English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 23


23:1 SECTIUNEA XVIII - 1

23:2 Mentinand experienta religioasa

23:3 Biblia in camin

23:4 Biblia este o carte multilaterala. - In gama ei larga de stiluri si subiecte, Biblia are ceva ce sa intereseze fiecare minte si sa apeleze la fiecare inima. Pe paginile ei se gaseste cea mai veche istorie, cea mai reala biografie, principii de guvernare pentru controlul statului si pentru ordonarea caminului - principii pe care intelepciunea omeneasca nu le poate egala niciodata. Ea contine filozofia cea mai profunda, poezia cea mai dulce si mai sublima, cea mai pasionata si mai patetica. Considerate chiar numai dupa aceste principii, scrierile Bibliei raman incomparabil superioare oricaror scrieri omenesti; dar ele au o amploare infinit mai intinsa si o valoare infinit mai mare cand sunt privite in relatia lor cu marele gand central. In lumina acestui gand, fiecare subiect are o semnificatie noua. In adevaruri prezentate in modul cel mai simplu sunt implicate principii inalte cat cerurile si care se intind in vesnicie. (Ed. 125)

23:5 Cuvantul lui Dumnezeu abunda in nestemate pretioase de adevar, iar parintii trebuie sa le scoata din caseta lor si sa le prezinte copiilor in adevarata lor stralucire... In Cuvantul lui Dumnezeu aveti un tezaur din care puteti scoate rezerve scumpe si, ca crestini, voi trebuie sa va aprovizionati pentru orice lucrare buna.(ST. 10 septembrie, 1894)

23:6 In ea, Dumnezeu ne asigura un ospat bogat. - Oferindu-ne privilegiul sa studiem Cuvantul Sau, Dumnezeu a asezat inaintea noastra un ospat bogat. Multe sunt beneficiile obtinute din hranirea cu Cuvantul Lui care este reprezentat de El ca fiind carnea si sangele Lui, spiritul si viata Lui. Impartasindu-ne

23:7 cu acest Cuvant, puterea noastra spirituala se mareste si noi crestem in harul si cunostinta adevarului. Obiceiurile de stapanire de sine sunt formate si intarite. Infirmitatile copilariei - nervozitate, incapatanare, egoism, cuvinte pripite si fapte patimase - dispar, iar in locul lor se dezvolta calitatile maturitatii crestine. (CT. p. 207)

23:8 Lectiile frumoase ale povestirilor si parabolelor Bibliei, invataturile curate si simple din Cuvantul sfant al lui Dumnezeu sunt hrana spirituala pentru voi si pentru copiii vostri. O, ce lucrare va sta in fata! Va veti apuca de ea cu dragoste si in frica de Dumnezeu? Va veti pune in legatura cu Dumnezeu prin Cuvantul Lui? (L. 27, 1890)

23:9 Ea este standardul dreptatii. - Cuvantul lui Dumnezeu trebuie imprimat in mod judicios in mintea tinerilor, sa fie standardul lor de corectitudine, indreptandu-le greselile, luminandu-le si calauzindu-le mintea, ceea ce va fi cu mult mai eficient in a-i retine si a-i stapani decat cuvintele aspre care-i intarata la manie. Aceasta instruire a copiilor pentru a ajunge standardele Bibliei va cere timp, perseverenta si rugaciune. Acestea trebuie pastrate in atentie chiar daca unele lucruri pe langa casa vor fi neglijate. (ST. 13 septembrie, 1877)

23:10 Adevarurile Bibliei, primite, vor inalta mintea din pamantescul si decaderea ei. Daca Cuvantul lui Dumnezeu ar fi apreciat cum trebuie, atat tinerii cat si batranii vor avea o corectitudine launtrica si o tarie a principiului ce-i va face in stare sa reziste ispitei. (8 T. p. 319)

23:11 Sfantul lui Israel ne-a facut cunoscut regulile si legile care trebuie sa guverneze toate fiintele omenesti. Aceasta invatatura care a fost declarata "sfanta, dreapta si buna" trebuie sa formeze standardul

23:12 activitatii in camin. Nu poate exista nici o indepartare de ele fara a pacatui, deoarece ele sunt temelia religiei crestine. (R and H. 13 noiembrie, 1888)

23:13 Ea intareste intelectul. - Daca Biblia ar fi studiata cum trebuie, oamenii si-ar intari intelectul. Subiectele tratate in Cuvantul lui Dumnezeu, simplitatea distinsa a exprimarii sale, precum si temele nobile pe care le prezinta mintii, dezvolta in om facultati ce nu pot fi dezvoltate altfel. In Biblie este deschis un camp nemarginit pentru imaginatie. Cel ce o studiaza, ce-i contempleaza maretele subiecte si se asociaza cu imaginile ei inalte va fi mai curat si mai inaltat in ganduri si sentimente decat daca ar fi petrecut timpul citind orice lucrare de origine omeneasca numai, ca sa nu mai vorbim de cele cu caracter indoielnic. Mintea tanara da gres in a-si atinge cea mai nobila dezvoltare atunci cand neglijeaza Cuvantul lui Dumnezeu - cea mai inalta sursa de intelepciune. Motivul pentru care avem atat de putini oameni cu minte clara, cu stabilitate si cu valoare neschimbatoare este acela ca Dumnezeu nu e temut si nu e iubit, iar principiile religiei nu sunt aduse in viata de familie asa cum ar trebui.

23:14 Dumnezeu vrea ca noi sa folosim orice mijloc de a ne cultiva si intari puterile intelectuale... Daca Biblia ar fi citita mai mult si daca adevarurile ei ar fi mai bine intelese, noi am fi un popor mult mai luminat si mai inteligent. Sufletul primeste energie cercetand paginile ei. (CTBH. p. 126)

23:15 Ea este temelia prosperitatii familiei, societatii si natiunii. - Invatatura Bibliei are o importanta vitala asupra prosperitatii omului, in toate relatiile acestei vieti. Ea dezvaluie principiile ce sunt piatra de colt a prosperitatii natiunii, principii care au stranse legaturi

23:16 cu bunastarea societatii si care sunt protectia familiei, principii fara de care nici un om nu poate reusi sa ajunga la utilitate, fericire si cinste in aceasta viata si nici nu poate sa-si asigure viata vesnica. Nu exista nici o pozitie in viata, nici o faza a experientei omenesti pentru care invatatura Bibliei sa nu aiba o pregatire esentiala. (PP. p. 599)

23:17 Cunoasterea Scripturilor este o protectie. - Timotei cunostea Scripturile din copilarie si aceasta cunoastere i-a fost o protectie impotriva influentelor rele ce-l inconjurau si impotriva ispitei de a alege placerea si satisfactia egoista inaintea datoriei. Toti copiii nostri au nevoie de o astfel de protectie si trebuie sa fie o parte a lucrarii parintilor si a ambasadorilor lui Hristos aceea de a vedea ca acesti copii sa fie instruiti in mod corespunzator in Cuvantul lui Dumnezeu. (4 T. p. 398)

23:18 Dragostea pentru Biblie nu este naturala. - Tineretul este nestiutor si neexperimentat, iar dragostea pentru Biblie si pentru adevarurile sale sacre nu va veni in mod natural. Daca nu se depun mari straduinte pentru a cladi in jurul lor bariere care sa-i apere de siretlicurile lui Satana, ei sunt subiectele ispitelor lui si sunt luati captivi de el, la voia lui. In primii lor ani, copiii trebuie sa fie invatati cerintele legii lui Dumnezeu si credinta in Isus Mantuitorul nostru care curata de petele pacatului. Aceasta credinta trebuie invatata zi de zi prin invatatura si exemplu. (Id. vol. 5, p. 329)

23:19 Tineretul in special neglijeaza studiul Bibliei. - Atat tinerii cat si batranii neglijeaza Biblia. Ei nu fac din ea studiul si regula lor de viata. In special tinerii sunt vinovati de aceasta neglijenta. Cei mai multi din ei gasesc timp sa citeasca alte carti dar cartea care le arata calea catre viata vesnica nu este studiata zilnic. Povesti nefolositoare sunt citite cu atentie in timp

23:20 ce Biblia este neglijata. Aceasta carte este ghidul nostru spre o viata mai inalta si mai sfanta. Tinerii ar declara-o cea mai interesanta carte pe care au citit-o vreodata daca nu si-ar fi pervertit imaginatia cu lecturile fictive.

23:21 Mintile tinere esueaza in a atinge cea mai nobila dezvoltare a lor cand neglijeaza sursa cea mai inalta de intelepciune - Cuvantul lui Dumnezeu. Faptul ca noi suntem in lumea lui Dumnezeu, in prezenta Creatorului, ca suntem facuti dupa chipul Lui, ca El vegheaza asupra noastra, ca ne iubeste si ingrijeste de noi sunt teme minunate de cugetare si conduc mintea in campuri de meditatie intinse si inalte. Cel ce-si deschide inima si mintea sa contempleze astfel de teme, nu va fi niciodata satisfacut cu subiecte senzationale si fara insemnatate. (CT. p. 138, 139)

23:22 Neglijenta parintilor este reflectata in copii. - Chiar cand sunt destul de mici, copiii observa. Daca parintii arata ca Cuvantul lui Dumnezeu nu este calauza si sfatuitorul lor, daca ei desconsidera solia adusa lor, acelasi spirit indiferent de "Nu-mi pasa; voi avea propria-mi cale", va fi manifestat de copii. (MS. 49, 1898)

23:23 Dati Cuvantului locul sau onorat. - Ca un popor ce a avut o mare lumina, noi trebuie sa fim superiori in obiceiurile noastre, in cuvintele, in viata de familie si in tovarasiile noastre. Dati Cuvantului pozitia lui onorata de ghid in camin. Sa fie privit ca un sfatuitor in orice dificultate si ca standard al fiecarei practici. Vor fi convinsi fratii si surorile mele ca nu poate exista niciodata adevarata prosperitate pentru vreun suflet daca in cercul familiei nu conduce adevarul lui Dumnezeu si intelepciunea neprihanirii? Tatii si mamele trebuie sa faca orice efort de a-si scoate mintea din obiceiul lenes de a privi serviciul lui Dumnezeu ca o povara. Puterea adevarului trebuie sa fie un factor activ sfintitor in camin. (L. 107, 1898)

23:24 Parinti, dati copiilor vostri instructiunile continute in Cuvantul lui Dumnezeu, invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura. Aceasta este lucrarea pe care voi singuri v-ati angajat s-o faceti atunci cand ati fost botezati. Nu lasati nici un lucru cu caracter lumesc sa va retina de la a indeplini aceasta lucrare. Faceti tot ce va sta in putere sa salvati sufletele copiilor vostri, fie ei os din oasele voastre si carne din carnea voastra, fie primiti in familia voastra prin adoptie. (MS. 70, 1900)

23:25 Faceti din ea manualul familiei. - Parinti, daca vreti sa va educati copiii sa-L slujeasca pe Dumnezeu si sa faca bine in lume, faceti Biblia manualul vostru. Ea da in vileag amagirile lui Satana. Ea inalta omenirea, mustra si corecteaza raul moral si este detectorul care ne face in stare sa facem deosebire intre ce este adevarat si ce este fals. Inainte de orice invatatura predata in camin sau in scoala trebuie sa stea Biblia ca marele educator. Daca i se da acest loc, Dumnezeu este onorat si va lucra pentru voi spre convertirea copiilor vostri. In aceasta carte sfanta se afla o mina bogata de adevar si frumusete, iar parintii singuri poarta vina daca nu o fac foarte interesanta pentru copiii lor. (5 T. p. 322)

23:26 "Sta scris" a fost singura arma pe care Domnul Hristos a folosit-o cand ispititorul a venit cu siretlicurile lui. A preda adevarul Bibliei este o lucrare mareata si intinsa pe care fiecare parinte trebuie s-o indeplineasca. Cu o dispozitie placuta si fericita, asezati inaintea copiilor adevarul asa cum este spus de Dumnezeu. Ca tati si mame, voi puteti fi parabole pentru copii in viata de fiecare zi, practicand rabdarea, bunatatea si iubirea si atasandu-i de voi. Nu-i lasati sa faca ce le place, ci aratati-le ca lucrarea voastra este sa practicati Cuvantul lui Dumnezeu si sa-i cresteti in mustrarea si invatatura Domnului. (MS. 5, 1896)

23:27 Studiati sarguincios si sistematic. - Sa aveti un sistem de studiu al Scripturilor in familiile voastre. Puteti neglija orice altceva, de alta natura,... dar aveti grija ca sufletul sa fie hranit cu painea vietii. Este imposibil a estima rezultatele bune ale unei ore sau ale unei jumatati de ora dedicata zilnic Cuvantului lui Dumnezeu, intr-o maniera voioasa si sociala. Faceti Biblia propriul ei descoperitor punand impreuna tot ce este spus in legatura cu un anumit subiect la timpuri diferite si in imprejurari diferite. Nu intrerupeti aceasta clasa a familiei cand bate cineva la usa sau cand aveti musafiri. Daca vine cineva in timpul studiului, invitati-l sa participe. Lasati sa se vada ca voi considerati mai importanta obtinerea unei cunoasteri a Cuvantului lui Dumnezeu decat asigurarea castigurilor sau placerilor lumii. (R and H. 9 octombrie, 1883)

23:28 Daca am studia Biblia in fiecare zi, cu staruinta si rugaciune, ar trebui sa vedem in fiecare zi adevarul frumos intr-o lumina noua, clara si convingatoare. (CSW. p. 23)

23:29 Toti sa studieze lectiunile scolii de sabat. - Scoala de sabat ofera parintilor si copiilor ocazia de a studia Cuvantul lui Dumnezeu. Dar pentru a castiga beneficiile dorite din scoala de sabat, atat parintii cat si copiii trebuie sa dedice timp studiului lectiunii cautand sa obtina o cunoastere amanuntita a faptelor prezentate si a adevarurilor spirituale pe care aceste fapte sunt destinate sa le invete. Ar trebui in special sa impresionam mintea tineretului cu importanta cautarii semnificatiei depline a versetelor in studiu.

23:30 Parinti, rezervati putin timp in fiecare zi pentru a studia lectiunea scolii de sabat cu copiii vostri. Daca este nevoie, renuntati la vizitele sociale mai degraba decat sa sacrificati ora dedicata lectiei de istorie sacra. Parintii, ca si

23:31 copiii, vor primi beneficii de pe urma acestui studiu. Cele mai importante pasaje din Scriptura, studiate la lectiune, sa fie invatate pe de rost, nu ca o datorie, ci ca un privilegiu. Cu toate ca la inceput memoria poate fi deficienta, ea se va intari prin exercitiu, asa ca, dupa un timp, veti fi incantati sa memorati cuvintele adevarului. Si acest obicei se va dovedi a fi cel mai pretios ajutor pentru cresterea spirituala. (CT. p. 137, 138)

23:32 Parintii ar trebui sa simta ca o datorie sacra instruirea copiilor lor in legile si cerintele lui Dumnezeu precum si in profetii. Ei insisi trebuie sa fie interesati in lectiunile scolii de sabat si sa-si educe copiii acasa. Studiind cu copiii, ei arata ca acorda importanta adevarurilor din lectiuni si ajuta la crearea unui gust pentru cunoasterea Bibliei. (TSS. p. 111)

23:33 Nu fiti satisfacuti de o cunoastere superficiala. - Cautarea cunoasterii amanuntite a Scripturilor este de o importanta inestimabila. "Insuflata de Dumnezeu", in stare sa ne faca "intelepti in neprihanire" si facand pe omul lui Dumnezeu "desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna" (II Timotei, 3, 15 - 17), Biblia ne solicita in cel mai inalt grad atentia respectuoasa. Nu trebuie sa fim satisfacuti cu o cunoastere superficiala, ci sa cautam a invata insemnatatea deplina a cuvintelor adevarului si sa bem din profunzimea spiritului scrierilor sfinte. (CT. p. 139)

23:34 Aplicati lectiile la experienta copiilor. - Predand Biblia copiilor nostri putem castiga mult observand inclinatia mintii lor si lucrurile in care sunt interesati si trezindu-le interesul sa vada ce spune Biblia despre aceste lucruri. Cel care ne-a creat cu aptitudinile noastre diferite, a dat in Cuvantul Sau ceva pentru fiecare. Pe masura ce elevii vad ca lectiile Bibliei

23:35 se aplica la vietile lor, invatati-i sa o priveasca ca pe un sfatuitor...

23:36 Biblia are un inteles de o plinatate, tarie si profunzime fara margini. Incurajati-i pe copii sa caute comorile ei atat in ceea ce priveste cugetarea cat si expresia. (Ed. p. 188)

23:37 Fiecare trebuie sa studieze pentru sine. - Mamele si tatii poarta o raspundere grea cu privire la copiii lor. Acei parinti care cred si studiaza Scripturile vor realiza ca ei trebuie sa asculte poruncile lui Dumnezeu si ca nu trebuie sa mearga contrar legii Lui sfinte. Cei ce permit cuiva, chiar pastorului, sa-i conduca la lipsa de respect fata de Cuvantul lui Dumnezeu, la judecata trebuie sa se intalneasca cu rezultatele umblarii lor. Parintii nu trebuie sa-si incredinteze sufletele lor si ale copiilor lor pastorului, ci lui Dumnezeu, caruia Ii apartin prin faptul ca i-a creat si i-a rascumparat. Parintii trebuie sa studieze Scripturile pentru ei insisi, caci ei au suflete de salvat. Ei nu trebuie sa depinda de pastor pentru mantuire, ci sa studieze adevarul pentru ei insisi. (MS. 33, 1900)

23:38 Faceti studiul Bibliei interesant pentru copii. - Tineretul sa fie invatat sa iubeasca studiul Bibliei. Primul loc in gandurile si afectiunile noastre sa fie dat Cartii cartilor, deoarece ea contine o cunostinta mai presus de toate celelalte. (R and H. 9 octombrie, 1883)

23:39 Pentru a face acest lucru, parintii trebuie sa cunoasca Cuvantul lui Dumnezeu... Si in loc de a vorbi cuvinte nefolositoare si a le spune basme copiilor lor, ei vor discuta cu ei despre subiecte din Biblie. Aceasta carte n-a fost destinata numai pentru savanti. Ea a fost scrisa intr-un stil simplu, pentru a satisface intelegerea oamenilor de rand si, cu explicatii adecvate,

23:40 o mare parte din ea poate fi facuta foarte interesanta si folositoare pentru copiii foarte mici. (ST. 8 aprilie, 1886)

23:41 Sa nu credeti ca Biblia va deveni o carte obositoare pentru copii. Sub un instructor intelept, Cuvantul va deveni tot mai dorit. Pentru ei va fi ca painea vietii si nu se va invechi niciodata. Exista in el o prospetime si frumusete ce-i atrage si-i fascineaza pe copii si pe tineri. El este ca soarele ce straluceste deasupra pamantului dand din lumina si caldura lui fara a se epuiza. Prin lectiile din istoria si doctrina Bibliei, copiii si tinerii pot invata ca toate celelalte carti sunt inferioare ei. Ei pot gasi aici un izvor de har si de iubire. (CT. p. 171)

23:42 Parinti, invatatura ce le-o dati copiilor vostri, sa fie simpla si vedeti sa fie inteleasa clar. Lectiile pe care le predati din Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa le prezentati atat de simplu mintii lor tinere, incat sa poata fi inteleasa. Prin lectii simple din Cuvantul lui Dumnezeu si din experienta lor ii puteti invata cum sa-si conformeze viata celui mai inalt standard. Ei pot invata cum sa traiasca, chiar in copilarie si tinerete, o viata serioasa si onorabila care va aduce un bogat seceris al binelui. (Id. p. 109)

23:43 Acordati gandirea cea mai proaspata; folositi metoda cea mai buna. - Tatal nostru ceresc, dand Cuvantul Lui, nu i-a trecut cu vederea pe copii. In tot ce au scris oamenii, unde se poate gasi ceva ce sa impresioneze astfel inima si sa fie asa de bine adaptat sa trezeasca interesul celor mici ca povestirile Bibliei?

23:44 In aceste povestiri, principiile marete ale legii lui Dumnezeu pot fi simplificate. In felul acesta, prin ilustratiile cele mai potrivite pentru intelegerea copilului, parintii si invatatorii pot incepe de foarte timpuriu sa implineasca porunca Domnului cu privire la invataturile Sale: "Sa le intiparesti in mintea

23:45 copiilor tai si sa vorbesti de ele cand vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula." Deuteronom, 6, 7.

23:46 Folosirea parabolelor, a tablelor de scris, a hartilor si a imaginilor va fi de folos in explicarea acestor lectii si in fixarea lor in memorie. Parintii si profesorii trebuie sa caute in continuu metode imbunatatite. Predarea Bibliei trebuie sa primeasca cea mai proaspata cugetare a noastra, metodele noastre cele mai bune si eforturile noastre cele mai staruitoare. (Ed. p. 185, 186)

23:47 Luati Biblia drept calauza. - Trebuie sa faceti Biblia ghidul vostru daca vreti sa va cresteti copiii in mustrarea si invatatura Domnului. Viata si caracterul Domnului Hristos sa le fie prezentate ca un model pe care sa-l imite. Daca gresesc, cititi-le ce spune Domnul cu privire la pacate asemanatoare. In aceasta lucrare este nevoie de grija si straduinta continua. O singura trasatura, tolerata de parinti si necorectata de profesori poate face ca intregul caracter sa fie deformat si dezechilibrat. Invatati-i pe copii ca ei trebuie sa aiba o inima noua, ca noi gusturi trebuie sa fie create si noi motive inspirate. Ei trebuie sa aiba ajutor de la Domnul Hristos si trebuie sa cunoasca caracterul lui Dumnezeu asa cum este descoperit in Cuvantul Lui. (ST. 25 mai, 1882)

23:48 Puterea rugaciunii

23:49 Nevoia de rugaciune in familie. - Fiecare familie ar trebui sa-si inalte propriul altar de rugaciune, realizand ca frica de Domnul este inceputul intelepciunii. Daca exista in lume oameni care au nevoie de taria si de incurajarea pe care le ofera religia, acei oameni sunt cei raspunzatori de educarea si instruirea copiilor. Ei nu-si pot face lucrarea intr-un mod acceptabil inaintea lui Dumnezeu in timp ce exemplul lor de fiecare zi ii invata pe cei ce asteapta calauzirea lor ca pot trai fara Dumnezeu. Daca ei isi educa copiii sa traiasca numai pentru viata aceasta, nu vor face nici o pregatire pentru vesnicie. Ei vor muri asa cum au trait: fara Dumnezeu, iar parintii vor fi chemati sa dea socoteala pentru pierderea sufletelor lor. Tati si mame, voi aveti nevoie sa-L cautati pe Dumnezeu dimineata si seara la altarul familiar ca sa puteti sti cum sa-i invatati pe copiii vostri cu intelepciune, cu blandete si iubire. (R and H. 27, 1899)

23:50 Inchinarea in familie neglijata. - Daca a existat vreodata un timp in care fiecare camin sa fie o casa de rugaciune, acel timp este acum. Lipsa de credinciosie si de incredere predomina. Nelegiuirea abunda. Coruptia curge prin curentul de viata al sufletului, iar razvratirea impotriva lui Dumnezeu izbucneste in viata. Inrobite de pacat, puterile morale se afla sub tirania lui Satana. Sufletul devine o jucarie pentru ispitele lui si daca o mana puternica nu este intinsa ca sa-l salveze, omul merge acolo unde il conduce arhivrajmasul.

23:51 Si totusi, in acest timp de primejdie infricosatoare, unii din cei ce marturisesc a fi crestini nu practica inchinarea in familie. Ei nu-L onoreaza pe Dumnezeu in camin si nu-si invata copiii sa-L iubeasca si sa se teama de El. Multi s-au separat atat de mult de El incat se simt sub condamnare daca se

23:52 apropie de El. Ei nu pot sa "se apropie cu deplina incredere de scaunul harului", "sa ridice spre cer maini curate, fara manie si fara indoieli." Evrei 4,16; I Timotei 2,8. Ei nu au o legatura vie cu Dumnezeu. Exista o forma de evlavie fara putere. (7 T. p. 42)

23:53 Ideea ca rugaciunea nu este esentiala este unul din siretlicurile cele mai reusite ale lui Satana in a distruge suflete. Rugaciunea inseamna comuniune cu Dumnezeu - Izvorul intelepciunii, Sursa de tarie, de pace si fericire. (Ibid.)

23:54 Tragedia unui camin fara rugaciune. - Nu stiu nimic altceva ce poate sa-mi provoace o asa de mare mahnire ca un camin fara rugaciune. Nu ma simt in siguranta intr-o asemenea casa nici macar pentru o singura noapte si daca n-ar fi pentru speranta de a-i ajuta pe parinti sa realizeze nevoia lor si trista lor neglijenta, n-as ramane acolo. Copiii arata rezultatele acestei neglijente caci frica Domnului nu este inaintea lor. (ST. 7 august, 1884)

23:55 Rugaciunea formala nu este acceptabila. - In multe cazuri, inchinarea de dimineata si de seara este putin mai mult decat numai o forma, o repetare plictisitoare si monotona a unor propozitii stabilite, in care spiritul de multumire sau simtul nevoii nu-si gaseste exprimarea. Domnul nu accepta un astfel de serviciu; El insa nu va dispretui cererea unei inimi smerite si a unui duh mahnit. Adevarata rugaciune inseamna a ne deschide inima Tatalui nostru ceresc, a ne recunoaste dependenta de El in toate, a da expresie nevoilor noastre si a aduce omagiul iubirii noastre recunoscatoare. (ST. 1 iulie, 1886)

23:56 Sa existe familii ale rugaciunii. - Ca si patriarhii din vechime, cei ce pretind ca Il iubesc pe Dumnezeu trebuie sa ridice un altar Domnului oriunde isi intind cortul... Tatii si mamele trebuie sa-si inalte adesea inima catre Dumnezeu cu umilinta, in rugaciuni fierbinti pentru ei si

23:57 pentru copiii lor. Tatal, ca preot al familiei, sa puna pe altarul lui Dumnezeu jertfa de dimineata si de seara, iar sotia si copiii sa se uneasca in rugaciune si lauda. Domnul Isus va dori sa ramana intr-o astfel de casa. (PP. p. 144)

23:58 Membrii fiecarei familii sa poarte in minte faptul ca ei sunt strans inruditi cu cerul. Domnul are un interes deosebit in familiile copiilor Sai de aici de jos. Ingerii ofera fumul placut mirositor de tamaie pentru sfintii ce se roaga. Atunci rugaciunea sa se inalte spre cer in fiecare familie dimineata si la ora racoroasa a apusului, prezentand lui Dumnezeu meritele Mantuitorului in dreptul nostru. Dimineata si seara universul ceresc ia nota de fiecare casa a rugaciunii. (MS. 19, 1900)

23:59 Ingerii ii pazesc pe copiii inchinati lui Dumnezeu. - Inainte de a parasi casa pentru a merge la lucru, toata familia trebuie adunata laolalta. Tata, sau mama in absenta tatalui, sa se roage staruitor ca Dumnezeu sa-i pazeasca in timpul zilei. Veniti in umilinta, cu o inima plina de sensibilitate si realizand ispitele si pericolele din fata voastra si a copiilor vostri. Prin credinta, legati-i de altar, implorand grija Domnului pentru ei. Ingerii slujitori ii vor proteja pe copiii predati lui Dumnezeu in felul acesta. (1 T. p. 397, 398)

23:60 Rugaciunea creeaza un gard in jurul copiilor. - Dimineata, primele ganduri ale crestinului trebuie sa se indrepte spre Dumnezeu. Munca obisnuita si interesul propriu sa fie puse pe plan secundar. Copiii trebuie invatati sa respecte si sa adore ora de rugaciune... Este datoria parintilor crestini a face o bariera in jurul copiilor lor, dimineata si seara, prin rugaciune staruitoare si credinta perseverenta. Ei trebuie sa-i instruiasca cu rabdare invatandu-i mereu cu bunatate cum sa traiasca pentru a fi placuti lui Dumnezeu. (Ibid.)

23:61 Sa aveti ore fixate pentru inchinare. - In fiecare familie trebuie sa existe un timp fixat pentru altarul de dimineata si de seara. Cat de potrivit este ca parintii sa-si adune copiii in jurul lor, inainte ca masa de dimineata sa fie servita, sa-I multumeasca Tatalui ceresc pentru protectia Lui din timpul noptii si sa-I ceara ajutorul, calauzirea si protectia in timpul zilei! Cat de potrivit este, de asemenea, ca parintii si copiii sa se mai adune odata inaintea Lui, cand se lasa seara, ca sa-i multumeasca pentru binecuvantarile zilei care a trecut! (Id. vol. 7, p. 43)

23:62 Nu fiti condusi de imprejurari. - Altarul familial nu trebuie guvernat de circumstante. Voi nu trebuie sa va rugati ocazional, iar daca intr-o zi aveti prea mult de lucru, sa-l neglijati. Facand astfel, ii determinati pe copiii vostri sa priveasca rugaciunea ca neavand o importanta deosebita. Rugaciunea inseamna foarte mult pentru copiii lui Dumnezeu si multumirile trebuie inaltate inaintea Lui dimineata si seara. Psalmistul spune: "Veniti sa cantam cu veselie Domnului si sa strigam de bucurie catre Stanca mantuirii noastre. Sa mergem inaintea Lui cu laude si sa facem sa rasune cantece inaintea Lui." (MS. 12, 1898)

23:63 Tati si mame, oricat de presanta ar fi ocupatia voastra, nu neglijati sa va adunati familia in jurul altarului lui Dumnezeu. Cereti paza ingerilor sfinti in caminul vostru. Amintiti-va ca cei dragi ai vostri sunt expusi ispitelor. (MH. p. 393)

23:64 In efortul nostru de a-i face pe musafiri sa se simta confortabil si fericiti, sa nu trecem cu vederea obligatiile noastre fata de Dumnezeu. Ora de rugaciune nu trebuie neglijata pentru nici un motiv. Nu va amuzati si povestiti pana ce toti sunt prea epuizati pentru a se mai bucura de timpul de rugaciune. A face asta inseamna a-I prezenta lui Dumnezeu o jertfa cu cusur. Seara devreme, cand ne putem ruga fara graba si logic,

23:65 trebuie sa prezentam cererile noastre si sa ne inaltam vocile in laude voioase si pline de recunostinta. Lasati ca toti cei ce ii viziteaza pe crestini sa vada ca ora de rugaciune este cea mai scumpa, cea mai sacra si cea mai fericita ora a zilei. Aceste ore de rugaciune exercita o influenta purificatoare si inaltatoare asupra tuturor celor ce participa. Ele aduc o pace si o odihna reconfortante pentru spirit. (MYP. p. 342)

23:66 Copiii sa respecte ora de inchinare. - Copiii vostri trebuie educati sa fie buni, atenti cu altii, blanzi, usor de induplecat si mai presus de orice, sa respecte lucrurile religioase si sa simta importanta cerintelor lui Dumnezeu. Ei trebuie invatati sa respecte ora de rugaciune. Trebuie sa li se ceara sa se trezeasca dimineata astfel incat sa fie prezenti la altarul familial. (5 T. p. 424)

23:67 Faceti timpul de inchinare interesant. - Tatal, care este preotul familiei trebuie sa conduca serviciul de inchinare de dimineata si de seara. Nu exista nici un motiv pentru care acesta sa nu fie cel mai interesant si mai placut exercitiu al vietii de familie si Dumnezeu este dezonorat cand acest serviciu este facut sec si plictisitor. Altarul familial sa fie scurt si plin de viata. Copiii, sau vreun alt membru al familiei sa nu se teama de el din cauza ca este obositor si lipsit de interes. Atunci cand se citeste si se explica un capitol lung si se face o rugaciune lunga, aceste servicii pretioase devin monotone si e o adevarata usurare cand in sfarsit se termina.

23:68 Obiectivul special al capului de familie trebuie sa fie de a face serviciul de inchinare foarte interesant. Cu putina gandire si pregatire atenta pentru momentul cand venim in prezenta lui Dumnezeu, altarul familial poate fi placut si plin de rezultate pe care numai vesnicia le va descoperi. Tatal sa aleaga o

23:69 sectiune din Scripturi interesanta si usor de inteles. Cateva versete vor fi suficiente pentru a furniza o lectie ce poate fi studiata si practicata in timpul zilei. Pot fi puse intrebari si pot fi facute cateva remarci interesante sau poate fi prezentata, scurt si la subiect, o intamplare, ca exemplu. Pot fi cantate cel putin cateva strofe dintr-o cantare vioaie, iar rugaciunea facuta trebuie sa fie scurta si la subiect. Cel ce conduce in rugaciune nu trebuie sa se roage pentru orice, ci sa-si exprime nevoia in cuvinte simple si sa-L laude pe Dumnezeu cu recunostinta. (ST. 7 august 1884)

23:70 Trezirea si intarirea dragostei de studiu al Bibliei depinde mult de folosirea serviciului de inchinare. Altarul de dimineata si de seara trebuie sa constituie momentele cele mai placute si mai folositoare ale zilei. Sa fie inteles ca in aceste momente nu trebuie sa se strecoare ganduri neplacute si rele, ca parintii si copiii se aduna sa se intalneasca cu Isus si sa invite in camin prezenta ingerilor sfinti. Serviciul sa fie scurt si plin de viata, adaptat la ocazie si variat din cand in cand. Toti sa se uneasca in cititul Bibliei, sa invete si sa repete adesea legea lui Dumnezeu. Interesul copiilor va creste daca uneori li se permite sa aleaga ei textele. Intrebati-i in legatura cu ce s-a citit si lasati-i sa puna si ei intrebari. Mentionati tot ce va servi la exemplificarea intelesului celor citite. Lasati-i si pe cei mici sa se roage, daca in felul acesta serviciul nu este facut prea lung si ei sa se uneasca in cantare chiar daca este numai o singura strofa. (Ed. p. 186)

23:71 Rugati-va clar si deslusit. - Prin exemplul vostru, invatati-i pe copii sa se roage cu o voce clara si distincta. Invatati-i sa-si ridice capul de pe scaun si sa nu-si acopere niciodata fata cu mainile. Astfel ei pot sa faca

23:72 o rugaciune simpla, repetand in cor Tatal nostru. (MS. 12, 1898)

23:73 Puterea muzicii. - Istoria cantecelor Bibliei este plina de sugestii privind folosirea muzicii si a cantarilor cat si beneficiile acestora. Muzica este adeseori pervertita servind scopuri rele si devine astfel una din cele mai fermecatoare puteri de ispitire. Dar, folosita corect, ea este un dar pretios al lui Dumnezeu, destinat sa indrepte gandurile la subiecte inalte si nobile, sa inspire sufletul si sa-l inalte...

23:74 Muzica este unul din cele mai eficiente mijloace de impresionare a inimii cu adevar spiritual. Cat de adesea vreun suflet apasat si gata sa cada in disperare isi aminteste de niste cuvinte ale lui Dumnezeu dintr-un cantec al copilariei de mult uitat si ispitele isi pierd puterea, viata primeste o insemnatate si o tinta noua, iar curajul si bucuria sunt impartasite cu altii!

23:75 Niciodata nu trebuie pierduta din vedere valoarea cantecului ca mijloc de educatie. In camin sa fie cantate cantari curate si placute si atunci vor fi mai putine cuvinte de critica si mai multe cuvinte voioase de speranta si bucurie. Sa se cante la scoala, iar elevii vor fi atrasi mai aproape de Hristos, de profesorii lor si unii de altii.

23:76 Ca parte a serviciului religios, cantarea este un act de inchinare ca si rugaciunea. Daca copilul este invatat sa realizeze acest lucru, el se va gandi mai mult la insemnatatea cuvintelor ce le canta si va fi mai susceptibil la puterea lor. (Ed. p. 167, 168)

23:77 Muzica instrumentala si vocala. - Dimineata si seara uniti-va cu copii vostri in inchinarea la Dumnezeu, citind Cuvantul Lui si cantandu-i laude. Invatati-i sa repete legea lui Dumnezeu. Cu privire la porunci, israelitii erau instruiti:

23:78 "Sa le intiparesti in mintea copiilor tai si sa vorbesti de ele cand vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula." De aceea Moise a indrumat pe israeliti sa puna cuvintele legii pe muzica. In timp ce copiii mai mari cantau la instrumente, cei mai mici marsaluiau cantand in cor cantecul poruncilor lui Dumnezeu. In anii de mai tarziu ei au pastrat in memorie cuvintele legii invatate in copilarie.

23:79 Daca era esential pentru Moise sa puna poruncile lui Dumnezeu intr-un cantec sacru, asa incat in timp ce marsaluiau prin pustiu, copiii puteau invata sa cante legea, verset cu verset, cat de esential este in acest timp sa-i invatam pe copiii nostri Cuvantul lui Dumnezeu! Sa venim in ajutorul Domnului instruindu-ne copiii sa pazeasca poruncile la litera. Sa facem tot ce ne sta in putere pentru a avea muzica in familiile noastre ca Dumnezeu sa poata veni la noi. (Ev. p. 499, 500)

23:80 Serviciu de inchinare special in sabat. - Lasati-i pe copii sa ia parte la altarul familial {in sabat}. Sa-si aduca toti Bibliile si fiecare sa citeasca unul sau doua versete. Sa fie cantat apoi vreun imn cunoscut, urmat de rugaciune. Domnul Hristos ne-a dat un model de rugaciune. Rugaciunea Tatal nostru nu a fost destinata sa fie repetata doar ca o forma, ci ea este un exemplu a felului in care ar trebui sa fie rugaciunile noastre: simple, staruitoare si cuprinzatoare. Intr-o cerere simpla, spuneti-i Domnului nevoile voastre si exprimati-va recunostinta fata de harul Sau. In felul acesta Il invitati pe Isus ca oaspete binevenit in caminul si in inima voastra. Rugaciunile lungi cu privire la subiecte indepartate nu isi au locul la altarul familiar. Ele fac din ora de rugaciune o plictiseala, cand ea ar trebui privita ca un privilegiu si o binecuvantare. Faceti serviciul de inchinare plin de interes si bucurie. (6 T. p. 357, 358)

23:81 Mai multa rugaciune inseamna mai putina pedeapsa. - Noi trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu mai mult decat o facem. Exista mare putere si binecuvantare in rugaciunea impreuna in familiile noastre, cu si pentru copiii nostri. Cand copiii mei faceau ceva rau, iar eu le vorbeam cu bunatate si ma rugam cu ei, nu gaseam necesar sa-i pedepsesc dupa aceea. Inimile sensibile li se topeau in fata Duhului Sfant care venea ca raspuns la rugaciune. (MS. 47, 1908)

23:82 Foloasele rugaciunii individuale. - In timpul rugaciunii personale, Domnul Isus, in viata lui pe pamant, a primit intelepciune si putere. Tinerii sa urmeze exemplul Lui, gasind un timp linistit in zori si in apus pentru comuniune cu Tatal lor din cer. In timpul zilei, sa-si inalte inima catre Dumnezeu. La fiecare pas pe calea noastra, El spune: "Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau care te iau de mana dreapta;... nu te teme de nimic, Eu iti vin in ajutor!" Isaia 41, 13. Daca ar putea invata copiii nostri aceste lectii in dimineata vietii lor, ce prospetime si ce putere, ce bucurie si ce placere ar fi adusa in viata lor! (Ed. p. 259)

23:83 Portile cerului sunt deschise oricarei mame. - Cand Domnul Hristos S-a plecat pe tarmul Iordanului, dupa botezul Lui si S-a rugat pentru omenire, cerurile erau deschise si Duhul lui Dumnezeu, ca un porumbel de aur stralucitor, a inconjurat faptura Mantuitorului, iar o voce din cer a spus: "Acesta este Fiul Meu prea iubit in care Imi gasesc placerea."

23:84 Ce semnificatie are aceasta pentru voi? Ea spune ca cerul este deschis la rugaciunile voastre. Spune ca voi sunteti primiti in Cel prea iubit. Portile sunt deschise pentru fiecare mama care vrea sa-si depuna povara la picioarele Mantuitorului. Spune ca Domnul Hristos a cuprins omenirea cu bratul Sau

23:85 omenesc, iar cu bratul Lui divin a prins tronul Celui infinit, l-a unit pe om cu Dumnezeu si a unit pamantul cu cerul. (ST. 22 iulie, 1889)

23:86 Rugaciunile mamelor crestine nu sunt desconsiderate de Tatal tuturor care L-a trimis pe Fiul Sau pe pamant ca sa rascumpere un popor pentru Sine. El nu va respinge cererile voastre si nu va va lasa, pe voi si pe ai vostri, in seama nenorocirilor lui Satana in marea zi a conflictului final. Voi trebuie sa lucrati cu simplitate si credinciosie, iar Dumnezeu va intari lucrarea mainilor voastre. (R and H. 23 aprilie, 1889)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: