English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 18


18:1 SECTIUNEA XIV - 1

18:2 Mentinand conditia fizica

18:3 Gospodina in bucatarie

18:4 [Cartea Dieta si hrana prezinta sfaturi detaliate cu privire la chestiunea alimentatiei]

18:5 Inalta chemare a gospodinei. - Nu poate exista ocupatie mai importanta decat aceea a lucrului casnic. A gati bine, a pune pe masa alimente sanatoase intr-o maniera apetisanta cere inteligenta si experienta. Persoana care pregateste alimentele ce vor intra in stomac sa fie transformate in sange si sa hraneasca organismul ocupa pozitia cea mai inalta si mai importanta. (3T. p. 158)

18:6 Este esential pentru orice tanar sa cunoasca cu desavarsire datoriile de fiecare zi. Daca e nevoie, o tanara se poate dispensa de cunoasterea limbii franceze, a algebrei si chiar a pianului, dar este absolut necesar sa invete sa faca paine buna, sa faca imbracaminte potrivita si sa indeplineasca in mod eficient multele datorii ce tin de gospodarie.

18:7 Nimic nu este mai vital pentru sanatatea si fericirea intregii familii ca indemanarea si inteligenta aceleia care gateste. Prin mancare rau preparata si nesanatoasa ea poate impiedica si chiar distruge atat rodnicia adultului cat si dezvoltarea copilului. Asigurand in schimb alimente adaptate la nevoile organismului si in acelasi timp atragatoare si gustoase, ea poate realiza la fel de mult in directia buna, cat ar fi realizat in directia rea, facand altfel. Asa ca, in multe feluri, fericirea vietii este impletita cu credinciosia in datoriile obisnuite. (Ed. p. 216)

18:8 Stiinta gatitului este o arta esentiala. - Gatitului nu este o arie mica... Ea trebuie privita ca cea mai valoroasa dintre toate artele, deoarece este atat de strans legata cu viata. Ea ar trebui sa primeasca mai multa atentie deoarece, pentru a produce sange bun, organismul are nevoie de alimente bune. Temelia a ceea ce-i mentine pe oameni sanatosi este lucrarea medicala misionara a gatitului sanatos.

18:9 Adesea reformarea sanatatii devine deformarea sanatatii datorita pregatirii mancarii fara gust. Lipsa de cunostinta privind gatitul sanatos trebuie sa fie remediata pentru ca reforma sanitara sa devina un succes.

18:10 Bucataresele bune sunt greu de gasit. Multe, multe mame au nevoie sa ia lectii de gatit ca sa poata aseza inaintea familiei alimente bine preparate si atragatoare. (CD. p. 263)

18:11 Cauta sa devii stapana a artei. - Surorile noastre nu stiu adesea cum sa gateasca. Unora ca acestea le-as spune: eu as merge la cea mai buna bucatareasa ce poate fi gasita in tara, si as ramane acolo saptamani, daca e necesar, pana as deveni stapana pe arta, o bucatareasa dibace si inteligenta. As urma aceasta cale daca as avea patruzeci de ani. Este datoria voastra sa stiti cum sa gatiti si sa le invatati si pe fiicele voastre. (2T. p. 370)

18:12 Studiati si practicati. - Mancarea poate fi preparata simplu si sanatos dar se cere indemanare ca sa poata fi facuta atat sanatoasa cat si hranitoare. Pentru a invata cum sa gateasca, femeile ar trebui sa studieze, apoi, cu rabdare, sa puna in practica. Oamenii sufera pentru ca sunt prea comozi s-o faca. Eu le spun: e timpul sa va treziti energiile adormite si sa va informati. Sa nu credeti ca timpul devotat

18:13 obtinerii cunostintelor si experientei aprofundate in prepararea alimentelor sanatoase si gustoase e un timp pierdut. Nu conteaza cat de multa experienta ati avut in gatit, daca mai aveti inca responsabilitatile unei familii, este datoria voastra sa invatati cum s-o ingrijiti in mod adecvat. (CTBH. p. 49)

18:14 Atat varietatea cat si simplitatea sunt esentiale. - Mesele ar trebui sa fie variate. Aceleasi feluri de mancare, preparate in acelasi fel, n-ar trebui sa apara pe masa de fiecare data, in fiecare zi. Mancarea este mai bine savurata si organismul este mai bine hranit atunci cand hrana este variata. (MH. p. 300)

18:15 Corpurile noastre sunt constituite din ceea ce mancam, iar pentru a face tesuturi de buna calitate, trebuie sa avem felul de mancare potrivit, preparat cu atata indemanare incat sa fie cel mai bine adaptat la nevoile organismului. Este o datorie religioasa a acelora care gatesc sa invete cum sa gateasca variat, asa incat mancarea sa fie atat gustoasa cat si sanatoasa. (CTBH. p. 48, 49)

18:16 Moda si etalarea isi arata influenta daunatoare pana si in aranjatul mesei. Prepararea sanatoasa a alimentelor devine o problema secundara. Servirea unei mari varietati de alimente absoarbe timp, bani si munca obositoare fara a aduce vreun bine. S-ar putea sa fie la moda sa ai vreo sase feluri de mancare dar acest obicei este distrugator pentru sanatate. Aceasta este o moda pe care barbatii si femeile sensibile ar trebui s-o condamne atat prin invatatura cat si prin exemplu... Cu mult mai bine ar fi fost pentru sanatatea familiei daca prepararea mesei ar fi fost mai simpla. (Id. p. 73)

18:17 Rezultatele gatitului slab. - Gatitul incorect epuizeaza energiile vietii a mii de oameni. Din aceasta cauza sunt pierdute mai multe suflete decat multi isi dau seama. Ea deranjeaza organismul

18:18 si produce boala. In aceasta conditie, lucrurile ceresti nu pot fi discernute cu promptitudine. (Id. p. 49)

18:19 Mancarea saraca si gatita rau saraceste sangele din cauza ca slabeste organele ce-l genereaza. Ea deranjeaza organismul si aduce pe langa boala si nervi iritabili si temperamente rele. Victimele gatitului slab se numara cu miile si zecile de mii. Pe multe morminte s-ar putea scrie: "Mort din cauza gatitului rau", "Mort din cauza unui stomac suprasolicitat". (MH. p. 302)

18:20 Invatati-va copiii sa gateasca. - Nu neglijati sa-i invatati pe copiii vostri cum sa gateasca. Facand astfel, le impartasiti principii pe care ar trebui sa le aiba in educatia lor religioasa. Predandu-le lectii in fiziologie si invatandu-i cum sa gateasca simplu si totusi cu indemanare, puneti temelia pentru cele mai folositoare ramuri ale educatiei. Se cere dibacie ca sa faci paine buna si usoara. Exista religie in gatitul bun si eu pun sub semnul intrebarii religia acelora care sunt prea ignoranti si prea nepasatori ca sa invete sa gateasca. (2T. p. 537)

18:21 Instruiti-le cu rabdare si atentie. - Mamele ar trebui sa-si ia fiicele in bucatarie cand sunt foarte tinere si sa le invete arta gatitului. Mama nu poate astepta ca fiicele ei sa inteleaga tainele lucrului casnic fara educatie. Ea ar trebui sa le invete cu rabdare si iubire si sa faca lucrul cat poate de placut prin infatisarea ei voioasa si prin cuvinte incurajatoare de aprobare. (Id. vol. 1, p. 684)

18:22 Daca ele esueaza odata, de doua ori, de trei ori nu le criticati. Descurajarea isi face deja lucrarea, ispitindu-le sa spuna: "N-are rost; nu pot." Acesta nu este timp de criticat. Vointa lor slabeste. Ea are nevoie de impulsul cuvintelor incurajatoare, voioase si pline de speranta ca: "Nu-i

18:23 nimic c-ai gresit. Tu acum abia inveti si e de asteptat sa faci gafe. Mai incearca. Concentreaza-te la ceea ce faci. Fi foarte atenta si cu siguranta vei reusi." (Id. p. 684, 685)

18:24 Cum poate fi racit interesul si entuziasmul. - Multe mame nu realizeaza importanta acestei ramuri a cunoasterii, si, decat sa aiba tulburarea si grija de a-si instrui copiii si de a suporta esecurile si greselile lor in timp ce acestia invata, ele prefera sa faca totul singure. Cand fiicele lor fac o greseala in eforturile lor, ele le dau la o parte spunand: "N-are rost; tu nu poti face cutare sau cutare. Mai mult ma incurci si ma necajesti decat ma ajuti."

18:25 Astfel sunt respinse primele eforturi ale celor care invata, iar primul esec le raceste interesul si zelul de a invata in asa fel, incat le este frica de o alta incercare si vor propune sa coase, sa tricoteze, sa faca curatenie in casa, orice altceva numai sa nu gateasca. Aici mama a facut o mare greseala. Ea ar fi trebuit sa le instruiasca cu rabdare, ca sa poata obtine, prin practica, o experienta ce va alunga stangacia si va remedia miscarile neindemanatice ale lucratorului neexperimentat. (Id. p. 685)

18:26 Cea mai necesara pregatire pe care o pot face tinerele pentru viata practica. - Tinerele ar trebui sa fie invatate cu de-amanuntul in gatit. Oricare ar fi imprejurarile lor in viata, aceasta este o cunostinta ce poate fi pusa in practica. Este o ramura a educatiei ce are cea mai directa influenta asupra vietii omenesti, in special asupra vietilor celor mai apropiati. (Id. p. 683, 684)

18:27 Eu imi apreciez croitoreasa; imi pretuiesc persoana care-mi transcrie lucrarile; dar bucatareasa mea, care stie bine cum sa prepare alimentele ca sa sustina viata si sa hraneasca creier, os si muschi, ocupa locul cel mai important intre ajutoarele din familia mea. (Id. vol. 2, p. 370)

18:28 Tinerele gandesc ca este josnic sa gatesti si sa faci altfel de lucru in gospodarie si, pentru acest motiv, multe fete care se marita si au grija familiei stiu foarte putin despre datoriile ce revin unei sotii si mame. (MH. p. 302)

18:29 Astfel construiti o bariera impotriva viciului si nechibzuintei. - Atunci cand le invatati {pe fetele voastre} arta gatitului, voi construiti in jurul lor o bariera ce le va pazi de nesocotinta si viciul in care altfel ar fi tentate sa se angajeze. (2T. p. 370)

18:30 Barbatii, ca si femeile, ar trebui sa invete sa gateasca. - Barbatii, ca si femeile, au nevoie sa inteleaga prepararea simpla si sanatoasa a alimentelor. Afacerile lor ii cheama adesea acolo unde nu pot obtine mancare sanatoasa. Atunci, daca au cunostinte in gatit, le pot folosi cu un scop bun. (MH. p. 323)

18:31 Atat tinerii cat si tinerele ar trebui sa invete cum sa gateasca economic si sa se dispenseze cu totul de ramura alimentelor cu carne. (CT. p. 313)

18:32 Studiati economia; evitati risipa. - In fiecare compartiment al gatitului intrebarea ce trebuie luata in consideratie este: "Cum sa fie preparata mancarea cat mai natural si necostisitor?" Trebuie studiu atent ca alimentele ramase de la masa sa nu fie risipite. Studiati cum pot fi recuperate aceste resturi. Aceasta dibacie, economie si tact inseamna o avere. In anotimpurile mai calduroase pregatiti mai putina mancare. Folositi mai multa substanta uscata. Sunt multe familii sarace care de-abia au destul sa manance, totusi, pot fi adesea iluminate cu privire la motivul pentru care sunt sarace: exista prea multe resturi risipite. (CD. p. 258)

18:33 Intrebari serioase pentru meditatie. - "Fie ca mancati, ca beti sau ca faceti orice altceva, faceti totul spre

18:34 slava lui Dumnezeu." Faceti voi aceasta atunci cand preparati mancarea pentru masa si chemati familia sa ia parte la ea? Puneti inaintea copiilor vostri numai alimente ce stiti ca vor face sangele cel mai bun? Este acesta felul de alimente ce le va pastra corpurile in cea mai buna conditie de sanatate? Este acesta felul de alimente ce ii va plasa in cea mai buna relatie cu viata si sanatatea? Este acesta felul de hrana ce planifici pentru copiii tai? Sau, fara a lua in consideratie binele lor viitor, le asiguri mancare nesanatoasa, stimulanta si iritanta? (2T. p. 359, 360)

18:35 Mancand pentru a trai

18:36 Dumnezeu a dat inclinatiile si gusturile - Inclinatiile si dorintele noastre naturale sunt de la Dumnezeu si, atunci cand au fost date omului, erau pure si sfinte. A fost planul lui Dumnezeu ca judecata sa stapaneasca apetitul si impreuna ele sa slujeasca fericirii noastre. Atunci cand sunt reglementate si controlate de o judecata sfintita, ele sunt sfintenie Domnului. (Te. p. 12)

18:37 Un subiect al preocuparii divine - Educatia israelitilor cuprindea toate obiceiurile vietii lor. Tot ceea ce privea bunastarea lor constituia obiectul grijii lui Dumnezeu si tinea de sfera legii divine. Chiar in asigurarea hranei, Dumnezeu a urmarit cel mai mare bine al lor. Mana cu care i-a hranit in pustie era de asa natura incat sa promoveze taria lor fizica, intelectuala si morala.... Cu toate greutatile vietii din pustiu, nu era nici unul slab in toate semintiile lor. (Ed p. 38)

18:38 Construiti din hrana ce o mancam. - Corpurile noastre sunt constituite din alimentele pe care le consumam, in fiecare tesut din organism exista consum continuu. Fiecare miscare a fiecarui organ, implica consum si acesta este inlocuit din hrana noastra. Fiecare organ din corp isi cere partea lui din nutritie: creierului trebuie sa i se asigure partea; oasele, muschii si nervii isi cer partea lor. Este un proces minunat ce transforma hrana in sange si foloseste acest sange in construirea diferitelor parti ale corpului. Acest proces inainteaza in mod continuu, asigurand viata si tarie fiecarui nerv, muschi si tesut. (MH. p. 295)

18:39 Incepeti cu hranirea corecta a pruncului. - Importanta educarii copiilor in obiceiuri de dieta corecte nu poate fi estimata. Cei mici au nevoie sa invete ca mananca pentru a trai si nu traiesc pentru a manca Educatia ar trebui sa inceapa cu pruncul din bratele mamei sale. Sa fie hranit numai la intervale regulate si mai rar pe masura ce creste mai mare. N-ar trebui sa i se dea dulciuri sau alimente folosite de persoanele mai mari deoarece el nu este in stare sa le digere. Atentia si regularitatea in hranirea pruncilor, nu numai ca le va incuraja sanatatea si-i va face sa aiba temperamente linistite si calme, dar le va si pune temelia obiceiurilor ce vor fi o binecuvantare pentru ei in anii de mai tarziu. (Id p. 383)

18:40 Educati gusturile si apetitul. - Pe masura ce copiii depasesc perioada prunciei, inca se cere mare atentie in educarea gusturilor si apetitului lor. Adesea li se permite sa manance cand vor si ce vor fara a tine cont de sanatate. Osteneala si banii cheltuiti atat de des pentru gusturi nesanatoase fi conduc pe tineri sa creada ca cea mai inalta tinta in viata, care produce cea mai multa fericire, este aceea de a fi in stare sa-ti satisfaci apetitul. Rezultatul acestei educatii este lacomia, urmata de boala...

18:41 Parintii ar trebui sa educe gusturile copiilor lor sa nu permita folosirea alimentelor nesanatoase. (Id p. 384)

18:42 Puterile spirituale, intelectuale si fizice sunt influentate de dieta. - Mamele care implinesc dorintele co­piilor lor cu pretul sanatatii si al temperamentelor echilibrate, seamana semintele raului, ce Vor creste si vor aduce roada, ingaduinta de sine creste odata cu copilul, iar vigoarea intelec­tuala si cea fizica sunt sacrificate. Mamele care fac aceasta lu­crare secera cu amaraciune rodul semintelor ce le-au semanat. Ele isi vad copiii cum cresc avand mintea si caracterul nepotri­vite

18:43 sa indeplineasca un rol nobil si folositor in societate sau in camin. Puterile spirituale, ca si cele intelectuale si fizice sufera sub influenta hranei nesanatoase. Constiinta devine amortita, iar sensibilitatea la impresii bune este slabita. (CD. p. 230)

18:44 Alegeti hrana ca mai buna. - Pentru a sti care sunt alimentele cele mai bune trebuie sa studiem planul originar al lui Dumnezeu pentru dieta omului. El, care 1-a creat pe om si-i intelege nevoile, i-a stabilit lui Adam hrana ... Cerealele, fructele, nucile si legumele constituie dieta aleasa de Creatorul nostru pentru noi. (MH. p. 295, 296)

18:45 Preparati-le intr-un mod simplu si apetisant - Dumnezeu 1-a aprovizionat pe om cu mijloace abundente pentru satisfacerea unui apetit nepervertit. El i-a pus inainte produsele pamantului - o bogata varietate de alimente placute la gust si hranitoare pentru organism. Bunul nostru Tata ceresc spune ca din acestea putem manca dupa placere. Fructele, cerealele si legumele, fara condimente si grasimi de toate felurile, formeaza, impreuna cu lapte sau smantana, dieta cea mai sanatoasa. Ele dau hrana corpului, o putere de rezistenta si o vigoare intelectului, imposibil de obtinut printr-o dieta excitanta. (CD. p 92)

18:46 Apetitul nu este un ghid sigur. - Ar trebui alese acele alimente ce asigura elementele necesare pentru cladirea corpului. Pentru aceasta alegere, apetitul nu este un ghid sigur. El a fost pervertit prin obiceiuri rele in mancare. Adesea cere alimente ce ruineaza sanatatea producand slabiciune in loc de tarie... Bolile si suferinta ce exista pretutindeni sunt datorate greselilor larg raspandite in dieta. (MH. p. 295)

18:47 Copiii care au urmat un apetit neinstruit – In timp ce calatoream cu trenul am auzit parinti care spuneau ca apetitul copiilor lor era delicat si ca, daca nu aveau carne si prajitura, nu puteau manca Cand se servea masa de pranz, am observat calitatea hranei date acestor copii. Era paine fina de grau, carne cu piper negru, muraturi picante, prajitura si conserve. Fata palida si bolnavicioasa a acestor copii indicau in mod clar abuzurile de care suferea stomacul. Doi dintre acesti copii au observat copiii altei familii mancand branza la masa si si-au pierdut apetitul pentru ceea ce era inaintea lor pana cand, mama lor, indulgenta, a cersit o bucata de branza ca sa le-o dea, temandu-se ca, dragii de ei, nu vor reusi sa-si termine masa Mama a remarcat: "Copiilor mei le place asa de mult aceasta sau aceea, iar eu le dau ce vor caci apetitul pofteste acel fel de alimente pe care le cere organismul."

18:48 Acest fapt ar putea fi corect daca apetitul n-ar fi fost niciodata pervertit. Exista un apetit firesc si stricat. Parintii care si-au invatat copiii sa manance toata viata alimente nesanatoase si excitante pana cand si-au pervertit gustul si poftesc pamant, creioane de gresie, cafea arsa, resturi marunte de la ceai, scortisoara, cuisoare si condimente, nu pot pretinde ca apetitul cere ceea ce organismul are nevoie. Apetitul a fost educat gresit, pana ce s-a corupt. Partile stomacului au fost stimulate si arse pana cand si-au pierdut sensibilitatea lor delicata. Hrana simpla si sanatoasa le pare fara gust. Stomacul abuzat nu-si va indeplini lucrarea data decat daca este impulsionat de cele mai excitante substante. Daca acesti copii ar fi fost educati din pruncie sa manance numai hrana sanatoasa, preparata in modul cel mai simplu, pastrand, pe cat posibil, proprietatile naturale si

18:49 evitand carnea, grasimea si toate condimentele, gustul si apetitul n-ar fi fost stricate. in starea lui naturala, ar putea indica, intr-o mare masura, care sunt elementele adaptate cel mai bine la nevoile organismului. (CD. p. 239)

18:50 Despre mancarea de carne. - Noi nu trasam o linie precisa ce sa fie urmarita in dieta dar spunem ca, in tarile in care exista fructe, cereale si nuci din abundenta, carnea nu este o hrana buna pentru poporul lui Dumnezeu. Eu am fost instruita ca alimentele cu carne au tendinta de a animaliza natura, de a jefui barbatii si femeile de acea iubire si mila pe care ei ar trebui s-o simta pentru fiecare si sa dea patimilor josnice stapanire asupra puterilor mai inalte ale fiintei. Daca a fost consumul de carne vreodata sanatos, acum el nu mai este sigur. (9T. p. 159)

18:51 Motive pentru a parasi alimentele de carne. - Aceia care consuma carne, nu fac decat sa manance cereale si legume la mana a doua, deoarece animalul primeste din acestea alimentatia ce-i produce cresterea. Viata care a fost in cereale si legume trece in consumator. Noi o primim mancand carnea animalului. Cu cat mai bine ar fi s-o obtinem direct, consumand hrana pe care Dumnezeu ne-a asigurat-o spre folosinta!

18:52 Carnea nu a fost niciodata alimentul cel mai bun, iar acum folosirea ei este de doua ori mai inacceptabila, avand in vedere ca bolile animalelor sunt intr-o crestere rapida. Aceia care folosesc mancarea de carne, putin isi dau seama ce ma­nanca. Deseori, daca ar putea vedea cum traiesc animalele si daca ar cunoaste calitatea carnii ce o consuma, s-ar intoarce de la ea cu dezgust. Lumea mananca in continuu carne plina cu microbi de tuberculoza si de cancer. in acest mod sunt transmise tuberculoza, cancer si alte boli fatale. (MH. p. 313)

18:53 Efectele nu sunt realizate imediat. - Efectele unei diete cu carne s-ar putea sa nu fie realizate imediat, dar aceasta nu este

18:54 dovada ca ea nu este daunatoare. Putini pot fi facuti sa creada ca ceea ce le-a otravit sangele si le-a cauzat suferinta este carnea consumata. Multi mor de boli provocate numai de folosirea carnii, in timp ce cauza reala nu este suspectata nici de ei, nici de altii. (Id. p. 315)

18:55 Intoarcere la dieta originara sanatoasa. - Nu este oare timpul cand toti ar trebui sa se dispenseze de mancarea de carne? Cum pot aceia care cauta sa devina puri, transformati si sfinti ca sa poata avea tovarasia ingerilor ceresti, sa mai continue sa foloseasca drept hrana lucruri cu un efect atat de daunator asupra sufletului si trupului? Cum pot ei sa ia viata creaturilor lui Dumnezeu ca sa le poata consuma carnea ca pe un aliment de lux? Mai degraba sa se intoarca la hrana sanatoasa si delicioasa data omului la inceput. (Id. p. 317)

18:56 Calea acelora care asteapta venirea lui Hristos. - Intre aceia care asteapta venirea Domnului, consumul de carne va fi lasat la o parte in cele din urma. Carnea nu va mai face parte din dieta lor. Noi ar trebui sa avem in vedere acest sfarsit si sa ne straduim sa lucram cu hotarare la implinirea lui. Eu nu pot sa cred ca in obiceiul consumului de carne suntem in armonie cu lumina pe care Dumnezeu a avut placere sa ne-o dea. (CD. p. 380, 381)

18:57 Inapoi la planul lui Dumnezeu. - Din nou si din nou mi s-a aratat ca Dumnezeu isi aduce poporul inapoi la planul Lui original, care este de a nu trai pe seama carnii animalelor moarte... Daca este inlaturata carnea, daca gustul nu este educat in acea directie, daca este incurajata o preferinta pentru fructe si cereale, va fi in curand asa cum a destinat Dumnezeu la inceput sa fie. Carnea nu va fi folosita de catre poporul Lui. (Id. p. 82)

18:58 Instructiuni privind o schimbare in dieta. - Este o greseala a presupune ca taria musculara depinde de folosirea alimentelor de origine animala. Nevoile organismului pot fi asigurate mai bine si se poate avea o sanatate mai viguroasa fara folosirea acestora. Cerealele cu fructe, nuci si vegetale contin toate proprietatile nutritive necesare pentru a produce un sange bun. Aceste elemente nu sunt asigurate in mod optim de o dieta camata. Daca folosirea carnii ar fi fost esentiala pentru sanatate si tarie, alimentele de origine animala ar fi fost incluse in dieta indicata omului la inceput.

18:59 Atunci cand se intrerupe folosirea alimentelor de carne se resimte adesea o senzatie de slabiciune si de moleseala. Multi se grabesc sa foloseasca aceasta ca o dovada ca mancarea de carne este esentiala; dar faptul ca alimentele din acesta categorie sunt stimulante, deoarece infierbanta sangele si excita nervii, face sa li se simta lipsa. Multi vor gasi ca a parasi consumul de carne este la fel de dificil ca pentru un betiv sa renunte la bautura, dar ei vor dori mai degraba schimbarea.

18:60 Cand mancarea de carne este data la o parte ea ar trebui inlocuita cu o varietate de cereale, nuci, legume si fructe hranitoare si apetisante. Acest lucru este necesar in special in cazul celor slabi sau care sunt impovarati cu munca continua. (MH. p. 316)

18:61 Inlocuitorii bine preparati sunt de ajutor. - Gatitul bun este esential in special in cazul in care carnea nu ocupa locul principal in alimentatie. Ceva trebuie pregatit pentru a lua locul carnii si acesti inlocuitori trebuie sa fie bine gatiti astfel incat carnea sa nu mai fie dorita. (L 60a, 1896)

18:62 Cunosc familii care au inlocuit dieta de carne cu una inadecvata. Hrana lor este

18:63 atat de sarac preparata incat stomacului ii este greata de ea, iar unii ca acestia mi-au spus ca reforma sanitara nu este potrivita pentru ei pentru ca isi pierd rezistenta fizica. Exista un motiv pentru care unii nu au avut succes in eforturile de a-si simplifica hrana. Ei au o dieta foarte saraca. Mancarea este pregatita fara straduinta si nu este deloc variata.

18:64 Nu ar trebui sa existe multe feluri la o masa si nu ar trebui ca toate mesele sa fie compuse din aceleasi feluri de alimente, fara variatie. Hrana ar trebui sa fie preparata cu simplitate totusi cu o finete ce sa stimuleze apetitul. (2T. p. 63)

18:65 Biruind apetitul denaturat. - Persoanele obisnui­te cu o dieta bogata si foarte excitanta, au un gust denaturat si nu pot ca dintr-o data sa savureze hrana usoara si simpla. Va trece timp pana cand gustul va deveni natural, iar stoma­cul se va restabili in urma abuzului suferit. Dar aceia care vor persevera in folosirea hranei sanatoase, dupa un timp, o vor gasi gustoasa. Aromele ei delicate si delicioase vor fi aprecia­te, iar ea va fi consumata cu savoare mai mare decat cea ob­tinuta de la delicatesele nesanatoase. Stomacul, intr-o con­ditie sanatoasa, neinfierbantat si nesuprasolicitat, poate sa-si indeplineasca datoria cu promptitudine. (MH. p. 298, 299)

18:66 Alimentatia sanatoasa nu este un sacrificiu - Cand copiii sunt invatati sa-si stapaneasca apetitul si sa manance tinand cont de sanatate, sa le fie facut clar ca ei isi refuza numai ceea ce le-ar face rau, ca renunta la lucruri daunatoare pentru ceva mai bun. Masa sa fie imbietoare si alcatuita din lucrurile bune pe care Dumnezeu le-a asigurat cu imbelsugare. (Id. p. 385)

18:67 Luati in consideratie anotimpul, clima, ocupa­tia. - Nu toate alimentele sanatoase sunt deopotriva potrivite nevoilor noastre in toate circumstantele. Ar trebui acor­data atentie alegerii hranei. Dieta noastra sa fie potrivita cu sezonul, cu clima in care traim si cu ocupatia ce o avem. Unele alimente ce pot fi folosite intr-un anotimp sau intr-un climat, nu sunt adecvate altui anotimp sau climat. Tot la fel, exista diferite alimente ce se potrivesc persoanelor in diferite ocupatii. Dumnezeu ne-a oferit o varietate ampla de alimente sanatoase din care fiecare persoana ar trebui sa aleaga lucrurile pe care judecata si experienta le-au dovedit a fi cele mai adecvate nevoilor sale. (Id. p. 296, 297)

18:68 Pregatiti mancarea cu inteligenta si dibacie – E rau a manca doar pentru a satisface apetitul dar nu trebuie sa fie manifestata indiferenta privind calitatea hranei sau modul ei de preparare. Daca mancarea nu este consumata cu placere, corpul nu va fi asa de bine hranit. Hrana ar trebui sa fie aleasa cu atentie si preparata cu inteligenta si indemanare. (Id. p. 300)

18:69 "Noi putem manca orice". - In multe familii se fac mari pregatiri pentru vizitatori. O varietate de alimente este pregatita pentru masa. Aceasta mancare este ispititoare pentru aceia neobisnuiti cu o asa varietate de alimente bogate... Cunosc drumul urmat de unii care fac aceste pre­gatiri in plus pentru musafiri. In familiile lor ei nu tin cont de regularitate. Mesele sunt pregatite potrivit cu comoditatea sotiei si mamei. Fericirea sotului si a copiilor nu este avuta in vedere. Pentru musafiri este facuta o asa parada

18:70 dar "numai pentru noi" orice este destul de bun gandesc ei. Prea adesea este vazuta o masa langa perete si o mancare rece pusa pe ea, fara nici un efort de-a o face apetisanta. "Doar pentru noi", spun ei, "Noi putem manca orice". (MS. 1,1876)

18:71 Faceti masa o ocazie sociala placuta - Masa trebuie sa fie un timp pentru relatie sociala si reimprospa­tare. Tot ceea ce impovareaza sau irita ar trebui indepartat. Sa fie nutrita increderea, bunatatea si recunostinta fata de Datatorul a tot binele si conversatia va fi voioasa, un flux placut de ganduri ce va inalta, fara a fi epuizat. (Ed p. 206)

18:72 Masa nu este un loc unde sa fie cultivata rebeliunea in copii prin anumite cai nechibzuite urmate de parinti, intreaga familie ar trebui sa manance cu bucurie si cu recunostinta, amintindu-si ca aceia care il iubesc si il asculta pe Dumnezeu vor lua parte la cina nuntii Mielului in imparatia lui Dumnezeu si Isus insusi B va servi. (L 19,1892)

18:73 Regularitate in orele de masa. - Neregularitatea in orele de masa distruge tonusul sanatos al organelor digestive in detrimentul sanatatii si voiosiei. (MH. p. 384)

18:74 In nici un caz n-ar trebui ca mesele sa fie neregulate. Daca pranzul este servit cu o ora sau doua mai devreme decat timpul obisnuit, stomacul este nepregatit pentru noua povara. El inca nu a digerat alimentele mancate la masa trecuta si nu are forta vitala pentru noua lucrare. Astfel organismul este suprasolicitat.

18:75 Pe de alta parte, n-ar trebui ca mesele sa fie intar­ziate cu o ora sau doua, datorita imprejurarilor sau pentru a indeplini o anumita lucrare. Stomacul cere hrana la timpul la care a fost obisnuit s-o primeasca. Daca acel timp este ama­nat, vitalitatea organismului descreste si, in sfarsit, ajunge atat de scazuta, incat apetitul

18:76 dispare cu totul. Daca man­carea este consumata atunci, stomacul nu este in stare sa se ocupe de ea. Alimentele nu pot fi transformate in sange bun. Daca toti ar manca la ore regulate, fara sa guste nimic intre mese, ei ar fi pregatiti pentru hrana lor si vor gasi o placere in a manca, fapt ce le va rasplati efortul. (CD. p. 179)

18:77 Invatati-i pe copii cand, cat si cum sa manance - in general copiii nu sunt invatati cat de important este cand, cum si ce ar trebui sa manance. Li se permite sa-si satisfaca gusturile, sa manance la orice ora si sa se infrupte singuri cand ochii le sunt ispititi, cu placinta, prajitura, paine cu unt si bomboane, care, consumate aproape in continuu ii fac lacomi si dispeptici. Organele digestive, ca o moara ce merge fara intrerupere, devin slabite, forta vitala este solicitata de la creier sa ajute stomacul in lucrul lui peste masura si astfel puterile intelectuale sunt slabite. Stimularea nefireasca si obosirea fortelor vitale fi fac nervosi, nerabdatori la restrictie, incapatanati si iritabili. Abia pot fi lasati singuri, fara supravegherea parintilor lor. in multe cazuri puterile morale par sa fie inabusite si este dificil sa-i trezesti la un sentiment de rusine si la natura intristatoare a pacatului; adesea ei aluneca usor in obiceiuri de ocolire a adevarului, inselaciune si adesea de minciuna fatisa.

18:78 Parintii deplang aceste lucruri in copiii lor dar nu realizeaza ca propria lor conducere gresita a adus raul. Ei nu au vazut necesitatea de a constrange apetitul si poftele copiilor, iar acestea au crescut si s-au intarit odata cu ei. Mamele pregatesc cu propriile maini si pun inaintea copiilor lor alimente ce au tendinta de a-i vatama fizic si intelectual. (PHJ. mai, 1890)

18:79 Nu mancati niciodata intre mese - Stomacul trebuie sa primeasca cea mai atenta ingrijire. Nu trebuie tinut in activitate continua. Dati acestui organ, folosit gresit si mult abuzat, putina pace, liniste si odihna...

18:80 Dupa ce masa obisnuita este consumata, stomacului ar trebui sa i se ingaduie sa se odihneasca cinci ore. Pana la masa urmatoare n-ar trebui sa fie introdusa in stomac nici o bucatica de mancare. in acest interval, stomacul isi va indeplini lucrarea si apoi va fi in stare sa primeasca mai multa hrana. (CD. p. 173,179)

18:81 Mamele fac o mare greseala permitandu-le [copiilor lor) sa manance intre mese. Stomacul este deranjat din cauza aceasta si este pusa temelia pentru suferintele viitoare. Irascibilitatea lor poate fi cauzata de mancare nesanatoasa, inca nedigerata, dar mama simte ca nu are timp de pierdut asupra acestei chestiuni ca sa-si corecteze guvernarea nesanatoasa; nici nu se poate opri sa le calmeze ingrijorarea nerabdatoare. Ea le da micilor suferinzi o bucata de prajitura sau alte delicatese ca sa-i linisteasca dar aceasta doar mareste raul-

18:82 Mamele se plang adesea de sanatatea sensibila a copiilor si consulta medicul cand, daca ar fi dat dovada de putin simt practic, ar fi vazut ca necazul este cauzat de greseli in dieta. (CTBH. p. 61)

18:83 Gustarile tarzii sunt un obicei daunator. – Un alt obicei daunator este acela de a manca chiar inainte de culcare. Se poate ca mesele obisnuite sa fi fost servite, dar, pentru ca exista o stare de slabiciune, se consuma mai multa mancare. ingaduind aceasta practica rea, ea poate deveni un obicei, adesea atat de ferm fixat incat se crede ca este imposibil sa dormi fara mancare. Ca rezultat al cinelor tarzii, procesul digestiv este continuat in timpul orelor de somn. Dar, desi stomacul lucreaza in continuu, lucrul lui nu este indeplinit

18:84 cum trebuie. Somnul este adesea tulburat de visuri neplacute, iar dimineata persoana se trezeste neimprospatata si fara pofta de mancare pentru dejun. Cand ne culcam pentru a ne odihni, stomacul ar trebui sa-si aiba lucrul terminat, pentru ca, atat el cat si celelalte organe ale corpului, sa se poata bucura de odihna. Mesele de seara tarzii sunt daunatoare mai ales pentru persoanele sedentare. Deranjamentul creat cu aceste mese este adesea inceputul bolilor ce duc la moarte. (MH. p. 303,304)

18:85 O mama sfatuita ca dejunul este important - Copila ta are temperamentul nervos si dieta ei ar trebui sa fie pazita cu grija. Nu trebuie sa i se permita sa aleaga acea mancare ce-i va satisface gustul fara a asigura o alimentare adecvata... N-o lasa niciodata sa plece la scoala fara masa de dimineata. Nu te aventura sa-ti dai libertate inclinatiilor in aceasta privinta. Aseaza-te in intregime sub controlul lui Dumnezeu, iar El te va ajuta sa-ti aduci toate dorintele in armonie cu cerintele Sale. (L 69,1896)

18:86 Obiceiul si randuiala societatii este de a manca putin dimineata. Dar acesta nu este modul cel mai bun de a trata stomacul. La masa de dimineata stomacul este intr-o conditie mai buna de a se ocupa de hrana decat la a doua sau a treia masa a zilei. Obiceiul de a manca putin la dejun si mult la cina este gresit. Faceti masa de dimineata cea mai imbelsugata dintre toate mesele zilei. (CD. p. 173 p. 173)

18:87 Asigurati din abundenta cele mai bune alimente. - Copiii si tinerii n-ar trebui sa fie subnutriti nici in cea mai mica masura. Ei trebuie sa aiba alimente sanatoase din abundenta, dar asta nu inseamna ca este potrivit sa punem inaintea lor prajituri bogate si produse de patiserie. Ei ar trebui sa aiba cel mai bun exercitiu si cea mai buna hrana deoarece acestea

18:88 au o influenta importanta asupra conditiei puterilor intelectuale si morale. O dieta adecvata, sanatoasa va fi unul din mijloacele prin care va fi pastrata o digestie buna. (L19,1892)

18:89 Luati din acestea cu moderatie - Parintii fac adesea o greseala dandu-le copiilor prea multa mancare. Copiii tratati in felul acesta vor creste dispeptici. Moderatia, chiar in folosirea alimentelor bune, este esentiala. Parinti, puneti inaintea copiilor vostri cantitatea pe care ar trebui s-o manance. Nu-i lasati sa manance atat cat se simt inclinati...

18:90 Parinti, daca acest punct nu este pazit, copiii vor avea perceptii slabe. S-ar putea ca ei sa mearga la scoala dar nu vor fi in stare sa invete asa cum ar trebui pentru ca taria necesara creierului este folosita pentru a prelucra excesul de hrana ce impovareaza stomacul. Parintii au nevoie de educatie pentru a vedea ca prea multa mancare data copiilor fi face plapanzi si nu robusti. (MS. 155,1899)

18:91 Parintii, nu copiii sa dicteze aici. - Invatati-i sa-si stapaneasca apetitul si sa fie recunoscatori pentru dieta simpla si sanatoasa pe care le-o da Dumnezeu. Nu trebuie sa le permiteti sa va spuna ei ce sa manance, ci voi sa dictati ceea ce este cel mai bine pentru ei. Este pacatul vostru daca le ingaduiti copiilor sa murmure si sa se planga de mancarea buna si sanatoasa doar pentru ca nu se potriveste cu apetitul lor stricat. (L 23,1888)

18:92 Nu-l lasa pe copil sa aiba impresia ca, deoarece este copilul tau, ar trebui sa se tina cont de parerea lui si sa i se ingaduie sa-si aleaga si sa-si urmeze propria cale. N-ar trebui sa i se permita sa aleaga alimente ce nu sunt bune pentru el doar pentru faptul ca fi plac. Experienta parintilor ar trebui sa aiba o putere regulatoare in viata copilului. (ST. 13 august, 1896)

18:93 Respecta preferinta copilului daca este rezonabila. - Depinde de fiecare din noi, in mod individual, sa hotaram ca viata noastra sa fie condusa, fie de minte, fie de trup. Fiecare tanar trebuie sa faca, pentru sine, alegerea care sa-i modeleze viata. N-ar trebui crutat nici un efort ca tinerii sa inteleaga fortele cu care au de-a face, si influentele ce modeleaza caracterul si destinul. (Ed p. 202)

18:94 In educatia lor, copiii si tineretul, ar trebui invatati ca obiceiurile in mancare, bautura si imbracaminte, stabilite dupa standardele lumii, nu sunt in concordanta cu legile sanatatii si vietii si trebuie sa fie tinute sub controlul judecatii. Puterea apetitului si taria obiceiului n-ar trebui ingaduite sa biruiasca ordinele ratiunii. Pentru a asigura acest obiectiv, tineretul trebuie sa aiba tinte si motive mai inalte decat doar satisfacerea animalica in mancare si bautura. (Good Health, iulie, 1880)

18:95 Efectele indepartate ale apetitului pervertit - Unii nu sunt impresionati de necesitatea de a manca si a bea spre slava lui Dumnezeu. Ingaduirea apetitului ii afecteaza in toate relatiile vietii. Se vede in familie, in biserica, in adu­narile de rugaciune si in supravegherea copiilor lor. Este cursul vietii lor si fi impiedica sa inteleaga adevarurile pentru aceste zile din urma. (CTBH. p. 151)

18:96 Vietuirea sanatoasa, o obligatie personala. - Ceea ce mancam si bem are o relatie importanta cu viata si caracterul nostru, iar crestinii ar trebui sa-si aduca obiceiurile lor de mancare si bautura in conformitate cu legile naturii. Trebuie sa ne intelegem obligatiile fata de Dumnezeu in aceste privinte. Ascultarea de legile sanatatii sa fie facuta un subiect de studiu intens deoarece

18:97 ignorarea intentionata a acestor lucruri este pacat. Fiecare ar trebui sa simta o obligatie personala de a implini legile vietuirii sanatoase. (MS.47,1896)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: