English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 15


15:1 SECTIUNEA XII - 1

15:2 Dezvoltarea puterilor intelectuale

15:3 Ce cuprinde adevarata educatie?

15:4 Intinderea adevaratei educatii. - Adevarata educatie inseamna mai mult decat a urma o anumita metoda de studiu. Este intinsa. Ea include dezvoltarea armonioasa a tuturor puterilor fizice si a facultatilor mintale. Ea invata despre dragostea si frica de Dumnezeu si constituie o pregatire pentru indeplinirea cu credinciosie a datoriilor vietii. (CT. p. 64)

15:5 Educatia adecvata cuprinde nu numai disciplina mintala, ci acea instruire ce va asigura principii morale sanatoase si o comportare corecta. (Id. p. 331)

15:6 Prima lectie majora din toata educatia este sa cunosti si sa intelegi voia lui Dumnezeu. In fiecare zi a vietii noastre ar trebui sa depunem efortul de a obtine aceasta cunoastere. A invata stiinta doar prin interpretare omeneasca inseamna a obtine o educatie falsa, dar a invata de la Dumnezeu si de la Hristos inseamna a invata stiinta cerului. Confuzia din educatie se datoreaza faptului ca n-a fost inaltata intelepciunea si cunoasterea de Dumnezeu. (Id. p. 447)

15:7 O influenta impotriva rivalitatii egoiste si a lacomiei. - Intr-un timp ca acesta, care este orientarea educatiei date? Catre ce se atrage de cele mai multe ori atentia? La egoism. O mare parte din educatia ce se da nu merita acest nume. Ambitia egoista, dorinta dupa putere, dispretuirea drepturilor si nevoilor omenirii, care sunt blestemul lumii noastre, gasesc o contra influenta in adevarata educatie. Planul de viata al lui Dumnezeu are un loc pentru fiecare fiinta omeneasca. Fiecare trebuie sa-si dezvolte talentele la gradul cel mai inalt,

15:8 iar credinciosia in indeplinirea acestui lucru il va face demn de cinste, indiferent ca darurile sunt putine sau multe. In planul lui Dumnezeu nu este loc pentru rivalitate egoista. Aceia care se masoara cu ei insisi si se pun alaturi cu ei insisi sunt fara pricepere. (II Corinteni 10, 12) Tot ceea ce facem trebuie sa fie facut "dupa puterea pe care o da Dumnezeu." I Petru 4, 11. Trebuie sa fie facut "din toata inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care stiti ca veti primi de la Domnul rasplata mostenirii. Voi slujiti Domnului Hristos." Coloseni, 3, 23; 24. Serviciul facut si educatia dobandita prin aplicarea acestor principii sunt de mare valoare. Dar cat de diferita este mare parte din educatia de acum! Din cei mai fragezi ani ai copilariei ea este un apel la intrecere si rivalitate; ea incurajeaza egoismul, radacina tuturor relelor. (Ed. p. 225, 226)

15:9 Modelul a fost dat in Eden. - Sistemul educatiei instituit la inceputul lumii trebuia sa fie un model pentru om in decursul timpului. Ca o ilustrare a principiilor sale, o scoala model a fost intemeiata in Eden, caminul primilor nostri parinti. Gradina Eden era sala de clasa, natura era manualul, iar Creatorul Insusi era instructorul. (Id. p. 20)

15:10 Exemplificat in Marele Invatator. - In instruirea ucenicilor Sai, Mantuitorul a urmat sistemul de educatie statornicit la inceput. Cei doisprezece alesi mai intai, impreuna cu alti cativa, care, slujind nevoilor lor, veneau in legatura cu ei din cand in cand, au format familia lui Isus. Ei erau impreuna cu El in casa, la masa, in camaruta si in natura. Ei Il insoteau in calatorie, impartaseau incercarile si greutatile Sale si, cat le statea in putinta, Il ajutau in lucrarea Lui.

15:11 Uneori El ii invata cand sedeau impreuna pe coasta dealului, uneori langa mare sau dintr-o barca de pescari, iar uneori mergand pe cale. Atunci cand vorbea multimii, intotdeauna ucenicii formau cercul cel mai apropiat de El. Ei se strangeau in jurul Lui ca sa nu piarda nimic din invataturile Sale. Ascultau cu atentie, doritori sa inteleaga adevarurile pe care ei aveau sa le invete in toate tarile si in toate timpurile. (Id. p. 84, 85)

15:12 Adevarata educatie este practica si teoretica. - In copilarie si tinerete, educatia practica si cea teoretica ar trebui sa fie combinate, iar mintea sa inmagazineze cunostinte...

15:13 Copiii trebuie invatati sa aiba o parte in datoriile casnice. Ei trebuie sa fie instruiti in ce mod sa ajute pe tata si pe mama in lucrurile mici pe care le pot face. Mintea lor sa fie antrenata sa gandeasca, iar memoria solicitata sa-si aminteasca lucrarea incredintata lor. In formarea obiceiurilor de a fi utili in camin, ei sunt educati in indeplinirea datoriilor practice, potrivite varstei lor. (FE. p. 368, 369)

15:14 Nu este alegerea fireasca a tineretului. - Tinerii nu aleg in mod natural felul de educatie ce-i face potriviti pentru viata practica. Ei vor sa-si impuna dorintele, ceea ce le place si ce nu, preferintele si inclinatiile lor; dar daca parintii au vederi corecte despre Dumnezeu, despre adevar si despre influentele si tovarasiile ce ar trebui sa-i inconjoare pe copiii lor, ei vor simti ca asupra lor apasa raspunderea incredintata de Dumnezeu de a-i indruma cu atentie pe tinerii lipsiti de experienta. (CT. p. 132)

15:15 Nu este o metoda de a scapa de sub poverile vietii. - Tineretul sa fie impresionat de gandul ca educatia nu are scopul de a-i invata cum sa scape de sarcinile neplacute si de poverile grele ale vietii, ci ca obiectivul ei este de a usura

15:16 munca invatand metode mai bune si tinte mai inalte. Invatati-i ca adevaratul scop al vietii nu este de a asigura cel mai mare castig posibil pentru ei insisi, ci de a-L onora pe Creatorul lor indeplinindu-si partea in lucrarea din lume si dand o mana de ajutor celor mai slabi si mai nestiutori. (Ed. p. 221, 222)

15:17 Educatia trebuie sa trezeasca spiritul slujirii. - Mai presus de orice alta forta, slujirea de dragul lui Hristos in lucrurile mici ale experientei de fiecare zi are putere de a modela caracterul si de a conduce viata in randurile servirii neegoiste. Lucrarea parintilor si a invatatorilor este de a trezi acest spirit, de a-l incuraja si de a-l dirija in mod corect. Nu le-ar putea fi incredintata o lucrare mai importanta decat aceasta. Spiritul slujirii este spiritul cerului si ingerii vor conlucra cu orice efort depus in vederea dezvoltarii si incurajarii lui.

15:18 O astfel de educatie trebuie sa fie bazata pe Cuvantul lui Dumnezeu. Numai aici sunt date invataturile ei in plinatatea lor. Biblia ar trebui sa fie facuta temelia studiului si invataturii. Cunoasterea lui Dumnezeu si a Aceluia pe care L-a trimis El este esentiala.(MH. p. 401)

15:19 Ea plaseaza educatia morala mai presus de cultura intelectuala. - Copiii au mare nevoie de educatie corespunzatoare pentru a putea fi de folos in lume. Dar orice efort ce inalta cultura intelectuala deasupra invataturii morale este orientat gresit. Povara principala a parintilor si invatatorilor ar trebui sa fie aceea de a-i instrui, cultiva, slefui si perfectiona pe tineri si copii. (CT. p. 84, 85)

15:20 Scopul ei este zidirea caracterului. - Educatia de cea mai inalta clasa este aceea care va da cunostinta si disciplina care va duce la cea mai buna dezvoltare a caracterului si va face sufletul corespunzator pentru viata care se masoara cu viata lui Dumnezeu. Vesnicia nu trebuie sa iasa din calculele noastre. Cea mai inalta educatie este aceea care-i va invata

15:21 pe copiii si tinerii nostri stiinta crestinismului, le va da o cunoastere a cailor lui Dumnezeu si le va impartasi lectiile pe care Domnul Hristos le-a dat ucenicilor Lui despre caracterul parintesc al lui Dumnezeu. (Id. p. 45, 46)

15:22 Ea este o instruire ce indruma si dezvolta. - Exista un timp pentru instruirea copiilor si un timp pentru educarea tinerilor si este esential ca acestea doua sa fie combinate in scoala intr-o mare masura. Copiii pot fi instruiti pentru slujirea pacatului sau pentru slujirea neprihanirii. Educarea timpurie a tinerilor le formeaza caracterele atat pentru viata lor seculara cat si pentru cea religioasa. Solomon spune: "Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si cand va imbatrani nu se va abate de la ea." Este un limbaj pozitiv. Invatatura pe care o recomanda Solomon este de a indruma, educa si dezvolta.

15:23 Pentru ca parintii si instructorii sa faca aceasta lucrare, trebuie ca ei insisi sa inteleaga "calea" pe care ar trebui s-o urmeze un copil. Aceasta include mai mult decat doar a avea cunostinte din carti. Ea inseamna tot ceea ce este bun, virtuos, drept si sfant. Ea cuprinde practicarea cumpatarii, evlaviei, amabilitatii fratesti si a dragostei fata de Dumnezeu si a unuia fata de altul. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie sa se acorde atentie educatiei fizice, intelectuale, morale si religioase a copiilor. (3T. p. 131, 132)

15:24 Ea pregateste lucratori pentru Dumnezeu. - Tatilor si mamelor le revine raspunderea de a le da o educatie crestina copiilor incredintati lor. Ei nu trebuie sa lase in nici un caz ca vreo alta preocupare sa le absoarba mintea, timpul si talentele in asa masura incat copiii sa fie lasati sa devieze pana cand sunt separati de Dumnezeu. Sa nu le permita copiilor lor sa le alunece din mana si sa ajunga pe mainile necredinciosilor.

15:25 Ei trebuie sa faca tot ce le sta in putere pentru a-i pazi de imbibarea cu spiritul lumii. Trebuie sa-i educe pentru a deveni lucratori impreuna cu Dumnezeu. Ei sa fie mana omeneasca a lui Dumnezeu, devenind, atat ei cat si copiii lor, corespunzatori pentru o viata fara sfarsit. (FE. p. 545)

15:26 Ea invata iubirea si frica de Dumnezeu. - Parinti crestini, de dragul lui Hristos, nu va veti examina dorintele si tintele ce le aveti pentru copiii vostri, sa vedeti daca vor trece testul legii lui Dumnezeu? Educatia vitala este aceea ce-i va invata dragostea si frica de Dumnezeu. (R and H. 24 iunie, 1890)

15:27 Este privita de multi ca demodata. - Acea educatie care dureaza cat vesnicia este aproape in intregime neglijata ca fiind demodata si nedorita. A-i educa pe copii sa se apuce de lucrarea de zidire a caracterului in raport cu binele lor prezent, cu pacea si fericirea lor actuala si a le calauzi pasii pe calea pregatita pentru cei rascumparati de Domnul sa umble pe ea, este considerata o metoda invechita si, in consecinta, neesentiala. Pentru a intra pe portile cetatii lui Dumnezeu ca biruitori, copiii vostri trebuie sa fie educati sa se teama de Dumnezeu si sa pazeasca poruncile Lui in aceasta viata. (FE. p. 111)

15:28 Este in progres continuu si niciodata terminata. - Lucrarea vietii noastre de aici este o pregatire pentru viata vesnica. Educatia inceputa aici nu va fi terminata in viata aceasta. Ea va continua de-a lungul vesniciei, progresand continuu, nefiind completata vreodata. Tot mai deplin si mai deplin va fi descoperita intelepciunea si dragostea lui Dumnezeu in planul de mantuire. Mantuitorul, pe masura ce Isi va conduce copiii la izvoarele apelor vii, le va impartasi rezerve bogate de cunostinta. Si, zi de zi, lucrarile minunate ale lui Dumnezeu,

15:29 dovezile puterii Lui in crearea si sustinerea universului, se vor deschide in fata mintii intr-o frumusete noua. In lumina care straluceste de la tron, misterele vor dispare, iar sufletul va fi plin de uimire la simplitatea lucrurilor ce n-au fost intelese niciodata mai inainte. (MH. p. 466)

15:30 Pregatirea pentru scoala

15:31 Primii opt sau zece ani. - Copiii nu trebuie sa fie mult timp inchisi in casa si nu trebuie sa li se ceara sa se sileasca la studiu pana ce n-a fost asezata o buna temelie a dezvoltarii fizice. Pentru primii opt sau zece ani din viata unui copil, campul sau gradina este cea mai buna sala de clasa, mama, cel mai bun invatator, iar natura, cel mai bun manual. Chiar atunci cand copilul este destul de mare pentru a merge la scoala, sanatatea lui ar trebui privita ca fiind de mai mare importanta decat cunostinta din carti. El ar trebui sa fie inconjurat cu conditiile cele mai favorabile cresterii fizice si intelectuale. (Ed. p. 208)

15:32 Se obisnuieste sa se trimita copiii foarte mici la scoala. Li se cere sa studieze din carti lucruri ce le solicita mintea prea tanara... Aceasta cale nu este inteleapta. Un copil nervos n-ar trebui sa fie suprasolicitat in nici o directie. (FE. p. 416)

15:33 Programul copilului in timpul varstei fragede. - In timpul primilor sase sau sapte ani din viata unui copil, ar trebui acordata atentie deosebita instruirii sale fizice mai mult decat celei intelectuale. Dupa aceasta perioada, daca constitutia fizica este buna, educatia ambelor parti ar trebui sa primeasca atentie. Prima parte a copilariei se intinde pana la varsta de sase sau sapte ani. Pana la aceasta perioada, copiii ar trebui sa fie lasati, ca mieluseii, sa colinde prin jurul casei si prin curte in vioiciunea spiritului lor, zburdand si sarind, liberi de grija si necaz.

15:34 Parintii, in special mamele, ar trebui sa fie singurii invatatori ai acestor minti tinere. Ei n-ar trebui sa-i educe din carti. Copiii, de obicei, vor fi curiosi sa invete lucrurile naturii. Ei vor pune intrebari cu privire

15:35 la lucrurile pe care le vad si le aud, iar parintii ar trebui sa imbunatateasca ocaziile de a instrui si a raspunde cu rabdare acelor mici solicitari. Astfel ei pot castiga un avantaj asupra dusmanului si pot sa fortifice mintile copiilor semanand in inima lor samanta buna si nelasand ca raul sa prinda radacina. Invatatura iubitoare a mamei la o varsta frageda este ceea ce au nevoie copiii in formarea caracterului. (PHJ. septembrie, 1897)

15:36 Lectii in perioada de tranzitie. - Mama trebuie sa fie invatatorul, iar caminul scoala in care fiecare copil sa primeasca primele sale lectii care sa includa si obiceiuri de harnicie. Mame, lasati-i pe cei mici sa se joace in aer liber, sa asculte cantecul pasarilor si sa invete iubirea lui Dumnezeu asa cum este ea exprimata in lucrarile Sale frumoase. Invatati-i lectii simple din cartea naturii si din lucrurile inconjuratoare, iar pe masura ce mintea li se dezvolta, lectiile din carti pot fi adaugate si fixate bine in memorie. Ei sa invete, de asemenea, sa fie folositori din cei mai fragezi ani. Invatati-i sa gandeasca in felul urmator: fiind membri ai familiei, ei trebuie sa fie de ajutor implinind cu interes partea ce le revine din poverile gospodariei si sa gaseasca un exercitiu sanatos in indeplinirea datoriilor casnice. (FE. p. 416, 417)

15:37 Nu trebuie sa fie un proces dureros. - O astfel de educatie este de o nespusa valoare pentru un copil si nu trebuie sa fie un proces dureros. Ea poate fi data in asa fel incat copilul sa gaseasca placere in a fi de ajutor. Mamele pot sa-si amuze copiii in timp ce ii invata sa savarseasca mici fapte de iubire, mici datorii casnice. Aceasta este lucrarea mamei: sa-si invete cu rabdare copiii, invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, putin aici, putin acolo.

15:38 Si facand acest lucru, insasi mama va castiga o inestimabila instruire si disciplina. (L. 1902)

15:39 Principiile morale periclitate de tovarasii de scoala. - Nu-i dati pe micutii vostri la scoala prea de timpuriu. Mama trebuie sa fie atenta cum incredinteaza altor maini modelarea mintii copilasului. (CTBH. p. 67) Multe mame simt ca nu au timp ca sa-si educe copiii si, pentru a-i da la o parte din cale si pentru a scapa de galagia si tulburarea lor, ii trimit la scoala... Nu numai ca sanatatea fizica si mintala a copiilor a fost primejduita din cauza ca au fost dati la scoala prea devreme, dar ei au pierdut din punct de vedere moral. Au avut ocazia sa cunoasca copii cu maniere necultivate. Au fost aruncati in societatea celor grosolani si aspri, care mint, injura, fura si inseala si care isi gasesc placerea in a impartasi celor mai mici decat ei cunostintele lor despre viciu. Copiii mici, daca sunt lasati in voia lor, invata mai repede raul decat binele. Obiceiurile rele se potrivesc cel mai bine cu inima fireasca, iar lucrurile pe care ei le vad si le aud in pruncie si in copilarie sunt adanc imprimate in mintea lor. Semintele rele semanate in inimile lor tinere vor prinde radacina si vor deveni spini ascutiti ce vor rani inimile parintilor lor. (SA. p. 130, 132 )

15:40 Alegerea scolii

15:41 Noi suferim pierderi teribile. - Uneori ma pomenesc dorind ca Dumnezeu sa vorbeasca parintilor cu voce ta-re, asa cum a vorbit sotiei lui Manoah, spunandu-le ce sa faca in educarea copiilor lor. Noi suferim pierderi teribile in fiecare ramura a lucrarii prin neglijarea educatiei in camin. Aceasta ne-a convins de nevoia de scoli in care sa predomine o influenta religioasa. Daca poate fi facut ceva sa contracareze marele rau, in puterea lui Isus o vom face. (MS. 119, 1899)

15:42 Infruntand o problema importanta. - Parinti si tutori, plasati-i pe copii in scolile in care influentele sunt asemanatoare cu cele ale educatiei bine dirijate din camin; scoli in care profesorii ii vor duce mereu inainte punct cu punct si in care atmosfera spirituala este o mireasma de viata spre viata... Daca tinerii nostri, care au primit instruire si educatie inteleapta de la parinti evlaviosi, vor continua sau nu sa fie sfintiti prin adevar, dupa ce au plecat din familiile lor, depinde in mare masura de influenta ce-o gasesc intre aceia de la care asteapta sa primeasca invatatura crestina. (2 T. p. 226)

15:43 Care clasa de educatori? - In lume exista doua clase de educatori. Una din care Dumnezeu face canale de lumina, iar cealalta este clasa acelora pe care Satana ii foloseste ca agenti ai lui, care sunt intelepti in a face raul. O clasa contempleaza caracterul lui Dumnezeu si creste in cunoasterea lui Isus pe care Dumnezeu L-a trimis in lume. Aceia care fac parte din ceasta categorie devin in intregime predati

15:44 acelor lucruri care aduc iluminare cereasca, intelepciune de sus spre inaltarea sufletului. Orice capacitate a fiintei lor este supusa lui Dumnezeu, iar gandurile le sunt subordonate lui Hristos. Cealalta clasa este in alianta cu printul intunericului, care este tot timpul in alerta sa poata gasi o ocazie de a-i invata si pe altii cunostinta raului. (FE. p. 174)

15:45 Alegeti scoala in care Dumnezeu este temelia. - In planificarea educatiei copiilor lor in afara caminului, parintii trebuie sa realizeze ca acestia nu mai sunt in siguranta daca-i trimit la scolile publice si ar trebui sa se straduiasca sa-i trimita la scolile unde vor obtine o educatie bazata pe o temelie biblica. Asupra fiecarui parinte crestin apasa solemna obligatie de a da copiilor sai o educatie ce-i va conduce sa dobandeasca o cunoastere de Domnul si sa devina partasi de natura divina prin ascultare de calea si de voia Domnului. (CT. p. 205)

15:46 Luati in consideratie sfatul lui Dumnezeu pentru Israel. - In timp ce judecatile lui Dumnezeu cadeau asupra tarii Egiptului, Domnul a poruncit israelitilor nu numai sa-si tina copiii in casa, dar sa isi aduca si vitele de la pasune...

15:47 Asa cum israelitii si-au tinut copiii inlauntrul caselor lor cand judecatile lui Dumnezeu erau in tara Egiptului, tot astfel, in acest timp de pericol serios, noi trebuie sa ne tinem copiii separati si deosebiti de lume. Trebuie sa-i invatam ca poruncile lui Dumnezeu inseamna mult mai mult decat ne dam noi seama. Aceia care le pazesc nu vor imita practicile calcatorilor legii lui Dumnezeu.

15:48 Parintii trebuie sa priveasca cu respect Cuvantul lui Dumnezeu, ascultand de invataturile Sale. Parintilor de astazi, la fel ca

15:49 israelitilor, Dumnezeu le declara: "Aceste cuvinte... sa le ai in inima ta. Sa le intiparesti in mintea copiilor tai si sa vorbesti de ele cand vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula. Sa le legi ca un semn de aducere aminte la maini si sa-ti fie ca niste fruntarii intre ochi. Sa le scrii pe usiorii casei tale si pe portile tale."

15:50 Cu toate aceste invataturi clare, unii din poporul lui Dumnezeu le permit copiilor lor sa mearga la scoli publice, unde vin in contact cu cei decazuti din punct de vedere moral. In aceste scoli, copiii lor nu pot sa studieze Biblia sau sa invete principiile ei. Parinti crestini, trebuie sa luati masuri pentru copiii vostri ca ei sa fie educati in invatatura Bibliei. (MS. 100, 1902)

15:51 Adevarul Bibliei anihilat, copilul confuz. - Primesc copiii nostri de la profesorii din scolile publice idei in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu? Este pacatul prezentat ca o insulta impotriva lui Dumnezeu? Este predata elevilor ascultarea de toate poruncile lui Dumnezeu ca inceputul a toata intelepciunea? Noi ne trimitem copiii la scoala de sabat ca sa poata fi instruiti cu privire la adevar, iar apoi, cand merg la scoala, li se predau zilnic lectii ce contin neadevar pe care sa le invete. Aceste lucruri aduc confuzie in minte si n-ar trebui; caci, daca tanarul primeste idei ce pervertesc adevarul, cum va fi contracarata influenta acestei educatii?

15:52 Putem sa ne miram ca in astfel de circumstante unii din tinerii nostri nu apreciaza beneficiile religioase? Ne putem intreba de ce sunt purtati de ispite? Sa ne miram ca, neglijate cum au fost,

15:53 energiile lor sunt devotate distractiilor ce nu le fac bine, ca aspiratiile lor religioase sunt slabite si viata lor spirituala intunecata? Mintea va fi de acelasi caracter cu lucrurile cu care se hraneste, secerisul de aceeasi natura cu samanta ce a fost semanata. Nu arata aceste fapte destul de clar necesitatea de a proteja educatia tinerilor din cei mai fragezi ani? Nu va fi mai bine pentru tineri sa creasca cu o masura de necunoastere a ceea ce este in general acceptat ca fiind educatie, decat sa devina nepasatori fata de adevarul lui Dumnezeu? (6T. p. 193, 194)

15:54 Scoli in toate bisericile noastre. - Ar trebui sa existe scoli in toate comunitatile noastre, iar in aceste scoli, profesori misionari. Este esential ca profesorii sa fie instruiti sa-si indeplineasca bine partea in importanta lucrare de educare a copiilor pazitorilor sabatului, nu numai in stiinte, ci si in Scripturi. Aceste scoli, infiintate in diferite localitati si conduse de barbati sau de femei tematoare de Dumnezeu, dupa cum e cazul, ar trebui sa fie cladite pe aceleasi principii ca si scolile profetilor. (CT. p. 168)

15:55 Scoli la bisericile din orase. - Este de prima importanta sa fie organizate scoli in comunitati, la care sa poata fi trimisi copiii si totusi sa fie in grija mamelor lor si sa aiba ocazia sa practice lectii de a fi folositori, caci Dumnezeu a planuit ca acestea sa fie invatate in camin...

15:56 Mult mai mult poate fi facut pentru a-i salva si educa pe copiii acelora care in prezent nu pot iesi din orase. Aceasta este o chestiune vrednica de cele mai mari eforturi. Trebuie intemeiate scoli la comunitati pentru copiii din orase, iar in legatura cu aceste scoli trebuie luate masuri pentru predarea studiilor mai inalte, acolo unde aceasta se cere. (R and H. 17 decembrie, 1903)

15:57 Asigurati scoli pentru comunitatile mici. - Multe familii care, cu scopul de a-i educa pe copiii lor, se muta in locuri unde sunt organizate scoli mari de-ale noastre, ar face un serviciu mai bun pentru Maestru ramanand acolo unde se afla. Ei ar trebui sa incurajeze comunitatea in care sunt membri sa infiinteze o scoala unde copii lor sa poata primi o educatie crestina practica din toate punctele de vedere. Va fi mult mai bine pentru copiii lor, pentru ei insisi si pentru cauza lui Dumnezeu daca ar ramane in comunitatile mai mici, unde sunt necesari, in loc de a merge in bisericile mai mari unde, pentru ca nu este nevoie de ajutorul lor, sunt intr-o continua ispita de a cadea in inactivitate spirituala.

15:58 Oriunde exista cativa pazitori ai sabatului, parintii ar trebui sa se uneasca in a asigura un loc pentru o scoala in care sa fie instruiti copiii si tinerii lor. Ei ar trebui sa angajeze un invatator crestin care, ca un misionar consacrat, sa-i educe pe copii in asa fel incat sa-i conduca a deveni misionari. Sa fie angajati profesori care sa dea o educatie minutioasa in materiile obisnuite, Biblia fiind facuta temelia si viata tuturor studiilor. (6T. p. 198)

15:59 In localitati in care sunt putini credinciosi, sa se uneasca doua sau trei comunitati in ridicarea unei constructii umile pentru o scoala a comunitatii. (Id. p. 109)

15:60 Daca parintii si-ar da seama de importanta acestor mici centre de educatie, si ar colabora sa faca lucrarea dorita de Dumnezeu pentru acest timp, planurile vrajmasului ar fi zadarnicite. (MS. 33, 1908)

15:61 Scoli de comunitate in camin. - Atat cat este posibil, toti copiii nostri trebuie sa aiba privilegiul unei educatii crestine.

15:62 Ca sa asiguram aceasta, uneori trebuie sa infiintam scoli de comunitate in camin. Ar fi bine daca s-ar uni cateva familii, locuind in apropiere, sa angajeze un invatator umil si temator de Dumnezeu care sa le dea parintilor acel ajutor de care au nevoie in educarea copiilor lor. Va fi o mare binecuvantare pentru multe grupe izolate de pazitori ai Sabatului si un plan mult mai placut Domnului decat acela ce a fost urmat uneori, de a trimite copiii departe de casa la vreuna din scolile noastre mai mari.

15:63 Este nevoie ca grupele noastre mici de pazitori ai sabatului sa tina lumina in fata vecinilor lor, iar de copii este nevoie in casele lor unde pot fi de ajutor parintilor dupa ce se termina orele de studiu. Cel mai bun loc pentru copii este caminul crestin bine ordonat, unde ei pot primi de mici, de la parinti, acea disciplina care este dupa placul lui Dumnezeu. (CT. p. 158)

15:64 O problema pentru membrii izolati. - Unele familii de pazitori ai sabatului locuiesc singure sau foarte departe unele de altele. Acestea si-au trimis uneori copiii la scolile noastre cu internat, unde au primit ajutor in educatie si s-au intors acasa pentru a fi o binecuvantare in propriul camin. Dar unii nu pot sa-si trimita copiii departe de casa pentru a fi educati. In asemenea cazuri, parintii sa se straduiasca sa angajeze un profesor religios exemplar care va simti o placere sa lucreze pentru Maestru in orice calitate si va fi binevoitor a cultiva orice parte a viei Domnului. Tatii si mamele ar trebui sa coopereze cu profesorul, trudind cu sarguinta pentru convertirea copiilor lor. (6T. p. 198, 199)

15:65 Lucreaza ca pentru viata pentru a salva copii. - In unele tari, parintii sunt obligati de lege sa-si dea copiii la scoala.

15:66 Lucrati pentru a-i salva pe acesti copii de la inecarea in influentele corupatoare si poluante ale lumii, ca si cand ati lucra pentru viata voastra.

15:67 Noi suntem departe de a ne implini datoria in aceasta privinta. In multe locuri ar fi trebuit sa avem scoli functionand de ani de zile. Multe localitati ar fi avut astfel reprezentanti ai adevarului care ar fi dat reputatie lucrarii Domnului. In loc de a concentra asa de multe cladiri mari in cateva locuri, scoli ar trebui sa fie intemeiate in multe localitati.

15:68 Acum, aceste scoli sa inceapa sub o conducere inteleapta, astfel incat copiii si tinerii sa poata fi educati in propriile lor comunitati. Este o ofensa dureroasa pentru Dumnezeu faptul ca a existat asa o mare neglijenta in acest domeniu, cand Providenta ne-a aprovizionat atat de abundent cu avantaje cu care sa lucram. (Id. p. 199, 200)

15:69 O scoala infiintata sa nu fie abandonata. - Activitatea scolara, intr-un loc unde a fost infiintata o scoala de comunitate, n-ar trebui sa fie vreodata abandonata, in afara de cazul in care Dumnezeu porunceste in mod direct sa se faca astfel. Influente ostile pot parea sa unelteasca impotriva scolii, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, profesorul poate face o lucrare salvatoare mareata in a schimba ordinea lucrurilor. (CT. p. 157 )

15:70 A-i ridica pe copiii neascultatori si obraznici. - Uneori exista in scoala un element nedisciplinat care face lucrarea foarte grea. Copiii care nu au primit o educatie corecta produc multa tulburare si intristeaza inima profesorului prin perversitatea lor. Dar el sa nu se descurajeze. Proba si incercarea aduc experienta. Daca exista copii obraznici si neascultatori, atunci este mai mare nevoie de efort intens. Faptul

15:71 ca exista copii cu astfel de caractere este motivul pentru care ar trebui sa fie intemeiate scoli la comunitati. Copiii ai caror parinti au neglijat sa-i educe si sa-i disciplineze, trebuie sa fie salvati daca este posibil. (Id. p. 153)

15:72 A converti tineri lumesti. - Cu ani in urma ar fi trebuit sa fie ridicate scoli si in alte locuri pe langa ___, nu cladiri mari, ci cladiri potrivite pentru scoli de comunitate, in care copiii si tinerii sa poata primi o adevarata educatie. Manualele folosite ar trebui sa fie de asa natura incat sa aduca in atentie legea lui Dumnezeu. Biblia ar trebui sa fie facuta temelia educatiei. In aceasta lucrare, lumina, taria si puterea adevarului vor fi amplificate. Tinerii din lume a caror minte n-a fost corupta de senzualitate, vor veni in legatura cu aceste scoli si acolo vor fi convertiti... Sunt instruita ca acest fel de lucrare misionara va avea cea mai graitoare influenta in extinderea luminii si in cunoasterea adevarului. (MS. 150, 1899)

15:73 A mentine cele mai inalte standarde. - Caracterul lucrarii facute in scolile noastre de comunitate trebuie sa fie de cel mai inalt ordin. Domnul Isus Hristos, Restauratorul, este singurul remediu pentru o educatie gresita, iar lectiile predate din Cuvantul Sau trebuie tinute in permanenta inaintea tinerilor in forma cea mai atragatoare. Disciplina scolara ar trebui sa suplimenteze educatia din familie, iar simplitatea si evlavia sa fie mentinute atat acasa cat si la scoala. (CT. p. 174)

15:74 A pregati pentru clasa mai inalta de sus. - El le trimite parintilor strigatul de avertizare: Strangeti-va copiii in casele voastre. Strangeti-i departe de aceia care desconsidera poruncile lui Dumnezeu, care invata si practica raul. Iesiti din orasele mari

15:75 cat de repede posibil. Infiintati scoli ale bisericii. Dati-le copiilor vostri Cuvantul lui Dumnezeu ca temelie a intregii lor educatii. Acesta este plin de lectii frumoase si, daca elevii fac din el studiul lor in clasa primara de aici de jos, vor fi pregatiti pentru clasa superioara de sus. (6T. p. 195)

15:76 Dumnezeu a asigurat provizii. - Scolile noastre sunt mijloacele speciale ale lui Dumnezeu de a pregati copiii pentru lucrare misionara. Parintii trebuie sa-si inteleaga responsabilitatea si sa-si ajute copiii sa aprecieze marile privilegii si binecuvantari pe care Dumnezeu li le-a asigurat prin mijloacele educationale. (CT. p. 149)

15:77 Raspunderea bisericii

15:78 Biserica sa fie ca un strajer. - Domnul va folosi scoala comunitatii pentru a-i ajuta pe parinti in educarea si pregatirea copiilor lor pentru timpurile ce ne stau in fata. Atunci biserica sa se ocupe de activitatea scolara cu sarguinta si sa faca din aceasta ceea ce Domnul doreste ca ea sa fie. (CT. p. 167)

15:79 Dumnezeu a numit biserica sa fie ca un strajer, sa aiba o grija geloasa de tinerii si de copiii ei si, ca o santinela, sa vada apropierea dusmanului si sa dea avertizarea de primejdie. Dar biserica nu realizeaza situatia. Ea doarme in post. In acest timp de pericol grav tatii si mamele ar trebui sa se ridice si sa lucreze ca pentru propria lor viata, altfel multi dintre tineri vor fi pierduti pentru totdeauna. (Id. p. 165)

15:80 Legea lui Dumnezeu trebuie inaltata. - Biserica are de facut o lucrare speciala in educarea si formarea copiilor pentru ca, atunci cand acestia vor merge la scoala sau in orice alta tovarasie, sa nu poata fi influentati de cei cu obiceiuri stricate. Lumea este plina de pacat si desconsidera cerintele lui Dumnezeu...

15:81 Bisericile protestante au acceptat falsul sabat, copilul papalitatii si l-au inaltat deasupra zilei sfinte a lui Dumnezeu. Este lucrarea noastra aceea de a le arata clar copiilor ca prima zi a saptamanii nu este adevaratul sabat, iar pazirea ei, potrivit cu lumina ce o avem referitor la sabatul adevarat, este o contrazicere evidenta a legii lui Dumnezeu. (6T. p. 193)

15:82 Lucratori indemanateci trebuie instruiti pentru Hristos. - Ca biserica si ca indivizi, daca judecam limpede, trebuie sa facem mai multe eforturi generoase pentru

15:83 instruirea tinerilor nostri ca ei sa poata fi mai bine pregatiti pentru diferitele ramuri ale maretei lucrari incredintata mainilor noastre. Ar trebui sa facem planuri intelepte pentru ca mintile ingenioase ale acelora cu talent sa poata fi intarite, disciplinate si slefuite la cel mai inalt nivel, ca lucrarea lui Hristos sa nu fie impiedicata de lipsa lucratorilor indemanateci care sa-si faca lucrul cu sarguinta si credinciosie. (CT. p. 43)

15:84 Toti sa suporte cheltuiala. - Toti sa ia parte la cheltuiala. Biserica trebuie sa-i ajute pe aceia care s-ar cuveni sa primeasca beneficiile sale ca sa mearga la scoala. Ar trebui ajutate familiile sarace. Nu ne putem numi adevarati misionari daca-i neglijam pe cei de langa usa noastra care sunt la varsta cea mai critica si care au nevoie de ajutorul nostru pentru a le asigura cunostinta si experienta ce-i va face potriviti pentru slujirea lui Dumnezeu. Domnul ar vrea sa fie facute eforturi staruitoare in educarea copiilor nostri. (6T. p. 217)

15:85 Usurati povara financiara a educarii tinerilor destoinici. - Comunitatile din diferite localitati ar trebui sa simta ca o raspundere solemna apasa asupra lor de a instrui tineretul si de a educa talentul sa se angajeze in lucrare misionara. Cand ei vad in biserica pe aceia care promit a fi lucratori folositori, dar nu sunt in stare sa se sustina in scoala, ar trebui sa-si asume raspunderea de a-i trimite la una din scolile noastre. In comunitati exista aptitudini excelente ce trebuie puse la lucru. Exista persoane care ar face un serviciu bun in via Domnului, dar multi sunt prea saraci pentru a obtine, fara ajutor, educatia necesara. Biserica ar trebui sa simta un privilegiu de a lua parte la acoperirea cheltuielilor unora ca acestia.

15:86 Cei ce au adevarul in inima sunt intotdeauna deschisi, ajutand unde este nevoie. Ei incep, iar altii le imita exemplul. Daca sunt unii care ar trebui sa aiba beneficiul scolii dar nu pot plati intregul pret pentru scolarizare, biserica sa-si arate darnicia ajutandu-i. (CT. p. 69)

15:87 Un fond al scolii pentru educatie avansata. - Prin contributii generoase sa fie creat un fond pentru avansarea lucrarii educationale. Avem nevoie de barbati bine pregatiti, bine educati pentru a lucra in interesul bisericii. Ei ar trebui sa prezinte faptul ca nu ne putem incredinta tinerii seminariilor si colegiilor infiintate de alte denominatiuni, ci ca este datoria noastra sa le cream posibilitati de a frecventa scoli in care educatia lor religioasa sa nu fie neglijata. (Id. p. 44, 45)

15:88 Dati la proiectele misionare dar nu neglijati tineretul de acasa. - Sa dea membrii bisericii mijloace pentru inaintarea cauzei lui Hristos pentru altii si sa lase ca proprii copii sa continue lucrarea si slujirea lui Satana? (6T. p. 218)

15:89 In timp ce ar trebui sa depunem eforturi staruitoare pentru masele de oameni din jurul nostru si sa ducem lucrarea in campuri straine, nici o cantitate de munca in acest domeniu nu ne poate scuza sa neglijam educarea copiilor si tinerilor nostri. Ei trebuie sa fie formati a deveni lucratori pentru Dumnezeu. Atat parintii cat si profesorii trebuie sa intipareasca, prin invatatura si exemplu, principiile adevarului si cinstei in mintea si inima tinerilor in asa fel incat ei sa devina barbati si femei tari ca otelul pentru Dumnezeu si pentru cauza Lui. (CT. p. 165)

15:90 Rugati-va in credinta; Dumnezeu va deschide cai. - Unii pot intreba: "Cum pot fi infiintate aceste scoli?" Noi nu suntem un popor bogat dar daca ne rugam in credinta si lasam pe Domnul sa lucreze pentru noi, El ne va deschide cai sa intemeiem

15:91 scoli mici, in locuri retrase, pentru educarea tineretului nostru, nu numai din Scripturi si din manuale ci si in multe domenii ale lucrului manual. (Id. p. 204)

15:92 "Sa ne ridicam si sa construim". - Noi trebuie sa intemeiem lucrarea pe principii corecte aici la Crystal Springs {Sanatoriu, California}. Aici sunt copiii nostri. Vom ingadui sa fie contaminati de lume - de pacatul ei, de nepasarea ei fata de poruncile lui Dumnezeu? Ii intreb pe aceia care vor sa-si trimita copiii la scolile publice, unde sunt expusi la stricaciune: Cum va puteti asuma un asemenea risc?

15:93 Dorim sa ridicam o cladire pentru o scoala a comunitatii pentru copiii nostri. Din cauza multor cereri de ajutoare pare un lucru dificil sa asiguram bani suficienti sau sa trezim un interes destul de mare pentru a construi o scoala mica si convenabila. Am spus comitetului scolii ca le voi arenda ceva pamant pentru atata timp cat se ingrijesc sa-l foloseasca pentru scopurile scolii. Eu sper ca acel interes sa fie trezit intr-atat incat sa ne faca in stare sa ridicam o cladire in care copiii nostri sa poata fi invatati Cuvantul lui Dumnezeu, care este sangele si trupul Fiului lui Dumnezeu... Nu va veti arata interesati in construirea acestei scoli in care Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa fie predat? Un om, cand a fost intrebat cat de mult doreste sa ofere scolii prin munca, a spus ca daca ii dam trei dolari pe zi, masa si cazare, ne va ajuta. Dar noi nu vrem oferte de felul acesta. Ajutorul ne va veni. Speram sa avem o scoala in care sa fie predata Biblia, in care sa se inalte rugaciuni catre Dumnezeu si in care copiii sa poata fi instruiti in

15:94 principiile Bibliei. Speram ca oricine poate pune umarul cu noi, sa aiba o parte in inaltarea acestei cladiri. Speram sa pregatim o mica armata de lucratori pe dealul acesta*. (MS. 100, 1902 )

15:95 Ajutor cu munca si cu finante. - Stim ca toti sunt interesati in succesul acestei initiative. Cei care au timp liber, sa ofere cateva zile ajutand la construirea acestei scoli. Inca nu au fost incasati destui bani pentru a plati in intregime materialele necesare. Suntem bucurosi pentru ceea ce s-a dat, dar acum cerem fiecaruia sa sprijineasca cu interes aceasta lucrare astfel incat sa avem in curand un loc in care copiii nostri sa poata studia Biblia, care este temelia intregii educatii adevarate. Frica de Domnul, prima lectie ce ar trebui predata, este inceputul intelepciunii.

15:96 Nu exista nici un motiv pentru care lucrul sa fie taraganat. Fiecare sa dea ajutor, staruind cu interes sustinut pana ce cladirea este terminata. Fiecare sa faca ceva. Poate ca unii trebuie sa se trezeasca la ora patru dimineata ca sa ajute. De obicei eu imi incep lucrul inainte de ora patru. Imediat ce se lumineaza, unii pot incepe lucrul la cladire, cu una sau doua ore inainte de masa de dimineata. Altii probabil ca n-ar putea sa faca aceasta dar toti pot face ceva pentru a arata interesul lor in a oferi copiilor posibilitatea de a fi educati intr-o scoala unde ei pot fi disciplinati si formati pentru slujirea lui Dumnezeu. Binecuvantarea Lui va veni cu siguranta asupra fiecarui efort de acest fel...

15:97 Frati si surori, ce veti face ca sa ajutati la construirea unei scoli? Credem ca fiecare va vedea ca un privilegiu si o binecuvantare sa avem aceasta scoala. Sa fim prinsi de spiritul lucrarii, spunand Ne vom ridica si vom construi. Daca ne vom apuca uniti de lucru, vom avea in curand o scoala in care copiii nostri vor invata zi de zi calea Domnului. Pe masura ce facem tot ce putem mai bine, binecuvantarea lui Dumnezeu va veni asupra noastra. Nu ne vom ridica sa construim? (MS. 100, 1902)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: