English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 11


11:1 SECTIUNEA IX

11:2 Elemente fundamentale ale zidirii caracterului

11:3 Avantajul primilor ani

11:4 Prima parte a copilariei - perioada cea mai importanta. - Nu se poate spune vreodata ca se acorda prea multa importanta instruirii timpurii a copiilor. Lectiile ce le invata copilul in primii sapte ani de viata au mai mult de-a face cu formarea caracterului decat tot ce invata in anii urmatori. (MS. 2, 1903) Din pruncie caracterul copilului trebuie modelat si format in conformitate cu planul divin. In mintea lui receptiva trebuie imprimate numai calitati. (ST. 25 septembrie, 1901)

11:5 Lucrarea parintilor cu copilul trebuie sa inceapa in frageda lui pruncie, ca el sa poata primi impresia cea corecta asupra caracterului inainte ca lumea sa-si puna amprenta ei pe minte si pe inima. (R and H. 30 august, 1881)

11:6 Varsta cea mai susceptibila. - Primii ani din viata unui copil constituie perioada in care mintea este cea mai receptiva la impresii, fie bune, fie rele. In decursul acestor ani este facut un progres categoric, fie intr-o directie buna, fie intr-o directie rea. Pe de o parte poate fi castigata multa informatie fara valoare, iar pe de alta parte cunostinte solide si pretioase. Taria intelectului, cunoasterea substantiala sunt averi pe care aurul Ofirului nu le-ar putea cumpara. Pretul lor este mai presus de aur sau argint. (CT. p. 132)

11:7 Primele impresii sunt rareori uitate. - Nici un prunc, copil sau tanar n-ar trebui sa auda vreun cuvant nerabdator de la tata, mama sau alt membru al familiei, deoarece ei primesc impresii foarte de timpuriu in viata lor si, ce-i fac parintii sa fie astazi, aceea vor fi ei maine si poimaine si raspoimaine. Primele lectii imprimate asupra unui copil sunt rareori uitate...

11:8 Impresiile facute asupra inimii la inceputul vietii sunt vazute in anii de mai tarziu. Ele pot fi acoperite dar rareori sterse. (MS. 57, 1897)

11:9 Temelia este pusa in primii trei ani. - Mame, aveti grija sa-i disciplinati cum se cuvine pe copiii vostri in timpul primilor trei ani ai vietii lor. Nu le ingaduiti sa-si formeze propriile lor dorinte si pofte. Mama trebuie sa fie mintea copilului ei. Primii trei ani constituie timpul in care poti indoi ramurelele micute. Mamele trebuie sa inteleaga importanta legata de aceasta perioada. Atunci e timpul cand se pune temelia.

11:10 Daca aceste prime lectii au fost defectuoase, cum foarte adesea sunt, de dragul lui Hristos, de dragul viitorului copiilor vostri si al binelui lor vesnic, cautati sa reparati raul ce l-ati facut. Daca ati asteptat pana ce copiii vostri au implinit trei ani ca sa incepeti sa-i invatati stapanirea de sine si ascultarea, straduiti-va s-o faceti acum, chiar daca va fi mult mai greu. (MS. 64, 1899)

11:11 Nu-i asa de dificil cum se presupune de obicei. - Multa ingrijorare parinteasca si necaz ar fi scutite daca, inca din leagan, copiii ar fi invatati ca vointa lor nu trebuie facuta lege, iar capriciile lor nu trebuie ingaduite mereu. Nu este atat de greu cum se crede in general sa inveti copilul mic sa-si inabuse izbucnirile temperamentului si crizele patimii. (PHJ. aprilie, 1890)

11:12 Nu amanati aceasta lucrare. - Multi isi neglijeaza datoria in timpul primilor ani din viata copiilor lor, gandind ca, dupa ce vor mai creste, vor fi atenti sa tina in frau raul si sa-i educe in mod corect. Dar de fapt timpul cand ar trebui sa faca acest lucru este tocmai atunci cand copiii sunt doar prunci in bratele lor. Nu este corect ca parintii sa-si alinte copiii si sa le satisfaca toate dorintele, dar nici nu este corect

11:13 ca sa abuzeze de ei. O cale de actiune ferma, hotarata si cinstita va da cele mai bune rezultate. (4T. p. 313)

11:14 Cand am atras atentia parintilor la obiceiurile rele ce le incurajau in copiii lor foarte tineri, unii parinti pareau cu totul indiferenti. Altii spuneau zambind: "Dragutii de ei! Nu pot suporta sa ma opun lor in vreun fel. Se vor schimba in mai bine cand vor fi mai mari. Atunci vor fi rusinati de aceste izbucniri inflacarate. Nu-i bine sa fii prea minutios si strict cu cei micuti. Ei vor depasi faza acestor obiceiuri de a spune minciuni si de a insela, de a fi lenesi si egoisti." O metoda cu adevarat foarte usoara de a scapa de problema, dar aceasta nu este in conformitate cu vointa lui Dumnezeu. (MS. 43, 1900)

11:15 Contracarati efortul lui Satana de a-i cere pe copilasi pentru el. - Parinti, in general voi dati gres in a va incepe lucrarea la timp. Il lasati pe Satana sa ocupe mai inainte solul inimii, semanand primele seminte. (R and H. 14 aprilie, 1885)

11:16 Aveti o lucrare de facut pentru ca Satana sa nu castige control asupra copiilor vostri si sa nu vi-i ia din brate. Mame, voi ar trebui sa aveti grija ca puterile intunericului sa nu-i stapaneasca pe micutii vostri si sa va concentrati vointa ca dusmanul sa nu-si inalte steagul intunericului in caminul vostru. (ST. 22 iulie, 1889)

11:17 Pregatind, de asemenea, pentru viata practica. - Sunt putini cei care isi fac timp sa ia in consideratie cu atentie ce cantitate de cunostinte, atat despre lucrurile trecatoare cat si despre cele vesnice, poate fi acumulata de copil in primii sai doisprezece sau cincisprezece ani. In acesti primi ani de viata, copiii nu trebuie sa obtina numai cunostinte din carti, ci sa invete virtuti esentiale in viata practica; acestea din urma n-ar trebui neglijate in favoarea celor dintai. (MS. 43, 1900)

11:18 Mostenirea lui Napoleon. - Caracterul lui Napoleon Bonaparte a fost influentat in foarte mare masura de educatia din copilarie. Instructori neintelepti i-au inspirat dragostea de cucerire simuland armate si punandu-l in fruntea lor drept comandant. Aici a fost pusa temelia pentru cariera lui de lupta si varsare de sange. Daca aceeasi grija si efort ar fi fost directionate in a face din el un om bun, imbiband inima lui tanara cu spiritul Evangheliei, cat de diferita ar fi fost istoria lui! (ST. 11 octombrie, 1910)

11:19 Hume si Voltaire. - Este trist ca Hume, scepticul, la inceputul vietii sale a crezut in Cuvantul lui Dumnezeu cu scrupulozitate. Fiind in legatura cu o societate de dezbateri, a fost numit sa prezinte argumente in favoarea necredintei. El a studiat cu seriozitate si sarguinta, iar mintea lui ascutita si activa a fost imbibata cu denaturarile scepticismului. Curand el a ajuns sa creada invatatura lui amagitoare si intreaga lui viata a purtat, dupa aceea, pecetea necredintei.

11:20 La varsta de cinci ani, Voltaire a incredintat memoriei o poezie pagana, iar influenta ei vatamatoare n-a fost stearsa niciodata din mintea lui. El a devenit unul din agentii cei mai plini de succes ai lui Satana in a conduce pe oameni departe de Dumnezeu. Mii se vor ridica la judecata si-l vor acuza pe necredinciosul Voltaire pentru pieirea sufletelor lor.

11:21 Prin gandurile si simtamintele nutrite in primii ani, fiecare tanar isi hotaraste istoria propriei vieti. Obiceiurile de corectitudine, barbatie si puritate formate in tanar vor deveni o parte a caracterului si, de obicei, vor marca drumul persoanei prin viata. Tinerii pot deveni viciosi sau virtuosi, dupa cum aleg. Ei pot fi renumiti pentru fapte cinstite si nobile, dar la fel de bine pot fi renumiti pentru crime mari si rautate. (ST. 11 octombrie, 1910)

11:22 Rasplata Anei. - Fiecarei mame ii sunt incredintate ocazii de o valoare inestimabila, interese infinit de pretioase. In timpul primilor trei ani din viata lui Samuel, profetul, mama lui l-a invatat cu atentie sa deosebeasca intre bine si rau. Prin fiecare obiect familiar din jurul lui, ea cauta sa-i in-drepte gandurile spre Creatorul. In indeplinirea juramantului ei de a-si preda Domnului fiul, cu mare lepadare de sine ea l-a plasat sub ingrijirea lui Eli, marele preot, ca sa fie instruit pentru slujire in casa lui Dumnezeu... Educatia lui timpurie l-a condus sa aleaga a-si mentine integritatea crestina. Ce rasplata pentru Ana! Ce indemn la credinciosie in exemplul ei! (R and H. 8 septembrie, 1904)

11:23 Cum a fost pazita mintea lui Iosif. - In tineretea lui Iosif, Iacov i-a predat lectii dand expresie credintei sale neclintite in Dumnezeu si relatandu-i mereu dovezile pretioase ale bunatatii Lui iubitoare si ale grijii Sale neintrerupte. Acestea au fost exact lectiile de care a avut nevoie in exil sau printre oameni idolatri. In timpul de proba, a pus in practica aceste lectii. Cand se afla in cea mai severa incercare, a privit la Tatal lui ceresc in care a invatat sa se increada. Daca invataturile si exemplul tatalui lui Iosif ar fi fost de un caracter opus, pana inspiratiei n-ar fi trasat niciodata pe paginile sfinte istoria integritatii si virtutii ce straluceste din caracterul lui Iosif. Impresiile timpurii facute asupra mintii sale, i-au pazit inima in timpul ispitei cumplite si l-a facut sa exclame: "Cum as putea sa fac un rau atat de mare si sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu?" (Good Health, ianuarie, 1880)

11:24 Roada unei instruiri intelepte. - E trist faptul ca orice slabiciune si nehotarare din partea mamei este repede observata de copii; in aceste momente ispititorul lucreaza asupra mintii lor, facandu-i sa persiste in inclinatiile lor. Daca parintii si-ar cultiva calitatile pe care trebuie sa le foloseasca in instruirea adecvata a copiilor lor, daca ar aseza in mod deschis inaintea acestora regulile ce trebuie sa le urmeze si sa nu tolereze a fi incalcate, Domnul ar coopera cu ei si i-ar binecuvanta si pe parinti si pe copii. (MS. 133, 1898)

11:25 La o varsta foarte timpurie, copiii devin sensibili la influente demoralizatoare, dar parintii care pretind a fi crestini nu par sa discearna raul modului lor de conducere. O, daca ar putea ei sa realizeze ca directia data unui copil in primii lui ani ofera caracterului o tendinta si formeaza destinul fie pentru viata vesnica, fie pentru moarte vesnica! Copiii sunt sensibili la impresii morale si spirituale, iar cei educati intelept in copilarie pot gresi uneori, dar nu vor merge departe pe un drum gresit. (ST. 16 aprilie, 1896)

11:26 Puterea obiceiului

11:27 Cum sunt intemeiate obiceiurile. - Numai o fapta, buna sau rea, nu formeaza caracterul; gandurile si simtamintele ingaduite insa, pregatesc calea pentru fapte de acelasi fel. (YI. 15 decembrie, 1886)

11:28 Prin repetarea unei fapte sunt statornicite obiceiurile si este consolidat caracterul. (ST. 6 august, 1912)

11:29 Timpul de a forma obiceiuri bune. - Caracterul este format intr-o mare masura, in primii ani. Obiceiurile intemeiate atunci au mai mare influenta decat orice dotare naturala in a face oameni, fie uriasi, fie pitici din punct de vedere intelectual, deoarece cel mai bun talent, prin obiceiuri rele, poate fi deformat si slabit. Cu cat mai devreme cineva contracteaza obiceiuri daunatoare, cu atat mai puternic va fi tinut in sclavia lor si cu atat mai sigur ele ii vor cobori standardul spiritualitatii. Pe de alta parte, daca obiceiuri corecte si pure sunt formate in tinerete, vor marca de obicei calea posesorului prin viata. In cele mai multe cazuri s-a descoperit ca aceia care in viata de mai tarziu venereaza pe Dumnezeu si onoreaza dreptatea, au invatat aceasta lectie inainte de a fi timpul ca lumea sa-si imprime chipul ei de pacat asupra sufletului. Adultii sunt in general tot atat de insensibili la impresii noi cat este stanca cea tare, tinerii insa, sunt sensibili. (CTBH. p. 45)

11:30 Obiceiurile pot fi modificate, dar rareori schimbate. - Ceea ce aude si vede un copil traseaza asupra mintii delicate linii adanci, pe care nici o imprejurare din viata de mai tarziu nu le poate sterge complet. Acum ia forma intelectul, iar sentimentele primesc orientare si tarie. Fapte repetate intr-o directie anumita devin obiceiuri. Acestea pot fi

11:31 modificate prin instruire severa mai tarziu, in decursul vietii, dar rareori sunt schimbate. (Good Health, ianuarie, 1880)

11:32 Odata formate, obiceiurile devin din ce in ce mai ferm imprimate asupra caracterului. Inteligenta primeste forma in mod continuu de la ocazii si avantaje folosite rau sau bine. Zi de zi formam caractere ce-i vor plasa pe elevi ca soldati bine disciplinati sub steagul Printului Emanuel sau ca rebeli sub steagul printului intunericului. In care din ele vor fi? (MS. 69, 1897)

11:33 Este necesar efort staruitor. - Ceea ce ne aventuram sa facem o data suntem in stare sa facem mai usor a doua oara. Obiceiurile de seriozitate, de stapanire de sine, de economie, de harnicie de conversatie sanatoasa si sensibila, de rabdare si de politete adevarata nu sunt acumulate fara supraveghere atenta si minutioasa asupra propriei persoane. Este mult mai usor sa devii corupt si vicios decat sa biruiesti defectele tinand eul in stapanire si nutrind adevaratele calitati. Se cere efort staruitor daca vrem sa fie desavarsite vreodata calitatile crestine in viata noastra. (4 T. p. 452)

11:34 Copiii corupti primejduiesc pe altii. - Parintii tematori de Dumnezeu vor chibzui si vor planui cu privire la felul in care sa-si educe copiii in obiceiuri corecte. Mai degraba vor alege ei tovarasii copiilor lor decat sa-i lase sa si-i aleaga singuri. (R and H. 24 iunie, 1890) Daca, in prima parte a copilariei lor, nu sunt educati cu staruinta si rabdare in mod corect, copiii isi vor forma obiceiuri rele. Aceste obiceiuri se vor dezvolta mai tarziu in viata lor si-i vor corupe pe altii. Aceia a caror minte a primit un impuls slab, care au fost saraciti prin influente gresite in camin si prin practici inselatoare, duc cu ei prin viata obiceiuri rele. Daca ei se decid pentru

11:35 o profesiune de credinta, aceste obiceiuri vor fi descoperite in viata lor religioasa. (R and H. 30 martie, 1897)

11:36 Regele Saul, un exemplu trist. - Istoria primului imparat al lui Israel prezinta un trist exemplu al puterii obiceiurilor rele timpurii. In tineretea lui Saul nu s-a temut si nu l-a iubit pe Dumnezeu; acel spirit impetuos, needucat din timp sa se supuna, era intotdeauna gata sa se revolte impotriva autoritatii divine. Cei care in tineretea lor nutresc un respect sfant pentru voia lui Dumnezeu si care isi indeplinesc cu credinciosie datoriile in lucrul lor vor fi pregatiti pentru o slujire mai inalta pentru viata de mai tarziu. Dar oamenii nu pot perverti ani de zile puterile date lor de Dumnezeu pentru ca apoi, cand vor sa le schimbe, sa gaseasca aceste puteri proaspete si libere pentru o directie cu totul opusa. (PP. p. 622)

11:37 Se poate ca un copil sa primeasca invatatura religioasa sanatoasa dar, daca parintii, invatatorii sau tutorii permit caracterului sau sa fie directionat de un obicei rau, acel obicei, nebiruit, va deveni o putere dominanta si copilul este pierdut. (5T. p. 53)

11:38 Actiunile mici sunt importante. - Fiecare orientare a actiunii are o importanta si un caracter dublu: virtuos sau vicios, bun sau rau, potrivit cu motivul ce determina actiunea. O fapta rea, prin repetare frecventa, lasa o urma permanenta asupra mintii faptuitorului si, de asemenea, asupra mintii celor care sunt in legatura cu el, in orice fel de relatie spirituala sau fizica. Parintii sau invatatorii care nu dau importanta micilor incorectitudini, stabilesc acele obiceiuri in tineri. (R and H. 17 mai, 1898)

11:39 Parintii trebuie sa se ocupe cu credinciosie de sufletele incredintate lor. Sa nu-si incurajeze copiii la mandrie, extravaganta sau dragoste de etalare. Ei n-ar trebui sa-i invete sau sa le permita sa invete mici pozne

11:40 ce par a fi istetime la varsta lor, dar pe care va trebui sa le uite sau va fi necesar sa fie corectati cand sunt mai mari. (1T. p. 396)

11:41 Greselile si poznele mici pot parea amuzante si poate ca sunt permise si incurajate cand copilul este mic, dar, pe masura ce creste, ele devin dezgustatoare si ofensatoare. (L. 1, 1877)

11:42 Obiceiurile rele sunt formate mai usor decat cele bune. -Toata invatatura ce poate fi insusita nu va distruge niciodata rezultatele rele ale unei educatii slabe in copilarie. O neglijenta des repetata devine obicei. O fapta rea pregateste calea pentru alta. Obiceiurile rele sunt mai usor formate decat cele bune si sunt parasite mai greu. (R and H. 5 decembrie, 1899)

11:43 Copiii mici, lasati in voia lor, invata raul mult mai repede decat binele. Obiceiurile rele se potrivesc cel mai bine cu inima naturala a omului, iar lucrurile vazute si auzite in pruncie si copilarie sunt adanc imprimate in minte. (PHJ. septembrie, 1897)

11:44 Obiceiurile timpurii decid viitoarea biruinta sau infrangere. - Fiecare vom fi, pentru acum si pentru vesnicie, ceea ce obiceiurile noastre ne fac sa fim. Vietile acelora care isi formeaza obiceiuri corecte si sunt credinciosi in indeplinirea fiecarei obligatii vor fi ca lumini stralucitoare, revarsand raze luminoase asupra cararii altora; dar daca obiceiuri de necredinciosie sunt permise, daca obiceiuri de slabiciune, indolenta si neglijenta sunt ingaduite a se intari, un nor mai intunecat decat miezul noptii se va lasa asupra posesorului in viata aceasta si-l vor exclude pentru totdeauna de la viata viitoare. (4T. p. 452)

11:45 In copilarie si tinerete caracterul este cel mai sensibil. Este momentul prielnic pentru a dobandi puterea stapanirii de sine. De la vatra focului si de la masa familiei sunt exercitate influente ale caror rezultate dureaza cat vesnicia.

11:46 Mai mult decat orice inzestrare naturala, obiceiurile intemeiate in primii ani hotarasc daca un om va fi biruitor sau infrant in lupta vietii. (DA. p. 101)

11:47 Studiati varsta, firea si temperamentul

11:48 Nu-i grabiti pe copii sa iasa din copilarie. - Parintii n-ar trebui sa-i grabeasca niciodata pe copiii lor sa iasa din copilarie. Lasati ca lectiile date sa fie de un astfel de caracter ce le va inspira inimile cu obiective inalte; dar lasati-i sa fie copii si sa creasca cu acea simpla incredere, candoare si sinceritate ce-i va pregati sa intre in imparatia cerurilor. (Good Health, martie, 1880)

11:49 Exista o frumusete corespunzatoare fiecarei perioade. - Parintii si invatatorii trebuie sa urmareasca sa cultive anumite tendinte in tineri, astfel incat in orice etapa a vietii ei sa poata reprezenta frumusetea potrivita acelei perioade, desfasurand-o in mod natural, asa cum fac florile din gradina. (Ed. p. 107)

11:50 Una din cele mai frumoase si mai importante parabole ale Domnului Hristos este aceea a semanatorului si a semintei... Adevarurile ce le invata aceasta parabola erau facute o realitate vie in propria Lui viata. In natura Sa fizica precum si in cea spirituala, El a urmat ordinea divina a cresterii, ilustrata prin planta, asa cum doreste sa faca toti. Desi era Maiestatea cerului, Imparatul slavei, El a devenit un prunc in Betleem, iar pentru o vreme a fost un copilas neajutorat in bratele mamei Sale.

11:51 In copilarie, Isus a facut lucrarile unui copil ascultator. El a vorbit si a actionat cu intelepciunea unui copil si nu a unui barbat, cinstindu-si parintii, implinind dorintele lor, ajutandu-i potrivit cu capacitatea unui copil. Dar la fiecare etapa a dezvoltarii Sale, era desavarsit,

11:52 cu gratia simpla si naturala a unei vieti fara pacat. Cartea Sfanta spune despre copilaria Lui: "Iar Pruncul crestea si se intarea; era plin de intelepciune si harul lui Dumnezeu era peste El." Iar despre tine-retea Lui este consemnat: "Si Isus crestea in intelepciune, in statura si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor." Luca 2, 40; 52. (CT. p. 140, 141)

11:53 Diversitatea firilor in membrii familiei. - In mod frecvent exista deosebiri evidente intre firile si caracterele din aceeasi familie, deoarece este intentia lui Dumnezeu ca persoane de diferite temperamente sa se asocieze. In acest caz, fiecare membru al familiei ar trebui sa priveasca cu sfintenie sentimentele altora si sa respecte dreptul lor. Prin aceste mijloace vor fi cultivate stima si ingaduinta mutuala, prejudecata va fi estompata, iar punctele aspre ale caracterului, netezite. Armonia poate fi asigurata, iar imbinarea temperamentelor variate poate fi un beneficiu pentru fiecare. (ST. 9 septembrie, 1886)

11:54 Studiati mintea si caracterul fiecaruia in parte. - Fiecare copil adus pe lume, mareste raspunderea parintilor... Firile, tendintele si trasaturile lor de caracter trebuie studiate. Puterile de discernamant ale parintilor ar trebui sa fie educate cu foarte mare atentie ca ei sa poata fi facuti in stare sa reprime tendintele rele si sa incurajeze impresii bune si principii corecte.

11:55 Violenta sau asprimea nu sunt necesare in aceasta lucrare. Sa fie cultivata stapanirea de sine si impresia ei lasata asupra mintii si inimii copilului. (MS. 12, 1898)

11:56 Este o lucrare foarte frumoasa aceea de a te ocupa de mintile omenesti. Nu toti copiii pot fi tratati in acelasi fel, caci restrictia ce trebuie pusa asupra unuia, ar zdrobi viata altuia. (MS. 32, 1899)

11:57 Stimulati trasaturile mai slabe, reprimati pe cele gresite. - Exista putine minti bine echilibrate pentru ca parintii sunt in mod pacatos neglijenti fata de datoria lor de a stimula trasaturile mai slabe si a reprima pe cele gresite. Ei nu-si amintesc de faptul ca se afla sub cea mai solemna obligatie de a supraveghea tendintele fiecarui copil, ca este datoria lor de a-i forma pe copii cu obiceiuri bune si moduri corecte de gandire. (ST. 31 ianuarie, 1884)

11:58 Invata firea fiecarui copil. - Copiii trebuie sa aiba ingrijire constanta, dar nu trebuie sa-i lasi sa vada ca-i pazesti tot timpul. Invata firea fiecaruia asa cum este descoperita in relatiile lor unul cu altul si apoi cauta sa corectezi greselile lor, incurajand trasaturile opuse. Copiii trebuie sa fie invatati ca, atat dezvoltarea puterilor intelectuale cat si a celor fizice se afla in ei insisi; este rezultatul efortului. Ei sa invete de timpuriu ca fericirea nu este gasita in satisfactii egoiste; ea vine ca urmare a implinirii datoriei. In acelasi timp, mama ar trebui sa caute sa-i faca fericiti pe copiii ei. (ST. 9 februarie, 1882)

11:59 Nevoile intelectuale sunt la fel de importante ca si cele fizice. - Unii parinti implinesc cu atentie nevoile vremelnice ale copiilor lor; ii ingrijesc cu bunatate si credinciosie in boala si isi considera datoria indeplinita. Ei gresesc aici. Lucrarea lor abia a inceput. Ar trebui sa se aiba grija de nevoile mintii. Se cere indemanare pentru a aplica remediul potrivit sa vindece o minte ranita.

11:60 Copiii au incercari exact la fel de grele, exact la fel de dureroase in natura lor ca cele ale persoanelor mai mari. Chiar parintii nu se simt la fel tot timpul. Mintea le este adesea incurcata. Ei lucreaza cu opinii si simtaminte gresite. Satana ii loveste, iar ei cedeaza ispitelor lui. Vorbesc pe un ton rastit si intr-un mod ce starneste manie in copiii lor, iar uneori sunt exigenti si

11:61 nervosi. Bietii copii se impartasesc de acelasi spirit, iar parintii nu sunt pregatiti sa-i ajute deoarece ei au fost cauza tulburarii. Uneori totul pare sa mearga rau, este numai nervozitate de jur imprejur si toti au o zi nefericita si grea. Parintii dau vina pe bietii lor copii si ii cred foarte neascultatori si obraznici, cei mai rai copii din lume, in timp ce cauza tulburarii se afla in ei insisi. (1T. p. 384)

11:62 Incurajati bunavointa. - Mintea dezechilibrata, temperamentul iute, nervozitatea, invidia sau gelozia sunt marturia neglijentei parintilor. Aceste trasaturi rele de caracter aduc multa nefericire posesorului. Cat de multi nu reusesc sa primeasca de la colegi si prieteni iubirea pe care acestia ar putea-o avea pentru ei daca ar fi mai amabili! Cat de multi creeaza necazuri oriunde merg si in orice sunt angajati! (FE. p. 67)

11:63 Temperamentele diferite necesita disciplina diferita. - Copiii au temperamente diferite, iar parintii nu pot da intotdeauna acelasi fel de disciplina fiecaruia. Exista diferite calitati ale mintii si ar trebui studiate cu rugaciune ca sa poata fi modelate astfel incat sa indeplineasca obiectivul destinat de Dumnezeu. (Good Health, iulie, 1880)

11:64 Mame,... luati-va timp sa va cunoasteti copiii. Studiati-le natura si temperamentul ca sa stiti in ce fel sa lucrati cu ei. Unii au nevoie de mai multa atentie decat altii. (R and H. 9 iulie, 1901)

11:65 Lucrand cu copii nepromitatori. - Sunt unii copii care au nevoie de mai multa disciplina rabdatoare si instruire binevoitoare decat altii. Ei au primit ca mostenire trasaturi de caracter defectuoase si din cauza aceasta au nevoie de mai multa mila si iubire. Prin

11:66 munca staruitoare, acesti copii neascultatori pot fi pregatiti pentru un loc in lucrarea Maestrului. Ei s-ar putea sa aiba puteri nedezvoltate care, odata trezite, ii vor face in stare s-o ia cu mult inaintea acelora de la care se astepta mai mult. Daca aveti copii cu temperamente ciudate, nu lasati ca, din cauza aceasta, raul descurajarii sa apese asupra vietii lor... Ajutati-i, manifestand rabdare si compasiune. Intariti-i sa biruiasca defectele caracterului lor, spunandu-le cuvinte iubitoare si manifestand bunatate. (CT. p. 115, 116)

11:67 Poti instrui mai mult decat crezi. - Imediat ce mama ajunge sa-L iubeasca pe Isus, va dori sa-si educe copiii pentru El. Poti educa firea copiilor din primii lor ani, cu mult mai mult decat crezi. Acel Nume scump al lui Isus ar trebui sa fie un cuvant familiar. (MS. 17, 1893)

11:68 Vointa, un factor in succes

11:69 Fiecare copil trebuie sa inteleaga puterea vointei. - Vointa este puterea conducatoare in natura omului, aducand toate celelalte facultati sub stapanirea ei. Vointa nu este gustul sau inclinatia, ci puterea hotaratoare ce lucreaza in copiii oamenilor ascultarea sau neascultarea de Dumnezeu. (5T. p. 513)

11:70 Fiecare copil trebuie sa inteleaga adevarata forta a vointei. El ar trebui condus sa vada ce mare este responsabilitatea implicata in acest dar. Vointa este... puterea de decizie sau de alegere. (Ed. p. 289)

11:71 Succesul vine atunci cand vointa este supusa lui Dumnezeu. - Fiecare fiinta umana inzestrata cu ratiune are putere sa aleaga binele. In fiecare experienta a vietii, Cuvantul lui Dumnezeu adresat noua este: "Alegeti astazi cui vreti sa slujiti." Iosua 24, 15. Fiecare isi poate aseza vointa de partea vointei lui Dumnezeu, poate alege sa-L asculte, iar prin aceasta, unindu-se cu fortele divine, poate sta acolo unde nimic nu-l poate forta sa faca rau. In fiecare tanar si in fiecare copil exista puterea de a forma, cu ajutorul lui Dumnezeu, un caracter integru, si de a trai o viata utila.

11:72 Parintele sau invatatorul care da astfel de invataturi incat il educa pe copil sa fie stapan pe sine, va fi cel mai folositor si intotdeauna plin de succes. Pentru observatorul superficial, lucrarea lui poate parea a nu fi cea mai avantajoasa, poate sa nu fie apreciata asa de mult ca a unuia care tine mintea si vointa copilului sub autoritate absoluta, dar anii ce vor veni vor arata rezultatul metodei mai bune de educatie. (Ibid)

11:73 Nu slabiti, ci orientati vointa copilului. - Pastrati toata taria vointei, deoarece fiinta umana are nevoie de ea in intregime, dar dati-i orientarea potrivita. Tratati-o cu intelepciune si blandete ca pe o comoara sacra. N-o sfaramati in bucati, ci, prin invatatura si exemplu corect, modelati-o si finisati-o cu intelepciune pana ce copilul ajunge la varsta responsabilitatii. (CT. p. 116)

11:74 Copiii trebuie invatati de timpuriu sa-si supuna vointa si inclinatia lor vointei si autoritatii parintilor. Cand parintii le predau copiilor lor aceste lectii, ei ii educa sa se supuna lui Dumnezeu, ascultand de cerintele Sale, si ii pregatesc sa fie membri ai familiei lui Hristos. (MS. 119, 1899)

11:75 A fi indrumat, nu zdrobit. - Studiul parintilor si invatatorilor ar trebui sa fie cautarea modului de a orienta dezvoltarea copilului, fara a o stanjeni prin control exagerat. Prea multa conducere este la fel de rea ca si prea putina. Efortul de a "frange vointa" unui copil este o greseala teribila. Mintile sunt constituite in mod diferit; in timp ce forta poate asigura supunere exterioara, in multe cazuri rezultatul este o razvratire si mai hotarata a inimii copilului. Chiar daca parintele sau invatatorul ar avea succes in castigarea controlului pe care-l urmareste, rezultatul poate fi daunator pentru copil...

11:76 Deoarece supunerea este mult mai dificila pentru unii elevi decat pentru altii, invatatorul trebuie sa faca ascultarea de cerintele lui cat mai usoara cu putinta. Vointa sa fie indrumata si modelata, nu ignorata sau strivita. (Ed. 288, 289)

11:77 Indruma; nu mana niciodata. - Permiteti-le copiilor de sub ingrijirea voastra sa aiba o individualitate, asa cum aveti si voi. Incercati intotdeauna sa-i ghidati, dar niciodata sa nu-i fortati. (5T. p. 653)

11:78 Exersarea vointei dezvolta si intareste mintea. - Un copil poate fi instruit in asa fel incat sa nu aiba... propria lui vointa.

11:79 Pana si individualitatea lui poate fi contopita in cel care ii supravegheaza educatia; vointa lui este, din toate punctele de vedere, sub conducerea vointei invatatorului. Copiii educati astfel vor fi totdeauna deficitari in energie morala si in responsabilitate individuala. Ei nu au fost invatati sa actioneze dupa judecata si principiu; vointa lor a fost stapanita de altul, iar mintea nu le-a fost provocata ca sa se poata dezvolta si intari prin exercitiu. Ei nu au fost orientati si disciplinati cu respect fata de constitutiile lor specifice si fata de capacitatile mintii, ca sa-si foloseasca puterile cele mai mari atunci cand este nevoie. (CT. p. 47)

11:80 Cand exista o ciocnire a vointelor. - Cand copilul are o vointa incapatanata, mama, daca-si intelege raspunderea, va realiza ca aceasta vointa indaratnica este o parte a mostenirii pe care ea i-a dat-o. Ea nu va privi la vointa lui ca la ceva ce trebuie frant. Sunt ocazii cand hotararea mamei intalneste hotararea copilului si cand vointa ferma, matura a mamei intalneste vointa fara judecata a copilului; intr-un asemenea caz, ori mama conduce din cauza avantajului varstei si experientei, ori vointa ei este condusa de vointa tanara si nedisciplinata a copilului. Este nevoie de multa intelepciune, caci, prin conducere neinteleapta, prin constrangere aspra, copilul poate fi distrus atat pentru viata aceasta, cat si pentru viata viitoare. Totul poate fi pierdut printr-o lipsa de intelepciune.

11:81 Ar fi de dorit ca o astfel de criza sa apara cat mai rar, caci atat mama cat si copilul vor avea o lupta grea. Se cere mare atentie pentru a evita o astfel de problema. Odata ce s-a intrat, insa, intr-o asemenea situatie, copilul trebuie condus sa se supuna intelepciunii superioare a parintelui. Mama sa-si tina cuvintele sub stapanire perfecta. Sa nu

11:82 fie porunci spuse cu voce tare. Nu trebuie facut nimic ce ar dezvolta un spirit sfidator in copil. Mama sa studieze cum poate lucra cu el in asa fel incat sa fie atras la Isus. Ea trebuie sa se roage in credinta ca Satana sa nu fie biruitor asupra vointei copilului. Ingeri ceresti urmaresc scena.

11:83 Mama trebuie sa realizeze ca Dumnezeu este ajutorul ei, ca dragostea este succesul si puterea ei. Daca este o crestina inteleapta, nu va incerca sa-l forteze pe copil sa se supuna. Ea se va ruga; si pe masura ce se roaga va fi constienta de o reinnoire a vietii spirituale in ea insasi. Va vedea in acelasi timp ca puterea ce lucreaza in ea, lucreaza si in copil. Copilul, in loc de a fi constrans, este indrumat si devine mai ascultator, iar batalia este castigata. Orice gand binevoitor, orice fapta rabdatoare si orice cuvant de restrictie inteleapta sunt ca niste mere de aur in cosulete de argint. Mama a castigat o biruinta mai pretioasa decat ar putea limba sa exprime. Ea a reinnoit lumina si a marit experienta. "Adevarata Lumina, ce lumineaza pe orice om venind in lume", a supus vointa ei. Este pace dupa furtuna, ca stralucirea soarelui dupa ploaie. (L. 55, 1902)

11:84 Parintii ar trebui sa-si pastreze sentimentele tineretii. - Prea putini isi dau seama de importanta conservarii, cat de mult posibil, a sentimentelor lor din tinerete si de a nu deveni aspri si lipsiti de mila in felul lor de a fi. Lui Dumnezeu I-ar place ca parintii sa imbine simplitatea fermecatoare a unui copil cu taria, intelepciunea si maturitatea de barbat sau femeie. Unii nu au avut niciodata o copilarie adevarata. Ei nu s-au bucurat niciodata de libertatea, simplitatea si prospetimea vietii ce inmugureste. Ei au fost certati si umiliti, respinsi si batuti pana ce inocenta si sinceritatea

11:85 copilului s-au transformat in frica, invidie, gelozie si inselaciune. Rareori unii ca acestia au caracteristicile ce vor face fericita copilaria celor dragi ai lor. (Good Health, martie, 1880)

11:86 O mare greseala. - O mare greseala este facuta atunci cand franghiile controlului sunt asezate in mainile copilului si i se permite sa fie stapan in camin. Aceasta da o orientare necorespunzatoare acelui lucru minunat, numit puterea vointei. Aceasta, insa, s-a intamplat si va continua sa se intample din cauza ca tatii si mamele sunt orbi in discernamantul si estimarea lor. (MS. 126, 1897)

11:87 O mama care a cedat copilului ei plangator. - Copilul tau... are nevoie ca mana intelepciunii sa-l indrume corect. I s-a ingaduit sa planga pentru ceea ce voia, pana ce si-a facut un obicei din asta. I s-a permis sa planga dupa tatal lui. Altii au povestit mereu in auzul sau cum plange el dupa tata pana cand si-a format obiceiul sa faca astfel. Daca as avea copilul tau, in trei saptamani ar fi transformat. L-as lasa sa inteleaga ca ceea ce spun eu este lege si, cu blandete si hotarare, mi-as fi indeplinit scopurile. Nu mi-as supune vointa mea vointei copilului. Tu ai o lucrare de facut aici si ai pierdut mult fiindca nu te-ai apucat de ea mai inainte. (L. 5, 1884)

11:88 Viata nefericita a unui copil rasfatat. - Orice copil care nu este disciplinat cu atentie si cu rugaciune va fi nefericit in timpul lui de proba si va forma trasaturi de caracter atat de neplacute incat Domnul nu va putea sa-l alature familiei Lui din ceruri. Pentru un copil rasfatat intreaga viata devine o povara greu de suportat. In incercari, in dezamagiri, in ispite, el isi va urma vointa nedisciplinata si gresit orientata. (MS. 126, 1897)

11:89 Copiii carora li se permite sa aiba propria cale nu sunt

11:90 fericiti. Inima nesupusa nu are in ea insasi elementele odihnei si satisfactiei. Mintea si inima trebuie disciplinate si aduse sub restrictia cuvenita, pentru ca astfel caracterul sa se armonizeze cu legile intelepte ce guverneaza fiinta noastra. Nelinistea si nemultumirea sunt roadele indulgentei si egoismului. (4T. p. 202)

11:91 Substratul multor incercari. - Experientele triste ce s-au dovedit asa de primejdioase pentru prosperitatea unei biserici si care i-au facut pe multi necredinciosi sa se poticneasca si sa se departeze cu suspiciune si nemultumire se ridica de obicei dintr-un spirit nesupus si rebel, produsul indulgentei parintesti in copilarie. Cate vieti sunt spulberate, cate crime sunt comise sub influenta unei patimi ce se aprinde repede si care ar fi putut fi impiedicata in copilarie, cand mintea era sensibila, usor de influentat spre ceea ce este bine si era supusa unei vointe iubitoare de mama. Educarea ineficienta a copiilor sta la temelia unui mare volum de decadere morala. (Ibid.)

11:92 Exemplificati principiile crestine

11:93 Copiii ii vor imita pe parinti. - Tati si mame, voi sunteti invatatori, iar copiii vostri, elevi. Tonul vocii voastre, comportamentul si spiritul vostru sunt copiate de cei mici. (ST. 11 martie, 1886)

11:94 Copiii isi imita parintii; asadar, trebuie acordata mare atentie in a le oferi exemple corecte. Parintii care sunt buni si politicosi acasa si in acelasi timp fermi si categorici, vor vedea aceleasi trasaturi manifestate in copiii lor. Daca ei sunt integri, cinstiti si onorabili, copiii lor se prea poate sa semene cu ei in aceste particularitati. Daca ei Il respecta pe Dumnezeu si I se inchina, copiii lor, instruiti in acelasi fel, nu vor uita, de asemenea, sa-I slujeasca. (5T. p. 319, 320)

11:95 In familie, tatii si mamele ar trebui sa prezinte totdeauna inaintea copiilor lor exemplul pe care il doresc sa fie urmat. Ei sa manifeste unul fata de altul un respect gingas in cuvant, privire si fapta. Sa faca cunoscut faptul ca Duhul Sfant ii stapaneste, prezentand copiilor lor caracterul Domnului Isus Hristos. Puterile imitatiei sunt tari, iar in copilarie si tinerete, cand aceasta capacitate are cea mai activa perioada, inaintea tanarului trebuie asezat un model perfect. Copiii sa aiba incredere in parintii lor si in felul acesta sa-si insuseasca lectiile pe care parintii doresc sa le predea. (R and H. 13 martie, 1894)

11:96 Educati prin invatatura si exemplu. - Mama, in educarea copiilor ei, se afla intr-o continua scoala. In timp ce-si invata copiii, ea insasi invata zilnic. Lectiile ce le preda copiilor ei in stapanire de sine

11:97 trebuie sa fie practicate de ea insasi. Lucrand cu diferite minti si stari sufletesti ale copiilor ei, ea are nevoie de puteri receptive ascutite, altfel va fi in primejdie de a judeca gresit si de a proceda cu partinire cu copiii. Ea ar trebui sa practice legea bunatatii in viata de familie daca vrea sa aiba copii politicosi si buni. Astfel ei repeta zilnic lectiile prin invatatura si exemplu. (PHJ. iunie, 1890)

11:98 Profesorii, la scoala, vor face ceva pentru a-i educa pe copiii vostri, dar exemplul vostru va face mai mult decat poate fi indeplinit prin orice alte mijloace. Conversatia voastra, felul in care va organizati problemele de afaceri, ceea ce va place si ce nu, toate ajuta la modelarea caracterului. Firea binevoitoare, autocontrolul, stapanirea de sine, curtoazia pe care copilul le vede in tine, vor fi lectii zilnice pentru el. Ca si timpul, aceasta educatie merge intotdeauna inainte, iar tendinta acestei scoli de fiecare zi ar trebui sa faca din copilul tau ceea ce el trebuie sa fie. (R and H. 27 iunie, 1899)

11:99 Ai grija sa nu fi nepoliticos cu copiii tai... Cere ascultare si nu-ti ingadui sa vorbesti neglijent cu ei, pentru ca manierele si cuvintele tale sunt manualul lor. Ajuta-i cu blandete si gingasie in aceasta perioada din viata lor. Lasa ca razele prezentei tale sa le lumineze inimile. Fetele si baietii in crestere sunt foarte sensibili si, prin asprime, le poti deteriora intreaga viata. Fiti atente, mame, sa nu certati cu severitate, caci aceasta nu ajuta niciodata. (MS. 127, 1898)

11:100 Parintii sa fie modele ale stapanirii de sine. - Copiii trebuie sa fie, pe cat posibil, cat mai feriti de framantare. In consecinta, mama sa fie calma si fara graba, libera de orice repeziciune si pripeala nervoasa. Aceasta este o scoala a disciplinei pentru ea, ca si pentru copil. In timp ce-i invata

11:101 pe cei mici lectia lepadarii de sine, ea se educa sa fie un tipar pentru copiii ei. In timp ce lucreaza solul inimii lor cu interes plin de delicatete pentru a putea supune inclinatiile naturale pacatoase, ea cultiva in cuvintele si comportarea ei darurile Duhului. (MS. 43, 1900)

11:102 O biruinta castigata asupra ta insuti, va fi de o mare valoare si incurajare pentru copiii tai. Poti sta pe o pozitie avantajoasa spunand: eu sunt proprietatea lui Dumnezeu; sunt cladirea lui Dumnezeu. Ma asez sub mana Lui sa fiu format dupa asemanarea divina, ca sa pot fi conlucrator cu Dumnezeu in modelarea mintii si caracterului copiilor mei asa incat sa fie mai usor pentru ei sa umble in caile Domnului... Tati si mame, cand ajungeti sa va stapaniti pe voi insiva, veti castiga mari biruinte in stapanirea copiilor vostri. (L. 75, 1898)

11:103 Roadele stapanirii de sine. - Parinti, de fiecare data cand va pierdeti controlul de sine, cand vorbiti si actionati cu nerabdare, pacatuiti impotriva lui Dumnezeu. Ingerul raportor scrie fiecare cuvant neatent si lipsit de rabdare adresat lor, fara bagare de seama sau in gluma; el noteaza fiecare cuvant ce nu este curat si inalt, ca o pata pe caracterul vostru crestin. Vorbiti cu bunavointa copiilor vostri. Amintiti-va cat de sensibili sunteti voi si cat de putin puteti suporta sa fiti mustrati. Nu asezati asupra lor ceea ce nici voi nu puteti purta, caci ei sunt mai slabi decat voi si nu pot sa suporte asa de mult. Roadele stapanirii de sine, chibzuintei si ostenelii voastre vor fi insutite.

11:104 Lasati cuvintele voastre placute si voioase sa fie ca razele de soare in camin. (ST. 10 aprilie, 1884)

11:105 Daca parintii asteapta din partea copiilor sa fie corecti si sa faca ce este bine, ei insisi trebuie sa fie corecti in teorie si in practica. (Good Health, ianuarie, 1880)

11:106 Copiii sunt influentati de comportamentul pretinsilor crestini. - Exista copii care au fost invatati de mici sa tina sabatul. Unii din acestia sunt copii foarte buni, credinciosi fata de datorie in ceea ce priveste chestiunile vremelnice, dar ei nu simt nici o convingere de pacat si nevoie de pocainta. Unii ca acestia sunt intr-o conditie primejdioasa. Ei privesc la comportamentul si eforturile pretinsilor crestini. Vad pe unii care fac o inalta marturisire de credinta dar care nu sunt crestini constiinciosi, si ei isi compara propriile vederi si actiuni cu aceste pietre de poticnire; si, fiindca nu exista vreo manifestare exterioara a pacatelor in vietile lor, se magulesc ca sunt aproape perfecti. (4T. p. 40)

11:107 Invatatura Scripturii nu are un efect mai mare asupra tineretului din cauza atator parinti si invatatori ce pretind a crede Cuvantul lui Dumnezeu in timp ce vietile lor ii tagaduiesc puterea. Cateodata tinerii sunt facuti sa simta puterea Cuvantului. Ei vad scumpatatea iubirii lui Hristos. Vad frumusetea caracterului Sau si posibilitatile unei vieti predate in serviciul Lui. Dar, in contrast, vad viata acelora care pretind a respecta invataturile lui Dumnezeu. (Ed. p. 259)

11:108 Parintii trebuie sa spuna "NU" ispitei. - Mame, neurmand practicile lumii, puteti aseza inaintea copiilor vostri un exemplu de credinciosie fata de Dumnezeu si asa ii invatati sa spuna nu. Spuneti-le copiilor vostri ce inseamna invatatura: "Daca niste pacatosi vor sa te amageasca, nu te lasa castigat de ei." Dar daca vreti ca ei sa fie capabili sa spuna nu ispitei, voi insiva trebuie sa fiti in stare sa spuneti nu. Acest lucru este la fel de necesar pentru adult, ca si pentru copil. (R and H, 31 martie, 1891)

11:109 Exemplificati blandetea. - Parinti, fiti buni si blanzi cu copiii vostri, si ei vor invata blandetea. Sa

11:110 demonstram in familiile noastre ca suntem crestini. Eu consider fara valoare credinta ce nu este demonstrata in viata de camin prin amabilitate, rabdare si dragoste. (MS. 97, 1909)

11:111 Fiti cu bagare de seama la tonul vocii la fel ca si la cuvinte. - Nu lasati nici un cuvant iritat, aspru sau repezit sa va scape de pe buze. Harul lui Hristos asteapta sa fie cerut de voi. Spiritul Lui va va lua in stapanire mintea si constiinta, dirijandu-va cuvintele si faptele. Nu va pierdeti niciodata respectul de sine prin cuvinte pripite si necugetate. Vedeti sa va fie cuvintele curate si conversatia sfanta. Dati copiilor vostri un exemplu a ceea ce doriti ca ei sa fie... Sa fie pace, cuvinte placute si infatisare voioasa. (L. - Scrisoarea 28, 1890)

11:112 Parintii nu-si pot lua un aer de stapan fara sa-si asume, in acelasi timp si riscuri. Ei nu trebuie sa arate un spirit de stapan, criticand si cautand greseli. Cuvintele si tonul cu care le rostesc sunt lectii pentru copiii lor, fie spre bine, fie spre rau. Tatilor si mamelor, daca de pe buzele voastre ies cuvinte mincinoase, va invatati copiii sa vorbeasca in acelasi fel, iar influenta purificatoare a Duhului Sfant este facuta fara efect. Este esential sa faci mereu binele, cu rabdare, daca vrei sa-ti indeplinesti datoria fata de copiii tai. (L. 8a, 1896)

11:113 Parintii sunt agentii lui Dumnezeu in modelarea caracterului. - Mintea copiilor vostri capata forma, sentimentele si caracterele se modeleaza, dar dupa ce tipar? Parintii sa-si aduca aminte ca sunt intermediari in aceste tranzactii si in timp ce dorm, poate, in mormant, lucrarea ramasa in urma lor dainuieste si va da o marturie despre ei: buna sau rea. (PHJ. iunie, 1890)

11:114 Imprimand chipul Celui Divin. - Voi trebuie sa instruiti, sa avertizati si sa sfatuiti, amintindu-va intotdeauna ca

11:115 privirea, cuvintele si faptele voastre se afla intr-o relatie directa cu calea viitoare a celor dragi ai vostri. Lucrarea voastra nu este de a picta o forma a frumusetii pe panza sau de a o daltui in marmora, ci de a imprima asupra unui suflet omenesc chipul Celui Divin. (ST. 25 mai, 1882)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: