English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Dieta si hrana, 9


9:1 Cap. 7 - A manca in exces

9:2 Un pacat obisnuit, dar serios

9:3 Letter 17, 1895 210. Supunerea stomacului la eforturi excesive este un pacat obisnuit si, cand este folosita prea multa mancare, intregul organism este impovarat. In loc sa sporeasca, viata si vitalitatea scad. Asa a planuit Satana sa mearga lucrurile. Omul isi consuma fortele vitale prin munca inutila de a se ocupa cu un surplus de mancare.

9:4 Consumand prea multe alimente, nu numai ca irosim, fara a ne pasa de viitor, binecuvantarile lui Dumnezeu, prevazute pentru necesitatile fapturii noastre, dar facem un mare rau intregului organism. Intinam templul lui Dumnezeu; acesta este slabit si deteriorat; iar organismul nu-si poate face lucrarea bine si cu intelepciune, dupa cum a luat masuri Dumnezeu. Din pricina ingaduirii egoiste a apetitului, omul a abuzat de puterea organismului, silindu-l sa infaptuiasca o lucrare ce n-ar fi trebuit sa fie niciodata silit s-o faca.

9:5 Daca toti oamenii ar fi familiarizati cu masinaria umana, vie, ei nu ar fi vinovati de infaptuirea acestui lucru, in afara, bineinteles, de cazul in care si-ar iubi atat de mult satisfacerea poftelor, incat si-ar continua calea sinucigasa si s-ar stinge de o moarte prematura sau ar trai ani de-a randul ca niste poveri pentru ei insisi si pentru prietenii lor.

9:6 Impovararea masinariei umane

9:7 [C.T.B.H. 51] (1890) C.H. 119

9:8 211. Putem pacatui prin necumpatare daca mancam fara moderatie, fie si hrana sanatoasa. Daca cineva a renuntat la folosirea articolelor alimentare nocive in dieta sa, nu inseamna ca poate manca atat de mult cat pofteste. Alimentatia in exces, indiferent care este calitatea mancarii, impovareaza masinaria vie si o franeaza in lucrarea sa.

9:9 Signs, 1 sept. 1887 212. Necumpatarea in mancare, chiar si cand este vorba de alimente sanatoase, are un efect vatamator asupra organismului si va slabi facultatile mintale si morale.

9:10 Letter 73a, 1896 213. Aproape toti membrii familiei omenesti mananca mai mult decat are nevoie organismul. Acest surplus se altereaza si devine o masa de materie urat mirositoare. [...] Daca in stomac ajunge mai multa mancare decat necesita masinaria vie - chiar daca hrana este simpla -, acest surplus devine o povara. Organismul face eforturi disperate de a se debarasa de el, si aceasta lucrare suplimentara creeaza o senzatie de oboseala, de extenuare. Cei care mananca fara incetare numesc aceasta senzatie de "sfarseala" foame, dar ea este provocata de starea de epuizare a organelor digestive.

9:11 [Efectele consumului excesiv de alimente simple, sanatoase - 33, 157]

9:12 (1900) 6T 343

9:13 214. Necazuri si poveri care nu sunt necesare sunt create din dorinta de a se fali cu prilejul ospatarii vizitatorilor. In scopul de a pregati multe feluri de bucate pentru masa, gospodina munceste peste masura; din cauza multor feluri pregatite, oaspetii mananca mai mult decat ar trebui, iar ca rezultat apar boala si suferinta, pe deoparte din cauza muncii peste masura, iar pe de alta parte din cauza mancarii peste masura. Aceste ospete complicate sunt o povara si o vatamare.

9:14 Health Reformer, iunie 1878 215. Petrecerile marcate de lacomie si alimentele introduse in stomac la ore nepotrivite isi lasa amprenta asupra fiecarei fibre din organism; mintea este si ea afectata in mod serios de ceea ce mancam si bem.

9:15 (1876) 4T 96

9:16 216. Punerea stricta la munca grea este daunatoare constitutiei in crestere a celor tineri; insa in vreme ce sute de persoane si-au distrus organismul numai prin munca in exces, lipsa de activitate, supraalimentatia si starea de "dulce lenevie" si-au semanat semintele bolii in organismul miilor de oameni care se indreapta spre o degradare rapida si sigura.

9:17 Lacomia, un pacat capital

9:18 (1880) 4T 454, 455

9:19 217. Unii nu-si exercita controlul asupra poftelor lor, ci dau frau liber gustului cu pretul sanatatii. Drept rezultat, creierul este intunecat, gandirea lor este lenesa si nu reusesc

9:20 sa realizeze ceea ce ar putea sa faca daca ar da dovada de retinere si tagaduire de sine.

9:21 Pavel a fost un reformator in domeniul sanatatii. El a spus: "Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat" (1 Cor. 9,27). El a simtit ca pe umerii lui sta responsabilitatea de a-si pastra toate puterile asa cum sunt, pentru a le putea folosi spre slava lui Dumnezeu. Daca Pavel era amenintat de necumpatare, noi ne aflam intr-o primejdie si mai mare, pentru ca noi nu simtim si nu ne dam seama, asa cum a facut-o el, de necesitatea de a-L proslavi pe Dumnezeu in trupurile si duhurile noastre, care sunt ale Lui. Supraalimentatia este pacatul acestui veac.

9:22 Cuvantul lui Dumnezeu plaseaza pacatul lacomiei in acelasi registru cu betia. Atat de jignitor era acest pacat in ochii lui Dumnezeu, incat El i-a dat instructiuni lui Moise ca un copil care nu vrea sa se stapaneasca in ce priveste apetitul, ci se indoapa cu tot ceea ce are pofta, sa fie adus inaintea conducatorilor lui Israel si sa fie omorat cu pietre. Starea celui lacom era considerata fara speranta. Acesta nu avea sa fie de vreun folos altora si era un blestem pentru el insusi. Nu puteai sa depinzi de el in vreo privinta oarecare. Influenta sa avea sa-i contamineze fara incetare pe ceilalti si lumea avea sa fie mai buna fara un asemenea personaj; caci defectele lui aveau sa fie perpetuate. Nici un om care isi da seama de raspunderea pe care o are inaintea lui Dumnezeu nu va permite ca inclinatiile instinctuale sa preia controlul asupra ratiunii. Cei care fac aceasta nu sunt crestini, oricine ar fi ei si oricat de inaltatoare ar fi marturisirea lor. Porunca lui Hristos este: "Voi fiti dar desavarsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit" (Matei 5,48).

9:23 Succesiunea felurilor de mancare duce la lacomie

9:24 (1905) M.H. 306, 307

9:25 218. Multi din cei care au renuntat la mancarea cu carne si alte mancaruri daunatoare gandesc ca, mancarea lor fiind simpla si

9:26 sanatoasa, se pot lasa prada poftei fara restrictii si pot sa manance excesiv, uneori pana la lacomie. Aceasta este o greseala. Organele digestive nu ar trebui sa fie incarcate cu hrana care sa impovareze organismul mai mult decat este potrivit. Obiceiul incetatenit a "decretat" ca hrana sa fie adusa la masa pe feluri. Nestiind ce va urma, cineva ar putea manca indeajuns de mult dintr-un aliment care poate nu i se potriveste cel mai bine. Cand este adus ultimul fel, el se aventureaza sa depaseasca limitele si sa serveasca desertul cel ispititor, care, oricum ar fi, numai bun nu se dovedeste a fi pentru el. Daca se pune pe masa de la inceput toata hrana hotarata pentru atunci, fiecare are ocazia sa ia cea mai buna hotarare.

9:27 Uneori, rezultatul supraalimentarii se face simtit imediat. In alte cazuri, nu exista nici o senzatie de durere; dar organele digestive isi pierd forta vitala, iar temelia tariei fizice este subminata.

9:28 Surplusul de hrana impovareaza organismul si produce stari morbide, febrile. Aduce in stomac o cantitate prea mare de sange, facand ca membrele si extremitatile sa se raceasca repede. Ingreuneaza mult organele digestive, iar cand acestea si-au implinit sarcina, se face simtita o stare de slabiciune sau de moleseala. Unii dintre cei care de obicei mananca in exces numesc aceasta stare de sfarseala foame; insa ea este cauzata de starea de surmenare a organelor digestive. Cateodata, creierul este cuprins de toropeala si lipseste pofta de efort intelectual sau fizic.

9:29 Aceste simptome neplacute se fac simtite pentru ca organismul si-a implinit lucrarea cu pretul unei masuri prea mari de forta vitala si este complet epuizat. Stomacul spune: "Lasa-ma sa ma odihnesc". Dar multi interpreteaza slabiciunea ca o cerere pentru o noua cantitate de hrana; asa ca, in loc sa-i oferim stomacului odihna, ii punem in seama alta povara. Ca urmare, organele digestive sunt adesea epuizate, cand ar trebui sa fie in stare sa faca o buna lucrare.

9:30 [Organele corpului pot pierde forta vitala, cu toate ca nu se simte nici o durere - 155]

9:31 [Lucratorii lui Dumnezeu sa practice cumpatarea in mancare - 117]

9:32 [E. G. White nu ar fi putut cere binecuvantarea lui Dumnezeu asupra lucrarii sale daca ar fi mancat in exces - Apendicele I:7]

9:33 Cauza debilitatii fizice si mintale

9:34 (1870) C.T.B.H. 154

9:35 219. Ca popor, cu toata marturisirea noastra despre reforma sanatatii, mancam prea mult. Ingaduirea apetitului este cauza de capetenie pentru debilitatea fizica si mintala si sta la temelia unei mari parti din starea de slabiciune care se observa clar pretutindeni.

9:36 (1870) 2T 362-365

9:37 220. Multi dintre cei care au adoptat reforma sanatatii au parasit tot ce era vatamator, dar sa intelegem oare ca acestia pot manca oricat poftesc din pricina ca au renuntat la aceste lucruri? Se asaza la masa si, in loc sa se gandeasca cat trebuie sa manance, se dedau apetitului si mananca peste masura de mult. Si stomacul face tot ce poate sau ce ar trebui sa faca in restul zilei, spre a scapa de povara care i-a fost impusa. Toata hrana care este introdusa in stomac de care organismul nu se poate folosi este o povara pentru el. Ea ingreuneaza aceasta masinarie vie. Organismul este impovarat si nu-si poate aduce la indeplinire cu succes lucrarea. Organele vitale sunt impovarate fara sa fie necesar, iar puterea sistemului nervos este solicitata de stomac, ca sa ajute organelor digestive sa aduca la indeplinire lucrarea lor de a scapa de multimea de hrana care nu-i face deloc bine organismului. [...]

9:38 Si ce influenta are cantitatea excesiva de mancare asupra stomacului? Acesta ajunge slabit, organele digestive sunt slabite, si boala, cu toata suita ei de rele, este rezultatul. Daca persoanele respective erau bolnave mai dinainte, ele isi maresc astfel dificultatile si isi micsoreaza vitalitatea in fiecare zi, cat traiesc. Ele apeleaza la puterile lor vitale pentru actiuni care nu sunt necesare, acelea prin care se ocupa de hrana introdusa in stomacul lor. Ce teribil este sa te afli in situatia aceasta!

9:39 Noi stim cate ceva despre dispepsie din experienta. Am avut-o in familia noastra si socotim ca este o boala de temut. Cand o persoana devine complet dispeptica, ea sufera mult, mintal si fizic, iar prietenii trebuie sa sufere si ei, daca nu sunt tot atat de nesimtitori ca niste brute.

9:40 Si totusi, veti spune: "Nu este nicidecum treaba ta ce mananc sau ce cale urmez eu". Sufera cei aflati in jurul dispepticilor?

9:41 Fa doar ceva care sa-i irite in vreun fel. Nimic mai usor decat sa fii irascibil! Dispepticii se simt rau si li se pare ca copiii lor sunt foarte rai. Ei nu sunt in stare sa le vorbeasca linistit, nici nu pot - fara un har special - sa actioneze calm in familia lor. Toti cei din jurul lor sunt afectati de boala pe care o au ei; toti trebuie sa sufere consecintele infirmitatilor lor. Ei arunca o umbra intunecoasa. Atunci, obiceiurile voastre de mancare si bautura nu-i influenteaza pe altii? Cu siguranta ca da. Si voi trebuie sa fiti foarte atenti, sa va pastrati in cea mai buna stare de sanatate, ca sa-I puteti aduce lui Dumnezeu o slujire desavarsita si sa va faceti datoria in societate si in familia voastra.

9:42 Dar chiar si adeptii reformei sanatatii pot gresi in ceea ce priveste cantitatea hranei. Ei pot sa manance exagerat din hrana de buna calitate.

9:43 MS 93, 1901 221. Domnul mi-a aratat ca noi, ca regula generala, introducem prea multa hrana in stomac. Multi isi provoaca o stare de indispozitie prin supraalimentatie, iar rezultatul este adesea boala. Nu Domnul a adus aceasta pedeapsa asupra lor. Ei si-au adus-o; iar Dumnezeu doreste ca ei sa-si dea seama ca rezultatul calcarii legii este durerea.

9:44 Multi mananca prea repede. Multi mananca la o masa hrana care nu le prieste. Daca barbatii si femeile si-ar aduce aminte cat de rau isi chinuiesc sufletul atunci cand isi chinuiesc stomacul si cat de mult este dezonorat Hristos cand stomacul este maltratat, ar fi curajosi si cu tagaduire de sine, oferind stomacului ocazia de a-si redobandi activitatea sanatoasa.

9:45 Toropeala in timpul serviciilor divine

9:46 (1870) 2T 374

9:47 222. Si, iarasi, cand mancam exagerat de mult, pacatuim impotriva corpului nostru. In Sabat, in casa lui Dumnezeu, lacomii vor sedea si vor dormi sub adevarurile arzatoare ale Cuvantului lui Dumnezeu. Ei nu pot nici sa-si tina ochii deschisi, nici sa inteleaga expunerile solemne prezentate. Credeti voi ca ei Il slavesc in felul acesta pe Dumnezeu in trupul si duhul lor, care sunt ale Lui? Nu.

9:48 Ei Il necinstesc. Si dispepticul - ceea ce l-a facut dispeptic este urmarea acestui mod de viata. In loc sa respecte regularitatea, el s-a lasat sub stapanirea apetitului si a mancat intre mese. Poate ca, daca obiceiurile lui sunt sedentare, el nu a beneficiat de aerul inviorator al cerului, care sa-i ajute digestia; poate ca n-a facut suficient exercitiu pentru sanatatea lui.

9:49 (1905) M.H. 307

9:50 223. Nu trebuie sa ne asiguram in Sabat o cantitate mai mare sau o varietate mai mare de hrana decat in alte zile. In schimb, mancarea ar trebui sa fie mai simpla si sa consumam mai putin, pentru ca mintea sa poata fi viguroasa si limpede, ca sa poata intelege lucrurile spirituale. Un stomac congestionat inseamna un creier congestionat. Pot fi auzite cele mai pretioase cuvinte, dar sa nu fie apreciate, pentru ca mintea este confuza din pricina unei alimentatii necorespunzatoare. Mancand in exces in Sabat, multi nici nu-si dau seama cum ajung incapabili sa beneficieze de ocaziile sale sacre.

9:51 [Starea de toropeala la serviciile divine din Sabat - 93]

9:52 [Dieta frugala ofera vigoare mintala si morala - 85, 117, 206]

9:53 [Efectele supraalimentatiei asupra spiritualitatii - 56, 57, 59, 251]

9:54 [Efectele supraalimentatiei asupra mintii - 74]

9:55 [Supraalimentatia la intalnirile de tabara - 57, 124]

9:56 [Practici de efectiva sinucidere - 202]

9:57 [Deserturile, o ispita de a manca in exces - 538, 547, 550]

9:58 [O sursa a incercarilor din biserica - 65]

9:59 [Lacomia, pacatul prevalent al acestui veac - 35]

9:60 [Supraalimentatia duce la risipa - 244]

9:61 [Pastrarea unei constiinte curate - 263]

9:62 [Necumpatarea si alimentatia in exces, incurajate de mame - 351, 354]

9:63 O cauza a uitarii

9:64 Letter 17, 1895 224. Dumnezeu mi-a dat lumina pentru tine in legatura cu subiectul cumpatarii in toate lucrurile. Esti necumpatat in mancare. Introduci adesea in stomac de doua ori mai multa hrana decat are nevoie organismul tau. Aceasta mancare se altereaza; respiratia ta devine dezagreabila; dificultatile tale catarale sunt agravate; stomacul este suprasolicitat; iar din creier sunt chemate energia si viata pentru a tine in miscare moara care

9:65 macina materialul pe care l-ai introdus in stomac. In aceasta privinta, nu ai demonstrat ca ti-e mila de tine insuti.

9:66 Esti un gurmand cand te asezi la masa. Aceasta este una dintre cauzele majore ale faptului ca uiti si iti pierzi memoria. Spui lucruri pe care eu stiu ca le-ai rostit si apoi te intorci la o suta optzeci de grade si spui ca ai zis ceva cu totul diferit. Am stiut aceasta, dar am trecut-o cu vederea, ca pe un rezultat sigur al supraalimentatiei. La ce bun sa vorbesc despre aceasta? N-ar vindeca raul.

9:67 Sfaturi pentru pastori si lucratorii sedentari

9:68 (1905) M.H. 308-310

9:69 225. Supraalimentarea este daunatoare indeosebi pentru cei care au un temperament linistit; acestia ar trebui sa manance frugal si sa faca multa miscare fizica. Sunt barbati si femei deosebit de bine inzestrati natural, care nu reusesc sa realizeze nici jumatate din cat ar putea, daca ar exercita autocontrolul in ce priveste tagaduirea apetitului.

9:70 Multi scriitori si vorbitori dau gres in acest punct. Dupa ce mananca dupa pofta inimii, se dedau unor ocupatii sedentare - citit, studiu sau scris -, neingaduindu-si un timp pentru exercitiu fizic. Ca o consecinta, curgerea libera a gandurilor si a cuvintelor este obstructionata. Ei nu pot scrie sau vorbi cu taria si intensitatea necesare pentru a atinge inima; eforturile lor sunt sub semnul banalitatii si nerodirii.

9:71 Cei asupra carora apasa raspunderi importante si, mai presus de toate, aceia care sunt pazitorii intereselor spirituale ar trebui sa fie oameni cu o simtire acuta si cu o intelegere rapida. Intr-o masura mai mare decat altii, ei trebuie sa fie temperati in ce priveste alimentatia. Mancarea bogata si extravaganta n-ar trebui sa-si gaseasca locul pe masa lor.

9:72 Oameni care au pozitii de incredere au de luat zilnic hotarari de care depind rezultate de mare importanta. Adesea, ei trebuie sa gandeasca rapid, si acest lucru nu poate fi facut decat de catre aceia care practica o stricta cumpatare. Mintea se intareste in urma tratarii corecte a puterilor fizice si mintale. Daca efortul depus nu este prea mare, o noua vigoare vine cu fiecare solicitare. Insa adesea, lucrarea celor care au in seama planuri importante si, de asemenea, au de luat decizii importante este influentata in rau de rezultatele unei alimentatii necorespunzatoare. Un stomac dereglat produce o stare confuza, nesigura

9:73 a mintii. Deseori produce iritabilitate, asprime sau nedreptate. Multe planuri care ar fi fost o binecuvantare pentru lume au fost lasate deoparte si multe masuri nedrepte, opresive, chiar pline de cruzime, au fost luate ca rezultat al unor stari bolnavicioase datorate obiceiurilor gresite de alimentatie.

9:74 Iata o sugestie pentru toti aceia care desfasoara o activitate sedentara sau indeosebi intelectuala; cei care au suficient curaj moral si autocontrol, s-o incerce: la fiecare masa, sa consume numai doua sau trei feluri de alimente simple si sa nu manance mai mult decat este nevoie sa-si satisfaca foamea. Faceti exercitii fizice zilnice si veti vedea daca nu va veti bucura de rezultate.

9:75 Barbatii puternici care sunt angajati intr-o munca fizica sustinuta nu sunt siliti sa fie atat de atenti in privinta cantitatii sau calitatii alimentelor consumate, cum trebuie sa fie persoanele care au obiceiuri sedentare; dar chiar si acestia s-ar bucura de o sanatate mai buna daca ar exercita autocontrolul asupra a ceea ce mananca si beau.

9:76 Unii doresc sa li se prescrie o regula exacta pentru dieta. Ei mananca prea mult, apoi regreta si se tot gandesc la ceea ce mananca si beau. Nu ar trebui sa fie asa. Nimeni nu poate stabili o regula exacta pentru altul. Fiecare ar trebui sa-si exercite puterea ratiunii si a stapanirii de sine si ar trebui sa actioneze in virtutea principiului.

9:77 Indigestia si intalnirile de comitet

9:78 (1902) 7T 257, 258

9:79 226. La mese bogate, oamenii mananca adesea mult mai mult decat se poate digera usor. Stomacul impovarat peste poate nu-si poate face lucrarea asa cum trebuie. Rezultatul, o senzatie neplacuta de lenevie a creierului, iar mintea nu mai lucreaza cu agerime. Combinatiile gresite de alimente dau nastere la tulburari; incepe fermentarea; sangele este contaminat si creierul este confuz.

9:80 Obiceiul de a manca prea mult sau de a manca prea multe feluri la aceeasi masa pricinuieste adesea dispepsie. In felul acesta se produc vatamari serioase ale organelor digestive delicate. In zadar protesteaza stomacul si face apel la creier sa judece de la cauza la efect. Cantitatea peste masura de mare de alimente consumate si

9:81 combinarea lor nepotrivita produc vatamari. In zadar dau avertisment senzatiile neplacute. Urmarea este suferinta. Boala ia locul sanatatii.

9:82 Unii poate intreaba: ce are aceasta de-a face cu sedintele de comitet? Are de-a face foarte mult. Efectele relei alimentatii sunt aduse in sedintele de consiliu sau de comitet. Creierul este influentat de starea stomacului. Un stomac deranjat da nastere la o stare dezordonata, nesigura a mintii. Un stomac imbolnavit produce o stare maladiva si adesea il face pe om sa sustina cu incapatanare pareri gresite. Presupusa intelepciune a unuia de felul acesta este o nebunie inaintea lui Dumnezeu.

9:83 Prezint aceste probleme ca fiind cauza starilor de lucruri din multe sedinte de comitet si consilii de administratie, in care unele probleme care cereau un studiu ingrijit au primit putina atentie si au fost luate in graba hotarari de cea mai mare importanta. Adesea, cand ar fi trebuit sa fie unanimitate de pareri in directia afirmativa, negativisme categorice au schimbat complet atmosfera care domina in comitet. Rezultatele acestea mi-au fost prezentate mereu si mereu.

9:84 Prezint lucrurile acestea acum deoarece sunt somata sa le spun fratilor mei din corpul pastoral: prin necumpatare in mancare nu mai sunteti in stare sa vedeti in mod clar deosebirea dintre focul sacru si cel obisnuit. Si, de asemenea, prin necumpatarea aceasta voi dati pe fata dispret fata de avertismentele pe care vi le-a dat Domnul. Cuvantul Lui pentru voi este: "Cine dintre voi se teme de Domnul, sa asculte glasul Robului Sau! Cine umbla in intuneric si n-are lumina, sa se increada in Numele Domnului si sa se bizuie pe Dumnezeul lui". [...] N-ar trebui oare sa ne apropiem de Domnul, ca El sa ne scape de orice necumpatare in mancare si bautura, de orice pasiune nesfanta a poftelor si de orice nelegiuire? N-ar trebui sa ne smerim inaintea lui Dumnezeu, lepadand tot ceea ce ar corupe trupul si spiritul, pentru ca, in temere de El, sa ducem la desavarsire sfintenia caracterului?

9:85 Persoane care nu constituie o recomandare pentru reforma sanatatii

9:86 (1880) 4T 416, 417

9:87 227. Predicatorii nostri nu sunt destul de exigenti in privinta obiceiurile lor alimentare. Ei consuma cantitati mari

9:88 de hrana si o varietate prea mare la o singura masa. Unii sunt reformatori numai cu numele. Nu au nici un fel de reguli prin care sa-si ordoneze dieta, ci isi ingaduie sa manance fructe sau nuci intre mese si impun astfel poveri prea mari asupra organelor digestive. Unii mananca trei mese pe zi, cand doua ar promova mai bine sanatatea fizica si spirituala. Daca legile pe care le-a facut Dumnezeu pentru conducerea organismului sunt violate, pedeapsa trebuie cu certitudine sa urmeze.

9:89 Din cauza nechibzuintei in mancare, simturile unora par sa fie pe jumatate paralizate si sunt lenese si adormite. Acesti pastori trasi la fata, care sufera din pricina ingaduirii egoiste a apetitului, nu reprezinta nicidecum o recomandare pentru reforma sanatatii. Cand sufera de pe urma lucrului in exces, ar fi cu mult mai bine sa renunte la cate o masa cand si cand si sa dea astfel ocazie organismului sa-si recapete fortele. Lucratorii nostri ar putea face mai mult pentru inaintarea reformei sanatatii prin exemplul lor decat prin predicarea ei. Cand prieteni de-ai lor - bine intentionati - fac pregatiri minutioase pentru ei, acestia sunt puternic ispititi sa lase deoparte principiul; insa refuzand felurile de mancare delicate, condimentele bogate, ceaiul si cafeaua, ei pot dovedi ca sunt in mod practic reformatori in domeniul sanatatii. Unii sufera acum ca o consecinta a incalcarii legilor vietii, aruncand astfel un stigmat asupra cauzei reformei sanatatii.

9:90 Ingaduinta excesiva in mancare, bautura, somn si privit este pacat. Actiunea armonioasa, sanatoasa a tuturor puterilor trupului si mintii are ca rezultat fericirea; si cu cat sunt mai inaltate si mai rafinate aceste puteri, cu atat este mai curata si mai senina fericirea.

9:91 Sapandu-si mormantul cu dintii

9:92 (1880) 4T 408, 409

9:93 228. Motivul pentru care multi dintre pastorii nostri se plang ca sunt bolnavi este ca nu fac destul exercitiu fizic si isi ingaduie sa manance prea mult. Ei nu-si dau seama ca o asemenea comportare pune in primejdie si cea mai tare constitutie. Cei care, asemenea dumitale, au o fire apatica ar trebui sa manance foarte putin si sa nu evite efortul fizic serios. Multi dintre pastorii nostri isi sapa mormantul cu dintii.

9:94 Ocupandu-se de povara pusa asupra organelor digestive, organismul sufera si creierului i se sustrage o foarte mare cantitate de energie. Pentru fiecare delict comis impotriva legilor sanatatii, pacatosul trebuie sa plateasca pedeapsa in propriul sau trup.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: