English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 16


16:1 SECTIUNEA XII - 2

16:2 Profesorii in colaborare cu parintii

16:3 Nevoia de intelegere plina de compasiune. - Profesorii de acasa ar trebui sa aiba o intelegere plina de compasiune fata de lucrarea profesorilor de la scoala si invers. Ei ar trebui sa lucreze impreuna in mod armonios, cuprinsi de acelasi spirit misionar, straduindu-se impreuna sa-i ajute pe copii sa beneficieze din punct de vedere fizic, intelectual si spiritual si sa-si dezvolte caractere ce vor rezista la testul ispitei. (CT. p. 157)

16:4 Parintii ar trebui sa-si aminteasca de faptul ca se va realiza mult mai mult prin activitatea scolii comunitatii daca ei insisi isi dau seama de avantajele pe care copiii lor le vor obtine intr-o astfel de scoala si se vor uni din toata inima cu profesorul. Prin rugaciune, rabdare si stapanire de sine, ei pot impiedica o mare parte din raul provocat de nerabdare si indulgenta neinteleapta. Parintii si profesorii sa se apuce de lucru impreuna, iar parintii sa-si aminteasca de faptul ca ei insisi vor fi ajutati de prezenta in comunitate a unui profesor serios si temator de Dumnezeu. (Id. p. 155, 156)

16:5 Lipsa de unire poate anula influenta buna. - Un spirit de dezbinare nutrit in inimile catorva va fi transmis altora si va strica influenta spre bine pe care scoala se straduieste s-o exercite. Daca parintii nu sunt doritori si gata sa colaboreze cu profesorul pentru salvarea copiilor lor, ei nu sunt pregatiti sa aiba o scoala infiintata in mijlocul lor. (6T. p. 202)

16:6 Echipa de lucru incepe acasa. - Colaborarea trebuie sa inceapa in camin, cu tata si mama. In formarea copiilor lor ei au o raspundere comuna si ar trebui incontinuu sa caute a actiona impreuna. Sa se predea pe ei insisi lui Dumnezeu, cautand ajutor la El pentru a se sustine unul pe altul. Sa-si invete copiii sa fie cinstiti fata de Dumnezeu si fata de principiu si astfel sa fie cinstiti fata de ei insisi si fata de toti aceia cu care vin in legatura. Cu o astfel de pregatire, cand vor merge la scoala, copiii nu vor fi o cauza de tulburare sau neliniste. Ei vor fi un sprijin pentru profesori, un exemplu si o incurajare pentru ceilalti elevi. (Ed. p. 283)

16:7 Copiii vor duce cu ei in clasa influenta instruirii voastre. Pe masura ce parinti si profesori evlaviosi lucreaza in armonie, inimile copiilor sunt pregatite sa aiba un interes mai profund pentru lucrarea lui Dumnezeu din biserica. Calitatile cultivate in camin sunt duse in comunitate si Dumnezeu este slavit. (L. 29, 1902)

16:8 Daca parintii sunt asa de absorbiti cu ocupatiile si placerile acestei vieti incat neglijeaza disciplinarea corecta a copiilor lor, lucrarea profesorului nu numai ca este facuta foarte grea si obositoare dar adesea este complet lipsita de rezultate. (R and H. 13 iunie, 1882)

16:9 Lucrarea profesorului este suplimentara. - In formarea caracterului, nici o influenta nu conteaza asa de mult ca influenta caminului. Lucrarea profesorului ar trebui sa se adauge la cea a parintilor dar nu sa-i ia locul. Efortul parintilor si al profesorilor de a coopera trebuie depus in tot ce priveste bunastarea copilului. (Ed. p. 283)

16:10 Educatia data copilului in camin ar trebui sa fie

16:11 de asa natura incat sa-l ajute pe profesor. Acasa copilul trebuie invatat despre importanta curateniei, a ordinei si a desavarsirii, lectii care sa fie repetate la scoala. (MS. 45, 1912)

16:12 Cand copilul este destul de mare pentru a merge la scoala, profesorul ar trebui sa conlucreze cu parintii, iar instruirea manuala sa fie continuata ca o parte a studiilor scolare. Exista multi elevi care au obiectii cu privire la acest fel de lucru in scoli. Ei cred ca activitatea utila, ca invatarea unei meserii, este injositoare; dar ei au o idee gresita despre ceea ce constituie adevarata demnitate. (CT. p. 146)

16:13 Caminul poate fi binecuvantat prin scoala. - Daca el {profesorul} munceste rabdator, in mod serios si perseverent, in acelasi fel ca si Hristos, lucrarea reformatoare facuta in scoala se poate extinde in familiile copiilor, aducand in ele o atmosfera mai pura si mai cereasca. Aceasta este cu adevarat lucrare misionara de cea mai inalta clasa. (Id. p. 157)

16:14 Profesorul atent va gasi multe ocazii pentru a-i indruma pe copii sa fie folositori. Profesorul este privit in general de copiii mici cu incredere si respect nemarginit. Tot ceea ce el poate sugera ca modalitate de a ajuta in camin - credinciosie in datoriile zilnice, servirea bolnavului sau a saracului - aduce aproape intotdeauna roade. Si astfel va fi asigurat din nou un dublu castig. Sugestiile binevoitoare vor actiona asupra autorului lor. Recunostinta si conlucrarea parintilor vor usura povara profesorului si-i vor lumina cararea. (Ed. p. 213)

16:15 Parintii pot usura lucrarea profesorului. - Daca parintii isi fac partea cu credinciosie, lucrarea profesorului va fi mult usurata. Speranta si curajul sau vor spori. Parintii ale caror inimi sunt umplute cu iubirea lui Hristos, se vor feri de a gasi greseli si vor face tot ce le sta in putere pentru a-l ajuta si incuraja pe acela pe care ei l-au ales ca profesor pentru copiii lor. Ei vor

16:16 fi binevoitori sa creada ca el este la fel de constiincios in lucrul lui cum sunt si ei intr-al lor. (CT. p. 157)

16:17 Cand parintii isi vor intelege raspunderile ce le revin, va fi lasat mult mai putin lucru pe seama profesorilor. (Id. p. 148)

16:18 Parintii pot fi sfatuitorii profesorilor. - Noi trebuie sa vorbim despre iubirea lui Dumnezeu in familiile noastre si s-o predam in scolile noastre. Invataturile Cuvantului lui Dumnezeu trebuie aduse in viata de camin si de scoala. Daca parintii inteleg pe deplin datoria lor de a se supune vointei descoperite a Domnului, ei vor fi sfatuitori intelepti in scolile noastre, in probleme de educatie, deoarece experienta lor in educatie acasa ii va invata cum sa se pazeasca de ispitele ce vin la copii si tineri. Profesorii si parintii vor deveni conlucratori cu Dumnezeu in educarea tineretului pentru cer. (L. 356, 1907 )

16:19 Cunoasterea indeaproape de catre parinti atat a caracterului copiilor lor cat si a particularitatilor si slabiciunilor, daca este impartasita cu profesorul, ii va fi de ajutor. Este regretabil faptul ca atat de multi nu reusesc sa-si dea seama de asta. Putin interes este aratat de catre cei mai multi parinti in a se informa de competenta profesorului sau de a colabora cu el in lucrarea lui. (Ed. p. 284)

16:20 Ei {parintii} trebuie sa simta ca este datoria lor de a coopera cu profesorul, de a incuraja disciplina inteleapta si de a se ruga mult pentru acela care-i invata pe copiii lor. (FE..p. 270)

16:21 Profesorii pot fi sfatuitorii parintilor. - De vreme ce parintii comunica atat de rar cu profesorul, este mai important ca profesorul sa caute sa faca cunostinta cu parintii. El ar trebui sa viziteze casele elevilor lui si sa cunoasca influentele si mediul in care acestia traiesc. Venind personal in contact cu familiile si vietile lor, el poate intari legaturile

16:22 ce-l unesc cu elevii si poate invata cum sa lucreze mai cu succes cu variatele lor firi si temperamente.

16:23 Pe masura ce se intereseaza de educatia din camin, profesorul imparte un beneficiu dublu. Multi parinti, absorbiti de munca si griji, pierd din vedere ocaziile de a influenta spre bine viata copiilor lor. Profesorul poate face mult pentru a-i trezi pe acesti parinti la posibilitatile si privilegiile lor. El va gasi pe altii constienti de responsabilitatea lor, doritori ca si copiii lor sa devina barbati si femei bune si de folos. Adesea profesorul ii poate ajuta pe acesti parinti in purtarea poverii lor. Sfatuindu-se impreuna, atat profesorul cat si parintii vor fi incurajati si intariti. (Ed. p. 284, 285)

16:24 Unitate in disciplina

16:25 Profesorul are nevoie de tact in conducere. - Printre tineri se va afla o mare varietate de caractere si educatii. Unii au trait intr-un mediu de strictete arbitrara si asprime ce a dezvoltat in ei un spirit de incapatanare si sfidare. Altii au fost copii rasfatati in familiile lor, carora li s-a permis de catre parinti exagerat de indulgenti sa-si urmeze propriile inclinatii. Fiecare defect a fost scuzat pana cand caracterul lor s-a deformat. Pentru a avea succes in lucrarea cu aceste minti diferite, profesorul trebuie sa exercite mare tact si delicatete in administrare, precum si hotarare in conducere.

16:26 Deseori va fi manifestata neplacere si chiar dispret pentru bunele reguli. Unii isi vor folosi toata ingeniozitatea pentru a evita pedeapsa in timp ce altii vor etala o indiferenta nepasatoare fata de consecintele faradelegii. Toate acestea vor cere rabdare mai multa si efort mai mare din partea acelora carora le-a fost incredintata educarea lor. (5T. p. 88, 89)

16:27 Regulile sa fie putine si bine gandite. - La scoala, ca de altfel si acasa, ar trebui sa existe disciplina inteleapta. Invatatorul trebuie sa faca reguli pentru indrumarea comportarii elevilor lui. Aceste reguli sa fie putine si bine gandite, iar odata facute, ar trebui impuse. Fiecare principiu implicat in ele ar trebui adus in fata elevului ca sa fie convins de justetea lor. ( CT. p. 153)

16:28 Profesorul trebuie sa impuna ascultare. - Problema disciplinei ar trebui inteleasa atat la scoala cat si acasa. Ar trebui sa speram ca in clasa nu se va ivi niciodata ocazia de a folosi nuiaua. Dar daca intr-o scoala sunt din aceia care rezista cu incapatanare la toate sfaturile si rugamintile staruitoare, la toate rugaciunile si povara sufletului in folosul lor, atunci este necesar sa-i facem sa inteleaga ca ei trebuie sa asculte.

16:29 Unii profesori nu cred ca este cel mai bine sa impuna ascultare. Ei cred ca datoria lor este doar de a educa. Adevarat, ei trebuie sa educe. Dar ce inseamna educatia daca, profesorul nu simte ca are dreptul sa exercite autoritate atunci cand copiii nu tin seama de principiile prezentate inaintea lor? (R and H. 15 septembrie, 1904)

16:30 El are nevoie de cooperarea parintilor. - Invatatorul n-ar trebui sa fie lasat sa poarte singur povara lucrarii lui. El are nevoie de simpatia, bunatatea, cooperarea fiecarui membru al comunitatii. Parintii trebuie sa-l incurajeze, aratand ca-i apreciaza eforturile. Niciodata ei n-ar trebui sa spuna sau sa faca ceva ce ar incuraja nesupunerea in copiii lor.

16:31 Dar stiu ca multi parinti nu conlucreaza cu profesorul. Ei nu dezvolta acasa influenta buna exercitata la scoala. In loc de a duce la bun sfarsit in camin buna influenta din scoala, ei le permit copiilor sa faca ce le place, sa umble incoace si incolo fara restrictie. Iar daca profesorul, cerand ascultare, isi exercita autoritatea, acestia le aduc parintilor lor o relatare exagerata si denaturata a felului in care au fost tratati. Se poate ca profesorul sa fi facut doar ceea ce este datoria lui dureroasa de indeplinit; dar parintii sunt induiosati de copiii lor chiar daca sunt gresiti. Si adesea acei parinti care guverneaza cu manie sunt cei mai iritabili atunci cand copiii lor sunt tinuti in frau sau disciplinati la scoala. (CT. p. 153, 154)

16:32 Cand parintii justifica plangerile copiilor impotriva autoritatii si disciplinei scolii, nu vad ca ei maresc puterea demoralizatoare ce se raspandeste cu asa inspaimantatoare proportii. Orice influenta ce-i inconjoara pe tineri trebuie sa fie de partea cea buna, deoarece coruptia tineretului este in crestere. (5T. p. 112)

16:33 Ei sa-l sprijineasca pe invatatorul credincios. - Parintii care n-au simtit niciodata grija ce ar trebui s-o simta pentru sufletele copiilor lor si care nu le-au dat niciodata invatatura si restrictie potrivita, sunt aceia care manifesta cea mai amara opozitie atunci cand copiii le sunt stapaniti, mustrati sau corectati la scoala. Unii din acesti copii sunt o rusine pentru biserica si o ocara pentru numele de adventisti. (Id. p. 51)

16:34 Ei {parintii} sa-si invete copiii sa fie credinciosi lui Dumnezeu si principiilor si astfel credinciosi fata de ei insisi si fata de toti aceia cu care vin in contact...

16:35 Parintii care dau aceasta invatatura poate ca nu sunt aceia care-l critica pe profesor. Ei simt ca atat interesul copiilor lor cat si dreptatea fata de scoala cer ca, pe cat posibil, sa-l sustina si sa-l onoreze pe acela care ia parte la responsabilitatea lor. (Ed. p. 283)

16:36 Nu-l criticati niciodata pe invatator in fata copiilor. - Parinti, atunci cand invatatorul de la scoala comunitatii incearca sa-i instruiasca si sa-i disciplineze pe copiii vostri ca sa poata castiga viata vesnica, nu criticati actiunile lui in fata lor, chiar daca-l considerati prea sever. Daca doriti ca ei sa-si predea inimile Mantuitorului, conlucrati cu eforturile invatatorului pentru salvarea lor. Este cu mult mai bine pentru copii ca, in loc sa auda critica, sa auda din gura mamei lor cuvinte de lauda privind lucrarea profesorului. Astfel de cuvinte fac impresii

16:37 durabile si-i influenteaza pe copii sa-l respecte pe profesor. (CT. p. 154, 155)

16:38 Daca este necesara vreo critica sau sugestie privind lucrarea invatatorului, ea ar trebui sa-i fie adresata in particular. Daca acest lucru se dovedeste ineficient, problema sa fie adusa la cunostinta acelora care raspund de conducerea scolii. N-ar trebui sa fie spus sau facut nimic ce va slabi respectul copiilor fata de acela de care depinde bunastarea lor intr-o masura asa de mare. (Id. p. 161, 162)

16:39 Daca parintii s-ar aseza pe ei insisi in locul profesorilor si ar vedea cat de dificil este sa disciplinezi si sa conduci o scoala de sute de elevi in diferite clase si cu minti diferite, ar putea atunci, gandindu-se mai bine, sa vada altfel lucrurile. (4T. p. 429)

16:40 Neascultarea incepe adesea in camin. - Permitandu-le copiilor sa faca ce le place, parintii se pot crede afectuosi dar de fapt ei practica cea mai mare cruzime. Copiii sunt in stare sa judece, iar inima le este ranita de bunatatea nechibzuita, oricat de adecvata ar fi ea in ochii parintilor. Pe masura ce copiii cresc mai mari, creste si nesupunerea lor. Profesorii pot incerca sa-i corecteze, dar prea adesea parintii sunt de partea copiilor, iar raul continua sa creasca, imbracat, daca e posibil, cu o manta a inselaciunii si mai intunecata decat inainte. Alti copii sunt atrasi pe un drum gresit de calea rea a acestora si totusi parintii nu pot sa vada raul. Ei asculta ceea ce le spun copiii inainte de a asculta cuvintele profesorilor care deplang raul. (R and H. 20 ianuarie, 1901)

16:41 Munca profesorului dublata de parintii care nu colaboreaza. - Neglijenta parintilor in a-i educa pe copii dubleaza dificultatea muncii profesorului. Copiii

16:42 poarta semnul neascultarii si a lipsei de amabilitate, trasaturi date pe fata de parintii lor. Neglijati acasa, ei privesc disciplina scolii ca apasatoare si severa. Astfel de copii, daca nu sunt paziti cu atentie, ii vor influenta pe altii prin caracterele lor nedisciplinate si deformate... Binele pe care copiii ar putea sa-l primeasca in scoala pentru a contracara educatia lor defectuoasa din familie, este subminat de simpatia ce le-o arata parintii in faptele lor rele. Vor continua parintii care cred Cuvantul lui Dumnezeu, felul lor stramb de conducere si vor intari in copii inclinatiile lor rele? Tatii si mamele profesand adevarul pentru acest timp ar putea mai bine sa-si vina in fire si sa nu mai fie partasi in acest rau, sa nu mai implineasca planurile lui Satana acceptand marturiile mincinoase ale copiilor lor neconvertiti. Este destul pentru profesori ca au de luptat cu influenta copiilor, fara a mai avea de luptat si cu influenta parintilor. (R and H. 9 octombrie, 1900)

16:43 Educatia din liceu si colegiu

16:44 Multi isi pierd orientarea in institutii lumesti. - Este un fapt teribil, ce ar trebui sa faca inimile parintilor sa tremure, ca in asa de multe scoli si colegii, unde tinerii sunt trimisi pentru cultura intelectuala si disciplina, predomina influente ce deformeaza caracterul, deviaza mintea de la adevaratele tinte ale vietii si devalorizeaza principiile morale. Prin contactul cu cel nereligios, iubitor de placere si corupt, foarte multi tineri isi pierd simplitatea si puritatea, credinta in Dumnezeu si spiritul jertfirii de sine pe care tatii si mamele l-au cultivat si pazit prin invatatura atenta si rugaciune staruitoare.

16:45 Multi din cei care incep scoala cu scopul de a se pregati pentru anumite ramuri de slujire neegoista, devin absorbiti in studii seculare. Se trezeste o ambitie de a castiga distinctii in invatatura si de a capata pozitie si onoare in lume. Scopul pentru care au inceput scoala este pierdut din vedere, iar viata este dedicata preocuparilor egoiste si lumesti. Adesea sunt formate obiceiuri ce ruineaza viata atat pentru lumea aceasta cat si pentru cea viitoare. (MH. p. 403)

16:46 Influentele religioase din camin sunt sterse. - Rugati-va: "Nu ne duce in ispita." Apoi nu consimtiti ca sa va fie copiii plasati acolo unde pot intalni ispite in plus. Nu-i trimiteti departe la scoli unde se vor intovarasi cu influente ce vor fi ca si neghina semanata in inimile lor.

16:47 In scoala caminului, in timpul primilor lor ani, invatati-i si disciplinati-i pe copiii vostri in frica de Dumnezeu. Apoi fiti

16:48 atenti ca nu cumva sa-i asezati acolo unde impresiile religioase pe care le-au primit sa fie sterse, iar iubirea de Dumnezeu sa fie scoasa din inimile lor. Nu lasati ca tentatia unui salariu mare sau a unor avantaje educationale mari in aparenta sa va determine sa va trimiteti copiii departe de influenta voastra si sa-i plasati acolo unde vor fi expusi la mari ispite. "Si ce foloseste unui om sa castige toata lumea, daca isi pierde sufletul? Sau ce va da un om in schimb pentru sufletul sau?" Marcu 8, 36; 37 (MS. 30, 1904)

16:49 Colegiile noastre sunt randuite de Dumnezeu. - Cand mi s-a aratat de catre ingerul lui Dumnezeu ca o institutie ar trebui ridicata pentru educarea tineretului nostru, am vazut ca ea va fi unul din cele mai marete mijloace destinate de Dumnezeu pentru salvarea sufletelor... Daca influenta din colegiul nostru este ceea ce ar trebui sa fie, tinerii care sunt educati acolo vor fi in stare sa-L descopere pe Dumnezeu si sa-L onoreze in toate lucrarile Lui; si in timp ce sunt angajati in cultivarea facultatilor date de Dumnezeu, ei se vor pregati sa-I dea un serviciu mai eficient. (4T. p. 419-422)

16:50 Tinerii trebuie incurajati sa mearga la scolile noastre ce ar trebui sa fie tot mai asemanatoare cu scolile profetilor. Scolile noastre au fost randuite de Dumnezeu. (FE. p. 489)

16:51 Avantajele experientei din scoala caminului. - Intr-o mare masura, copiii care trebuie sa primeasca o educatie in scolile noastre, vor face progres mult mai constant daca sunt separati de cercul familiei, unde au primit o educatie gresita. Pentru unele familii poate fi necesar sa se mute acolo unde copiii pot merge la scoala de-acasa, fara a fi nevoie sa stea la internat si in felul acesta sa scuteasca niste cheltuieli. Dar in multe cazuri aceasta s-a dovedit a fi mai degraba un obstacol decat o binecuvantare pentru copii. (Id. p. 313)

16:52 Scoala, camin pentru o fiica nesupusa. - Vrajmasul a facut ce a vrut cu fiica ta pana ce cursele lui au legat-o ca niste fasii de otel. Pentru a-i salva sufletul se cere un efort puternic si perseverent. Daca ai succes in acest caz, lucrarea nu trebuie lasata neterminata. Obiceiurile de ani de zile nu pot fi desfiintate usor. Ea ar trebui sa fie asezata acolo unde este exercitata in mod continuu o influenta stabila, ferma si trainica. Eu te-as sfatui s-o dai la colegiu la ___; las-o sa aiba disciplina internatului. Acela este locul unde ea ar fi trebuit sa fie cu ani in urma.

16:53 Internatul este condus dupa un plan ce-l face sa fie o buna familie. Poate ca acest camin nu se potriveste cu inclinatiile unora, dar aceasta se intampla din cauza ca ei au fost educati cu teorii false, ingaduinta de sine si satisfacerea placerilor proprii; si toate obiceiurile si deprinderile au fost gresit orientate. Dar, sora mea draga, ne apropiem de incheierea timpului si nu dorim sa satisfacem gusturile si practicile lumii, ci sa fim in armonie cu mintea lui Dumnezeu, sa vedem ce spun Scripturile si apoi sa umblam potrivit cu lumina pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Deprinderile noastre, obiceiurile si practicile noastre nu trebuie sa fie preferate. Cuvantul lui Dumnezeu este standardul nostru. (5T. p. 506)

16:54 Studentii localnici. - Se pare ca unii din profesori cred ca nici unul din copiii si tinerii ai caror parinti locuiesc in vecinatatea unei scoli n-ar trebui sa aiba privilegiile scolii decat daca locuiesc cu profesorii lor in caminul scolii. Pentru mine aceasta este o conceptie noua si straina.

16:55 Exista tineri asupra carora influentele familiei au fost de asa natura incat ar fi un mare avantaj pentru ei daca ar locui pentru un timp intr-un camin al scolii bine ordonat. De asemenea, caminurile scolii sunt o mare binecuvantare pentru aceia care trebuie sa-si paraseasca propriile caminuri pentru a se bucura de privilegiile scolii.

16:56 Dar caminul parintesc, in care exista frica si ascultare de Dumnezeu, este si ar trebui sa fie intotdeauna cel mai bun loc pentru copii, unde, sub instruirea adecvata a parintilor ei se pot bucura de ingrijirea si disciplina unei familii religioase condusa chiar de parintii lor...

16:57 In ceea ce priveste tineretul care are varsta corespunzatoare pentru a merge la internat, sa evitam a stabili reguli arbitrare si inutile ce i-ar separa de parintii lor pe aceia care locuiesc in vecinatatea scolilor noastre...

16:58 Parintilor ar trebui sa li se permita ca, pe cat posibil, sa-si tina copiii sub controlul lor, in afara de cazul ca sunt convinsi de faptul ca ar fi in interesul copiilor sa fie plasati sub disciplina caminului scolii. In unele locuri, parintii care locuiesc langa scoala pot vedea ca ar fi un beneficiu pentru copiii lor sa locuiasca la camin, unde pot primi anumite directii de instruire pe care nu le pot primi asa de bine in familie. Dar sa nu se solicite ca in toate cazurile copiii sa fie separati de parintii lor pentru a primi beneficiile vreuneia din scolile noastre...

16:59 Parintii sunt tutorii naturali ai copiilor lor si au solemna raspundere de a le supraveghea educatia si instruirea.

16:60 Nu putem intelege ca parintii, care au observat ani de zile dezvoltarea copiilor lor, cunosc cel mai bine felul de instruire si de conducere pe care acestia ar trebui sa-l aiba pentru a incuraja si cultiva in ei cele mai bune trasaturi de caracter? Ar trebui sa recomand ca acestor copii, avand locuinta la cativa kilometri de scoala, sa li se ingaduie sa frecventeze scoala in timp ce locuiesc acasa si beneficiaza de influenta parinteasca. Oriunde este posibil, lasati familiile sa fie impreuna. (L. 60, 1910)

16:61 Toti copiii sa se bucure de educatie. - Biserica este adormita si nu realizeaza insemnatatea acestei chestiuni a educarii copiilor si tineretului. "De ce este nevoie", spunea cineva, "sa fim atat de deosebiti in a-i educa pe tinerii nostri in toate privintele? Mi se pare ca daca luam cativa dintre aceia care s-au decis sa urmeze o chemare literara sau alta chemare ce necesita o anumita disciplina si le dam atentia cuvenita, aceasta este tot ce e necesar sa facem. Nu se cere ca intreaga masa a tineretului nostru sa fie atat de bine instruita. Nu va raspunde aceasta oricarei cerinte esentiale?" Eu spun: Nu, hotarat nu... Tuturor tinerilor nostri ar trebui sa li le permita sa aiba bine-cuvantarile si privilegiile unei educatii la scolile noastre ca ei sa poata fi inspirati sa devina impreuna lucratori cu Dumnezeu. Ei toti au nevoie de o educatie ca sa poata fi corespunzatori pentru a fi folositi, calificati pentru locuri de raspundere atat in viata particulara cat si in cea publica. (R and H. 13 februarie, 1913)

16:62 Un program scolar echilibrat. - Facultatile mintale trebuie cultivate pentru a putea fi folosite spre slava lui Dumnezeu. Ar trebui acordata atentie deosebita dezvoltarii intelectului pentru ca diversele organe ale minti sa poata avea tarie egala, fiind exersate fiecare in functia ei specifica. Daca parintii le ingaduie copiilor sa-si urmeze tendintele propriei minti, inclinatiile si placerile pana ce neglijeaza datoria, caracterele lor vor fi formate in acest fel, iar ei nu vor fi competenti pentru nici-o pozitie de raspundere in viata. Dorintele si inclinatiile tinerilor ar trebui sa fie restranse, punctele slabe ale caracterului intarite, iar tendintele lor prea puternice tinute in frau.

16:63 Daca o capacitate este lasata in stare latenta sau este deviata din cursul sau normal, planul lui Dumnezeu nu este

16:64 adus la indeplinire. Toate facultatile ar trebui sa fie bine dezvoltate. Ar trebui acordata atentie fiecareia, caci fiecare are o influenta asupra celorlalte si toate trebuie exersate pentru ca mintea sa poata fi bine echilibrata. Daca unul sau doua organe sunt dezvoltate si pastrate in continua folosinta din cauza ca aceasta este alegerea copiilor vostri, sa-si puna taria mintii intr-o directie si sa neglijeze celelalte puteri intelectuale, ei vor ajunge la maturitate cu minti neechilibrate si cu caractere nearmonioase. Ei vor fi capabili si puternici intr-o directie dar foarte deficitari in alte directii la fel de importante. Ei nu vor fi barbati si femei competente. Lipsurile lor vor fi evidente si vor strica intregul caracter. (3T. p. 26 )

16:65 Relele studiului constant, tot timpul anului. - Multi parinti isi tin copiii in scoala aproape tot timpul anului. Acesti copii trec prin rutina studiului in mod mecanic, dar nu retin ceea ce invata. Multi din acesti studenti par aproape lipsiti de viata intelectuala. Monotonia studiului continuu epuizeaza mintea, iar ei arata doar putin interes in studiile lor. Pentru multi, timpul indelungat petrecut in studiul cartilor este dureros. Ei nu au o dragoste launtrica pentru cugetare si un entuziasm de a acumula cunostinte. Nu-si dezvolta obiceiul de a reflecta si a cerceta... Cei care judeca lucrurile indeaproape si gandesc logic sunt putini din cauza ca influente false au franat dezvoltarea intelectului. Prezumtia parintilor si a profesorilor ca studiul continuu ar intari intelectul, s-a dovedit eronata caci in multe cazuri a avut efect opus. (CT. p. 84, 85)

16:66 Adesea blamul apartine de drept parintilor. - N-ar trebui sa se astepte de la profesori sa faca lucrarea parintilor.

16:67 Multi parinti au dovedit o infricosatoare neglijare a datoriei. Ca si Eli, ei esueaza in a exersa restrictia cuvenita si apoi isi trimit copiii nedisciplinati la colegiu sa primeasca instruirea pe care parintii ar fi trebuit sa le-o dea acasa. Profesorii au o sarcina pe care putini o apreciaza. Daca ei reusesc sa-i transforme pe acesti tineri indaratnici, primesc doar putina aprobare. Daca tinerii aleg tovarasia celor predispusi la rele si merg din rau in mai rau, atunci profesorii sunt blamati si scoala este invinuita. In multe cazuri, blamul apartine pe buna dreptate parintilor. Ei au avut prima si cea mai favorabila ocazie de a-si controla si instrui copiii cand spiritul putea sa fie invatat, iar mintea si inima erau impresionate cu usurinta. Dar, prin indolenta parintilor, copiilor li se permite sa-si urmeze propria vointa pana cand se impietresc intr-o cale rea. (Id. p. 91, 92)

16:68 Parintii sa sprijine autoritatea profesorilor. - Una din cele mai mari dificultati cu care au de luptat profesorii este nereusita parintilor de a conlucra in administrarea disciplinei colegiului. Daca parintii s-ar angaja in a sustine autoritatea profesorului, multa nesupunere, viciu si imoralitate ar fi prevenite. Parintii ar trebui sa le ceara copiilor sa asculte si sa respecte autoritatea legitima. Ei ar trebui sa munceasca cu sarguinta si grija persistenta pentru a-si invata, indruma si stapani copiii, pana ce obiceiuri corecte sunt ferm stabilite. Cu o astfel de educatie, tineretul va fi in supunere fata de institutiile societatii si fata de restrictiile generale ale obligatiei morale. (5T. p. 89)

16:69 Nu trebuie lasat pe seama copiilor sa judece daca disciplina colegiului este inteleapta sau nu.

16:70 Daca parintii au destula incredere in profesori si in sistemul de educatie adoptat de scoala, sa dovedeasca o buna judecata si putere morala si sa-l sustina pe profesor in a impune disciplina...

16:71 Parintii intelepti se vor simti foarte recunoscatori ca exista scoli unde nu va fi tolerata anarhia sub nici-o forma si unde copiii vor fi instruiti mai degraba in ascultare decat in indulgenta si unde influente bune vor fi aduse asupra lor.

16:72 Sunt unii parinti care intentioneaza sa-si trimita copiii corupti la scoala pentru ca acasa sunt fara speranta de indreptare. Ii vor sprijini acesti parinti pe profesori in lucrarea lor de a disciplina sau vor fi gata sa creada orice zvon fals? (MS. 119, 1899)

16:73 Ei ar trebui sa sustina disciplina scolii. - Unii parinti, care si-au trimis copiii la ___, le-au spus ca daca li se cere ceva irational, sa nu se supuna, oricare ar fi cererea. Ce lectie este aceasta pentru copii! In lipsa lor de experienta, cum pot ei judeca intre ceea ce este rational si ceea ce nu este?

16:74 Poate doresc sa fie plecati noaptea, nimeni nu stie unde, iar daca profesorii sau tutorii le cer sa dea socoteala ei vor numi aceasta lipsa de ratiune si incalcare a drepturilor lor. Nimeni sa nu se amestece in independenta lor. Ce putere sa aiba regulamentele si autoritatea asupra acelor tineri, cand ei considera orice disciplina ca o restrictie irationala a libertatii lor?

16:75 In multe cazuri, acesti tineri au ramas in scoala numai o scurta perioada, intorcandu-se acasa cu o educatie neterminata, ca sa poata avea libertatea de a urma cursul vointei lor neinstruite si nedisciplinate, ceea ce nu le era permis

16:76 la scoala. Lectiile indulgentei predate de un tata neintelept sau de o mama neinteleapta si-au facut lucrarea pentru acum si pentru vesnicie, iar pierderea acestor suflete va fi pusa pe seama lor. (MS. 119, 1899)

16:77 O educatie in afara planului de invatamant. - Copiii si tinerii trebuie sa cultive obiceiuri de perfectiune in problema educatiei. Cursul universitar nu cuprinde toata educatia pe care ei ar trebui s-o primeasca. Ei pot invata mereu lectii de la lucrurile pe care le vad si le aud. Pot studia de la cauza la efect, de la lucrurile inconjuratoare si de la imprejurarile vietii. In fiecare zi pot invata ceva ce trebuie sa evite, ceva ce pot sa practice, ce-i va inalta si innobila, dand soliditate caracterului si intarind in ei acele principii ce sunt temelia unei maturitati nobile.

16:78 Daca ei isi incep educatia cu scopuri nedefinite, multumiti sa treaca mai departe fara vreun efort deosebit din partea lor, nu vor atinge standardul pe care Dumnezeu ar dori ca ei sa-l atinga. (YI. 21 aprilie, 1886)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: