English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 24


24:1 SECTIUNEA XVIII - 2

24:2 Sabatul, ziua bucuriei

24:3 Desconsiderarea sabatului este predominanta. - Mi-a fost aratat ca foarte multi parinti care pretind a crede solia solemna pentru acest timp, nu si-au educat copiii pentru Dumnezeu. Ei nu si-au impus restrictii si au fost iritati cand cineva a incercat sa le puna limite. Ei nu si-au determinat copiii sa se ataseze de altarul Domnului in fiecare zi prin credinta vie. Multora dintre acesti tineri li s-a permis sa calce porunca a patra, cautand placerea lor in ziua sfanta a lui Dumnezeu. Ei nu au simtit nici o mustrare de constiinta colindand strazile in sabat ca sa se distreze. Multi merg unde le place si fac ce vor, iar parintii se tem atat de mult sa nu-i supere incat, imitand modul de conducere al lui Eli, nu le dau copiilor nici un fel de porunci.

24:4 In final, acesti tineri pierd tot respectul pentru sabat si nu au nici o placere pentru adunarile religioase sau pentru lucrurile sfinte si vesnice. (5 T. p. 36, 36)

24:5 Dati atentie primului cuvant din porunca a patra. - "Adu-ti aminte" este asezat chiar la inceputul poruncii a patra. Parinti, voi insiva aveti nevoie sa va aduceti aminte de sabat ca sa-l sfintiti. Daca faceti aceasta, le dati copiilor o invatatura corespunzatoare si ei vor venera ziua sfanta a lui Dumnezeu... Este nevoie de educatie crestina in familiile noastre. In tot cursul saptamanii aveti in vedere sabatul sfant al Domnului, deoarece acea zi trebuie dedicata servirii lui Dumnezeu. Ea este o zi in care mainile trebuie sa se odihneasca de ocupatiile zilnice, iar nevoilor sufletului sa li se acorde o atentie deosebita. (MS. 57, 1897)

24:6 Cand sabatul este amintit in felul acesta, nu li se va ingadui lucrurilor vremelnice sa navaleasca asupra celor spirituale. Nici o datorie ce apartine celor sase zile lucratoare nu va fi lasata pentru sabat. Energiile noastre nu vor fi atat de epuizate in timpul saptamanii, incat in ziua in care Domnul S-a odihnit si a fost intarit, noi sa fim prea istoviti sa ne angajam in serviciul Lui. (6 T. p. 354)

24:7 Faceti din vineri ziua de pregatire. - Pregatirea pentru sabat sa fie terminata vineri. Vedeti ca toate hainele sa fie pregatite si mancarea terminata, pantofii lustruiti si baia facuta. Acest lucru este posibil daca faceti din el o regula. Sabatul nu este destinat reparatului hainelor, gatitului mancarii, cautarii de placere sau vreunei alte preocupari lumesti. Inainte de apusul soarelui toate lucrarile lumesti sa fie lasate deoparte si toate ziarele lumesti sa fie date la o parte din vedere. Parinti, explicati-le copiilor ceea ce faceti si scopul pentru care procedati in felul respectiv, iar ei sa ia parte cu voi in pregatirea pentru a tine sabatul potrivit cu porunca. (Id. p. 355, 356)

24:8 In multe familii {in sabat} cizmele si pantofii sunt lustruiti si periati, cusaturile facute, numai pentru ca aceste lucruri marunte nu au fost facute vineri. Ei nu si-au "adus aminte de ziua de sabat ca s-o sfinteasca."...

24:9 Vineri trebuie avut grija de hainele copiilor. In timpul saptamanii ele trebuie sa fie toate pregatite de mainile lor, sub indrumarea mamei, asa ca sa poata fi imbracate in liniste, fara confuzie, fara graba sau vorbire nechibzuita. (MS. 57, 1897)

24:10 Mai exista o lucrare careia ii trebuie acordata atentie in ziua de pregatire. In aceasta zi, toate neintelegerile dintre

24:11 frati, fie in familie, fie in biserica, trebuie date la o parte. (6 T. p. 356)

24:12 Sabatul se deschide cu serviciu de inchinare in familie. - Inainte de apusul soarelui, membrii familiei sa se adune pentru a citi Cuvantul lui Dumnezeu, a canta si a se ruga. Aici este nevoie de reforma deoarece multi au dat dovada de neglijenta. Avem nevoie sa ne marturisim lui Dumnezeu si unii altora. Trebuie sa incepem din nou sa facem aranjamente ca fiecare membru al familiei sa poata fi pregatit sa onoreze ziua pe care Dumnezeu a binecuvantat-o si a sfintit-o. (Id. p. 367, 357)

24:13 Orele sabatului nu sunt ale noastre, ci ale lui Dumnezeu. - Dumnezeu ne-a dat toate cele sase zile in care sa ne facem lucrul si a pastrat numai una pentru El. Aceasta trebuie sa fie o zi de binecuvantare pentru noi, o zi in care sa lasam la o parte toate problemele noastre pamantesti si sa ne indreptam gandurile asupra lui Dumnezeu si asupra cerului. (MS. 3, 1879)

24:14 Cand se apropie sabatul, trebuie sa punem o straja asupra noastra insine si asupra faptelor si cuvintelor noastre ca nu cumva sa-L jefuim pe Dumnezeu insusindu-ne timpul care este in mod strict al Domnului. Nu trebuie sa facem si nici sa nu le permitem copiilor nostri sa faca vreun fel de lucrare pentru intretinere sau orice altceva ce ar fi putut fi facut in cele sase zile lucratoare. Vinerea este ziua de pregatire. Atunci este timpul dedicat pregatirii necesare pentru sabat, pentru a ne gandi si a conversa despre aceasta zi. Nu trebuie spus sau facut ceva ce in ochii cerului ar fi privit ca incalcare a sabatului sfant. Dumnezeu nu ne cere doar sa ne abtinem de la lucrul fizic in sabat, ci si mintea sa fie disciplinata sa se ocupe de subiecte sacre. Porunca a patra este de fapt calcata prin discutii

24:15 despre lucruri lumesti sau prin angajarea in conversatii usoare sau marunte. Spunand orice ne vine in minte inseamna a vorbi cuvintele noastre. Orice deviere de la calea dreapta ne duce in robie si condamnare. (2 T. p. 702, 703)

24:16 Timpul sabatului este prea valoros ca sa se doarma. - Nimeni n-ar trebui sa-si ingaduie in timpul saptamanii sa fie atat de absorbit in interesele personale si atat de epuizat de eforturile sale pentru castig lumesc incat in sabat sa nu aiba tarie sau energie pe care s-o ofere servirii lui Dumnezeu. Noi Il jefuim pe Domnul cand devenim necorespunzatori pentru inchinare in ziua Lui cea sfanta. Ne jefuim, de asemenea, pe noi insine, deoarece avem nevoie de caldura si stralucirea tovarasiei, precum si de taria castigata din intelepciunea si experienta altor crestini. (R and H. 13 iunie, 1882)

24:17 Nu va irositi orele pretioase ale sabatului dormind. In sabat dimineata familia trebuie sa fie in miscare devreme. Daca se trezesc tarziu, se naste confuzie si agitare in pregatirea pentru dejun si pentru scoala de sabat precum si graba, inghesuiala si nerabdare. In felul acesta, apar sentimente nesfinte in camin. Sabatul desacralizat astfel devine o plictiseala si sosirea lui este privita mai degraba cu teama decat cu iubire. (6 T. p. 357)

24:18 Mergeti la serviciile divine cu copiii. - Tatii si mamele trebuie sa faca o regula ca in sabat copii lor sa mearga la serviciul divin, regula pe care ei insisi trebuie s-o impuna prin exemplul lor. Este datoria noastra sa poruncim copiilor si casei noastre dupa noi cum a facut Avraam. Prin exemplu, ca si prin invatatura, trebuie sa-i convingem de importanta principiilor religioase. Toti aceia care au incheiat legamantul botezului s-au consacrat in mod solemn serviciului lui Dumnezeu. Ei sunt

24:19 obligati prin legamant a se situa si a-si aseza si copiii acolo unde pot sa obtina toate indemnurile si incurajarile posibile in viata crestina. (R and H. 13 iunie, 1882)

24:20 Nu trebuie sa consideram inchinarea la Dumnezeu o corvoada. Sabatul Domnului trebuie sa fie facut o binecuvantare pentru noi si pentru copiii nostri. Ei trebuie sa-l priveasca ca pe o zi de bucurie, o zi pe care Dumnezeu a sfintit-o; si o vor considera astfel daca sunt educati corespunzator. (MS. 3, 1879)

24:21 Purtati haine frumoase in casa de inchinare. - Multi au nevoie de invatatura cu privire la felul in care sa apara in locasul de inchinare in sabat. Ei nu trebuie sa vina in prezenta lui Dumnezeu in hainele obisnuite purtate in cursul saptamanii. Toti trebuie sa aiba un costum special pentru sabat care sa fie purtat cand merg la serviciul divin in casa lui Dumnezeu. In timp ce nu trebuie sa ne conformam modei lumesti, nu trebuie nici sa fim indiferenti cu privire la infatisarea noastra exterioara. Sa fim ingrijiti si ordonati, totusi fara podoabe. Copiii lui Dumnezeu trebuie sa fie curati inauntru si in afara. (6 T. p. 355)

24:22 Explicati copiilor predica din sabat. - Pastorii sunt angajati intr-o lucrare sacra si solemna, dar si asupra celor ce asculta apasa o responsabilitate la fel de sacra. Ei trebuie sa asculte cu o determinare de a urma instructiunile pe care toti trebuie sa le practice pentru a obtine viata vesnica. Fiecare ascultator trebuie sa se straduiasca sa inteleaga fiecare prezentare a adevarului biblic ca fiind solia lui Dumnezeu adresata lui; s-o primeasca prin credinta si s-o puna in practica in viata de toate zilele. Parintii trebuie sa le explice copiilor cuvintele spuse de la amvon ca si ei sa le poata intelege si sa aiba acea cunostinta care, daca este pusa in practica aduce har si pace din belsug. (MS 41, 1903)

24:23 Pregatiti ceva deosebit pentru masa. - Noi nu trebuie sa pregatim pentru sabat o cantitate mai mare sau o varietate mai bogata de mancare decat pentru celelalte zile. In schimb, mancarea ar trebui sa fie mai simpla si sa se manance mai putin pentru ca mintea sa fie clara si viguroasa sa poata intelege lucrurile spirituale. Mancatul peste masura incetoseaza creierul. Cele mai pretioase cuvinte pot fi auzite dar neapreciate pentru ca mintea este confuza datorita dietei nepotrivite. Mancand peste masura in sabat multi au facut mai mult decat isi dau seama in a dezonora pe Dumnezeu.

24:24 Desi trebuie evitat gatitul in sabat, nu este necesar sa se manance mancare rece. Cand este vreme rece, mancarea pregatita cu o zi inainte sa fie incalzita. Iar mesele, desi simple, sa fie gustoase si atractive. Pregatiti un fel deosebit, ceva ce familia nu are in fiecare zi. (6 T. p. 355)

24:25 Restul zilei este pretios. - Scoala de sabat si serviciul divin ocupa numai o parte a sabatului. Portiunea ramasa familiei poate fi facuta cea mai sacra si mai pretioasa parte a orelor sabatului. Parintii trebuie sa petreaca mult din acest timp cu copiii lor. (Id. p. 358)

24:26 Planificati lecturi si conversatii adecvate. - O, faceti sabatul cea mai placuta si cea mai binecuvantata zi a intregii saptamani...

24:27 Parintii pot si trebuie sa dea atentie copiilor lor, citindu-le cele mai atractive portiuni ale istoriei biblice si educandu-i sa venereze ziua de sabat tinand-o potrivit cu porunca. Acest lucru nu poate fi facut daca parintii nu simt o povara in a-si face copiii interesati. Dar ei pot face sabatul o placere daca urmeaza calea corespunzatoare. Copiii pot fi

24:28 interesati in lecturi bune sau in conversatii despre mantuirea sufletelor lor dar ei trebuie educati si instruiti. Inimii firesti nu-i place sa se gandeasca la Dumnezeu, la cer sau la lucrurile ceresti. Trebuie sa existe o continua respingere a curentului lumesc si a inclinatiilor spre rau si o continua acceptare a luminii ceresti. (R and H. 14 aprilie, 1885)

24:29 Nu fiti indiferenticrata de activitatile copiilor. - Am aflat ca in ziua de sabat multi nu stiu unde le sunt copiii sau ce fac. (R and H. 14 aprilie, 1885) Parinti, mai presus de orice, aveti grija de copii in sabat. Nu le permiteti sa calce ziua sfanta a lui Dumnezeu jucandu-se in casa sau afara. Voi puteti la fel de bine sa calcati sabatul cand ii lasati pe copii sa-l calce. Cand le permiteti sa hoinareasca si sa se joace in sabat, Dumnezeu va priveste pe voi drept calcatori ai sabatului. (R and H. 19 septembrie, 1854)

24:30 Cu copiii in natura. - Parintii isi pot lua copiii afara sa-L vada pe Dumnezeu in natura. Le pot arata florile ce se deschid, mugurii ce se desfac, copacii inalti si firele frumoase de iarba si-i pot invata ca Dumnezeu a facut toate acestea in sase zile, iar in a saptea s-a odihnit si a sfintit-o. In acest fel ei pot imprima lectiile lor de educatie in copii asa incat atunci cand acestia privesc lucrurile din natura, isi vor aminti de marele Creator al tuturor. Gandurile lor vor fi indreptate catre Dumnezeul naturii, catre crearea lumii noastre cand a fost asezata temelia sabatului si cand toti fiii lui Dumnezeu scoteau strigate de bucurie. Mintea copiilor nostri trebuie sa fie impresionata de astfel de lectii.

24:31 Nu trebuie sa-i invatam pe copii sa nu

24:32 se bucure in sabat si ca este gresit sa te plimbi pe-afara. O, nu. Domnul Hristos Isi ducea ucenicii in sabat afara pe malul lacului si-i invata. Predicile Lui in sabat nu erau intotdeauna prezentate intr-o incapere inchisa. (MS. 3, 1879}

24:33 Alte lectii din natura, parabolele. - Invatati-i pe copii sa-L vada pe Hristos in natura. Scoateti-i afara in aer liber, sub copacii nobili, in gradina si invatati-i sa vada iubirea Lui in toate lucrarile minunate ale creatiunii. Invatati-i ca El a facut legi care guverneaza toate vietuitoarele, legi care ne privesc pe noi si ca acestea sunt pentru fericirea si bucuria noastra. Nu-i obositi cu rugaciuni lungi si cu povete plictisitoare, ci, prin parabole din natura, invatati-i ascultarea de legea lui Dumnezeu. (DA. p. 516)

24:34 Oferiti un concept adevarat al caracterului lui Dumnezeu. - Cum pot primi copiii o cunoastere mai corecta a lui Dumnezeu si cum le poate fi mintea mai usor impresionata daca nu petrecand o parte din timpul lor afara, nu jucandu-se, ci in compania parintilor. Mintea lor tanara sa fie pusa in legatura cu Dumnezeu prin scenele frumoase ale naturii, iar atentia sa le fie indreptata catre dovezile iubirii Sale fata de om vazute in lucrurile create de El. Copiii vor fi astfel atrasi si interesati. Ei nu vor fi in pericolul de a asocia caracterul lui Dumnezeu cu tot ce este aspru si sever, ci, privind lucrurile pe care El le-a creat pentru fericirea omului, vor fi condusi sa-L vada ca pe un Parinte bland si iubitor. Ei vor vedea ca interdictiile si poruncile Lui nu sunt facute doar pentru a-I arata puterea si autoritatea. El are in vedere fericirea copiilor Lui. Pe masura ce caracterul lui Dumnezeu imbraca aspectul iubirii, bunavointei, frumusetii si

24:35 atractiei, ei sunt atrasi sa-L iubeasca. Voi le puteti indrepta gandul catre pasarile dragalase ce fac sa rasune vazduhul de cantecele lor voioase, catre firele de iarba si catre florile colorate in chip minunat care, in desavarsirea lor, parfumeaza aerul. Toate acestea declara iubirea si indemanarea Artistului ceresc si arata slava lui Dumnezeu.

24:36 Parinti, de ce sa nu folosim lectiile pretioase pe care Dumnezeu ni le-a dat in cartea naturii, ca sa le oferim copiilor nostri o idee corecta despre caracterul Lui? Aceia care sacrifica modei simplitatea si se inchid departe de frumusetile naturii, nu pot avea inclinatii spirituale. Ei nu pot intelege maiestria si puterea lui Dumnezeu asa cum sunt descoperite in lucrarile create de El, de aceea inima lor nu se insufleteste si nu vibreaza de o noua iubire si de interes, iar ei nu sunt plini de teama, de uimire si veneratie cand Il vad pe Dumnezeu in natura. (2 T. p. 583, 584)

24:37 O zi in care sa traiti viata Edenului. - Valoarea sabatului ca mijloc de educatie este dincolo de estimari. Orice cere Dumnezeu de la noi, ne da inapoi imbogatit si transformat cu propria-I slava...

24:38 Sabatul si familia au fost deopotriva instituite in Eden si in planul lui Dumnezeu sunt indisolubil legate. In aceasta zi, mai mult decat in oricare alta, este posibil sa traim viata Edenului. A fost planul lui Dumnezeu ca membrii familiei sa fie asociati in lucru, in studiu, in inchinare si in recreare avand pe tata drept preot al familiei si pe amandoi parintii ca invatatori si tovarasi ai copiilor lor. Dar, rezultatele pacatului au schimbat conditiile vietii si impiedica in mare masura aceasta asociere. Deseori tatal abia daca vede fetele copiilor lui in timpul saptamanii. El este aproape in intregime lipsit de ocazia de a oferi tovarasie si

24:39 invatatura. Dar iubirea lui Dumnezeu a pus o limita cerintelor muncii. El Isi pune mana iubitoare asupra sabatului si in ziua Lui pastreaza pentru familie ocazia comuniunii cu El, cu natura si unul cu altul. (Ed. p. 250, 251)

24:40 Faceti sabatul o desfatare. - Toti cei ce-L iubesc pe Dumnezeu trebuie sa faca ce pot pentru a transforma sabatul intr-o bucurie sfanta si onorabila. Ei nu pot face asta cautandu-si propriile placeri in distractii pacatoase si interzise. In schimb pot face mult ca sa inalte sabatul in familiile lor si sa-l faca cea mai interesanta zi a saptamanii. Trebuie sa ne dedicam timp in a-i face interesati pe copiii nostri. O schimbare va avea o influenta fericita asupra lor. Putem sa mergem cu ei afara, in aer liber sau sa stam jos, in dumbrava, la lumina soarelui, sa le hranim mintea discutand despre lucrarile lui Dumnezeu inspirandu-i cu iubire si respect si indreptandu-le atentia catre frumoasele lucruri din natura.

24:41 Sabatul trebuie sa fie facut atat de interesant pentru familiile noastre incat sosirea lui sa fie intampinata cu bucurie. Parintii nu pot inalta si onora sabatul mai mult decat planificand mijloace de a da invatatura adecvata familiilor lor, facandu-le interesate in lucruri spirituale si oferindu-le vederi corecte despre caracterul lui Dumnezeu si despre ceea ce cere El de la noi pentru a ne desavarsi caractere crestine si a ajunge la viata vesnica. Parinti, faceti sabatul o desfatare incat copiii vostri sa-l astepte cu nerabdare si sa aiba in inima lor un loc de bun-venit pentru el. (2 T. p. 584, 585)

24:42 O culminatie potrivita in rugaciune si cantare. - Cand soarele apune, glasul rugaciunii si imnul de lauda

24:43 sa marcheze inchiderea orelor sacre si sa invite prezenta lui Dumnezeu in saptamana de lucru cu grijile ei. Astfel parintii pot face din sabat ceea ce ar si trebui sa fie: cea mai voioasa zi a saptamanii. Ei isi pot conduce copiii s-o priveasca drept o desfatare, ziua zilelor, sfanta a Domnului si onorabila. (Id. vol. 6, p. 359)

24:44 Veneratie pentru ceea ce este sfant

24:45 Darul scump al veneratiei. - Un alt dar pretios care trebuie cultivat cu atentie este veneratia. (Ed. p. 242)

24:46 Educarea si instruirea tineretului sa fie de o natura ce sa inalte lucrurile sacre si sa incurajeze devotamentul pur fata de Dumnezeu in casa Lui. Multi din cei ce marturisesc a fi copiii Imparatului ceresc nu au o apreciere adevarata fata de caracterul sacru al lucrurilor vesnice. (5 T. p. 496)

24:47 Dumnezeu trebuie sa fie de temut. - Adevaratul respect fata de Dumnezeu este inspirat de un sentiment al maretiei Lui infinite si de o constientizare a prezentei Lui. Inima fiecarui copil trebuie sa fie profund impresionata de acest sentiment al prezentei Celui nevazut. (Ed. p. 242)

24:48 "Dumnezeu este infricosat in adunarea cea mare a sfintilor si de temut pentru toti cei ce stau in jurul Lui." Psalmul 89, 7.

24:49 Numele Lui trebuie venerat. - De asemenea, trebuie manifestat respect fata de Numele lui Dumnezeu. Acest Nume sa nu fie niciodata rostit cu usurinta sau necugetat. Chiar si in rugaciune trebuie evitata folosirea lui frecventa sau inutila. "Numele Lui este sfant si infricosat." Psalmul 111, 9. Ingerii isi ascund fata cand Il pronunta. Cu cata veneratie trebuie sa-L rostim noi, care suntem cazuti si pacatosi! (Id. p. 243)

24:50 Cuvantul Lui este sacru. - Noi trebuie sa veneram Cuvantul lui Dumnezeu. Sa aratam respect fata de Biblie fara s-o folosim ca pe o carte obisnuita sau sa umblam cu ea cu nepasare. Scripturile nu trebuie sa fie citate niciodata in gluma

24:51 sau interpretate liber pentru a accentua o vorba de duh. "Fiecare cuvant al lui Dumnezeu este curat" "ca argintul incercat in cuptor de pamant si curatit de sapte ori." (Proverbe 30, 5; Psalm 12, 6). (Id. p. 244)

24:52 Copiii trebuie invatati sa respecte orice cuvant care vine din gura lui Dumnezeu. Parintii sa amplifice intotdeauna invataturile legii Domnului inaintea copiilor lor aratand ascultare fata de aceasta lege si traind ei insisi sub controlul lui Dumnezeu. Daca un sentiment al sfinteniei legii pune stapanire pe parinti, el va transforma, cu siguranta, caracterul, convertind sufletul. (R and H. 10 mai 1898)

24:53 Locasul de rugaciune. Dumnezeu este acolo. - In fiecare camin crestin Dumnezeu trebuie sa fie onorat prin jertfa rugaciunii si laudei, dimineata si seara. Copiii trebuie invatati sa respecte si sa adore ora de rugaciune. (CT. p. 110)

24:54 Copilul sa fie invatat sa priveasca timpul si locul rugaciunii ca fiind sacre, precum si serviciul divin de inchinare, deoarece Dumnezeu este acolo. Pe masura ce este manifestat respect in atitudine si comportament, sentimentul care-l inspira va fi aprofundat. (Ed. p. 242, 243)

24:55 Casa lui Dumnezeu este templul Lui cel sfant. - Ar fi bine atat pentru tineri cat si pentru batrani sa studieze, sa mediteze si sa repete adesea acele cuvinte ale Sfintelor Scripturi care arata cum trebuie sa fie privit locul marcat de prezenta lui Dumnezeu.

24:56 "Scoate-ti incaltamintea din picioare", I-a poruncit lui Moise la rugul aprins, , caci locul pe care calci este un pamant sfant." Exodul 3, 5.

24:57 Iacov, dupa ce a privit viziunea cu ingerii, a exclamat: "Domnul este in locul acesta si eu n-am stiut... Aici este casa lui Dumnezeu, aici este poarta cerurilor!" Geneza 28, 16; 17.

24:58 "Domnul insa este in templul Lui cel sfant. Tot pamantul sa taca inaintea Lui!" Habacuc 2, 20. (Id. p. 243)

24:59 Multi... nu apreciaza cum ar trebui caracterul sacru al lucrurilor vesnice. Aproape toti au nevoie sa fie invatati cum sa se poarte in casa lui Dumnezeu. Parintii nu trebuie doar sa-i invete, ci sa le si porunceasca copiilor lor sa intre in sanctuar cu sobrietate si veneratie. (5 T. p. 496)

24:60 Protejati impotriva nepasarii in crestere. - De la caracterul sacru al sanctuarului pamantesc, crestinii pot invata cum trebuie privit locul unde Domnul Se intalneste cu poporul Lui. S-a facut o mare schimbare, nu in bine, ci in rau, in obiceiurile si traditiile oamenilor cu privire la inchinarea religioasa. Lucrurile pretioase si sfinte care ne leaga de Dumnezeu pierd repede contactul cu mintea si inima noastra si sunt coborate la nivelul lucrurilor de rand. Veneratia pe care o aveau oamenii din vechime pentru sanctuar, unde se intalneau cu Dumnezeu pentru serviciul sacru, a incetat in mare parte. Cu toate acestea, Dumnezeu Insusi a hirotonisit serviciul Lui si l-a inaltat cu mult deasupra a tot ce este trecator. (Id. p. 491)

24:61 Casa lui Dumnezeu este adesea desacralizata, iar sabatul calcat de copiii cuzdinciosilor. In unele cazuri li se permite sa alerge, sa se joace, sa vorbeasca si sa-si manifeste temperamentul rau chiar in adunare unde sfintii trebuie sa se inchine lui Dumnezeu in frumusetea sfinteniei. Iar locul care trebuie sa fie sfant si in care trebuie sa domneasca o liniste sfanta, unde trebuie sa fie ordine desavarsita, grija si umilinta este facut un adevarat Babilon - "confuzie". E destul pentru a-I produce neplacere lui Dumnezeu si pentru a-L face sa-Si retraga prezenta din adunarile noastre. (R and H. 19 septembrie, 1854)

24:62 Noi avem mai multe motive pentru adorare de-cat evreii. - Este adevarat ca respectul pentru casa lui Dumnezeu a ajuns aproape uitat. Lucrurile si locurile sfinte nu sunt privite ca deosebite, iar ceea ce este sfant si inalt nu este apreciat. Nu exista o cauza pentru nevoia de evlavie fierbinte in familiile noastre? Nu este din cauza ca standardul inalt al religiei este tarat in tarana? Dumnezeu a dat poporu-lui Sau din vechime reguli cu privire la ordine, desavarsire si exactitate. S-a schimbat caracterul Lui? Nu este El marele si puternicul Dumnezeu care conduce in cerul cerurilor? N-ar fi bine pentru noi sa citim adesea directiunile date evreilor de Insusi Dumnezeu, ca noi, care avem lumina adevarului slavit stralucind asupra noastra sa imitam veneratia lor fata de casa lui Dumnezeu? Avem motive din belsug... chiar sa fim mai atenti si mai respectuosi in inchinarea noastra decat erau iudeii. Dar un vrajmas a lucrat sa ne distruga credinta in caracterul sacru al inchinarii crestine. (5 T. p. 495, 496)

24:63 Biserica este sanctuarul credinciosilor. - Casa este sanctuarul familiei si camaruta sau dumbrava este locul cel mai retras pentru inchinare individuala, dar biserica este sanctuarul comunitatii. Trebuie sa existe reguli cu privire la timpul, locul si modul de inchinare. (Id. p. 491)

24:64 Invatati-i pe copii sa intre cu respect. - Parinti, ridicati standardele crestinismului in mintea copiilor vostri. Ajutati-i sa-L impleteasca pe Isus in experienta lor. Invatati-i sa aiba cea mai inalta veneratie pentru casa lui Dumnezeu si sa inteleaga ca atunci cand intra aici trebuie sa aiba inima sensibilizata si cucerita de ganduri ca acestea: "Dumnezeu este aici. Aceasta este casa Lui. Eu trebuie sa am ganduri curate si motivele cele mai sfinte. Nu trebuie sa am mandrie, invidie, gelozie, banuieli rele,

24:65 ura sau inselaciune in inima, deoarece vin in prezenta Dumnezeului sfant. Acesta este locul in care Dumnezeu Se intalneste cu poporul Lui si-L binecuvanteaza. Cel inalt si sfant, care traieste vesnic, priveste asupra mea, imi cerceteaza inima si imi citeste cele mai secrete ganduri si fapte ale vietii mele." (Id. p. 494)

24:66 Sa stea cu parintii lor. - Gustul moral al inchinatorilor in sanctuarul sfant al lui Dumnezeu trebuie sa fie elevat, rafinat si sfintit. Aceasta problema a fost din nefericire neglijata. Importanta ei a fost trecuta cu vederea si, ca rezultat, dezordinea si lipsa de respect au devenit predominante, iar Dumnezeu a fost dezonorat. Cand conducatorii bisericii, pastorii si oamenii, tatii si mamele nu au vederi inalte cu privire la aceasta chestiune, ce se poate astepta de la copiii fara experienta? Ei se afla prea adesea in grupuri, departe de parintii care ar trebui sa aiba grija de ei. Desi sunt in prezenta lui Dumnezeu si ochiul Lui ii priveste, ei sunt usuratici si banali, soptesc si rad, sunt nepasatori, nerespectuosi si neatenti. (Id. p. 496)

24:67 Sa fie seriosi si tacuti. - Nu fiti atat de lipsiti de respect pentru casa si inchinarea lui Dumnezeu incat sa vorbiti unul cu altul in timpul predicii! Daca cei ce comit aceasta greseala i-ar putea vedea pe ingerii lui Dumnezeu privind asupra lor si insemnandu-le faptele, ar fi umpluti de rusine si de dezgust fata de ei insisi. Dumnezeu vrea ascultatori atenti. Cand a dormit omul, vrajmasul a semanat neghina. (MYP. p. 266)

24:68 Sa nu se poarte ca intr-un loc obisnuit. - Locul unde Dumnezeu se intalneste cu poporul Sau trebuie sa fie sacru, ca si sanctuarul din vechime. Acel loc nu trebuie folosit

24:69 pentru servirea mesei sau pentru afaceri, ci pur si simplu pentru inchinare la Dumnezeu. Cand copiii au scoala in cursul saptamanii in acelasi loc unde se aduna pentru serviciul divin in sabat, nu pot fi facuti sa simta caracterul sacru al acelui loc si faptul ca trebuie sa intre cu sentimente de veneratie. Lucrurile sacre si cele obisnuite sunt atat de imbinate ca este greu sa le deosebesti.

24:70 Pentru acest motiv casa sau sanctuarul dedicat lui Dumnezeu nu trebuie facut un loc de rand. Caracterul lui sacru sa nu fie facut confuz, amestecat cu sentimente obisnuite sau cu viata de afaceri. Inchinatorii trebuie sa fie plini de uimire si teama sfanta cand intra in sanctuar si sa lase in urma toate gandurile lumesti de rand, deoarece aici este locul unde Dumnezeu Isi descopera prezenta. El este camera de audienta a Dumnezeului celui mare si vesnic, de aceea mandria si patima, disensiunile si inaltarea de sine, egoismul si pofta pe care Dumnezeu le denunta ca idolatrie, sunt nepotrivite pentru un asemenea loc. (MS. 23, 1886)

24:71 Sa nu manifeste un spirit usuratic. - Parinti, este datoria voastra sa va tineti copiii in supunere desavarsita, cu toate patimile si temperamentele lor rele. Daca copiii sunt luati la adunare, trebuie facuti sa stie si sa inteleaga unde se afla: nu sunt acasa, ci acolo unde Dumnezeu Se intalneste cu poporul Lui. Ei trebuie tinuti linistiti si fara nici un fel de joaca, iar Dumnezeu Isi va intoarce fata catre voi si va va binecuvanta.

24:72 Daca este pastrata ordinea in adunarile sfintilor, adevarul va avea un efect mai bun asupra tuturor celor ce il aud. Va fi incurajata solemnitatea de care este atata nevoie si va fi o putere in adevar ce va misca adancimile sufletului, iar amorteala de moarte nu se va tine de

24:73 cei ce asculta. Credinciosi si necredinciosi vor fi afectati. Pare evident ca in unele locuri chivotul lui Dumnezeu a fost scos din biserica, deoarece poruncile sfinte au fost calcate si taria lui Israel slabita. (R and H. 19 septembrie, 1854)

24:74 Copilul care tulbura linistea sa fie scos afara. - Copilul tau trebuie sa fie invatat sa asculte asa cum copiii lui Dumnezeu Il asculta pe El. Daca acest standard este mentinut, cuvantul tau va avea greutate cand el este nelinistit in casa lui Dumnezeu. Dar daca copiii nu pot fi stapaniti sau daca parintii cred ca restrictia este o pretentie prea mare, copilul trebuie sa fie scos imediat din adunare. Nu trebuie lasat sa distraga mintea ascultatorilor prin faptul ca vorbeste sau alearga. Dumnezeu este dezonorat prin modul liber in care parintii isi stapanesc copiii la adunare. (L. 1, 1877)

24:75 Lipsa de respect incurajata de etalarea imbracamintii. - Toti trebuie invatati sa aiba imbracamintea ingrijita, curata si ordonata dar sa nu-si ingaduie impodobirea exterioara care este cu totul necorespunzatoare pentru sanctuar. Nu trebuie sa existe etalare a imbracamintii caci aceasta incurajeaza lipsa de respect... Toate chestiunile ce tin de imbracaminte trebuie tratate cu grija, urmand indeaproape regula Bibliei. Moda este zeita ce a guvernat lumea de afara si adesea se strecoara si in biserica. Biserica trebuie sa faca din Cuvantul lui Dumnezeu standardul ei, iar parintii sa se gandeasca la acest subiect in mod inteligent. (5 T. p. 499, 500)

24:76 Aratati respect pastorilor, reprezentantii lui Dumnezeu. - Ar trebui manifestat respect fata de reprezentantii lui Dumnezeu: pastorii, invatatorii si parintii care sunt chemati sa vorbeasca in locul Lui. Prin respectul aratat lor, Dumnezeu este onorat. (Ed. p. 244)

24:77 Ei {copiii} sunt rareori invatati ca pastorul este ambasadorul lui Dumnezeu, ca solia ce o aduce este mijlocul prevazut de El pentru salvarea sufletelor si ca pentru toti cei care au la dispozitie acest privilegiu, el va fi fie o mireasma de viata spre viata, fie o mireasma de moarte spre moarte. (5 T. p. 497)

24:78 Nimic din ceea ce este sacru, nimic din ceea ce tine de inchinarea la Dumnezeu nu trebuie tratat cu nepasare si indiferenta. Atunci cand cuvantul vietii este rostit, trebuie sa va amintiti ca ascultati vocea lui Dumnezeu prin servul delegat de El. Nu pierdeti aceste cuvinte prin lipsa de atentie. Daca sunt luate in seama, ele va pot pazi picioarele sa nu rataceasca pe carari rele. (MYP. p. 266)

24:79 Parintii care critica au de dat socoteala. - Fiti atenti, parinti, ce exemplu si ce idei le dati copiilor vostri! Mintea lor este maleabila si impresiile sunt usor intiparite. Cu privire la serviciul divin, daca vorbitorul are vreun cusur, temeti-va sa-l mentionati. Vorbiti numai despre lucrarea buna ce o face si despre ideile bune ce le-a prezentat, carora trebuie sa le dati atentie ca venind prin agentul lui Dumnezeu. Se poate vedea repede de ce copiii sunt atat de putin impresionati de Cuvantul lui Dumnezeu si de ce au asa putin respect pentru casa Lui. Educatia lor a fost deficitara din acest punct de vedere. (5 T. p. 498)

24:80 Mintea delicata si susceptibila a tineretului estimeaza munca slujitorilor lui Dumnezeu dupa felul in care parintii trateaza aceasta problema. Multi parinti fac din serviciul divin un subiect de critica acasa, aproband cateva lucruri si condamnand altele. In felul acesta, solia lui Dumnezeu catre oameni este criticata, pusa sub semnul intrebarii si facuta un subiect tratat cu superficialitate. Ce impresii pot fi astfel facute asupra mintii tinerilor prin aceste remarci nepasatoare si nerespectuoase,

24:81 numai cartile cerului vor descoperi. Copiii vad si inteleg aceste lucruri mult mai repede decat pot gandi parintii. Simturile lor morale primesc o directie gresita pe care timpul n-o poate niciodata schimba pe deplin. Parintii se plang de impietrirea inimii copiilor lor si de dificultatea de a le trezi sensibilitatile morale sa raspunda cerintelor lui Dumnezeu. Dar cartile rapoartelor din cer noteaza fara greseala cauza adevarata: parintii erau neconvertiti. Ei nu erau in armonie cu cerul sau cu lucrarea cerului. Ideile lor inguste si de rand cu privire la caracterul sacru al lucrarii si al sanctuarului lui Dumnezeu erau impletite in educatia copiilor lor.

24:82 Se pune sub semnul intrebarii daca o persoana care ani de zile s-a aflat sub aceasta influenta distrugatoare a invataturii din familie va avea vreodata un respect sensibil si o stima inalta pentru lucrarea lui Dumnezeu si pentru mijloacele pe care El le-a destinat pentru salvarea sufletelor. Despre aceste lucruri trebuie sa vorbiti cu veneratie, cu un limbaj decent si cu o susceptibilitate fina ca sa puteti arata tuturor celor cu care veniti in contact ca priviti solia de la slujitorii lui Dumnezeu ca pe un mesaj pentru voi de la Insusi Dumnezeu. (Id. p. 497, 498)

24:83 Practicati reverenta pana ce devine un obicei. - Este mare nevoie de veneratie in tinerii acestui veac. Sunt alarmata cand vad copiii si tinerii parintilor religiosi atat de nepasatori fata de ordinea si decenta ce trebuie sa fie observate in casa lui Dumnezeu. In timp ce slujitorii lui Dumnezeu prezinta cuvantul vietii, unii citesc, altii soptesc si rad. Ochii le stralucesc pentru ca distrag atentia celor din jur. Acest obicei, daca este permis sa ramana neimpiedicat, va creste si-i va influenta si pe altii.

24:84 Copiii si tinerii nu trebuie sa simta niciodata ca a fi

24:85 indiferent si nepasator in adunarile de inchinare la Dumnezeu ar fi un lucru de care se pot mandri. Dumnezeu vede orice gand sau fapta lipsita de respect si le inregistreaza in cartile cerului. El spune: "Stiu faptele tale." Nimic nu este ascuns de ochiul Sau atotcercetator. Daca v-ati format in vreo masura obiceiul de a fi indiferenti si neatenti in casa lui Dumnezeu, exersati-va puterile ce le aveti pentru a-l corecta si aratati ca aveti respect de sine. Practicati veneratia pana cand ea devine o parte din voi insiva. (YI. 8 octombrie, 1896)

24:86 Coordonarea caminului si a bisericii

24:87 Incepeti lucrarea harului in camin. - Parinti, incepeti lucrarea harului in biserica cu propriul camin, purtandu-va in asa fel incat copiii sa vada ca voi cooperati cu ingerii sfinti. Vedeti sa fiti convertiti in fiecare zi. Educati-va pe voi si pe copiii vostri pentru o viata vesnica in imparatia lui Dumnezeu. Ingerii va vor fi ajutoare puternice. Satana va va ispiti, dar nu-i cedati. Nu spuneti nici un cuvant de care sa profite vrajmasul.

24:88 Adevarul este pur si nealterat. Lasati-l sa locuiasca in inima. Hotararea fiecarui membru al familiei sa fie: "Voi fi crestin caci in scoala de aici de jos trebuie sa-mi formez un caracter ce-mi va oferi accesul intr-o clasa mai inalta in cer. Trebuie sa fac altora ceea ce doresc ca ei sa-mi faca mie pentru ca numai cei ce Il descopera pe Hristos in aceasta lume pot intra in curtile cerului."

24:89 Faceti viata de familie atat de asemanatoare cu cerul pe cat este posibil. Membrii familiei sa nu uite, cand se aduna in jurul altarului familial, sa se roage pentru barbatii din pozitii de raspundere in lucrarea lui Dumnezeu. (MS. 93, 1901)

24:90 Aceia care-si guverneaza familiile in mod corect vor aduce in biserica o influenta de ordine si veneratie. Vor reprezenta atributele milei si iubirii ca stand mana in mana. Ei vor descoperi copiilor lor caracterul lui Hristos. Legea bunatatii si iubirii pe buzele lor nu le va face poruncile slabe si

24:91 fara autoritate, iar cerintele lor nu vor fi intampinate cu neascultare. (R and H. 19, februarie, 1895)

24:92 Familiile model formeaza o biserica model. - Fiecare familie este o biserica peste care prezideaza parintii. Primul lucru luat in consideratie de parinti trebuie sa fie acela de a lucra pentru salvarea copiilor lor. Cand tatal si mama, preotul si invatatorul familiei isi ocupa pe deplin pozitia de partea Domnului Hristos, in camin va fi exercitata o influenta buna. Aceasta influenta sfanta va fi simtita in biserica si va fi recunoscuta de fiecare credincios. Lucrarea lui Dumnezeu este mult impiedicata din cauza lipsei de evlavie si de sfintenie in camin. Nimeni nu poate aduce in biserica o influenta pe care el n-o manifesta in familie si in relatiile lui de afaceri. (MS. 57, 1903)

24:93 Comportarea adecvata in biserica este invatata acasa. - Caminul este o scoala in care toti pot invata cum sa se poarte in biserica. Cand toti sunt membri ai familiei regale, in viata de camin va exista adevarata politete. Fiecare membru al familiei va cauta sa le faca tuturor celorlalti viata placuta. Ingerii lui Dumnezeu, care slujesc celor ce vor fi mostenitori ai mantuirii, te vor ajuta sa-ti faci din familie un model al familiei ceresti. Lasati sa fie pace in camin si va fi pace in biserica. Aceasta experienta pretioasa, adusa in adunare, va fi mijlocul crearii unei afectiuni binevoitoare a unuia fata de celalalt. Certurile vor inceta. Adevarata politete crestina va fi vazuta intre membrii bisericii. Lumea va cunoaste ca ei au fost cu Isus si au invatat de la El. Ce impresie ar face biserica asupra lumii daca toti membrii ei ar trai viata de crestin! (MS. 1903)

24:94 De ce exista slabiciune in biserica? - Multi par sa creada ca declinul din comunitati si cresterea iubirii de placere se datoreaza lipsei de lucrare pastorala. Este adevarat, biserica trebuie sa fie asigurata cu indrumatori si pastori credinciosi. Pastorii trebuie sa munceasca sarguincios pentru tinerii care nu s-au predat lui Hristos si, de asemenea, pentru altii care, desi au numele in registrul comunitatii, sunt nereligiosi si fara Hristos. Dar chiar daca pastorii isi fac lucrarea bine si cu credinciosie, totusi ea va avea putina valorare daca parintii si-o neglijeaza pe a lor. Lipsa de putere din biserica se datoreaza lipsei de crestinism in viata de familie. Daca parintii nu se apuca de lucrarea lor asa cum ar trebui, va fi greu ca tinerii sa se trezeasca la sentimentul datoriei. Daca religia domneste in camin, ea va fi adusa in biserica. Parintii care-si fac lucrul pentru Dumnezeu sunt o putere spre bine. Cand isi stapanesc copiii si-i incurajeaza crescandu-i in mustrarea si invatatura Domnului, ei ii binecuvanteaza pe semenii lor in mijlocul carora traiesc si biserica este intarita prin lucrarea lor credincioasa. (ST. 3 aprilie, 1901)

24:95 Parintii neglijenti nu pot inalta biserica. - Daca neascultarea este ingaduita in viata de familie, inima copiilor va fi umpluta cu opozitie fata de guvernarea lui Dumnezeu. Puterea Duhului Sfant se va dovedi ineficienta sa le inmoaie si sa le supuna inimile. Daca in anii de mai tarziu, in imprejurari speciale, ei se supun Evangheliei lui Hristos, vor avea de purtat batalii teribile ca sa-si aduca vointa necredincioasa in supunere fata de vointa lui Dumnezeu. De multe ori biserica are de suferit prin membrii ei datorita educatiei gresite pe care acestia au primit-o in copilarie. Cand erau copii li se permitea sa practice inselaciunea pentru a obtine propria cale; iar spiritul

24:96 care a fost ingaduit sa fie razvratit in familie va fi ultimul care va da ascultare cerintelor Cuvantului lui Dumnezeu. (R and H. 30 martie, 1897)

24:97 Spiritualitatea poate fi ucisa de critica. - Cand sunteti ispititi sa spuneti cuvinte manioase, rugati-va pentru har ca sa rezistati ispitei. Amintiti-va ca fiii vostri vor vorbi asa cum va aud pe voi vorbind. Ii educati prin exemplul vostru. Amintiti-va ca, daca vorbiti cu suparare vreunui membru al bisericii, ati vorbi la fel si in cer daca ati fi lasati sa intrati acolo...

24:98 Dupa familie vine biserica. Influenta familiei trebuie sa fie de asa natura incat sa constituie un ajutor si o binecuvantare in biserica. Nu spuneti niciodata vreun cuvant de nemultumire sau de critica. Exista comunitati in care spiritualitatea a fost aproape omorata din cauza ca spiritul vorbirii de rau a fost lasat sa intre. De ce spunem cuvinte de blam si de dezaprobare? Tacerea este cea mai puternica mustrare ce o puteti da celui ce va vorbeste aspru si nepoliticos. Taceti cu desavarsire. Adesea tacerea este elocventa. (MS. 21, 1903)

24:99 Grija pentru tineri nefericiti. - Tineri si tinere care nu sunt sub influentele caminului, au nevoie de cineva care sa se ingrijeasca de ei si sa manifeste interes fata de ei, iar cei ce fac aceasta inlocuiesc o mare lipsa si fac lucrarea lui Dumnezeu pentru salvarea sufletelor tot la fel ca pastorul la amvon. Aceasta lucrare de bunavointa interesata pentru binele tineretului nu este mai mult decat ceea ce Dumnezeu cere de la fiecare din noi. Cat de sarguincios trebuie experimentata lucrarea crestina de a preveni formarea acelor obiceiuri care manjesc pentru totdeauna caracterul!

24:100 Urmasii lui Hristos sa faca Cuvantul lui Dumnezeu atractiv pentru tineri. (FE. p. 51)

24:101 Pastorul are o ocazie deosebita. - La fiecare ocazie potrivita, istoria iubirii lui Isus sa fie repetata copiilor. In fiecare predica sa fie lasat un coltisor pentru beneficiul lor. Slujitorul lui Hristos poate sa-si faca prieteni de durata din acesti micuti. Apoi el sa nu piarda nici o ocazie de a-i ajuta sa devina mai inteligenti in cunoasterea Scripturilor. Aceasta va face mai mult decat ne dam seama in a bara calea impotriva inselaciunilor lui Satana. Daca copiii devin de timpuriu buni cunoscatori ai adevarurilor Cuvantului lui Dumnezeu, va fi ridicata o bariera impotriva lipsei de evlavie, iar ei vor fi in stare sa-l intampine pe vrajmas cu cuvintele: "Sta scris." (GW. p. 208)

24:102 Fiti la fel de credinciosi acasa ca si la serviciul divin. - Ca invatatori ai celor iubiti ai vostri, parinti, adevarul trebuie sa aiba o putere stapanitoare asupra constiintei si a intelegerii voastre, prezidand peste cuvant si fapta. Fiti la fel de credinciosi acasa ca si la serviciul de inchinare lui Dumnezeu. Prezentati un caracter corect tuturor celor din camin. Ingerii lui Dumnezeu sunt prezenti notand felul in care sunt tratati membrii mai tineri ai familiei lui Dumnezeu. Religia familiei va fi, cu siguranta, adusa in biserica. (MS. 84, 1897)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: