English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Dieta si hrana, 8


8:1 Cap. 6 - A manca nepotrivit, o cauza a bolii

8:2 O mostenire a degenerarii

8:3 [C.T.B.H. 7-11] (1890) C.H. 19-23

8:4 194. Omul a iesit din mana Creatorului sau in mod desavarsit ca alcatuire si frumos ca forma. Faptul ca de sase mii de ani a suportat povara mereu crescanda de boala si nelegiuire este o dovada concludenta a puterii de rezistenta cu care a fost inzestrat la inceput. Si cu toate ca antediluvienii s-au lasat in stapanirea pacatului fara nici o retinere, abia doua mii de ani mai tarziu s-a facut simtita cu adevarat violarea legii naturale. Daca Adam nu ar fi avut de la inceput o putere fizica mai mare decat au oamenii astazi, neamul omenesc s-ar fi stins pana acum.

8:5 De la cadere, de-a lungul generatiilor, a existat neincetat o tendinta regresiva. Boala s-a transmis de la parinti la copii, generatie dupa generatie. Chiar si copiii din leagan sufera de pe urma bolilor provocate de parintii lor.

8:6 Moise, primul istoric, ne ofera o descriere destul de precisa a vietii sociale si individuale a zilelor de inceput ale istoriei lumii, dar nu descoperim nici un raport ca vreun copil s-a nascut orb, surd, beteag sau imbecil. Nu este amintit nici un caz de moarte naturala in pruncie, copilarie sau de timpuriu, in tinerete. Anunturile mortuare din Cartea Genezei arata astfel: "Toate zilele pe care le-a trait Adam au fost de noua sute treizeci de ani; apoi a murit." "Toate zilele lui Set au fost de noua sute doisprezece ani; apoi a murit." In ce-i priveste pe altii, raportul spune: "si a murit dupa o batranete fericita, inaintat in varsta si satul de zile". Era atat de rar ca un fiu sa moara inaintea tatalui sau, incat un asemenea eveniment era considerat vrednic de a fi consemnat: "Haran a murit in fata tatalui sau, Terah" (Gen. 12,28). Patriarhii de la Adam la Noe, cu putine exceptii, au trait aproape cate o mie de ani. De atunci, durata medie de viata a tot scazut.

8:7 In timpul primei veniri a Domnului Hristos, rasa umana

8:8 degenerase deja intr-atat, incat nu numai cei batrani, dar si cei de varsta mijlocie si cei tineri erau adusi din toate cetatile la Mantuitorul pentru a fi vindecati de bolile lor. Multi se trudeau sub povara unei mizerii de nespus.

8:9 Incalcarea legilor fiintei, cu consecintele ei - suferinta si moartea prematura -, dureaza de atat de mult timp, incat aceste rezultate sunt privite ca o soarta hotarata dinainte oamenilor; dar Dumnezeu nu a creat neamul omenesc intr-o asemenea conditie de slabiciune. Aceasta stare de lucruri nu este lucrarea Providentei, ci a omului. A fost provocata prin obiceiuri gresite, prin violarea legilor pe care Dumnezeu le-a dat pentru guvernarea existentei omului. Incalcarea neintrerupta a legilor firii este o incalcare necurmata a Legii lui Dumnezeu. Daca oamenii ar fi fost mereu supusi Legii Celor Zece Porunci, implinind in vietile lor principiile acelor precepte, blestemul bolii care inunda acum lumea nu ar exista.

8:10 "Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi, si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu" (1 Cor 6,19). Cand oamenii urmeaza vreo cale care le risipeste in mod inutil vitalitatea sau le intuneca intelectul, ei pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu; ei nu-L proslavesc in trupul si duhul lor, care sunt ale lui Dumnezeu.

8:11 Cu toate acestea, in ciuda insultei pe care I-a adus-o omul, iubirea lui Dumnezeu este inca pusa inaintea neamului omenesc; iar El ingaduie ca lumina sa straluceasca, facandu-l in stare pe om sa vada ca, pentru a trai o viata desavarsita, trebuie sa respecte legile naturale care ii guverneaza faptura. Cat de important este atunci ca omul sa umble in aceasta lumina, folosindu-si spre slava lui Dumnezeu toate puterile, atat ale trupului cat si ale mintii!

8:12 Ne aflam intr-o lume care este impotriva neprihanirii sau puritatii caracterului si mai ales impotriva cresterii in har. Oriunde privim, vedem intinare si stricaciune, diformitate si pacat. Cat de straine sunt toate acestea de lucrarea care trebuie implinita in noi chiar inainte de a primi darul nemuririi! Alesii lui Dumnezeu trebuie sa ramana neintinati in mijlocul stricaciunilor ce abunda in jurul lor in aceste ultime zile. Trupurile lor trebuie sa fie facute sfinte, spiritul lor, curat. Daca aceasta lucrare trebuie

8:13 sa fie infaptuita, ea trebuie inceputa de indata, cu hotarare si pricepere. Duhul lui Dumnezeu ar trebui sa aiba controlul deplin, influentand fiecare actiune. [...]

8:14 Oamenii au murdarit templul sufletului, iar Dumnezeu ii cheama pe oameni sa se trezeasca si sa se straduiasca din toate puterile lor sa-si recastige barbatia pe care le-a dat-o Dumnezeu. Nimic in afara de harul lui Dumnezeu nu poate convinge si converti inima; numai de la El pot obtine robii obiceiurilor putere pentru a rupe lanturile care ii leaga. Ii este cu neputinta unui om sa-si aduca trupul ca jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu, in timp ce continua sa-si ingaduie obiceiuri care il priveaza de vigoarea fizica, mintala si morala. Si iarasi spune apostolul: "Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, placuta si desavarsita" (Rom. 12,2).

8:15 Necunoasterea intentionata a legilor vietii

8:16 (1872) 3T 140, 141

8:17 195. Ciudata lipsa a principiilor, prin care este caracterizata aceasta generatie si care se manifesta prin faptul ca oamenii desconsidera legile de vietuire si ale sanatatii, este uluitoare. Ignoranta invaluie acest subiect in timp ce lumina straluceste pretutindeni in jurul lor. Pentru majoritatea acestora, principala lor neliniste este: Ce voi manca? Ce voi bea? Si cu ce ma voi imbraca? In pofida a tot ce se spune si se scrie in legatura cu modul in care ar trebui sa ne purtam cu trupurile noastre, apetitul este marea lege care are stapanire in general asupra barbatilor si femeilor.

8:18 Puterile morale sunt slabite, pentru ca barbatii si femeile nu vor sa traiasca in supunere fata de legile sanatatii si sa faca din acest maret subiect o datorie personala. Parintii dau ca mostenire copiilor propriile lor obiceiuri stricate, iar bolile dezgustatoare otravesc sangele si storc de puteri creierul. Majoritatea barbatilor si femeilor raman in nestiinta in privinta legilor fiintei lor si isi ingaduie apetitul si pasiunea pe socoteala intelectului si simtului moral, parand dispusi sa ramana ignoranti in ce priveste rezultatul faptului ca au incalcat legile firii omenesti. Ei isi ingaduie apetitul depravat folosind otravuri lente care strica sangele si submineaza puterile creierului,

8:19 aducand in consecinta boala si moartea asupra lor. Prietenii lor numesc rezultatul acestei cai "incercarea trimisa de Providenta". Facand aceasta, ei insulta Cerul. Prietenii acestora s-au razvratit impotriva legilor firii si au suferit pedeapsa pentru ca au incalcat astfel legile ei. Suferinta si mortalitatea troneaza acum pretutindeni, mai cu seama printre copii. Cat de mare este contrastul dintre aceasta generatie si aceia care au trait in primele doua mii de ani!

8:20 Rezultatele sociale ale apetitului necontrolat

8:21 [C.T.B.H. 44, 45] (1890) C.H. 112

8:22 196. Impotriva fiecarei calcari a legilor vietii, organismul isi va manifesta protestul. Acesta suporta abuzul atat cat este in stare; dar vine in cele din urma razbunarea, care cade atat asupra puterilor mintii, cat si asupra celor fizice. Si ea nu se sfarseste o data cu pacatosul; efectele acestei ingaduinte se vad adesea in descendenti si raul este astfel transmis din generatie in generatie.

8:23 Tinerii de astazi sunt oglinda societatii viitoare; si, privindu-i, ce putem spera legat de acel viitor? Majoritatea indragesc distractiile si au aversiune fata de munca. Le lipseste curajul moral de a-si tagadui eul si de a raspunde la cerintele datoriei. Nu au decat o slaba stapanire de sine si devin agitati si maniosi la cea mai mica ocazie. Foarte multi, la orice varsta si etapa a vietii, sunt fara principii sau constiinta; si, prin obiceiurile lor marcate de lenevie si risipa, se arunca in desfrau si corup societatea pana cand lumea noastra devine o a doua Sodoma. Daca poftele si pasiunile ar fi sub stapanirea ratiunii si religiei, societatea s-ar prezenta sub un aspect mult diferit. Dumnezeu nu a intentionat ca jalnica stare prezenta de lucruri sa existe; ea a fost provocata prin grosolana incalcare a legilor naturale.

8:24 Incalcarea legilor naturale si spirituale

8:25 (1898) D.A. 824

8:26 197. Multora dintre suferinzii care se vindecau Hristos le zicea: "Sa nu mai pacatuiesti ca sa nu ti se intample mai rau" (Ioan 5,14). In felul acesta, El ne invata ca boala este calcarea legilor lui Dumnezeu, atat a celor naturale, cat si a celor spirituale. Nenorocirea cea mare

8:27 din lumea aceasta n-ar exista daca oamenii ar trai in armonie cu planul Creatorului.

8:28 Hristos a fost Calauza si Invatatorul vechiului Israel si l-a invatat ca sanatatea este rasplata ascultarii de legile lui Dumnezeu. Marele Medic, care i-a vindecat pe bolnavi in Palestina, vorbise poporului Sau din stalpul de nor, aratandu-le ce trebuie sa faca si ce va face Dumnezeu pentru ei. "Daca vei asculta cu luare aminte glasul Domnului, Dumnezeului tau", a zis El, "daca vei face ce este bine inaintea Lui, daca vei asculta de poruncile Lui, si daca vei pazi toate legile Lui, nu te voi lovi cu nici una din bolile cu care am lovit pe egipteni; caci Eu sunt Domnul, care te vindeca" (Exodul 15,26). Hristos le-a dat israelitilor indrumari hotarate cu privire la felul lor de viata si apoi i-a asigurat: "Domnul va indeparta de tine orice boala" (Deut. 7,15). Cand au implinit conditiile, au vazut ca fagaduinta era intemeiata: "Nici unul n-a sovait dintre semintiile Lui" (Ps. 105,37).

8:29 Invataturile acestea sunt pentru noi. Toti cei ce vor sa-si pastreze sanatatea trebuie sa implineasca anumite conditii. Domnul nu are placere cand oamenii nu cunosc legile Lui, fie cele naturale, fie cele spirituale. Noi trebuie sa lucram impreuna cu Dumnezeu atat pentru vindecarea corporala, cat si pentru cea sufleteasca.

8:30 Suferinta adusa asupra noastra de noi insine

8:31 (1866) H.to L., cap. 3, pag. 40

8:32 198. Prin propriile obiceiuri gresite, neamul omenesc a adus asupra sa boli care au luat fel de fel de forme. Oamenii nu au studiat cum sa vietuiasca in mod sanatos, iar incalcarea legilor fapturii lor a produs o stare de lucruri deplorabila. Oamenii au atribuit rareori suferintele lor adevaratei cauze - propria cale gresita pe care au urmat-o. Ei si-au ingaduit necumpatarea in mancare si au facut din apetit dumnezeul lor. Au manifestat in toate obiceiurile lor o indiferenta fata de sanatate si viata; si cand, ca rezultat, boala a venit asupra-le, s-au silit sa creada ca Dumnezeu era autorul ei, cand, de fapt, propria lor umblare gresita a provocat rezultatul sigur.

8:33 (1905) M.H. 234, 235

8:34 199. Boala nu vine niciodata fara o cauza. Calea este pregatita si boala este chemata prin nesocotirea legilor sanatatii. Multi sufera consecintele pacatuirii parintilor lor. Desi ei nu sunt raspunzatori pentru ceea ce au facut parintii lor, este totusi de datoria lor sa descopere ce constituie o incalcare a legilor sanatatii si ce nu. Ei ar trebui sa evite obiceiurile gresite ale parintilor lor si, printr-o vietuire corecta, sa-si asigure conditii mai bune.

8:35 Totusi, cei mai multi sufera din cauza propriului lor comportament gresit. Ei nu tin seama de principiile sanatatii prin obiceiurile lor de a manca, de a bea, de a se imbraca si de a munci. Incalcarea legilor naturii atrage dupa sine un rezultat sigur; iar cand boala vine asupra lor, multi nu atribuie suferintelor lor cauza adevarata, ci murmura impotriva lui Dumnezeu din pricina afectiunilor pe care le au. Insa Dumnezeu nu este raspunzator de suferinta care urmeaza nesocotirii legii naturale. [...]

8:36 Mancatul fara discernamant este adesea cauza imbolnavirii, iar lucrul de care organismul are cea mai mare nevoie este acela de a fi usurat de povara nefireasca ce a fost pusa asupra sa.

8:37 [Parintii seamana semintele bolii si ale mortii - 635]

8:38 [Pedeapsa este inevitabila - 11, 29, 30, 221, 227, 228, 250, 251, 294]

8:39 Boala urmeaza ingaduirii apetitului

8:40 (1905) M.H. 227

8:41 200. Multe persoane aduc boala asupra lor prin propria lor ingaduinta. Nu au trait in conformitate cu legile firii sau cu principiile curatiei stricte. Altii au nesocotit legile sanatatii in obiceiurile lor de a manca, de a bea, de a se imbraca sau a lucra.

8:42 Y.I., 31 mai 1894 201. Mintea nici nu se epuizeaza si nici nu cedeaza nervos atat de des din cauza folosirii ei in mod sarguitor si a studiului intens, pe cat o face din cauza consumului de alimente necorespunzatoare la momente necorespunzatoare si din pricina nepasarii cu care sunt tratate legile sanatatii. [...] Studiul sarguitor nu este cauza principala a prabusirii puterilor mintale. Cauza de capetenie este alimentatia incorecta,

8:43 mesele neregulate si lipsa exercitiului fizic. Orele neregulate de masa si de somn submineaza puterile creierului.

8:44 (1900) 6T 372, 373

8:45 202. Multi sufera si multi merg in mormant din cauza ingaduirii apetitului. Ei mananca ceea ce pofteste gustul lor stricat, slabind in felul acesta organele digestive si vatamandu-si capacitatea de a asimila hrana care sustine viata. Aceasta aduce o boala severa si foarte adesea urmeaza moartea. Mecanismul delicat al corpului este uzat prin obiceiurile sinucigase ale acelora care ar trebui sa stie mai bine aceste lucruri.

8:46 Comunitatile ar trebui sa fie tari si sincere fata de lumina pe care a dat-o Dumnezeu. Fiecare membru ar trebui sa lucreze in cunostinta de cauza pentru a indeparta din practica vietii sale orice pofta stricata.

8:47 [Bolile provocate de o dieta saraca (de buna voie) sunt greu de vindecat - 315]

8:48 [Efectul alimentatiei necorespunzatoare asupra dispozitiei si atmosferei din familie - 234]

8:49 [Efectele reformei gresite - 316]

8:50 Pregatirea caii pentru betie

8:51 (1905) M.H. 334

8:52 203. Adesea, necumpatarea in consumul de alcool incepe in camin. Prin folosirea unor alimente grele, nesanatoase, organele digestive sunt slabite si se creeaza o dorinta pentru hrana inca si mai atatatoare. Astfel, apetitul este educat sa ravneasca neincetat ceva si mai puternic. Cererea de stimulente devine mai frecventa si mai greu de respins. Organismul este otravit intr-o masura mai mica sau mai mare si, cu cat este mai slabit, cu atat creste mai mult dorinta fata de aceste lucruri. Un pas facut intr-o directie gresita pregateste calea pentru un altul. Multi care nu se fac vinovati ca au pus la masa lor vin sau tarie de orice fel isi vor incarca mesele cu mancare care genereaza o sete atat de mare pentru bauturi tari, incat le este aproape imposibil sa reziste ispitei. Obiceiurile gresite in mancare si bautura distrug sanatatea si pregatesc calea pentru betie.

8:53 Un ficat imbolnavit printr-o dieta gresita

8:54 (1868) 2T 67-70

8:55 204. Sabatul trecut, pe cand vorbeam, fetele voastre palide mi-au aparut in fata, asa cum mi-au fost aratate. Am vazut

8:56 starea sanatatii voastre si suferintele pe care le-ati indurat timp atat de indelungat. Mi s-a aratat ca voi n-ati trait sanatos. Apetitul vostru a fost nesanatos si voi v-ati satisfacut gustul pe socoteala stomacului. Ati introdus in stomacul vostru substante care sunt imposibil de preschimbat in sange bun. Aceasta a pus o grea povara asupra ficatului, din cauza ca au fost deranjate organele digestive. Aveti ficatul bolnav. Reforma sanatatii v-ar fi de mare folos, daca amandoi ati indeplini-o cu strictete. Ati neglijat sa faceti acest lucru. Apetitul vostru este bolnavicios si, pentru ca nu va place o dieta simpla, naturala, compusa din faina de grau nedecorticat, vegetale si fructe, pregatite fara condimente sau grasime, voi calcati continuu legile pe care le-a stabilit Dumnezeu pentru organismul vostru. Cat timp faceti acest lucru, trebuie sa suferiti pedeapsa, pentru ca, pentru fiecare calcare de lege este aplicata o pedeapsa. Totusi, va mirati de continua voastra sanatate slaba. Fiti siguri ca Dumnezeu nu va face o minune spre a va salva de consecintele actiunilor voastre. [...]

8:57 ALIMENTELE BOGATE SI FEBRA

8:58 Nu exista nici un tratament care sa va poata scapa de dificultatile voastre prezente, in timp ce mancati si beti asa cum faceti. Puteti infaptui pentru voi ceea ce medicul cel mai experimentat nu poate face niciodata. Puneti-va in ordine dieta. Adesea, pentru a va satisface gustul, puneti o povara aspra asupra organelor digestive, prin introducerea in stomac a hranei care nu este cea mai sanatoasa si, uneori, in cantitati exagerate. Aceasta oboseste stomacul si-l face incapabil sa primeasca pana si cea mai sanatoasa hrana. Voi tineti stomacul intr-o continua slabiciune din cauza relelor voastre obiceiuri alimentare. Hrana voastra este prea imbelsugata. Ea nu este pregatita intr-un fel simplu si natural, ci este cu totul nepotrivita pentru stomac, cat timp ati pregatit-o pentru a satisface gustul. Organismul este impovarat si se straduieste sa reziste eforturilor voastre de a-l paraliza. Raceala si febra sunt rezultatul acelor incercari de a se elibera de povara pe care ati pus-o asupra lui. Trebuie sa suferiti pedeapsa pentru calcarea legilor organismului. Dumnezeu a stabilit legi in organismul vostru, pe care nu le puteti calca fara sa suferiti

8:59 pedeapsa. Ati tinut seama de gust, fara sa va pese de sanatate. Ati facut unele schimbari, dar n-ati facut decat primii pasi in reforma dietei. Dumnezeu cere de la noi cumpatare in toate lucrurile. "Deci, fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva; sa faceti totul spre slava lui Dumnezeu."

8:60 A DA VINA PE PROVIDENTA DIVINA

8:61 Dintre toate familiile pe care le cunosc, nici una nu are nevoie de binefacerile reformei sanatatii mai mult ca voi. Gemeti sub dureri si istoviri pe care nu le puteti explica si cautati sa va supuneti cu bunavointa atat cat puteti, crezand ca soarta voastra este suferinta si ca asa a randuit-o Providenta. Daca ati putea avea ochii deschisi si ati vedea pasii facuti de-a lungul vietii voastre, prin care ati ajuns exact in starea actuala de sanatate precara, ati fi uimiti de orbirea voastra, de a nu vedea mai dinainte adevarata situatie. Ati dat nastere unor pofte nefiresti si nu va bucurati nici pe jumatate de hrana voastra fata de cum v-ati fi putut bucura daca n-ati fi folosit gresit apetitul vostru. Voi ati denaturat cele firesti si ati suportat consecintele - si ce durere a urmat!

8:62 PRETUL UNEI "MESE BUNE"

8:63 Organismul suporta abuzul atat cat poate, fara sa se opuna, apoi se trezeste si face eforturi mari sa scape de poverile si tratamentul rau de care a suferit. Vine apoi durerea de cap, raceala, febra, nervozitatea, paralizia si alte rele, prea numeroase spre a le aminti. Un fel gresit de mancare si bautura nimiceste sanatatea, si cu ea, si farmecul vietii. Ah, de cate ori ati cumparat asa-numita mancare buna pe socoteala unui organism iritat, a pierderii apetitului si a somnului! Neputinta de a te bucura de hrana, noaptea fara somn, ceasurile de suferinta - toate pentru o mancare prin care a fost satisfacut gustul!

8:64 Mii au cedat apetitului lor stricat, mancand o mancare buna, asa cum o numeau ei, si, drept rezultat, si-au provocat febra sau alte boli acute si moartea sigura. Aceasta este o bucurie cumparata cu un pret enorm. Totusi, multi au facut-o, si acesti sinucigasi

8:65 sunt elogiati de prietenii lor si de pastor si trimisi, la decesul lor, direct in cer. Ce idee! Mancaciosi lacomi in cer! Nu, nu; unii ca acestia niciodata nu vor intra pe portile de margaritare ale cetatii de aur a lui Dumnezeu. Niciodata acestia nu vor fi inaltati la dreapta lui Isus, scumpul Mantuitor, Omul care a suferit pe Golgota, a carui viata a fost o viata de continua lepadare de sine si sacrificiu. Pentru toti acestia exista un loc anumit, printre cei nevrednici, care nu pot avea parte de o viata mai buna, mostenirea cea nepieritoare.

8:66 Efectul dietei necorespunzatoare asupra dispozitiei

8:67 Letter 274, 1908 205. Multi isi strica dispozitia mancand in mod necorespunzator. Ar trebui sa fim tot atat de atenti sa invatam lectiile reformei sanatatii precum suntem sa ne pregatim studiile in mod desavarsit; caci obiceiurile pe care le adoptam in aceasta directie ne ajuta la formarea caracterelor pentru viata viitoare. Este cu putinta ca o persoana sa-si strice experienta spirituala printr-o folosire gresita a stomacului.

8:68 Apeluri pentru a face reforma

8:69 (1905) M.H. 308

8:70 206. Acolo unde au fost ingaduite obiceiuri gresite de alimentatie, reforma nu ar trebui amanata nici o clipa. Cand dispepsia a rezultat in urma suprasolicitarii stomacului, ar trebui facute eforturi, cu bagare de seama, pentru ca energia ramasa - a fortelor vitale - sa fie pastrata, prin renuntarea la orice povara suparatoare. S-ar putea ca stomacul sa nu-si mai recapete niciodata pe deplin sanatatea dupa un abuz prelungit; insa promovarea unei alimentatii corecte va inlatura orice alta debilitare a lui si multi se vor insanatosi aproape in intregime. Nu este usor de prescris reguli care sa se potriveasca fiecarui caz. Dar, acordand atentie principiilor de alimentare corecta, se pot face reforme substantiale, iar bucatareasa nu va mai fi nevoita sa se straduiasca neincetat pentru a ispiti apetitul.

8:71 Cumpatarea in alimentatie este rasplatita prin vigoare mintala si morala; ajuta totodata si la tinerea sub control a pasiunilor.

8:72 (1905) M.H. 295

8:73 207. Ar trebui alese acele alimente care furnizeaza cel mai bine elementele necesare construirii corpului. In aceasta alegere, apetitul nu este ghidul cel mai sigur. Prin obiceiuri gresite de alimentatie,

8:74 apetitul a devenit stricat. El cere adesea hrana care vatama sanatatea si provoaca slabiciune, in loc sa aduca tarie. Nu ne putem conduce sigur dupa obiceiurile societatii. Boala si suferinta care se intalnesc la orice pas se datoreaza in general greselilor populare in ce priveste alimentatia.

8:75 (1909) 9T 160

8:76 208. Numai cand avem o cunoastere a principiilor vietuirii sanatoase putem fi cu adevarat treji pentru a vedea relele care rezulta dintr-o alimentatie necorespunzatoare. Cei care, dupa ce isi vad greselile, au curajul sa-si schimbe obiceiurile, vor gasi ca procesul de reforma necesita lupta si perseverenta; insa o data ce se formeaza gusturile corecte, isi vor da seama ca folosirea alimentelor pe care le priveau inainte ca fiind inofensive aseza incet dar sigur temelia dispepsiei si a altor boli.

8:77 (1909) 9T 156

8:78 209. Dumnezeu cere de la poporul Sau sa inainteze continuu. Trebuie sa invatam ca ingaduirea poftei este cea mai mare piedica pentru progresul mintii si sfintirea sufletului. Cu toate declaratiile noastre despre acceptarea reformei sanatatii, multi dintre noi mananca incorect. Ingaduirea apetitului este cauza de capetenie a debilitatii fizice si mintale si sta, in linii mari, la temelia slabiciunii si mortii premature. Cel ce cauta sa obtina o curatie a spiritului sa tina minte ca in Hristos exista putere de a stapani apetitul.

8:79 [Alimentatia in exces, o cauza a bolii: vezi sectiunea a VII-a, "A manca in exces", si sectiunea a VIII-a, "Stapanirea apetitului"]

8:80 [Legatura dintre alimentatia cu carne si boala - 668-677, 689, 690, 691, 692, 713, 722]

8:81 [Boala provocata de folosirea ceaiului si cafelei - 734, 736, 737, 741]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: