English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Indrumarea copilului

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Indrumarea copilului, 10


10:1 SECTIUNEA VIII

10:2 Datoria suprema - dezvoltarea caracterului

10:3 Importanta caracterului

10:4 Singura comoara ce poate fi luata din aceasta lume. - Un caracter format in conformitate cu modelul divin este singura comoara pe care o putem lua cu noi din lumea aceasta in urmatoarea. Cei care sunt sub invatatura lui Hristos in aceasta lume, vor lua cu ei in curtile ceresti orice cunostinta divina. In cer va trebui sa ne perfectionam in mod continuu. Cat de importanta este atunci dezvoltarea caracterului in aceasta viata. (COL. p. 332)

10:5 Adevaratul caracter este o calitate a sufletului. - Capacitatea intelectuala si geniul nu inseamna caracter, deoarece acestea sunt adesea posedate de aceia care au un caracter departe de a fi numit bun. Reputatia nu este caracter. Adevaratul caracter este o calitate a sufletului, ce se da pe fata in comportament. (YI. 3 noiembrie, 1886)

10:6 Un caracter bun este un capital de o valoare mai mare decat aurul sau argintul. El nu este afectat de temeri sau de esecuri, iar in acea zi cand avutiile pamantesti vor trece, el va aduce beneficii bogate. Integritatea, fermitatea si perseverenta sunt calitati pe care toti ar trebui sa caute sa le cultive in mod sarguincios; deoarece ele imbraca pe posesor cu o putere irezistibila - o putere ce-l intareste sa faca binele, sa reziste raului si sa suporte impotrivirea. (CT. p. 225, 226)

10:7 Cele doua elemente esentiale. - Taria de caracter consta in doua lucruri: puterea vointei si puterea stapanirii de sine. Multi tineri inteleg gresit taria de caracter ca fiind pasiunea puternica si nestapanita; dar adevarul este ca cel stapanit de patimi este un om slab. Adevarata maretie si noblete a omului este masurata prin puterile lui de a-si supune simtamintele si nu prin puterea ce o au simtamintele

10:8 asupra lui. Cel mai tare om este acela care, desi sensibil la abuz, isi va retine patima si-si va ierta dusmanii. (Id. p. 222)

10:9 Mai necesar decat infatisarea exterioara. - Daca s-ar fi considerat tot atat de important ca tineretul sa posede un caracter frumos si o fire binevoitoare dupa cum este considerat ca ei sa imite modele lumii in imbracaminte si comportament, am vedea sute acolo unde astazi este unul, venind pe scena vietii pregatiti sa exercite o influenta innobilatoare asupra societatii. (FE. p. 69)

10:10 Dezvoltarea caracterului este lucrarea unei vieti. - Formarea caracterului este lucrarea unei vieti intregi si este pentru vesnicie. Ce schimbare ar avea loc daca toti ar putea sa-si dea seama de aceasta si daca s-ar trezi la gandul ca noi ne hotaram in mod individual propriul destin pentru viata vesnica sau pentru ruina vesnica! Cat de diferit ar fi petrecut acest timp de proba si cat de diferite ar fi caracterele ce populeaza lumea noastra! (YI. 19 februarie, 1903)

10:11 Dezvoltare si crestere. - Incoltirea semintei reprezinta inceputul vietii spirituale, iar dezvoltarea plantei este un simbol al dezvoltarii caracterului. Nu poate exista viata fara crestere. Planta trebuie sau sa creasca sau sa moara. Dupa cum cresterea ei este tacuta si imperceptibila dar continua, tot la fel este si cresterea caracterului. La fiecare etapa a dezvoltarii, viata noastra poate fi perfecta; si totusi va exista inaintare continua daca este indeplinit planul lui Dumnezeu pentru noi. (Ed. p. 105, 106)

10:12 Caracterul este secerisul vietii. - Recolta vietii este caracterul, iar acesta ne hotaraste destinul, atat pentru viata aceasta cat si pentru viata viitoare. Recolta este o inmultire a semintei semanate. Fiecare samanta aduce rod dupa soiul ei. Asa este si cu trasaturile de caracter pe care le nutrim. Egoismul,

10:13 iubirea de sine, parerea buna despre sine, ingaduinta de sine se inmultesc, iar sfarsitul este nenorocire si ruina. "Cine seamana in firea lui pamanteasca, va secera din firea pamanteasca putrezirea; dar cine seamana in Duhul, va secera din Duhul viata vesnica." Galateni 6, 8. Iubirea, mila si bunatatea aduc roada binecuvantarii, un seceris care este nepieritor. (Id. p. 109)

10:14 Cea mai mare dovada a crestinatatii. - Daca mamele crestine ar darui societatii copii cu integritate de caracter, cu principii ferme si cu o tinuta morala sanatoasa, ea ar indeplini cea mai importanta din toate lucrarile misionare. Copiii lor, educati in mod desavarsit sa-si ocupe locul in societate, sunt cea mai mare dovada a crestinatatii ce poate fi data lumii. (PHJ. iunie, 1890)

10:15 Influenta unui copil instruit cum trebuie. - Niciodata n-a fost incredintata muritorilor o lucrare mai inalta decat aceea de formare a caracterului. Copiii nu trebuie sa fie doar educati, ci si instruiti cat mai bine; si cine poate spune viitorul unui copil in crestere sau al unui tanar? Faceti ca cea mai mare atentie sa fie acordata cresterii copiilor vostri. Un copil disciplinat cum se cuvine in invatatura adevarului, care are dragostea si frica de Dumnezeu impletite in caracter, va avea in lume o putere spre bine ce nu poate fi estimata. (ST. 13 iulie, 1888)

10:16 Cum este format caracterul

10:17 Obtinut prin efort perseverent si neobosit. - Caracterul nu vine din intamplare. El nu este determinat de o izbucnire a temperamentului si de un pas in directia gresita. Este repetarea unui fapt ce-l face sa devina obicei si modeleaza caracterul spre bine sau spre rau. Caractere drepte pot fi formate numai prin efort perseverent si neobosit, prin imbunatatirea fiecarui talent incredintat si a fiecarei capacitati spre slava lui Dumnezeu. In loc de a face aceasta, multi isi permit sa fie purtati oriunde poate sa-i duca impulsul sau circumstantele. Aceasta nu este din cauza ca duc lipsa de material bun, ci fiindca nu realizeaza ca Dumnezeu vrea ca ei sa faca tot ce pot mai bine in tinerete. (YI. 27 iulie, 1899)

10:18 Prima noastra datorie fata de Dumnezeu si fata de semenii nostri consta in dezvoltarea de sine. Fiecare facultate cu care ne-a inzestrat Creatorul trebuie cultivata pana la cel mai inalt grad de perfectiune pentru a putea fi in stare sa facem cea mai mare parte din binele de care suntem capabili. Ca sa ne curatim si rafinam caracterele, avem nevoie de harul dat de Hristos, ce ne va face in stare sa vedem si sa ne corectam deficientele si sa ne imbunatatim calitatile caracterului. (PHJ. aprilie, 1890)

10:19 Cultivand puterile date de Dumnezeu. - Intr-o mare masura, fiecare este arhitectul propriului caracter. Cu fiecare zi, constructia se apropie tot mai mult de terminare. Cuvantul lui Dumnezeu ne avertizeaza sa luam seama cum zidim si cladirea noastra sa aiba temelia pe Stanca vesnica. Vine timpul cand lucrarea noastra va sta descoperita chiar asa cum este. Acum este vremea ca toti sa

10:20 cultive puterile date Dumnezeu, ca sa-si poata forma caractere pentru folosinta aici si pentru o viata mai inalta dupa aceea.

10:21 Credinta in Hristos ca Mantuitor personal va da tarie si soliditate caracterului. Aceia care au credinta adevarata in Hristos vor fi rationali, amintindu-si ca ochiul lui Dumnezeu este asupra lor, ca Judecatorul tuturor oamenilor cantareste valoarea morala si ca inteligente ceresti urmaresc cu atentie sa vada ce fel de caracter este dezvoltat. (CT. p. 223)

10:22 Este influentat de fiecare fapta. - Fiecare actiune a vietii, oricat de lipsita de importanta, are influenta ei in formarea caracterului. Un caracter bun este mai pretios decat averi lumesti si lucrarea de formare a lui este cea mai nobila lucrare in care se poate angaja omul.

10:23 Caracterele formate de imprejurari sunt schimbatoare si discordante - o multime de contraste. Posesorii lor nu au nici un obiectiv inalt in viata. Ei nu au o influenta innobilatoare asupra caracterului altora. Ei sunt fara tinta si fara putere. (4 T. p. 657)

10:24 Desavarsit prin urmarea Modelului lui Dumnezeu. - Dumnezeu asteapta ca noi sa zidim caractere in conformitate cu Modelul asezat inaintea noastra. Trebuie sa punem caramida peste caramida, adaugand har peste har, gasind punctele noastre slabe si corectandu-le potrivit cu indicatiile date. Cand se vede o fisura in peretii unei case, stim ca ceva nu este in regula cu cladirea. In zidirea caracterelor noastre adesea sunt vazute fisuri. Daca aceste defecte nu sunt reparate, casa va cadea cand furtuna incercarii va bate asupra ei. (YI. 25 octombrie, 1900)

10:25 Dumnezeu ne da tarie, putere de judecata si timp pentru ca sa cladim caractere pe care sa-Si poata pune

10:26 pecetea aprobarii. El doreste ca fiecare copil al Sau sa construiasca un caracter nobil, savarsind fapte curate si inaltatoare, ca la sfarsit sa poata prezenta o structura simetrica, un templu frumos, pretuit de om si de Dumnezeu.

10:27 In formarea caracterului trebuie sa cladim pe Hristos. El este temelia sigura, o temelie ce nu poate fi clintita niciodata. Furtuna ispitei si incercarii nu poate clatina cladirea consolidata pe Stanca vesnica.

10:28 Cel ce ar vrea sa creasca, sa devina o constructie frumoasa pentru Domnul, trebuie sa cultive fiecare putere a fiintei sale. Numai prin folosirea corecta a talentelor se poate caracterul dezvolta armonios. In felul acesta punem la temelie ceea ce este reprezentat in Cuvant ca fiind aur, argint si pietre scumpe - material ce va trece testul focului purificator al lui Dumnezeu. In zidirea caracterelor noastre, Domnul Hristos ne este exemplul. (YI. 16 mai, 1901)

10:29 Trebuie opusa rezistenta ispitei. - Viata lui Daniel este o ilustratie inspirata a ceea ce constituie un caracter sfintit. Ea prezinta o lectie pentru toti si in special pentru tineri. O ascultare stricta de cerintele lui Dumnezeu este binefacatoare sanatatii trupului si mintii. (FE. p. 80)

10:30 Parintii l-au instruit pe Daniel in copilarie, in obiceiuri de stricta cumpatare. L-au invatat ca trebuia sa se conformeze legilor naturii in toate obiceiurile lui; ca ceea ce manca si bea avea o directa influenta asupra naturii sale fizice, intelectuale si morale si ca era raspunzator inaintea lui Dumnezeu pentru capacitatile sale; ca le-a primit ca pe un dar de la Dumnezeu si nu trebuia, actionand intr-un mod sau altul, sa le micsoreze sau sa le paralizeze. Ca rezultat al acestei invataturi, legea lui Dumnezeu era inaltata in mintea lui si adorata in inima lui. In timpul primilor ani de captivitate, Daniel trecea printr-o experienta impusa ce trebuia sa-l

10:31 familiarizeze cu stralucirea de la curte, cu ipocrizia si cu paganismul. Cu adevarat, ciudata scoala sa-l pregateasca pentru o viata de seriozitate, harnicie si credinciosie! Si totusi el a trait necorupt de atmosfera de care era inconjurat.

10:32 Daniel si tovarasii lui s-au bucurat de beneficiile unei instruiri si educatii corecte in primii ani de viata, dar aceste avantaje singure nu i-ar fi facut ceea ce erau. A venit timpul cand trebuiau sa actioneze pentru ei insisi, cand viitorul lor depindea de propria alegere. Atunci ei au hotarat sa ramana credinciosi lectiilor primite in copilarie. Frica de Dumnezeu, care este inceputul intelepciunii, era temelia maretiei lor. Spiritul Lui a intarit fiecare obiectiv sincer si fiecare decizie nobila. (MS. 132, 1901)

10:33 Tinta trebuie sa fie inalta. - Daca tinerii de astazi ar vrea sa stea cum a stat Daniel, ar trebui sa puna la lucru fiecare nerv si muschi spiritual. Domnul nu doreste ca ei sa ramana incepatori, ci sa atinga cea mai inalta treapta a scarii, ca de pe ea sa poata pasi in imparatia lui Dumnezeu. (YI. 27 iulie, 1899)

10:34 Daca tinerii ar aprecia in mod corect aceasta problema importanta a dezvoltarii caracterului, ar vedea necesitatea indeplinirii lucrarii lor in asa fel incat aceasta sa reziste testului cercetarii inaintea lui Dumnezeu. Cel mai umil si mai slab, prin efort perseverent in a rezista ispitei si in a cauta intelepciune de sus, poate atinge inaltimi ce acum par imposibile. Aceste realizari nu pot veni fara un scop bine determinat de a fi credincios in indeplinirea datoriilor mici. Se cere atentie continua ca trasaturile necinstite sa nu fie lasate sa se intareasca. Tineretul poate avea putere morala caci Isus a venit in lume ca sa poata fi exemplul nostru si sa dea tinerilor si celor de orice varsta ajutor divin. (YI. 3 noiembrie, 1886)

10:35 Sfatul si mustrarea trebuie luate in seama. - Cei care au defecte in caracter, in comportare, in obiceiuri si practici, trebuie sa dea atentie sfatului si observatiei. Aceasta lume este atelierul lui Dumnezeu si fiecare piatra ce poate fi folosita in templul ceresc trebuie cioplita si slefuita pana devine o piatra incercata si scumpa, potrivita pentru locul sau in cladirea Domnului, dar daca refuzam sa fim instruiti si disciplinati, vom fi ca pietrele neslefuite, iar la sfarsit vom fi aruncati deoparte ca nefolositori. (YI. 31 august, 1893) Poate fi nevoie de mult lucru la zidirea caracterului tau, poate ca esti o piatra aspra ce trebuie netezita si lustruita inainte de a putea ocupa un loc in templul lui Dumnezeu. Nu trebuie sa fii surprins daca, folosind ciocanul si dalta, Dumnezeu iti taie colturile ascutite ale caracterului pana ce esti pregatit sa ocupi locul pe care El il are pentru tine. Nici o fiinta omeneasca nu poate efectua aceasta lucrare. Ea poate fi facuta numai de Dumnezeu. Si fii sigur ca El nu va da nici o lovitura inutila. Fiecare lovitura este data cu iubire, pentru fericirea ta vesnica. El cunoaste slabiciunile tale si lucreaza ca sa repare, nu ca sa distruga. (7 T. p. 264)

10:36 Raspunderea parinteasca in formarea caracterului

10:37 O insarcinare divina catre parinti. - Dumnezeu le-a dat parintilor lucrarea de a forma caracterele copiilor lor dupa Modelul divin. Prin harul Sau, ei pot indeplini insarcinarea; dar se va cere efort rabdator si staruitor si nu mai putina fermitate si hotarare pentru a indruma vointa si a retine pasiunile. Un ogor parasit produce doar spini si maracini. Cel care ar vrea sa asigure o recolta pentru folosinta sau pentru frumusete, trebuie sa prepare solul si sa semene samanta, apoi sa sape in jurul vlastarelor tinere, smulgand buruienele si afanand pamantul, iar plantele pretioase vor inflori si ii vor rasplati in mod bogat grija si munca. (ST. 24 noiembrie, 1881)

10:38 Dezvoltarea caracterului este cea mai importanta lucrare incredintata vreodata fiintelor omenesti si studierea ei cu sarguinta n-a fost, niciodata mai inainte, asa de importanta ca acum. Nici o generatie dinaintea noastra n-a fost chemata sa intampine probleme asa de importante; niciodata pana acum, tinerii si tinerele n-au fost confruntati cu pericole asa de mari cum sunt confruntati astazi. (Ed. p. 225)

10:39 Aici este lucrarea voastra, parinti: de a dezvolta caracterele copiilor vostri in armonie cu invataturile Cuvantului lui Dumnezeu. Aceasta lucrare trebuie sa ocupe primul loc, pentru ca aici sunt implicate interese vesnice. Formarea caracterelor copiilor vostri are o mai mare importanta decat cultivarea fermelor, este mai vitala decat cladirea caselor in care sa locuiti, mai urgenta decat intreprinderea oricarui fel de afacere sau profesie. (ST. 10 septembrie, 1894)

10:40 Caminul, locul cel mai bun pentru dezvoltarea caracterului. - Nici scoala bisericii, nici colegiul nu ofera ocaziile din camin de a aseza cladirea caracterului unui copil pe temelia cea adevarata. (CT. p. 162)

10:41 Caracterele deformate trebuie indreptate. - Cei care nu-si indreapta caracterul stramb in viata aceasta, nu au parte de viata viitoare, nemuritoare. O, cat de important este pentru tineret sa tina calea dreapta! Parintii au o parte importanta in aceasta problema. Asupra lor apasa responsabilitatea sacra a educarii copiilor pentru Dumnezeu. Lor le-a fost data lucrarea de a-i ajuta pe cei mici ai lor sa-si formeze caractere ce le va castiga intrarea in curtile de sus. (L. 78, 1901)

10:42 Parinti, nu va poticniti aici. - Parinti, de dragul lui Hristos, nu va poticniti in cea mai importanta lucrare a voastra, aceea a modelarii caracterelor copiilor pentru acum si pentru vesnicie. O greseala din partea voastra in neglijarea instructiunilor date cu credinciosie sau in ingaduirea acelei afectiuni neintelepte ce va face orbi fata de defectele lor si va impiedica de a le da restrictiile cuvenite, le va aduce ruina. Calea voastra poate da o directie gresita intregii lor cariere viitoare. Voi hotarati in locul lor ce vor fi si ce vor face pentru Hristos, pentru oameni si pentru propriile lor suflete.

10:43 Purtati-va cinstit si cu credinciosie fata de copiii vostri. Lucrati cu curaj si cu rabdare. Nu va temeti de nici o impotrivire, nu crutati timp sau munca, greutate sau suferinta. Viitorul copiilor vostri va marturisi despre caracterul lucrarii voastre. Credinciosia voastra fata de Domnul Hristos poate fi exprimata in caracterul simetric al copiilor vostri mai bine decat pe orice alta cale. Ei sunt proprietatea lui Hristos, cumparati cu propriul Sau sange. Daca influenta lor este in intregime de partea Domnului Hristos, ei sunt

10:44 colaboratorii Lui, ajutandu-i pe altii sa gaseasca drumul vietii. Daca neglijati lucrarea incredintata de Dumnezeu, modul vostru neintelept de disciplina ii plaseaza intre aceia care se despart de Hristos si intaresc imparatia intunericului. (5 T. p. 39, 40)

10:45 O casa curata dar copii needucati. - Am vazut o mama al carei ochi critic putea sa discearna orice imperfectiune in aranjarea mobilei din casa ei si care era foarte minutioasa sa-si aiba curatenia cu desavarsire terminata la o anumita ora pe care si-a fixat-o si o facea frecvent cu pretul sanatatii fizice si spirituale, in timp ce copiii ei erau lasati sa alerge in strada si sa obtina educatia strazii. Acesti copii cresteau nepoliticosi, egoisti, obraznici si neascultatori. Mama, cu toate ca avea servitoare platita, era asa de mult angajata in grijile casnice incat nu-si putea face timp sa-si educe copiii cum se cuvine. I-a lasat sa creasca cu caractere deformate, needucati si neinstruiti. N-am putea sa credem decat ca gustul fin al mamei nu a fost exersat in directia cea buna, altfel ea ar fi vazut necesitatea modelarii mintii si manierelor copiilor ei si nevoia educarii lor astfel incat sa aiba caractere simetrice si temperamente placute.

10:46 Daca mama ar fi lasat pe plan secundar aceste lucruri carora le-a permis sa-i solicite atentia in primul rand, ea ar fi privit instruirea fizica, intelectuala si morala a copiilor ei ca fiind de o importanta aproape inestimabila. Cine isi asuma raspunderea de mama trebuie sa se simta sub cea mai solemna obligatie fata de Dumnezeu si fata de copiii ei, de a-i educa in asa fel incat ei sa aiba o dispozitie binevoitoare si afectuoasa, sa fie curati in principii morale, rafinati in gust si placuti in caracter. (ST. 5 august, 1875)

10:47 Numai prin Duhul Domnului. - Ne vom considera capabili sa ne modelam vietile si caracterele pentru a intra pe portile slavei? N-o putem face. Noi suntem dependenti in fiecare moment de Duhul lui Dumnezeu care actioneaza asupra noastra si asupra copiilor nostri. (MS. 12, 1895)

10:48 Daca parintii ar vrea sa vada o stare de lucruri diferita in familia lor, sa se consacre ei insisi in intregime lui Dumnezeu, iar Domnul va gasi cai si mijloace prin care o transformare poate avea loc in casele lor. (MS. 151, 1897)

10:49 Partea lui Dumnezeu si a voastra. - Parinti crestini, va implor sa va treziti... Daca va neglijati datoria si va sustrageti de la raspunderea voastra, asteptand ca Domnul sa faca lucrul vostru, veti fi dezamagiti. Cand ati facut cu credinciosie tot ce s-a putut, aduceti-i pe copiii vostri la Isus si cu credinta staruitoare mijlociti pentru ei. Domnul va fi ajutorul vostru; El va lucra cu eforturile voastre; in puterea Lui veti castiga biruinta...

10:50 Cand parintii vor manifesta un astfel de interes pentru copiii lor incat Dumnezeu sa-i poata avea, El le va asculta rugaciunile si va lucra cu eforturile lor; dar Dumnezeu nu intentioneaza sa faca lucrarea ce le-a incredintat-o parintilor. (R and H. 13 septembrie, 1881)

10:51 Creatorul te va ajuta. - Mamelor, amintiti-va ca in lucrarea voastra Creatorul universului va va da ajutor. Prin taria Lui si in Numele Sau va veti conduce copiii sa fie biruitori. Invatati-i sa priveasca la Domnul pentru putere. Spuneti-le ca El aude rugaciunile lor. Invatati-i sa biruiasca raul prin bine. Invatati-i sa exercite o influenta ce inalta si innobileaza. Conduceti-i sa se uneasca cu Dumnezeu si atunci vor

10:52 avea tarie sa reziste celei mai puternice ispite. Atunci vor primi rasplata biruitorului. (R and H. 9 iulie, 1901)

10:53 Mantuitorul indurator vegheaza asupra voastra cu dragoste si mila, gata sa va asculte rugaciunile si sa va dea ajutorul de care aveti nevoie in lucrarea vietii voastre. Dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, credinciosia si facerea de bine sunt elementele caracterului crestin. Aceste pretioase daruri sunt roade ale Duhului. Ele sunt coroana si scutul crestinului. (PHJ. septembrie, 1890)

10:54 Un cuvant de incurajare catre cei care au gresit. - Cei care si-au educat copiii intr-un mod nepotrivit nu trebuie sa dispere; sa se intoarca la Dumnezeu si sa caute adevaratul spirit al ascultarii si vor fi in stare sa faca reforme hotarate. Supunandu-va obiceiurile fata de principiile salvatoare ale legii sfinte a lui Dumnezeu, veti avea o influenta asupra copiilor vostri. (ST. 17 septembrie, 1894)

10:55 Unii copii vor refuza sa dea atentie sfatului parintesc. - S-ar putea ca parintii sa faca tot ce sta in pute-rea lor sa le dea copiilor orice avantaj si invatatura ca sa-si poata preda inimile lui Dumnezeu; Totusi copiii s-ar putea sa refuze a umbla in lumina si prin umblarea lor rea arunca blamul asupra parintilor care-i iubesc si tanjesc de dor pentru salvarea lor.

10:56 Satana este cel care ispiteste copiii sa urmeze o cale a pacatului si neascultarii... Daca ei refuza sa umble in lumina, daca refuza sa-si supuna lui Dumnezeu vointa si calea si persista in a urma drumul pacatului in nepocainta, lumina si privilegiile ce le-au avut se vor ridica la judecata impotriva lor pentru ca n-au umblat in lumina si n-au stiut incotro merg. Satana ii conduce,

10:57 iar ei devin un subiect de discutie in lume. Oamenii vor spune: "Uitati-va la copiii aceia! Parintii lor sunt foarte religiosi dar vedeti ca ei sunt mai rai decat copiii mei, iar eu nu pretind a fi crestin." In felul acesta, copiii care primesc instructiuni bune de la parintii lor si totusi nu le dau atentie, arunca un repros asupra parintilor, dezonorandu-i si facandu-i de rusine in fata unei lumi pagane. De asemenea, ei aduc un repros asupra religiei lui Isus Hristos, pe calea faptelor lor rele. (YI. 10 august, 1893)

10:58 Parinti, aceasta este lucrarea voastra. - Parinti, lucrarea voastra este de a dezvolta in copii rabdare, fidelitate si dragoste adevarata. Lucrand in mod corect cu copiii pe care vi i-a dat Dumnezeu, ii ajutati sa puna temelia unui caracter curat si bine echilibrat. Voi intipariti in mintea lor principiile pe care intr-o zi le vor urma in propriile lor familii. Rezultatul eforturilor voastre bine directionate va fi vazut pe masura ce isi vor conduce familiile lor pe calea Domnului. (R and H. 6 iunie, 1899)

10:59 Cum este ruinat caracterul

10:60 Parintii pot semana samanta ruinei. - Parintii incorecti ii invata pe copiii lor lectii ce se vor dovedi distrugatoare pentru ei si, de asemenea, planteaza spini pentru propriile lor picioare... Intr-o mare masura fericirea viitoare a copiilor se afla in mainile parintilor. Asupra lor sta importanta lucrare a formarii caracterelor acestor copii. Invataturile date in copilarie ii vor urmari pe toti prin viata. Parintii seamana samanta ce va incolti si va aduce roada fie spre bine, fie spre rau. Ei ii pot pregati pe fiii si fiicele lor fie pentru fericire, fie pentru nenorocire. (1 T. p. 393)

10:61 Prin indulgenta sau prin reguli de fier. - Copiii sunt adesea rasfatati din pruncie si obiceiurile rele sunt fixate. Parintii au indoit mladita. Prin felul lor de educatie, caracterul se dezvolta fie deformat, fie in simetrie si frumusete. Dar, in timp ce multi gresesc de partea indulgentei, altii merg la extrema opusa si isi conduc copiii cu un toiag de fier. Nici unii din acestia nu urmeaza invataturile Bibliei, ci fac o lucrare infricosatoare. Ei modeleaza mintea copiilor si trebuie sa dea socoteala in ziua lui Dumnezeu pentru modul in care au facut aceasta. Vesnicia va descoperi rezultatele lucrarii facute in aceasta viata. (Id. vol. 4, p. 368, 369)

10:62 Nereusind sa educe pentru Dumnezeu. - Prin nereusita de a-i educa pe copiii lor sa tina calea Domnului si sa faca acele lucruri pe care El le-a poruncit, parintii neglijeaza o datorie solemna. (MS. 12, 1898)

10:63 Unii {copii} au fost lasati sa faca ce le place; altora li s-au gasit greseli si au fost descurajati. Doar putin farmec, voiosie si cuvinte de aprobare le-au fost daruite. (MS. 34, 1893)

10:64 O, numai daca ar lucra mamele cu intelepciune, cu calm si cu hotarare sa instruiasca si sa supuna temperamentul firesc al copiilor lor, ce volum de pacat ar fi inabusit in fasa si de ce ostire de necazuri ar fi scutita biserica!... Multe suflete vor fi pe veci pierdute datorita neglijentei parintilor de a-si disciplina copiii cum se cuvine si de a-i invata in tinerete supunerea fata de autoritate. Tolerarea greselilor si domolirea acceselor de furie nu inseamna infigerea toporului la radacina raului, ci se dovedeste a fi ruina a mii de suflete. O, cum vor raspunde parintii fata de Dumnezeu pentru aceasta inspaimantatoare neglijare a datoriei! (4T. p. 92, 93)

10:65 Prin neglijenta ce cocheteaza cu pacatul. - Copiii au nevoie de ingrijire si indrumare vigilenta ca niciodata mai inainte, pentru ca Satana se straduieste sa castige controlul asupra mintii si inimii si sa indeparteze Duhul lui Dumnezeu. Starea inspaimantatoare a tineretului din vremea noastra constituie unul din cele mai puternice semne ca traim in ultimele zile, dar caderea multora poate fi urmarea directa a conducerii gresite a parintilor. Spiritul de murmurare impotriva mustrarii a prins radacina si aduce roada lui de nesupunere. Parintii nu sunt satisfacuti cu caracterul pe care copiii dezvolta, dar, in acelasi timp, ei nu reusesc sa vada greselile ce-i fac pe copii asa cum sunt...

10:66 Dumnezeu condamna atat neglijenta ce glumeste cu pacatul si crima, cat si insensibilitatea ce descopera prea tarziu prezenta daunatoare a pacatului in familiile pretinsilor crestini. (Id. p. 199, 200)

10:67 Prin lipsa restrictiei. - Din cauza ca nu li se impune restrictie si nu sunt indrumati corect, unii copii cresc cu caractere deformate, cu principii morale slabe si cu putina educatie in datoriile practice ale vietii. Ei sunt lasati sa faca ce le place cu impulsurile lor, cu timpul si puterile lor intelectuale. Cauza lui Dumnezeu pierde datorita neglijarii acestor talente, iar raspunderea o poarta tatii si mamele; si ce scuza vor prezenta oare Aceluia ai carui ispravnici sunt, ei, carora li s-a incredintat datoria sacra a modelarii sufletelor ca, sub ingrijirea lor, acestea sa-si sporeasca toate puterile, spre slava Creatorului lor? (Id. vol. 5, p. 326)

10:68 Parintii au crezut ca-si iubesc copiii dar s-au dovedit a fi cei mai rai dusmani ai lor. Ei au lasat raul sa inainteze neinfranat. Le-au permis copiilor sa cultive pacatul, ceea ce se aseamana cu indragirea si ingrijirea unei vipere care otraveste nu doar victima care o ingrijeste, ci si pe toti aceia cu care vine in contact. (FE. p. 52, 53)

10:69 Prin trecerea cu vederea a greselilor evidente. - In loc sa se alature celor care poarta poverile, sa ridice standardul principiilor morale, lucrand cu inima si sufletul in frica de Dumnezeu ca sa corecteze greselile in copiii lor, multi parinti isi linistesc constiinta spunand: "Copiii mei nu sunt mai rai decat altii." Ei cauta sa ascunda greselile fatise, neplacute lui Dumnezeu, ca nu cumva copiii lor sa fie ofensati si sa recurga la metode disperate. Daca in inimile lor este un spirit de revolta, este mult mai bine sa-l supuneti acum decat sa-i permiteti sa creasca si sa se intareasca prin indulgenta. Daca parintii si-ar face datoria, am vedea o alta stare de lucruri. Multi din acesti parinti au cazut de la credinta. Ei nu au intelepciune de la Dumnezeu ca sa observe siretlicurile lui Satana si sa reziste capcanelor lui. (4T. p. 650, 651)

10:70 Prin rasfatarea copiilor si prin indulgenta. - In mod frecvent, parintii sunt indulgenti cu copilasii lor si-i rasfata pentru ca li se pare mai usor sa-i conduca in felul acesta. E mai comod sa-i lasi in voia lor decat sa le infranezi inclinatiile nesupuse ce se ridica cu putere in pieptul lor. Totusi acest mod este las. Este un lucru rau ca in felul acesta sa micsorezi responsabilitatea, caci va veni timpul cand acesti copii, ale caror inclinatii nestavilite s-au intarit devenind pe deplin vicii, vor aduce repros si rusine asupra lor si asupra familiilor lor. Ei intra in viata activa nepregatiti pentru ispitele ei, nefiind destul de puternici ca sa suporte complicatiile si necazurile; inflacarati, poruncitori si nedisciplinati, ei cauta sa-i supuna pe altii vointei lor si, nereusind, se considera tratati cu raceala de lume si se intorc impotriva ei. (Id. p. 201)

10:71 Prin semanarea semintelor vanitatii. - Oriunde mergem, vedem copii tratati cu indulgenta, rasfatati si laudati fara rezerva. Aceasta tinde sa-i faca infumurati, fara rusine si vanitosi. Semintele frivolitatii sunt semanate cu usurinta in inima omeneasca de catre parinti si tutori nechibzuiti care lauda si sunt indulgenti cu tanarul care se afla in grija lor, fara sa se gandeasca la viitor. Incapatanarea si mandria sunt rele ce au transformat ingeri in demoni si au inchis portile cerului pentru ei. Si totusi parintii, inconstienti, isi instruiesc in mod sistematic copiii sa fie agentii lui Satana. (PHJ. ianuarie, 1890)

10:72 Prin a deveni sclavii copiilor de varsta adolescentei. - Ce multi parinti istoviti si impovarati au devenit sclavii copiilor in timp ce, potrivit cu educatia si instructiunile lor, copiii traiesc pentru a se multumi, a se distra si a se slavi pe ei insisi. Parintii seamana in inimile copiilor lor samanta ce produce o recolta pe care nu se ingrijesc s-o culeaga. Sub aceasta educatie, la varsta de zece,

10:73 doisprezece sau saisprezece ani, copiii se cred foarte intelepti, isi imagineaza ca sunt extraordinari si se privesc ca fiind intru totul prea priceputi ca sa fie supusi parintilor, prea elevati ca sa se coboare la datoriile vietii de fiecare zi. Iubirea de placere le stapaneste mintea, iar egoismul, mandria si revolta aduc rezultate amare in viata lor. Ei accepta insinuarile lui Satana si cultiva o ambitie nesfintita de a-si face o aparitie mareata in lume. (YI. 20 iulie, 1893)

10:74 Prin indrumarea gresita a iubirii si compasiunii. - Parintii pot sa-si ingaduie sa le arate copiilor lor o afectiune care sa-i coste ascultarea de legea sfanta a lui Dumnezeu. Calauziti de aceasta afectiune, ei nu asculta de Dumnezeu, permitandu-le copiilor sa-si formeze impulsuri rele si se abtin sa dea invataturile si disciplina pe care Dumnezeu le-a poruncit s-o dea. Parintii isi pun in primejdie sufletele lor si ale copiilor lor atunci cand nesocotesc astfel poruncile lui Dumnezeu. (R and H. 6 aprilie, 1897)

10:75 Slabiciunea de a nu pretinde ascultare, iubirea si compasiunea intelese si manifestate gresit si notiunea falsa ca intelepciunea consta in a fi indulgent si nu in a impiedica constituie un sistem de educatie ce intristeaza pe ingeri, dar care il incanta pe Satana, caci el aduce sute si mii de copii in randurile sale. De aceea orbeste el ochii parintilor, le amorteste simturile si le incetoseaza mintea. Ei vad ca fiii lor nu sunt placuti si responsabili, iar fiicele lor nu sunt agreabile si ascultatoare; totusi, copiii se inmultesc in familiile lor ca sa le otraveasca viata, sa le umple inima cu tristete si sa fie adaugati la numarul acelora pe care Satana ii foloseste ca sa atraga sufletele la distrugere. (5T. p. 324)

10:76 Prin nereusita de a pretinde ascultare. - Cand copiii nerecunoscatori sunt hraniti, imbracati si lasati sa plece necorectati, sunt incurajati de fapt sa continue in calea

10:77 lor rea. Si, in masura in care parintii si tutorii lor sunt ingaduitori cu ei in felul acesta si nu le pretind ascultare, le sunt partasi la poftele lor rele. Astfel de copii ar putea fi la fel de bine la un loc cu cei rai a caror cale pacatoasa au ales s-o urmeze, decat sa ramana in familii crestine, sa otraveasca pe altii. In acest veac al rautatii, fiecare crestin trebuie sa condamne in mod hotarat faptele satanice ale copiilor neascultatori. Tinerii rai n-ar trebui tratati ca buni si ascultatori, ci ca tulburatori ai pacii si corupatori ai tovarasilor lor. (MS. 119, 1901)

10:78 Prin permisiunea data copiilor de a-si urma propriile ganduri. - Influenta predominanta in societate este in favoarea ingaduirii tinerilor sa-si urmeze inclinatiile naturale ale mintii. (MYP. p. 373)

10:79 Ei {parintii} cred ca pot castiga dragostea copiilor, satisfacandu-le dorintele si lasandu-i sa-si urmeze propriile inclinatii. Ce greseala! Copiii ingaduiti in felul acesta cresc neinfranati in dorintele lor, cu firi nesupuse, egoisti, pretentiosi si poruncitori, un blestem pentru ei insisi si pentru cei din jurul lor. (1T. p. 393)

10:80 Prin permiterea atitudinilor gresite. - Lectiile copilariei, bune sau rele, nu sunt invatate in zadar. In tinerete, caracterul este dezvoltat inspre bine sau rau. Acasa poate exista lauda si flatare; in lume, fiecare este apreciat dupa propriile merite. Cei rasfatati, carora le-a fost cedata, intreaga autoritate a caminului, sunt zilnic subiectul degradarii, fiind constransi sa asculte de altii. Multi sunt invatati chiar atunci, prin aceste lectii practice ale vietii, care le este locul adevarat. Adeseori, prin refuzuri, dezamagiri si vorbire fara menajamente din partea superiorilor lor isi gasesc ei adevarata pozitie si sunt umiliti sa inteleaga si sa-si accepte

10:81 locul potrivit. Este insa un chin sever la care sunt supusi si ar fi putut fi preintampinat printr-o educatie adecvata in tinerete.

10:82 Majoritatea celor rau disciplinati trec prin viata avand intentii contrare celor ale lumii, suferind esec cand ar fi trebuit sa aiba succes. Ei ajung sa simta ca lumea le poarta pica deoarece nu-i flateaza si nu-i mangaie si se razbuna prin opozitie si sfidare. Uneori, circumstantele ii obliga sa simuleze o umilinta pe care n-o simt si care nu-i ajuta sa dea pe fata un farmec natural, iar adevaratele lor caractere vor fi cu siguranta descoperite mai devreme sau mai tarziu... De ce isi educa parintii in asa fel copiii incat sa fie in conflict cu toti cei cu care vin in contact? (Id. vol. 4, p. 201, 202)

10:83 Prin pregatirea copiilor pentru a iubi societatea. - Copiii nu trebuie formati ca amatori de societate - jertfe pentru Moloh, ci ca membri ai familiei Domnului. Parintii sa fie plini de compasiunea lui Hristos ca sa poata lucra pentru salvarea sufletelor asezate sub influenta lor. Sa nu aiba mintea absorbita in intregime cu modele si practicile lumii si sa nu-si educe copiii sa participe la reuniuni, concerte si dansuri, sau sa dea si sa frecventeze petreceri, pentru ca aceste lucruri neamurile le cauta. (R and H. 13 martie, 1894)

10:84 Prin permiterea unei cautari egoiste a fericirii. - Exista multi tineri care ar fi putut fi o binecuvantare pentru societate si o onoare pentru cauza lui Dumnezeu daca ar fi pasit in viata cu idei corecte despre ce constituie succesul, dar, in loc sa fie condusi de judecata si

10:85 principii, au fost invatati sa se supuna inclinatiei capricioase si au cautat sa-si faca doar lor pe plac, ingaduindu-si placeri egoiste, crezand ca in felul acesta obtin fericirea. Ei insa nu reusesc sa-si atinga obiectivul deoarece cautarea fericirii pe calea egoismului nu aduce decat nenorocire. Ei sunt nefolositori atat in societate, cat si in cauza lui Dumnezeu. Perspectivele lor sunt din cele mai descurajatoare, atat pentru lumea aceasta cat si pentru cea viitoare, caci prin iubirea de placere egoista le pierd pe amandoua. (YI. 20 iulie, 1893)

10:86 Prin lipsa de evlavie in camin. - In familiile pretins crestine, unde tatii si mamele trebuie sa fie cercetatori sarguinciosi ai Scripturilor pentru ca sa poata cunoaste fiecare specificare si restrictie a Cuvantului lui Dumnezeu, se manifesta neglijarea instructiunilor Cuvantului si a cresterii copiilor in sfatul si invatatura Domnului. Parintii pretinsi crestini dau gres in a practica evlavia in familie. Cum pot tatii si mamele sa reprezinte caracterul lui Hristos in viata de camin, cand ei sunt multumiti sa atinga un standard scazut si ieftin? Sigiliul viului Dumnezeu va fi asezat numai asupra acelora care vor purta o asemanare cu Hristos in caracter. (R and H. 21 mai, 1895)

10:87 Daca parintii erau ascultatori de Dumnezeu. - Dumnezeu nu va indreptati guvernarea rea a parintilor. Astazi sute de copii ingroasa randurile dusmanului, traind si lucrand departe de cauza lui Dumnezeu. Ei sunt neascultatori, nemultumitori, nesfinti, dar pacatul zace la usa parintilor lor. Parinti crestini, mii de copii pier in pacatele lor din cauza nereusitei parintilor lor de a conduce caminul cu intelepciune. Daca parintii ar fi ascultat de Conducatorul nevazut al armatelor lui Israel, a carui slava era ascunsa in stalpul de nor, n-ar fi fost vazuta starea nefericita

10:88 de lucruri existenta acum in atat de multe familii. (R and H. 6 iunie, 1899)

10:89 Cum pot parintii construi caractere puternice

10:90 Consacrati-i cugetarea si timpul cel mai bun. - Parintii primesc copilul, o povara neajutorata in bratele lor; el nu stie nimic si trebuie invatat sa-L iubeasca pe Dumnezeu; trebuie crescut in sfatul si invatatura Domnului, format dupa modelul divin.

10:91 Cand parintii vad importanta lucrarii lor in educarea copiilor, cand vad ca ea implica interese vesnice, atunci isi dau seama ca trebuie sa consacre cel mai bun timp si chibzuinta acestei lucrari. (ST. 16 martie, 1891)

10:92 Dobanditi o intelegere a principiilor implicate. - Lectiile invatate si obiceiurile formate in pruncie si copilarie au mai mult de-a face cu formarea caracterului si cu directia vietii decat toata instruirea si educatia din anii de mai tarziu.

10:93 Parintii trebuie sa ia in consideratie lucrul acesta, sa inteleaga principiile ce stau la baza ingrijirii si educarii copiilor si sa fie in stare sa-i creasca in sanatate fizica, intelectuala si morala. (MH. p. 380)

10:94 Interziceti superficialitatea. - Traim intr-un veac in care aproape totul este superficial. Exista doar putina stabilitate si fermitate a caracterului, deoarece instruirea si educarea copiilor din frageda pruncie este superficiala. Caracterul lor este construit pe nisip miscator. Lepadarea de sine si stapanirea nu au fost modelate in caracterul lor. Ei au fost rasfatati si ingaduiti atat de mult incat nu mai sunt buni pentru viata practica. Iubirea de placere stapaneste

10:95 mintile, iar copiii sunt flatati si alintati spre ruina lor. (HR. decembrie, 1872)

10:96 Fortificati copiii prin rugaciune si credinta. - Ai adus pe lume copii care nu au avut nici un cuvant de spus cu privire la existenta lor. Te-ai facut raspunzator intr-o mare masura pentru fericirea si binele lor vesnic. Povara de a-i forma pe acesti copii pentru Dumnezeu este asupra ta fie ca simti, fie ca nu. Sa pazesti cu grija geloasa prima apropiere a vicleanului dusman si fi pregatit sa iei masuri impotriva lui. Cladeste o fortareata a rugaciunii si credintei in jurul copiilor tai si, in plus, exercita o supraveghere sarguincioasa. Nu esti nici un moment la adapost de atacurile lui Satana. Nu ai timp de ragaz de la munca serioasa si vigilenta. N-ar trebui sa dormi nici o clipa la postul tau. Acesta este cel mai important razboi. In el sunt implicate interese vesnice. Este o problema de viata si de moarte pentru tine si familia ta. (2 T. p. 397, 398)

10:97 Luati o pozitie ferma, hotarata. - In general, parintii isi pun prea mult increderea in copiii lor si, deseori, cand le acorda incredere, acestia se complac in faradelegi ascunse. Parinti, supravegheati-va copiii cu grija geloasa! Indemnati-i, mustrati-i si sfatuiti-i cand va ridicati si cand va asezati, cand plecati si cand veniti, "invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, putin aici, putin acolo". Supuneti-i pe copiii vostri cand sunt tineri. Acest lucru este neglijat in mod tragic de catre multi parinti care nu iau o pozitie atat de ferma si de hotarata dupa cum ar trebui cu privire la copiii lor. (Id. vol. 1, p. 156)

10:98 Semanati cu rabdare pretioasa samanta. - "Ce seamana omul, aceea va secera." Parinti, lucrarea voastra este de a castiga increderea copiilor vostri si de a semana samanta cea pretioasa cu iubire si rabdare.

10:99 Faceti-va lucrul cu multumire, fara sa va plangeti vreodata de dificultate, grija si truda. Daca prin eforturi rabdatoare, pline de bunatate, asemenea lui Hristos, puteti prezenta un suflet desavarsit in Hristos Isus, viata voastra n-a fost in zadar. Pastrati-va propriul suflet plin de speranta si rabdare. Nu lasati nici o descurajare sa apara pe infatisarea sau in atitudinea voastra. Aveti in maini formarea unui caracter cu ajutorul lui Dumnezeu, care poate sa lucreze in via Maestrului si sa castige multe suflete la Isus. Incurajati-va intotdeauna copiii sa atinga un standard inalt in toate obiceiurile si tendintele lor. Fiti rabdatori cu nedesavarsirile lor, asa cum Dumnezeu este rabdator cu voi in nedesavarsirile voastre, suferind cu voi si veghind asupra voastra ca sa puteti aduce rod spre slava Lui. Incurajati-va copiii sa se straduiasca sa adauge la realizarile lor calitatile ce le lipsesc. (MS. 136, 1898)

10:100 Invatati supunerea fata de lege. - Tati si mame, fiti practici. Invatati-i pe copiii vostri sa asculte de lege. (MS. 49, 1901)

10:101 Mila si bunatatea nu constau in a permite copilului sa-si aiba propria cale, in a i te supune si in a neglija sa-l corectezi pe motiv ca il iubesti prea mult pentru a-l pedepsi. Ce fel de iubire este aceea care-i permite copilului sa dezvolte trasaturi de caracter ce-l vor face pe el si pe oricine altcineva nenorocit? La o parte cu astfel de iubire! Dragostea adevarata va urmari binele prezent si vesnic al sufletului. (R and H. 16 iulie, 1895)

10:102 Ce drept au parintii sa aduca pe lume copii, sa-i neglijeze si sa-i lase sa creasca fara cultura si instruire crestina? Parintii trebuie sa fie responsabili. Invatati-i stapanirea de sine. Invatati-i ca trebuie sa fie stapaniti, nu sa stapaneasca. (MS. 9, 1893)

10:103 Armonizati fizicul, intelectul si spiritualul. - Capacitatile fizice, intelectuale si spirituale trebuie

10:104 dezvoltate pentru a forma un caracter bine echilibrat. Copiii sa fie supravegheati, indrumati si disciplinati pentru a realiza acest lucru cu succes. (4 T. p. 197, 198)

10:105 Constitutia fizica a lui Isus, precum si dezvoltarea Lui spirituala este adusa inaintea noastra prin cuvintele: "Copilul crestea in intelepciune" si "in statura". In copilarie si tinerete trebuie acordata atentie dezvoltarii fizice. Parintii sa-si invete copiii cu obiceiuri bune in mancare si bautura, in imbracaminte si exercitiu si va fi pusa o temelie solida pentru o buna sanatate in restul vietii. Organismul trebuie sa aiba ingrijire speciala pentru ca puterile trupului sa nu fie micsorate, ci dezvoltate pana la masura lor deplina. Aceasta ii va aseza pe copii si pe tineri intr-o pozitie favorabila astfel incat, cu o pregatire religioasa cuvenita, ei sa poata creste in intelepciune ca si Hristos. (YI. 27 iulie, 1893)

10:106 Sanatatea este asociata cu intelectul si capacitatile morale. - Pentru a trezi simturile morale ale copiilor vostri la drepturile pe care Dumnezeu le are asupra lor, ar trebui sa imprimati in mintea si in inimile lor felul in care sa asculte de legile lui Dumnezeu in structura lor fizica, deoarece sanatatea are de a face intr-o mare masura cu intelectul si capacitatile lor morale. Daca au sanatate si curatie de inima, sunt mai bine pregatiti sa traiasca si sa fie o binecuvantare pentru lume. A le orienta mintea in directia buna si la timpul potrivit este o lucrare foarte importanta deoarece foarte mult depinde de decizia luata la momentul critic.

10:107 Ce important este atunci ca mintile parintilor sa fie cat se poate de eliberate de grija complicata si epuizanta a lucrurilor inutile, ca sa poata gandi si actiona cu judecata calma, intelepciune si iubire, facand din sanatatea fizica si morala a copiilor lor prima si cea mai inalta motivatie. (HR. decembrie, 1872)

10:108 Parintii se mira de ce copiii sunt cu mult mai greu de stapanit decat obisnuiau sa fie, cand in cele mai multe cazuri propria lor conducere criminala i-a facut astfel. Calitatea mancarii de pe mesele lor si pe care ii incurajeaza pe copii s-o manance le excita fara incetare pasiunile animalice si le slabesc aptitudinile morale si intelectuale. (PHJ. octombrie, 1897)

10:109 Hrana curata pentru minte este esentiala. - Educati facultatile si gusturile celor dragi ai vostri. Cautati sa le preocupati mintea in asa fel incat sa nu fie loc pentru ganduri si ingaduinte josnice si corupatoare. Harul Domnului Hristos este singurul antidot sau singura masura de prevenire a raului. Voi puteti alege, daca vreti, ca mintea copiilor vostri sa fie ocupata fie cu ganduri curate, necorupte, fie cu rele ce exista pretutindeni - mandria si pierderea din vedere a Rascumparatorului lor. Mintea, la fel ca trupul, are nevoie de hrana curata pentru a obtine sanatate si tarie. Dati copiilor vostri ceva de gandit, ce este in afara lor si mai presus de ei insisi. Mintea care traieste intr-o atmosfera pura si sfanta nu devine usuratica, neserioasa si egoista. (L. 27, 1890)

10:110 Traim intr-un timp cand tot ce este fals si superficial este inaltat mai presus de ceea ce este real, natural si trainic. Mintea trebuie pastrata departe de tot ce ar conduce-o intr-o directie gresita. Sa nu fie incarcata cu istorisiri de calitate slaba, ce nu adauga tarie puterilor intelectuale. Gandurile vor fi de aceeasi natura ca si hrana ce o asiguram pentru minte. (5T. p. 544)

10:111 Un intelect genial nu este suficient. - Poate ca esti satisfacut de inteligenta eminenta a copilului tau, dar daca aceasta nu se afla sub controlul unei inimi sfintite, va lucra impotriva scopurilor lui Dumnezeu. Numai un

10:112 simt inalt al cerintelor lui Dumnezeu fata de noi poate da stabilitatea de caracter potrivita, capacitatea de discernamant a mintii si profunzimea intelegerii lucrurilor esentiale pentru succes, atat in aceasta lume cat si in lumea viitoare. (R and H. 23 aprilie, 1889)

10:113 Tinte inalte in dezvoltarea caracterului. - Daca-i invatam pe copiii nostri sa fie harnici, jumatate din pericol a trecut, deoarece lenea duce la tot felul de ademeniri la pacat. Sa ne educam copiii sa fie simpli in maniere, fara a fi obraznici, sa fie binevoitori si gata sa se sacrifice, fara a fi extravaganti, sa fie economi, fara a deveni avari. Si, mai presus de toate, sa-i invatam cerintele ce le are Dumnezeu fata de ei, ca este datoria lor de a duce religia in orice aspect al vietii, ca ei trebuie sa-L iubeasca pe Dumnezeu in mod suprem si sa iubeasca pe aproapele lor, fara a neglija micile acte de politete ale vietii ce sunt esentiale pentru fericire. (PHJ. mai, 1890)

10:114 Rugati-va pentru intelepciune cereasca. - Parintii trebuie sa mediteze si sa se roage staruitor lui Dumnezeu pentru intelepciune si ajutor divin ca sa-si educe copiii cum se cuvine, pentru ca acestia sa-si poata dezvolta caracterele dupa voia lui Dumnezeu. Grija lor n-ar trebui sa fie cum sa-si educe copiii ca sa poata fi laudati si onorati de lume, ci cum sa-i poata educa pentru a-si forma caractere frumoase, pe care Dumnezeu sa le poata aproba. Este nevoie de multa rugaciune si studiu pentru intelepciune cereasca, pentru a sti cum sa lucreze cu mintile tinere, caci foarte multe depind de directia ce o dau parintii mintii si vointei copiilor lor. (HR. decembrie, 1872)

10:115 Trebuie acordata calauzire morala si spirituala. - Parintii trebuie facuti sa-si inteleaga obligatia de a da lumii copii cu caractere bine dezvoltate, care vor avea putere morala sa reziste ispitei si a caror viata va fi o onoare pentru Dumnezeu si

10:116 o binecuvantare pentru semenii lor. Cei care intra in viata de adult cu principii neclintite vor fi pregatiti sa stea nepatati in mijlocul poluarii morale a acestui veac corupt. (CTBH. p. 75)

10:117 Invatati-i pe copii sa aleaga pentru ei insisi. - Tinerii si copiii sa fie invatati sa-si aleaga acel vesmant regesc, tesut in razboiul cerului, "inul subtire, stralucitor si curat" (Apocalipsa 19, 8), ce-l vor purta toti cei sfinti de pe pamant. Acest vesmant, propriul caracter al Domnului Hristos, fara pata, este oferit fiecarei fiinte umane, dar toti aceia care-l primesc il vor primi si-l vor purta inca de aici.

10:118 Copiii sa fie invatati ca, in timp ce isi deschid mintea la ganduri curate si iubitoare si savarsesc fapte de iubire si de ajutor, ei insisi se imbraca cu frumoasa haina a caracterului Sau. Aceasta imbracaminte ii va face placuti si iubiti aici, iar dupa aceea, va fi titlul admiterii lor in palatul Regelui. (Ed. p. 249)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: