English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 22


22:1 SECTIUNEA XVII

22:2 Chemand la viata puterile spirituale

22:3 Raspunderea pentru interesele vesnice

22:4 Zilele pe care le traim sunt deosebit de periculoase pentru copii. - Traim intr-un timp nenorocit pentru copii. Pentru a tine piept curentului menit sa te duca in jos, spre pierzare, ai nevoie de ceva mai mult decat experienta si puterea copilariei. Tinerii par, in general, prizonierii Satanei care, impreuna cu ingerii lui, ii duce la distrugere sigura. Satana si ostile sale sunt in razboi impotriva guvernamantului lui Dumnezeu si pe toti cei ce au dorinta de a-si preda inima ascultand de cerintele Lui, el va incerca sa-i incurce si sa-i biruie cu ispite, incat ei sa se descurajeze si sa renunte la lupta. (1 T. p. 397)

22:5 Acum, mai mult ca niciodata, avem nevoie de o stransa legatura cu Dumnezeu. Una din cele mai mari primejdii ce asalteaza poporul lui Dumnezeu a fost intotdeauna conformarea la preceptele si obiceiurile lumesti. In mod deosebit, tinerii se afla intr-un pericol continuu. Tatii si mamele ar trebui sa fie in garda impotriva inselaciunilor lui Satana. In timp ce el cauta sa aduca ruina copiilor lor, ei sa nu-si inchipuie ca nu e nici o primejdie deosebita. Gandurile si grija lor sa nu se opreasca numai asupra lucrurilor lumii acesteia, iar interesele mai inalte si vesnice ale copiilor lor sa fie neglijate. (R and H. 13 iunie, 1882)

22:6 Parintii sunt in general indiferenti. - Este trist cand viata spirituala a parintilor se raceste, iar din cauza lipsei de evlavie si devotiune fata de Dumnezeu, ei nu realizeaza inalta raspundere ce le revine de a-si educa cu rabdare si perseverenta copiii

22:7 sa pastreze calea Domnului. (ST. 17 septembrie, 1894)

22:8 Prin tot ceea ce fac parintii, isi aduc de obicei un insemnat aport la starea de nepregatire a copiilor pentru confruntarea cu realitatile aspre ale vietii si pentru dificultatile ce ii vor inconjura in viitor, cand vor fi chemati sa decida pentru bine sau rau si cand ispite puternice vor fi aduse asupra lor. De aceea vor fi gasiti slabi cand ar trebui sa fie tari. Ei vor oscila in principii si datorie, iar omenirea va avea de suferit de pe urma slabiciunii lor. (PHJ. ianuarie, 1890)

22:9 Cea mai importanta lucrare este neglijata. - Un motiv major pentru care exista atat de mult rau astazi in lume este ca parintii isi ocupa mintea cu alte lucruri pana acolo ca neglijeaza lucrarea care este de importanta vitala: sarcina de a-si invata copiii cu rabdare si blandete calea Domnului. (CT. p. 129)

22:10 Mamele pot sa fi acumulat multe cunostinte si sa nu fi obtinut totusi adevarata cunostinta daca nu-L recunosc pe Hristos ca Mantuitor personal. Daca Domnul Hristos este in camin, daca mamele L-au facut sfatuitorul lor, ele ii vor educa pe copii din frageda pruncie in principiile adevaratei religii. (ST. 22 iulie, 1889)

22:11 Satana este lasat sa stapaneasca. - Deoarece barbatii si femeile nu asculta de Dumnezeu, ci isi aleg propria cale si isi urmeaza imaginatia pervertita, lui Satana i se permite sa-si aseze steagul diabolic in familiile lor si sa-si faca simtita puterea prin prunci, copii si tineri. Vocea si vointa lui sunt exprimate prin vointele nestapanite si caracterele deformate ale copiilor si prin ei el exercita o putere dominanta si-si indeplineste planurile. Dumnezeu este dezonorat prin manifestarea firii perverse care exclude veneratia fata de El si determina ascultare

22:12 de sugestiile lui Satana. Pacatul comis de parinti, prin faptul ca permit astfel lui Satana sa aiba influenta, depaseste intelegerea. (5T. p 325)

22:13 Prin instruire, prin ingaduinta nechibzuita si prin satisfacerea gusturilor si apetitului, multi parinti se fac raspunzatori de caile si inclinatiile reprobabile ale copiilor lor. Satana poate controla intreaga fiinta prin dispozitia de a nu asculta legile lui Dumnezeu. Parintii nu poruncesc casei lor dupa ei, cum a facut Avraam. Care este rezultatul? Copiii si tinerii stau sub steagul celui razvratit. Ei nu vor sa fie condusi, ci sunt hotarati sa-si urmeze propria vointa. Singura speranta pentru copii este sa-i invatam sa se lepede de sine si sa nu rasfete eul. (L. 117, 1898)

22:14 O lupta aspra sta in fata copiilor nedisciplinati. - Copiii care au fost crescuti in felul acesta nedisciplinati, au de invatat totul cand vor sa devina urmasii lui Hristos. Intreaga lor viata religioasa este afectata de cresterea primita in copilarie. Aceeasi incapatanare manifestata in copilarie, iese de multe ori la iveala. Exista aceeasi iubire de sine, lipsa de abnegatie, de rabdare la mustrare si de bunavointa in a cere sfatul altora, sau in a fi influentati de judecata altora. Se da pe fata aceeasi indolenta, evitare a sarcinilor si sustragere de la responsabilitati. Toate acestea sunt vazute in legatura lor cu biserica. Este posibil pentru unii ca acestia sa biruie, dar ce lupta grea trebuie dusa! Ce conflict sever! Cu cata greutate trebuie sa treaca prin cursul unei discipline complete necesara pentru a ajunge la inaltimea caracterului crestin! Totusi, daca in cele din urma vor birui, le va fi permis sa vada, inainte de a fi inaltati, cat de aproape au fost de prapastia pierzarii vesnice, din cauza lipsei unei educatii corecte in tinerete si a esecului de a invata supunerea in copilarie. (1 T. p. 219, 220)

22:15 Fortificati impotriva influentelor corupatoare. - Parinti, voi ati adus pe lume copii, fara a le cere consimtamantul si sunteti responsabili de vietile si sufletele lor. Ei au atractiile lumii care sa-i ademeneasca. Puteti sa-i educati astfel incat sa-i fortificati impotriva influentei ei distructive. Puteti sa-i instruiti sa poarte responsabilitatile vietii, sa-si inteleaga obligatiile fata de Dumnezeu, adevar si datorie si sa realizeze importanta pe care faptele lor o vor avea asupra vietii lor vesnice. (ST. 9 decembrie, 1875)

22:16 Tineretul zilelor noastre este ignorant in ce priveste siretlicurile lui Satana. De aceea parintii trebuie sa fie treji in aceste timpuri periculoase, lucrand cu perseverenta si harnicie pentru a impiedica prima apropiere a dusmanului. Ei trebuie sa-si invete copiii cand stau in casa sau cand merg pe drum, cand se scoala sau cand merg la culcare. (ST. 26 februarie, 1880)

22:17 Este nevoie de vigilenta continua pentru a-i conduce pe copii pe caile neprihanirii. Satana isi incepe lucrul cu ei din cea mai frageda pruncie si creeaza dorinte pe care Dumnezeu le interzice. Siguranta copiilor depinde in cea mai mare masura de vigilenta, supravegherea si grija parintilor fata de ei. (R and H. 13 martie, 1894)

22:18 Parintii n-ar trebui sa ingaduie nimic ce ar putea sa-i impiedice de a acorda copiilor tot timpul necesar sa-i faca sa inteleaga ce inseamna ascultarea si increderea deplina in Domnul. (CT. p. 129)

22:19 Treziti-va, parinti, din letargia voastra de moarte. - Datorita indiferentei parintilor, multi copii sunt lasati sa aiba impresia ca parintilor nu le pasa de sufletele lor. Nu trebuie sa fie asa. Cei ce au copii ar trebui sa-si administreze afacerile casnice si profesionale asa incat sa nu se interpuna intre ei si copii

22:20 ceva ce ar slabi influenta parintilor in indrumarea lor catre Hristos. Ar trebui sa-i invatati pe copiii vostri lectia iubirii Domnului Isus, ca ei sa poata fi curati la inima, in conduita si in conversatie...

22:21 Domnul ar lucra asupra inimilor copiilor daca parintii ar vrea doar sa coopereze cu puterile divine, dar El nu va incerca sa faca ceea ce a fost stabilit ca fiind partea voastra de lucru. Parinti, voi trebuie sa va treziti din letargia voastra de moarte. (R and H. 25 octombrie, 1892)

22:22 Marea noastra speranta este religia in familie. - Parintii sunt adormiti. Copiii le merg spre pieire sub ochii lor, iar Domnul vrea ca mesagerii Lui sa prezinte inaintea poporului, prin invatatura si exemplu, necesitatea religiei in camin. Recomandati insistent aceasta problema comunitatii voastre. Impuneti asupra constiintei, convingerea acestor datorii solemne, atat de mult neglijate. Aceasta va frange, mai mult decat orice altceva, spiritul fariseic si rezistenta fata de adevar. Religia in camin este marea noastra speranta si face luminoasa urmarirea convertirii intregii familii la adevarul lui Dumnezeu. (MS. 21, 1894)

22:23 Puterea lui Satana poate fi franta. - Parintii au sarcina mai serioasa decat isi imagineaza. Mostenirea copiilor este pacatul. Pacatul i-a despartit de Dumnezeu. Isus Si-a dat viata ca sa poata reface legaturile rupte cu Dumnezeu. Prin inrudirea lor cu primul Adam, oamenii nu primesc nimic altceva decat vina si sentinta de moarte. Dar Domnul Hristos a intervenit si a trecut peste locul unde a cazut Adam, indurand orice incercare spre folosul omului... Exemplul desavarsit al lui Hristos si harul lui Dumnezeu ii sunt date pentru a-l face in stare sa-si educe copiii spre a deveni fii si fiice ale lui Dumnezeu. Puterea lui Satana este rupta cand li se da invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura cu privire la felul in care sa-si predea inima si vointa lui Hristos. (L. 68, 1899)

22:24 Tati si mame, in deplina asigurare a credintei, staruiti pe langa fiii si fiicele voastre. Nu le dati ocazia sa auda nici un cuvant nerabdator de pe buzele voastre. Daca este necesar, marturisiti-le, cu parere de rau in inima, faptul ca le-ati permis sa urmeze calea frivolitatii intristand pe Dumnezeu care nu a crutat pe Fiul Sau de la o lume pierduta, ca toti sa poata primi indurare si iertare de pacat...

22:25 Tati si mame, care v-ati rasfatat copiii spre raul lor, Dumnezeu doreste sa rascumparati timpul. Luati seama cat timp se zice astazi. (L. 66, 1910)

22:26 Parintii au cel mai nobil camp misionar. - Faceti din formarea caracterelor copiilor vostri dupa Modelul divin, lucrarea vietii voastre. Daca ei vor poseda vreodata frumusetea interioara, podoaba unui duh bland si linistit, aceasta va fi datorita faptului ca i-ati educat in mod staruitor sa iubeasca invataturile Cuvantului lui Dumnezeu si sa caute aprobarea lui Isus mai presus de aprobarea lumii. (R and H. 9 octombrie. 1883)

22:27 Ca lucratori pentru Dumnezeu, trebuie sa ne incepem lucrarea cu cei mai apropiati. Ea trebuie sa inceapa in propriul nostru camin. Nu exista vreun camp misionar mai important decat acesta. (MS. 19, 1900)

22:28 Avem nevoie de zel misionar in familiile noastre ca sa putem aduce Cuvantul lui Dumnezeu inaintea membrilor familiei si sa-i conducem sa caute un camin in imparatia lui Dumnezeu. (MS. 101, 1908)

22:29 Arta conducerii si instruirii copiilor este cea mai nobila lucrare misionara pe care o poate intreprinde vreun barbat sau vreo femeie. (6 T. p. 205)

22:30 Parintii, ca artisti, trebuie sa modeleze lutul viu. - Cu cata seriozitate si perseverenta lucreaza artistul ca sa transpuna pe panza o asemanare perfecta a modelului sau si cu cata sarguinta ciopleste si daltuieste sculptorul piatra intr-o copie a modelului pe care il urmareste! La fel trebuie sa munceasca parintii

22:31 pentru a-i forma, a-i cizela si a-i purifica pe copiii lor dupa modelul ce le-a fost dat in Isus Hristos. Dupa cum artistul rabdator studiaza, lucreaza si creeaza planuri ca sa faca rezultatele muncii sale cat mai desavarsite, tot la fel parintele ar trebui sa considere ca fiind bine folosit timpul petrecut in educarea copiilor pentru o viata folositoare si pentru a-i face potriviti pentru imparatia nemuritoare. Lucrarea artistului este mica si neimportanta comparativ cu cea a parintelui. Unul are de a face cu material fara viata din care modeleaza forme ale frumusetii, iar altul are de a face cu o fiinta omeneasca a carei viata poate fi formata pentru bine sau rau, sa binecuvanteze omenirea sau s-o blesteme, sa se stinga in intuneric sau sa traiasca vesnic intr-o lume viitoare fara pacat. (PHJ. mai, 1890)

22:32 Puneti-va ca tinta perfectiunea. - Si Hristos a fost odata copil. De dragul Lui, respectati copiii. Priviti-i ca pe o insarcinare sfanta, nu pentru a fi rasfatati si idolatrizati, ci pentru a fi invatati sa traiasca o viata pura si nobila. Ei sunt proprietatea lui Dumnezeu. El ii iubeste si va cheama sa cooperati cu El in a-i invata sa-si formeze caractere desavarsite. Domnul cere perfectiunea de la familia Lui rascumparata. El asteapta de la noi desavarsirea pe care Domnul Hristos a descoperit-o in natura Sa omeneasca. In mod deosebit, tatii si mamele au nevoie sa inteleaga cele mai bune metode de educare a copiilor ca sa poata conlucra cu Dumnezeu. (MS. 19, 1900)

22:33 E nevoie de parinti convertiti. - Zi si noapte sunt impovarata de gandul marii noastre nevoi de parinti convertiti. Cat de multi sunt cei ce au nevoie sa-si umileasca inimile inaintea lui Dumnezeu si sa ajunga la o relatie corecta cu cerul daca vor sa exercite o relatie salvatoare asupra familiilor lor. Ei ar trebui sa stie ce sa faca pentru a mosteni viata vesnica daca vor sa-i pregateasca pe copiii lor pentru mostenirea celor rascumparati. In fiecare zi, ei trebuie sa primeasca

22:34 lumina cerului in suflet, primind impresiile Duhului Sfant asupra inimii si mintii. In fiecare zi, ei trebuie sa primeasca Cuvantul adevarului si sa lase ca acesta sa le controleze viata. (MS. 53, 1912)

22:35 Mari responsabilitati se afla asupra parintilor si ei trebuie sa se straduiasca in mod serios sa implineasca misiunea incredintata de Dumnezeu. Cand ei vad nevoia incordarii tuturor energiilor fiintei in lucrarea de educare a copiilor pentru Dumnezeu, vor renunta la o mare masura de frivolitate si pretentii inutile care sunt vazute acum. Ei nu vor considera nici un sacrificiu sau truda prea mare daca aceasta ii va face in stare sa intampine pe Domnul cu bucurie. Aceasta este cea mai pretioasa parte a serviciului lor ca urmasi ai lui Dumnezeu si nu-si pot permite s-o neglijeze. (MS. 27, 1911)

22:36 Priviti in continuu la Isus. - Parinti,... folositi orice tendon si muschi spiritual in efortul de salvare a micutei voastre turme. Puterile iadului se vor uni pentru distrugerea ei, dar Dumnezeu va ridica pentru voi un stindard impotriva dusmanului. Rugati-va mult mai mult decat o faceti. In mod iubitor si cu tandrete, invatati-i pe copiii vostri sa vina la Dumnezeu ca la Tatal lor ceresc. Prin exemplul vostru, invatati-i sa se controleze si sa fie folositori. Spuneti-le ca Hristos a trait nu ca sa-Si placa Lui.

22:37 Adunati razele luminii divine care stralucesc pe calea voastra. Umblati in lumina dupa cum Hristos este in lumina. In timp ce va apucati de lucrarea de ajutorare a copiilor vostri de a servi lui Dumnezeu, veti intampina cele mai provocatoare incercari; Nu va pierdeti insa suportul; prindeti-va de Isus. El zice: "Afara numai daca vor prinde puterea Mea, ca sa faca pace cu Mine; si vor face pace cu Mine." Isaia 27, 5. Se vor ivi dificultati, veti intalni obstacole, insa priviti la Isus in continuu. Cand apare o urgenta, intrebati: Doamne, ce trebuie sa fac acum? Daca refuzati sa va enervati sau sa certati cu asprime,

22:38 Dumnezeu va va arata calea. El va va ajuta sa folositi talentul vorbirii intr-un fel atat de asemanator cu a Domnului Hristos, incat pacea si iubirea vor domni in camin. Urmand o cale logica de actiune, puteti fi evanghelisti in familie, slujitori ai harului pentru copiii vostri. (CT. p. 156, 157)

22:39 Lucrarea aceasta compenseaza. - Cresterea copiilor in calea lui Dumnezeu necesita cheltuieli. Ea costa lacrimile unei mame si rugaciunile unui tata. Ea solicita efort neintrerupt si invatatura rabdatoare, putin aici, putin acolo. Dar acest lucru rasplateste. Parintii pot ridica astfel in jurul copiilor lor ziduri care ii vor ocroti de raul care inunda lumea noastra. (R and H. 9 iulie, 1901)

22:40 Fiecare camin - o biserica

22:41 Parintii sa fie reprezentantii lui Dumnezeu. - Fiecare familie trebuie sa faca din camin o biserica, un frumos simbol al bisericii lui Dumnezeu din cer. Daca parintii isi dau seama de responsabilitatile pe care le au fata de copiii lor, nu i-ar certa si nu s-ar irita in nici o imprejurare. Acesta nu este tipul de educatie pe care trebuie sa-l aiba fiecare copil. Multi, multi copii au invatat sa fie cicalitori, iritabili, certareti si patimasi, deoarece li s-a permis sa fie patimasi acasa. Parintii trebuie sa ia in consideratie faptul ca ei tin locul lui Dumnezeu pentru copiii lor, sa incurajeze orice principiu drept si sa reprime orice gand rau. (L. 104, 1897)

22:42 Daca trasaturile morale ale copiilor sunt neglijate de catre parinti si invatatori, ele vor fi cu siguranta pervertite. (R and H. 30 martie, 1897)

22:43 Religia Bibliei este unica aparare sigura. - Vorbind la modul general, tinerii nu au decat putina putere morala. Acesta este rezultatul neglijarii educatiei in copilarie. O cunoastere a caracterului lui Dumnezeu si a obligatiilor noastre fata de El, n-ar trebui privita ca o problema cu consecinta minora. Religia Bibliei este unica aparare sigura pentru tineri. (5 T. p. 24)

22:44 Fericiti sunt parintii ale caror vieti sunt o adevarata reflectare a divinitatii, astfel incat fagaduintele si poruncile lui Dumnezeu trezesc in copil recunostinta si veneratie. Fericiti sunt parintii a caror blandete, dreptate si indelunga rabdare ilustreaza copilului iubirea, dreptatea si indelunga rabdare a lui Dumnezeu si parintii care, invatandu-l pe copil sa-i iubeasca si sa se increada in ei, il invata sa iubeasca, sa se increada si sa asculte de Tatal lui din cer. Parintii care impartasesc copilului un astfel de dar, il inzestreaza cu un tezaur mult mai

22:45 pretios decat bogatiile tuturor veacurilor, o comoara ce dureaza cat vesnicia. (PK. p. 245)

22:46 Numai marturisirea, fara religie in camin, este lipsita de valoare. - Faptele vietii de fiecare zi dau pe fata masura si forma dispozitiei si caracterului nostru. Acolo unde se manifesta lipsa religiei in familie, marturisirea de credinta este fara valoare. De aceea nu permiteti cuvinte aspre de pe buzele acelora care formeaza cercul caminului. Inmiresmati atmosfera cu consideratie delicata pentru altii. Numai aceia care, in timpul de proba acordat au format un caracter ce respira o influenta cereasca vor intra in cer. Cei care vor sa ajunga sfinti in ceruri, trebuie sa fie sfinti mai intai aici pe pamant. (ST. 14 noiembrie, 1892)

22:47 Ceea ce face caracterul frumos in camin, este ceea ce va face caracterul frumos in locuintele ceresti. Masura crestinismului vostru este apreciata dupa caracterul vostru in viata de familie. Harul lui Hristos ii face in stare pe cei ce il poseda, sa faca din camin un loc fericit, plin de pace si odihna. Daca nu aveti spiritul Domnului Hristos, nu-I apartineti si nu-i veti vedea niciodata pe sfintii rascumparati in imparatia Sa, uniti cu El in fericirea cerului. Dumnezeu doreste sa va consacrati cu totul Lui si sa-I reprezentati caracterul in cercul familiei. (ST. 14 noiembrie, 1892)

22:48 Lucrarea de sfintire incepe in camin. Cei care sunt crestini acasa, vor fi crestini in biserica si in lume. Exista multi care nu cresc in har deoarece neglijeaza sa cultive religia in camin. (ST. 17 februarie, 1904)

22:49 Parintii ca educatori in biserica din camin. - Ma adresez tatilor si mamelor: Voi puteti fi educatori in biserica de acasa; puteti fi agenti misionari si spirituali. Tatii si mamele sa simta nevoia de a fi misionari in camin si de a pastra atmosfera de familie

22:50 lipsita de influenta vorbirii nepoliticoase si repezite, iar scoala caminului un loc unde ingerii lui Dumnezeu pot veni sa binecuvanteze si sa dea succes eforturilor depuse. (MS. 12, 1908) Considerati institutia familiei o scoala de instruire, pregatitoare pentru indeplinirea datoriilor religioase. Copiii vostri au de indeplinit o parte in cadrul bisericii si orice putere a mintii si orice capacitate fizica trebuie sa fie pastrate in vigoare si active pentru serviciul lui Hristos. Ei trebuie invatati sa iubeasca adevarul pentru ca este adevar. Ei trebuie sa fie sfintiti prin adevar, astfel ca sa poata sta in marea expunere ce va avea loc in scurta vreme ca sa determine calificarea fiecaruia de a intra in scoala mai inalta si de a deveni un membru al familiei regale, un copil al Imparatului ceresc. (MS. - Manuscrisul 12, 1898)

22:51 Ei trebuie sa conduca prin exemplul unei vieti consecvente. - Totul lasa o impresie asupra mintii tinere. Infatisarea este studiata, vocea isi are influenta ei, iar comportamentul este imitat indeaproape. Parintii irascibili si certareti le dau copiilor lor niste lectii pentru a caror dezvatare, ar da, mai tarziu in viata, toata lumea, de le-ar apartine. Copiii trebuie sa vada in viata parintilor lor acea consecventa care este in armonie cu credinta lor. Conducand prin exemplul unei vieti consecvente si exercitand stapanire de sine, parintii pot modela caracterele copiilor lor. (4 T. p. 621)

22:52 Pregatiti copiii ca lucratori pentru Hristos. - Cei uniti prin legaturile naturale au cele mai mari drepturi unul asupra celuilalt. Membrii familiei ar trebui sa manifeste bunatatea si iubirea cea mai gingasa. Cuvintele spuse si faptele savarsite ar trebui sa fie in armonie cu principiile crestine. In felul acesta, caminul poate deveni o scoala in care pot fi pregatiti lucratori pentru Hristos.

22:53 Caminul trebuie privit ca un loc sfant... In fiecare zi a vietii noastre ar trebui sa ne predam lui Dumnezeu. Astfel putem castiga ajutor si victorii zilnice. Crucea trebuie purtata in fiecare zi. Fiecare cuvant trebuie sa fie bine cumpanit deoarece suntem raspunzatori inaintea lui Dumnezeu sa reprezentam in vietile noastre, caracterul lui Hristos cat mai bine cu putinta. (MS. 140, 1897)

22:54 O greseala fatala pe care multi o fac. - Ne putem noi educa fiii si fiicele pentru o viata de convenienta respectabila, o viata pretins crestina, lipsita insa de sacrificiul Sau de Sine, o viata asupra careia verdictul Aceluia care este adevarul, va fi: "Nu te cunosc"? Foarte multi fac asa. Ei se gandesc sa asigure pentru copiii lor beneficiile Evangheliei in timp ce-i neaga spiritul. Asa ceva este insa cu neputinta. Cei ce resping privilegiul partasiei cu Hristos in servire, resping singura instruire care ii face in stare sa participe cu El in slava Lui: educatia care, in aceasta viata, confera tarie si noblete de caracter. Multi tati si mame, refuzand crucea lui Hristos pentru copiii lor, au realizat prea tarziu ca i-au predat astfel dusmanului lui Dumnezeu si al omului. Ei le-au pecetluit ruina, nu numai pentru viata vesnica, ci si pentru viata prezenta. Ispita i-a biruit. Ei au crescut un blestem pentru lume si o mahnire si rusine pentru aceia care le-au dat viata. (Ed. p. 264, 26)

22:55 Noi nu stim in ce fel pot fi chemati la slujire copiii nostri. Ei isi pot petrece viata in cercul familiei, se pot angaja in ocupatiile obisnuite ale vietii sau pot sa mearga ca invatatori ai Evangheliei in tari pagane, dar toti deopotriva sunt chemati sa fie misionari pentru Dumnezeu si slujitori ai harului sau pentru lume. Ei trebuie sa obtina o educatie care ii va ajuta sa stea de partea lui Hristos in slujire neegoista. (PK, p. 245)

22:56 Invatati-i sa se bizuie pe ajutorul divin. - Daca doriti ca fiii si fiicele voastre sa-si dezvolte capacitatile de a face bine, invatati-i sa aiba o perspectiva corecta a lumii viitoare. Daca sunt instruiti sa se bizuie pe ajutorul divin in dificultatile si pericolele lor, ei nu vor fi lipsiti de puterea de a-si stapani pasiunile si a-si controla ispitele launtrice de a face rau. Legatura cu Izvorul de intelepciune va da lumina si putere de discernamant intre bine si rau. Cei inzestrati astfel vor deveni puternici din punct de vedere moral si intelectual, vor avea vederi mai clare si o judecata mai buna, chiar in afacerile temporale. (PHJ. ianuarie, 1890)

22:57 Mantuirea asigurata prin credinta. - Noi putem avea salvarea lui Dumnezeu in familiile noastre. Trebuie insa sa credem acest lucru, sa traim pentru el si sa avem o credinta si o bizuire continua si staruitoare in Dumnezeu... Restrictia pe care Cuvantul lui Dumnezeu ne-o impune este pentru interesul nostru. Aceasta sporeste fericirea familiilor noastre si a celor din jurul nostru. Ea ne rafineaza gusturile, ne sfinteste judecata, aduce pace mintii, iar la sfarsit viata vesnica... Ingerii slujitori vor zabovi in locuintele noastre si vor duce cu bucurie la cer vestile progresului nostru in viata spirituala, iar ingerul raportor va face o consemnare voioasa si fericita. (ST. 17 aprilie, 1884)

22:58 Spiritul Domnului Hristos va fi o influenta de durata in viata de familie. Daca barbatii si femeile isi vor deschide inima la influenta cereasca a adevarului si iubirii, aceste principii se vor revarsa din nou, ca izvoarele in pustie, reinviorand totul si facand sa apara prospetime acolo unde acum este sterilitate si lipsa. (MS. 142, 1898)

22:59 Copiii vostri vor duce cu ei influenta pretioasa a educatiei din camin. Atunci lucrati in cercul familiei in primii ani de viata ai copiilor,

22:60 iar ei vor duce influenta voastra in sala de clasa, la scoala. Aceasta influenta va fi simtita de multi altii. In felul acesta Domnul va fi slavit. (MS. 142, 1898)

22:61 Conducand copilasii la Hristos

22:62 Cat de devreme pot copiii sa devina crestini? - In copilarie mintea este impresionata si modelata cu usurinta si atunci este timpul ca fetele si baietii sa fie invatati sa-L iubeasca si sa-L onoreze pe Dumnezeu. (MS. 115, 1903)

22:63 Dumnezeu vrea ca fiecare copil de varsta frageda sa fie copilul Lui, adoptat in familia Lui. Cu toate ca sunt tineri, ei pot fi membri ai familiei credintei si pot avea cea mai pretioasa experienta. Ei pot avea o inima sensibila si gata sa primeasca impresii durabile. Inima lor poate fi atrasa in incredere si iubire pentru Domnul Isus si ei pot trai pentru Mantuitorul. Hristos ii va face mici misionari. Intregul curent al gandurilor lor poate fi schimbat asa incat pacatul nu va parea un lucru ademenitor, ci evitat si urat.(CT. p. 169)

22:64 Varsta nu conteaza. - Un teolog distins a fost intrebat odata ce varsta trebuie sa aiba un copil inainte de a exista o speranta intemeiata ca el sa fie crestin. "Varsta nu are nimic de-a face cu asta," a fost raspunsul. "Iubirea pentru Isus, increderea, odihna in El, confidenta, toate sunt calitati corespunzatoare cu natura copilului. Imediat ce un copil poate sa-si iubeasca mama si sa aiba incredere in ea, poate sa-L iubeasca si sa aiba incredere in Isus ca Prietenul mamei. Domnul Isus va fi Prietenul lui iubit si onorat."

22:65 Avand in vedere citatul plin de adevar de mai sus, s-ar putea ca parintii sa fie prea atenti in a prezenta invatatura si exemplu inaintea acelor ochisori vigilenti si inaintea acelor simturi ascutite? Religia noastra

22:66 trebuie facuta practica. Este necesara in familiile noastre si in casele noastre de inchinare. Nu trebuie sa existe nimic rece, aspru si respingator in comportarea noastra, ci sa aratam prin bunatate si simpatie ca avem inimi calde si iubitoare. Domnul Isus trebuie sa fie Musafirul onorat in cercul familiei. Sa vorbim cu El, sa aducem la El toate poverile noastre si sa discutam despre dragostea, harul si desavarsirea Lui de caracter. Ce lectie poate fi data zilnic de parintii evlaviosi cand isi aduc necazurile la Purtatorul de poveri in loc de a se enerva si a certa din cauza grijilor si incurcaturilor pe care nu le pot rezolva. Mintea celor mici poate fi invatata sa se intoarca spre Domnul Isus asa cum floarea isi intoarce petalele desfacute catre soare. (Good Health, ianuarie, 1880)

22:67 Dragostea lui Dumnezeu trebuie sa fie predata in fiecare lectie. - Prima lectie ce trebuie predata copiilor este aceea ca Dumnezeu e Tatal lor. Aceasta lectie trebuie sa le fie data in primii ani. Parintii sa-si dea seama ca sunt raspunzatori inaintea lui Dumnezeu ca sa-si obisnuiasca copiii cu Tatal lor ceresc... Faptul ca Dumnezeu este iubire trebuie predat in fiecare lectie. (R and H. 6 iunie, 1899)

22:68 Tatii si mamele sa invete pruncul, copilul si tanarul despre iubirea Domnului Isus. Primul gangurit al copilului sa fie despre Hristos. (R and H. 9 octombrie, 1900)

22:69 Domnul Hristos sa fie asociat cu toate lectiile date copiilor. (ST. 9 februarie, 1882)

22:70 Copilul trebuie obisnuit cu lucrurile lui Dumnezeu din primii lui ani. Mama sa-i spuna in cuvinte simple despre viata Domnului Hristos pe pamant. Si mai mult decat atat, ea sa aduca in viata ei de fiecare zi invataturi despre Mantuitorul. Sa-i arate copilului, prin propriu-i exemplu ca viata aceasta este o pregatire pentru viata vesnica, o perioada acordata fiintelor omenesti in care ele pot sa-si formeze caractere

22:71 ce le vor castiga intrarea in cetatea lui Dumnezeu. (MS. 2, 1903)

22:72 Trebuie mai mult decat avertisment ocazional. - Copiilor si tinerilor nostri li s-a dat cu totul prea putina atentie si ei n-au reusit sa se dezvolte cum ar fi trebuit in viata crestina, deoarece membrii bisericii nu au privit asupra lor cu blandete si mila, dorind ca ei sa inainteze in viata divina. (R and H. 13 februarie, 1913)

22:73 Dumnezeu nu este slavit cand copiii sunt neglijati si trecuti cu vederea... Ei au nevoie de mai mult decat avertizare intamplatoare, mai mult decat un cuvant de incurajare. Ei au nevoie de munca migaloasa, cu rugaciune si atentie. Inima care este plina de iubire si simpatie va ajunge la inimile tinerilor care par a fi nepasatori si fara speranta. (CSW. p. 77)

22:74 Isus spune: "Educa-i pe acesti copii pentru Mine." - Parintii sa caute sa inteleaga faptul ca trebuie sa-si educe copiii pentru curtile lui Dumnezeu. Cand li se incredinteaza copii, este ca si cand Domnul Hristos i-ar pune in bratele lor si le-ar spune: "Educa-i pe acesti copii pentru Mine ca sa poata straluci in curtile lui Dumnezeu. Unul din primele sunete ce ar trebui sa le atraga atentia este numele lui Isus si din primii ani ei trebuie condusi sa se plece in rugaciune. Mintea trebuie sa le fie umpluta cu povestiri din viata Domnului, iar imaginatia lor incurajata sa vada slava lumii ce va veni. (R and H. 18 februarie, 1895)

22:75 Ei pot avea o experienta crestina in copilarie. - Ajutati-va copilasii sa se pregateasca pentru locasurile pe care Hristos a mers sa le pregateasca pentru cei ce Il iubesc. Ajutati-i sa indeplineasca scopul lui Dumnezeu cu ei. Instruirea voastra sa fie astfel incat sa-i ajute sa fie o onoare pentru Acela care a murit pentru a le asigura viata vesnica in

22:76 Imparatia lui Dumnezeu. Invatati-i sa raspunda invitatiei: "Luati jugul Meu asupra voastra si invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre. Caci jugul Meu nu este greu si sarcina Mea este usoara." (MS. 138, 1903)

22:77 Fratii mei si surorile mele, voi aveti de facut o lucrare sacra in instruirea copiilor vostri. Cand sunt tineri, inima si mintea le sunt cel mai susceptibile fata de impresiile bune... Invatati-i ca au o parte individuala de indeplinit si o experienta crestina de castigat chiar in copilaria lor. (L. 10, 1912)

22:78 Daca parintii nu fac prima preocupare a vietii lor aceea de a calauzi pasii copiilor in calea neprihanirii din primii lor ani, va fi aleasa calea cea rea in loc de calea buna. (R and H. 14 aprilie, 1885)

22:79 Ascultarea de buna voie este testul convertirii. - Sa nu-i invatam pe copiii nostri ca ascultarea de buna voie de vointa lui Dumnezeu dovedeste daca cei ce pretind ca sunt crestini sunt cu adevarat crestini? Domnul are in vedere fiecare cuvant pe care-l spune. (MS. 64, 1899)

22:80 Legea lui Dumnezeu este temelia reformei. - Legea lui Dumnezeu trebuie sa fie mijlocul de educare in familie. Parintii se afla sub cea mai solemna obligatie de a umbla in toate poruncile lui Dumnezeu oferind copiilor lor un exemplu de stricta integritate... Legea lui Dumnezeu este temelia oricarei reforme durabile. Noi trebuie sa prezentam lumii, in termeni clari si distincti nevoia ascultarii de legea Lui. Ascultarea de legea lui Dumnezeu este marele stimulent la harnicie, economie, sinceritate si relatii corecte intre oameni. (L. 74, 1900)

22:81 Invatati legea pe copii. - I-ati invatati pe copiii vostri din pruncie sa pazeasca poruncile

22:82 lui Dumnezeu?... Voi trebuie sa-i invatati sa-si formeze caractere dupa asemanarea divina ca Hristos sa li Se poata descoperi. El este binevoitor sa Se descopere copiilor. Stim aceasta din istoria lui Iosif, a lui Samuel, a lui Daniel si a tovarasilor lui. Nu putem vedea din raportul vietilor lor ce asteapta Dumnezeu de la copii si tineri? (MS. 62, 1901)

22:83 Parintii... sunt sub obligatie fata de Dumnezeu sa-I prezinte copiii la o varsta timpurie corespunzatori sa primeasca o cunoastere inteligenta a ceea ce se intelege prin a fi urmas al lui Isus Hristos. (MS. 59, 1900)

22:84 Marturia unui copil convertit. - Religia ii ajuta pe copii sa studieze mai bine si sa faca lucrul cu mai multa credinciosie. O fetita de doisprezece ani spunea in mod simplu dovada ca era crestina. "Nu-mi placea sa studiez, ci sa ma joc. Eram lenesa la scoala si adesea pierdeam lectiile. Acum invat fiecare lectie bine, ca sa-I plac lui Dumnezeu. Eram obraznica la scoala cand profesorii nu se uitau la mine, facand lucruri comice ca sa vada copiii. Acum doresc sa-I plac lui Dumnezeu comportandu-ma frumos si respectand legile scolii. Acasa eram egoista, nu-mi placea sa indeplinesc vreo insarcinare si eram imbufnata cand mama ma chema de la joaca s-o ajut la lucru. Acum am o adevarata bucurie s-o ajut pe mama pe orice cale si sa arat ca o iubesc." (CSW. p. 79)

22:85 Paziti-va de amanare. - Parinti, voi trebuie sa incepeti a disciplina mintea copiilor vostri cand sunt tineri ca in final ei sa fie crestini... Fiti atenti cum ii leganati sa doarma deasupra prapastiei pierzarii cu gandul gresit ca ei nu sunt destul de mari sa dea socoteala, ca nu sunt destul de mari sa se pocaiasca de pacatele lor si sa-L marturiseasca pe Hristos. (1 T. p. 396 )

22:86 Copii de opt, zece sau doisprezece ani sunt destul de mari

22:87 ca sa li se adreseze subiecte cu privire la religia personala. Nu-i invatati pe copii cu referire la viitor cand ei vor fi destul de mari sa se pocaiasca si sa creada adevarul. Daca sunt instruiti corespunzator, copii foarte tineri pot avea vederi corecte despre starea lor ca pacatosi si despre calea mantuirii prin Domnul Hristos. (Id. p. 400)

22:88 Atentia mi-a fost indreptata catre multe fagaduinte pretioase din Scripturi pentru cei ce-L cauta devreme pe Mantuitorul. Eclesiastul 12, 1: "Dar adu-ti aminte de Facatorul tau in zilele tineretii tale, pana nu vin zilele cele rele si pana nu se apropie anii cand vei zice: "Nu gasesc nici o placere in ei." Proverbele 8, 17: "Eu iubesc pe cei ce Ma iubesc si cei ce Ma cauta devreme Ma gasesc." Marele Pastor al lui Israel inca mai spune: "Lasati copilasii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci imparatia cerurilor este a unora ca ei." Invatati-i pe copii ca tineretea este timpul cel mai bun sa-L caute pe Domnul. (Id. p. 396, 397)

22:89 Calauziti-i din pruncie. - A-i permite unui copil sa-si urmeze impulsurile naturale inseamna a-i permite sa se inrautateasca si sa devina expert in rau. Rezultatele educatiei gresite incep sa fie descoperite in copilarie. La inceputul tineretii este dezvoltat un temperament egoist, iar pe masura ce tanarul creste spre maturitate, creste si in pacat. O continua marturie impotriva neglijentei parintesti este purtata de copiii carora li s-a ingaduit sa-si urmeze calea aleasa de ei. O asemenea cale ce duce in jos poate fi prevenita numai inconjurandu-i cu influente ce vor contracara raul. Din pruncie la tinerete si din tinerete la maturitate, copilul trebuie sa fie influentat spre bine. (R and H. 15 septembrie, 1904)

22:90 Fortificati-i pe copii pentru testele viitoare. - Parinti, puneti-va solemna intrebare: "I-am educat pe

22:91 copiii nostri sa se supuna autoritatii parintesti si astfel i-am instruit sa asculte de Dumnezeu, sa-L iubeasca, si sa tina legea Lui ca ghidul suprem de conduita si viata? I-am educat sa fie misionari pentru Hristos si sa traiasca facand binele?" Parinti credinciosi, copiii vostri vor avea de luptat batalii decisive pentru Domnul in ziua conflictului si in timp ce castiga biruinte pentru Printul pacii, pot castiga triumf pentru ei insisi. Dar daca n-au fost crescuti in frica Domnului, daca n-au avut cunostinta despre Hristos si nici o legatura cu cerul, nu vor avea putere morala si vor ceda potentatilor pamantesti care s-au increzut si s-au inaltat deasupra Dumnezeului cerului inlocuind sabatul lui Iehova cu un sabat fals. (R and H. 23 aprilie, 1889)

22:92 Pregatirea pentru a fi membru al bisericii

22:93 O educatie bine echilibrata. - Educatia trebuie sa fie data asa cum a aratat Dumnezeu. Copiii sa fie instruiti cu rabdare, atentie, sarguinta si mila. Asupra tuturor parintilor apasa obligatia de a le da copiilor educatie fizica, intelectuala si spirituala. Este esential sa pastram totdeauna inaintea copiilor cerintele lui Dumnezeu.

22:94 Educatia fizica, dezvoltarea corpului, e mult mai usor de predat decat educatia spirituala... Cultura sufletului, care curata si inalta gandurile si care parfumeaza cuvantul si fapta, cere mai mult efort staruitor. Se cere rabdare ca sa smulgi fiecare motivatie rea din gradina inimii.

22:95 Educatia spirituala nu trebuie in nici un caz neglijata. Sa-i invatam pe copiii nostri lectiile frumoase din Cuvantul lui Dumnezeu ca prin acestea ei sa-L poata cunoaste pe El. Ei sa inteleaga ca nu trebuie sa faca nimic ce nu este corect. Invatati-i sa faca dreptate si judecata. Spuneti-le ca nu le puteti permite sa apuce o cale rea. In numele Domnului Isus Hristos prezentati-i lui Dumnezeu la tronul harului. Ei sa stie ca Isus traieste ca sa mijloceasca pentru ei. Invatati-i sa-si formeze caractere modelate dupa asemanarea divina. (R and H. 15 septembrie, 1904)

22:96 Cunoasterea lui Dumnezeu si a lui Isus Hristos este esentiala. - Invatatura spirituala nu trebuie in nici un caz neglijata, caci "frica de Domnul este inceputul intelepciunii."

22:97 Psalmul 111, 10. Educatia este plasata de unii imediat dupa religie dar adevarata educatie este religie. (CT. p. 108)

22:98 Definiti experienta religioasa practica. - Parintii crestini trebuie sa fie pregatiti sa le dea copiilor lor instructiuni practice in experienta religioasa. Dumnezeu cere aceasta de la voi si daca esuati in a indeplini aceasta lucrare, va neglijati datoria. Invatati-i pe copiii vostri cu privire la metodele de disciplina alese de Dumnezeu si cu privire la conditiile succesului in viata crestina. Invatati-i ca nu-I pot servi lui Dumnezeu si, in acelasi timp, mintea sa le fie absorbita de prea multa grija pentru aprovizionarea pentru aceasta viata; dar nu-i lasati sa nutreasca gandul ca nu au nevoie sa munceasca si ca-si pot petrece momentele libere trandavind. Cuvantul lui Dumnezeu este clar cu privire la acest punct. (Id. p. 42)

22:99 Invatati-i cunoasterea de Dumnezeu. - A-L cunoaste pe Dumnezeu inseamna viata vesnica. Ii invatati acest lucru pe copiii vostri sau ii invatati sa atinga standardele lumii? Va pregatiti pentru caminul pe care Dumnezeu vi-l ofera?... Invatati copiii despre viata Mantuitorului, despre moartea si invierea Lui. Invatati-i sa studieze Biblia... Invatati-i sa-si formeze caractere ce vor trai de-a lungul veacurilor vesnice. Noi trebuie sa ne rugam asa cum n-am facut-o niciodata mai inainte ca Dumnezeu sa ne pazeasca si sa ne binecuvanteze copiii. (MS. 16, 1895)

22:100 Invatati-i pocainta si iertarea zilnica. - Nu este esential ca toti sa fie in stare sa specifice cu certitudine cand le-au fost iertate pacatele. Lectia ce trebuie predata copiilor este aceea ca greselile si erorile lor trebuie aduse la Domnul Isus chiar in copilaria lor. Invatati-i sa-I ceara iertare in fiecare zi pentru orice rau pe care l-au facut, ca El asculta rugaciunea simpla a inimii pocaite si ca-i va ierta si-i va primi

22:101 tot asa cum ii primea pe copiii adusi la El cand era pe pamant. (MS. 5, 1896)

22:102 Predati-le doctrina sanatoasa. - Cei care au vazut adevarul, i-au simtit importanta si au experimentat lucrurile lui Dumnezeu, trebuie sa le predea copiilor lor doctrina sanatoasa. Ei trebuie sa le faca cunostinta cu maretii stalpi ai credintei noastre si cu motivele pentru care suntem Adventisti de Ziua a Saptea, pentru ce suntem chemati, asa cum erau copiii lui Israel sa fim un popor deosebit, un neam sfant, separat si distinct de toate celelalte popoare de pe fata pamantului. Aceste lucruri trebuie sa le fie explicate copiilor intr-un limbaj simplu si usor de inteles, iar pe masura ce ei cresc, lectiile sa fie adecvate capacitatii lor crescande pana ce temeliile adevarului au fost asezate in profunzime. (5 T. p. 330)

22:103 Instruiti-i des si scurt. - Cei ce instruiesc copiii si tineretul trebuie sa evite remarcile plictisitoare. Discutii scurte si exact la subiect vor avea o influenta fericita. Daca este mult de spus, spuneti pe scurt si adesea. Cateva remarci interesante, din cand in cand, vor fi mai folositoare decat toata invatatura data odata. Discutiile lungi obosesc mintea tineretului. Prea multa vorba le va face greata de instructiunile spirituale tot asa cum mancatul peste masura impovareaza stomacul si micsoreaza apetitul producand greata pentru mancare. (GW. p. 208, 209)

22:104 Serile sunt momente pretioase. - Caminul trebuie facut o scoala de instruire mai degraba decat o corvoada monotona. Serile trebuie apreciate ca ocazii pretioase si dedicate educarii copiilor in calea neprihanirii. (CSW. p. 48)

22:105 Relatati fagaduintele lui Dumnezeu. - Avem nevoie sa-L recunoastem pe Duhul Sfant ca talmacitor al nostru. Acel Duh are placere sa se

22:106 adreseze copiilor si sa le descopere comorile si frumusetile Cuvantului. Fagaduintele rostite de marele Invatator vor captiva simturile si vor anima sufletul copilului cu o putere spirituala divina. In mintea receptiva va creste o cunoastere a lucrurilor divine ce va fi ca o baricada impotriva ispitelor vrajmasului. (CT. p. 172)

22:107 Faceti placuta invatatura religioasa. - Copiilor trebuie sa le fie data din primii ani invatatura religioasa. Ea nu trebuie data intr-un spirit ce condamna, ci cu un spirit voios si fericit. Mamele sa vegheze tot timpul ca nu cumva ispita sa vina la copii intr-o forma in care sa nu fie recunoscuta de ei. Parintii trebuie sa-si pazeasca copiii cu instructiuni intelepte si placute. Ca cei mai buni prieteni ai acestor neexperimentati, ei trebuie sa-i ajute in lucrarea de a birui, deoarece a fi biruitori inseamna totul pentru ei. Ei trebuie sa ia in consideratie faptul ca iubitii lor copii care cauta sa faca binele, sunt membri mai tineri in familia Domnului si trebuie sa simta un interes viu in a-i ajuta sa traseze carari drepte pe drumul imparatesc al ascultarii. Sa-i invete zi de zi, cu interes iubitor, ce inseamna sa fie copii ai lui Dumnezeu si sa-si supuna vointa in ascultare de El. Invatati-i ca ascultarea de Dumnezeu implica ascultare de parintii lor. Aceasta trebuie sa fie o lucrare de fiecare zi si fiecare ceas. Parinti, vegheati, vegheati si rugati-va si faceti-i pe copii partenerii vostri. (6 T. p. 93, 94)

22:108 Invatati lectii spirituale din datoriile casnice. - Dumnezeu le-a dat parintilor si profesorilor lucrarea de a-i educa pe copii in aceste domenii si din fiecare fapta a vietii lor ei pot fi invatati lectii spirituale. In timp

22:109 ce-i antrenam in obiceiuri de curatenie, trebuie sa-i invatam ca Dumnezeu doreste ca ei sa fie curati la inima si la trup. Cand matura o incapere, ei pot invata cum Domnul curata inima. Ei nu vor inchide usile si ferestrele si vor lasa in camera vreo substanta purificatoare, ci le vor deschide larg si cu efort staruitor vor da afara tot praful. Tot la fel ferestrele impulsurilor si simtamintelor trebuie deschise spre cer, iar praful egoismu-lui si al pamantescului dat afara. Harul lui Dumnezeu trebuie sa mature prin camerele mintii si fiecare element al naturii trebuie sa fie purificat si vitalizat de Duhul lui Dumnezeu. Dezordinea si neingrijirea in datoriile zilnice vor duce la uitarea de Dumnezeu si la tinerea unei forme de evlavie in marturisirea credintei, pierzand realitatea. Trebuie sa veghem si sa ne rugam, altfel vom prinde umbra si vom pierde substanta.

22:110 O credinta vie ar trebui sa strabata, ca firele de aur, prin experientele zilnice in indeplinirea micilor datorii. (Id. 170, 171)

22:111 Educarea inimii comparata cu invatatul din carti. - Este corect pentru tineri sa simta ca trebuie sa atinga cea mai inalta dezvoltare a puterilor lor intelectuale. Noi n-am vrea sa fixam restrictii educatiei careia Dumnezeu nu i-a pus nici o limita. Dar realizarile noastre nu vor oferi nimic daca nu sunt puse la lucru pentru slava lui Dumnezeu si pentru binele omenirii. Daca cunostintele noastre nu sunt o treapta spre implinirea celor mai inalte scopuri, nu au nici o valoare... Educatia inimii este de mai mare importanta decat educatia castigata din carti. Este bine, chiar esential sa obtinem o cunoastere a lumii in care traim, dar daca lasam vesnicia la o parte din calculele noastre, vom suferi o cadere din care nu ne vom putea recupera niciodata. (Id. vol. 8, p. 311)

22:112 Beneficii reciproce. - Copiii nostri sunt proprietatea lui Dumnezeu; ei au fost cumparati cu un pret. Acest gand ar trebui sa fie cauza principala a muncii noastre pentru ei. Metodele cele mai cu succes in a le asigura mantuirea si a-i tine departe de calea ispitei sunt de a-i instrui in continuu din Cuvantul lui Dumnezeu. Iar pe masura ce parintii devin elevi cu copiii lor, vor descoperi cresterea lor in cunoasterea adevarului ca fiind mai rapida. Necredinta va disparea, credinta si activitatea vor spori, asigurarea si increderea se vor adanci pe masura ce ei progreseaza in cunoasterea Domnului. (R and H. 6 mai, 1909)

22:113 Cum pot fi parintii pietre de poticnire. - Ce exemplu dati copiilor vostri? Ce ordine aveti acasa? Copiii vostri trebuie educati sa fie buni, atenti cu altii, blanzi, usor de induplecat si, mai presus de orice, sa respecte lucrurile religioase si sa simta importanta cerintelor lui Dumnezeu. (5 T. p. 424)

22:114 Baietii si fetele pot da pe fata de timpuriu o evlavie profunda si simetrica daca mijloacele pe care Dumnezeu le-a destinat pentru calauzirea fiecarei familii sunt urmate in temere si in dragoste de El. Ei vor demonstra valoarea instruirii si disciplinei corecte. Dar impresia ce o fac asupra mintii copiilor cuvintele invatatorului adevarului este adesea neutralizata de cuvintele si faptele parintilor. Inima susceptibila, totusi indaratnica a copiilor este deseori impresionata de adevar dar, de multe ori ispita vine la ei prin tata sau mama, iar ei cad prada siretlicurilor lui Satana. Cand parintii nu coopereaza, este aproape imposibil sa asezi picioarele copiilor pe cai sigure. Sentimentele negative, exprimate de buzele parintilor nechibzuiti, sunt piedica principala impotriva convertirii adevarate a copiilor. (MS. 49, 1901)

22:115 Traiti in armonie cu rugaciunile voastre. - "Daca ramaneti in Mine si daca raman in voi cuvintele Mele, cereti orice veti vrea si vi se va da." Cand va rugati, prezentati aceasta fagaduinta. Este privilegiul nostru sa venim la El cu indrazneala sfanta. Pe masura ce Ii cerem, cu sinceritate, sa-Si reverse lumina peste noi, El ne va auzi si ne va raspunde. Dar noi trebuie sa traim in armonie cu rugaciunile noastre. Ele nu ne sunt de nici un folos daca umblam contrar lor. Am vazut un tata care, adeseori, dupa citirea unui paragraf din Scripturi si dupa rugaciune, aproape imediat ce se ridica de pe genunchi, incepea sa-si certe copiii. Cum putea raspunde Dumnezeu rugaciunii pe care el a oferit-o? Iar daca, dupa ce si-a certat copiii, un tata se roaga, beneficiaza copiii de acea rugaciune? Nu; in afara de cazul ca este o rugaciune de marturisire inaintea lui Dumnezeu. (MS. 114, 1903)

22:116 Cand copiii sunt gata pentru botez. - Nu le permiteti niciodata copiilor vostri sa presupuna ca nu sunt copiii lui Dumnezeu pana cand nu sunt destul de mari ca sa se boteze. Botezul nu-i face pe copii crestini nici nu-i converteste, ci este un semn exterior aratand ca ei sunt sensibili la faptul ca trebuie sa fie copiii lui Dumnezeu, recunoscand ca ei cred in Domnul Isus Hristos ca Mantuitor al lor si ca vor trai pentru El de-acum. (MS. 5, 1896)

22:117 Parintii ai caror copii doresc sa fie botezati au de facut o dubla lucrare: sa se examineze pe ei insisi si sa dea invatatura credincioasa copiilor lor. Botezul este o hotarare foarte sacra si importanta si trebuie sa existe o intelegere aprofundata a insemnatatii lui. El inseamna pocainta pentru pacat si intrare intr-o viata noua in Hristos Isus. Nu trebuie sa existe nici o graba necuvenita in a-l primi. Dandu-si consimtamantul pentru botezul copiilor lor, parintii isi iau cu sfintenie angajamentul

22:118 de a fi ispravnici credinciosi ai acestor copii si de a-i calauzi in zidirea caracterelor lor. Ei isi asuma obligatia de a-i pazi cu interes deosebit pe acesti miei ai turmei ca sa nu dezonoreze credinta pe care o marturisesc...

22:119 Cand a sosit cea mai fericita perioada a vietii lor si ei Il iubesc din inima pe Domnul Isus si doresc sa fie botezati, lucrati cu ei in mod credincios. Inainte de a primi botezul intrebati-i daca primul lor scop in viata este sa lucreze pentru Dumnezeu. Apoi spuneti-le cum sa inceapa. Aceasta este prima lectie, care inseamna atat de mult. Invatati-i cu simplitate cum sa faca primul lor serviciu pentru Dumnezeu. Faceti lucrul cat mai usor de inteles, posibil. Explicati ce inseamna sa te predai Domnului si sa faci exact ceea ce indruma Cuvantul Lui, sub sfatul parintilor crestini. (6 T. p. 93, 94)

22:120 Datoria parintilor dupa botez. - Dupa munca credincioasa, daca sunteti convinsi ca copiii vostri inteleg insemnatatea convertirii si a botezului si sunt convertiti cu adevarat, lasati-i sa fie botezati. Dar, repet, inainte de toate, pregatiti-va pe voi insiva sa lucrati ca pastori credinciosi in indrumarea picioarelor lor neexperimentate pe calea ingusta a ascultarii. Dumnezeu trebuie sa lucreze in parinti ca ei sa le poata da copiilor un exemplu corect de iubire, de curtoazie, de umilinta crestina si de predare totala lui Hristos. Daca voi consimtiti la botezul copiilor vostri si apoi ii lasati sa faca ce aleg, insensibili la datoria deosebita de a-si pastra picioarele pe calea dreapta, voi insiva sunteti raspunzatori daca ei pierd credinta, curajul si interesul in adevar. (Id. p. 94, 95)

22:121 Dumnezeu va cheama pe voi sa-i invatati sa se pregateasca pentru a fi membri ai familiei regale, copii ai Imparatului ceresc. Cooperati cu Dumnezeu, lucrand sarguincios pentru

22:122 salvarea lor. Daca gresesc, nu-i certati. Sa nu-i ironizati niciodata ca sunt botezati si totusi gresesc. Amintiti-va ca ei au mult de invatat cu privire la datoriile unui copil al lui Dumnezeu. (MS. 80, 1901)

22:123 Pregatirea pentru adunari speciale. - Iata o lucrare in care sa se angajeze familiile inainte de a veni la adunarile noastre sfinte. Pregatirea pentru mancare si imbracaminte sa fie o problema secundara, dar o profunda cercetare a inimii sa inceapa acasa. Rugati-va de trei ori pe zi si fiti insistenti ca si Iacov. Acasa este locul unde-L puteti gasi pe Isus; luati-L apoi cu voi la adunare si veti vedea cat de pretioase vor fi orele ce le veti petrece acolo. Dar cum puteti astepta sa simtiti prezenta lui Dumnezeu si sa-I vedeti puterea manifestata, cand lucrarea de pregatire individuala pentru acel timp este neglijata?

22:124 De dragul sufletului vostru, de dragul Domnului Hristos si de dragul altora, lucrati acasa. Rugati-va asa cum nu sunteti obisnuiti sa va rugati. Inima sa se zdrobeasca inaintea lui Dumnezeu. Puneti-va casa in ordine. Pregatiti-va copiii pentru acea ocazie. Invatati-i ca nu este de asa mare insemnatate sa apara cu haine fine, ci sa vina inaintea lui Dumnezeu cu mainile si inimile curate. Dati la o parte orice obstacol ce ar putea fi in calea lor: eventualele neintelegeri dintre ei sau dintre voi si ei. Facand astfel veti invita prezenta Domnului in familiile voastre si ingerii sfinti va vor insoti cand mergeti la adunare, iar lumina si prezenta lor vor impinge inapoi intunericul ingerilor rai. (5 T. p. 164, 165)

22:125 Semanati samanta adevarului in credinta. - Lucrarea semanatorului este o lucrare a credintei. El nu poate intelege taina germinarii si cresterii semintei dar are incredere in fortele prin care Dumnezeu face vegetatia

22:126 sa prospere. El arunca samanta asteptand s-o adune insutit, intr-un seceris bogat. Asa ca parintii si invatatorii trebuie sa munceasca asteptand un seceris de la samanta ce-o seamana. (Ed. p. 105) Noi trebuie sa cerem binecuvantarea lui Dumnezeu asupra semintei semanate, iar Duhul Sfant ii va convinge chiar si pe cei mici. Daca exersam credinta in Dumnezeu, vom fi facuti in stare sa-i conducem la Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii. Aceasta este o lucrare de prima importanta pentru membrii mai tineri ai familiei Domnului. (6 T. p. 105)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: