu. (CT. p. 187, 188)

4:62 Copiii trebuie incurajati sa cerceteze afara, in natura, lucrurile ce ilustreaza invataturile Bibliei si sa vada in Biblie asemanarile scoase din natura. Ei ar trebui sa gaseasca, atat in natura cat si in Sfintele Scripturi, orice obiect ce reprezinta pe Hristos si tot ceea ce a folosit El pentru reprezentarea adevarului. In acest fel, ei pot invata sa-L vada in pom

4:63 si vita, in crin si trandafir, in soare si stea. Ei pot invata sa-I auda glasul in cantecul pasarilor, in fosnetul copacilor, in rostogolirea tunetului si in muzica marii si fiecare obiect din natura le va repeta invataturile Sale pretioase.

4:64 Pentru aceia care se alipesc astfel de Hristos, pamantul nu va mai fi un loc singuratic si pustiu. El va fi casa tatalui sau, plina de prezenta Aceluia care odata a locuit printre oameni. (Ed. p. 120)

4:65 Biblia explica misterele naturii. - Pe masura ce copilul vine in contact cu natura, va avea motive de nedumerire. El nu poate vedea decat forte ce se opun una alteia. Aici natura va trebui explicata. Privind asupra raului manifestat chiar in lumea naturala, toti au de invatat aceeasi lectie trista - "un vrajmas a facut lucrul acesta." Matei 13, 28.

4:66 Numai in lumina ce straluceste de pe Golgota pot fi intelese bine invataturile naturii. Prin istoria Betleemului si a crucii sa fie aratat cum binele trebuie sa invinga raul si cum fiecare binecuvantare ce o primim este un dar al mantuirii.

4:67 Spinii si maracinii, palamida si neghina reprezinta raul care degradeaza si distruge. In pasarea ce canta si in floarea ce se deschide, in ploaie si in lumina soarelui, in briza verii si in roua gingasa, in zecile de mii de lucruri ale naturii, de la stejarul padurii pana la vioreaua ce infloreste la radacina lui se poate vedea iubirea care restaureaza. (Id. p. 101)

4:68 Lectii din scoala ideala. - Dupa cum locuitorii Edenului invatau din paginile naturii, dupa cum Moise deslusea scrisul mainii lui Dumnezeu prin campiile si muntii Arabiei, iar Copilul Isus pe dealurile Nazaretului, tot la fel

4:69 copiii de astazi pot invata despre El. Cele nevazute sunt ilustrate prin cele vazute. (Id. p. 100)

4:70 Cultivati dragostea pentru natura. - Mama... sa gaseasca timp sa cultive in ea insasi si in copiii ei dragoste pentru lucrurile frumoase din natura. Sa le arate aureolele raspandite pe ceruri, miile de forme ale frumusetii ce impodobesc pamantul si apoi spuneti-le despre Cel care le-a facut pe toate. Ea poate sa indrepte astfel mintile lor tinere inspre Creator si sa trezeasca in inimile lor respect si iubire pentru Datatorul oricarei binecuvantari. Campiile si dealurile - camera de audienta a naturii - ar trebui sa fie sala de clasa pentru copilasi. Comorile ei ar trebui sa fie manualul lor. Lectiile intiparite in acest fel in mintea lor nu vor fi uitate curand...

4:71 Parintii pot face mult legandu-si copiii de Dumnezeu, incurajandu-i sa iubeasca lucrurile naturii pe care El li le-a dat si sa recunoasca mana Datatorului in tot ce primesc. Terenul inimii poate fi pregatit in acest fel de timpuriu pentru sadirea pretioaselor seminte ale adevarului care, la vremea potrivita, vor incolti si vor aduce un seceris bogat. (ST. 6 decembrie, 1877)

4:72 Uniti-va cu pasarile in cantece de lauda. - Mai ales cei mici trebuie sa vina in legatura cu natura. In loc de a-i inlantui in catusele modei, lasati-i sa fie liberi ca mieii, sa se joace in raza dulce si proaspata a soarelui. Aratati-le arbustii si florile, iarba placuta si copacii infrunziti, si obisnuiti-i cu formele lor frumoase, variate si delicate. Invatati-i sa vada intelepciunea si iubirea lui Dumnezeu in lucrurile create de El si pe masura ce inimile lor se umplu de bucurie si iubire recunoscatoare, lasati-i sa se uneasca cu pasarile in cantarile lor de lauda.

4:73 Educati-i pe copii si tineri sa se gandeasca la lucrarile

4:74 marelui Maestru Artist si sa imite frumusetile atractive ale naturii in construirea caracterului lor. Pe masura ce iubirea lui Dumnezeu le castiga inimile, lasati-i sa aduca in vietile lor frumusetea sfinteniei si astfel isi vor folosi capacitatile pentru a binecuvanta pe altii si pentru a onora pe Dumnezeu. (CT. p. 188)

4:75 De la natura aratati spre Dumnezeul naturii. - Copiilor trebuie sa le fie date lectii ce vor hrani in ei curajul de a rezista raului. Indreptati-le atentia de la natura spre Dumnezeul naturii si ei vor deveni astfel familiarizati cu Creatorul. "Cum il pot invata cat mai bine pe copilul meu sa serveasca si sa onoreze pe Dumnezeu?" sa fie intrebarea care sa preocupe mintile parintilor. Daca intreg cerul este interesat in binele omenirii, noi sa nu ne dam silinta sa facem tot ce ne sta in putere pentru binele copiilor nostri? (MS. 29, 1886) Studiul naturii intareste mintea. - Slava lui Dumnezeu este manifestata in lucrarea mainilor Sale. Aici sunt taine prin cercetarea carora mintea va deveni puternica. Minti ce au fost distrate si asupra carora s-a facut abuz prin citirea de literatura fictiva pot avea in natura o carte deschisa si pot citi adevarul in lucrarile lui Dumnezeu din jurul lor. Toti pot gasi teme de studiu in simpla frunza din copacul padurii, in firele de iarba ce acopera pamantul cu covorul lor verde si catifelat, in plante si flori, in copacii falnici ai codrului, in muntii grandiosi si stancile de granit, in neodihnitul ocean pururea in miscare, in pretioasele nestemate de lumina presarate pe bolta cerului pentru a face noaptea frumoasa, in nesfarsitele bogatii ale razelor de soare si in aureola solemna a lunii, in frigul iernii, caldura verii si succesiunea anotimpurilor, in ordinea si armonia perfecta, guvernata de puterea infinita; iata subiecte ce necesita atat o gandire profunda cat si o exersare a imaginatiei.

4:76 Daca cei usuratici si cautatori de placeri si-ar lasa mintea sa se ocupe de lucruri reale si adevarate, inima nu poate decat sa fie umpluta de respect, iar ei vor adora pe Dumnezeul naturii. Contemplarea si studiul caracterului lui Dumnezeu, descoperit in lucrurile create de El, va deschide un camp de gandire ce va distrage mintea de la placerile josnice care corup si slabesc vitalitatea. Cunoasterea lucrarilor si cailor lui Dumnezeu, pe care abia putem incepe s-o obtinem in aceasta lume, va fi continuata de-a lungul vesniciei. Dumnezeu i-a asigurat omului subiecte de cugetare ce vor stimula orice activitate a mintii. Putem citi caracterul Creatorului in cerurile de sus si in pamantul de jos, umpland inima cu recunostinta si multumire. Fiecare nerv si simt va raspunde expresiilor iubirii lui Dumnezeu descoperite in lucrarile Sale minunate. (4T. p. 581)

4:77 Natura si Biblia erau manualele lui Isus. - Educatia Sa {a lui Isus} a fost obtinuta din surse stabilite de cer: din munca utila, din studiul Scripturilor, din natura si din experientele vietii - manualele lui Dumnezeu pline cu instructiuni pentru toti aceia care au mana binevoitoare, ochi care sa vada si inima gata sa inteleaga. (MH. p. 400)

4:78 Familiarizarea Lui intima cu Scripturile arata cat de sarguincios au fost dedicati studiului Cuvantului lui Dumnezeu anii de la inceputul vietii Sale. Raspandita peste tot inaintea Lui era marea biblioteca a lucrurilor create de Dumnezeu. El, care a facut toate lucrurile, studia acum lectiile pe care propria Sa mana le-a scris pe pamant, pe mari si pe cer. Departe de caile nesfinte ale lumii, El a adunat comori de stiinta din natura. A studiat viata plantelor, a animalelor si a omului. Chiar din primii Sai ani a fost stapanit de o singura tinta: sa traiasca pentru a face pe altii fericiti. Pentru lucrul acesta a

4:79 gasit resurse in natura. In timp ce studia viata plantelor si animalelor, noi idei de cai si mijloace pentru aceasta Ii scanteiau in minte...

4:80 In felul acesta, in timp ce El se straduia sa inteleaga cauza lucrurilor, I-a fost dezvaluita importanta Cuvantului si a lucrarilor lui Dumnezeu. Isus era ajutat de fiinte ceresti si cultiva cugete si legaturi sfinte. De la prima licarire de inteligenta, El crestea necontenit in har spiritual si in cunoasterea adevarului.

4:81 Fiecare copil poate dobandi cunostinte asa cum a facut Isus. Atunci cand incercam sa-L cunoastem pe Tatal ceresc din Cuvantul Sau, ingerii se vor apropia de noi, mintea ne va fi fortificata, iar caracterul, inaltat si innobilat. (DA. p. 70, 71)

4:82 Mai tarziu folosita de El in invataturile Sale. - Marele Invatator ii aducea pe ascultatorii Sai in contact cu natura pentru ca ei sa poata auzi glasul ce vorbeste in toate lucrurile create. Pe masura ce inimile lor deveneau sensibile, iar mintile receptive, El ii ajuta sa inteleaga invataturile spirituale ale scenelor asupra carora isi odihneau privirea. Parabolele, cu ajutorul carora Ii placea sa dea invatatura despre adevar, arata cat de deschis era spiritul Lui fata de influentele naturii si cat de mult Ii placea sa scoata invataturi spirituale din lucrurile obisnuite ale vietii de fiecare zi.

4:83 Pasarile din vazduh, crinii de pe camp, semanatorul si samanta, pastorul si oaia - cu acestea a ilustrat Hristos adevarul cel vesnic. De asemenea, El a mai scos si ilustratii din evenimentele vietii, fapte din experienta de toate zilele a ascultatorilor: aluatul, comoara ascunsa, margaritarul, navodul, drahma pierduta, fiul ratacitor, casa pe stanca si cea pe nisip. In invataturile Sale era ceva ce interesa orice minte si facea apel la orice inima.

4:84 Astfel datoria zilnica, in loc de a fi o simpla munca mecanica, lipsita de ganduri inalte, devenea luminata si inaltata prin amintirea constanta a lucrurilor spirituale si nevazute.

4:85 Asa ar trebui si noi sa invatam. Copiii sa invete a vedea in natura o expresie a iubirii si intelepciunii lui Dumnezeu; lasati ca gandurile despre El sa fie in legatura cu pasarile, florile si pomii; lasati toate lucrurile vazute sa fie talmacitorii celor nevazute si toate evenimentele vietii sa devina mijloace de invatatura divina.

4:86 Pe masura ce ei studiaza in felul acesta invataturile din toate lucrurile create si din toate experientele vietii, aratati-le ca aceleasi legi care guverneaza lucrurile naturii si evenimentele din viata trebuie sa ne conduca si pe noi; ca ele sunt date spre binele nostru si ca numai in ascultare de ele putem gasi adevarata fericire si adevaratul succes. (Ed. p. 102, 103)

4:87 Lectii practice din cartea naturii

4:88 Vocea lui Dumnezeu in lucrarea mainilor Sale. - Oriunde ne-am indrepta, auzim vocea lui Dumnezeu si vedem lucrarea mainilor Sale. De la prabusirea cutremuratoare a tonului profund de tunet si mugetul neincetat al batranului ocean pana la cantecele voioase ce fac padurea sa rasune de melodie, zecile de mii de voci ale naturii proclama slava Sa. Muntii cei vesnici vorbesc despre puterea Lui. Copacii fluturandu-si stindardele verzi in lumina soarelui, si florile in frumusetea lor delicata arata spre Creatorul lor. Verdele viu ce acopera pamantul cafeniu ca un covor vorbeste despre grija lui Dumnezeu pentru cele mai umile creaturi ale Sale. Pesterile marii si adancimile pamantului isi dezvaluie comorile. Cel care a asezat perlele in ocean si ametistul si hrisolitul intre stanci este un iubitor de frumos. Soarele, inaltandu-se pe ceruri, este o reprezentare a Aceluia care este viata si lumina a tot ceea ce a facut El. Toata stralucirea si frumusetea ce impodobesc pamantul si lumineaza cerurile vorbesc despre Dumnezeu.

4:89 Vom putea atunci, in bucuria adusa de darurile Lui, sa uitam pe Daruitor? Mai degraba acestea sa ne conduca la contemplarea bunatatii si iubirii Sale. Fie ca tot ceea ce este frumos in caminul nostru pamantesc sa ne aminteasca de raul de cristal si de campiile verzi, de unduirea pomilor si de fantanile cu apa vie, de cetatea stralucitoare si de cantaretii imbracati in haine albe din caminul nostru ceresc - acea lume a frumusetii pe care nici un artist n-o poate picta si nici o

4:90 limba muritoare n-o poate descrie. "Ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit; asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc." 1 Corinteni 2, 9. (CT. p. 54, 55)

4:91 Despre iubirea si caracterul lui Dumnezeu. - Mamele... n-ar trebui sa fie atat de absorbite de lucrurile artificiale si impovarate de griji incat sa nu aiba timp sa-si educe copiii din marea carte a lui Dumnezeu, natura, impresionand mintile lor tinere cu frumusetile florilor si ale mugurilor ce se deschid. Copacii cei inalti si pasarile dragalase inaltandu-si cantecele catre Creatorul lor vorbesc simturilor lor despre bunatatea, mila si bunavointa lui Dumnezeu. Fiecare frunza si floare, cu nuantele lor variate, inmiresmand aerul, ii invata ca Dumnezeu este iubire. Tot ceea ce este bun, placut si frumos in aceasta lume le vorbeste despre iubirea Tatalui nostru ceresc. Ei pot distinge astfel caracterul lui Dumnezeu in lucrurile create de El. (ST. 5 august, 1875)

4:92 Despre perfectiunea lui Dumnezeu. - Dupa cum lucrurile din natura isi arata aprecierea fata de Maestrul Lucrator facand tot ce pot mai bine pentru a infrumuseta pamantul si pentru a reprezenta perfectiunea lui Dumnezeu, tot la fel fiintele omenesti ar trebui sa se straduiasca sa reprezinte desavarsirea lui Dumnezeu in sfera lor, permitandu-I sa lucreze in ei planurile Lui de dreptate, mila si bunatate. (L. 47, 1903)

4:93 Despre Creator si Sabat. - Cine ne da lumina soarelui ce face pamantul sa rodeasca si sa produca? Si cine ne da ploile roditoare? Cine ne-a dat cerul de sus, soarele si stelele de pe cer? Cine ti-a dat ratiune si vegheaza asupra ta zi de zi?... Ori de cate ori privim lumea, ni se aminteste de mana puternica a lui Dumnezeu

4:94 care a chemat-o la existenta. Bolta de deasupra capetelor noastre si pamantul de jos, acoperit cu un covor de verdeata, amintesc de puterea lui Dumnezeu si de grija Lui iubitoare. El ar fi putut face iarba maro sau neagra, dar Dumnezeu este un iubitor de frumos si de aceea ne-a dat lucruri frumoase la care sa privim. Cine ar putea picta florile cu nuantele lor delicate in care El le-a imbracat?...

4:95 Nu putem avea alt manual mai bun decat cartea naturii. "Uitati-va... la crinii de pe camp: ei nici nu torc, nici nu tes; totusi va spun ca nici chiar Solomon, in toata slava lui, nu s-a imbracat ca unul din ei." Lasati mintile copiilor vostri sa fie inaltate spre Dumnezeu. Pentru aceasta ne-a dat El ziua a saptea si ne-a lasat-o ca un memorial al creatiunii. (MS. 16, 1895

4:96 Ascultare de lege. - Aceeasi putere care sustine natura lucreaza si in om. Aceleasi legi marete care conduc atat steaua cat si atomul, stapanesc si viata omeneasca. Legile ce guverneaza activitatea inimii, regland curgerea curentului de viata prin corp, sunt legile puternicei Inteligente care are stapanirea asupra sufletului. De la El purcede toata viata. Numai in armonie cu El se poate gasi adevarata sfera de activitate a vietii. Pentru toate lucrarile creatiunii Sale, conditia este aceeasi: o viata mentinuta prin primirea vietii lui Dumnezeu, o viata traita in armonie cu vointa Creatorului. A incalca legea Sa din punct de vedere fizic, mintal sau moral inseamna a iesi din armonia universului si a introduce discordia, anarhia si ruina.

4:97 Pentru cel care invata sa interpreteze astfel invataturile ei, intreaga natura devine elucidata; lumea este un manual, iar viata o scoala. Unitatea omului cu natura si cu Dumnezeu, domnia universala a legii si urmarile pacatului

4:98 nu intarzie sa aiba o inraurire asupra mintii si a formarii caracterului. Acestea sunt lectii de care copiii nostri au nevoie. (Ed. p. 99, 100)

4:99 Alte lectii din legile naturii. - In cultivarea sufletului, lucratorul atent va gasi ca inaintea lui se deschid comori despre care nici n-a visat macar. Nimeni nu poate avea succes in agricultura sau gradinarit daca nu da atentie legilor implicate in aceasta lucrare. Trebuie sa fie studiate necesitatile fiecarui soi de plante. Varietati diferite necesita soluri si ingrijiri diferite, iar cheia succesului este lucrarea in acord cu legile care le guverneaza pe fiecare.

4:100 Atentia necesara la rasadire, pentru ca nici un fir de radacina sa nu fie inghesuit sau rau asezat, grija pentru plantele tinere, taierea si udarea, adapostirea de inghet noaptea, de soare ziua, ferirea de buruieni, boli si insecte daunatoare, ingrijirea si aranjarea, nu numai ca invata lectii importante privind dezvoltarea caracterului, dar chiar lucrarea in sine este un mijloc de dezvoltare. Cultivarea ingrijirii, rabdarii, atentiei in lucrurile mici si ascultarii fata de lege ofera cea mai aleasa educatie.

4:101 Contactul neintrerupt cu tainele vietii si cu farmecul naturii, precum si delicatetea necesara intretinerii acestor obiecte minunate ale creatiunii lui Dumnezeu tinde sa stimuleze inteligenta, sa innobileze si sa inalte caracterul, iar invataturile primite il pregatesc pe lucrator ca in contactul cu alte minti sa aiba mai mult succes. (Id. p. 111, 112)

4:102 Lectii din semanarea semintei. - Parabola semanatorului si a semintei transmite o profunda lectie spirituala. Samanta reprezinta principiile semanate in inima, iar cresterea lor, dezvoltarea caracterului. In aceasta privinta transformati invatatura in practica. Copiii pot pregati solul

4:103 si semana samanta. In timp ce ei lucreaza, parintele sau invatatorul le poate explica despre gradina inimii cu semintele bune sau rele semanate acolo si despre faptul ca inima trebuie pregatita pentru semintele adevarului in acelasi fel in care este pregatita gradina pentru samanta naturala. Pe masura ce planta creste poate fi continuata observarea legaturii dintre semanatul natural si cel spiritual. (CT. p. 142)

4:104 Cand samanta este aruncata in pamant ei pot sa predea invatatura despre moartea lui Hristos, iar cand rasare firul, invatatura despre inviere. (Ed. p. 111)

4:105 Gradina inimii trebuie cultivata. - Cultivarea solului furnizeaza mereu invataturi. Nimeni nu se poate astepta ca o bucata de pamant nelucrat sa-i aduca vreodata o recolta. Lucratul pamantului, semanatul si ingrijirea culturilor necesita harnicie si staruinta. Tot astfel trebuie sa fie si in semanatul spiritual. Gradina inimii trebuie cultivata, solul brazdat prin pocainta, iar plantele cele rele care sufoca granele bune trebuie smulse. Dupa cum pamantul odata acoperit de maracini poate fi readus intr-o stare buna numai prin munca staruitoare, tot astfel inclinatiile rele ale inimii pot fi invinse numai prin efort serios in numele si in puterea lui Hristos. (Ibid.)

4:106 Cresterea in har. - Spuneti-le copiilor vostri despre puterea facatoare de minuni a lui Dumnezeu. Pe masura ce ei studiaza marele manual al naturii, Dumnezeu le va impresiona mintile. Semanatorul isi ara pamantul si seamana samanta, dar el nu poate face plantele sa creasca. Trebuie sa depinda de puterea lui Dumnezeu ca El sa faca ceea ce nici o putere omeneasca nu poate face. Domnul pune puterea Lui vitala in samanta facand-o sa rasara la viata. Sub grija Sa, germenele vietii strabate crusta tare ce-l tine inchis ca intr-o carapace si rasare pentru a aduce rod. Mai intai apare

4:107 firul, apoi spicul, apoi graul deplin in spic. Pe masura ce li se povesteste copiilor despre lucrarea pe care o face Dumnezeu pentru samanta, ei invata taina cresterii in har. (CT. p. 124, 125)

4:108 Inaltandu-te deasupra mediului inconjurator. - In America avem nuferi de apa. Aceste flori frumoase ies deasupra curate, fara pata, perfecte, fara vreun defect. I-am spus fiului meu: "As vrea sa te straduiesti sa-mi aduci acel nufar cu tulpina cat mai aproape de radacina. Vreau sa intelegi ceva din asta."

4:109 Mi-a adus un manunchi de nuferi si i-am privit. Toti erau plini de canale deschise, iar tulpinile acumulau calitatile nisipului curat de jos, dezvoltand nufarul pur si fara pata. El a respins tot malul. A refuzat orice lucru neplacut si s-a dezvoltat in curatia lui.

4:110 In acelasi fel trebuie sa ne educam copiii in aceasta lume. Lasati ca mintea si inima sa invete cine este Dumnezeu, cine este Hristos si ce inseamna sacrificiul pe care l-a facut pentru noi. Ei sa-si absoarba curatia, virtutea, farmecul, politetea, dragostea si stapanirea de sine de la Izvorul a toata puterea. (MS. 43a, 1894)

4:111 Lectii despre adevar si staruinta. - "Intreaba dobitoacele si te vor invata; pasarile cerului si iti vor spune... si pestii marii iti vor povesti." "Du-te la furnica... vezi intelepciunea ei." "Priviti pasarile" "Uitati-va cu bagare de seama la corbi." Iov 12, 7. 8; Proverbe 6, 6; Matei 6, 26; Luca 12, 24.

4:112 Noi nu trebuie doar sa-i povestim copilului despre aceste creaturi ale lui Dumnezeu, ci insasi animalele sa-i fie

4:113 invatatorii. Furnicile predau lectia harniciei rabdatoare, a staruintei in a invinge piedicile, a prevederii pentru viitor. Pasarile ne invata lectia pretioasa a increderii. Tatal nostru ceresc le poarta de grija; dar ele trebuie sa-si adune hrana, sa-si construiasca cuiburile si sa-si creasca puii. In fiecare clipa ele sunt expuse dusmanilor care cauta sa le distruga. Totusi cat de voioase merg la lucrul lor! Ce pline de bucurie sunt cantecele lor!

4:114 Cat de frumos descrie psalmistul grija lui Dumnezeu pentru vietuitoarele padurilor:

4:115 "Muntii cei inalti sunt pentru tapii salbatici, Iar stancile sunt adapost pentru iepuri." Psalm 104, 18.

4:116 El trimite izvoarele sa alerge printre dealuri unde pasarile isi au locuinta "si fac sa le rasune glasul printre ramuri". Psalm 104, 12. Toate creaturile padurilor si dealurilor sunt o parte din marea Sa gospodarie. El Isi deschide mana si satisface "dorinta a tot ce are viata". Psalm 145, 16. (Ed. p. 117, 118)

4:117 Insectele invata harnicia. - Harnica albina da oamenilor inteligenti un exemplu pe care ei ar face bine sa-l invete. Aceste insecte pastreaza ordine perfecta si nici un lenes nu este ingaduit in stup. Ele isi indeplinesc lucrul incredintat cu o intelepciune si o activitate ce depasesc puterea noastra de intelegere... Inteleptul ne atrage atentia asupra lucrurilor mici ale pamantului: "Du-te la furnica, lenesule; uita-te cu bagare de seama la caile ei si intelepteste-te! Ea n-are nici capetenie, nici priveghetor, nici stapan; totusi isi pregateste hrana vara si strange de-ale mancarii in timpul secerisului." "Furnicile, care nu sunt un popor tare, totusi isi pregatesc hrana vara." Putem invata de la acesti mici invatatori o lectie a credinciosiei. Cat de utile ar deveni capacitatile noastre daca ne-am perfectiona cu aceeasi staruinta facultatile cu care ne-a inzestrat un Creator atotintelept.

4:118 Ochiul lui Dumnezeu este asupra celei mai mici din creaturile Sale; nu priveste El oare si la om, facut dupa chipul Sau si nu cere de la el sa dea inapoi potrivit cu avantajele ce le-a primit? (4T. p. 455, 456)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: