Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Dieta si hrana, 18


18:1 Cap. 16 - Dieta la sanatorii

18:2 Ingrijire rationala si mancare buna

18:3 MS, 1905 419. Trebuie infiintate institutii pentru ingrijirea celor bolnavi, unde aceia care sufera din pricina bolilor sa poata fi pusi sub ingrijirea misionarilor medicali care se tem de Dumnezeu si sa fie tratati fara medicamente. La aceste institutii vor veni aceia care au adus boala asupra lor insisi prin obiceiuri incorecte de a manca si a bea si trebuie sa li se asigure o alimentatie simpla, hranitoare si gustoasa. Nu trebuie sa existe o dieta de infometare. Articole alimentare nutritive trebuie sa fie combinate in asa fel, incat sa dea nastere unor mancaruri apetisante.

18:4 MS 44, 1896 420. Dorim sa construim un sanatoriu unde bolile pot fi vindecate prin mijloacele pe care le are natura la dispozitie si unde oamenii pot fi invatati sa se trateze singuri cand sunt bolnavi, unde vor invata sa manance cumpatat din mancarea sanatoasa si vor fi educati sa refuze toate narcoticele - ceaiul, cafeaua, vinurile fermentate si stimulentele de tot felul - si sa renunte la carnea animalelor moarte.

18:5 Responsabilitatea doctorilor, dieteticienilor si infirmierelor

18:6 Letter 112, 1909 421. Este datoria medicului de a se asigura ca bolnavii sa primeasca o mancare sanatoasa, si aceasta ar trebui pregatita intr-un fel in care sa nu provoace tulburari in organismul uman.

18:7 MS 93, 1901 422. Medicii ar trebui sa vegheze cu rugaciune, constienti ca se afla intr-o pozitie de mare responsabilitate. Ei ar trebui sa le prescrie pacientilor mancarea cea mai potrivita pentru ei. Aceasta mancare ar trebui pregatita de cineva care isi da seama ca ocupa o pozitie extrem de importanta - avand in vedere ca este necesara o hrana buna pentru producerea unui sange bun.

18:8 (1905) M.H. 221

18:9 423. O parte importanta a datoriei infirmierei este grija fata de dieta pacientului. Pacientul n-ar trebui sa fie lasat sa sufere sau sa devina slabit din pricina lipsei de hrana si nici sa-i fie impovarat sistemul digestiv deja istovit. Ar trebui sa se aiba grija ca hrana sa fie pregatita si servita in asa fel incat sa fie gustoasa, insa ar trebui apelat la o judecata inteleapta in privinta adaptarii ei la nevoile pacientului, atat cantitativ, cat si calitativ.

18:10 Cautati confortul si voia buna a pacientilor

18:11 Letter 213, 1902 424. Pacientilor trebuie sa li se asigure din belsug hrana sanatoasa, gustoasa, pregatita si servita intr-un fel atat de imbietor, incat sa nu fie deloc ispititi sa pofteasca alimente din carne. Mesele pot fi transformate intr-un mijloc de educatie in reforma sanatatii. Ar trebui manifestata grija in privinta combinatiilor alimentare servite pacientilor. Cunostinta in ce priveste combinatiile alimentare corecte este de mare valoare si trebuie primita ca fiind intelepciune de la Dumnezeu.

18:12 Orele de masa ar trebui fixate in asa fel, incat pacientii sa simta ca persoanele care conduc institutia lucreaza pentru confortul si sanatatea lor. Atunci cand parasesc institutia, nu vor lua cu ei aluatul prejudecatii. In nici un caz nu trebuie urmata o cale prin care sa li se dea pacientilor impresia ca orele de masa au fost fixate prin legi care nu se pot schimba.

18:13 Daca, dupa ce eliminati cea de-a treia masa la sanatoriu, vedeti - dupa rezultate - ca acest lucru ii tine pe oameni departe de institutie, datoria voastra este clara. Trebuie sa ne aducem aminte ca, in timp ce exista unii pentru care este mai bine sa manance numai doua mese pe zi, sunt altii care mananca putin la fiecare masa si care simt ca au nevoie de ceva mancare seara. Trebuie consumata suficienta hrana, care sa dea tarie tendoanelor si muschilor. Si avem datoria sa ne amintim ca din mancarea consumata mintea este intarita. O parte a lucrarii medicale misionare pe care trebuie s-o infaptuiasca lucratorii nostri de la sanatoriu este aceea de a arata valoarea mancarii sanatoase.

18:14 Este corect sa nu se serveasca deloc ceai, cafea sau carne in sanatoriile noastre. Pentru multi, aceasta este o mare schimbare si o pierdere severa. Faptul de a impune si alte schimbari, cum ar fi modificarea numarului de mese pe zi, este, in cazul unora, de natura sa faca mai mult rau decat bine.

18:15 [Vezi Numarul meselor in Sectiunea IX, Regularitatea in alimentatie]

18:16 Cereti numai schimbarile necesare in practici si obiceiuri

18:17 Letter 213, 1902 425. Cei care lucreaza in aceasta institutie trebuie sa-si aduca aminte ca Dumnezeu doreste ca ei sa-i intampine pe pacienti in punctul in care a ajuns priceperea acestora. Noi trebuie sa fim mana de ajutor de la Dumnezeu cand prezentam marile probleme ale adevarului pentru acest timp; si nu trebuie sa incercam sa venim in conflict in mod inutil cu obiceiurile si practicile celor care au venit la sanatoriu ca pacienti sau oaspeti. Multi din acesti oameni vin in acest loc retras pentru a ramane numai cateva saptamani. A-i sili, intr-un timp atat de scurt, sa-si schimbe orele de masa, le provoaca o mare neplacere. Daca faceti aceasta, veti descoperi, dupa puneri la proba si incercari, ca ati facut o greseala. Aflati tot ceea ce puteti in legatura cu obiceiurile pacientilor si nu cereti de la ei sa si le schimbe atunci cand nu se poate castiga nimic deosebit prin aceasta schimbare.

18:18 Atmosfera de la institutie ar trebui sa fie voioasa, calda ca in camin si cat mai prietenoasa cu putinta. Cei care vin pentru tratament ar trebui sa fie facuti sa se simta ca acasa. Schimbari bruste in ce priveste mesele vor perpetua o stare confuza a mintii. Intreruperea obiceiurilor lor va avea ca rezultat sentimente de neplacere. Mintea lor va fi tulburata, si acest lucru va provoca stari nefiresti prin care vor fi lipsiti de binecuvantarile pe care, altminteri, le-ar putea obtine. Cand este necesar sa-si schimbe deprinderile, faceti acest lucru cu atata grija si intr-un mod atat de placut, incat sa considere aceasta schimbare ca fiind o binecuvantare mai degraba decat o neplacere. [...]

18:19 Regulamentele voastre sa fie atat de consecvente, incat sa faca apel chiar si la ratiunea celor care nu au fost educati sa vada clar toate lucrurile. Pe masura ce va straduiti sa introduceti principiile inovatoare, preschimbatoare ale adevarului in practica vietii

18:20 celor care vin la sanatoriu pentru a dobandi o sanatate mai buna, faceti in asa fel incat sa vada ca nu sunt puse asupra lor nici un fel de impuneri arbitrare. Nu le dati nici un motiv sa simta ca sunt siliti sa urmeze o cale pe care nu ei o aleg.

18:21 Faceti in mod gradat schimbarile in dieta

18:22 Letter 331, 1904 426. Vorbeam cu voi amandoi in timpul noptii. Aveam sa va spun unele lucruri privitoare la problema alimentatiei. Vorbeam liber cu voi, spunandu-va ca va trebui sa faceti schimbari in ideile voastre legate de dieta care trebuie acordata celor din lume care vin la sanatoriu. Acesti oameni au trait in mod necorespunzator - cu mancare grea. Ei sufera ca urmare a satisfacerii apetitului. Este nevoie de o reforma in obiceiurile lor de a manca si bea. Dar aceasta reforma nu poate fi facuta dintr-o data. Schimbarea trebuie infaptuita in mod gradat. Mancarurile vegetariene puse inaintea lor trebuie sa fie apetisante. Poate ca toata viata lor au servit trei mese pe zi si au mancat alimente grele. Este o chestiune importanta sa ajungem la inima acestor oameni cu adevarurile reformei sanatatii. Insa pentru a-i conduce sa imbratiseze o alimentatie rezonabila, trebuie sa puneti inaintea lor o cantitate indestulatoare de mancare sanatoasa si apetisanta. Nu trebuie sa fie facute schimbari atat de brusc incat sa intoarca spatele reformei sanatatii, in loc sa fie condusi catre aceasta. Alimentele care le sunt servite trebuie sa fie pregatite astfel incat sa arate bine si sa fie mai bogate decat ati manca voi sau eu. [...]

18:23 Scriu aceste lucruri pentru ca sunt sigura ca Domnul doreste ca voi sa aveti tact, intampinandu-i pe oameni acolo unde sunt, in intunecimea si ingaduinta lor de sine. In ceea ce ma priveste, personal, ma pronunt cu hotarare in favoarea unei alimentatii simple. Insa nu este cel mai bun lucru sa-i supuneti pe pacientii lumesti, marcati de ingaduinta de sine, la o dieta atat de stricta, incat sa intoarca spatele reformei sanatatii. Aceasta nu-i va convinge de nevoia unei schimbari in obiceiurile lor de a manca si a bea. Spuneti-le cum stau lucrurile. Educati-i sa vada nevoia unei diete simple si sa faca schimbarile in mod treptat. Dati-le timp sa reactioneze la tratamentul si la instructiunile ce le-au fost date. Lucrati, rugati-va si conduceti-i mai departe cu cat mai multa blandete posibil.

18:24 Imi amintesc ca odata, pe cand eram la sanatoriul din__ , am fost indemnata sa stau la masa cu pacientii si sa mananc impreuna cu ei pentru a ne putea cunoaste. Am vazut atunci ca se facea o greseala clara in ce priveste pregatirea mancarii. Era conceputa in asa fel, incat nu avea nici un gust si reprezenta numai doua treimi din cantitatea necesara. Am gasit ca era cu neputinta sa reprezinte o masa care sa-mi satisfaca apetitul. Am incercat sa aduc o alta stare de lucruri si cred ca problemele s-au indreptat.

18:25 Educatia sa insoteasca reformele

18:26 Cand ne ocupam de pacientii de la sanatoriile noastre, trebuie sa rationam de la cauza la efect. Trebuie sa ne amintim ca obiceiurile si practicile de-o viata nu pot fi schimbate intr-o clipa. Cu o bucatareasa cunoscatoare si o cantitate indestulatoare de alimente sanatoase pot fi declansate reforme care sa avanseze bine. Dar declansarea lor poate reclama ceva timp. Nu trebuie depus un efort mare decat daca este cu adevarat cerut. Trebuie sa ne amintim ca alimentele care sunt apetisante pentru cineva care a imbratisat reforma sanatatii ar putea fi insipide pentru cei care au fost obisnuiti cu o mancare foarte picanta. Ar trebui sa se tina prelegeri in care sa se explice de ce sunt esentiale reformele in alimentatie si sa se arate ca folosirea alimentelor foarte condimentate produce o inflamatie a mucoasei delicate a organelor digestive. Sa se arate de ce noi, ca popor, ne-am schimbat obiceiurile de a manca si a bea. Aratati de ce renuntam la tutun si la toate bauturile imbatatoare. Expuneti principiile reformei sanatatii in mod clar si direct si, o data cu aceasta, sa fie puse pe masa din belsug alimente sanatoase, pregatite cu gust; iar Domnul va va ajuta sa sensibilizati audienta fata de urgenta adoptarii reformei si ii va face pe acestia sa vada ca reforma este pentru cel mai mare bine al lor. Le vor lipsi mancarurile lor foarte condimentate cu care au fost obisnuiti, dar trebuie facut un efort pentru a le oferi o alimentatie atat de sanatoasa si apetisanta, incat vor inceta sa se mai gandeasca la felurile lor de mancare nesanatoase. Aratati-le ca tratamentul care le-a fost acordat nu le va fi de folos daca nu fac schimbarea necesara in obiceiurile lor de a manca si a bea.

18:27 Letter 45, 1903 427. In toate sanatoriile noastre ar trebui stabilit un meniu foarte generos pentru sala de mese a pacientilor. Nu am vazut nimic extravagant in nici una din institutiile noastre; dar am vazut niste mese carora, hotarat, le lipsea o cantitate suficienta de hrana buna, apetisanta si gustoasa. Adesea, pacientii de la asemenea institutii, dupa ce au stat o vreme, au hotarat ca plateau o suma mare pentru cazare, masa si tratament, fara a primi prea mult in schimb si, prin urmare, au plecat. Bineinteles ca au inceput in curand sa circule plangeri care au discreditat in mare masura institutia.

18:28 Doua extreme

18:29 Exista doua extreme si amandoua trebuie evitate. Fie ca Domnul sa ajute fiecare persoana care lucreaza la institutiile noastre medicale sa nu sustina necesitatea unei cantitati saracacioase de alimente. Barbatii si femeile din lume care vin la sanatoriile noastre au adesea un apetit pervertit. Pentru toti acestia, nu pot fi facute brusc schimbari radicale. Unora nu li se poate da dintr-o data o dieta simpla conform reformei sanatatii, cum ar putea fi acceptata intr-o familie in afara institutiei. Intr-o institutie medicala sunt gusturi variate de satisfacut. Unii au nevoie de legume bine preparate pentru a veni in intampinarea nevoilor lor deosebite. Altii nu au reusit sa consume legume fara a suporta consecintele. Bietii dispeptici bolnavi au nevoie sa primeasca multe cuvinte de incurajare. Influenta religioasa a unui camin crestin sa strabata tot sanatoriul. Acest lucru va promova sanatatea pacientilor. Toate aceste lucruri trebuie conduse cu grija si cu rugaciune. Domnul vede dificultatile care trebuie depasite si El va fi ajutorul vostru. [...]

18:30 Variati meniul

18:31 Ieri v-am scris unele lucruri care nu as vrea deloc sa va incurce. Poate ca am scris prea mult in legatura cu importanta de a avea un meniu generos in sanatoriile noastre. Am vizitat mai multe institutii medicale in care cantitatea de mancare nu era atat de generoasa pe cat ar fi trebuit sa fie. Dupa cum bine stiti, cand ingrijim de cei bolnavi, nu trebuie sa urmam un regim standard, ci trebuie sa variem adesea

18:32 meniul si sa pregatim mancarea in moduri diferite. Cred ca Domnul va va da tuturor o buna judecata in pregatirea alimentelor.

18:33 Letter 37, 1904 428. Cei care vin la sanatoriile noastre pentru tratament ar trebui sa beneficieze de o cantitate indestulatoare de mancare bine gatita. Mancarea pusa inaintea lor trebuie neaparat sa fie mult variata fata de cat ar fi necesar intr-o familie obisnuita. Alimentatia sa fie de o asemenea natura, incat sa se faca o impresie buna asupra oaspetilor. Aceasta este o chestiune de mare importanta. Clientela unui sanatoriu va fi mai numeroasa daca se va oferi o cantitate generoasa de alimente apetisante.

18:34 Iarasi si iarasi m-am ridicat de la mesele sanatoriului nostru infometata si nemultumita. Am vorbit cu cei care raspundeau de institutiile acestea si le-am spus ca dieta de acolo trebuia sa fie mai generoasa, iar mancarea mai apetisanta. Le-am spus sa-si puna la lucru inventivitatea pentru a face schimbarea necesara in modul cel mai bun. Le-am spus sa-si aduca aminte ca poate ceea ce satisface gustul celor ce au adoptat reforma sanatatii nu ar fi potrivit deloc pentru cei care au mancat intotdeauna articole alimentare de lux - dupa cum sunt numite. Multe se pot invata din mesele preparate si servite intr-un restaurant dietetic administrat cu succes. [...]

18:35 Evitati extremele

18:36 Daca nu acordati multa atentie acestei chestiuni, clientela va scadea in loc sa creasca. Exista pericolul de a cadea in extreme in reforma alimentara.

18:37 Noaptea trecuta, vorbeam in vis cu doctorul __. I-am spus: "Trebuie sa dai inca dovada de grija in privinta extremelor in dieta. Nu trebuie sa mergi in extreme nici in ceea ce te priveste, nici in privinta mancarii pentru ajutoarele si pacientii de la sanatoriu. Pacientii platesc un pret bun pentru intretinerea lor si ar trebui sa aiba un meniu generos. Unii pot veni la sanatoriu intr-o stare care sa reclame o stricta tagaduire a apetitului si cel mai simplu meniu, dar, pe masura ce sanatatea lor se amelioreaza, ar trebui sa li se ofere din belsug mancare hranitoare.

18:38 S-ar putea sa fiti surprinsi ca va scriu acest lucru, dar noaptea trecuta am fost invatata ca o schimbare a dietei va aduce o mare schimbare in privinta clientelei voastre. Este nevoie de o alimentatie mai generoasa.

18:39 Letter 127, 1904 429. La sanatoriu trebuie sa se vegheze impotriva primejdiei de a cadea in extreme in dieta. Nu ne putem astepta ca oamenii din lume sa accepte de indata ceea ce poporul nostru a deprins in ani de zile. Sunt si acum multi pastori de-ai nostri care nu practica reforma sanatatii, in ciuda luminii pe care au avut-o. Nu ne putem astepta ca aceia care nu-si dau seama de necesitatea de a fi cumpatati in ce priveste dieta, care nu au avut nici o experienta practica in aceasta privinta, sa faca dintr-o data pasul cel mare care desparte satisfacerea placerii de a manca de dieta cea mai stricta in reforma sanatatii.

18:40 Celor care vin la sanatoriu trebuie sa li se ofere mancare sanatoasa, pregatita in modul cel mai sanatos posibil, consecvent cu principiile corecte. Nu ne putem astepta de la ei sa traiasca exact cum traim noi. Schimbarea ar fi prea mare. Si in randurile noastre sunt prea putini aceia care traiesc abtinandu-se atat de mult cat a crezut doctorul__ ca este intelept sa o faca. Schimbarile nu trebuie facute brusc atunci cand pacientii nu sunt pregatiti pentru ele.

18:41 Mancarea pusa inaintea pacientilor ar trebui sa fie de asa natura, incat sa le faca o impresie favorabila. Ouale pot fi pregatite in foarte multe feluri. Placinta de lamaie nu ar trebui interzisa.

18:42 S-a reflectat prea putin si s-a depus insuficient efort hotarat pentru a face mancarea gustoasa si hranitoare. Nu dorim ca sanatoriul sa ramana fara pacienti. Nu-i putem intoarce pe barbati si femei de la calea gresita pe care au apucat, daca nu-i tratam cu intelepciune.

18:43 Angajati cea mai buna bucatareasa cu putinta si nu limitati dieta la ceea ce ar fi pe gustul unora care sunt reformatori rigizi in domeniul sanatatii. Daca pacientilor nu li s-ar da decat aceasta hrana, ei s-ar dezgusta din pricina ca nu are gust. Nu in felul acesta trebuie castigate la adevar sufletele in sanatoriile noastre. Sa se ia aminte la avertizarile pe care Domnul le-a dat fratelui si sorei __, in legatura cu extremele in dieta. Am fost instruita sa spun ca doctorul __ trebuie sa-si schimbe

18:44 alimentatia si sa consume mancare mai hranitoare. Se poate sa se evite gatitul prea bogat si sa se faca totusi o mancare gustoasa. Stiu ca fiecare extrema in dieta care este adusa in sanatoriu va dauna reputatiei institutiei. [...]

18:45 Exista un mod de a combina si de a prepara alimentele care le va face si sanatoase, si nutritive. Cei care raspund de bucatarie in sanatoriile noastre ar trebui sa inteleaga modul in care sa faca aceasta. Problema trebuie tratata din punct de vedere biblic. Este un lucru asa de grav acela de a jefui trupul de aportul nutritiv necesar! Prepararea mancarii in cel mai bun mod cu putinta trebuie sa devina o stiinta.

18:46 [Alte declaratii privind extremele in dieta din sanatoriu - 324, 331]

18:47 Influenta ratiilor reduse sau a mancarii neimbietoare

18:48 Letter 61, 1886 430. Ei trebuie sa primeasca [...] o hrana de cea mai buna calitate, sanatoasa si foarte diversificata. Daca aceia care au avut obiceiul sa-si satisfaca apetitul cu orice articol alimentar de lux se retrag in acest loc linistit si descopera de la prima lor masa ca vor avea o alimentatie saraca, asupra mintii lor se va asterne de indata impresia ca lucrurile pe care le-au auzit despre adventisti - ca traiesc atat de saracacios si ca se infometeaza singuri pana la moarte - sunt adevarate. O singura masa cu portii reduse va face mai mult pentru discreditarea institutiei decat pot face influentele folosite in toate directiile pentru a contracara acest lucru. Daca putem spera vreodata sa-i intampinam pe oameni acolo unde se afla si sa-i ridicam la nivelul unei diete rezonabile in cadrul reformei sanatatii, nu trebuie sa incepem punand inaintea lor o dieta radicala. Pe masa trebuie puse feluri de mancare gatite frumos si alimente bune si gustoase din abundenta, caci altfel aceia care se gandesc atat de mult la ceea ce mananca vor crede ca vor muri sigur de foame. Dorim sa avem feluri de mancare preparate intr-un mod imbietor.

18:49 Alimentele cu carne nu sunt o parte a meniului sanatoriului

18:50 Letter 37, 1904 431. Am primit instructiuni cu privire la folosirea carnii la sanatoriile noastre. Carnea trebuie exclusa din dieta, iar locul ei ar trebui luat de o mancare sanatoasa, gustoasa, preparata in asa fel incat sa fie apetisanta.

18:51 Letter 45, 1903 432. Frate si sora __, vreau sa aduc inaintea voastra, pentru a fi judecate de voi insiva, cateva puncte ce mi-au fost descoperite de la prima ocazie in care s-au ridicat dificultati legate de chestiunea inlaturarii alimentelor din carne de pe mesele institutiilor noastre medicale. [...]

18:52 Am fost instruita clar de catre Domnul ca alimentele din carne nu trebuie puse inaintea pacientilor in salile de mese din sanatoriile noastre. Mi-a fost data lumina ca pacientii puteau consuma carne daca, dupa ce ascultau prelegerile din salonul mare, inca ne cereau sa le dam astfel de alimente; dar ca, in asemenea cazuri, masa trebuia luata in camerele lor. Toate ajutoarele trebuie sa renunte la consumul de carne. Dar, asa cum s-a declarat mai inainte, daca, dupa ce stiu ca nu se poate pune carnea animalelor pe mesele din sala comuna, cativa pacienti cer vehement carne, dati-le cu seninatate in camerele lor ceea ce cer.

18:53 Obisnuiti, cum sunt multi, cu folosirea carnii, nu este surprinzator sa se astepte sa o vada pe masa sanatoriului. S-ar putea sa gasiti ca este nerecomandabila afisarea meniului, dand o lista a alimentelor care vor fi puse pe masa; caci absenta carnii din regimul alimentar poate parea un obstacol formidabil pentru cei care se gandesc sa devina clienti ai sanatoriului.

18:54 Mancarea sa fie pregatita asa incat sa fie gustoasa si sa fie servita in mod atragator. Va fi nevoie sa se pregateasca mai multe feluri de mancare decat ar fi necesar daca s-ar servi carne. Pot fi furnizate si alte lucruri, astfel incat sa se poata renunta la carne. Unii pot sa foloseasca lapte si smantana.

18:55 Nici o recomandare a alimentelor din carne

18:56 MS 64, 1901 433. Am fost invatata ca doctorii care consuma carne si o prescriu pacientilor lor nu ar trebui angajati in institutiile noastre pentru ca ei, lucru hotarat, nu reusesc sa-i educe pe pacienti sa renunte la ceea ce ii face sa se simta rau. Doctorul care consuma si recomanda carnea nu rationeaza de la cauza la efect si, in loc sa actioneze ca unul care reda sanatatea, el il face pe pacient, prin propriul sau exemplu, sa-si satisfaca apetitul pervertit.

18:57 Medicii angajati la institutiile noastre ar trebui sa fie reformatori in aceasta privinta si in toate celelalte. Multi pacienti sufera de pe urma greselilor facute in alimentatie. Ei au nevoie sa li se arate calea cea buna. Insa cum poate face acest lucru un medic care consuma carne? Prin deprinderile lui gresite, el isi franeaza lucrarea si isi prejudiciaza calitatea de a fi de folos.

18:58 Multi din pacientii de la sanatoriile noastre au judecat singuri chestiunea consumului de carne si, dorind ca facultatile lor fizice si mintale sa nu aiba de suferit, si-au scos carnea din regimul alimentar. Astfel, ei au obtinut o ameliorare a relelor care le-au torturat vietile. Multi dintre cei ce nu sunt de credinta noastra au devenit reformatori pe taramul sanatatii pentru ca au vazut, dintr-un punct de vedere egoist, importanta infaptuirii acestui lucru. Multi au luat pozitie cu constiinciozitate in favoarea aplicarii reformei sanatatii in alimentatie si imbracaminte. Vor continua adventistii de ziua a saptea sa urmeze practicile nesanatoase? Vor continua ei sa nesocoteasca porunca: "Fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva: sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu"?

18:59 Prevedere in privinta prescrierii unei diete fara carne

18:60 Letter 54, 1896 434. Trebuie sa se cerceteze in amanunt lumina pe care a dat-o Dumnezeu asupra subiectului bolii si cauzelor ei; caci ceea ce ii afecteaza pe oameni sunt obiceiurile gresite ale satisfacerii apetitului si ignorarea nepasatoare a ingrijirii corespunzatoare a corpului. Ar trebui sa fie avute in vedere deprinderi legate de curatenie si grija in ce priveste ceea ce introducem in gura.

18:61 Nu trebuie sa prescrii faptul de a nu se folosi niciodata carnea, ci sa educi mintea si sa lasi ca lumina sa straluceasca in aceasta. Constiinta fiecaruia sa se trezeasca in ce priveste simtul de autoconservare si puritatea personala impotriva oricarei pofte pervertite. [...]

18:62 Trebuie sa fim atenti cu aceasta chestiune a consumului de carne. Cand o persoana face trecerea de la alimentatia stimulativa cu carne la dieta cu fructe si legume va fi intotdeauna la inceput o senzatie de slabiciune si lipsa de vitalitate si multi aduc acest lucru ca un argument pentru necesitatea unei alimentatii cu carne. Insa acest rezultat este chiar argumentul care ar trebui folosit in favoarea renuntarii la o dieta cu carne.

18:63 Nu trebuie sa se impuna ca schimbarea sa se faca dintr-o data, mai cu seama in cazul acelora care sunt suprasolicitati continuu de munca fizica. Constiinta sa fie educata, vointei sa i se dea energie, iar schimbarea poate fi facuta mai repede si de buna voie.

18:64 Tuberculosii care merg cu pasi siguri catre mormant nu ar trebui sa faca schimbari deosebite in aceasta privinta, ci ar trebui avut grija sa se faca rost de carnea celor mai sanatoase animale care pot fi gasite.

18:65 Persoanele cu tumori care le macina viata nu ar trebui impovarate cu problema daca ar trebui sau nu sa renunte la consumul de carne. Fiti cu bagare de seama sa nu luati hotarari severe in legatura cu aceasta chestiune. Cazul respectiv nu va fi ajutat prin impunerea schimbarilor, ci se va face rau principiilor legate de renuntarea la consumul de carne. Organizati prelegeri in salonul mare. Educati mintea, dar nu fortati pe nimeni; caci o asemenea reforma, facuta sub presiune, este lipsita de orice valoare. [...]

18:66 Este nevoie sa se prezinte tuturor studentilor si medicilor - si prin acestia si altora - ca toate animalele creatiei sunt mai mult sau mai putin bolnave. Carnea bolnava nu este rara, este ceva obisnuit. Toate fazele de boala sunt aduse in organismul uman prin consumul carnii animalelor moarte. Slabiciunea si neputinta care se produc ca o consecinta a schimbarii dietei cu carne vor fi curand biruite, iar medicii ar trebui sa inteleaga faptul ca nu trebuie sa faca din excitatia data de consumul de carne un lucru esential pentru sanatate si energie. Toti cei care o parasesc in cunostinta de cauza, dupa ce se vor fi obisnuit cu aceasta schimbare, vor avea sanatate in tendoane si muschi.

18:67 Letter 231, 1905 435. Doctorita __ m-a intrebat daca as sfatui, in vreo imprejurare anume, sa se bea supa de gaina in cazul in care cineva este bolnav si nu poate introduce nimic altceva in stomac. Am raspuns: "Sunt persoane care mor de tuberculoza si care, daca cer supa de gaina, ar trebui sa o primeasca. Dar eu as fi foarte precauta". Exemplul dat nu ar trebui sa prejudicieze un sanatoriu sau sa fie preluat ca scuza de catre unii care cred ca si cazul lor reclama aceeasi dieta. Am intrebat-o pe doctorita __ daca avea un astfel de caz la sanatoriu. A spus: "Nu; dar am o sora la

18:68 sanatoriul din __, care este foarte slabita. Are crize de slabiciune si lesin, dar poate manca gaina gatita". Am spus: "Cel mai bun lucru ar fi sa o iei de la sanatoriu. [...] Lumina care mi-a fost data este aceea ca, daca sora de care imi spui ar imbratisa si si-ar cultiva gustul pentru mancarea sanatoasa, toate aceste crize de slabiciune si lesin ar disparea".

18:69 Ea si-a cultivat imaginatia; vrajmasul a profitat de slabiciunea ei corporala, iar mintea ei nu este intarita pentru a lupta cu greutatile vietii de zi cu zi. Lucrul de care are ea nevoie este o cura buna prin sfintirea mintii, o sporire a credintei si o slujire activa pentru Hristos. Are nevoie, de asemenea, sa-si puna la lucru musculatura prin lucru practic in aer liber. Exercitiul fizic va fi pentru ea unul dintre cele mai mari binecuvantari ale vietii ei. Ea nu trebuie sa fie o bolnava, ci o femeie sanatoasa, cu o minte sanatoasa, pregatita sa-si faca partea bine si cu noblete.

18:70 Tot tratamentul care poate fi dat acestei surori nu va avea decat un avantaj minim daca nu-si va face si ea partea. Trebuie sa-si intareasca muschii si nervii prin munca fizica. Nu are de ce sa fie o invalida, ba poate chiar sa munceasca bine, cu sarguinta.

18:71 [Recunoasterea starilor de urgenta - 699, 700]

18:72 "Sa n-o lasati sa apara"

18:73 Letter 84, 1898 436. M-am intalnit cu doctorii si cu fratele__ si am vorbit cu ei pret de aproape doua ceasuri, eliberandu-mi sufletul. Le-am spus ca au fost ispititi si ca au cedat ispitei. Pentru a-si asigura clientela, ei voiau sa stabileasca o masa cu mancaruri cu carne si apoi aveau sa fie ispititi sa mearga si mai departe, folosind ceaiul, cafeaua si drogurile. [...] Am spus, vor veni ispite prin cei care si-au satisfacut pofta pentru carne, si daca astfel de persoane au legatura cu Health Home, vor prezenta ispite pentru a sacrifica principiul. Nu trebuie sa existe precedentul servirii carnii. Asa, nu va fi nevoie sa se elimine carnea - pentru ca aceasta nu va fi aparut niciodata pe masa. [...] Fusese folosit argumentul ca puteau avea carne la masa pana cand se puteau educa sa n-o mai foloseasca. Insa pe masura ce aveau sa vina noi si noi pacienti, aceeasi scuza avea sa permanentizeze consumul de carne. Nu, sa n-o lasati sa apara

18:74 pe masa nici macar o data. Atunci se vor armoniza prelegerile voastre legate de chestiunea carnii cu solia pe care ar trebui s-o purtati.

18:75 Servirea cafelei, a ceaiului si a alimentelor din carne in camerele pacientilor

18:76 Letter 213, 1902 437. In sanatoriile noastre [...] nu trebuie servite deloc ceaiul, cafeaua sau mancarurile din carne, in afara de cazul deosebit in care pacientul doreste hotarat acest lucru, si atunci articolele alimentare respective ar trebui servite in camera acestuia.

18:77 Ceaiul, cafeaua si alimentele din carne nu trebuie sa fie prescrise

18:78 (1896) E. from U.T., pp. 4,5

18:79 438. Medicii nu sunt angajati pentru a prescrie pacientilor o alimentatie cu carne, pentru ca tocmai aceasta dieta i-a imbolnavit. Cautati pe Domnul. Cand Il gasiti, veti fi blanzi si smeriti cu inima. Nu veti mai trai - fiecare in parte - cu carnea animalelor moarte si nu veti mai pune nici o bucatica in gura copiilor vostri. Nu veti prescrie carne, ceai sau cafea pentru pacientii vostri, ci veti organiza discutii in salonul mare, aratand necesitatea unei alimentatii simple. Veti indeparta lucrurile vatamatoare din meniul vostru.

18:80 Cand medicii de la institutiile noastre, dupa ani de instruire primita de la Domnul, le dau educatie prin precept si exemplu personal in directia folosirii unei alimentatii cu carne celor pe care-i au in grija, ei se descalifica pentru pozitia de administratori ai institutiilor noastre sanitare. Domnul nu da lumina asupra reformei sanatatii pentru ca aceasta sa fie trecuta cu vederea de catre aceia care ocupa pozitii de influenta si autoritate. Domnul gandeste si intentioneaza exact ceea ce spune si El trebuie sa fie onorat in ceea ce spune. Urmeaza sa fie data lumina asupra acestor subiecte. Chestiunea dietei are nevoie de o cercetare minutioasa, iar prescriptiile ar trebui facute in conformitate cu principiile sanatatii.

18:81 [Vezi "Reforma alimentara progresiva in institutiile adventiste de ziua a saptea" - 720-725]

18:82 Alcoolul nu trebuie sa fie servit

18:83 (1902) 7T 95

18:84 439. Noi nu construim sanatorii pentru a servi drept hoteluri. Primiti in sanatoriile noastre numai pe aceia care doresc sa se conformeze

18:85 principiilor bune, pe aceia care accepta alimentele pe care le putem pune - cu constiinciozitate - inaintea lor. Daca am ingadui pacientilor sa aiba bauturi alcoolice in camerele lor sau daca ar fi sa le servim carne la masa, nu le-am putea da ajutorul pe care ar trebui sa-l primeasca venind la sanatoriile noastre. Trebuie sa facem cunoscut faptul ca, din principiu, noi excludem articolele de felul acesta din sanatoriile si restaurantele noastre. Nu dorim noi sa vedem pe semenii nostri scapati de boli si infirmitati si bucurandu-se de sanatate si putere? Atunci, sa ne straduim sa fim tot atat de sinceri fata de principii cum e acul magnetic fata de pol.

18:86 Feluri de mancare ce stimuleaza apetitul

18:87 Letter 54, 1907 440. Nu putem modela dintr-o data mintea celor lumesti ca sa primeasca principiile reformei sanatatii; de aceea, nu trebuie sa fixam reguli prea severe in legatura cu dieta pacientilor. Cand vin la sanatoriu, pacientii din lume trebuie sa faca o schimbare majora in alimentatia lor; si, pentru ca acestia sa simta schimbarea cat mai putin posibil, ar trebui introduse cele mai bune articole culinare pregatite sanatos si puse pe masa cele mai gustoase si apetisante feluri de mancare. [...]

18:88 De vreme ce platesc pentru masa, cazare si tratament, pacientii au dreptul sa primeasca o mancare pregatita in modul cel mai gustos. Ratiunea acestui lucru este evidenta. Cand pacientii sunt lipsiti de alimente cu carne, organismul simte schimbarea. Exista un sentiment de descurajare si vor cere ca dieta lor sa fie libera. Mancarurile trebuie pregatite in asa fel, incat sa imbie apetitul si sa fie placute la privit.

18:89 Mancaruri pentru bolnavi

18:90 Letter 171, 1903 441. Pacientii trebuie sa primeasca o dieta bogata, dar ar trebui avut grija la prepararea si combinarea alimentelor pentru cei bolnavi. Masa de la sanatoriu nu poate fi pregatita exact in acelasi mod ca masa de la restaurant. Este foarte important in fata cui punem alimentele: inaintea oamenilor sanatosi, care pot digera aproape orice, vorbind de domeniul alimentar, sau inaintea bolnavilor.

18:91 Exista primejdia de a oferi o dieta prea sumara celor care vin de la o alimentatie atat de bogata, incat poate incuraja lacomia. Meniul trebuie sa fie generos. In acelasi timp insa trebuie sa fie simplu. Stiu ca mancarea poate fi pregatita intr-un mod simplu si sa fie totusi atat de gustoasa, incat sa fie chiar si pe placul celor care au fost obisnuiti cu un meniu mai bogat.

18:92 Fructele sa fie puse din abundenta pe masa. Sunt bucuroasa pentru faptul ca puteti pune pe mesele sanatoriului fructe proaspete din propriile livezi. Acesta este cu adevarat un mare avantaj.

18:93 [Nu oricine poate consuma legume - 516]

18:94 Educatia primita la masa de la sanatoriu

18:95 Letter 71, 1896 442. In pregatirea mancarii, razele aurii de lumina trebuie sa fie pastrate mereu stralucitoare, invatandu-i pe cei care stau la masa cum sa traiasca. Aceasta educatie urmeaza de asemenea sa fie data celor care viziteaza Casa de Sanatate, pentru a putea lua de aici principiile reformatoare.

18:96 Letter 73, 1905

18:97 443. Prepararea mancarii pentru pacientii de la sanatoriu necesita o mare atentie. Unii vin din familii in care mesele sunt incarcate zilnic la refuz cu mancare bogata si ar trebui sa se depuna toate eforturile pentru a se pune inaintea lor alimente care sa fie atat apetisante, cat si hranitoare.

18:98 care sa recomande reforma sanatatii

18:99 Domnul doreste ca institutia la care activezi sa fie unul dintre cele mai placute si datatoare de satisfactie locuri din lume. Vreau sa acorzi o grija deosebita furnizarii pentru pacienti a unei diete care sa nu le puna in primejdie sanatatea si care sa recomande, in acelasi timp, principiile noastre referitoare la reforma sanatatii. Acest lucru poate fi facut si, o data facut, va produce o impresie favorabila asupra mintii pacientilor. Pentru ei va fi un fapt educational, aratandu-le avantajul vietuirii sanatoase, care este mai presus de propriul lor mod de trai. Si cand parasesc institutia, vor duce cu ei un raport care ii va influenta si pe altii sa mearga acolo.

18:100 Masa celui care da ajutor

18:101 Letter 54, 1896 444. Arati prea putina grija si tratezi cu prea multa usuratate povara de a furniza o masa ordonata si indestulatoare pentru muncitorii tai. Ei sunt cei care au nevoie de o ratie alimentara abundenta, proaspata si sanatoasa. Ei sunt supra-solicitati continuu; vitalitatea lor trebuie sa fie pastrata. Principiile lor ar trebui sa fie educate. Ei, dintre toti cei din sanatoriu, ar trebui sa primeasca din belsug hrana cea mai buna, cea mai sanatoasa si datatoare de forte. Mesele ajutoarelor voastre nu ar trebui sa fie aprovizionate cu carne, ci cu o cantitate imbelsugata de fructe bune, cereale si legume pregatite intr-un mod placut, sanatos. Neglijenta ta de a face acest lucru ti-a sporit venitul cu un pret aproape la fel de mare ca acela platit de lucratorii tai cu taria si sufletele lor. Acest lucru nu a fost pe placul Domnului. Influenta intregului meniu nu recomanda principiile tale celor care stau la masa ajutoarelor.

18:102 Bucatarul, un misionar medical

18:103 Letter 100, 1903 445. Obtineti cel mai calificat ajutor in gatit, pe cat posibil. Daca mancarea este pregatita in asa fel incat reprezinta o povara pentru organele digestive, sa fiti siguri ca este nevoie de cercetare. Mancarea poate fi preparata in asa fel, incat sa fie si sanatoasa, si gustoasa.

18:104 MS 93, 1901 446. Bucatarul de la sanatoriu trebuie sa fie un desavarsit reformator in domeniul sanatatii. Un om nu este convertit daca apetitul si alimentatia nu se armonizeaza cu marturisirea de credinta.

18:105 Bucatarul de la sanatoriu trebuie sa fie un misionar medical bine pregatit. Sa fie o persoana capabila, in stare sa faca singur experimente culinare. El nu trebuie sa se margineasca la retete. Domnul ne iubeste si nu vrea sa ne facem singuri rau, luandu-ne dupa retete nesanatoase.

18:106 La fiecare sanatoriu vor fi unii care se vor plange de mancare, spunand ca nu le prieste. Ei trebuie sa fie educati cu privire la relele provocate de o dieta nesanatoasa. Cum ar putea mintea sa fie limpede in timp ce stomacul sufera?

18:107 Letter 37, 1901 447. In sanatoriul nostru ar trebui sa fie un bucatar care intelege foarte bine lucrarea, unul care sa aiba o judecata buna, care poate face experimente culinare, care nu va introduce in mancaruri acele lucruri care ar trebui evitate.

18:108 Letter 331, 1904 448. Aveti un bucatar care poate prepara mancaruri pe care pacientii sa nu aiba altceva de facut decat sa le accepte ca fiind superioare dietei cu care au fost obisnuiti? Cel care se ocupa de gatit intr-un sanatoriu ar trebui sa fie in stare sa faca niste combinatii alimentare sanatoase si apetisante, iar aceste combinatii culinare trebuie sa fie in mod necesar mai bogate intrucatva decat mananc eu sau tu.

18:109 MS 88, 1901 449. Cel care ocupa pozitia de bucatar are un loc de extrema responsabilitate. Ar trebui sa fie pregatit in spiritul economiei si sa-si dea seama ca nici un pic de mancare nu trebuie irosita. Hristos a zis: "Strangeti firimiturile care au ramas, ca sa nu se piarda nimic." Cei care sunt angajati in orice departament al lucrarii de la sanatoriu sa ia aminte la aceasta invatatura. Educatorii trebuie sa invete economia si s-o predea ajutoarelor nu numai prin precept, ci si prin exemplu.