Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Dieta si hrana, 30


30:1 Apendice II

30:2 O DECLARATIE A LUI JAMES WHITE DESPRE INVATATURILE REFORMEI SANATATII

30:3 [Prezentand un raport despre adunarea de tabara din 1870 din Kansas, pastorul James White a facut urmatoarea declaratie privind lumina crescanda ce a fost primita asupra reformei sanatatii, primejdiile reprezentate de metodele incorecte de a prezenta aceste subiecte si atitudinea pe care o are Ellen White fata de anumite pozitii extremiste in favoarea carora pledau unii cu acea ocazie. Ca declaratie istorica, aceasta pune in lumina unele invataturi ale ei, de care s-a luat act la acea vreme. - Compilatorii.]

30:4 R and H., 8 noiembrie 1870 Ellen White a vorbit despre chestiunea sanitara intr-un mod in care sa ofere o deplina satisfactie. Remarcile sale au fost deslusite si puternice, dar cu toate acestea prudente, astfel incat a castigat de partea ei simtamintele intregii adunari. Ea evita intotdeauna extremele in privinta acestui subiect si este precauta sa adopte numai acele pozitii despre care este foarte sigura ca nu vor starni prejudecati.

30:5 Oamenii devin agitati cu usurinta si capata prejudecati cand este vorba de subiectul reformei sanatatii, daca cei ce se ocupa de ea sunt neinspirati in alegerea ocaziei sau in ceea ce priveste stilul in care o prezinta, mai cu seama daca stau inaintea poporului ca extremisti. Unele chestiuni delicate, cum ar fi aceea a "viciilor intime", nu ar trebui discutate decat foarte rar - sau chiar niciodata -, si aceasta numai in articole potrivite, legate de acest subiect. Nici unul din zece predicatori de-ai nostri nu este corect informat si bine pregatit sa se ocupe inaintea poporului de chestiunea sanatatii, cu diversele ei ramuri. Si cu greu s-ar putea estima cat de mare este prejudiciul adus cauzei adevarului prezent prin calea nepotrivita urmata de cei care au expus in mod gresit, intr-un loc si la un moment nepotrivit subiectul reformei sanatatii.

30:6 "Mai am sa va spun multe lucruri", a spus Isus, "dar acum nu le puteti purta." Isus a stiut cum sa indrume mintea ucenicilor Sai. Domnul a stiut, de asemenea, cum sa puna inaintea poporului Sau asteptator marele subiect al reformei sanatatii, pas cu pas, asa cum erau ei in stare sa-l suporte si sa-l foloseasca bine, fara sa irite mintea ascultatorilor. Se implinesc chiar in toamna aceasta douazeci si doi de ani de cand am fost indreptati sa privim asupra efectelor vatamatoare ale tutunului, ceaiului si cafelei,

30:7 prin marturia Ellenei White. Dumnezeu a binecuvantat in mod minunat efortul de a indeparta de la noi aceste lucruri, astfel incat, ca denominatiune, sa ne putem bucura - cu foarte putine exceptii - de biruinta asupra acestor ingaduinte daunatoare ale apetitului. [...]

30:8 Cand castigase o biruinta mare asupra acestor lucruri si cand Domnul a vazut ca eram in stare sa purtam ceva nou, ne-a fost data lumina despre mancare si imbracaminte. Si cauza reformei sanatatii printre cei din poporul nostru a mers cu consecventa inainte si au fost facute schimbari mari, mai ales in privinta folosirii carnii de porc, toate acestea pana la un anumit punct, cand, ca urmare a imbolnavirii sale, Ellen White a incetat sa mai vorbeasca si sa mai scrie despre subiectul reformei sanatatii. Din acel moment, putem data inceputul nenorocirilor si greselilor noastre ca popor referitor la acest subiect.

30:9 Iar de cand am redevenit activi, Ellen White se simte chemata sa vorbeasca despre subiectul reformei sanatatii mai ales din pricina extremelor prezentate de unii reformatori ai sanatatii, mai mult decat din oricare alt motiv. Faptul ca se asteapta ca toate sau aproape toate extremele legate de reforma sanatatii existente in poporul nostru sa primeasca aprobarea sa categorica este motivul pentru care ea se simte chemata sa-si exprime adevaratele sentimente. Poporul trebuie sa afle si ii va cunoaste la timpul potrivit pozitia fata de acest subiect.

30:10 In ce priveste folosirea tutunului, ceaiului, cafelei, alimentelor din carne si de asemenea imbracamintea, exista un consens. In momentul de fata insa, ea nu este pregatita sa imbratiseze pozitia extrema in privinta sarii, zaharului si laptelui. Daca nu ar mai fi alte motive de a actiona cu precautie privitor la aceste lucruri atat de obisnuite si de larg folosite, exista unul suficient de important, anume ca mintea multora nu este pregatita sa accepte realitatea cu privire la aceste lucruri. Esuarea completa a unor persoane si distrugerea aproape totala a unor comunitati pot fi atribuite in mod clar unor pozitii extremiste in dieta prezentate incorect in Review ceva timp in urma. Rezultatele au fost rele. In vreme ce unii au respins subiectul reformei sanatatii din pricina proastei lui tratari, altii, expeditivi si constiinciosi, au abordat

30:11 pozitii extreme, foarte daunatoare sanatatii lor si, in consecinta, cauzei reformei sanatatii.

30:12 In aceasta stare de lucruri, oricat de descurajanta ar fi, Ellen White simte ca este chemata sa-si reia munca in acest sector al lucrarii si, facand aceasta, va actiona astfel incat conceptiile sale sa fie intelese pe deplin. Ar fi bine totusi sa spunem in acest punct ca, desi ea nu priveste laptele - luat in cantitati mari, asa cum se obisnuieste, mancat cu paine - ca fiind cel mai sanatos articol alimentar, deocamdata mintea sa nu a fost atentionata decat cu privire la importanta celei mai bune si sanatoase stari a vacii, al carei lapte este folosit in alimentatie. Ea nu se poate alatura actiunii de difuzare a publicatiilor care adopta o pozitie extremista asupra chestiunii importante a laptelui, avand in vedere lumina prezenta pe care o are despre acest subiect. Astfel de lucrari publicate se pot dovedi destul de bune pentru reformatori bine informati si pot fi un ghid corespunzator in sectorul culinar al Institutului nostru de Sanatate de la Battle Creek, dupa ce va disparea de pe mesele acestuia laptele folosit in mod regulat. Si asemenea lucrari pot avea o influenta mai mare printre cei din poporul nostru cand predicatorii care sunt ferventi reformatori in domeniul sanatatii vor renunta la folosirea neingradita a laptelui de vaca.

30:13 Aici este slabiciunea noastra legata de acest subiect. Publicatiile noastre, care merg la cei ignoranti si la cei predispusi intr-o mare masura la prejudecati, sunt cu un pas inainte in unele din aceste puncte fata de practicile acelora dintre noi care promovam reforma sanatatii. Ellen White pledeaza pentru ca aceasta chestiune sa fie schimbata in asa fel, incat publicatiile noastre sa exprime numai acele idei asupra carora cei care conduc reforma sunt de comun acord, si atunci sa o faca intr-un stil care sa nu starneasca prejudecati si sa indeparteze barbati si femei cumsecade de influenta noastra. Lasati ca actiunile concordante ale reformatorilor in domeniul sanatatii sa mearga inainte, fiind urmate apoi de publicatii care sa prezinte opinii mature, astfel ca si cei mai putin invatati sa le poata intelege si accepta.

30:14 Ellen White considera ca trecerea de la cele mai simple feluri de alimente din carne la o folosire excesiva a zaharului inseamna a trece "de la rau la mai rau". Ea ar recomanda o folosire foarte retinuta atat a zaharului, cat si a sarii. Apetitul poate si ar trebui adus la folosirea moderata a amandurora. In cazul celei din urma, dupa

30:15 cateva saptamani de folosire moderata a acesteia, mancarea avand o cantitate atat de mica de sare incat ar fi insipida pentru cel obisnuit sa foloseasca multa sare, ar fi dureros de sarata la gust.

30:16 In timp ce la tutun, ceai si cafea se poate renunta dintr-o data, rand pe rand, totusi, in cazul celor care sunt atat de nefericiti incat sa fie robii tuturor acestora, schimbarile in alimentatie ar trebui facute cu grija, una cate una. Si, cata vreme ea ar spune acest lucru celor ce sunt in primejdia de a face schimbari prea rapide, ar spune si celor care intarzie: asigurati-va si nu uitati sa faceti schimbari. Realitatile cele mai clare cu putinta reclama o modificare a obiceiurilor curente ale vietii, insa acestea sa nu fie facute atat de repede incat sa vatame sanatatea si constitutia fizica.

30:17 Cheia trimiterilor si abrevierilor

30:18 Articolele care compun aceasta carte au fost culese din scrierile Ellenei White asa cum apar in cartile curente, in carti acum epuizate, articole periodice, brosuri si foi de manuscris ale E. G. White. In fiecare caz este data sursa acelei selectii. Au fost folosite urmatoarele abrevieri la sursele citate:

30:19 C.O.L. - Christ's Object Lessons

30:20 C.T.B.H. - Christian Temperance and Bible Hygiene

30:21 C.H. - Counsels on Health

30:22 C.T. - Counsels to Teachers

30:23 D.A. - The Desire of Ages

30:24 Ed. - Education

30:25 E. from U.T. - Extracts from Unpublished Testimonies in Regard to Flesh Foods

30:26 F.E. - Fundamentals of Christian Education

30:27 G.W. - Gospel Workers

30:28 H. to L. - How to Live (Six Pamphlets)

30:29 Letter - Statement from E.G. White manuscript files [Sursa articolelor selectate din foile de manuscris este indicata prin folosirea numerelor de pagini din manuscrisul original, asa cum apar ele in paginile scrise de Ellen G. White inregistrate la Departamentul Institutului White, cum ar fi Letter 3, 1884 siMS 49, 1908.]

30:30 L. and T. - Life and Teachings of Ellen G. White

30:31 MS. - Statements from the E.G. White manuscript files

30:32 M.H. - Ministry of Healing

30:33 M.M. - Medical Ministry

30:34 R. and H. - Review and Herald

30:35 Sp. Gifts IV - Spiritual Gifts, Vol. IV (Numita de asemenea si Facts of Faith, Vol. II)

30:36 1T - Testimonies for the Church, Vol. 1

30:37 Y.I. - Youth's Instructor

30:38 Surse utilizate la intocmirea lucrarii Dieta si hrana existente in limba romana

30:39 C.O.L. - Parabolele Domnului Hristos

30:40 D.A. - Hristos, Lumina Lumii

30:41 Ed. - Educatie

30:42 F.E. - Principiile Fundamentale ale Educatiei

30:43 Crestine

30:44 G. W. - Slujitorii Evangheliei

30:45 M.H. - Divina Vindecare

30:46 1-9 T - Marturii pentru Comunitate vol. 1-9