English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 21


21:1 SECTIUNEA XVI

21:2 Conservand integritatea morala

21:3 Raspandirea viciilor corupatoare

21:4 Un veac al nelegiuirii abundente. - Traim in mijlocul primejdiilor ultimelor zile. Din cauza ca nelegiuirea abunda, dragostea celor mai multi se raceste. Cuvantul "multi" se refera la cei ce marturisesc a fi urmasi ai lui Hristos. Ei sunt afectati de pacat, care este larg raspandit, si se departeaza de Dumnezeu desi n-ar trebui sa fie afectati in felul acesta. Cauza acestui declin este faptul ca ei nu se pastreaza curati de aceasta nelegiuire. Faptul ca dragostea lor pentru Dumnezeu se raceste datorita nelegiuirii ce abunda, arata ca, intr-un anumit sens, ei iau parte la aceasta nelegiuire altfel ea nu le-ar afecta dragostea pentru Dumnezeu, nici zelul si ravna in aceasta cauza. (2 T. p. 346)

21:5 Influenta cartilor si picturilor corupatoare. - Multi tineri sunt doritori de carti. Ei citesc tot ce pot obtine. Povestile de dragoste excitante si pozele imorale au o influenta corupatoare. Romanele sunt citite cu sete de multi si, ca rezultat, imaginatia le este contaminata. Adesea, in vagoane sunt circulate spre vanzare, fotografii cu femei goale. Aceste imagini dezgustatoare se gasesc de asemenea in studiourile foto si sunt agatate pe peretii sculptorilor. Traim intr-un veac in care coruptia abunda peste tot. Pofta ochilor si pasiunile corupte sunt trezite prin privit si prin citit. Aceste imagini vulgare vazute prin intermediul imaginatiei decazute strica moralul si pregatesc fiintele amagite si iesite din minti sa dea frau liber poftelor josnice.

21:6 Apoi urmeaza pacate si crime ce trag fapturile create dupa chipul lui Dumnezeu, in jos, la un nivel cu animalele, scufundandu-le in cele din urma in pierzare. (Id. p. 410)

21:7 Imoralitatea, pacatul deosebit. - Un tablou teribil al conditiei lumii a fost prezentat inaintea mea. Imoralitatea abunda pretutindeni. Ea este pacatul special al acestui veac. Niciodata viciul nu si-a ridicat capul deformat cu asa indrazneala ca acum. Oamenii par sa fie amortiti, iar cei ce iubesc virtutea si bunatatea adevarata sunt aproape descurajati de indrazneala imoralitatii, de taria si raspandirea ei. (Id. p. 346)

21:8 Mi-au fost prezentate textele din Romani 1, 18-32 ca o descriere reala a lumii inainte de a doua venire a Domnului Hristos. (Ap.M. p. 27)

21:9 Pacatul si nu incercarea si suferinta este ceea ce-L separa pe Dumnezeu de poporul Lui si rapeste sufletului capacitatea de a se bucura si de a-L slavi. Pacatul este cel care distruge sufletele. Pacatul si viciul exista in familiile pazitorilor sabatului. (2 T. p. 390, 391)

21:10 Atacul lui Satana asupra tineretului. - In aceste ultime zile lucrarea speciala a lui Satana este de a lua in stapanire mintea tinerilor, de a corupe gandurile si de a aprinde poftele; deoarece el stie ca facand astfel poate sa-i conduca la fapte imorale si astfel toate facultatile nobile ale mintii vor fi pervertite, iar el poate sa-i controleze si sa-si implineasca scopurile lui. (CTBH. p. 136)

21:11 Un indicator al viitorului societatii. - Tinerii de astazi sunt un indicator sigur al viitorului societatii si asa cum ii vedem, ce putem spera pentru acel viitor? Majoritatea sunt iubitori de distractii si nu le place munca... Ei n-au decat putina stapanire de sine, se aprind si se supara din cele mai marunte motive. Foarte multi, de orice varsta

21:12 sau pozitie in viata, sunt lipsiti de principii sau de constiinta. Obisnuiti cu lenea si risipa, ei se grabesc spre viciu si corup societatea pana ce lumea noastra devine o a doua Sodoma. Daca apetitul si pasiunile erau sub controlul judecatii si religiei, societatea ar prezenta un aspect mult mai diferit. Dumnezeu n-a destinat niciodata ca o stare jalnica de lucruri, ca cea prezenta, sa existe. Ea a fost adusa prin violarea grosolana a legilor naturii. (Id. p. 45)

21:13 Problema masturbarii. - Unii din ce care fac o inalta marturisire de credinta nu inteleg pacatul masturbarii si rezultatele sale sigure. Obiceiuri adanc inradacinate le-au orbit intelegerea. Ei nu inteleg enormitatea ticalosiei acestui pacat degradant. (2 T. p. 347)

21:14 Tineri si copii de ambele sexe se angajeaza in poluare morala si practica acest viciu dezgustator care distruge trupul si sufletul. Multi pretinsi crestini sunt atat de amortiti de aceeasi practica, incat simturile lor morale nu pot fi trezite sa inteleaga ca acesta este un pacat care, practicat in continuare, va rezulta in distrugere groaznica a trupului si a mintii. Omul, cea mai nobila fiinta de pe pamant, facut dupa chipul lui Dumnezeu, se transforma pe sine intr-o fiara! El devine vulgar si corupt. Fiecare crestin va avea de invatat sa-si stapaneasca poftele si sa fie condus de principii. Daca nu face asa, nu este vrednic de numele de crestin. (Ibid.)

21:15 Poluarea morala a contribuit mai mult decat oricare alt rau la degenerarea rasei umane. Ea este practicata pe o scara alarmanta si aduce aproape orice fel de boala. Chiar copii mici, prunci, nascuti cu o iritabilitate naturala a organelor genitale, gasesc usurare momentana in manipularea lor dar aceasta mareste iritabilitatea

21:16 si ii conduce la repetarea faptei pana ce se stabileste un obicei ce sporeste odata cu cresterea lor. (Id. p. 391)

21:17 Inclinatiile senzuale sunt mostenite. - In general parintii nu-si imagineaza ca copiii inteleg ceva despre acest viciu. In foarte multe cazuri parintii sunt de fapt cei pacatosi. Ei au abuzat privilegiile conjugale si prin indulgenta si-au intarit patimile animalice. Pe masura ce acestea s-au intarit, facultatile morale si cele intelectuale au slabit. Natura spirituala a fost biruita de cea animalica. Copiii sunt nascuti cu predilectii animalice foarte dezvoltate - pecetea caracterului parintilor ce le-a fost data... Copiii acestor parinti, vor prelua aproape fara exceptie obiceiurile dezgustatoare ale masturbarii... Pacatele parintilor vor fi pedepsite in copii deoarece parintii le-au transmis marca propriilor lor inclinatii animalice. (Ibid.)

21:18 O robie ce vrajeste. - Am fost rascolita profund cand am vazut influenta puternica a pasiunilor animalice ce-i stapanesc pe barbati si pe femei care au inteligenta si capacitati deosebite. Ei ar fi in stare sa se angajeze intr-o lucrare buna si sa exercite o influenta puternica daca nu ar fi robiti de patimi josnice. Increderea mea in caracterul omenesc a fost zguduita teribil.

21:19 Mi s-a aratat ca persoane cu o comportare in aparenta buna, care se tineau departe de celalalt sex, erau vinovati de practicarea viciului secret al masturbatiei aproape in fiecare zi a vietii lor. Nu se stapaneau de la acest pacat ingrozitor nici in timpul celei mai solemne adunari. Ei au ascultat cele mai impresionante si mai solemne predici despre judecata, care pareau sa-i aduca in fata tribunalului lui Dumnezeu facandu-i

21:20 sa se inspaimante si sa tremure; totusi abia daca trecea o ora si ei se angajau in pacatul lor favorit care i-a vrajit, profanandu-si propriile trupuri. Erau atat de subjugati de aceasta crima teribila incat pareau lipsiti de putere pentru a-si stapani patimile. Noi am muncit cu sarguinta pentru unii din ei, am implorat, am plans si ne-am rugat cu ei; totusi am stiut ca in mijlocul celor mai staruitoare eforturi si istoviri ale noastre forta obiceiului pacatos a obtinut stapanirea si aceste pacate au fost comise. (Id. p. 468, 469)

21:21 Cunoasterea viciului este raspandita de victimele lui. - Cei ce si-au dezvoltat acest viciu care distruge trupul si sufletul, rareori pot sta linistiti fara sa impartaseasca povara raului ascuns cu cei cu care se intovarasesc. Curiozitatea este trezita deodata si cunostinta acestui viciu este transmisa de la tanar la tanar, de la copil la copil pana ce abia daca mai gasesti vreunul care este ignorant cu privire la practicarea acestui pacat degradant. (Id. p. 392)

21:22 O singura minte corupta poate semana atata samanta rea intr-o perioada scurta de timp incat multi n-o pot smulge intr-o viata intreaga. (Id. p. 403)

21:23 Efectele practicilor daunatoare

21:24 Energia vitala este sleita. - Practicarea obiceiurilor secrete distruge cu siguranta forta vitala a organismului. Toata actiunea vitala nenecesara va fi urmata de o depresiune corespunzatoare. Printre tineri, capitalul vital, creierul, este abuzat de timpuriu intr-un mod asa sever incat exista o mare extenuare si deficienta ce expun organismul la diferite boli. (ApM. p. 28)

21:25 Temelia pusa pentru boli in viitor. - Daca aceasta practica este continuata de la varsta de cincisprezece ani in sus, natura va protesta impotriva abuzului ce l-a suferit si continua sa-l sufere si-i va face sa plateasca pedeapsa pentru incalcarea legilor ei, in special de la varsta de treizeci de ani la patruzeci si cinci, prin numeroase dureri in corp si diferite boli cum ar fi: afectiuni ale ficatului si plamanilor, nevralgie, reumatism, afectiuni ale coloanei, boli de rinichi si tumori canceroase. O parte din masinaria fina a organismului cedeaza, lasand o sarcina grea pe seama partilor ramase s-o indeplineasca, ceea ce tulbura aranjamentul fin al naturii, iar uneori apare o prabusire subita a constitutiei si rezultatul este moartea. (Id. p. 18)

21:26 Porunca a sasea este violata cu nepasare. - In ochii cerului, a lua viata cuiva nu este un pacat mai mare decat de a o distruge treptat dar sigur. Persoanele care aduc asupra lor prin pacat boala sigura vor suferi pedeapsa aici si nu vor fi admisi in ceruri fara o pocainta deplina, la fel ca cel ce distruge viata

21:27 deodata. Voia lui Dumnezeu stabileste legaturile dintre cauza si efectele ei. (Id. p. 26)

21:28 Si cei cu inima curata sufera din cauza bolii. - Noi nu-i categorisim pe toti tinerii plapanzi ca fiind vinovati din cauza obiceiurilor rele. Exista printre cei cu inima curata si cinstiti unii care sufera din diferite motive asupra carora nu au nici un control. (Id. p. 23)

21:29 Puterile mintale sunt slabite. - Parintii creduli si indulgenti vor simpatiza cu copii lor care isi inchipuie ca lectiile ii suprasolicita si ca sarguinta lor de a studia le distruge sanatatea. Adevarat, nu este indicat sa preocupi mintea tinerilor cu studii prea multe si prea dificile. Dar, parinti, ati privit mai profund in aceasta chestiune sau doar ati adoptat ideea sugerata de copiii vostri? Nu ati dat prea usor crezare motivului aparent pentru indispozitia lor? Se cade ca parintii si tutorii sa priveasca mai jos de suprafata pentru a descoperi cauza. (4 T. p. 96, 97) Mintea unora din acesti copii este atat de slabita, in-cat ei au numai o jumatate sau numai o treime din inteligenta ce ar fi avut-o daca ar fi fost virtuosi si curati. Ei si-au aruncat-o la o parte prin practicarea masturbarii. (Id. vol. 2, p. 361)

21:30 Hotararile inalte si viata spirituala sunt distruse. - Viciul secret este distrugatorul tintelor inalte, a eforturi-lor staruitoare si a puterii vointei de a forma un caracter religios bun. Toti cei ce inteleg cu adevarat ceea ce inseamna a fi crestin stiu ca urmasii Domnului Hristos ca ucenici ai Lui, se afla sub obligatia de a-si aduce toate patimile, toate puterile fizice si toate facultatile intelectuale in supunere desavarsita fata de voia Lui. Cei stapaniti de pofte nu pot fi urmasii

21:31 lui Hristos. Ei sunt prea devotati slujirii stapanului lor, autorul oricarui rau, pentru a-si parasi obiceiurile corupte si a alege servirea Domnului Hristos. (ApM. p. 9, 10)

21:32 Poate exista o forma a religiei, dar este saraca. - Unii din cei ce marturisesc a fi urmasi ai lui Hristos stiu ca pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu si ca-si ruineaza sanatatea, totusi sunt sclavii pasiunilor lor corupte. Ei se simt cu constiinta vinovata si au tot mai putina inclinatie de a se apropia de Dumnezeu prin rugaciune in taina. Ei pot pastra o forma a religiei si totusi sa fie lipsiti de harul lui Dumnezeu in inima. Nu au nici o consacrare in serviciul Lui, nici o incredere in El, nu traiesc spre slava Lui, nu au placere in hotararile Lui si nici in El. (Id. p. 25)

21:33 Puterea stapanirii de sine pare pierduta. - Unii vor recunoaste raul ingaduintelor pacatoase dar se vor scuza spunand ca nu pot sa-si biruiasca poftele. Aceasta este o marturisire teribila pentru orice persoana ce poarta numele lui Hristos. "Oricine poarta numele lui Hristos, sa se departeze de nelegiuire." De ce este aceasta slabiciune? Din cauza ca inclinatiile animalice s-au intarit prin exersare pana cand au castigat influenta asupra puterilor superioare. Barbatilor si femeilor le lipsesc principiile. Ei mor spiritual din cauza ca si-au rasfatat poftele firesti atat de mult incat se pare ca si-au pierdut puterea de autoconducere. Poftele lor decazute au preluat haturile, iar puterea conducatoare, a ajuns subjugata de pasiunile corupte. Sufletul este tinut in cea mai degradanta robie. Senzualitatea a inabusit dorinta dupa sfintire si a distrus prosperitatea spirituala. (2 T. p. 348)

21:34 Legatura cu cerul este intrerupta. - Solii solemne din cer nu pot impresiona puternic inima

21:35 ce nu este fortificata impotriva ingaduirii acestui viciu degradant. Nervii sensibili ai creierului si-au pierdut tonusul sanatos prin excitarea bolnavicioasa pentru a satisface o dorinta improprie pentru ingaduinta senzuala. Nervii creierului, aflati in legatura cu intregul organism, sunt singurul mijloc prin care cerul poate comunica cu omul si-i poate afecta viata intima. Tot ceea ce tulbura circulatia curentilor electrici in sistemul nervos slabeste puterile vitale si intuneca simturile mintii. Avand in vedere aceste lucruri, cat de important este ca slujbasii si cei ce marturisesc a fi evlaviosi sa se tina curati si nealterati de acest viciu ce corupe sufletul! (Id. p. 347)

21:36 Unii sunt plini de remuscari dar respectul de sine este pierdut. - Obiceiurile corupatoare nu au acelasi efect asupra fiecarei minti. Exista unii cu puteri morale foarte dezvoltate care, intovarasindu-se cu copii ce practica masturbarea, sunt initiati in acest viciu. Drept rezultat, ei vor deveni melancolici, iritabili si gelosi; totusi, astfel de copiii s-ar putea sa nu-si piarda respectul pentru inchinarea religioasa si sa nu arate infidelitate deosebita fata de lucrurile spirituale. Ei vor suferi intens uneori din cauza remuscarii, se vor simti degradati in ochii lor si isi vor pierde respectul de sine. (Id. p. 392)

21:37 Mintea poate fi intarita impotriva ispitei. - Puterea morala este foarte slaba atunci cand vine in conflict cu obiceiuri deja formate. Ganduri imorale stapanesc imaginatia, iar ispita este aproape irezistibila. Daca mintea ar fi obisnuita cu contemplarea subiectelor inaltatoare, iar imaginatia antrenata sa priveasca lucruri curate si sfinte, ea ar fi fortificata impotriva ispitei, ar starui asupra lucrurilor ceresti, pure

21:38 si sfinte si n-ar putea fi atrasa de cele josnice, corupte si rusinoase. (CTBH. p. 135)

21:39 Fiti in cunostinta de aceste lucruri. - Ingaduirea patimilor josnice ii va conduce pe foarte multi sa inchida ochii fata de lumina pentru ca se tem ca vor vedea pacatele pe care nu vor sa le paraseasca. Toti pot vedea daca vor. Daca aleg intunericul in locul luminii, crima lor nu va fi cu nimic mai mica. De ce nu citesc barbatii si femeile si nu cunosc aceste lucruri care le afecteaza in mod atat de ferm taria fizica, intelectuala si morala? Dumnezeu v-a dat o locuinta pe care s-o ingrijiti si s-o pastrati in cea mai buna conditie pentru slujirea si slava Lui. Trupurile voastre nu va apartin. "Ce! Nu stiti ca trupul vostru este templul Duhului Sfant care locuieste in voi si pe care l-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru care sunt ale Lui." "Nu stiti ca voi sunteti templul lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi? Daca nimiceste cineva templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu; caci templul lui Dumnezeu este sfant: si asa sunteti voi." (2 T. p. 352, 353)

21:40 Prevedere si indemnuri

21:41 Multe cazuri au fost descoperite. - Mi-au fost aratate multe cazuri si sufletul mi-a fost bolnav si dezgustat descoperind vietile launtrice si stricaciunea inimii fiintelor omenesti care se pretind evlavioase si vorbesc despre inaltarea la cer. M-am intrebat adeseori: pe cine sa cred? Cine este fara pacat? (2 T. p. 349) Sunt ingrozita cand imi este descoperita starea unor familii care marturisesc adevarul prezent. Depravarea tinerilor si chiar a copiilor este aproape de necrezut. Parintii nu stiu ca viciul ascuns distruge si strica imaginea lui Dumnezeu in copiii lor. Pacatele ce-i caracterizau pe sodomiti exista printre ei. Parintii sunt responsabili pentru ca nu si-au educat copiii in iubire si ascultare de Dumnezeu. Ei nu i-au tinut in frau, nu i-au invatat cu staruinta calea Domnului, le-au ingaduit sa plece si sa se intoarca dupa bunul lor plac si sa se asocieze cu cei lumesti. Aceste influente care neutralizeaza invatatura si autoritatea parinteasca se gasesc din abundenta in asa numita lume buna. Prin imbracaminte, infatisare si distractii ei insisi se inconjoara cu o atmosfera ce este opusa lui Hristos. Unica noastra siguranta este de a sta ca popor deosebit al lui Dumnezeu. Noi nu trebuie sa cedam nici o palma de teren obiceiurilor si manierelor veacului acestuia degenerat, ci sa stam neclintiti in independenta morala, nefacand compromis cu practicile corupte si idolatre ale timpului. (Id. vol. 5, p. 78)

21:42 Cel nestiutor sa fie instruit. - Cei care sunt dispusi sa se complaca in satisfacerea poftei carnii, nu pot fi crestini, oricat de inalta le-ar fi marturisirea.

21:43 Ca slujitori ai lui Hristos, preocuparea, meditatia si placerea lor ar trebui sa constea in lucruri mult mai inalte. Multi sunt ignoranti in ce priveste pacatosenia acestor obiceiuri si urmarile lor sigure. Unii ca acestia au nevoie sa fie iluminati. (ApM. p. 25)

21:44 Unul care a solicitat rugaciune pentru insanatosire. - Am participat odata, impreuna cu sotul meu, la o adunare in care compasiunea ne-a fost indreptata catre un frate care suferea de tuberculoza. Acesta era palid si epuizat. El a solicitat rugaciunile poporului lui Dumnezeu. Spunea ca familia lui suferea de boala si ca a pierdut un copil. Vorbea cu emotie despre pierderea avuta. Spunea ca asteptase o bucata de vreme sa-i vada pe fratele si pe sora White. Credea ca daca ei s-ar ruga pentru el, va fi vindecat. Dupa ce s-a incheiat adunarea, fratii ne-au atras atentia asupra cazului. Ei spuneau ca biserica ii ajuta, ca sotia lui era bolnava si copilul a murit. Fratii s-au intalnit la el acasa si s-au unit in rugaciune pentru familia afectata. Noi eram foarte istoviti si am avut povara lucrului asupra noastra in timpul adunarii, iar acum doream sa fim scuzati. Eu am hotarat sa nu ma angajez in rugaciune pentru nimeni, daca Duhul Sfant n-ar fi indemnat in aceasta privinta...

21:45 Ne-am plecat in rugaciune in acea noapte si am prezentat cazul sau inaintea lui Dumnezeu. Ne-am rugat fierbinte ca sa putem sti voia Lui. Tot ce doream era ca Dumnezeu sa fie slavit. Era oare voia Domnului sa ne rugam pentru acest om suferind? Noi am depus povara inaintea Lui si ne-am retras pentru odihna. In vis mi-a fost clar aratat cazul acelui om. Tot cursul vietii sale, din copilarie, a fost descoperit si, daca ne-am fi rugat, Domnul nu ne-ar

21:46 fi ascultat pentru ca el ascundea pacatul in inima lui. In dimineata urmatoare omul a venit la noi sa ne rugam pentru el. L-am luat deoparte si i-am spus ca ne pare rau ca suntem nevoiti sa-i refuzam cererea. I-am povestit visul pe care l-a recunoscut ca fiind adevarat. El a practicat masturbatia din copilarie si continua cu practica in timpul vietii de casatorie, dar spunea ca ar incerca s-o intrerupa. Acest om avea de biruit un obicei inradacinat de mult timp. Era de varsta mijlocie. Principiile sale morale erau atat de fragile incat atunci cand era confruntat cu slabiciunea lui statornicita acestea erau biruite...

21:47 Era cazul unui barbat care se degrada zilnic si care indraznea totusi sa se aventureze inaintea lui Dumnezeu ca sa ceara o intarire a puterii pe care o irosise in mod josnic si care, daca i-ar fi fost data, ar fi fost folosita pentru pofta lui. Ce rabdare are Dumnezeu! Daca El l-ar rasplati pe om potrivit cu caile lui corupte, cine ar putea trai inaintea Sa? Ce era daca am fi fost mai putin atenti si am fi adus inaintea lui Dumnezeu cazul acestui om in timp ce el practica pacatul? Ar fi ascultat Dumnezeu? Ar fi raspuns El? "Caci Tu nu esti un Dumnezeu caruia sa-I placa raul; cel rau nu poate locui langa Tine. Nebunii nu pot sa stea in preajma ochilor Tai; Tu urasti pe cei ce fac faradelegea." Acesta nu este un caz singular. Nici chiar relatia de casatorie nu a fost suficienta ca sa-l fereasca pe acest om de obiceiurile corupte ale tineretii. Doresc sa pot fi convinsa ca asemenea cazuri, ca cel prezentat, sunt rare, dar stiu ca sunt frecvente. (2 T. p. 349 - 351)

21:48 Un sinucigas. - Domnul ___, pretindea a fi un devotat urmas al lui Hristos. El statea foarte prost cu sanatatea. Starea lui ne-a castigat simpatia...

21:49 Cazul mi-a fost aratat in viziune. Am vazut ca a fost amagit cu privire la sine si ca nu se bucura de bunavointa lui Dumnezeu. El a practicat masturbatia pana a ajuns o epava a omenirii. Acest viciu mi-a fost aratat ca o uraciune inaintea lui Dumnezeu...

21:50 El practicase aceste obiceiuri timp atat de indelungat incat parea ca-si pierduse controlul de sine. Altfel era un om inteligent, posedand aptitudini mai mult decat obisnuite. Dar cum erau robite si depuse pe altarul Satanei toate puterile trupului si mintii acestui om!

21:51 Ajunsese atat de departe incat parea parasit de Dumnezeu. Mergea in padure ca sa petreaca zile si nopti in post si rugaciune ca sa poata birui acest mare pacat, apoi se intorcea la vechile lui obiceiuri. Dumnezeu nu i-a ascultat rugaciunile. El cerea ca Dumnezeu sa faca ceea ce era in puterea lui sa faca pentru sine insusi. El a jurat lui Dumnezeu din nou si din nou si tot de atatea ori a rupt juramintele dedandu-se propriei lui pofte corupte pana ce Dumnezeu l-a lasat sa lucreze spre autodistrugere. Intre timp a murit. A fost un sinucigas. Puritatea cerului nu va fi niciodata intinata de compania lui. (ApM. p. 24 - 28)

21:52 Apel catre o fiica rasfatata. [ Nota: Acestea sunt parti dintr-o scrisoare catre o fata indaratnica, ce practica viciul ascuns.] - Mintea ta nu este pura. Ai fost cu totul scutita de grija si munca vreme prea indelungata. Datoriile casei ar fi fost unele din cele mai bogate binecuvantari pe care le-ai fi putut avea. Oboseala nu te-ar fi vatamat nici a zecea parte din cat au facut-o gandurile si purtarea ta lasciva. Ti-ai format idei gresite cu privire la relatiile dintre fete si baieti si, in mintea ta, ai gasit ca era natural

21:53 sa te afli in compania baietilor. Inima si mintea nu-ti sunt curate. Tu ai fost lezata citind povestiri de dragoste si idile, iar mintea ti-a fost fascinata de ganduri impure. Imaginatia ta devine corupta pana ce pari a nu mai avea putere sa-ti controlezi gandurile. Satana te conduce captiva, dupa cum ii place...

21:54 Purtarea ta nu a fost casta, modesta sau potrivita. N-ai avut frica de Dumnezeu inaintea ochilor tai. Ai ascuns adesea faptul ca porti o constiinta calcata cu scopul de a-ti atinge planurile. Draga mea fata, daca nu te opresti chiar acolo unde te afli, distrugerea este cu siguranta inaintea ta. Pune capat visurilor cu ochii deschisi si inceteaza construirea de castele. Opreste-ti gandurile de la alergarea pe calea nebuniei si coruptiei.

21:55 Nu poti fi in siguranta in compania baietilor. Un flux de ispita este starnit si se ridica in pieptul tau, avand tendinta sa dezradacineze principiul, virtutea feminina si adevarata modestie. Daca mergi inainte, cu buna stiinta, in cursul tau incapatanat, care va fi soarta ta?... Tu esti in pericol deoarece esti gata a-ti sacrifica interesul vesnic pe altarul pasiunii. Pasiunea obtine tot mai mult controlul asupra intregii tale fiinte. De ce natura este aceasta pasiune? O, de o natura josnica si distructiva. Cedand in fata acesteia, vei amari viata parintilor tai, vei aduce intristare si rusine surorilor tale, iti vei sacrifica propriul caracter si vei pierde cerul si mareata viata nemuritoare. Esti gata sa faci asta?...

21:56 Esti indrazneata. Iti plac baietii si-ti place sa faci din ei tema conversatiei tale. "Din prisosul inimii vorbeste gura." Obiceiurile au inceput sa te domine cu putere si ai invatat sa inseli pentru a-ti atinge scopurile si a-ti indeplini dorintele. Nu consider cazul tau fara speranta. daca as fi facut-o, pana mea n-ar scrie aceste randuri. Prin puterea lui Dumnezeu iti poti rascumpara trecutul...

21:57 Stai departe de baieti. In societatea lor, ispitele tale devin inflacarate si puternice. Scoate-ti din cap gandul maritisului. Tu nu esti nicidecum potrivita pentru aceasta. Ai nevoie de ani de experienta inainte de a deveni calificata sa intelegi si sa iei poverile vietii de casatorie. Protejeaza-ti in mod hotarat gandurile, pasiunile si afectiunile. Nu le injosi sa slujeasca poftei. Inalta-le catre curatie. Dedica-le lui Dumnezeu.

21:58 Tu poti deveni o fata calculata, inteleapta, modesta si virtuoasa; nu fara efort sustinut insa. Trebuie sa veghezi, sa te rogi, sa meditezi, sa-ti cercetezi motivele si actiunile. Analizeaza-ti indeaproape simtamintele si faptele. Te-ai angaja intr-o actiune indecenta in fata tatalui tau? cu siguranta ca nu. Dar o faci in prezenta Tatalui tau ceresc care este cu mult mai inaltat, sfant si curat. Da, tu iti compromiti propriul trup in fata ingerilor curati si fara pacat si in prezenta lui Hristos si continui sa faci aceasta fara sa tii seama de constiinta, facand abstractie de lume si de toate avertizarile date. Aminteste-ti ca este facut un raport al tuturor faptelor tale. Trebuie sa te intalnesti din nou cu cele mai secrete lucruri ale vietii tale...

21:59 Te avertizez iarasi ca una care ma voi intalni cu aceste randuri in ziua cand cazul fiecaruia va fi hotarat. Preda-te lui Hristos fara intarziere. El singur te poate salva de la distrugere, prin puterea harului Sau. El singur iti poate aduce puterile morale si intelectuale intr-o stare de sanatate. Inima poate sa-ti fie incalzita de iubirea lui Dumnezeu. Intelegerea poate sa-ti fie clara si matura, constiinta

21:60 iluminata, treaza si curata, iar vointa integra si sfintita, stapanita de Duhul lui Dumnezeu. Poti deveni ceea ce alegi. Daca te vei intoarce acum, parasind raul si invatand sa faci binele, vei fi fericita cu adevarat, vei avea succes in luptele vietii si vei castiga slava si onoarea unei vieti mai bune decat aceasta. "Alege astazi cui vrei sa slujesti." (2 T. p. 559 - 565)

21:61 Satana lucreaza in timp ce parintii dorm. - Este varsta la care transformarile se fac fulgerator. Baietei si fetite incep sa se intereseze unii de altii cand de fapt ei ar trebui sa fie la cresa, luand lectii de modestie in comportare. Care este efectul acestui amestec? Mareste puritatea tinerilor care se aduna astfel impreuna? Nu, de loc! El mareste primele patimi senzuale. Dupa astfel de intalniri ei sunt innebuniti de diavolul si se dedau la practicile lor uracioase.

21:62 Parintii dorm si nu stiu ca Satana si-a infipt steagul diabolic chiar in casele lor. Am fost indemnata sa intreb: ce va deveni tineretul in acest veac corupt? Repet, parintii sunt adormiti. Copiii sunt innebuniti de un sentimentalism bolnav si adevarul nu are putere sa corecteze raul. Ce se poate face pentru a infrunta fluxul raului? Parintii pot face mult daca vor.

21:63 Daca o fata ce abia isi incepe adolescenta este acostata cu familiaritate de un baiat de varsta ei sau mai mare, ea trebuie sa fie invatata sa fie atat de ofensata de acest lucru, incat asemenea avansuri sa nu mai fie repetate vreodata. Cand compania unei fete este in mod frecvent cautata de baieti sau tineri, ceva nu este in regula. Acea tanara are nevoie de o mama care sa-i arate locul, s-o stapaneasca si s-o invete ce se cuvine unei fete de varsta ei.

21:64 Doctrina corupatoare si larg raspandita, cum ca din punct de vedere al sanatatii sexele trebuie sa fie impreuna, si-a facut lucrarea daunatoare. Daca parintii si supraveghetorii ar poseda o zecime din istetimea lui Satana, aceasta asociere a sexelor ar putea ramane fara urmari. Asa cum este, Satana are cel mai mare succes in eforturile sale de a fermeca mintile tinerilor, iar amestecarea baietilor cu fetele mareste raul de douazeci de ori. (Id. p. 482, 483)

21:65 Imaginea nu este colorata. - Nu va inselati crezand ca, la urma urmei, aceasta chestiune va este pusa inainte intr-o lumina exagerata. Nu am colorat tabloul. Am exprimat fapte ce vor suporta testul judecatii. Treziti-va! Treziti-va! Va implor staruitor, inainte de a fi prea tarziu ca lucrurile sa poata fi indreptate si voi si copiii vostri sa pieriti in distrugerea generala. Apucati-va de lucrarea solemna si aduceti in ajutorul vostru orice raza de lumina posibila ce a stralucit pe calea voastra si pe care nu ati pretuit-o. Ajutati de lumina ce straluceste incepeti o investigatie a vietii si caracterelor voastre ca si cand ati fi inaintea tribunalului lui Dumnezeu. (Id. p. 401)

21:66 Pana cand parintii nu se trezesc, nu exista speranta pentru copiii lor. (Id. 406)

21:67 Vigilenta si ajutorul parintesc

21:68 Parintii sa invete stapanirea de sine din pruncie. - Cat de important este sa-i invatam pe copii stapanirea de sine si supunerea vointei din frageda pruncie. Daca vor avea nefericirea sa invete obiceiuri gresite, necunoscand tot raul ce rezulta, vor putea fi indreptati apeland la ratiunea lor si convingandu-i ca astfel de obiceiuri ruineaza constiinta si afecteaza mintea. Noi trebuie sa le aratam ca puterea de convingere a persoanelor corupte poate face ca temerile lor trezite sa se linisteasca, influentandu-i sa tolereze totusi acel obicei daunator, insa, orice pretext ar avea, ei sunt dusmanii lor si agentii diavolului. (ApM. p. 10)

21:69 Pastrati-i fara pata. Fortificati-le mintea. - Este o crima ca mamele sa ramana ignorante in ce priveste obiceiurile copiilor lor. Daca ei sunt nepatati, pastrati-i asa. Fortificati-le mintea tanara si pregatiti-i sa deteste acest viciu distrugator de suflet si sanatate. (Id. p. 13

21:70 Satana controleaza mintea tinerilor si noi trebuie sa lucram cu hotarare si credinciosie sa-i salvam. Copiii de varsta foarte tanara practica acest viciu care creste si se intareste pe masura ce avanseaza in varsta, pana ce aproape orice facultate nobila a corpului si sufletului este degradata. Multi ar fi putut fi salvati daca ar fi fost instruiti cu grija in ce priveste influenta acestei practici asupra sanatatii lor. Ei erau necunoscatori ai faptului ca isi aduceau asupra-le o mare suferinta...

21:71 Mamelor, nu se poate spune vreodata ca sunteti prea prudente in a va preveni

21:72 copii de a invata deprinderi josnice. Este mai usor sa inveti raul decat sa-l inlaturi dupa ce a fost invatat. (Id. p. 10, 11)

21:73 Vegheati cu hotarare si cercetati indeaproape. - Daca copiii vostri practica acest viciu, pot fi in pericol sa recurga la minciuna pentru a va induce in eroare. Dar, mame, voi nu trebuie sa fiti linistite atat de usor si sa va incetati investigatiile. N-ar trebui sa lasati deoparte problema pana ce nu sunteti pe deplin satisfacute. Sanatatea si sufletul acelora pe care ii iubiti sunt puse in pericol, ceea ce face ca aceasta chestiune sa fie de cea mai mare importanta. Veghere hotarata si cercetare indeaproape in ciuda tentativelor de evadare si tainuire, vor descoperi adevarata stare a lucrurilor. Apoi mama va trebui sa le prezinte cu fidelitate acest subiect in adevarata lumina, aratandu-i tendinta degradanta. Incercati sa-i convingeti ca ingaduirea acestui pacat va distruge respectul de sine si nobletea de caracter, va ruina sanatatea si principiile morale si intinarea lui respingatoare va sterge din suflet adevarata iubire pentru Dumnezeu si frumusetea sfinteniei. Mama trebuie sa continue a cerceta aceasta problema pana ce are dovezi suficiente ca practica este curmata. (Id. p. 13, 14)

21:74 Evitati critica si pripa cand incepeti lucrul. - Poate ca intrebati: Cum mai poate fi indreptat raul deja existent? Cum va trebui sa incepem actiunea? Daca va lipseste intelepciunea, mergeti la Dumnezeu. El a promis s-o dea din belsug. Rugati-va mult si arzator pentru ajutor divin. O regula nu poate fi urmata in orice situatie. Este necesara exercitarea unei judecati sfintite. Nu fiti pripiti si agitati si nu va abordati copiii prin critica. Tratati astfel se vor revolta. Ar trebui sa simtiti regret profund pentru orice cale gresita pe care ati luat-o si care poate sa-i fi deschis usa lui Satana ca sa-i conduca pe copiii vostri cu ispitele lui. Daca nu i-ati instruit cu privire la violarea

21:75 legilor sanatatii, vina e a voastra. Ati neglijat o datorie importanta, iar rezultatul poate fi vazut in practicile gresite ale copiilor vostri. (Id. p. 20, 21)

21:76 Instruind cu stapanire de sine si intelegere. - Inainte de a va angaja sa predati copiilor vostri lectia stapanirii de sine, ar trebui s-o invatati voi insiva. Daca va agitati usor si deveniti nerabdatori, cum puteti aparea echitabili inaintea copiilor vostri cand ii invatati sa-si stapaneasca pasiunile. Cu autocontrol si cu simtaminte de profunda intelegere si compasiune ar trebui sa-i apropiati pe copiii vostri gresiti. Prezentati-le cu credinciosie care vor fi efectele practicii asupra constitutiei lor daca vor continua cursul pe care l-au inceput. Aratati-le ca slabind fizicul si mintea spiritualitatea este afectata si ei pacatuiesc nu numai impotriva lor, ci si impotriva lui Dumnezeu.

21:77 Voi ar trebui sa-i faceti sa simta, daca este posibil, ca acesta este Dumnezeu cel sfant si fara pata, impotriva caruia ei au pacatuit, ca marele Cercetator al inimilor este ofensat de caile lor si ca nimic nu-i ascuns inaintea Lui. Daca puteti sa-i impresionati pe copiii vostri astfel incat sa experimenteze acea pocainta acceptata de Dumnezeu, acea evlavioasa parere de rau care lucreaza o pocainta spre salvare, de care sa nu fie nevoie sa se pocaiasca, lucrarea va fi deplina si reforma sigura. Ei nu vor simti parere de rau doar pentru ca pacatele lor sunt cunoscute. Dar ei vor vedea rezultatul practicilor lor pacatoase in caracterul lor inrautatit si vor fi condusi sa le marturiseasca lui Dumnezeu fara rezerva, apoi le vor parasi. Le va parea rau de comportamentul lor gresit, din cauza ca au produs neplacere lui Dumnezeu si au pacatuit impotriva Celui care i-a creat si le-a cerut sa-si infatiseze trupurile ca o

21:78 jertfa vie, sfanta si placuta Lui, aceasta fiind din partea lor o slujba duhovniceasca. (Id. p. 21, 22)

21:79 Paziti tovarasiile copiilor. - Daca mintea copiilor nostri nu este bine echilibrata pe principii religioase, moravurile lor vor fi corupte de exemplele stricate cu care vin in contact. (CTBH. p. 134)

21:80 Ca mame credincioase, feriti-i de asocierea cu orice tineri. Paziti-i ca pe niste pietre scumpe de influenta corupatoare a acestui veac. Daca va aflati in situatia in care relatiile lor cu tineri nu poate fi intotdeauna condusa asa cum ati dori, atunci lasati-i sa va viziteze copiii, in prezenta voastra si, in nici un caz nu le permiteti sa stea in acelasi pat sau chiar in aceeasi camera. Va fi mult mai usor sa preveniti un rau decat sa-l inlaturati dupa aceea...

21:81 Ei {parintii} le permit copiilor lor sa viziteze alti prieteni tineri, sa-si formeze propriile cunostinte si chiar sa plece de sub observatia lor parinteasca la o oarecare distanta de casa unde li se ingaduie sa faca aproape tot ce le place. Satana inmulteste aceste ocazii si ia in stapanire mintea acestor copii ale caror mame i-au expus cu ignoranta curselor sale fine. (ApM. p. 13, 14)

21:82 Dieta este importanta. - Nu puteti stimula sensibilitatile morale ale copiilor vostri in timp ce nu sunteti atenti in alegerea hranei lor. De obicei, mesele pe care parintii le pregatesc pentru copii sunt o cursa. (2 T. p. 400)

21:83 Parintii indulgenti nu-i invata pe copii abnegatia. Chiar hrana pe care o pun inaintea lor este in asa fel gatita incat irita stomacul. Excitarea astfel produsa este transmisa la creier si, ca urmare, sunt trezite pasiunile.

21:84 Nu se poate repeta indeajuns ca ceea ce intra re stomac afecteaza nu numai trupul, ci si mintea deopotriva. Hrana abundenta si stimulenta infierbanta sangele, excita sistemul nervos si, prea adesea, amorteste perceptia morala, astfel incat ratiunea si constiinta sunt biruite de impulsurile firesti. Este dificil si adesea imposibil pentru cel necumpatat in dieta sa exercite rabdare si stapanire de sine. Iata de ce este deosebit de important a ingadui copiilor ale caror caractere nu sunt inca formate sa aiba numai hrana sanatoasa si neiritanta. In dragostea Lui, Tatal nostru ceresc a trimis lumina reformei sanitare sa protejeze impotriva relelor ce rezulta din ingaduinta nestapanita a apetitului. (CTBH. p. 134)

21:85 Daca a existat vreodata un timp in care dieta trebuia sa fie cea mai simpla, acel timp este acum. Carnea nu trebuie sa fie pusa in fata copiilor nostri. Influenta ei este de a excita si de a intari patimile josnice si are tendinta de a inabusi puterile morale. (2 T. 352)

21:86 Curatenia este importanta. - Baia frecventa este foarte binefacatoare, in special seara, inainte de culcare sau dimineata la desteptare. Nu va lua mult timp sa le dati copiilor o baie si sa-i frecati pana ce trupurile le sunt imbujorate. Aceasta aduce sangele la suprafata descongestionand creierul, iar ei vor fi mai putin tentati sa se complaca in practici impure. Invatati-i pe cei mici ca Dumnezeu nu are placere sa-i vada cu trupurile murdare si cu hainele dezordonate si rupte. Spuneti-le ca ii vrea curati atat in afara cat si in interior ca El sa poata locui in ei. (CTBH. p. 141, 142)

21:87 Imbracaminte curata si lejera. - Imbracamintea ingrijita si curata va fi un mijloc de a pastra gandurile

21:88 curate si placute. Orice obiect de imbracaminte trebuie sa fie modest si simplu, fara impodobire inutila, astfel incat va fi usor de spalat si de calcat. In mod deosebit, orice articol care vine in contact cu pielea trebuie pastrat curat si lipsit de orice miros neplacut. Nimic iritant n-ar trebui sa atinga trupurile copiilor, iar hainele nu trebuie sa-i stranga in vreun fel. Daca ar fi fost acordata mai multa atentie acestui subiect, mult mai putina necuratie ar fi practicata. (Id. p. 142)

21:89 Nu scutiti de exercitiu. - Ei {tinerii} sunt scutiti de exercitiu fizic intr-o mare masura de teama ca se vor extenua. Parintii poarta poverile pe care ar trebui sa le poarte copiii lor. Extenuarea este rea dar rezultatul lenei este mai de temut. Lenea duce la ingaduirea obiceiurilor corupte. Harnicia nu oboseste si nu epuizeaza nici a cincea parte din cat afecteaza obiceiul daunator al masturbarii. Daca munca simpla si obisnuita ii epuizeaza pe copii, fiti siguri, parinti ca exista ceva, aparte de munca lor, care le slabeste sistemul si le produce un sentiment de oboseala continua. Dati-le copiilor munca fizica ce le va solicita nervii si muschii. Oboseala ce insoteste astfel de munca va slabi inclinatia lor de a se complace in obiceiuri vicioase. (2 T. p. 348, 349)

21:90 Indolenta este o usa deschisa pentru ispita. - Mame dati destul de lucru copiilor vostri... Indolenta nu va fi favorabila sanatatii fizice, mintale sau morale. Aceasta deschide larg usa si-l invita pe Satana care profita de ocazie atragand pe copii in cursele sale. Prin lene, nu numai ca este slabita taria morala, iar impulsul pasiunii intarit, ci ingerii lui Satana pun stapanire pe intreaga cetatuie a mintii si

21:91 obliga constiinta sa se predea pasiunilor josnice. Trebuie sa-i invatam pe copii obiceiuri de harnicie rabdatoare. (ApM. p. 18, 19)

21:92 Pe cel ce se pocaieste, Dumnezeu nu-l va lasa sa piara. - Voi ar trebui sa prezentati incurajari copiilor vostri ca un Dumnezeu milos va accepta o adevarata pocainta a inimii si va binecuvanta straduintele lor de a se curati de toata murdaria carnii si a spiritului. Cand Satana va vedea ca pierde controlul asupra mintii copiilor vostri, ii va ispiti cu putere si va cauta sa-i determine sa continue practicarea acestui viciu fascinant. Punandu-si insa un ideal solid, ei trebuie sa reziste ispitei de a ingadui pasiunile animalice pentru ca acesta este un pacat inaintea lui Dumnezeu. Ei n-ar trebui sa se aventureze pe teren interzis, unde Satana poate pretinde controlul asupra lor. Daca Il implora in umilinta pe Dumnezeu pentru puritatea gandului si pentru imaginatie curatita si sfintita, El ii va asculta si va da curs cererilor lor. Dumnezeu nu-i va lasa sa piara in pacatele lor, ci il va ajuta pe cel slab si neajutorat, daca I se preda cu totul, in credinta. (Id. p. 22, 23)

21:93 Lupta pentru reforma

21:94 Sunt necesare pocainta sincera si efort hotarat. - Cei care isi degradeaza propriile trupuri nu se pot bucura de favoarea lui Dumnezeu pana nu se pocaiesc in mod sincer, pana nu fac o reforma deplina si nu desavarsesc sfintenia in frica Domnului. (ApM. p. 29)

21:95 Singura speranta pentru aceia care practica obiceiuri josnice este sa le paraseasca pentru totdeauna daca au vreo consideratie pentru sanatate aici si pentru mantuire dupa aceea. Cand aceste obiceiuri au fost permise pentru o perioada de timp indelungata, este necesar un efort hotarat de a rezista ispitei si de a refuza ingaduinta corupta. (Id. p. 27)

21:96 Gandurile trebuie controlate. [ Nota: Acestea sunt extrase dintr-o scrisoare catre un tanar indaratnic care practica masturbarea.] - Tu trebuie sa-ti controlezi gandurile. Nu va fi un lucru usor, iar fara efort atent si serios nu-l poti realiza. Daca te complaci in imaginari inutile, permitand mintii sa insiste asupra unor subiecte impure, esti tot asa de vinovat inaintea lui Dumnezeu ca si cum gandurile ar fi fost realizate. Ceea ce impiedica actiunea este doar lipsa ocaziei. A visa zi si noapte si a cladi castele sunt obiceiuri rele si extrem de periculoase. Odata stabilite sunt aproape imposibil de infrant si e foarte greu sa mai indrepti gandurile catre teme curate, sfinte si inalte. Va trebui sa devii un strajer credincios peste ochi, urechi si peste toate simturile daca vrei sa-ti controlezi mintea si sa previi gandurile inutile si corupte de a-ti pata sufletul. Numai puterea harului poate indeplini aceasta lucrare foarte mult dorita. (2 T. p. 561)

21:97 Supune ratiunii pasiunile si sentimentele. [ Nota: Extrase dintr-o scrisoare catre o fata incapatanata care practica viciul ascuns ] - Dumnezeu nu cere sa-ti stapanesti doar gandurile, ci si pasiunile si afectiunile. Salvarea ta depinde de felul in care tu insuti guvernezi peste aceste lucruri. Pasiunile si sentimentele sunt agenti puternici. Daca sunt rau aplicate, daca sunt puse in operatie din motive gresite sau daca sunt rau plasate, ele sunt destul de puternice sa duca la distrugerea ta si sa te lase o epava nenorocita, fara Dumnezeu si fara speranta.

21:98 Imaginatia trebuie stapanita cu hotarare si persistenta daca vrei ca pasiunile si afectiunile sa fie supuse ratiunii, constiintei si caracterului...

21:99 Daca nu-ti stapanesti gandurile, cuvintele si ceea ce citesti, imaginatia iti va deveni deznadajduit de bolnava. Citeste Biblia cu atentie si cu rugaciune si fii calauzita de invataturile ei. Aceasta este siguranta ta. (Id. p. 561 - 563)

21:100 Inchide simturile in fata raului. - Cei ce vor sa aiba intelepciune de la Dumnezeu nu trebuie sa devina nechibzuiti in cunoasterea pacatului acestui veac pentru a deveni intelepti. Ei ar trebui sa-si inchida ochii sa nu poata vedea si invata raul, sa-si astupe urechile ca nu cumva sa auda ceea ce este rau si sa obtina acea cunostinta care ar pata curatia gandurilor si faptelor lor. Trebuie sa-si pazeasca limba ca nu cumva sa rosteasca vorbe corupte si in gura lor sa se gaseasca viclesug. (ApM. p. 31) Evitati citirea si vizionarea lucrurilor care sugereaza ganduri necurate. Cultivati-va puterile morale si intelectuale. (2 T. p. 410)

21:101 Evitati inactivitatea asociata cu studiu excesiv. - Studiul excesiv, prin cresterea fluxului de sange catre creier, creeaza o excitare bolnavicioasa care tinde sa slabeasca puterea controlului de sine si prea adesea da curs impulsului

21:102 sau capriciului. Astfel este deschisa usa catre necuratie. Folosirea gresita sau nefolosirea puterilor fizice este responsabila, in mare masura, de valul de coruptie care inunda lumea. "Mandria, belsugul de paine si lenea abundenta" sunt dusmani de moarte ai progresului omenirii si in aceasta generatie ca si atunci cand au condus la distrugerea Sodomei. Invatatorii trebuie sa inteleaga aceste lucruri si sa-si instruiasca elevii dupa aceste principii. Invatati-i pe studenti ca o viata corecta depinde de o gandire corecta si ca activitatea fizica este esentiala curatiei cugetului. (Ed. p. 209 )

21:103 Nu e timp pentru sovaiala. - O viata curata si un caracter format dupa Modelul divin nu se obtin fara efort staruitor si principii neclintite. O persoana sovaitoare nu va avea succes in atingerea desavarsirii crestine. Unul ca acesta va fi cantarit si gasit usor. Satana isi cauta prada ca un leu care racneste. El incearca sa amageasca pe orice tanar nestiutor... Satana le spune tinerilor ca inca mai este timp, ca se pot complace in pacat si viciu numai de data aceasta, dar acea singura ingaduinta le va otravi toata viata. Nu va aventurati niciodata pe teren interzis. In aceste primejdioase zile de pacat, cand ademenirile catre viciu si coruptie sunt peste tot, strigatul serios si din inima al celui tanar sa se inalte catre ceruri: "Cum isi va tinea tanarul curata cararea?" si urechile sale sa fie deschise, iar inima dispusa sa asculte instructia data in raspunsul: "Indreptandu-se dupa Cuvantul Tau". (2 T. p. 408, 409)

21:104 In timp ce se afla in aceasta lume pentru proba, toti sunt raspunzatori pentru faptele lor. Toti au puterea sa-si controleze actiunile daca vor. Daca sunt slabi in virtute si curatie de cuget si fapte, ei pot obtine ajutor de la

21:105 Prietenul celor neajutorati. Isus cunoaste toate slabiciunile naturii omenesti si daca este rugat fierbinte va da putere de a birui cele mai puternice ispite. Toti pot obtine aceasta putere daca o cauta in umilinta.

21:106 Unica siguranta pentru tinerii acestui veac poluat este sa-si puna increderea in Dumnezeu. Fara ajutor divin ei nu vor fi in stare sa stapaneasca pasiunile si poftele omenesti. La Domnul Hristos se gaseste ajutorul necesar dar cat de putini vor veni la El pentru ajutor! Isus a spus cand era pe pamant: "Si nu vreti sa veniti la Mine ca sa aveti viata!" In Hristos toti pot birui. Puteti spune cu apostolul: "Totusi in toate aceste lucruri noi suntem mai mult decat biruitori prin Acela care ne-a iubit." Si iarasi: "Dar ma port aspru cu trupul meu si-l tin in stapanire." (2 T. p. 409)

21:107 In El poate fi gasita adevarata placere. - Singura protectie a copiilor nostri impotriva oricarei practici vicioase, este sa caute a fi admisi in turma lui Hristos si luati sub grija veghetoare a Pastorului credincios si adevarat. El ii va scapa de orice rau si ii va proteja de toate pericolele daca ei vor lua aminte la vocea Lui. El zice: "Oile Mele aud glasul Meu... si Ma urmeaza." In Domnul Hristos ei vor gasi pasune, vor obtine putere si speranta si nu vor fi tulburati de asteptari febrile pentru ceva ce sa distreze mintea si sa satisfaca inima. Ei au gasit margaritarul de mare pret si mintea se gaseste intr-o odihna plina de pace. Placerile lor sunt de un caracter pur, pasnic, inaltat si ceresc. Ele nu lasa amintiri dureroase sau remuscari. Astfel de placeri nu slabesc sanatatea si nu coplesesc mintea, ci au o natura sanatoasa.

21:108 Legatura cu Dumnezeu si dragostea fata de El, practicarea sfinteniei si distrugerea pacatului sunt, toate, placute.

21:109 Citirea Cuvantului lui Dumnezeu nu va fascina imaginatia si nu va inflacara pasiunile ca o carte de istorisiri fictive, ci va potoli inima, o va calma, o va inalta si sfinti. Cand sunt in stramtorare si asaltati de ispite puternice ei au privilegiul rugaciunii. Ce inalt privilegiu! Fiinte marginite, din praf si cenusa, admise prin mijlocirea Domnului Hristos, in camera de audienta a Celui Prea Inalt. Prin astfel de exercitii spirituale, sufletul este adus intr-o apropiere sfanta de Dumnezeu, reinnoit in cunostinta si in adevarata sfintenie si fortificat impotriva asalturilor dusmanului. (ApM. p. 23, 24)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com

free counters

Locations of visitors to this page


If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: