English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 17


17:1 SECTIUNEA XIII

17:2 Importanta primordiala a dezvoltarii fizice

17:3 Exercitiul si sanatatea

17:4 [Nota: Vezi Caminul adventist, pp. 493-530, Sectiunea XVII, "Relaxare si recreatie"]

17:5 Ocupatie si distractie bine ordonate. - Pentru ca tinerii si copiii sa aiba sanatate, voiosie, vivacitate, muschi si creieri bine dezvoltati, ar trebui sa petreaca mult timp in aer liber si sa aiba ocupatii si distractii bine reglementate. (CT. p. 83)

17:6 Copiii ar trebui sa aiba ocupatie in timpul lor. Munca intelectuala adecvata si exercitiul fizic in aer liber nu vor dauna constitutiei baietilor vostri. Munca folositoare si obisnuirea cu secretele casnice vor fi binefacatoare fetelor voastre, iar lucrul afara este in mod categoric necesar pentru constitutia si sanatatea lor. (4T. p. 97)

17:7 Exercitiul si aerul curat. - Aceia care nu-si folosesc mainile si picioarele in fiecare zi, vor observa o slabiciune cand incearca sa exerseze. Venele si muschii nu sunt in conditia de a-si indeplini lucrul si de a pastra intreaga masinarie vie in activitate sanatoasa, fiecare madular din organism indeplinindu-si partea sa. Extremitatile se vor intari pe masura ce sunt folosite. Exercitiul moderat in fiecare zi va furniza putere muschilor, care altfel devin moi si atrofiati. Prin exercitiu zilnic in aer liber, ficatul, rinichii si plamanii vor fi de asemenea intariti pentru a-si indeplini activitatea.

17:8 Ajutati-va de puterea vointei ce va rezista racelii si va da energie sistemului nervos. Intr-un timp scurt va veti da seama de beneficiul exercitiului

17:9 si al aerului curat intr-o asa masura incat n-ati mai vrea sa traiti fara aceste binecuvantari. Plamanii vostri, lipsiti de aer, sunt ca niste persoane flamande, lipsite de hrana. Intr-adevar, noi putem trai mai mult fara hrana decat fara aer, care este hrana destinata de Dumnezeu pentru plamani. (Id. vol. 2. p. 533)

17:10 Indeosebi studentii au nevoie de activitate fizica. - Inactivitatea slabeste organismul. Dumnezeu a facut ca barbatii si femeile sa fie activi si de folos. Nimic nu poate mari mai mult taria tinerilor ca exersarea adecvata a tuturor muschilor in munca folositoare. (ST. 19 august, 1875)

17:11 Toate facultatile sunt intarite prin exercitiu. - Copiii si tineretul care sunt tinuti la scoala si limitati numai la carti, nu pot avea o constitutie fizica sanatoasa. Exersarea tineretului in studiu, fara exercitiu fizic corespunzator, are tendinta de a atrage sangele la creier, iar circulatia in organism este dezechilibrata. Creierul are prea mult sange, iar extremitatile prea putin. Ar trebui sa existe reguli ce sa programeze studiile copiilor si tinerilor la anumite ore, iar o parte din timpul lor ar trebui sa fie petrecut in munca utila. Daca obiceiurile lor in mancare, imbracaminte si somn sunt in armonie cu legile fizice, ei pot obtine o educatie fara sa-si sacrifice sanatatea fizica si intelectuala. (CT. p. 83)

17:12 Copiii sa fie invatati inca de mici sa poarte responsabilitatile mai mici ale vietii, iar facultatile astfel angajate se vor intari prin exercitiu. In felul acesta tinerii pot deveni ajutoare eficiente in lucrarea mai mare pe care Domnul ii va chema s-o faca dupa aceea...

17:13 Putini au fost antrenati in obiceiuri de harnicie, cugetare si raspundere. Indolenta, lipsa de activitate, este cel mai mare blestem pentru copii la aceasta varsta. Munca sanatoasa si utila

17:14 va fi o mare binecuvantare prin promovarea formarii de obiceiuri bune si a unui caracter nobil. (R and H. 30 august, 1881)

17:15 Planificati varietate si schimbare in lucru. - Mintea si mainile active ale tinerilor trebuie sa aiba ocupatie, iar daca nu sunt indreptate catre sarcini folositoare, ce-i vor dezvolta pe ei si-i vor binecuvanta pe altii, isi vor gasi ocupatie in ceea ce le va produce leziuni atat fizice cat si psihice.

17:16 Tinerii ar trebui sa ia parte cu voiosie la poverile vietii impreuna cu parintii lor, si facand astfel, sa-si pastreze o constiinta curata absolut necesara pentru sanatatea fizica si morala. Facand astfel, ei ar trebui sa fie protejati de a depune mari eforturi in aceeasi directie pentru mult timp. Daca tinerii sunt tinuti fara intrerupere la un singur fel de munca, pana ce sarcina devine plictisitoare, se va realiza mai putin decat daca ar fi avut o schimbare a activitatii sau o perioada de relaxare. Daca mintea este prea solicitata la eforturi mari, va inceta de a se intari si va degenera. Printr-o schimbare in lucru, sanatatea si vigoarea pot fi mentinute. Nu va fi nevoie sa aruncam la o parte ceea ce este folositor pentru ceea ce este fara folos, caci distractiile egoiste sunt primejdioase pentru principiile morale. (YI. 27 iulie, 1893)

17:17 Oboseala, rezultat normal al muncii. - Mame, nu exista nimic altceva ce sa aiba urmari mai rele decat a ridica poverile de pe umerii fiicelor voastre si a nu le da nimic deosebit de facut, ci a le lasa sa-si aleaga munca cu care sa se indeletniceasca, poate putin crosetat sau alt lucru de mana. Lasati-le sa aiba exercitiu al bratelor, picioarelor si muschilor. Ce daca le oboseste? Voi nu sunteti obosite in munca voastra? Facand exceptie de lucrul peste masura, ii va durea pe copiii vostri oboseala mai mult decat va doare pe voi? Desigur ca nu. (2T. p. 371)

17:18 Ei pot fi truditi dar cat de dulce este odihna dupa o

17:19 masura potrivita de munca. Somnul, dulcele restaurator al naturii, invioreaza trupul obosit si-l pregateste pentru datoriile zilei urmatoare. (ST. 10 aprilie, 1884)

17:20 De ce saracia este adesea o binecuvantare. - Unii cred ca bogatiile si trandavia sunt cu adevarat binecuvantari dar aceia care sunt intotdeauna ocupati si merg cu voiosie sa-si implineasca sarcinile zilnice, sunt cei mai fericiti si se bucura de cea mai buna sanatate... Sentinta ca omul trebuie sa trudeasca pentru painea lui de fiecare zi, precum si fagaduinta fericirii si slavei viitoare, amandoua vin de la acelasi tron si amandoua sunt binecuvantari. (CTBH. p. 97)

17:21 Saracia, in multe cazuri este o binecuvantare deoarece ii impiedica pe tineri si pe copii de a fi distrusi prin inactivitate. Atat puterile fizice cat si cele intelectuale ar trebui cultivate si dezvoltate cum se cuvine. Prima si continua grija a parintilor ar trebui sa fie aceea de a vedea ca fiii si fiicele lor sa aiba constitutii solide ca sa poata deveni barbati si femei sanatoase. Este imposibil sa atingi acest obiectiv fara exercitiu fizic. Pentru sanatatea lor fizica si pentru binele lor moral, copiii trebuie invatati sa lucreze, chiar daca nu exista nici o trebuinta in ce priveste bunurile materiale. Daca vor sa aiba caractere curate si virtuoase, ei trebuie sa aiba disciplina muncii bine ordonate ce va solicita la exercitiu toti muschii. Satisfactia ce o vor avea copiii in a fi folositori si in a se lepada de ei insisi pentru a-i ajuta pe altii, va fi cea mai sanatoasa placere de care s-au bucurat vreodata. (3T. p. 151)

17:22 Activitati intelectuale si fizice in mod echilibrat. - Studentilor n-ar trebui sa li se permita sa studieze atat de mult incat sa nu aiba timp pentru antrenament fizic. Sanatatea nu poate fi pastrata decat daca este acordata cate o portiune a fiecarei zile pentru efort muscular in aer liber.

17:23 Ore stabilite ar trebui sa fie devotate vreunui fel de munca manuala ce va pune in actiune toate partile corpului. Echilibrati solicitarea puterilor intelectuale si fizice, iar mintea studentului va fi reimprospatata. Daca este bolnav, exercitiul fizic va ajuta adesea organismul sa-si recapete conditia lui normala. Cand studentii parasesc colegiul, ar trebui sa aiba o sanatate mai buna si o intelegere mai buna a legilor vietii, decat atunci cand au intrat la colegiu. Sanatatea ar trebui pazita cu tot atata sfintenie ca si caracterul. (CTBH. p. 82, 83)

17:24 Energia tinereasca irosita intr-un mod atat de nechibzuit. - In prospetimea si vigoarea vietii, cat de putin isi dau seama tinerii de valoarea energiei lor abundente. O comoara mai scumpa decat aurul, mai esentiala pentru propasire decat invatatura, titlul sau bogatiile - cu cata usurinta este tratata! Cat de nechibzuit risipita!...

17:25 In studiul fiziologiei, elevii trebuie condusi sa vada valoarea puterii fizice si felul in care ar putea fi pastrata si dezvoltata in asa fel incat sa contribuie in cea mai mare masura la succes in lupta cea mare a vietii. (Ed. p. 195, 196)

17:26 Activitatea sa nu fie inabusita, ci indrumata. - Copiii nostri stau la rascruce de drumuri. La fiecare pas, atractiile lumii catre urmarirea intereselor proprii si catre ingaduinta de sine, ii cheama departe de calea pregatita pentru rascumparatii Domnului. Daca viata lor va fi o binecuvantare sau un blestem, depinde de alegerea ce o fac. Plini de energie, dornici sa-si probeze capacitatile neincercate, ei trebuie sa gaseasca vreo descarcare pentru viata lor plina de energie. Prin urmare vor fi activi pentru bine sau pentru rau.

17:27 Cuvantul lui Dumnezeu nu reprima activitatea, ci o calauzeste cum trebuie. Dumnezeu nu doreste ca tineretul sa fie lipsit de aspiratii.

17:28 Elementele caracterului ce-l fac pe un om cu adevarat plin de succes si onorat intre oameni - dorinta de nestavilit pentru un bine mai mare, vointa darza, sarguinta intensa, perseverenta neobosita - nu trebuie descurajate. Prin harul lui Dumnezeu, ele trebuie indreptate spre atingerea obiectivelor atat de inalte fata de interesele egoiste si lumesti, cu cat mai inalte sunt cerurile fata de pamant. (MH. p. 396)

17:29 Instruire pentru viata practica

17:30 De ce Dumnezeu a hotarat munca pentru Adam si Eva. - Domnul a facut pe Adam si Eva si i-a asezat in gradina Edenului ca s-o lucreze si s-o pazeasca pentru Domnul. A fost pentru fericirea lor ca ei sa aiba o ocupatie, altfel Domnul nu le-ar fi hotarat lucrul. (MS. 24b, 1894)

17:31 In sfatul cu Tatal, inainte de a fi lumea, a fost destinat ca Domnul Dumnezeu sa planteze o gradina in Eden pentru Adam si Eva si sa le dea sarcina de a ingriji pomii fructiferi si de a cultiva si ingriji vegetatia. Munca folositoare trebuia sa fie protectia lor si trebuia perpetuata de-a lungul tuturor generatiilor pana la incheierea istoriei pamantului. (ST. 13 august, 1896)

17:32 Exemplul Domnului Isus ca muncitor desavarsit. - In viata Lui pamanteasca, Hristos a fost... ascultator si de ajutor in camin. El a invatat meseria de tamplar si a lucrat cu propriile-J maini in micul atelier din Nazaret... Biblia spune despre Isus: "Iar Pruncul crestea si se intarea; era plin de intelepciune si harul lui Dumnezeu era peste El." Pe masura ce lucra, in copilarie si tinerete, mintea si trupul erau dezvoltate. Nu Si-a folosit puterile fizice cu nepasare, ci le-a dat astfel de exercitiu incat sa le pastreze in sanatate ca El sa poata face cea mai buna lucrare in orice domeniu. Nu voia sa fie nedesavarsit nici chiar in manuirea sculelor. El era desavarsit ca lucrator, dupa cum era desavarsit in caracter. (FE. p. 417, 418) Fiecare obiect pe care il facea era bine lucrat, partile potrivindu-se exact si fiind in stare sa suporte proba. (Ev. p. 378)

17:33 El trudea zilnic cu maini rabdatoare. - Isus a sfintit cararile umile ale vietii prin exemplul Sau... Viata Lui a fost plina de sarguinta si harnicie. El, Maiestatea cerului a umblat pe strazi imbracat in hainele simple ale muncitorului obisnuit. A trudit in susul si in josul povarnisurilor muntelui, mergand si venind de la lucrul Lui umil. Nu au fost trimisi ingeri sa-L poarte pe aripile lor pe urcusurile obositoare sau sa-I dea din taria lor pentru indeplinirea sarcinii Sale smerite. Totusi, atunci cand pleca sa contribuie la intretinerea familiei prin munca lui zilnica, El avea aceeasi putere ca si atunci cand a facut minunea de a hrani cinci mii de suflete flamande pe tarmul Galileei.

17:34 Nu a folosit insa puterea Sa divina pentru a-Si imputina poverile sau pentru a-Si usura munca. A luat asupra Lui chipul omenirii cu toate slabiciunile ce-o insotesc si nu S-a abatut de la cele mai severe incercari. El a trait intr-o casa de tarani, a fost imbracat in haine aspre, s-a amestecat cu cei de jos si a muncit din greu in fiecare zi, cu maini rabdatoare. Exemplul Sau ne arata ca este datoria omului de a fi harnic si ca munca este onorabila. (HR. octombrie, 1876)

17:35 Isus a locuit in Nazaret mult timp, neonorat si necunoscut, pentru a-i invata pe oameni cum sa traiasca aproape de Dumnezeu in timp ce-si indeplinesc datoriile umile ale vietii. Era o taina pentru ingeri faptul ca Domnul Hristos, Maiestatea cerului, a trebuit sa coboare, nu numai ca sa ia asupra Sa omenescul dar si ca sa-Si asume cele mai grele poveri si cele mai injositoare sarcini. El a facut aceasta pentru a deveni ca unul din noi, ca sa poata fi obisnuit cu truda, intristarile si oboseala copiilor oamenilor. (HR. octombrie, 1876)

17:36 Treziti zelul pentru realizari folositoare. - In copii si tineri ar trebui trezita o ravna de a-si face exercitiul fizic indeplinind ceva ce sa fie

17:37 binefacator pentru ei si de folos altora. Exercitiul ce dezvolta mintea si caracterul, ce invata mainile sa fie folositoare, ce-i instruieste pe tineri sa-si duca partea lor din poverile vietii, este cel ce da tarie fizica si stimuleaza fiecare facultate. Exista o rasplata in harnicia nobila, in cultivarea obiceiului de a trai pentru a face bine. (CT. p. 147)

17:38 Tinerii trebuie invatati ca viata inseamna lucru zelos, raspundere si ingrijire. Ei au nevoie de o instruire ce sa-i faca practici - barbati si femei care pot face fata urgentelor. Ei trebuie invatati ca disciplina unei munci sistematice, bine ordonate, este esentiala, nu doar ca o protectie impotriva schimbarilor vietii dar si ca un ajutor pentru o dezvoltare din toate punctele de vedere. (Ed. p. 215)

17:39 Munca fizica nu este injositoare. - Multi fac greseala de a privi lucrul ca fiind injositor; de aceea tinerii sunt foarte nerabdatori sa se educe ca profesori, savanti, comercianti, avocati si sa ocupe aproape orice functie ce nu cere munca fizica. Tinerele privesc lucrul casnic ca fiind umilitor. Si cu toate ca exercitiul fizic necesar pentru indeplinirea muncii casnice este destinat sa promoveze sanatatea, daca nu este prea sever, totusi ele cauta o educatie pentru a deveni profesoare sau secretare sau invata vreo meserie ce sa le tina inchise in casa, la o slujba sedentara. (CT. p. 291)

17:40 Lumea este plina de tineri si tinere care se mandresc cu nestiinta lor in vreo munca folositoare. Ei sunt, aproape fara exceptie, frivoli, vanitosi, iubitori de etalare, nefericiti, nemultumiti si prea adesea usuratici si lipsiti de principii. Astfel de caractere sunt o pata asupra societatii si o ocara pentru parinti. (HR. decembrie, 1877)

17:41 Nici unuia din noi n-ar trebui sa-i fie rusine de munca, oricat de mica si umila ar parea. Munca este innobilatoare. Toti aceia care trudesc cu capul sau cu mainile sunt muncitori sau muncitoare. Si toti isi fac datoria si isi onoreaza religia atunci cand spala rufe sau vase, la fel de mult ca si atunci cand merg la sedinta. In timp ce mainile sunt angajate in lucrul obisnuit, mintea poate fi inaltata si innobilata de ganduri curate si sfinte. (4T. p. 590)

17:42 Tinerii sa fie stapanii, nu robii muncii. - Tineretul trebuie indrumat sa vada adevarata demnitate a muncii. (Ed. p. 214) Un mare motiv pentru care truda fizica este privita de sus, este felul neglijent si nechibzuit in care aceasta este efectuata deseori. Este facuta de nevoie, nu din libera alegere. Muncitorul nu lucreaza cu tragere de inima si nu-si pastreaza respectul de sine, nici nu castiga respectul altora. Instruirea manuala ar trebui sa corecteze aceasta greseala si sa dezvolte obiceiuri de precizie si perfectiune. Elevii sa invete abilitate si metoda, sa invete a economisi timp si a face fiecare miscare in mod calculat. Ei n-ar trebui invatati doar metodele cele mai bune, ci sa fie inspirati cu ravna de a le imbunatati in continuare. Tinta lor sa fie aceea de a-si face lucrul asa de desavarsit cat pot mainile si creierul omenesc sa-l faca.

17:43 Asemenea antrenament ii va face pe tineri stapani si nu robi ai muncii. Va usura soarta aceluia care trudeste din greu si va innobila chiar si cea mai umila ocupatie. Acela care priveste lucrul doar ca pe o corvoada si se apuca de el cu ignoranta infumurata, nefacand nici un efort pentru imbunatatire, va gasi ca este, intr-adevar, o povara. Dar aceia care recunosc ca exista o stiinta in munca cea mai umila, vor vedea in ea noblete si frumusete si vor avea placere in a o indeplini cu credinciosie si eficienta.(Id. p. 222)

17:44 Bogatia sa nu scuteasca de instruire practica. - In multe cazuri, parintii bogati nu simt cat de important este sa le dea copiilor lor o educatie in datoriile practice ale vietii, tot la fel ca si in stiinte. Ei nu vad necesitatea de a le oferi o intelegere profunda a muncii folositoare, pentru binele mintii si al principiilor morale ale copiilor si pentru rodnicia lor viitoare. Acesta este dreptul copiilor ca, in cazul unei nenorociri, ei sa stea intr-o independenta nobila, stiind cum sa-si foloseasca mainile. Daca au un capital de tarie, ei nu sunt saraci, chiar daca nu au nici un ban.

17:45 Multi, care in tinerete au avut o situatie buna, pot fi lipsiti de toate bogatiile lor si lasati cu frati, surori si parinti dependenti de ei pentru intretinere. Cat de important este atunci ca fiecare tanar sa fie educat sa lucreze, ca sa poata fi pregatit pentru orice caz neprevazut! Bogatiile sunt cu adevarat un blestem atunci cand posesorii le lasa sa stea in calea fiilor si fiicelor lor, ca sa nu obtina o cunoastere a muncii folositoare pentru a fi calificati pentru viata practica. (3T. p. 150)

17:46 Copiii sa ia parte la datoriile casnice. - Mama credincioasa nu va fi, nici nu poate fi o mare amatoare de moda, nici o sclava in casa, care sa satisfaca mofturile copiilor ei si sa-i scuteasca de munca. Ea ii va invata sa ia parte la datoriile ei casnice, ca sa poata avea o cunoastere a vietii practice. Cand copiii contribuie la munca impreuna cu mama lor, vor invata sa priveasca lucrul ca fiind esential pentru fericire, innobilator si nu injositor. Dar daca mama isi educa fiicele sa fie indolente, in timp ce ea duce poverile grele ale vietii de camin, le invata sa o priveasca de sus ca pe servitoarea lor, sa astepte dupa ele si sa faca lucrurile

17:47 ce le revin lor. Mama ar trebui sa-si pastreze intotdeauna demnitatea. (PHJ. iunie, 1890)

17:48 Unele mame fac greseala de a le elibera pe fete de truda si grija. Facand astfel, le incurajeaza lenea. Scuza pe care o invoca aceste mame este: "Fiicele mele nu sunt puternice." Dar ele urmeaza exact calea ce le face slabe si lipsite de randament. Munca bine orientata este exact ceea ce se cere pentru a le face tari, viguroase, voioase, fericite si curajoase sa intampine diferitele incercari cu care sunt asaltate in aceasta viata. (ST. 19 august, 1875)

17:49 Trasati sarcini folositoare copiilor. - Nepasarea cu care parintii neglijeaza sa le dea de lucru copiilor lor are urmari deosebit de grave, primejduind vietile multor tineri si paralizandu-le rodnicia in mod jalnic.

17:50 Dumnezeu doreste ca, atat parintii cat si profesorii sa-i instruiasca pe copii in datoriile practice ale vietii de fiecare zi. Incurajati harnicia. Fetele - si chiar baietii care nu au de lucru afara - ar trebui sa invete cum s-o ajute pe mama. Din copilarie, ei trebuie invatati sa poarte poveri tot mai grele si mai grele, ajutand in mod inteligent in lucrul familiei. Mame, aratati-le cu rabdare copiilor vostri cum sa-si foloseasca mainile. Lasati-i sa inteleaga ca mainile lor trebuie folosite in lucrul casnic cu tot atata indemanare ca si ale voastre. (R and H. 8 septembrie, 1904)

17:51 Fiecare copil din familie ar trebui sa aiba o parte in purtarea poverilor caminului si sa fie invatat sa-si indeplineasca sarcina cu credinciosie si cu voiosie. Daca munca este astfel impartita, iar copiii cresc obisnuiti sa poarte raspunderi pe masura lor, nici un membru al familiei nu va fi supraimpovarat, iar in camin totul se va face placut si fara piedici. Va fi mentinuta o economie adecvata caci fiecare va fi obisnuit si interesat in datoriile caminului. (ST. 23 august, 1877)

17:52 Gatitul si cusutul, lectii de baza. - Mamele ar trebui sa-si ia fiicele cu ele in bucatarie si sa le dea o educatie amanuntita in domeniul gatitului. De asemenea, sa le instruiasca in arta fundamentala a cusutului: sa le invete cum sa croiasca in mod economic articole de imbracaminte si cum sa le coase cu acuratete. Unele mame prefera, sa faca mai degraba totul singure decat sa-si dea silinta sa le antreneze cu rabdare pe fiicele lor lipsite de experienta. Dar facand astfel, neglijeaza ramurile esentiale ale educatiei si comit un mare rau impotriva copiilor lor deoarece, mai tarziu in viata, ei vor simti dificultatea datorata lipsei lor de cunostinte in aceste lucruri. (ApM. p. 15)

17:53 Dati invatatura atat baietilor cat si fetelor. - Deoarece atat barbatii cat si femeile au o parte in gospodarie, ar trebui ca si baietii si fetele sa capete o cunoastere a datoriilor casnice. A face un pat si a face ordine intr-o camera, a spala vase, a pregati o mancare, a-si spala si repara propriile haine, este o instruire ce n-ar trebui sa scada demnitatea nici unui baiat. Dimpotriva, il va face mai fericit si mai folositor. Iar daca fetele, in schimb, ar putea invata sa inhame si sa conduca un cal [Nota: Aceasta a fost scrisa in anul 1903. Principiile sunt pe deplin aplicabile astazi.] , sa foloseasca fierastraul si ciocanul, precum si grebla si sapa, ar fi mai bine pregatite sa intampine imprejurarile critice ale vietii. (Ed. p. 216, 217) Este esential atat pentru fiicele cat si pentru fiii nostri sa invete folosirea adecvata a timpului, pentru ca sunt in mod egal raspunzatori inaintea lui Dumnezeu de felul in care il ocupa. Viata ne este data pentru perfectionarea inteleapta a talentelor ce le posedam. (HR. decembrie, 1877)

17:54 Vedeti avantajele in pastrarea tariei mamei. - In fiecare zi este lucru de facut in casa: de gatit, de spalat vase, de maturat si de sters praful. Mamelor, le-ati invatat pe fiicele voastre sa faca aceste datorii zilnice?... Muschii lor au nevoie de exercitiu. In loc de a face exercitiu sarind si jucand mingea sau alt joc, exercitiul lor sa aiba un obiectiv. (MS. 129, 1898)

17:55 Invatati-i pe copii sa-si duca partea lor din poverile gospodariei. Tineti-i ocupati cu vreun lucru folositor. Aratati-le cum sa-si faca lucrul usor si bine. Ajutati-i sa realizeze ca, prin usurarea greutatilor mamei lor, ei ii conserva puterea si-i prelungesc viata. Multe mame epuizate au intrat in mormant inainte de vreme din nici o alta cauza decat aceea ca nu si-a invatat copiii sa ia parte la poverile sale. Incurajand un spirit de slujire neegoista in camin, parintii ii atrag pe copii mai aproape de Hristos, care este intruchiparea altruismului. (MS. 70, 1903)

17:56 Un experiment in fericire. - Copii, asezati-va mama pe un scaun comod si spuneti-i sa va arate ce are de facut. Ce surpriza ar fi aceasta pentru multe mame trudite si suprasolicitate! Copiii si tinerii nu vor simti niciodata pacea satisfactiei pana ce nu vor despovara mainile obosite, mintea si inima epuizata a mamei, prin indeplinirea cu credinciosie a datoriilor casnice. Acestea sunt trepte pe scara progresului ce-i va duce inainte pentru a primi o educatie mai inalta.

17:57 Indeplinirea cu credinciosie a obligatiilor zilnice este ceea ce aduce satisfactia si pacea gospodarului sincer. Aceia care-si neglijeaza partea din responsabilitatile familiei, sunt aceia care se necajesc din cauza singuratatii si nemultumirii, pentru ca nu au invatat

17:58 adevarul ca aceia care sunt fericiti, sunt fericiti pentru ca iau parte la rutina zilnica a lucrului ce apasa asupra mamei sau asupra altor membri ai familiei. Multi lasa neinvatata cea mai folositoare lectie ce este esential s-o inteleaga pentru binele lor viitor. (MS. 129, 1898)

17:59 Rasplatirile credinciosiei in datoriile casnice. - O indeplinire cu credinciosie a datoriilor casnice, ocupand postul in care poti aduce cele mai bune foloase, este cu adevarat inaltatoare, chiar daca acel post este intotdeauna asa de simplu si umil. E nevoie de aceasta influenta divina. In aceasta exista pace si bucurie sfanta. Are putere vindecatoare. In mod tainic si pe neobservate, ea va alina durerile sufletului si chiar suferintele corpului. Pacea mintii, izvorata din motive si fapte curate si sfinte, va da libertate si vigoare tuturor organelor corpului. Pacea launtrica si o constiinta libera de insulta la adresa lui Dumnezeu, vor impulsiona si inviora mintea ca roua picurata pe plantele gingase. Vointa este atunci orientata si stapanita in mod corect, fiind mai hotarata si, in acelasi timp, lipsita de perversitate. Meditatiile sunt placute deoarece sunt sfintite. Seninatatea mintii, ce o poti avea, va binecuvanta pe toti aceia cu care te intovarasesti. Aceasta pace si liniste vor deveni obisnuite cu timpul si-si vor reflecta razele pretioase asupra tuturor celor din jurul tau, ca sa fie din nou reflectate asupra ta. Cu cat gusti mai mult din aceasta pace cereasca si liniste a mintii, cu atat ea va creste mai mult. Este o placere insufletita, vie, ce nu arunca toate puterile morale in apatie, ci le trezeste la o activitate sporita. Pacea desavarsita este o insusire pe care ingerii o poseda. (2T. p. 326, 327)

17:60 Va exista activitate in cer. - Ingerii sunt lucratori. Ei sunt slujitorii lui Dumnezeu pentru copiii oamenilor. Servitorii lenesi, care se asteapta la un cer al

17:61 inactivitatii, au idei false despre ceea ce constituie cerul. Creatorul nu a pregatit un loc pentru satisfacerea indolentei pacatoase. Cerul este un loc al activitatii pline de interes. Totusi, pentru cei truditi si impovarati, pentru aceia care au luptat lupta cea buna a credintei, el va fi o odihna slavita, deoarece tineretea si vigoarea nemuririi va fi a lor si nu vor mai avea de luptat impotriva pacatului si a lui Satana. Pentru acesti lucratori energici, o stare de indolenta vesnica ar fi plictisitoare. N-ar fi cer pentru ei. Cararea muncii, hotarata crestinului pe pamant, poate fi grea si istovitoare, dar este onorata si sfintita de urmele pasilor Mantuitorului, iar acela care o urmeaza este in siguranta. (CTBH. p. 99)

17:62 Invatand meserii folositoare

17:63 Fiecare copil ar trebui sa invete o meserie. - Nepasarea si esecul parintilor in a le da de lucru copiilor, pe care si-au luat responsabilitatea sa-i aduca pe lume, a rezultat in rau imens, periclitand vietile multor tineri si paralizand in mare masura rodnicia lor. Este o mare greseala a permite tinerilor sa creasca fara a invata vreo meserie. (MS. 121, 1901)

17:64 Din stalpul de nor, Domnul Isus a dat indicatii evreilor prin Moise sa-si educe copiii sa lucreze, sa-i invete meserii si nimeni sa nu fie lenes. (MS. 24b, 1894)

17:65 Ar trebui sa-i ajutati pe copiii vostri sa capete cunostinta ca, in caz de nevoie, sa poata trai din propria lor munca. Sa-i invatati sa fie hotarati in a urma chemarea datoriei. (ST. 13 august, 1875)

17:66 Invatati folosirea uneltelor. - Cand copii ating o varsta potrivita, ar trebui sa li se asigure unelte. Daca lucrul le este facut interesant, ei vor fi gasiti elevi priceputi in folosirea uneltelor. Daca tatal este dulgher, ar trebui sa le dea baietilor lectii in construirea caselor, aducand intotdeauna in instructiunile lui lectii din Biblie, cuvinte ale Scripturii in care Domnul compara fiintele omenesti cu cladirea Lui. (MS. 45, 1912)

17:67 Antrenati fiii in agricultura. - Tatii trebuie sa-si instruiasca fiii sa se angajeze cu ei in meseriile si in lucrul lor. Fermierii n-ar trebui sa creada ca agricultura nu este o ocupatie destul de demna pentru fiii lor. Agricultura trebuie avansata prin cunostinte stiintifice.

17:68 Agricultura a fost declarata nerentabila. Oamenii spun ca solul nu plateste pentru munca depusa in el si deplang soarta acelora care il cultiva... Ar trebui insa ca persoane pricepute in aceasta directie sa se ocupe de acest domeniu de activitate, sa faca un studiu al solului, sa invete cum sa planteze, sa cultive si sa recolteze si s-ar putea vedea rezultate mai incurajatoare. Multi spun: "Noi am incercat agricultura si stim care sunt rezultatele ei." Si totusi chiar acestia au nevoie sa stie cum sa cultive solul si cum sa aduca stiinta in lucrul lor. Plugurile lor ar trebui sa taie brazde mai adanci si mai late, iar ei sa invete ca in cultivarea pamantului nu trebuie sa manifeste un temperament grosolan si aspru... Sa invete a semana semintele la vremea lor, sa acorde atentie vegetatiei si sa urmareasca planul stabilit de Dumnezeu. (ST. 13 august, 1896)

17:69 Instruire de valoare remarcabila. - Nici o ramura a instruirii manuale nu are o valoare mai mare ca agricultura. Ar trebui depus un efort mai mare pentru a crea si a incuraja un interes in indeletnicirile agricole. Profesorii sa atraga atentia asupra a ceea ce spune Biblia despre agricultura: ca planul lui Dumnezeu pentru om a fost sa lucreze pamantul; ca primului om, conducatorul intregii lumi, i s-a dat o gradina ca s-o cultive si ca multi din cei mai mari barbati ai lumii - adevarata sa nobilime - au fost lucratori ai pamantului. Aratati-le ocaziile din viata unui astfel de om...

17:70 Cine isi castiga existenta prin agricultura, scapa de multe ispite si se bucura de nenumarate privilegii si bine-cuvantari de care sunt lipsiti aceia care lucreaza in marile orase. In aceste zile ale trusturilor gigantice si ale competitiei comerciale, putini sunt aceia care se bucura cu adevarat de independenta si siguranta unei rasplatiri drepte a muncii lor, asa cum se bucura lucratorul pamantului. (Ed. p. 219)

17:71 Produsele proaspete sunt de o valoare deosebita. - Familiile si institutiile ar trebui sa invete sa faca mai mult pentru cultivarea si imbunatatirea pamantului. Numai daca oamenii ar cunoaste valoarea produselor pamantului, aduse la vremea lor, eforturi mai staruitoare ar fi facute pentru cultivarea solului. Toti ar trebui sa fie familiarizati cu valoarea deosebita a fructelor si legumelor proaspete din livada si gradina. (CD. p. 312)

17:72 Scolile sa ofere instructiuni in meserii folositoare. - Instruirea manuala merita o atentie mult mai mare decat i s-a acordat inainte. Ar trebui infiintate scoli care, pe langa cea mai inalta cultura intelectuala si morala, sa asigure cele mai bune conditii posibile pentru dezvoltare fizica si instructaj pentru munca. Sa fie date instructiuni in agricultura si industrie - cuprinzand, pe cat posibil, cat mai multe din cele mai utile meserii - de asemenea in organizarea gospodariei, in arta culinara sanatoasa, in croitorie, in fabricarea rochiilor comode si modeste, in tratarea bolnavilor si in alte domenii asemanatoare. Ar trebui asigurate gradini, ateliere si camere de tratamente, iar lucrarea in fiecare domeniu sa fie indrumata de instructori priceputi. Lucrul sa aiba o tinta definita si sa fie desavarsit. In timp ce fiecare persoana are nevoie de cunostinte in diferite mestesuguri, este absolut necesar ca fiecare sa devina expert in cel putin unul. Fiecare tanar, la terminarea scolii, ar trebui sa fi acumulat cunostinte in vreo meserie sau ocupatie cu care sa-si poata castiga existenta, daca va fi nevoie. (Ed. p. 218)

17:73 O instruire cu valoare dubla. - Intreprinderi ce se ocupa cu anumite ramuri de munca ar fi trebuit conectate cu scolile ca studentii sa poata avea serviciu si exercitiul necesar dupa

17:74 orele de clasa... Atunci ei ar putea obtine o cunoastere practica a meseriei dupa ce si-au dobandit cunostintele din carti. (CT. p. 83, 84)

17:75 Cunostintele practice sunt de o valoare mai mare decat cele stiintifice. - Ar fi trebuit sa existe profesoare experimentate care sa dea lectii de gatit tinerelor. Fetele ar fi trebuit sa fie instruite sa croiasca, sa coase si sa faca articole de imbracaminte, devenind astfel educate pentru datoriile practice ale vietii.

17:76 Pentru tineri trebuie sa existe intreprinderi unde ar putea invata diferite meserii ce le vor solicita atat muschii cat si puterile intelectuale. Daca tinerii nu pot avea decat o educatie unilaterala, care va avea o consecinta mai mare: o cunoastere a stiintei, cu toate dezavantajele ei pentru sanatate si viata sau o cunoastere a muncii pentru viata practica? Noi raspundem fara ezitare: cea de-a doua. Daca una trebuie sa fie neglijata, aceea sa fie studierea cartilor. (3T. p. 156)

17:77 S-ar putea sa existe unii care au primit o educatie gresita sau altii care au idei gresite cu privire la educarea copiilor. Acesti copii si tineri trebuie sa aiba cea mai buna instruire, iar voi trebuie sa introduceti munca fizica alaturi de cea intelectuala - cele doua sa mearga impreuna. (MS. 19, 1887)

17:78 Isus a fost un exemplu de harnicie plina de multumire. - Se cere mult mai mult har si disciplina riguroasa a caracterului pentru a lucra pentru Dumnezeu in calitate de mecanic, negustor, avocat sau fermier, ducand principiile crestinismului in ocupatiile obisnuite ale vietii, decat sa lucrezi ca un misionar recunoscut in camp deschis, unde pozitia unuia este inteleasa si, datorita acestui fapt, jumatate din dificultati sunt inlaturate. Se cer nervi si muschi spirituali tari pentru a duce religia in atelier

17:79 si in birou, sfintind amanuntele vietii de fiecare zi, subordonand fiecare tranzactie lumeasca standardului unui crestin dupa Biblie.

17:80 Isus, in cei treizeci de ani ai Sai de retragere la Nazaret, a trudit si S-a odihnit, a mancat si a dormit, de la o saptamana la alta si de la un an la altul, la fel ca si contemporanii Sai umili. El nu a atras in nici un fel atentia asupra Lui Insusi ca asupra unui personaj marcant, totusi El era Rascumparatorul lumii, cel adorat de ingeri, facand tot timpul lucrul Tatalui Sau, traind o lectie ce ar trebui sa ramana pentru omenire ca sa o copieze pana la sfarsitul timpului.

17:81 Aceasta lectie esentiala a harniciei plina de multumire in datoriile necesare vietii, oricat de umile, trebuie inca invatata de o mare parte a urmasilor Domnului Hristos. Daca nu este nici un ochi omenesc sa ne critice lucrul, nici o voce ca sa laude sau sa blameze, el trebuie facut tot atat de bine ca si cand Insusi Cel Infinit ar fi acolo sa-l inspecteze. Noi ar trebui sa fim la fel de credinciosi in detaliile mici ale ocupatiilor noastre ca si in problemele mai mari ale vietii. (HR. octombrie, 1876)

17:82 Cunoasterea si ascultarea de legile vietii

17:83 Minuni ale corpului omenesc. - Noi suntem lucrarea lui Dumnezeu, iar Cuvantul Lui ne descrie ca: "o faptura asa de minunata". El a pregatit aceasta locuinta vie pentru minte; este un templu "tesut in chip ciudat", pe care Domnul Insusi l-a facut potrivit Duhului Sau cel Sfant ca sa locuiasca in el. Mintea controleaza intreaga faptura. Toate faptele noastre, bune sau rele, isi au originea in minte. Mintea este cea care se inchina lui Dumnezeu si ne apropie de fiintele ceresti. Totusi, multi isi petrec intreaga viata fara a cunoaste caseta {corpul omenesc} ce contine aceasta comoara.

17:84 Toate organele fizice sunt slujitorii mintii, iar nervii sunt solii ce transmit ordinele sale, calauzind miscarile masinariei vii. (FE. p. 425, 426)

17:85 In timp ce este studiat mecanismul corpului, atentia ar trebui sa fie indreptata spre adaptarea lui minunata in a-si indeplini functiile si la activitatea si interdependenta diferitelor organe. Pe masura ce interesul studentului este astfel trezit, iar el este condus sa vada importanta culturii fizice, profesorul poate face mult in a-i asigura o dezvoltare adecvata si obiceiuri corecte. (Ed. p. 198)

17:86 Sanatatea sa fie pazita. - Deoarece mintea si sufletul isi gasesc expresie prin intermediul corpului, atat vigoarea morala cat si cea spirituala depind intr-o mare masura de taria si activitatea fizica. Tot ceea ce promoveaza

17:87 sanatatea fizica, promoveaza dezvoltarea unei minti puternice si a unui caracter bine echilibrat. Fara sanatate, nimeni nu poate intelege clar si nici nu poate sa-si implineasca in mod complet obligatiile sale fata de sine, fata de cei din jur sau fata de Creatorul sau. De aceea sanatatea ar trebui sa fie pazita cu tot atata credinciosie ca si caracterul. O cunoastere a fiziologiei si a igienei ar trebui sa fie temelia tuturor eforturilor educationale. (Id. p. 195)

17:88 Multi nu vor sa studieze legile sanatatii. - Multi nu vor sa depuna efortul necesar pentru a obtine o cunoastere a legilor vietii si a metodelor simple folosite pentru restabilirea sanatatii. Ei nu se plaseaza intr-o relatie corecta cu viata. Cand rezultatul incalcarii legilor naturale este boala, ei nu cauta sa-si corecteze greselile, iar apoi cer binecuvantarea lui Dumnezeu. (CTBH. p. 112, 113)

17:89 Trebuie sa ne educam, ca sa traim in armonie cu legile sanatatii, si ca sa invatam si pe altii o cale mai buna. Multi, chiar dintre aceia care marturisesc a crede adevarurile speciale pentru acest timp, sunt deplorabil de nestiutori cu privire la sanatate si cumpatare. Ei au nevoie sa fie educati, invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura. Subiectul trebuie tinut proaspat inaintea lor. Aproape fiecarei familii ar trebui sa-i fie starnit interesul asupra acestei probleme ce n-ar trebui sa fie trecuta cu vederea ca neesentiala. Constiinta trebuie trezita la datoria practicarii principiilor adevaratei reforme. (Id. p. 117)

17:90 Principiile igienei aplicate in dieta, exercitiu, ingrijirea copiilor, tratarea bolnavilor si multe domenii asemanatoare, ar trebui sa primeasca mult mai multa atentie decat li se acorda de obicei. (Ed. p. 197)

17:91 A studia masuri preventive. - Se acorda prea putina atentie cauzelor principale ale mortalitatii,

17:92 bolilor si degenerarii ce exista astazi chiar in tarile cele mai civilizate si mai dezvoltate... Cele mai multe din relele ce aduc nenorocire si ruina rasei umane, pot fi prevenite, iar puterea de a se ocupa de ele se afla intr-o mare masura in parinti. (MH. p. 380)

17:93 Invatati-i pe copii sa judece de la cauza la efect. - Invatati-i pe copiii vostri sa judece de la cauza la efect. Aratati-le ca, daca violeaza legile fiintei lor, trebuie sa plateasca prin suferinta. Daca nu vedeti o imbunatatire asa de rapida cum ati dori, nu fiti descurajati, ci instruiti-i cu rabdare si inaintati pana ce biruinta este castigata. (CT, p. 126)

17:94 Aceia care studiaza si practica principiile vietuirii corecte vor fi mult binecuvantati, atat fizic cat si spiritual. O intelegere a filozofiei sanatatii este o paza sigura impotriva multor rele ce sunt in continua crestere. (Id. p. 138)

17:95 Instruirea sa fie progresiva. - Cunostintele elementare ale fiziologiei si igienei trebuie predate de timpuriu copiilor, in lectii simple si usoare. Lucrarea sa fie inceputa de mama, in camin si continuata cu credinciosie in scoala. Pe masura ce elevii cresc mai mari, educatia in acest domeniu ar trebui continuata pana ce ei sunt calificati sa ingrijeasca de templul in care traiesc. Ei ar trebui sa inteleaga importanta apararii impotriva bolii prin conservarea vigorii fiecarui organ si, de asemenea, sa fie invatati cum sa actioneze in cazul accidentelor si bolilor obisnuite. (Ed. p. 196)

17:96 Cunoasterea teoretica nu este suficienta. - Cel care studiaza fiziologia trebuie invatat ca obiectivul studiului sau nu este doar de a obtine o cunoastere a faptelor si principiilor;

17:97 acestea singure se vor dovedi de putin folos. S-ar putea ca el sa inteleaga importanta ventilatiei si camera lui sa aiba tot timpul aer curat. Dar daca nu-si umple plamanii cu aer in mod corespunzator, va suferi consecintele respiratiei incorecte. Asa s-ar putea sa fie inteleasa necesitatea curateniei si sa fie asigurate materialele de care este nevoie, dar daca nu sunt puse in folosinta, nu vor avea nici un efect. Marea cerinta in predarea acestor principii este de a-l impresiona pe elev cu importanta lor astfel incat sa le puna in practica in mod constiincios. (Id. p. 200)

17:98 Cunoasterea legilor naturii este necesara. - Exista lucruri ce nu sunt incluse de obicei in studiul fiziologiei si ar trebui sa fie luate in consideratie. Acestea sunt de o valoare mult mai mare pentru student decat multe din amanuntele predate in mod obisnuit in aceasta materie. Ca principiu de baza al intregii educatii in acest domeniu, tineretul sa fie invatat ca legile naturii sunt legile lui Dumnezeu, divine, la fel ca si Decalogul. Dumnezeu a scris legile ce guverneaza organismul nostru, pe fiecare nerv, muschi si fibra din corp. Orice incalcare a lor, intentionata sau nu, este un pacat impotriva Creatorului nostru. Cat de important este atunci sa fie predata o cunoastere desavarsita a acestor legi. (Id. p. 196, 197)

17:99 Regularitate in mancat si dormit. - Importanta regularitatii timpului de masa si somn n-ar trebui sa fie trecuta cu vederea. Deoarece lucrarea de cladire treptata a corpului are loc in timpul orelor de odihna, este esential, in special in cazul tinerilor, ca somnul sa fie regulat si abundent. (Id. p. 205)

17:100 Programarea orelor pentru somn n-ar trebui facuta la intamplare. Studentii sa nu-si faca obiceiul de a sta cu lumina aprinsa pana la miezul noptii si sa doarma ziua.

17:101 Daca asa au fost obisnuiti acasa, ar trebui sa-si corecteze obiceiul, mergand la culcare la o ora potrivita. Atunci se vor trezi dimineata reimprospatati pentru datoriile zilei. (CT. p. 297)

17:102 Insistati asupra obiceiurilor corecte cu privire la sanatate. - Trebuie sa se insiste asupra obiceiurilor corecte in mancare, bautura si imbracaminte. Obiceiurile rele ii fac pe tineri mai putin sensibili la invataturile Bibliei. Copiii trebuie sa fie paziti impotriva ingaduirii apetitului si in special impotriva folosirii stimulantilor si narcoticelor. Mesele parintilor crestini sa nu fie incarcate cu alimente condimentate si picante. (Id. p. 126)

17:103 Sa nu permitem nici un obicei ce ne va slabi taria fizica sau intelectuala si sa nu abuzam in vreun fel de puterile noastre. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putere sa ne pastram sanatatea ca sa putem avea o dispozitie placuta, o minte clara, sa fim in stare sa distingem lucrurile sfinte de cele obisnuite si sa onoram pe Dumnezeu in trupul si in spiritul nostru, care sunt ale Lui. (YI. 24 august, 1893)

17:104 Importanta pozitiei corecte. - Printre primele lucruri spre care trebuie sa tintim, este pozitia corecta, atat sezand cat si stand in picioare. Dumnezeu l-a facut pe om drept si doreste ca el sa posede nu doar beneficiile fizice, ci si cele intelectuale si morale, gratia, demnitatea si stapanirea de sine, curajul si independenta pe care o postura dreapta tinde sa le promoveze intr-o mare masura. Asupra acestui punct, profesorul sa dea instructiuni prin exemplu si prin invatatura. Aratati care este pozitia corecta si insistati sa fie mentinuta. (Ed. p. 198)

17:105 Respiratia si cultivarea vocii. - Urmatoarele in importanta, dupa pozitia corecta, sunt respiratia si cultivarea vocii. Cel care isi mentine o pozitie dreapta atat sezand cat si stand in picioare, este in mai mare masura sa respire corect decat ceilalti.

17:106 Profesorul trebuie sa-i convinga pe elevi de importanta respiratiei profunde. Aratati cum actiunea sanatoasa a organelor respiratorii ajuta circulatia sangelui, invioreaza intregul organism, stimuleaza apetitul, incurajeaza digestia si induce un somn adanc si dulce, si in felul acesta, nu doar ca reimprospateaza trupul, ci linisteste si calmeaza mintea. Pe masura ce este aratata importanta respiratiei profunde, ar trebui sa se insiste asupra practicarii ei. Sa se dea exercitii ce vor incuraja aceasta si sa se urmareasca formarea acestui obicei...

17:107 Instruirea vocii are un rol important in cultura fizica deoarece tinde sa dilate si sa intareasca plamanii respingand astfel boala. Pentru a asigura o dictie corecta in citit si vorbit, vedeti ca muschii abdominali sa aiba deplina libertate in rolul lor in respiratie, iar organele respiratorii sa nu fie impiedicate. Tensiunea sa vina mai degraba asupra muschilor abdominali decat asupra celor traheali. In felul acesta pot fi prevenite boli serioase si multa extenuare. O atentie deosebita trebuie acordata asigurarii unei articulatii distincte, a tonurilor calme si bine modulate si a unei dictii nu prea rapide. Aceasta va promova sanatatea si, in acelasi timp, va adauga mult la agreabilitatea si eficienta activitatii studentului. (Id. p. 198, 199)

17:108 Cele trei lucruri esentiale pentru fericirea familiei. - In studierea igienei, profesorul sarguincios va imbunatati orice ocazie de a le arata studentilor necesitatea curateniei desavarsite: atat a celei personale cat si a mediului inconjurator al cuiva. Sa fie accentuata valoarea baii zilnice in promovarea sanatatii si in stimularea activitatii mintii. De asemenea, sa se acorde atentie luminii solare si aerisirii,

17:109 igienei dormitorului si bucatariei. Invatati-i pe elevi ca un dormitor sanatos, o bucatarie desavarsit de curata si o masa buna, aranjata cu gust va face mai mult in a asigura fericirea familiei si respectul oricarui musafir sensibil decat toata mobila scumpa din salon. Faptul ca "viata este mai mult decat hrana si trupul mai mult decat imbracamintea" este o lectie tot atat de necesara acum ca si atunci cand a fost data de Invatatorul divin, acum o mie opt sute de ani. (Id. p. 200)

17:110 Cautati sa intelegeti remediile naturale. - Adevaratele remedii sunt: aerul curat, lumina soarelui, cumpatarea, odihna, exercitiul, dieta adecvata, folosirea apei si increderea in puterea divina. Fiecare persoana trebuie sa cunoasca remediile si modul in care acestea se aplica. Este esential sa intelegem principiile implicate in tratarea bolnavilor si, de asemenea, sa avem instruirea practica ce sa ne faca in stare sa folosim aceste cunostinte. Folosirea tratamentelor naturale cere o masura de grija si efort pe care multi nu sunt binevoitori sa le ofere. Procesul natural de vindecare si refacere este treptat si celui nerabdator i se pare incet. Supunerea ingaduintelor vatamatoare cere sacrificiu. Dar la sfarsit se va vedea ca natura, nestingherita, isi face lucrarea intelept si bine. Aceia care persevereaza in ascultarea de legile ei vor secera rasplata in sanatatea trupului si a mintii. (MH. p. 127)

17:111 Un cod cuprinzator. - Cu privire la ceea ce putem face pentru noi insine, exista un punct care se cere luat in consideratie cu atentie si chibzuinta. Trebuie sa ma cunosc pe mine insumi. Trebuie sa fiu dispus intotdeauna sa invat cum sa ingrijesc aceasta constructie, trupul pe care mi l-a dat Dumnezeu,

17:112 ca s-o pot pastra in cea mai buna conditie de sanatate. Trebuie sa mananc lucrurile care vor fi cele mai bune pentru mine din punct de vedere fizic si trebuie sa am o grija deosebita pentru ca imbracamintea mea sa permita o circulatie buna a sangelui. Sa nu ma lipsesc de exercitiu si de aer. Sa obtin toata lumina soarelui ce sta in putinta mea s-o obtin. Eu trebuie sa am intelepciune ca sa fiu un pazitor credincios al trupului meu.

17:113 Fac un lucru foarte neintelept daca intru intr-o camera rece cand sunt transpirat. Ma dovedesc un ispravnic necredincios daca-mi permit sa stau in curent si astfel sa ma supun racelii. Ma dovedesc neintelept daca stau cu picioarele reci si astfel atrag sangele de la extremitati la creier si la organele interne. Trebuie sa-mi protejez intotdeauna picioarele cand este vreme umeda. Trebuie sa mananc regulat, cele mai sanatoase alimente ce vor face sange de cea mai buna calitate si sa nu lucrez necumpatat daca sta in puterea mea sa fac aceasta. Atunci cand incalc legile pe care Dumnezeu le-a stabilit in fiinta mea, trebuie sa ma pocaiesc, sa fac reforma si sa ma plasez in conditiile cele mai favorabile, sub ingrijirea doctorilor pe care Dumnezeu mi i-a pus la dispozitie: aerul curat, apa curata si pretioasa, vindecatoarea lumina solara. (MM. p. 230)

17:114 Noi suntem, in mod individual, raspunzatori fata de Dumnezeu. - Trupurile noastre sunt proprietatea rascumparata a lui Hristos si noi nu avem libertatea sa facem cu ele ce ne place. Toti aceia care cunosc aceste legi stabilite de Dumnezeu in fapturile lor, ar trebui sa-si dea seama de obligatia lor de a le asculta. Ascultarea de legile sanatatii sa fie facuta o problema de datorie personala. Noi insine trebuie sa suferim consecintele legii incalcate. Fiecare dintre noi, in mod individual, trebuie sa dam socoteala inaintea lui Dumnezeu pentru obiceiurile si practicile noastre. Asadar intrebarea sa ne-o punem nu sub forma: "Ce face lumea?", ci: "Cum sa

17:115 tratez eu, ca individ, trupul pe care mi l-a dat Dumnezeu?" (MH. p. 31)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: