Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Dieta si hrana, 2


2:1 Prefata

2:2 Ce trebuie sa stim despre aceasta carte

2:3 Cum a aparut aceasta carte

2:4 Cu zeci de ani inainte ca multi fiziologi sa fie preocupati de stransa legatura dintre dieta si sanatate, in scrierile sale, Ellen G. White a indicat in mod clar legatura dintre alimentele pe care le consumam si bunastarea noastra fizica si spirituala. In discursurile si scrierile sale de la 1863 incoace, ea a discutat frecvent despre importanta dietei si alimentatiei adecvate. Sfaturile ei, asa cum au fost pastrate in brosuri si carti, in publicatiile denominatiunii si in marturiile personale, au exercitat o puternica influenta asupra obiceiurilor alimentare ale adventistilor de ziua a saptea si si-au lasat amprenta in mod indirect asupra publicului larg.

2:5 Scrierile Ellenei G. White privind alimentele si o dieta sanatoasa au fost culese in 1926 intr-o lucrare aranjata pe subiecte, conceputa sa slujeasca in special ca manual pentru studentii la dietetica de la Colegiul de Evanghelisti Medicali din Loma Linda. Volumul initial, intitulat Testimony Studies on Diet and Foods, a fost epuizat in scurt timp.

2:6 O editie noua, adaugita, numita Counsels on Diet and Foods, a aparut in 1938. A fost numita "editia a doua" si a fost pregatita de membrii Comitetului de Administratie a Patrimoniului Ellen G. White. O a treia editie, tiparita intr-un format mai mic, ca sa se alinieze cerintelor pentru seria de volume tiparite la Christian Home Library, a fost publicata in 1946. Editia de fata este cea de-a patra si nu contine nici o schimbare in text sau paginatie.

2:7 Aceasta este o compilatie unica

2:8 Punand laolalta materialele ce compun Dieta si hrana, s-a facut un efort pentru a include gama intreaga de instructiuni despre acest subiect, luate din scrierile Ellenei G. White. Compilatia care a rezultat este unica intre cartile Ellenei G. White,

2:9 caci infatiseaza sfaturi grupate tematic sub un titlu general, fara a incerca sa asigure o continuitate in lectura.

2:10 Fiecare sectiune grupeaza in asa fel materialele din opera Ellenei G. White, incat, luate impreuna, constituie o prezentare caracteristica a subiectului tratat. Nu a erst trecut cu vederea nimic din ceea ce ar aduce o contributie substantiala. Adesea, in sursele originale, multe etape de instruire sanitara sunt tratate impreuna intr-un paragraf. Pentru a reda in toate cazurile contextul, ar fi fost nevoie de o repetare apreciabila. Prin folosirea trimiterilor, repetarea este redusa.

2:11 Desi spatiul limitat si efortul de a evita repetitia au facut nerecomandabila includerea fiecarei declaratii legate de etapele cu caracter mai general ale subiectului dietei, s-a realizat o prezentare completa si comprehensiva a invataturilor Ellenei G. White.

2:12 Primejdia de a lua o parte ca fiind intregul

2:13 Faptul ca acest volum este conceput oarecum asemenea unei enciclopedii, izoland prezentarile principale si grupandu-le pe subiecte, face din el o lucrare utila in acest domeniu. Insa aspectul enciclopedic face ca volumul sa poata fi cu usurinta utilizat necorespunzator. Pentru a surprinde intentia autoarei si a intelege impactul deplin al tuturor invataturilor sale, este imperativ ca aceasta carte sa fie studiata ca intreg.

2:14 Cititorul ar trebui sa-si aminteasca faptul ca o declaratie izolata a Ellenei White, luata intr-o anumita faza a desfasurarii subiectului alimentatiei, poate sa nu exprime nici pe departe intentia deplina si intelegerea ei privind nevoile alimentare ale corpului. De exemplu, intr-o fraza care apare la pagina 390 in aceasta carte, si care a fost luata din Marturii volumul 2, pagina 352, ea spune: "Cerealele si fructele pregatite fara grasime si intr-o stare cat mai naturala posibil ar trebui sa fie mancarea de pe mesele tuturor celor care pretind ca se pregatesc pentru a fi luati la cer". In lumina altor declaratii facute de ea, este clar ca nu a avut intentia sa sustina ca persoanele care se pregatesc pentru schimbare ar trebui sa-si reduca dieta la "cereale si fructe".

2:15 Conceputa in 1869, in ansamblul sfaturilor impotriva folosirii carnii, aceasta declaratie pare sa considere "cerealele si fructele" ca dieta fara carne. Declaratia nu mentioneaza nucile, legumele si produsele lactate, toate recunoscute de Ellen White ca fiind importante pentru un program nutritional echilibrat.

2:16 O alta declaratie de la aceeasi pagina (390), scrisa cam douazeci de ani mai tarziu, descriind o dieta menita sa hraneasca, sa dea rezistenta si vigoare intelectului, mentioneaza "fructele, cerealele si legumele", pregatite cu "lapte sau smantana". Nucile nu sunt mentionate. Cu o pagina in urma, intr-un alt paragraf scris in 1905, sunt enumerate "cerealele, nucile, legumele si fructele" ca luand locul carnii. In aceasta afirmatie nu este mentionat laptele. Cu toate acestea, laptele este inclus in declaratia sa din 1909, care apare la pagina 442: "Legumele ar trebui sa fie facute mai gustoase cu putin lapte, smantana sau inlocuitori. [...] Unii, abtinandu-se de la lapte, oua si unt, nu au oferit organismului hrana necesara si au devenit in consecinta slabi si incapabili de a munci. In felul acesta, reformei i se face o reputatie proasta".

2:17 Exista un numar de alte situatii similare cu cele citate mai sus, in care Ellen White nu enumera, intr-o afirmatie data, toate elementele unei diete adecvate. Trebuie sa avem mare grija de a intelege tot ce a gandit legat de fiecare subiect. O declaratie izolata nu ar trebui sa fie luata singura, pentru ca partea sa nu fie luata ca intreg.

2:18 O chemare adresata fiecaruia de a studia

2:19 Ellen White nu a intentionat ca scrierile ei care se circumscriu subiectului nutritionist sa excluda nevoia unui studiu serios pentru a gasi cea mai buna si mai potrivita dieta, profitand de o cunoastere crescanda, de experienta si rezultatele cercetarilor altora. Ea a scris:

2:20 "Pastrarea corpului intr-o stare sanatoasa, pentru ca toate partile mecanismului viu sa poata actiona in mod armonios, ar trebui sa constituie studiul vietii noastre." - p.23.

2:21 "Este in mod lamurit datoria noastra de a studia cu atentie legile acestea [ale organismului]. Noi trebuie sa studiem cerintele lor cu privire la corpurile noastre si sa ne conformam lor. Nestiinta cu privire la aceste lucruri este un pacat." - Ibid.

2:22 In mod cert, Ellen White a considerat ca fiecare persoana ar trebui sa ajunga bine informata, profitand de descoperite stiintei

2:23 in cercetarile din domeniul dieteticii, atata vreme cat concluziile se armonizeaza cu sfaturile date prin inspiratie.

2:24 Pericolele extremelor

2:25 Ellen White nu a ezitat sa descopere primejdiile extremelor, neatentiei sau neglijentei de a avea o dieta corespunzatoare pentru familie. Acest lucru este ilustrat prin afirmatia ca mama, "prin mancare nehranitoare, necorespunzator preparata", ar putea practic "impiedica si chiar ruina atat calitatea de a fi folositor a adultului, cat si dezvoltarea copilului" (p.597). In aceeasi declaratie, ea indeamna la "pregatirea alimentelor potrivite pentru nevoile trupului, fiind in acelasi timp, apetisante si gustoase".

2:26 Cand motivele includerii unor produse lactate intr-o dieta echilibrata, corespunzatoare, nu erau pe deplin intelese, Ellen White a vorbit in favoarea lor si chiar a avertizat impotriva eliminarii lor. Astazi, in lumina cunoasterii ca anumite elemente nutritive "marunte" sunt vitale pentru functiile organismului, avem o intelegere mai clara. Unele dintre aceste elemente nutritive, in timp ce nu sunt, in mod evident, prezente intr-o dieta total vegetariana, se gasesc in cantitati corespunzatoare intr-o dieta ovo-lacto-vegetariana. Acest lucru este mai ales important pentru copiii a caror corecta dezvoltare Ellen White a scris ca ar putea fi impiedicata printr-o "mancare nehranitoare, necorespunzator preparata".

2:27 Aproape de inceputul secolului, Ellen White a inceput sa scrie ca, in timp, din pricina inmultirii bolilor in regnul animal, va trebui sa se renunte la toate alimentele care provin de la animale, inclusiv la lapte (vezi pag. 442-445); cu toate acestea, in acelasi timp, ea a atras atentia in mod repetat impotriva pasilor prematuri in aceasta directie si a declarat, in 1909, ca va veni timpul in care aceasta ar putea fi necesar, dar a insistat impotriva crearii unor incurcaturi prin "restrictii premature si extreme". Ea a sfatuit sa asteptam "pana cand o vor cere imprejurarile si va pregati Domnul o cale pentru aceasta" (pag. 441-447).

2:28 Dieta ovo-lacto-vegetariana a fost cea care a intarit-o pe Ellen White in slujire activa pana in cel de-al optzeci si optulea an de viata.

2:29 Folositi principii sanatoase in studiu

2:30 Anumite principii sanatoase trebuie aplicate neincetat in studiul sfaturilor legate de dieta pe care le gasim in cartea de fata. Toate

2:31 invataturile, ca un tot unitar, consecvent, bine echilibrat, ar trebui sa fie studiate cu o minte deschisa. Ar trebui manifestata grija de a citi intreaga declaratie despre un subiect dat. Apoi, pentru a intelege pe deplin semnificatia avuta in vedere de autoare, declaratiile ar trebui puse cap la cap. Daca o afirmatie pare ca nu se potriveste cu o alta, studentul ar face bine sa caute sa citeasca in contextul original una dintre ele sau pe amandoua.

2:32 Studentul ar trebui, de asemenea, sa urmeze exemplul Ellenei White in recunoasterea celor trei principii de baza, dupa cum sunt enumerate la pagina 601:

2:33 1. "Reforma alimentara ar trebui sa fie progresiva". - M.H. 320

2:34 2. "Nu trasam nici o linie precisa care sa fie urmata in dieta". - 9T 159.

2:35 3. "Nu fac din mine un criteriu pentru nimeni". - Letter 45, 1903.

2:36 O recomandare pentru reforma sanatatii

2:37 Adevarata reforma alimentara se va recomanda singura din motivul bunului simt. Rodul ei se va vedea intr-o sanatate buna, putere, o respiratie proaspata si un sentiment de bunastare. Chiar si viata spirituala poate fi ajutata prin obiceiuri sanitare bune. A fost o satisfactie sa fim martori, prin avansarea studiului stiintific, la sprijinirea totala a multor mari principii si chiar a unor puncte mai marunte de instruire descoperite adventistilor de ziua a saptea prin pana inspirata a Ellenei White.

2:38 Dorinta noastra sincera este ca acest volum sa-i poata ajuta pe cititorii lui sa obtina o sanatate mai buna, si fizica, si spirituala.

2:39 Institutul pentru studiul scrierilor E. G. White, Washington, D.C.

2:40 17 septembrie 1976

2:41 Datele scrierii sau primei publicari

2:42 Ca un ajutor pentru cel ce studiaza, data scrierii sau primei publicari a fiecarei selectii este indicata prin punerea in legatura cu indicatia despre sursa. Cand articolele au fost luate din volume publicate, data publicarii apare precedand indicatia. In cazul materialelor extrase din articole periodice si foi de manuscris, anul scrierii sau al primei publicari formeaza o parte a indicatiei despre sursa.

2:43 Intr-un numar de cazuri, articolele extrase din carti publicate mai tarziu, cum ar fi Counsels on Health, au aparut mai intai in lucrari acum epuizate. Este data indicatia pentru lucrarea curenta, dar informatia legata de prima publicare a articolului este notata in paranteze, in relatie cu indicatia despre sursa.

2:44 Compilatorii