English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Dieta si hrana, 6


6:1 Cap. 4 - O alimentatie corespunzatoare

6:2 Partea I - Alimentatia prescrisa la inceput

6:3 Aleasa de Creator

6:4 (1905) M.H. 295, 296

6:5 111. Pentru a sti care sunt cele mai bune alimente, trebuie sa studiem planul originar al lui Dumnezeu pentru alimentatia omului. El, care l-a creat pe om si care ii intelege nevoile, a stabilit si hrana pentru Adam. "Iata", a zis El, "v-am dat orice iarba care face samanta si orice pom, care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra" (Geneza 1,29). Parasind Edenul pentru a-si castiga traiul muncind pamantul aflat sub blestemul pacatului, omul a primit permisiunea sa manance si din "iarba de pe camp" (Geneza 3,18).

6:6 Cerealele, fructele, nucile si legumele constituie dieta aleasa pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregatite intr-un mod cat se poate de simplu, sunt cele mai sanatoase si mai hranitoare. Ele dau o tarie, o rezistenta si o vigoare a intelectului pe care o dieta mai complexa si mai stimulatoare nu le poate da.

6:7 (1864) Sp. Gifts IV 120

6:8 112. Dumnezeu a dat primilor nostri parinti hrana pe care a randuit-o pentru neamul omenesc. A fost impotriva planurilor Sale ca sa se ia viata vreuneia dintre creaturile Lui. Nu trebuia sa existe moarte in Eden. Roadele pomilor din gradina reprezentau alimentele cerute de nevoile omului.

6:9 [Pentru context, vezi 639]

6:10 Chemarea de a ne intoarce

6:11 (Scrisa in 1890) E. from U.T. 5, 6

6:12 113. Domnul intentioneaza sa-Si aduca poporul sa traiasca din nou cu fructe, legume si cereale simple. [...] Pentru alimentatia primilor nostri parinti, Dumnezeu a lasat fructele in starea lor naturala.

6:13 (1902) 7T 125, 126

6:14 114. Dumnezeu lucreaza in favoarea copiilor Sai. El nu doreste ca ei sa fie fara resurse. El ii aduce inapoi la dieta data la inceput omului. Dieta lor trebuie sa fie

6:15 alcatuita din alimente preparate din ceea ce a lasat El. Componenta principala a acestui tip de alimentatie o vor constitui fructele, cerealele si nucile, dar vor fi folosite si diverse radacinoase.

6:16 Letter 3, 1884 115. Mi-a fost aratat iarasi si iarasi ca Dumnezeu Isi aduce poporul la ceea ce a intentionat la inceput, si anume sa nu manance carnea animalelor. El doreste ca noi sa invatam poporul o cale mai buna. [...]

6:17 Daca se renunta la consumul de carne, daca gustul este educat in aceasta directie, daca este incurajata placerea de a manca fructe si cereale, va fi curand asa cum a intentionat Dumnezeu sa fie la inceput. Cei din poporul Sau nu vor folosi deloc carnea.

6:18 [Israel readus la dieta originara - 644]

6:19 [Scopul lui Dumnezeu cand a pus restrictii in alimentatia israelitilor - 641, 643, 644]

6:20 Partea a II-A - Alimentatia simpla

6:21 Un ajutor pentru capacitatea de a intelege usor

6:22 (1869) 2T 352

6:23 116. Daca a existat vreodata un timp in care dieta sa fie cat mai simpla posibil, acum este acel timp.

6:24 (1880) 4T 515, 516

6:25 117. Dumnezeu doreste ca barbatii sa cultive taria de caracter. Cei ce nu sunt decat niste ipocriti nu sunt persoanele care vor primi in curand o rasplata bogata. El vrea ca aceia care lucreaza in cauza Sa sa fie barbati cu o simtire adanca si receptivitate mare. Ei ar trebui sa fie cumpatati in mancare; mancarurile bogate si cele de lux nu ar trebui sa-si gaseasca locul pe mesele lor; iar cand creierul le este continuu solicitat si nu exista exercitiu fizic, ar trebui sa manance cu moderatie, chiar si din mancarea simpla. Claritatea mintii lui Daniel si statornicia in ceea ce-si propunea, taria intelectului in ce priveste dobandirea cunostintelor se datorau intr-o mare masura simplitatii dietei sale, impreuna cu viata lui de rugaciune.

6:26 [Alimentatia simpla aleasa de Daniel - 33, 34, 241, 242]

6:27 (1885) 5T 311

6:28 118. Dragii mei prieteni, in loc sa alegeti o cale prin care sa impiedicati boala, voi o cocolositi si cedati puterii sale. Ar trebui sa evitati folosirea medicamentelor si sa paziti cu grija legile

6:29 sanatatii. Daca puneti pret pe viata voastra, ar trebui sa consumati mancare simpla, pregatita in acelasi fel, cat mai simplu, si sa faceti mai mult exercitiu fizic. Fiecare membru al familiei are nevoie de binefacerile reformei sanatatii. Insa medicatia ar trebui abandonata pentru totdeauna; caci nu numai ca nu vindeca nici o maladie, dar slabeste si organismul, facandu-l predispus la imbolnaviri.

6:30 Scutind multa suferinta

6:31 (1868) 2T 45, 46

6:32 119. Trebuie sa implinesti reforma sanatatii in viata ta; sa-ti tagaduiesti eul, sa mananci si sa bei pentru slava lui Dumnezeu. Abtine-te de la poftele trupesti care se razboiesc cu sufletul. Ai nevoie sa practici cumpatarea in toate lucrurile. Iata o cruce pe care n-ai luat-o in seama. Faptul de a te limita la o dieta simpla, care te va mentine in cea mai buna conditie a sanatatii, este o sarcina pentru tine. Daca ai fi vietuit conform luminii pe care Cerul a lasat-o sa straluceasca pe cararea ta, familia ti-ar fi fost scutita de multa suferinta. Propria ta cale a adus un rezultat sigur. Atata vreme cat continui pe acest fagas, Dumnezeu nu va intra in familia ta, nu te va binecuvanta mai cu seama pe tine si nu va face o minune sa-ti salveze familia din suferinta. O dieta simpla, fara condimente, carne si grasimi de orice fel s-ar dovedi o binecuvantare pentru tine si ar scuti-o pe sotia ta de multa durere, chin si disperare. [...]

6:33 MOTIVE PENTRU A TRAI SIMPLU

6:34 Pentru a-I aduce lui Dumnezeu o slujire desavarsita trebuie sa cunosti foarte bine cerintele Sale. Ar trebui sa folosesti cea mai simpla hrana, pregatita in acelasi fel, cat mai simplu, pentru ca nervii sensibili ai creierului sa nu fie slabiti, amortiti sau paralizati, facand astfel sa-ti fie imposibil sa deosebesti lucrurile sacre si sa pretuiesti ispasirea, sangele curatitor al lui Hristos, ca fiind inestimabil. "Nu stiti ca cei ce alearga in locul de alergare, toti alearga, dar numai unul capata premiul? Alergati deci in asa fel ca sa capatati premiul! Toti cei ce se lupta la jocurile de obste se supun la tot felul de infranari. Si ei fac lucrul acesta ca sa capete o cununa care se poate vesteji: noi sa facem lucrul acesta pentru o cununa, care nu se poate vesteji. Eu, deci, alerg, dar nu ca si cum n-as sti incotro alerg. Ma lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveste in vant. Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire,

6:35 ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat" (1 Cor. 9,24-27).

6:36 Daca oamenii, pentru nimic altceva decat o cununa pieritoare ca rasplata pentru ambitia lor, se supuneau cumpatarii in toate lucrurile, cu cat mai mult ar trebui sa fie dispusi sa practice tagaduirea de sine aceia care marturisesc ca sunt in cautarea nu numai a unei cununi de slava nemuritoare, dar si a unei vieti care va tine tot atat de mult ca tronul lui Iehova si a unor bogatii care sunt eterne, onoruri care sunt nepieritoare si o greutate vesnica de slava.

6:37 Nu-i vor determina oare perspectivele atragatoare puse inaintea celor care alearga in cursa crestina sa practice tagaduirea de sine si cumpatarea in toate lucrurile, pentru a-si putea tine in stapanire inclinatiile animalice, a-si supune trupul si controla apetitul si pasiunile senzuale? Atunci vor putea fi partasi ai naturii divine, scapand de stricaciunea care este in lume prin pofta.

6:38 Rasplata perseverentei

6:39 (1905) M.H. 298, 299

6:40 120. Persoanele care s-au obisnuit cu o alimentatie bogata, foarte excitanta, au un gust denaturat si nu pot gasi dintr-o data placere intr-o hrana simpla. Va fi nevoie de ceva timp pentru ca gustul sa revina la normal si ca stomacul sa se refaca de pe urma abuzurilor la care a fost supus. Insa aceia care persevereaza in folosirea alimentelor hranitoare le vor gasi gustoase dupa catva timp. Vor fi apreciate aromele delicate si delicioase ale acestora si vor fi consumate cu mai multa placere decat ar putea sa ofere delicatesele nehranitoare. Iar stomacul, aflat intr-o stare de sanatate, nefiind nici iritat, nici supraincarcat, isi poate implini lucrarea fara efort.

6:41 Sa inaintam

6:42 (1864) Sp. Gifts IV, 132

6:43 121. O reforma in mancare ar constitui o economie de bani si munca. Nevoile unei familii pot fi cu usurinta satisfacute printr-o alimentatie simpla, hranitoare. Mancarea bogata distruge organele sanatoase ale mintii si trupului.

6:44 Letter 309, 1905 122. Toti avem de luat in consideratie faptul ca nu trebuie sa existe nici o extravaganta in vreuna din directii. Trebuie sa fim multumiti cu o hrana curata, simpla si de asemenea pregatita intr-un mod simplu. Aceasta ar trebui sa fie dieta si pentru bogati, si pentru saraci. Substantele denaturate trebuie evitate. Ne pregatim pentru viata viitoare, vesnica, in Imparatia cerului. Se cuvine sa ne facem lucrarea in lumina si taria marelui si atotputernicului Vindecator. Toti trebuie sa manifeste sacrificiu de sine.

6:45 Health Reformer, august 1866 123. Multi m-au intrebat: Ce cale sa urmez pentru a-mi pastra cel mai bine sanatatea? Raspunsul meu este: Incetati sa calcati legile fiintei voastre; incetati sa satisfaceti un apetit pervertit, mancati hrana simpla, imbracati-va intr-un mod sanatos, lucru care va cere o simplitate a modestiei, munciti intr-un mod sanatos si nu veti fi bolnavi.

6:46 Dieta la intalnirile de tabara

6:47 (1870) 2T 602, 603

6:48 124. La intalnirile de tabara nu ar trebui luat nimic in afara de cele mai bune articole alimentare, sanatoase si gatite intr-un mod simplu, fara condimente si grasimi.

6:49 Sunt convinsa ca nimeni nu trebuie sa se imbolnaveasca pregatindu-se pentru intalnirile de tabara daca pazeste legile sanatatii in ceea ce gateste. Daca nu fac prajituri sau placinte, ci coc paine graham simpla depinzand de fructe, conservate sau uscate, nu trebuie sa se imbolnaveasca pregatindu-se pentru intalnire si nu trebuie sa fie bolnavi la intalnire. Nimeni nu ar trebui sa treaca prin toata perioada intalnirilor fara o mancare calda. Exista intotdeauna masini de gatit in zona de cantonament, unde se poate pregati asa ceva.

6:50 Fratii si surorile nu trebuie sa fie bolnavi in cantonament. Daca se imbraca asa cum trebuie in racoarea diminetii si a serii si sunt atenti sa varieze imbracamintea in functie de schimbarea vremii, astfel incat sa-si pastreze o buna circulatie, daca pazesc cu strictete regularitatea in somn si consumul de alimente simple, nemancand nimic intre mese, nu au de ce sa se imbolnaveasca. Astfel, ei se pot simti bine in timpul intalnirii, mintea lor poate fi limpede si in stare sa aprecieze adevarul si se pot intoarce la casele lor inviorati in trup si

6:51 spirit. Cei care au fost angajati in munca grea zi de zi inceteaza acum exercitiul fizic intens; de aceea nu ar trebui sa manance cantitatea de hrana pe care o consumau de obicei. Daca fac aceasta, stomacurile lor vor fi impovarate peste masura.

6:52 La aceste intalniri dorim sa avem intreaga in special puterea creierului si in cea mai sanatoasa conditie pentru a auzi adevarul, pentru a-l aprecia si a-l retine, pentru ca toti sa-l poata practica dupa ce se intorc de la intalnire. Daca stomacul este impovarat cu prea multa mancare, chiar si din cea simpla, forta creierului este chemata in ajutorul organelor digestive. Asupra creierului se manifesta o senzatie de amorteala. Este aproape cu neputinta sa-ti tii ochii deschisi. Chiar adevarurile care ar trebui auzite, intelese si practicate sunt in intregime pierdute prin indispozitie sau pentru ca paralizia a cuprins aproape tot creierul ca urmare a cantitatii de hrana consumata.

6:53 As vrea sa-i sfatuiesc pe toti sa puna ceva cald in stomac in fiecare dimineata macar. Puteti face aceasta fara multa truda. Puteti face o fiertura de graham. Daca faina de graham este prea mare, cerneti-o si, cand fiertura este fierbinte, adaugati lapte. Aceasta va face o mancare cat se poate de gustoasa si sanatoasa pentru tabara. Iar daca painea voastra este uscata, faramitati-o in fiertura si va fi buna. Nu sunt de acord cu consumul de multa hrana rece pentru motivul ca organismul trebuie sa dea forta vitala pentru incalzirea mancarii pana cand aceasta ajunge la aceeasi temperatura cu stomacul inainte ca lucrarea digestiei sa poata fi continuata. Un alt fel de mancare foarte simplu si totusi foarte hranitor este fasolea, fiarta sau coapta. Amestecati o portie cu apa, adaugati lapte sau smantana si faceti o ciorba; painea poate fi folosita ca in cazul fierturii de graham.

6:54 [Vanzarea de bomboane, inghetata etc. in zona de cantonament - 529, 530]

6:55 [Gatitul inutil in vederea pregatirii pentru intalnirile de tabara - 57]

6:56 Masa la iarba verde

6:57 (1867) 1T 514

6:58 125. Mai multe familii care locuiesc la oras sau intr-un sat sa se uneasca si sa-si lase ocupatiile care i-au solicitat fizic si mintal si sa faca o excursie la tara, pe marginea unui lac frumos sau intr-o dumbrava placuta, unde privelistile naturii sunt minunate. Ar trebui sa-si ia cu ei

6:59 mancare simpla, sanatoasa, cele mai bune fructe si cereale, si sa-si intinda masa la umbra vreunui copac sau sub baldachinul cerului. Calatoria pana acolo, exercitiul fizic si peisajul vor inviora apetitul si se vor putea bucura de un ospat pe care l-ar putea invidia si imparatii.

6:60 [Evitati excesul in gatit - 793]

6:61 [Sfat pentru muncitorii sedentari - 225]

6:62 [Simplitate in dieta din Sabat - 56]

6:63 Letter 135, 1902 126. Cei ce apara reforma sanatatii sa se straduiasca serios sa faca din ea tot ceea ce pretind ca este. Sa renunte la tot ceea ce este in detrimentul sanatatii. Folositi mancare simpla, sanatoasa. Fructele sunt excelente si scutesc mult timp petrecut cu gatitul. Renuntati la produsele bogate de patiserie, prajituri, deserturi si la celelalte feluri pregatite pentru a ispiti apetitul. Mancati mai putine feluri de mancare la o masa si mancati cu recunostinta.

6:64 Simplitate in exercitarea ospitalitatii

6:65 (1900) 6T 345

6:66 127. Hristos a dat in propria Sa viata o lectie de ospitalitate. Cand a fost inconjurat de multimea flamanda pe malul lacului, El nu i-a lasat sa plece la casele lor neintremati. El le-a spus ucenicilor: "Dati-le voi sa manance" (Mat. 14,16). Si, printr-un act de putere creatoare, El a procurat hrana indestulatoare pentru a satisface nevoia lor. Si cu toate acestea, cat de simpla a fost hrana procurata! Acolo n-au existat bunatati alese. El, care avea la indemana toate resursele cerului, ar fi putut intinde inaintea oamenilor o masa bogata. Dar El a procurat numai ceea ce era de ajuns pentru a satisface nevoia lor, ceea ce constituia hrana zilnica a pescarilor din preajma lacului.

6:67 Daca oamenii ar fi astazi simpli in deprinderile lor, daca ar trai in armonie cu legile naturii, ar fi mijloace din belsug pentru toate nevoile familiei omenesti. Ar fi mai putine nevoi inchipuite si mai multe prilejuri de a lucra dupa metodele lui Dumnezeu. Hristos nu a cautat sa-i atraga pe oameni, satisfacand dorinta lor dupa lucruri alese. Hrana simpla, pe care El a procurat-o, era o asigurare nu numai cu privire la puterea Lui, dar si cu privire la iubirea Lui, cu privire la grija Lui duioasa pentru ei in ceea ce priveste nevoile obisnuite ale vietii.

6:68 (1865) H. to L., cap. 1, 54, 55

6:69 128. Barbati si femei care marturisesc ca sunt urmasi ai lui Hristos sunt adesea robi ai modei si ai unui apetit nestapanit. In pregatirea pentru intruniri mondene, timpul si puterea care ar trebui consacrate unor scopuri mai inalte si mai nobile sunt petrecute gatind o diversitate de mancaruri nesanatoase. Pentru ca asa este la moda, multi din cei ce sunt saraci si dependenti de munca lor de zi cu zi vor face pentru oaspeti cheltuieli pentru prepararea diferitelor feluri de prajituri bogate, dulceata, placinte si diverse mancaruri la moda, toate acestea nefacand decat sa vatame pe cei ce le consuma; cand, in acelasi timp, ei au nevoie de sumele cheltuite in acest fel pentru cumpararea imbracamintei pentru ei insisi si copiii lor. Acest timp, petrecut gatind alimente pentru satisfacerea gustului pe socoteala stomacului, ar trebui devotat educatiei morale si religioase a copiilor lor.

6:70 Vizita mondena este folosita ca ocazie pentru a da frau liber lacomiei. Se consuma in asa masura alimente si bauturi vatamatoare, incat se impovareaza peste masura organele digestive. Fortele vitale sunt solicitate in actiunea de mistuire, lucru care produce o epuizare, deranjeaza foarte mult circulatia sangelui si, ca rezultat, se simte lipsa energiei vitale in tot organismul. Binecuvantarile care ar putea veni in urma vizitelor sunt adesea pierdute pentru motivul ca gazda, in loc sa castige de pe urma conversatiei cu tine, se chinuie cu masina de gatit, pregatind o varietate de mancaruri cu care sa te ospateze. Barbatii si femeile crestine n-ar trebui sa permita niciodata incurajarea in directia aceasta, mancand din delicatesele astfel pregatite. Sa priceapa ca obiectul vizitei tale nu este ingaduirea apetitului, ci binecuvantarea reciproca, venita din faptul de a fi impreuna si a impartasi ganduri si simtaminte. Conversatia sa aiba acel caracter inaltat, innobilator, care poate fi dupa aceea reamintit cu sentimente de placere nespus de mare.

6:71 (1865) H.to L., cap. 1, 55, 56

6:72 129. Cei ce primesc oaspeti ar trebui sa aiba mancare sanatoasa, hranitoare, facuta din fructe, cereale si legume, pregatite intr-un mod simplu si gustos. O astfel de mancare nu va cere decat un plus neinsemnat de munca si cheltuiala si, daca se consuma

6:73 in cantitati moderate, nu va face rau nimanui. Daca cei lumesti aleg sa-si sacrifice timpul, banii si sanatatea pentru a-si satisface apetitul, asa sa faca si sa plateasca pretul pentru incalcarea legilor sanatatii; insa crestinii ar trebui sa ia o atitudine ferma in privinta acestor lucruri si sa-si exercite influenta in directia cea buna. Ei pot face mult in ce priveste reformarea acestor obiceiuri "la moda", care distrug sanatatea si sufletul.

6:74 [Exemplul crestinilor la mesele lor, un exemplu pentru cei slabi in privinta stapanirii de sine - 354]

6:75 [Ospaturile complicate, o povara si o vatamare - 214]

6:76 [Efectele tratamentelor culinare complicate asupra propriilor copii si familii - 348]

6:77 [Pacatul unei diete sarace pentru familie si excesive pentru oaspeti - 284]

6:78 [O dieta simpla este cea mai buna pentru copii - 349, 356, 357, 360, 365]

6:79 [Simplitatea in pregatirea mancarurilor sanatoase - 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 407, 410]

6:80 Pregatiti pentru oaspetele neasteptat

6:81 (1905) M.H. 322

6:82 130. Unii capi de familie saracesc masa celor din casa pentru a furniza o masa scumpa oaspetilor. Acest lucru este neintelept. Ar trebui sa existe mai multa simplitate in tratarea oaspetilor. Nevoile familiei sa se bucure in primul rand de atentie.

6:83 Economia neinteleapta si obiceiurile artificiale impiedica adesea manifestarea ospitalitatii cand este nevoie si ar fi o binecuvantare. Cantitatea obisnuita de hrana pentru mesele noastre ar trebui sa fie calculata astfel, incat oaspetele neasteptat sa fie primit bine, fara ca gospodina sa fie impovarata prin pregatiri suplimentare.

6:84 [Obiceiul Ellenei White - nu gatea ceva "in plus" pentru oaspeti - Apendicele I:8]

6:85 [Mancarea simpla servita in casa White - Apendicele I:1, 13, 14, 15]

6:86 [Meniul sa varieze de la o masa la alta si sa fie pregatit in mod placut - 320]

6:87 Ganditi-va mai putin la hrana vremelnica

6:88 Letter 73, 1896 131. Trebuie sa meditam neincetat asupra Cuvantului, sa-l consumam, sa-l digeram si, prin practica noastra, sa il asimilam, asa incat sa fie luat in fluxul vietii. Cel care se hraneste zilnic din Hristos, prin exemplu, ii va invata pe altii sa se gandeasca mai putin la ceea

6:89 ce mananca fizic si sa simta o dorinta mult mai mare pentru hrana pe care o dau sufletului.

6:90 Adevaratul post care ar trebui recomandat tuturor este abtinerea de la orice fel de mancare atatatoare si folosirea corespunzatoare a alimentelor hranitoare, simple, de care Dumnezeu a avut grija sa existe din abundenta. Oamenii ar trebui sa se gandeasca mai putin la ceea ce vor manca sau bea, la hrana vremelnica, si sa se gandeasca mult mai mult la hrana din cer, care va da sanatate si vitalitate intregii lor experiente religioase.

6:91 Influenta reformatoare a vietii simple

6:92 (1882) 5T 206

6:93 132. Daca ne-am imbraca in haine simple, modeste, fara a avea legatura cu moda; daca pe mesele noastre ar fi totdeauna mancare simpla, sanatoasa, evitand orice lux, orice extravaganta; daca locuintele noastre ar fi construite cu o simplitate cuviincioasa si mobilate in acelasi fel, acestea ar arata puterea sfintitoare a adevarului si ar avea o influenta insemnata asupra necredinciosilor. Insa cata vreme ne conformam lumii in aceste privinte, in unele cazuri cautand parca sa-i depasim pe cei lumesti in aranjamente fanteziste, predicarea adevarului nu va avea decat un mic efect sau nici unul. Cine va crede adevarul solemn pentru acest timp, cand cei ce marturisesc deja ca il cred isi contrazic credinta prin ceea ce fac? Nu Dumnezeu ne-a inchis ferestrele cerului, ci faptul ca ne-am conformat obiceiurilor si practicilor lumii.

6:94 (1905) M.H. 47

6:95 133. Printr-o minune a puterii divine a hranit Hristos multimea; si totusi, cat de umila a fost masa oferita - doar pestii si painile de orz, care constituiau hrana zilnica a pescarilor din Galilea.

6:96 Hristos ar fi putut intinde o masa bogata pentru popor, insa hrana pregatita numai pentru satisfacerea apetitului n-ar fi dus la nici o lectie care sa fie pentru binele lor. Prin aceasta minune, Hristos dorea sa dea o lectie despre simplitate. Daca oamenii de astazi ar pastra simplitatea in obiceiurile pe care le au, traind in armonie cu legile naturii, asa cum au facut-o Adam si Eva la inceput,

6:97 ar exista o cantitate abundenta de hrana pentru nevoile familiei omenesti. Insa egoismul si ingaduinta apetitului au adus pacatul si mizeria, din pricina excesului, pe de o parte, si a lipsei, pe de alta parte.

6:98 (1875) 3T 401

6:99 134. Daca cei ce isi spun crestini si-ar folosi mai putin din avere pentru impodobirea corpului si infrumusetarea caselor si ar cheltui mai putin pentru articole extravagante de lux pe care le pun pe mesele lor si care le distrug sanatatea, ar putea pune sume mult mai mari in vistieria lui Dumnezeu. L-ar imita astfel pe Rascumparatorul lor, care a parasit Cerul, bogatiile si slava Sa si a devenit sarac de dragul nostru, pentru ca noi sa putem avea bogatiile vesnice.

6:100 Partea a III- a - O dieta adecvata

6:101 Nu este o chestiune de indiferenta

6:102 [C.T.B.H. 49, 50] (1890) C.H. 118

6:103 135. Intrucat este rau sa mancam doar pentru a ne satisface un gust pervertit, nu rezulta de aici ca ar trebui sa fim indiferenti fata de mancare. Este o chestiune de cea mai mare importanta. Nimeni nu ar trebui sa adopte o dieta saraca. Multi sunt slabiti de pe urma bolii si au nevoie de mancare hranitoare, bine gatita. Mai presus de oricare altii, reformatorii din domeniul sanatatii ar trebui sa fie prevazatori sa evite extremele. Trupul trebuie sa primeasca suficienta hrana. Dumnezeul care le da iubitilor Sai un somn dulce le-a pus la dispozitie si alimente potrivite pentru a-si pastra organismul intr-o conditie sanatoasa.

6:104 (1905) M.H. 271

6:105 136. Pentru a avea o sanatate buna, trebuie sa avem un sange bun; caci sangele este izvorul vietii. El repara ceea ce s-a distrus si hraneste corpul. Cand este alimentat cu elemente hranitoare potrivite si cand este curatat si vitalizat prin contactul cu aerul curat, el transporta viata si vigoarea in fiecare parte a organismului. Cu cat este mai buna circulatia, cu atat mai bine se va implini aceasta lucrare.

6:106 [Legatura dintre o dieta corespunzatoare si sanatatea mintii - 314]

6:107 [Legatura dintre o dieta corespunzatoare si experienta spirituala sanatoasa - 324, par. 4]

6:108 Marinimoasa purtare de grija a lui Dumnezeu

6:109 [C.T.B.H. 47] (1890) C.H. 114, 115

6:110 137. Dumnezeu i-a oferit omului mijloace abundente pentru satisfacerea unui apetit nepervertit. El a desfasurat inaintea lui roadele pamantului - o varietate bogata de alimente care sunt bune la gust si hranitoare pentru organism. Despre acestea, binevoitorul nostru Parinte Ceresc spune ca putem manca dupa placere. Fructele, cerealele si legumele, pregatite intr-un mod simplu, fara condimente si fara nici un fel de grasimi, constituie, cu lapte sau smantana, cea mai sanatoasa dieta. Acestea hranesc corpul si dau intelectului o vigoare si o putere de rezistenta care nu sunt produse de o alimentatie excitanta.

6:111 MS 27, 1906 138. In cereale, fructe, legume si nuci se gasesc toate elementele nutritive de care avem nevoie. Daca vrem sa venim la Domnul cu o minte nepretentioasa, El ne va invata cum sa pregatim mancaruri sanatoase, neintinate de atingerea carnii.

6:112 O dieta saracacioasa discrediteaza reforma sanatatii

6:113 Letter 135, 1902 139. Unii din poporul nostru se abtin cu constiinciozitate de la consumul de alimente necorespunzatoare si neglijeaza in acelasi timp sa manance din cele ce ar oferi elementele necesare hranirii corecte a corpului. Sa nu dam niciodata o marturie impotriva reformei sanatatii prin faptul ca nu folosim o mancare sanatoasa si gustoasa in locul articolelor alimentare vatamatoare la care am renuntat. Este nevoie de mult tact si discernamant in prepararea mancarurilor hranitoare care sa ia locul celor ce au reprezentat dieta obisnuita a multor familii. Acest efort necesita credinta in Dumnezeu, hotarare in scopul propus si o disponibilitate de intrajutorare. O dieta careia ii lipsesc elementele nutritive corespunzatoare aduce rusine asupra cauzei reformei sanatatii. Suntem muritori si trebuie sa ne asiguram alimente care vor da corpului hrana potrivita.

6:114 [O dieta saraca nu este recomandata - 315, 317, 318, 388]

6:115 [O dieta saraca, rezultatul unor puncte de vedere extremiste - 316]

6:116 [Cand renuntam la carne, sa ne pazim sa nu avem o dieta saraca - 320, 816]

6:117 [Experienta spirituala nu se adanceste printr-o alimentatie saraca - 323]

6:118 [Situatia membrilor unei familii care piereau din lipsa unor alimente simple, hranitoare - 329]

6:119 [C.T.B.H. 58] (1890) C.H. 155, 156

6:120 140. Cerceteaza-ti obiceiurile alimentare. Studiaza de la cauza la efect, dar nu da o marturie mincinoasa impotriva reformei sanatatii, urmand in nestiinta o cale care militeaza impotriva ei. Nu iti neglija sau suprasolicita corpul, facandu-l astfel incapabil de a-I aduce lui Dumnezeu acea slujire pe care are dreptul s-o primeasca. Din ce am aflat sigur, unii dintre cei mai folositori lucratori in lucrarea noastra au murit din pricina unei asemenea neglijente. A avea grija de corp, asigurandu-i o hrana gustoasa si intaritoare, este una dintre primele datorii ale capului de familie. Este cu mult mai bine sa avem mai putine haine si mobilier decat sa ne zgarcim la ceea ce punem pe masa.

6:121 Adaptarea alimentatiei la nevoile individuale

6:122 (1902) 7T 133, 134

6:123 141. In folosirea alimentelor, trebuie sa uzam de un bun simt sanatos. Cand vedem ca un anumit aliment nu corespunde pentru noi, nu e nevoie sa scriem scrisori ca sa intrebam care este cauza tulburarii. Schimbati dieta, folositi cantitati mai mici din unele alimente, incercati alte preparate. In curand vom sti care este efectul anumitor combinatii asupra noastra. Ca fiinte omenesti inteligente, sa studiem in mod individual principiile si sa folosim experienta si judecata noastra pentru a hotari care sunt alimentele cele mai bune pentru noi.

6:124 [Nu toti pot subzista cu aceeasi dieta - 322]

6:125 (1905) M.H. 297

6:126 142. Dumnezeu ne-a dat o mare varietate de alimente sanatoase si fiecare persoana ar trebui sa aleaga dintre acestea pe acelea care, in urma experientei si unei judecati sanatoase, se dovedesc cele mai potrivite pentru propriile sale necesitati.

6:127 Rezerva abundenta a naturii in ce priveste fructele, nucile si cerealele este indestulatoare si, an dupa an, produsele tuturor tarilor sunt tot mai bine distribuite tuturor, prin posibilitatile sporite de transport. Ca urmare, multe articole alimentare care erau privite acum cativa ani ca un lux costisitor sunt acum

6:128 la indemana tuturor, ca alimente de folosinta curenta. Acesta este indeosebi cazul fructelor uscate si conservate.

6:129 [Sa nu limitam alimentatia, anticipand vremea de stramtorare - 323]

6:130 [Prepararea placuta si variata a alimentelor - 320]

6:131 [O dieta corespunzatoare in sanatoriile noastre - 426, 427, 428, 429, 430]

6:132 [Nu a existat o dieta saracacioasa in casa White - Apendicele I:8, 17]

6:133 Partea a IV-a - Alimentatia din diferite tari

6:134 Potrivita cu sezonul si climatul

6:135 Letter 14, 1901 143. Alimentele folosite ar trebui sa corespunda climatului. Unele alimente potrivite pentru o tara nu vor corespunde deloc intr-un alt loc.

6:136 (1905) M.H. 296, 297

6:137 144. Nu toate alimentele - hranitoare in sine - sunt la fel de bune pentru nevoile noastre, in toate imprejurarile. Ar trebui sa avem grija cand alegem alimentele. Alimentatia noastra trebuie sa fie potrivita cu anotimpul, cu climatul in care traim si cu ocupatia pe care o avem. Unele alimente care sunt potrivite pentru un anotimp sau un anumit climat nu sunt potrivite in altul. Tot astfel, exista alimente diferite, potrivite perfect pentru persoane cu ocupatii diferite. Deseori, o hrana care poate fi folosita spre avantajul celor angajati in munca fizica grea este nepotrivita pentru persoane care au ocupatii sedentare sau care necesita un efort intelectual intens. Dumnezeu ne-a dat o mare varietate de alimente sanatoase si fiecare persoana ar trebui sa aleaga dintre acestea pe acelea care, in urma experientei si unei judecati sanatoase, se dovedesc cele mai potrivite pentru propriile sale necesitati.

6:138 Alimente hranitoare se gasesc in orice tara

6:139 Letter 135, 1902 145. Sa inaintam in cunostinta de cauza cand ne simplificam dieta. In providenta lui Dumnezeu, fiecare tara produce articole alimentare ce contin elementele nutritive necesare zidirii organismului. Acestea pot fi transformate in feluri de mancare sanatoasa si apetisanta.

6:140 (1905) M.H. 299

6:141 146. Daca planificam cu intelepciune, ne putem asigura ceea ce va promova sanatatea in modul cel mai inalt, aproape in orice tara. Diferitele

6:142 preparate din orez, grau, porumb si ovaz sunt exportate aproape pretutindeni si de asemenea fasolea, mazarea si lintea. Acestea, impreuna cu fructele indigene sau de import si varietatea de legume care sunt cultivate in fiecare localitate dau ocazia alegerii unei diete complete, fara folosirea carnii. [...] Oriunde pot fi obtinute la preturi moderate fructe uscate, cum ar fi stafidele, prunele, merele, perele, caisele si piersicile, se va descoperi ca ele pot fi folosite ca articole alimentare principale cu mult mai multa libertate decat se obisnuieste, cu cele mai bune rezultate pentru sanatatea si vigoarea tuturor categoriilor de muncitori.

6:143 O sugestie pentru tropice

6:144 Letter 91, 1898 147. Intr-o zona de clima calda, fierbinte, ar trebui sa se dea lucratorului mai putin de lucru decat intr-un climat mai racoros, indiferent in ce sector de activitate are de lucrat. Domnul Isi aduce aminte ca nu suntem decat tarana. [...]

6:145 Cu cat este adaugat mai putin zahar in alimentele preparate, cu atat va fi mai putin dificil din pricina climatului cald.

6:146 Nevoia de tact in predarea reformei sanatatii

6:147 Letter 37, 1901 148. Pentru a ne face lucrarea in linii drepte, simple, trebuie sa recunoastem conditiile la care este supusa familia omeneasca. Dumnezeu a purtat de grija celor ce locuiesc in diferitele tari ale lumii. Cei ce doresc sa fie impreuna lucratori cu Dumnezeu trebuie sa ia in consideratie cu atentie modul in care propovaduiesc reforma sanatatii in marea vie a Domnului. Ei trebuie sa actioneze cu grija, specificand intocmai care alimente ar trebui consumate si care nu. Mesagerul omenesc trebuie sa se alature Ajutorului divin in prezentarea soliei de indurare inaintea multimilor pe care Dumnezeu doreste sa le mantuiasca.

6:148 [Pentru context, vezi 324]

6:149 [Trebuie sa avem o grija deosebita in tarile noi sau in teritoriile lovite de saracie in ce priveste carnea, laptele si ouale - 324]

6:150 (1909) 9T 159

6:151 149. Nu trasam nici o linie clara care sa fie urmata in dieta; dar spunem totusi ca, in tarile in care exista

6:152 din abundenta fructe, cereale si nuci, carnea nu este alimentul potrivit pentru poporul lui Dumnezeu.

6:153 (1902) 7T 126

6:154 150. Domnul doreste ca aceia care traiesc in tari in care se pot obtine fructe proaspete in cea mai mare parte a anului sa se trezeasca si sa foloseasca binecuvantarea pe care o au in fructele acestea. Cu cat depindem mai mult de fructele proaspete, asa cum sunt, culese din pom, cu atat mai mare va fi binecuvantarea.

6:155 [Pentru context, vezi 397]

6:156 Asigurarea calauzirii divine

6:157 (1902) 7T 124, 125

6:158 151. Domnul ii va invata pe multi din toate partile lumii sa combine fructele, cerealele si legumele pentru a face din ele alimente care sa sustina viata si sa nu produca boala. Aceia care n-au vazut niciodata retetele pentru alimentele sanatoase care sunt acum pe piata vor lucra inteligent, experimentand produsele alimentare ale pamantului, si vor primi lumina cu privire la folosirea acestor produse. Domnul le va arata ce sa faca. El, care da iscusinta si pricepere poporului Sau dintr-o parte a lumii, va da iscusinta si pricepere si poporului Sau din alte parti ale lumii. Intentia Lui este ca toate comorile alimentare ale fiecarei tari sa fie in asa fel pregatite, incat sa poata fi folosite in tarile pentru care sunt potrivite. Dupa cum a dat mana din cer pentru a-i sustine pe copiii lui Israel, tot asa Dumnezeu va da poporului Sau din diferite locuri iscusinta si intelepciune pentru a folosi produsele acestor tari la pregatirea de alimente care sa ia locul carnii.

6:159 (1902) 7T 133

6:160 152. Este planul lui Dumnezeu ca in orice loc barbatii si femeile sa fie incurajati sa-si dezvolte talentele in pregatirea de alimente sanatoase din produsele naturale ce se gasesc in partea locului. Daca se indreapta catre Dumnezeu, folosindu-si iscusinta si ingeniozitatea sub calauzirea Duhului Sfant, ei vor invata cum sa prepare produsele naturale, facand din ele alimente sanatoase. In felul acesta, ei vor fi in stare sa-i invete pe cei saraci sa-si procure singuri alimentele care vor inlocui carnea. Cei instruiti in felul acesta, la randul lor, vor instrui pe altii.

6:161 O astfel de lucrare va fi facuta cu zel si energie sfanta. Daca ar fi fost facuta mai inainte, ar fi mult mai multi oameni la adevar si mult mai multi ar putea da invatatura. Sa ne cunoastem datoria si apoi sa cautam sa o indeplinim. Nu trebuie sa fim dependenti si neajutorati, asteptand ca altii sa faca lucrarea pe care Dumnezeu ne-a incredintat-o noua.

6:162 [Vezi de asemenea 401, 407]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: