English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Dieta si hrana, 28


28:1 Cap. 25 - A invata pe altii principiile sanatatii -2

28:2 792. In tot timpul lucrarii voastre, amintiti-va ca sunteti legati de Hristos, ca sunteti o parte din marele plan de rascumparare. Iubirea lui Hristos trebuie sa curga in viata voastra intr-un suvoi vindecator, datator de viata. In timp ce cautati sa-i trageti pe altii in cercul iubirii Sale, faceti in asa fel incat puritatea exprimarii voastre, altruismul slujirii voastre, bucuria ce straluceste pe infatisarea voastra sa dea marturie despre puterea harului Sau. Aduceti inaintea lumii o reprezentare a Sa de o asemenea puritate si neprihanire, incat oamenii sa-L priveasca in toata frumusetea Sa.

28:3 Este aproape nefolositor sa incercam sa-i reformam pe altii, atacand ceea ce noi am putea privi ca fiind obiceiuri gresite. Rezultatele unor asemenea eforturi aduc adesea mai mult rau decat bine. In discutia Sa cu femeia samariteanca, in loc sa discrediteze fantana lui Iacov, Hristos a prezentat ceva mai bun. "Daca ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu si Cine este Cel ce-ti zice: 'Da-Mi sa beau', tu ai fi cerut sa bei si El ti-ar fi dat apa vie" (Ioan 4,10). El a deviat discutia catre comoara pe care o avea de oferit, dandu-i femeii ceva mai bun decat ceea ce avea ea, chiar apa vie, bucuria si nadejdea Evangheliei.

28:4 Aceasta este o ilustratie a modului in care trebuie sa lucram. Trebuie sa le oferim oamenilor ceva mai bun decat ceea ce au ei, insasi pacea lui Hristos, care depaseste orice intelegere. Trebuie sa le spunem despre Legea sfanta a lui Dumnezeu, transcrierea caracterului Sau si expresia a ceea ce El doreste ca ei sa devina. [...]

28:5 Dintre toti oamenii din lume, reformatorii ar trebui sa fie cei mai dezinteresati, cei mai blanzi, cei mai politicosi. In vietile lor, ar trebui sa se vada adevarata bunatate a faptelor dezinteresate. Lucratorul care da pe fata lipsa de amabilitate, care arata nerabdare fata de nestiinta sau indaratnicia altora, care vorbeste precipitat sau actioneaza fara sa reflecteze mai intai, poate inchide usa inimilor, incat sa nu mai poata ajunge niciodata la ele.

28:6 Reforma in alimentatie sa fie progresiva

28:7 (1902) 7T 132-136

28:8 793. De la inceputul lucrarii reformei sanatatii, am gasit ca este necesar sa facem educatie, educatie, educatie. Dumnezeu doreste ca noi sa continuam aceasta lucrare de educare a poporului. [...]

28:9 In propovaduirea reformei sanatatii, ca si in toate celelalte lucrari de evanghelizare, trebuie sa-i intampinam pe oameni acolo unde sunt. Pana cand nu ii invatam cum sa prepare alimentele oferite de reforma sanatatii, care sunt gustoase, hranitoare si totusi necostisitoare, noi nu avem libertatea de a prezenta cele mai avansate propuneri cu privire la dieta oferita de reforma sanatatii.

28:10 Reforma alimentara sa fie progresiva. Oamenii sa fie invatati cum sa pregateasca mancarea fara a folosi lapte sau unt. Spuneti-le ca va veni in curand timpul cand nu va fi sigura folosirea oualor, laptelui, smantanii sau untului, deoarece bolile la animale sporesc direct proportional cu cresterea nelegiuirii intre oameni. Se apropie timpul cand, datorita stricaciunii neamului omenesc decazut, intreaga creatie animala va geme sub bolile cu care este blestemat pamantul nostru.

28:11 Dumnezeu va da poporului Sau indemanare si tact pentru a pregati alimente sanatoase fara aceste lucruri. Poporul nostru sa renunte la orice reteta nesanatoasa. Ei sa invete cum sa traiasca sanatos, facand si altora cunoscut ce au invatat. Sa imparta cunostinta aceasta asa cum ar face cu invatatura din Biblie. Sa invete poporul sa-si pastreze sanatatea si sa-si sporeasca puterea, evitand gatitul excesiv care a umplut lumea cu bolnavi cronici. Prin invatatura si exemplu, lamuriti faptul ca hrana pe care i-a dat-o Dumnezeu lui Adam in starea lui de nevinovatie este cea mai buna pentru om, cand acesta se straduieste sa recastige acea stare de nevinovatie.

28:12 Cei ce propaga principiile reformei sanatatii ar trebui sa cunoasca bolile si cauzele lor, intelegand ca orice actiune a instrumentului omenesc ar trebui sa fie in perfecta armonie cu legile vietii. Lumina pe care a dat-o Dumnezeu cu privire la reforma sanatatii este spre mantuirea noastra si spre mantuirea lumii. Barbatii si femeile trebuie sa fie informati cu privire la fiinta omeneasca, pregatita de Creatorul nostru ca locas al Sau in care sa salasluiasca si peste care El doreste ca noi sa fim administratori credinciosi. "Caci noi suntem Templul Dumnezeului cel viu, cum a zis Dumnezeu: 'Eu voi locui si voi umbla in mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, si ei vor fi poporul Meu'." (2 Cor. 6,16).

28:13 Inaltati principiile reformei sanatatii si lasati ca Domnul sa-i conduca pe cei cu inima sincera. Prezentati principiile cumpatarii in forma lor cea mai atragatoare. Raspanditi carti care dau invatatura cu privire la vietuirea sanatoasa.

28:14 Influenta publicatiilor noastre de sanatate

28:15 Oamenii au o dureroasa lipsa de lumina care sa straluceasca de pe paginile cartilor si revistelor noastre medicale. Dumnezeu doreste sa foloseasca aceste carti si reviste ca mijloace prin care strafulgerari de lumina sa atraga atentia oamenilor si sa-i faca sa ia seama la avertizarea soliei celui de-al treilea inger. Revistele noastre medicale sunt in camp instrumente care sa infaptuiasca o lucrare deosebita, raspandind lumina pe care trebuie sa o aiba locuitorii lumii in acest timp de pregatire acordat de Dumnezeu. Ele au o nespusa influenta in favoarea reformei sanatatii, cumpatarii si puritatii morale in societate si vor face mult bine prin prezentarea acestor subiecte inaintea oamenilor intr-un fel corespunzator si in adevarata lor lumina.

28:16 Brosuri despre reforma sanatatii

28:17 R. and H., 4 noiembrie 1875

28:18 794. Ar trebui sa se faca eforturi mai hotarate pentru a-i lumina pe oameni in privinta marelui subiect al reformei sanatatii. Brosuri de patru, opt, douasprezece, saisprezece si chiar mai multe pagini, continand articole directe, bine scrise, legate de aceasta importanta chestiune, ar trebui sa fie raspandite ca frunzele de toamna.

28:19 [Pacientii de la sanatorii sa fie invatati prin prelegeri in sala de conferinte - 426]

28:20 [Pacientii de la sanatorii sa fie invatati care este dieta corecta printr-o masa pregatita in mod corespunzator - 442, 443]

28:21 [Pacientii de la sanatorii sa fie invatati abstinenta - 474]

28:22 Tratati cu intelepciune problema carnii

28:23 Letter 102, 1896

28:24 795. In aceasta tara [Australia], exista o societate vegetariana organizata, dar, dupa asteptari, numarul membrilor ei este mic. In general, toate categoriile de oameni folosesc carnea; este cel mai ieftin articol alimentar; si chiar si acolo unde este saracie lucie se gaseste carnea pe masa. De aceea, este cu atat mai mare nevoia de a trata cu intelepciune chestiunea consumului de carne. In legatura cu acest subiect, nu ar trebui sa existe nici o actiune pripita. Ar trebui sa luam in consideratie situatia oamenilor si puterea unor obiceiuri si practici de-o viata si sa fim atenti sa nu impunem cu forta ideile noastre altora ca si cum aceasta problema ar fi un test si cei care consuma din belsug carne ar fi cei mai mari pacatosi.

28:25 Toti ar trebui sa aiba lumina asupra acestei chestiuni, dar ea sa fie prezentata cu grija. Obiceiurile care au fost considerate corecte timp de o viata nu trebuie sa fie schimbate prin masuri aspre sau grabite. Ar trebui sa-i educam pe oameni la intalnirile noastre de tabara si alte intruniri cu participare numeroasa. Cand sunt prezentate principiile reformei sanatatii, ele sa fie sprijinite prin exemplu personal. In corturile pentru luat masa si la restaurantele noastre sa nu se gaseasca deloc carne, ci sa se puna in locul ei fructe, cereale si legume. Trebuie sa practicam ceea ce-i invatam pe altii. Cand stam la o masa la care se pune carne, nu trebuie sa tabaram asupra celor care o folosesc, ci ar trebui s-o evitam si, cand suntem intrebati care sunt motivele pentru care facem asa, sa raspundem cu amabilitate de ce nu o folosim.

28:26 Tacerea isi are vremea ei

28:27 Letter 76, 1895

28:28 796. Nu am simtit niciodata ca este de datoria mea sa spun ca nimeni nu ar trebui sa guste din carne, oricare ar fi imprejurarile.

28:29 A spune asa ceva, cand oamenii au fost educati sa subziste cu carne intr-o masura atat de mare, ar fi sa ducem lucrurile in extrema. Nu am simtit niciodata ca este de datoria mea sa fac afirmatii cuprinzatoare. Ceea ce am spus, am spus dintr-un sentiment al datoriei, insa am fost atenta in declaratiile mele, pentru ca nu am vrut ca vreun om sa fie constiinta pentru un altul. [...]

28:30 Am trecut in tara aceasta printr-o experienta care este similara cu cea pe care am avut-o in campurile noi din America. Am vazut familii aflate in imprejurari care nu le ingaduiau sa puna pe mesele lor hrana sanatoasa. Vecini necredinciosi le-au trimis bucati de carne de la animale sacrificate de curand. Acestia au facut supa din carne si si-au hranit familiile, in care erau numerosi copii, cu paine si supa. Nu era datoria mea si nici nu m-am gandit ca era de datoria vreunui alt om sa le tina o prelegere despre relele care decurg din consumul de carne. Simt o mila sincera pentru familiile de curand venite la credinta si care sunt atat de apasate de saracie, incat nu stiu de unde o sa vina masa urmatoare. Nu este datoria mea sa le tin o cuvantare despre vietuirea sanatoasa. Tacerea isi are vremea ei, si vorbirea isi are vremea ei. Ocazia oferita de imprejurari de acest fel este o imprejurare de a rosti cuvinte care sa incurajeze si sa binecuvanteze, mai degraba decat sa condamne si sa mustre. Cei care au trait toata viata lor cu o dieta pe baza de carne nu vad raul continuarii acestei practici si trebuie tratati cu blandete.

28:31 (1909) 9T 163

28:32 797. In timp ce lucram impotriva lacomiei si necumpatarii, trebuie sa recunoastem starea in care se afla familia omeneasca. Dumnezeu a luat masuri pentru cei care traiesc in tari diferite din lume. Aceia care doresc sa fie impreuna lucratori cu Dumnezeu trebuie sa cugete cu grija inainte sa specifice care sunt alimentele care ar trebui si care nu ar trebui mancate. Trebuie sa fim adusi in legatura cu oamenii. Daca reforma sanatatii ar fi propovaduita in forma ei cea mai radicala celor aflati in imprejurari care fac imposibila adoptarea ei, s-ar face mai mult rau decat bine. Cand predic celor saraci Evanghelia, sunt invatata sa le spun sa consume mancarea cea mai hranitoare. Nu pot sa le spun: "Nu trebuie sa mancati oua, lapte sau smantana.

28:33 Nu trebuie sa folositi unt in pregatirea alimentelor". Evanghelia trebuie predicata celor saraci, dar nu a venit inca vremea pentru prescrierea dietei celei mai stricte.

28:34 O metoda gresita de a lucra

28:35 (1890) C.T.B.H. 119, 120

28:36 798. Nu te prinde de idei izolate, facand din acestea un test, criticandu-i pe altii ale caror practici s-ar putea sa nu fie in acord cu parerea ta, ci studiaza subiectul pe larg si in profunzime si cauta sa-ti aduci ideile intr-o armonie perfecta cu principiile adevaratei cumpatari crestine.

28:37 Exista multi care incearca sa corecteze vietile altora, atacand ceea ce ei privesc ca fiind obiceiuri gresite. Se duc la cei pe care-i cred gresiti si le arata defectele, dar nu cauta sa le indrepte mintea catre adevaratele principii. Adesea, o asemenea cale nu reuseste nici pe departe sa asigure rezultatele dorite. Cand facem sa fie vadit faptul ca incercam sa-i mustram pe altii, adesea si noi le starnim spiritul de combativitate si facem mai mult rau decat bine. Si mai este si primejdia care il paste pe cel care critica. Cel care se angajeaza sa-i corecteze pe altii este predispus sa cultive obiceiul de a cauta nod in papura si curand tot interesul sau va fi acela de a arata cu degetul metehnele si de a gasi defecte. Nu-i scruta pe altii pentru a te lua de greselile lor sau a le scoate la iveala erorile. Educa-i spre obiceiuri mai bune prin puterea exemplului tau personal.

28:38 Sa fie intotdeauna tinut inaintea mintii faptul ca marele obiectiv al reformei sanatatii este de a asigura cea mai inalta dezvoltare posibila a mintii, sufletului si trupului. Toate legile firii - care sunt legile lui Dumnezeu - sunt concepute pentru binele nostru. Ascultarea fata de ele va asigura fericirea in aceasta viata si ne va ajuta sa ne pregatim pentru viata viitoare.

28:39 Exista lucruri mai bune despre care sa vorbim decat defectele si slabiciunile altora. Vorbiti despre Dumnezeu si lucrarile Sale minunate. Cercetati manifestarile iubirii si intelepciunii Sale in toate lucrarile din natura.

28:40 Invatati pe altii prin exemplu

28:41 (1900) 6T 336

28:42 799. In legatura voastra cu necredinciosii, nu ingaduiti sa fiti abatuti de la principiile drepte. Daca luati

28:43 loc la masa lor, mancati cumpatat si numai hrana ce nu tulbura mintea. Feriti-va de necumpatare. Nu va puteti permite sa va slabiti puterile mintale sau fizice, pentru a nu deveni incapabili de a discerne lucrurile spirituale. Pastrati-va mintea astfel incat Dumnezeu sa o poata impresiona cu adevarurile pretioase ale Cuvantului Sau. [...] Nu-i urmariti pe altii pentru a le arata defectele sau viciile. Invatati-i prin exemplul personal. Tagaduirea de sine si biruinta voastra asupra apetitului sa fie o ilustrare a ascultarii de principiile drepte. Viata voastra sa dea marturie despre influenta sfintitoare si innobilatoare a adevaruc i.

28:44 Prezentati cumpatarea in modul cel mai atragator

28:45 Letter 135, 1902

28:46 800. Domnul doreste ca fiecare predicator, fiecare medic, fiecare membru al bisericii sa fie atent sa nu-i impinga pe cei care nu cunosc credinta noastra sa faca schimbari bruste in alimentatie, aducandu-i astfel inaintea unui test prematur. Inaltati principiile reformei sanatatii si lasati ca Domnul sa-i calauzeasca pe cei cu inima sincera. Ei vor auzi si vor crede. Domnul nu le cere mesagerilor Sai sa prezinte minunatele adevaruri ale reformei sanatatii intr-un mod in care sa aduca prejudecata in mintile altora. Nimeni sa nu puna pietre de poticnire inaintea celor care umbla pe cararile intunecate ale nestiintei. Este bine sa nu fiti prea entuziasti nici macar cand pretuiti un lucru bun, pentru a nu-i intoarce din drum pe cei care vin sa asculte. Prezentati principiile cumpatarii in forma lor cea mai imbietoare.

28:47 Nu trebuie sa actionam cu infumurare. Lucratorii care patrund in campuri noi pentru a infiinta comunitati nu trebuie sa creeze dificultati, incercand sa scoata in evidenta chestiunea dietei. Ar trebui sa fie atenti sa nu stabileasca demarcatii prea rigide. Caci s-ar pune astfel piedici in calea altora. Nu-i manati pe oameni. Calauziti-i. Predicati Cuvantul asa cum este el in Hristos Isus. [...] Lucratorii trebuie sa depuna eforturi decise, perseverente, aducandu-si aminte ca nu se poate invata totul dintr-o data. Trebuie sa aiba o hotarare nezdruncinata de a-i invata pe oameni cu rabdare.

28:48 MS 1a, 1890

28:49 801. Nu va aduceti aminte ca raspunderea pe care o avem este individuala? Nu facem un test din articolele alimentare, dar incercam totusi sa educam intelectul si sa trezim sensibilitatea morala pentru a adopta reforma sanatatii intr-un mod inteligent, asa cum prezinta Pavel acest lucru in Romani 13,8-14; 1 Corinteni 9,24-27; 1 Timotei 3,8-12.

28:50 Intampinati-i pe oameni la nivelul la care sunt

28:51 Letter 363, 1907

28:52 802. Odata, Sara [McEnterfer] a fost chemata la o familie din Dora Creek, in care fiecare membru al gospodariei era bolnav. Tatal apartinea unei familii foarte respectabile, dar se apucase de baut, iar sotia si copiii lui se aflau intr-o stare de mare saracie. In momentul acesta de boala, nu exista in casa nimic care sa fie potrivit pentru consum. Iar ei au refuzat sa manance orice le-am dus noi. Fusesera obisnuiti sa manance carne. Am simtit ca trebuie sa fac ceva. I-am spus Sarei: Ia niste gaini de la mine si pregateste-le niste supa. Asa incat Sara i-a tratat de boala lor si le-a dat sa manance aceasta fiertura. Si-au revenit curand.

28:53 Deci, aceasta este calea pe care am urmat-o noi. Nu le-am spus oamenilor: "Nu trebuie sa mancati carne!" Cu toate ca noi nu am folosit carnea, cand am crezut ca este vitala pentru acea familie in perioada in care erau bolnavi, le-am dat lucrul de care credeam ca au nevoie. Exista situatii in care trebuie sa-i intampinam pe oameni la nivelul la care sunt ei.

28:54 Tatal acestei familii era un om inteligent. Cand familia a fost din nou sanatoasa, am deschis Scripturile inaintea lor, iar acest barbat a fost convertit si a acceptat adevarul. Si-a aruncat pipa si a renuntat la folosirea bauturii si, de atunci, cat a mai avut zile, nici nu a mai fumat, nici nu a mai baut. De indata ce a fost cu putinta, l-am dus la ferma noastra si i-am dat sa lucreze pamantul. Cand eram plecati, participand la intalniri in Newcastle, acest barbat a murit. I-a fost acordat un tratament serios de catre unii din lucratorii nostri, insa corpul sau indelung maltratat nu a mai putut sa reactioneze la eforturile lor. Dar a murit ca pazitor al poruncilor si crestin.

28:55 Cum sa ne raportam la parerile extremiste - o declaratie istorica [Pentru o declaratie suplimentara a lui James White, vezi Apendice II]

28:56 (1870) 3T 18-21

28:57 803. Cand ne-am intors din Kansas in toamna anului 1870, fr. B. era acasa, bolnav de friguri. [...] Cazul lui era critic. [...]

28:58 Pentru noi nu a existat nici un timp de odihna, oricat de mult am fi avut nevoie de el. Review, Reformer si Instructor trebuie editate. Editorii acestor publicatii erau bolnavi in aceasta perioada. Sotul meu s-a apucat de treaba si eu l-am ajutat cu ce am putut. [...]

28:59 Reformer era aproape mort. Fratele B. sustinuse pozitia extremista a dr. Trall. Aceasta il influentase pe doctor sa scrie in Reformer mai ferm decat ar fi facut-o in alte imprejurari, pentru eliminarea din alimentatie a laptelui, a zaharului si a sarii. Pozitia de a inceta complet folosirea acestora poate fi corecta la timpul potrivit; insa nu venise vremea de a sprijini generalizarea acestor puncte. Iar aceia care sustin totusi pozitia lor si pledeaza in favoarea eliminarii totale a laptelui, a untului si a zaharului ar trebui sa-si usureze propriile mese de aceste lucruri. Fratele B., chiar si atunci cand lua pozitie in Reformer alaturi de dr. Trall in privinta efectelor daunatoare ale sarii, laptelui si zaharului, nu practica aceste lucruri despre care vorbea. Acestea erau folosite zilnic chiar la masa lui.

28:60 Multi dintre cei aflati in poporul nostru isi pierdusera interesul pentru Reformer si erau primite zilnic scrisori cu aceasta cerere descurajanta: "Va rog sa nu-mi mai trimiteti revista Reformer". [...] N-am putut trezi nicaieri in Vest interesul de a obtine abonati la Health Reformer. Am vazut ca cei ce publicau articole in Reformer se indepartau de popor si ii lasau in urma. Daca luam pozitii pe care crestinii constiinciosi - care sunt cu adevarat reformatori - nu le pot adopta, cum ne-am putea astepta sa aducem binefaceri acelui grup de oameni la care nu putem ajunge decat prin interesul pentru sanatate?

28:61 rabdarea, prudenta si consecventa sunt necesare in miscarile de reforma

28:62 Nu trebuie sa mergem mai repede decat se pot tine de noi aceia care sunt convinsi de adevarurile pe care le sustinem. Trebuie sa-i intampinam pe oameni acolo unde se afla. Unii dintre noi au avut nevoie de ani multi pentru a ajunge acolo unde suntem acum cu reforma sanatatii. Dobandirea unei reforme in alimentatie se face printr-o munca lenta. Avem de infruntat pofte puternice; caci lumea este dedata lacomiei. Daca am vrea sa acordam oamenilor tot atata timp cat ne-a trebuit noua ca sa ajungem la nivelul avansat din prezent in ce priveste reforma, am fi foarte rabdatori cu ei si le-am ingadui sa inainteze pas cu pas, cum am facut si noi, pana cand picioarele lor sunt bine fixate pe platforma reformei sanatatii. Insa ar trebui sa fim cu bagare de seama sa nu inaintam prea repede, pentru a nu fi nevoiti sa ne amintim de modul in care am inaintat noi insine. In orice reforma, am face mai bine sa ramanem cu un pas in urma tintei propuse decat sa o depasim cu un pas. Si daca exista vreo greseala, aceasta sa fie din partea poporului.

28:63 Mai presus de toate acestea, noi nu ar trebui ca, prin ceea ce scriem, sa aparam pozitii pe care nu le punem la proba in mod practic, in familiile noastre, chiar la mesele noastre. Aceasta este disimulare, un tip de ipocrizie. In Michigan ne putem descurca mai bine fara sare, zahar si lapte decat multi din cei ce se afla in Vestul indepartat sau departe, spre Est, unde este lipsa de fructe. [...] Noi stim ca o folosire in exces a acestora este foarte daunatoare sanatatii, si in multe cazuri, gandim ca, daca nu le-am folosi deloc, ne-am bucura de o mult mai buna stare a sanatatii. Acum insa povara noastra nu o reprezinta aceste lucruri. Poporul este atat de in urma cu reforma, incat vedem cu ochii nostri ca nici nu pot suporta sa te vada tragand linie peste placerile lor vatamatoare si peste narcoticele atatatoare pe care le folosesc. Noi dam o marturie hotarata impotriva tutunului, bauturilor alcoolice, a tabacului de prizat, ceaiului, cafelei, alimentelor din carne, untului, mirodeniilor, prajiturilor bogate, pateurilor cu carne, folosirii in exces a sarii si tuturor substantelor atatatoare folosite ca articole alimentare.

28:64 Daca ajungem la persoane care nu au fost luminate in ce priveste reforma sanatatii si le punem inainte de la inceput pozitiile noastre cele mai avansate, exista pericolul ca acestea sa se descurajeze, vazand la cate trebuie sa renunte, astfel incat nu vor face nici un efort de a-si reforma felul de viata.

28:65 Trebuie sa-i conducem pe oameni cu rabdare si in mod treptat, amintindu-ne mereu ce groapa adanca s-a sapat pentru ca noi sa putem iesi.

28:66 Partea a III-a - Cursuri de arta culinara

28:67 O lucrare de cea mai mare importanta

28:68 (1902) 7T 55

28:69 804. Oriunde se aduce la indeplinire o lucrare misionara in orasele noastre mari, ar trebui sa se tina si cursuri de bucatarie; si oriunde se dezvolta o puternica lucrare misionara scolara, ar trebui sa se infiinteze si un restaurant dietetic de vreun anumit tip, care sa fie o ilustrare practica a bunei alegeri si a pregatirii sanatoase a alimentelor.

28:70 (1909) 9T 112

28:71 805. Trebuie sa se tina cursuri de arta culinara. Oamenii trebuie sa fie invatati cum sa prepare mancare sanatoasa. Sa li se arate nevoia de a renunta la alimentele nocive. Dar nu ar trebui sa sprijinim niciodata o dieta a infometarii. Este posibil sa avem o dieta sanatoasa, nutritiva, fara folosirea ceaiului, cafelei si carnii. Lucrarea de a-i invata pe oameni cum sa conceapa o dieta care sa fie in acelasi timp sanatoasa si apetisanta este de cea mai mare importanta.

28:72 (1902) 7T 126

28:73 806. Unii, dupa ce au adoptat o dieta vegetariana, se intorc la folosirea carnii. Lucrul acesta este intr-adevar lipsit de intelepciune si dovedeste o lipsa de cunostinta in procurarea alimentelor corespunzatoare in locul carnii.

28:74 Cursuri de gatit, conduse de instructori intelepti, trebuie sa se tina atat in America, cat si in alte tari. Tot ce putem face trebuie facut pentru a arata poporului valoarea reformei in dieta.

28:75 (1905) M.H. 320, 321

28:76 807. Reforma in alimentatie ar trebui sa fie progresiva. Pe masura ce bolile animalelor se inmultesc tot mai mult, folosirea laptelui si a oualor va deveni din ce in ce mai nesigura. Ar trebui facut un efort pentru inlocuirea lor cu alte lucruri sanatoase si necostisitoare.

28:77 Oamenii de pretutindeni ar trebui sa fie invatati cum sa gateasca fara lapte si oua - pe cat este posibil - si totusi mancarea lor sa fie hranitoare si gustoasa.

28:78 (1890) C.T.B.H. 119

28:79 808. Cei care pot beneficia de avantajele cursurilor bine predate de arta culinara sanatoasa vor gasi ca acest lucru le este de mare folos, atat pentru practica lor personala, cat si pentru invatarea altora.

28:80 Fiecare comunitate, o scoala a bisericii si camp misionar

28:81 (1905) M.H. 149

28:82 809. Fiecare comunitate ar trebui sa fie o scoala de pregatire a lucratorilor crestini. Membrii ei ar trebui sa fie invatati cum sa faca sedinte de lecturi biblice, cum sa conduca si sa predea la Scoala de Sabat, cum sa-i ajute cel mai bine pe cei saraci si sa ingrijeasca de cei bolnavi, cum sa lucreze pentru cei neconvertiti. Ar trebui sa existe scoli sanitare, scoli de gastronomie si cursuri in diverse domenii ale lucrarii de ajutorare crestina. N-ar trebui doar sa se predea, ci sa se lucreze efectiv sub supravegherea unor instructori experimentati.

28:83 MS 79, 1900

28:84 810. Fiecare restaurant dietetic ar trebui sa fie o scoala pentru lucratorii de acolo. In orasele mari, aceasta ramura a lucrarii poate fi dezvoltata pe o scara mult mai mare decat in locurile mici. Insa in orice loc in care exista o comunitate si o scoala a bisericii, ar trebui data invatatura in legatura cu prepararea unor produse alimentare sanatoase simple pentru uzul celor care doresc sa traiasca in conformitate cu principiile reformei sanatatii. Si poate fi infaptuita o lucrare similara in toate campurile noastre misionare.

28:85 Lucrarea de a combina fructele, semintele, cerealele si radacinoasele pentru a face alimente sanatoase este lucrarea Domnului. In orice loc in care a fost intemeiata o comunitate, membrii acesteia sa umble cu umilinta inaintea lui Dumnezeu. Sa caute sa-i lumineze pe oameni cu principiile reformei sanatatii.

28:86 Unde le este locul

28:87 (1900) 6T 44, 45

28:88 811. Pe cat posibil, adunarile noastre de tabara ar trebui sa fie in totul consacrate intereselor spirituale. [...] Problemele administrative ar trebui sa fie cercetate de cei anume randuiti pentru lucrarea aceasta.

28:89 Si, pe cat este cu putinta, ele ar trebui sa fie aduse inaintea oamenilor la un alt timp decat la adunarea de tabara. Instructiuni cu privire la colportaj, la lucrarea Scolii de Sabat si a cercurilor misionare ar trebui sa fie date in comunitatile locale sau in adunari anume randuite. Acelasi principiu se aplica si in cazul cursurilor de gatit. Desi aceste lucruri sunt cat se poate de nimerite si la locul lor, ele nu ar trebui sa ocupe timpul adunarilor noastre de tabara.

28:90 O influenta reformatoare

28:91 (1902) 7T 113, 114

28:92 812. Trebuie sa fie infiintate scoli de gatit in multe locuri. Lucrarea aceasta poate incepe in mod umil, dar atunci cand bucatari cunoscatori vor face tot ce pot mai bine pentru a-i lumina pe altii, Domnul le va da indemanare si pricepere. Cuvantul Domnului este: "Nu-i opriti; caci Eu Ma voi descoperi lor ca Invatator". El va lucra cu aceia care duc la indeplinire planurile Sale, invatandu-i pe oameni cum sa faca o reforma in dieta prin pregatirea de alimente sanatoase, necostisitoare. In acest fel, cei saraci vor fi incurajati sa adopte principiile reformei sanatatii; ei vor fi ajutati sa devina harnici si in stare sa se bazeze pe propria lor pricepere.

28:93 Mi-a fost aratat ca barbati si femei capabili erau invatati de Dumnezeu cum sa prepare alimente sanatoase si gustoase intr-un mod agreabil. Multi dintre acestia erau tineri, dar erau si din cei de varsta matura. Mi-au fost date instructiuni de a incuraja tinerea cursurilor de arta culinara in toate locurile in care se face lucrare medicala misionara. Trebuie pusa inaintea oamenilor orice perspectiva atragatoare care i-ar duce la reforma. Faceti sa straluceasca asupra lor cat mai multa lumina posibil. Invatati-i sa faca orice imbunatatire cu putinta in pregatirea alimentelor si incurajati-i sa impartaseasca si altora ceea ce invata.

28:94 Sa nu facem noi oare tot ce ne sta in putere pentru a inainta lucrarea in toate orasele noastre mari? Mii si mii de oameni care traiesc langa noi au nevoie de ajutor in diferite moduri. Slujitorii Evangheliei sa-si aduca aminte ca Domnul Isus Hristos le-a spus ucenicilor Sai: "Voi sunteti lumina lumii. O cetate asezata pe un munte nu poate sa ramana ascunsa".

28:95 "Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul, prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara?" (Matei 5,13.14).

28:96 Dand invatatura din casa in casa

28:97 R. and H., 6 iunie 1912

28:98 813. Intrucat caile catre suflet au fost inchise de catre tiranul Prejudecata, multi sunt nestiutori in ce priveste principiile vietuirii sanatoase. O buna slujire poate fi adusa invatandu-i pe oameni sa prepare hrana sanatoasa. Aceasta ramura a lucrarii este tot atat de vitala ca oricare alta pe care o putem imbratisa. Ar trebui intemeiate mai multe scoli de gatit si unii ar trebui sa lucreze din casa in casa, dand invatatura in arta de a gati mancaruri sanatoase. Multi, multi vor fi salvati de la degenerare fizica, mintala si morala prin influenta reformei sanatatii. Aceste principii se vor recomanda singure celor ce cauta lumina; si astfel ei vor inainta pentru a primi tot adevarul pentru acest timp.

28:99 Dumnezeu doreste ca poporul Sau sa primeasca pentru a face parte si altora din ce au primit. Ca martori impartiali, altruisti, ei au datoria de a oferi altora ceea ce Domnul le-a dat lor. Si, pe masura ce intrati in aceasta lucrare si cautati sa castigati inimi prin orice mijloace va stau la dispozitie, asigurati-va sa lucrati intr-un mod in care sa inlaturati prejudecata in loc sa o creati. Faceti din viata lui Hristos studiul vostru necontenit si lucrati asa cum a lucrat El, urmand exemplul Sau.

28:100 A da invatatura despre reforma alimentara la adunari de vacanta si ocazii deosebite

28:101 Letter 166, 1903

28:102 814. Cand lumina reformei sanatatii a venit pentru prima data asupra noastra, obisnuiam sa luam cu noi, cu ocazia unor sarbatori, masini de gatit in locurile in care erau adunati oamenii si sa coacem chiar acolo paine fara aluat - painisoare si cornuri. Si cred ca rezultatul eforturilor noastre a fost bun, desi, desigur, nu aveam preparatele sanatoase pe care le avem acum. Atunci abia incepeam sa invatam cum sa traim fara sa folosim carnea.

28:103 Uneori ofeream cate o masa si eram cu mare bagare de seama ca tot ceea ce pregateam sa fie gustos si servit in mod atragator.

28:104 In sezonul fructelor, luam afine si zmeura direct din tufisuri si capsuni proaspete din lujer. Am facut din masa comuna o lectie care arata celor prezenti ca dieta noastra, desi se armoniza cu principiile reformei sanatatii, era departe de a fi saraca.

28:105 Uneori se tinea o scurta prelegere despre cumpatare legata de aceasta masa si oamenii se familiarizau astfel cu principiile noastre de vietuire. Din cate stim noi, toti au fost multumiti, toti au fost luminati. Am avut intotdeauna cate un cuvant de spus despre necesitatea de a oferi o mancare sanatoasa si de a o prepara intr-un mod simplu, facand-o cu toate acestea atat de apetisanta si gustoasa, incat cei care o consuma sa fie satisfacuti.

28:106 Lumea este plina de ispita de a ne satisface apetitul, iar cuvintele de avertizare, serioase si la obiect, au adus minunate schimbari in familii si in mod individual.

28:107 Ocaziile si primejdiile din restaurantele noastre

28:108 MS 27, 1906

28:109 815. A mai fost data si lumina potrivit careia in orasele mari va exista sansa de a face o lucrare similara cu cea pe care am infaptuit-o pe terenul din Battle Creek. In armonie cu aceasta lumina, au fost intemeiate restaurante dietetice. Insa exista un pericol grav, acela ca lucratorii din restaurantele noastre sa devina atat de patrunsi de spiritul comercial, incat sa esueze in incercarea de a oferi lumina de care au oamenii nevoie. Restaurantele noastre ne aduc in contact cu multe persoane; daca insa ingaduim mintii noastre sa devina atat de acaparata de gandul profitului financiar, nu vom reusi sa implinim scopul lui Dumnezeu. El doreste ca noi sa profitam de orice ocazie de a prezenta adevarul care trebuie sa salveze barbati si femei de la moarte vesnica.

28:110 Am incercat sa stabilesc cum au fost convertite multe suflete la adevar aici, in__, ca urmare a lucrarii prin intermediul restaurantelor. Se poate ca unii sa fi fost salvati, dar ar fi putut fi convertiti mult mai multi la Dumnezeu daca s-ar fi depus toate eforturile sa se conduca lucrarea dupa planul lui Dumnezeu si sa se lase ca lumina sa straluceasca pe cararea altora.

28:111 Eu as vrea sa le spun lucratorilor de la restaurant sa nu continue sa lucreze asa cum au facut-o pana acum. Sa caute sa faca din restaurant un mijloc de transmitere a luminii adevarului prezent catre altii. Restaurantele noastre nu au fost infiintate decat cu acest scop. [...]

28:112 Lucratorii din restaurantul__ si membrii comunitatii din__ au nevoie sa fie convertiti pe deplin. Fiecaruia dintre ei i s-a dat talantul intelectului. Ati primit putere sa reusiti impreuna cu Dumnezeu? "Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu" (Ioan 1,12).

28:113 Educatorii nostri au nevoie de tact si discernamant

28:114 (1909) 9T 161

28:115 816. Ar trebui depuse eforturi mai mari pentru a-i educa pe oameni in principiile reformei sanatatii. Ar trebui intemeiate scoli de gatit si data invatatura, din casa in casa, despre arta gatitului mancarii sanatoase. Si tineri, si varstnici ar trebui sa invete sa gateasca mai simplu. Oriunde este prezentat adevarul, oamenii trebuie sa fie invatati cum sa pregateasca mancarea intr-un mod simplu si totusi apetisant. Trebuie sa li se arate ca se poate furniza o alimentatie hranitoare fara folosirea carnii. [...]

28:116 Ar trebui folosit mult tact si intelepciune in pregatirea unor alimente hranitoare care sa ia locul acelor lucruri care au constituit mai inainte dieta celor ce invata sa fie reformatori in sfera sanatatii. Va fi nevoie de credinta in Dumnezeu, seriozitate in scopul propus si dispozitia de a se ajuta reciproc. O dieta careia ii lipsesc elementele nutritive potrivite aduce ocara asupra cauzei reformei sanatatii. Suntem muritori si trebuie sa mancam alimente care sa ofere corpului o hranire corespunzatoare.

28:117 Cursuri de arta culinara in toate scolile noastre

28:118 (1913) C.T. 312, 313

28:119 817. Ar trebui sa existe in toate scolile noastre persoane care sunt pregatite sa predea arta culinara. Ar trebui sa se tina ore de instruire legate de acest subiect. Cei care primesc o pregatire

28:120 pentru slujire sufera o mare pierdere cand nu castiga o cunoastere a modului in care sa prepare hrana in asa fel, incat sa fie si hranitoare, si gustoasa.

28:121 Stiinta gatitului nu este o chestiune marunta. Pregatirea cu pricepere a mancarii este una din artele cele mai importante. Pentru ca este atat de intim legata de viata, ar trebui privita ca fiind una dintre cele mai valoroase arte. Si taria fizica, si cea mintala depind intr-o mare masura de mancarea pe care o consumam; de aceea, cel care prepara hrana ocupa o pozitie importanta si inalta.

28:122 Atat tinerii, cat si tinerele ar trebui sa fie invatati cum sa gateasca in mod economic si sa renunte la orice este legat de alimentele cu carne. Sa nu se incurajeze deloc pregatirea mancarurilor care au in compozitie orice cantitate de carne; caci acest lucru arata mai degraba intunericul si ignoranta Egiptului decat puritatea reformei sanatatii.

28:123 In special femeile ar trebui sa invete cum sa gateasca. Care parte a educatiei unei fete este tot atat de importanta ca aceasta? Oricare ar fi imprejurarile din viata ei, aici exista cunostinte pe care le poate folosi practic. Este o ramura a educatiei care are o influenta cat se poate de directa asupra sanatatii si fericirii. Exista religie practica intr-o paine buna.

28:124 (1900) 6T 182

28:125 818. Vor veni la scoala multi tineri care doresc sa invete diferite meserii. Instruirea in aceste meserii ar trebui sa cuprinda contabilitatea, dulgheria si tot ceea ce se intelege prin lucrari la ferma. De asemenea, ar trebui sa se faca pregatiri pentru a se deprinde: fieraria, zugravitul, cizmaria, arta culinara, brutaria, spalatoria, reparatul hainelor, dactilografia si tiparitul. Orice putere ne sta la indemana trebuie pusa in slujba acestei lucrari de instruire, pentru ca elevii sa poata parasi scoala bine inzestrati pentru datoriile vietii practice.

28:126 MS 95, 1901

28:127 819. In cadrul sanatoriilor si scolilor noastre ar trebui sa existe cursuri de arta culinara, in care sa se dea invatatura legata de pregatirea in mod corespunzator a hranei. In toate scolile noastre ar trebui sa existe persoane - atat barbati, cat si femei - care sa fie potrivite pentru educarea studentilor in arta gatitului. In special femeile ar trebui sa invete cum sa gateasca.

28:128 7T 113

28:129 820. Elevii din scolile noastre ar trebui sa fie invatati cum sa gateasca. Sa se manifeste tact si indemanare in aceasta ramura de invatamant. Satana se straduieste cu toata inselaciunea nedreptatii sa abata picioarele celor tineri pe carari ale ispitei care duce la ruina. Noi trebuie sa-i intarim si sa-i ajutam sa reziste la ispitele care trebuie sa fie intampinate din toate partile in ce priveste lasarea in voia apetitului. A-i invata stiinta trairii sanatoase inseamna a face lucrare misionara pentru Stapanul nostru.

28:130 (1903) Ed. 218

28:131 821. Pregatirea practica merita o atentie mult mai mare decat cea pe care a primit-o. Ar trebui sa se intemeieze scoli in care, pe langa cea mai inalta cultura mintala si morala, sa se ofere cele mai bune posibilitati pentru dezvoltare fizica si pregatire practica intr-o meserie. Ar trebui sa se faca instruirea in agricultura, manufactura - acoperind cat se poate de multe tipuri de meserii - si de asemenea in economia familiala, arta culinara vegetariana, cusut, croitorie, tratarea celor bolnavi si ramuri inrudite.

28:132 Credinciosie in indatoririle obisnuite

28:133 (1903) Ed. 216

28:134 822. Multe din ramurile de studiu care consuma timpul studentului nu sunt esentiale pentru calitatea de a fi folositor sau pentru fericire; dar este esential ca fiecare tanar sa se intalneasca in mod statornic cu indatoririle de zi cu zi. Daca trebuie neaparat, o tanara se poate dispensa de cunoasterea limbii franceze, a algebrei sau chiar a pianului; dar este indispensabil ca ea sa invete sa faca paine buna, sa croiasca vesminte potrivite si sa-si indeplineasca in mod eficient multele datorii care tin de gospodarie.

28:135 Nu este nimic mai important pentru sanatatea si fericirea intregii familii decat priceperea si inteligenta celei ce gateste. Prin mancare nehranitoare, necorespunzator preparata, ea poate impiedica si chiar ruina atat calitatea de a fi folositor a adultului, cat si dezvoltarea copilului. Sau, prin pregatirea alimentelor potrivite pentru nevoile trupului si, in acelasi timp, apetisante si gustoase, ea poate realiza tot atat de mult in directia binelui, cat poate realiza altminteri in cea a raului.

28:136 Astfel, in multe privinte, fericirea in viata este strans legata de credinciosia in indatoririle obisnuite.

28:137 Intrucat si femeile, si barbatii joaca un rol in gospodarie, si baietii, si fetele ar trebui sa dobandeasca o cunoastere a indatoririlor casnice. A-si face patul, a-si face ordine in camera lui, a spala vasele, a pregati o masa, a spala si a-si repara imbracamintea, acestea reprezinta o pregatire care nu ar trebui sa para ca scade din barbatia vreunui baiat; il vor face mai fericit si mai folositor.

28:138 [Fiecare femeie ar trebui sa stapaneasca arta culinara - 385]

28:139 [Pozitia importanta si inaltata a bucataresei - 371]

28:140 [La intalnirile de tabara sa fie facute demonstratii culinare - 763, 764]

28:141 [Poporul sa fie invatat sa foloseasca produse locale - 376, 407]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: