English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Dieta si hrana, 26


26:1 Cap. 24 - Bauturile

26:2 Partea I - Apa ca bautura

26:3 Apa curata, o binecuvantare

26:4 (1905) M.H. 237

26:5 726. Atat in sanatate, cat si in boala, apa curata este una dintre binecuvantarile de capetenie ale cerului. Folosirea corecta a acesteia aduce cu sine sanatatea. Este bautura pe care Dumnezeu a oferit-o pentru ca animalele si omul sa-si astampere setea. Bauta in cantitati suficiente, ajuta la acoperirea necesitatilor organismului si il sustine sa se impotriveasca bolilor.

26:6 Health Reformer, ianuarie 1871

26:7 727. Trebuie sa mananc frugal, eliberandu-mi astfel organismul de o povara inutila, sa incurajez voiosia si sa nu-mi refuz binefacerile exercitiului fizic corespunzator, in aer liber. Trebuie sa fac baie in mod frecvent si sa beau din belsug apa curata.

26:8 Folosirea apei in caz de boala

26:9 Letter 35, 1890

26:10 728. Apa poate fi folosita in multe feluri pentru a usura suferinta. Mai multe inghitituri de apa curata calda (o jumatate de litru, mai mult sau mai putin) luate inainte de a manca nu vor face niciodata rau, ci vor fi mai degraba de folos.

26:11 (1866) H. to L., ch. 4, p. 56

26:12 729. Mii de persoane care ar fi putut trai au murit din lipsa de apa curata si aer curat. [...] Ei au nevoie de aceste binecuvantari pentru a se face bine. Daca ar vrea sa fie luminati si sa lase in pace medicamentele, sa se deprinda cu exercitiul fizic in aer liber, sa-si aeriseasca locuintele, fie vara, fie iarna, folosind apa pentru baut si baie, ar fi sanatosi si fericiti si nu ar duce mai departe aceeasi existenta mizera.

26:13 In caz de febra

26:14 (1866) H. to L., ch. 3, p. 62, 63

26:15 730. Daca, in starea lor febrila, li s-ar fi dat sa bea din belsug apa si li s-ar fi aplicat de asemenea extern apa, s-ar fi scutit zile si nopti lungi de suferinta si ar fi fost crutate multe vieti pretioase.

26:16 Mii de oameni au murit insa chinuiti de febra acuta, arzand pana cand combustibilul care alimenta febra a fost mistuit, pana cand organele vitale au fost arse; si au decedat in cea mai teribila agonie, fara sa li se ingaduie sa bea apa, care sa le ostoiasca setea arzatoare. Apa, care este folosita in cazul unei cladiri nesimtitoare pentru a stinge focul devastator, nu este ingaduita fapturilor umane pentru a stinge focul care le consuma organele vitale.

26:17 Folosirea corecta si incorecta a apei

26:18 R. and H., 29 iulie 1884

26:19 731. Multi fac o greseala band apa rece in timpul mesei. Bauta la masa, apa diminueaza fluxul glandelor salivare; si cu cat apa este mai rece, cu atat este mai mare raul provocat stomacului. Apa de la gheata si limonada de la gheata baute in timpul meselor vor opri digestia pana cand organismul va fi transmis stomacului suficienta caldura pentru a-l face in stare sa-si reia lucrul. Bauturile fierbinti produc starea de slabiciune; si, pe langa aceasta, cei ce isi satisfac dorinta de a le folosi devin robi ai obiceiului. Hrana nu trebuie inghitita cu apa; nu este nevoie de nici o gura de apa in timpul mesei. Mancati incet si lasati ca saliva sa se amestece cu mancarea. Cu cat este introdus mai mult lichid in stomac impreuna cu hrana, cu atat mai greu va fi ca mancarea sa fie digerata; caci lichidul trebuie sa fie absorbit inainte de aceasta. Nu folositi sarea in cantitate mare; renuntati la muraturi; tineti departe de stomacul vostru condimentele arzatoare; mancati fructe la masa, iar iritatia care reclama folosirea unei cantitati atat de mare de lichid va inceta. Daca insa este nevoie de ceva care sa potoleasca setea, apa curata, bauta cu putin timp inainte sau dupa masa, este tot ce ii este necesar organismului. Nu beti niciodata ceai, cafea, bere, vin sau orice bauturi tari. Apa este cel mai bun lichid cu putinta pentru curatarea tesuturilor.

26:20 [Mai multe despre a bea in timpul mesei - 165, 166]

26:21 [Unul dintre medicamentele lui Dumnezeu - 451, 452, 454]

26:22 Partea a II-a - Ceaiul si cafeaua

26:23 Efectele stimulative ale ceaiului si ale cafelei

26:24 R. and H., 21 februarie 1888

26:25 732. Dieta stimulativa si bauturile din zilele noastre nu promoveaza cea mai buna stare a sanatatii. Ceaiul, cafeaua si tutunul

26:26 sunt toate stimulente si contin otravuri. Nu numai ca nu ne sunt de folos, dar sunt vatamatoare si ar trebui sa renuntam la ele daca vrem sa adaugam cunoasterii cumpatarea.

26:27 (1868) 2T 64, 65

26:28 733. Ceaiul este o otrava pentru organism. Crestinii ar trebui sa-l lase in pace. Influenta cafelei este oarecum aceeasi cu a ceaiului, dar efectul pe care-l are asupra organismului este si mai rau. Influenta ei este excitanta si exact in masura in care stimuleaza peste starea normala va epuiza si va aduce prabusirea sub nivelul normalului. Bautorii de ceai si de cafea poarta semnele pe fetele lor. Pielea devine palida si capata o infatisare lipsita de viata. Pe fata nu se vede stralucirea sanatatii.

26:29 MS 22, 1887

26:30 734. Boli de orice fel au fost aduse asupra fiintelor omenesti prin folosirea ceaiului, a cafelei si a narcoticelor - opiul si tutunul. La aceste ingaduinte vatamatoare trebuie sa se renunte, si nu numai la una, ci la toate; caci sunt nocive, provocand ruina puterilor fizice, mintale si morale si, din punct de vedere al sanatatii, nu ar mai trebui folosite.

26:31 R. and H., 29 iulie 1884

26:32 735. Nu beti niciodata ceai, cafea, bere, vin sau orice bauturi tari. Apa este cel mai bun lichid cu putinta pentru curatarea tesuturilor.

26:33 (1890) C.T.B.H. 34-36

26:34 736. Ceaiul, cafeaua si tutunul, ca si bauturile alcoolice, reprezinta gradatii diferite pe scara stimulentelor artificiale.

26:35 Efectul ceaiului si cafelei, dupa cum s-a aratat inainte, are tendinta de a actiona in aceeasi directie ca vinul si cidrul, alcoolul si tutunul. [...]

26:36 Cafeaua este o ingaduinta vatamatoare. Ea excita mintea temporar pentru o activitate neobisnuita, insa efectul care este simtit dupa aceasta este epuizarea, deprimarea, paralizia puterilor mintale, morale si fizice. Mintea este vlaguita si, daca obiceiul nu este biruit printr-un efort hotarat, activitatea cerebrala este diminuata permanent. Toate aceste substante care irita nervii epuizeaza fortele vitale, iar starea de neliniste provocata

26:37 de nervii zdruncinati, nerabdarea si slabiciunea intelectului devin un element perturbator, opunandu-se progresului spiritual. Atunci, cei care sustin temperanta si reforma sa nu fie treji pentru a contracara relele provocate de aceste bauturi vatamatoare? In unele cazuri, a renunta la obiceiul de a consuma ceai si cafea este tot atat de greu pe cat ii este alcoolicului sa inceteze folosirea bauturii. Banii cheltuiti pe ceai si cafea sunt mai rau decat irositi. Ele nu-i fac decat rau celui ce le foloseste, si aceasta in mod continuu. Cei care consuma ceai, cafea, opiu si alcool pot trai uneori pana la batranete, dar acest lucru nu este un argument in favoarea folosirii acestor stimulente. Ce ar fi putut realiza aceste persoane, dar nu au reusit din pricina obiceiurilor lor necumpatate, numai ziua cea mare a lui Dumnezeu va dezvalui.

26:38 Cei care recurg la ceai si cafea pentru a se stimula in lucru vor simti efectele rele ale acestei cai prin tremuraturi ale nervilor si lipsa de autocontrol. Nervii obositi au nevoie de odihna si liniste. Organismul are nevoie de timp pentru a-si reface energia epuizata. Daca insa fortele sale sunt rechemate prin folosirea stimulentelor, ori de cate ori este repetat acest proces, se produce o scadere a fortei reale. Un timp, se poate realiza mult sub influenta stimulentelor nefiresti, insa devine treptat mai greu sa aducem energia in punctul dorit, iar in cele din urma organismul secatuit nu mai poate raspunde.

26:39 EFECTELE DAUNATOARE SUNT ATRIBUITE ALTOR CAUZE

26:40 Obiceiul de a bea ceai si cafea reprezinta un rau mai mare decat se crede adesea. Multi care s-au deprins cu folosirea bauturilor stimulative sufera de dureri de cap si epuizare nervoasa si pierd mult timp din cauza starii de boala. Isi inchipuie ca nu pot trai fara un stimulent si nu cunosc efectul acestuia asupra sanatatii. Ceea ce-l face si mai primejdios este faptul ca efectele rele ale acestuia sunt adesea atribuite altor cauze.

26:41 EFECTE ASUPRA MINTII SI MORALITATII

26:42 Intregul organism sufera prin folosirea stimulentelor. Nervii sunt dezechilibrati, ficatul este deranjat in lucrarea sa, calitatea si circulatia sangelui sunt afectate, iar

26:43 pielea devine lenesa si decolorata. Mintea este de asemenea vatamata. Efectul imediat al acestor stimulente este acela de a excita creierul la o activitate anormala, pentru ca dupa aceea sa-l lase mai slab si mai putin in stare sa depuna efort. Efectul final este deprimarea, nu numai mintala si fizica, dar si morala. Ca rezultat, vedem femei si barbati nervosi, cu o judecata nesanatoasa si o minte dezechilibrata. Acestia dau adesea pe fata un spirit acuzator, pripit, nerabdator, privind greselile altora ca printr-o lupa si fiind total incapabili sa-si vada propriile defecte.

26:44 Cand acesti consumatori de ceai si cafea se strang laolalta pentru discutii de societate, se manifesta efectele obiceiului lor vatamator. Toti iau fara retinere din bauturile preferate si, pe masura ce influenta stimulativa se face simtita, li se dezleaga limbile si isi incep lucrarea pacatoasa de a vorbi impotriva altora. Cuvintele lor nu sunt nici putine, nici bine alese. Deliciile barfei sunt raspandite din gura in gura si prea adesea si otrava scandalului. Acesti barfitori nesocotiti uita ca de fata este un martor. Un Privitor nevazut scrie cuvintele lor in cartile cerului. Toate aceste critici rautacioase, aceste stiri exagerate, sentimente pline de invidie exprimate sub influenta excitanta a cestii de ceai sunt notate de catre Isus ca fiind impotriva Sa. "Ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut. and

26:45 Noi suferim deja din pricina obiceiurilor gresite ale parintilor nostri; insa, cu toate acestea, cat de multi apuca pe o cale sub toate aspectele mai rea decat a lor! Opiul, ceaiul, cafeaua, tutunul si bauturile alcoolice sting cu rapiditate scanteia fortei vitale ce mai exista inca in neamul omenesc. In fiecare an, se beau milioane de galoane de bauturi imbatatoare si se cheltuiesc pe tutun milioane de dolari. Si robii apetitului, in timp ce isi cheltuiesc agoniseala pe ingaduinte senzuale, le rapesc copiilor lor mancarea, imbracamintea si avantajele educatiei. Nu poate exista niciodata o stare buna a societatii in timp ce exista aceste rele.

26:46 Provoaca o excitare nervoasa, nu da putere

26:47 (1879) 4T 365

26:48 737. Esti foarte agitat si usor de starnit. Ceaiul are efectul de a excita nervii, iar cafeaua provoaca amortirea creierului;

26:49 amandoua sunt foarte nocive. Ar trebui sa fii precaut cu dieta ta. Foloseste numai cea mai sanatoasa si hranitoare mancare si pastreaza o stare calma a mintii, gratie careia sa nu ajungi atat de agitat si sa faci o criza de nervi.

26:50 (1905) M.H. 326, 327

26:51 738. Ceaiul actioneaza ca un stimulent si, intr-o anume masura, produce intoxicatie. Actiunea cafelei si a multor altor bauturi obisnuite este similara. Primul efect este acela de buna dispozitie. Nervii stomacului sunt excitati; ei transmit creierului iritatia, si acesta, la randul sau, este stimulat sa mareasca activitatea cardiaca si sa dea o energie de scurta durata intregului organism. Oboseala este uitata; taria pare sa creasca. Intelectul este si el stimulat, iar imaginatia este mai vie.

26:52 Din pricina acestor rezultate, multi presupun ca ceaiul sau cafeaua pe care o beau le face un mare bine. Insa aceasta este o greseala. Ceaiul si cafeaua nu hranesc organismul. Efectul lor se produce inainte ca digestia si asimilarea sa poata avea loc, iar ceea ce pare a fi energie este doar excitare nervoasa. Cand influenta stimulentului a trecut, forta indusa in mod nefiresc dispare, iar rezultatul consta intr-un grad de moleseala si slabiciune corespunzator.

26:53 Folosirea in continuare a acestor excitanti ai nervilor este urmata de dureri de cap, insomnie, palpitatii cardiace, indigestie, tremuraturi si multe alte rele; caci ei epuizeaza fortele vitale. Nervii obositi au nevoie mai degraba de odihna si liniste decat de stimulare si suprasolicitare. Organismul are nevoie de timp pentru a-si recupera energia epuizata. Cand fortele sale sunt silite sa se mobilizeze prin folosirea stimulentelor, pentru un timp scurt se va realiza mai mult; dar, pe masura ce organismul este slabit prin folosirea lor constanta, devine din ce in ce mai dificila mobilizarea puterilor sale in masura dorita. Pornirea de a folosi stimulente devine mai greu de controlat, pana cand vointa este coplesita si pare ca nu mai exista nici o putere care sa se opuna acestei dorinte nefiresti. Sunt cerute stimulente din ce in ce mai puternice, pana cand organismul nu mai poate reactiona deloc.

26:54 Hrana fara valoare

26:55 Letter 69, 1896

26:56 739. Sanatatea nu se amelioreaza in nici un fel prin folosirea acelor lucruri care stimuleaza pentru un timp, dar provoaca dupa aceea o reactie ce lasa organismul la un nivel mai scazut ca inainte. Ceaiul si cafeaua biciuiesc pentru moment energiile secatuite, insa, dupa ce trece efectul lor imediat, rezultatul este un sentiment de deprimare. Aceste bauturi nu au in ele absolut nimic hranitor. Laptele si zaharul constituie tot aportul nutritiv pe care-l ofera o ceasca de ceai sau de cafea.

26:57 Perceptia spirituala este tocita

26:58 (1864) Sp. Gifts IV, 128, 129

26:59 740. Ceaiul si cafeaua produc o stimulare. Efectele lor sunt similare cu acelea ale tutunului; insa ele afecteaza intr-o masura mai mica. Cei care folosesc aceste otravuri lente gandesc, asemenea celui ce foloseste tutunul, ca nu pot trai fara ele, pentru ca se simt atat de groaznic cand nu sunt in posesia acestor idoli. [...] Cei care isi ingaduie un apetit stricat o fac cu pretul vatamarii sanatatii si intelectului. Ei nu pot sa aprecieze valoarea lucrurilor spirituale. Simturile lor sunt tocite si pacatul nu le pare peste masura de pacatos, iar adevarul nu este privit ca fiind de o valoare mai mare decat orice comoara pamanteasca.

26:60 Letter 44, 1896

26:61 741. A bea ceai sau cafea este un pacat, o ingaduinta vatamatoare care, asemenea altor rele, strica sufletul. Acesti idoli indragiti provoaca o stare de emotie, o activitate morbida a sistemului nervos; iar dupa ce efectul imediat al stimulentelor a trecut, ele produc o coborare cu aceeasi valoare sub nivelul normal cu cat proprietatile lor stimulative l-au ridicat peste normal.

26:62 (1861) 1T 222

26:63 742. Cei care folosesc tutun, ceai si cafea ar trebui sa lase deoparte acesti idoli, iar valoarea lor sa o depuna in vistieria Domnului. Unii nu au facut niciodata sacrificii pentru cauza lui Dumnezeu si sunt adormiti cu privire la ceea ce cere Domnul de la ei. Unii, dintre cei mai saraci, vor avea de dus o lupta foarte grea pentru a-si refuza aceste excitante. Acest sacrificiu individual insa nu este cerut

26:64 pentru ca lucrarea lui Dumnezeu sufera datorita lipsei mijloacelor. Dar fiecare inima va fi pusa la incercare, fiecare caracter se va dezvolta. Cei din poporul lui Dumnezeu trebuie sa actioneze din principiu. Principiul viu trebuie pus in aplicare in viata.

26:65 Dorinta dupa stimulente impiedica inchinarea spirituala

26:66 R. and H., 25 ianuarie 1881

26:67 743. Ceaiul si cafeaua, la fel ca tutunul, au un efect vatamator asupra organismului. Ceaiul este imbatator; desi intr-un grad mai redus, efectul sau este asemanator cu acela al bauturilor alcoolice. Cafeaua are o tendinta mai mare de a intuneca intelectul si de a slei puterile. Nu este tot atat de puternica pe cat este tutunul, dar are efecte similare. Argumentele care sunt aduse impotriva tutunului pot fi aduse de asemenea impotriva ceaiului si a cafelei.

26:68 Cei care au obiceiul de a folosi ceaiul, cafeaua, tutunul, opiul sau bauturile spirtoase nu se pot inchina lui Dumnezeu cand sunt privati de viciul cu care sunt deprinsi. Daca se angajeaza in actul de inchinare fata de Dumnezeu in timp ce sunt lipsiti de aceste stimulente, harul divin nu are nici o putere de a le anima, inviora sau spiritualiza rugaciunile sau marturiile. Acesti crestini cu numele ar trebui sa ia seama la obiectul care le aduce incantare. Este de sus sau de jos?

26:69 Pacatosul abrutizat nu este lipsit de vina

26:70 (1890) C.T.B.H. 79, 80

26:71 744. Satana vede ca nu poate avea o putere tot atat de mare asupra mintii cand apetitul este pastrat sub control ca atunci cand acesta este ingaduit si lucreaza neincetat pentru a-i conduce pe oameni la satisfacerea placerilor. Sub influenta hranei nesanatoase, constiinta adoarme, mintea este intunecata, iar capacitatea acesteia de a fi impresionata este prejudiciata. Insa vina pacatosului nu este micsorata pentru motivul violarii constiintei pana cand aceasta devine insensibila.

26:72 Din moment ce starea sanatatii mintii depinde de starea normala a fortelor vitale, ce grija ar trebui sa fie manifestata pentru a nu fi folosite nici stimulente, nici narcotice! Cu toate acestea, vedem ca un numar mare din cei care marturisesc ca sunt crestini folosesc tutunul. Ei deplang relele consumului de alcool;

26:73 totusi, in timp ce vorbesc despre folosirea bauturilor alcoolice, scuipa sucul de tutun. Inainte ca radacina raului sa poata fi atinsa, trebuie sa existe o schimbare a simtamintelor in ce priveste folosirea tutunului. Mergem chiar mai departe cu acest subiect. Ceaiul si cafeaua provoaca pofta pentru stimulente si mai tari. Si ajungem si mai aproape, in caminul nostru, aceasta legat de pregatirea alimentelor; si intrebam: Este practicata cumpatarea in toate aceste lucruri? Sunt implinite in acest punct reformele care sunt vitale pentru sanatate si fericire?

26:74 Fiecare crestin adevarat isi va stapani poftele si pasiunile. Daca nu este eliberat din robia apetitului, el nu poate fi un slujitor adevarat si ascultator al lui Hristos. Satisfacerea poftei si pasiunii toceste influenta adevarului asupra inimii.

26:75 Pierderea bataliei cu apetitul

26:76 (1875) 3T 487, 488

26:77 745. Necumpatarea incepe la mesele noastre, prin folosirea alimentelor nesanatoase. Dupa o vreme, prin continua satisfacere a slabiciunilor, organele digestive slabesc si hrana consumata nu mai satisface apetitul. Sunt induse stari nesanatoase si apare o pofta pentru hrana mai stimulatoare. Ceaiul, cafeaua si alimentele din carne produc un efect imediat. Sub influenta acestor otravuri, sistemul nervos este excitat si, in anumite cazuri, pentru moment, intelectul pare revigorat si imaginatia mai vie. Pentru ca aceste stimulente aduc pentru acel moment rezultate atat de agreabile, multi trag concluzia ca au intr-adevar nevoie de ele si continua sa le foloseasca. Exista insa intotdeauna o reactie. Sistemul nervos, fiind excitat asa cum n-ar fi trebuit, a imprumutat putere - care sa fie folosita imediat - din resursele ce urmau sa fie folosite in viitor. Toata aceasta inviorare temporara a organismului este urmata de depresie. Slabirea puterii organelor excitate, dupa ce stimulentul si-a pierdut forta, va fi direct proportionala cu masura in care aceste stimulente au inviorat temporar sistemul. Apetitul este educat sa ravneasca ceva mai tare, care sa aiba calitatea de a mentine si spori starea agreabila de excitare, pana cand ingaduirea slabiciunii devine obicei, existand o dorinta continua pentru stimulente mai puternice, cum ar fi tutunul, vinul si tariile.

26:78 Cu cat este satisfacut mai mult apetitul, cu atat vor fi mai frecvente cererile lui si mai greu de controlat. Cu cat este mai slabit organismul si cu cat este mai incapabil de a renunta la stimulentele artificiale, cu atat creste mai mult pasiunea pentru aceste lucruri, pana cand vointa este coplesita si pare ca nu mai are nici o putere prin care sa tagaduiasca pofta nefireasca pentru slabiciunile respective.

26:79 SINGURA CALE SIGURA

26:80 Singura cale sigura este de a nu lua, de a nu gusta, de a nu atinge ceaiurile, cafeaua, vinurile, tutunul, opiumul si bauturile alcoolice. Necesitatea ca oamenii acestei generatii sa cheme in ajutorul lor puterea vointei, intarita de harul lui Dumnezeu, pentru a se impotrivi si celei mai mici ingaduinte a poftei stricate, este de doua ori mai mare decat a fost cu mai multe generatii in urma.

26:81 Conflictul dintre adevar si ingaduinta de sine

26:82 (1864) Sp. Gifts IV, 36, 37

26:83 746. Faptele legate de Core si tovarasii lui care s-au razvratit impotriva lui Moise si Aaron si impotriva lui Iehova sunt raportate ca un avertisment pentru poporul lui Dumnezeu, mai ales pentru cei care traiesc pe pamant in apropiere de incheierea timpului. Satana a condus persoane sa imite exemplul lui Core, Datan si Abiram, provocand razmerite in poporul lui Dumnezeu. Cei care-si permit sa se ridice impotriva marturiei clare se amagesc singuri si au gandit cu adevarat ca aceia asupra carora Dumnezeu a pus povara lucrarii Sale au fost inaltati deasupra poporului lui Dumnezeu si ca sfaturile si mustrarile lor erau inoportune. Acestia s-au ridicat impotriva marturiei lamurite pe care, dupa cum a dorit Dumnezeu, trebuia s-o poarte pentru mustrarea relelor din randurile poporului lui Dumnezeu. Marturiile date impotriva ingaduintelor vatamatoare, cum ar fi ceaiul, cafeaua si tutunul - de prizat si de fumat - au iritat o anumita categorie, pentru ca acestea aveau sa le distruga idolii. O vreme, multi au fost nehotarati daca sa sacrifice complet aceste lucruri nocive sau sa respinga marturia clara ce fusese data si sa cedeze pretentiilor zgomotoase ale apetitului.

26:84 Ei au ocupat o pozitie nehotarata. Exista un conflict intre convingerile lor legate de adevar si satisfacerea placerilor proprii. Starea lor de nehotarare i-a facut slabi si, in cazul multora, apetitul a castigat controlul. Perceptia lucrurilor sacre a fost pervertita prin folosirea acestor otravuri lente; si au decis, in cele din urma, indiferent de consecinte, sa nu-si tagaduiasca eul. Aceasta hotarare infricosatoare a ridicat dintr-o data un zid despartitor intre ei si aceia care se curateau, asa cum poruncise Dumnezeu, de orice intinare a carnii si a duhului si care isi duceau sfintirea pana la capat, in frica de Domnul. Marturiile directe stateau in calea lor si le-au produs o mare tulburare; si-au gasit usurarea luptand impotriva lor si straduindu-se sa-i faca pe altii si pe ei insisi sa creada ca nu erau adevarate. Au spus ca poporul era in regula, dar ca necazul fusese cauzat de marturiile mustratoare. Iar cand cei razvratiti isi arboreaza steagul, toti nemultumitii se strang in jurul acestuia si toti cei bolnavi spiritual, cei schiopi si cei orbi isi unesc influenta pentru a raspandi si semana discordia.

26:85 Radacinile necumpatarii

26:86 (1905) M.H. 335

26:87 747. Se fac eforturi mari pentru eradicarea patimii betiei; dar multe eforturi nu sunt directionate bine. Sustinatorii abstinentei ar trebui sa fie constientizati de relele care rezulta din folosirea alimentelor nehranitoare, a condimentelor, ceaiului si cafelei. Uram succes tuturor lucratorilor in favoarea abstinentei; insa ii invitam sa priveasca profund la cauza raului cu care se razboiesc si sa se asigure ca sunt consecventi in reforma.

26:88 Trebuie amintit neincetat poporului faptul ca echilibrul perfect dintre puterile intelectuale si morale depinde, intr-o mare masura, de bunastarea sistemului fizic. Toate narcoticele si stimulentele nefiresti, care slabesc si degradeaza organismul, au tendinta de a scadea nivelul moral si intelectual. Patima betiei sta la temelia stricaciunii morale a lumii. Prin ingaduirea unui apetit pervertit, omul isi pierde puterea de a se impotrivi ispitei.

26:89 Reformatorii in ce priveste abstinenta de la consumul bauturilor alcoolice au o lucrare de facut, aceea de a educa poporul in aceasta directie. Invatati-i pe oameni ca sanatatea, caracterul si chiar viata sunt primejduite prin folosirea stimulentelor, care produc prin

26:90 excitare o activitate spasmodica, nefireasca a energiilor secatuite.

26:91 PERSEVERATI SI ORGANISMUL ISI VA RECAPATA FORTELE

26:92 In ce priveste ceaiul, cafeaua, tutunul si bauturile alcoolice, singura cale sigura este aceea de a nu lua, a nu gusta, a nu atinge. Actiunea ceaiului, a cafelei si a altor bauturi similare este indreptata in aceeasi directie cu cea a alcoolului si tutunului si in unele cazuri este la fel de greu de renuntat la acest obicei ca in cazul betivului caruia ii este greu sa se lase de bauturile ametitoare. Cei care incearca sa renunte la aceste stimulente vor avea un timp simtamantul unei pierderi si vor suferi fara ele. Insa, prin perseverenta, vor birui acea pofta puternica si vor inceta sa le mai simta lipsa. S-ar putea ca organismul sa aiba nevoie de ceva timp pentru a se reface de pe urma abuzului la care a fost supus; dar dati-i o sansa si isi va recapata fortele, facandu-si lucrarea in mod nobil si eficient.

26:93 (1875) 3T 569

26:94 748. Satana corupe minti si distruge suflete prin ispitele sale subtile. Vor vedea oare cei din poporul nostru si vor simti pacatul ingaduirii unui apetit stricat? Vor renunta ei la ceai, cafea, mancaruri cu carne si toate alimentele atatatoare si isi vor consacra raspandirii adevarului mijloacele materiale cheltuite pentru asemenea ingaduinte vatamatoare? [...] Ce putere poate avea cel devotat tutunului pentru a opri inaintarea alcoolismului? Trebuie sa existe o revolutie in lumea noastra in privinta tutunului inainte ca securea sa fie infipta la radacina pomilor. Largim chiar si mai mult subiectul acesta. Ceaiul si cafeaua intretin un apetit crescand pentru stimulente si mai puternice, ca tutunul si alcoolul.

26:95 Letter 135, 1902

26:96 749. In ce priveste carnea, putem spune cu toti - lasati-o in pace. Si ar trebui ca toti sa dea o marturie clara impotriva ceaiului si cafelei, nefolosindu-le niciodata. Acestea sunt narcotice care vatama deopotriva creierul si celelalte organe ale corpului. [...]

26:97 Membrii comunitatilor noastre sa-si tagaduiasca orice pofta egoista. Fiecare banut cheltuit pentru ceai, cafea si carne este mai rau decat irosit; caci aceste lucruri impiedica buna dezvoltare a puterilor fizice, mintale si spirituale.

26:98 O sugestie a lui Satana

26:99 (1867) 1T 548, 549

26:100 750. Unii cred ca nu-si pot reforma viata, ca si-ar sacrifica sanatatea daca ar incerca sa se lase de ceai, cafea si mancaruri din carne. Satana le sugereaza aceste lucruri. Tocmai aceste stimulente puternice sunt cele care le submineaza constitutia si pregatesc organismul pentru boli acute, prin faptul ca slabesc masinaria fina a firii si darama fortificatiile ridicate de ea impotriva bolii si degenerarii premature.

26:101 Folosirea stimulentelor nefiresti este distrugatoare pentru sanatate si are ca rezultat amortirea creierului, facand imposibila aprecierea lucrurilor vesnice. Cei care cultiva acesti idoli nu pot evalua cum se cuvine mantuirea pe care a infaptuit-o Domnul Hristos pentru ei printr-o viata de tagaduire de sine, de suferinta si ocara continua, iar in final, dandu-Si propria viata fara de pacat pentru a salva de la moarte pe omul ce trebuia sa piara.

26:102 [Efectul ceaiului si al cafelei asupra copiilor - 354, 360]

26:103 [Ceaiul si cafeaua in sanatoriile noastre - 420, 424, 437, 438]

26:104 [Ceaiul, cafeaua si alimentele pe baza de carne nu sunt necesare - 805]

26:105 [Refuzul ceaiului, cafelei etc. arata ca lucratorii sunt reformatori practici in domeniul sanatatii - 227, 717]

26:106 [Rezultatele faptului de a lua ceai si cafea la pranz si cina - 233]

26:107 [Cei care poftesc ceaiul si cafeaua sa fie luminati - 779]

26:108 [A face un legamant cu Dumnezeu de a renunta la ceai, cafea etc. - 41]

26:109 [Ceaiul si cafeaua nu erau folosite de Ellen G. White - Apendice I:18,23]

26:110 [Ceaiul, folosit ocazional ca medicament de Ellen G. White - Apendice I:18]

26:111 Partea a III-a - Inlocuitori din cereale pentru ceai si cafea

26:112 Letter 200, 1902

26:113 751. Nu ar trebui sa se consume nici ceai, nici cafea. In locul acestor bauturi ce distrug sanatatea ar trebui sa se consume cereale caramelizate, facute cat mai placute cu putinta.

26:114 (1905) M.H. 321

26:115 752. In unele situatii, persoanele pot avea nevoie de o a treia masa. Aceasta ar trebui, cand este totusi servita, sa fie foarte usoara si sa constea in alimente dintre cele mai usor de digerat. "Crackers" - biscuitii englezesti -

26:116 sau zwieback si fructe sau cafeaua din cereale sunt alimentele cele mai potrivite pentru masa de seara.

26:117 Letter 73a, 1896

26:118 753. In cafeaua mea de casa pun putin lapte fiert.

26:119 Folosirea fara cumpatare a bauturilor fierbinti si a celor daunatoare

26:120 Letter 14, 1901

26:121 754. Bauturile fierbinti nu sunt o cerinta, afara de cazul folosirii lor ca medicament. Stomacul este vatamat foarte mult printr-o cantitate mare de mancare fierbinte sau bauturi fierbinti. In felul acesta, gatul si organele digestive, si prin ele celelalte organe ale corpului, sunt slabite.

26:122 Partea a IV-a - Cidrul

26:123 (1885) 5T 354-361

26:124 755. Traim intr-un veac al necumpatarii si preocuparea de a satisface apetitul bautorului de cidru este o ofensa la adresa lui Dumnezeu. Impreuna cu altii, te-ai angajat in aceasta lucrare pentru ca nu ai urmat lumina. Daca ai fi ramas in lumina, n-ai fi facut, n-ai fi putut face acest lucru. Fiecare dintre voi care ati avut o parte in aceasta lucrare veti ajunge sub condamnarea lui Dumnezeu daca nu veti face o totala schimbare in afacerile voastre. Aveti nevoie sa fiti hotarati. Aveti nevoie sa incepeti imediat lucrarea, pentru a va salva sufletele de la condamnare. [...]

26:125 Dupa ce ati luat o pozitie hotarata in opozitie cu o participare activa la lucrarea societatilor de temperanta, ati fi putut inca avea o influenta spre bine asupra altora daca ati fi actionat cu constiinciozitate in armonie cu credinta cea sfanta pe care o marturiseati; insa, angajandu-va in fabricarea cidrului, v-ati prejudiciat foarte mult influenta si, ceea ce este si mai rau, ati adus rusine asupra adevarului si chiar sufletele voastre au fost ranite. Ati ridicat o bariera intre voi si cauza temperantei. Comportamentul vostru i-a facut pe cei necredinciosi sa va puna principiile sub semnul intrebarii. Voi nu faceti carari drepte cu picioarele voastre si cei ce schiopateaza se opresc si se poticnesc de voi, spre pierzare.

26:126 Nu vad cum ar putea crestinii, in lumina Legii lui Dumnezeu, sa se angajeze cu constiinciozitate in cultivarea de hamei

26:127 sau in fabricarea vinului sau a cidrului pentru comercializare. Toate aceste articole pot fi bine folosite, dovedindu-se a fi o binecuvantare, sau pot fi folosite in mod gresit si sa se dovedeasca a fi o ispita si o cursa. Cidrul si vinul pot fi conservate atunci cand sunt proaspete si pastrate dulci mult timp, iar daca sunt folosite intr-o stare nefermentata, nu vor detrona ratiunea. [...]

26:128 FAPTUL DE A BEA MODERAT ESTE CALEA CATRE BETIE

26:129 Oamenii se pot imbata tot asa de bine cu vin si cidru cum se imbata cu bauturi tari, si cea mai rea stare de betie este produsa de aceste asa-zise bauturi slabe. Pasiunile sunt mai perverse; transformarea caracterului este mai importanta, mai categorica si consecventa. Cativa litri de cidru sau vin pot sa trezeasca gustul pentru bauturi mai tari si, in multe cazuri, aceia care au devenit alcoolici confirmati au pus in felul acesta temelia obiceiului de a bea. Pentru unele persoane, nu este nicidecum sigur sa aiba in casa vin sau cidru. Ei au mostenit un apetit pentru stimulente, iar Satana ii solicita mereu sa il satisfaca. Daca se supun ispitelor sale, nu se vor opri; apetitul striga sa fie satisfacut, si acest lucru este indeplinit spre ruina lor. Creierul este umbrit si amortit; ratiunea nu mai tine deloc fraiele, ci ele sunt asezate pe gatul placerii. Imoralitatea, adulterul si vicii de aproape orice tip sunt comise ca urmare a satisfacerii apetitului dupa vin si cidru. Un marturisitor al religiei care iubeste acesti stimulenti si se obisnuieste cu folosirea lor nu va creste niciodata in har. El devine necioplit si senzual; pasiunile animalice controleaza puterile cele inalte ale mintii si virtutea nu este iubita.

26:130 Faptul de a bea cu moderatie este scoala in care oamenii primesc o educatie pentru cariera de betiv. Asa treptat ii indeparteaza Satana pe oameni de bastionul cumpatarii, asa de inselator isi exercita influenta inofensivul vin si cidru asupra gustului, incat se intra pe calea betiei fara sa se banuiasca acest lucru. Gustul pentru stimulenti este cultivat; sistemul nervos este tulburat; Satana tine mintea intr-o neliniste infrigurata; sarmana victima, imaginandu-si ca este in perfecta siguranta, merge inainte si tot inainte, pana cand orice bariera este doborata, fiecare principiu este sacrificat.

26:131 Cele mai puternice hotarari sunt subminate; si interesele eterne nu sunt destul de puternice pentru a pastra apetitul stricat sub controlul ratiunii.

26:132 Unii nu sunt niciodata intr-adevar beti, dar sunt totdeauna sub influenta cidrului sau a vinului fermentat. Ei sunt febrili, ratiunea le este dezechilibrata; nu sunt realmente in delir, dar sunt intr-o stare la fel de rea, caci toate puterile nobile ale mintii sunt pervertite. O tendinta spre diferite boli, ca de exemplu dropica, dureri ale ficatului, tremurul nervos si o afluenta a sangelui spre cap, rezulta din folosirea obisnuita a cidrului acru. Prin folosirea lui, multi aduc asupra lor o boala permanenta. Unii mor de tuberculoza sau cad sub puterea apoplexiei numai din cauza aceasta. Unii sufera de dispepsie. Fiecare functie vitala este amortita si medicii le spun ca au probleme cu ficatul, pe cand, daca ar varsa butoiul cu cidru si nu l-ar mai umple niciodata, fortele vietii de care s-a abuzat si-ar recapata vigoarea.

26:133 Folosirea cidrului duce la folosirea unor bauturi mai tari. Stomacul isi pierde vigoarea lui naturala si este nevoie de ceva mai tare pentru a-l trezi la actiune. [...] Vedem puterea pe care o are pofta dupa bauturi alcoolice asupra oamenilor; vedem cum multi oameni, de toate profesiile si cu mari raspunderi, persoane aflate intr-o pozitie inalta, cu talente eminente, cu realizari mari, cu simtaminte deosebite si cu nervi tari, cu bune puteri intelectuale, sacrifica totul pentru a-si satisface apetitul, si aceasta pana ce sunt redusi la nivelul brutelor; si in foarte multe cazuri, drumul caderii lor a inceput cu folosirea vinului sau a cidrului.

26:134 EXEMPLUL NOSTRU SA FIE DE PARTEA REFORMEI

26:135 Cand femei si barbati inteligenti care marturisesc ca sunt crestini sustin ca nu este nici un rau sa fabrici vin sau cidru pentru piata, pentru ca atunci cand nu este fermentat nu imbata, ma intristez in inima mea. Eu stiu ca mai este si fata cealalta a acestui subiect asupra caruia ei refuza sa priveasca; aceasta pentru ca egoismul le-a inchis ochii fata de relele teribile ce pot rezulta din folosirea acestor stimulente. [...]

26:136 Ca popor, noi marturisim ca suntem reformatori, purtatori de lumina in lume, santinele credincioase pentru Dumnezeu, pazind fiecare cale prin care Satana ar putea veni cu ispitele sale ca sa perverteasca apetitul. Exemplul si influenta noastra trebuie sa fie o putere de partea reformei. Noi trebuie sa ne abtinem de la orice practica ce ar slabi constiinta sau ar incuraja ispita. Nu trebuie sa-i deschidem vreo usa lui Satana care sa-i ofere acces la mintea unei fiinte omenesti create dupa chipul lui Dumnezeu. Daca toti ar fi vigilenti si credinciosi in pazirea micilor brese facute de folosirea moderata a asa-numitelor bauturi nevatamatoare, ca vinul si cidrul, atunci calea spre betie ar fi inchisa. In fiecare comunitate este nevoie de o atitudine si o vointa hotarata de a nu atinge, a nu gusta si a nu umbla cu aceste bauturi si atunci reforma in ceea ce priveste abstinenta de la alcool va fi puternica, permanenta si deplina. [...]

26:137 Rascumparatorul lumii, care cunoaste bine starea societatii din zilele din urma, prezinta mancarea si bautura ca fiind pacatele ce condamna veacul acesta. El ne spune ca asa cum era in zilele lui Noe, tot asa va fi si cand va veni Fiul omului. "Mancau, beau, se insurau si se maritau, pana in ziua cand a intrat Noe in corabie si n-au stiut nimic, pana cand a venit potopul si i-a luat pe toti; tot asa va fi la venirea Fiului omului." Exact asemenea stari de lucruri vor exista in zilele din urma, si aceia care cred si primesc aceste avertizari vor fi in cea mai mare alerta sa nu ia cumva o pozitie care sa-i aduca sub condamnare.

26:138 Fratilor, sa privim aceasta problema in lumina Sfintelor Scripturi si sa exercitam o influenta hotarata de partea cumpatarii in toate lucrurile. Merele si strugurii sunt daruri ale lui Dumnezeu; ele pot fi folosite in mod minunat ca articole alimentare sanatoase sau se poate abuza de ele, prin folosirea lor gresita. Dumnezeu deja distruge viile si recolta de mere, din cauza practicilor pacatoase ale oamenilor. Noi stam inaintea oamenilor ca reformatori; sa nu le dam celor necredinciosi nici o ocazie sa reproseze ceva credintei noastre. Domnul Hristos a spus: "Voi sunteti sarea pamantului", "lumina lumii". Sa aratam ca inimile si constiinta noastra sunt sub influenta transformatoare a harului divin si ca vietile noastre sunt guvernate de principiile curate ale Legii lui Dumnezeu, chiar daca aceste principii cer sacrificarea intereselor vremelnice.

26:139 La microscop

26:140 (1905) M.H. 332, 333

26:141 756. Persoanele care au mostenit apetitul pentru stimulente nefiresti nu ar trebui sa aiba deloc inaintea ochilor sau la indemana vin, bere sau cidru; caci acest lucru tine ispita permanent inaintea lor. Considerand cidrul dulce ca fiind inofensiv, multi nu-si fac mustrari de constiinta cand il cumpara, in orice cantitate. Dar acesta ramane dulce numai pentru putin timp; apoi incepe sa fermenteze. Gustul intepator pe care il capata atunci il face si mai acceptabil pentru cerul gurii multora, iar cel care il foloseste nu vrea sa admita ca a devenit "tare" sau fermentat.

26:142 Este primejdioasa pentru sanatate si folosirea cidrului dulce, cum este produs in mod normal. Daca oamenii ar vedea ceea ce descopera microscopul in legatura cu cidrul pe care-l cumpara, putini ar fi cei care ar mai dori sa-l bea. Adesea, cei care produc cidru pentru piata nu sunt atenti in privinta starii fructelor folosite si storc sucul merelor viermanoase si stricate. Cei carora nu le-ar trece prin cap sa foloseasca in vreun fel merele otravitoare, stricate, vor bea cidrul facut din ele si il vor numi delicatesa; insa microscopul arata ca, si atunci cand este proaspat stoarsa, aceasta bautura placuta nu este deloc buna de baut.

26:143 Imbatarea este efectul consumului de vin, bere sau cidru, la fel ca in cazul bauturilor mai tari. Folosirea acestor bauturi trezeste gustul pentru unele mai tari si asa se instaleaza obiceiul de a bea. Consumul moderat de alcool este scoala in care se formeaza oamenii pentru o cariera de betiv. Lucrarea acestor stimulente usor alcoolizate este atat de insidioasa, incat drumul catre betie este apucat inainte ca victima sa intuiasca primejdia.

26:144 Partea a V-a - Sucul de fructe

26:145 Sucul dulce de struguri

26:146 MS 126, 1903

26:147 757. Sucul curat si nefermentat al strugurelui este o bautura sanatoasa. Insa multe din bauturile alcoolice consumate acum atat de mult contin elemente care provoaca moartea.

26:148 Adesea, cei care beau din acestea innebunesc, isi pierd mintile. Sub influenta lor mortala, oamenii comit nelegiuiri pline de violenta si adesea chiar crime.

26:149 Benefic pentru sanatate

26:150 Letter 72, 1896

26:151 758. Faceti ca fructele sa fie articolul alimentar care sa fie pus pe mesele voastre si sa constituie meniul vostru. Sucurile de fructe amestecate cu painea vor fi foarte apreciate. Fructele bune, coapte, nestricate sunt un lucru pentru care trebuie sa multumim Domnului, deoarece sunt benefice pentru sanatate.

26:152 [A bea un ou crud amestecat cu must nefermentat - 324]

26:153 [Folosirea sucului de lamaie de catre Ellen G. White pentru asezonarea verdeturilor - 522]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: