English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Dieta si hrana, 15


15:1 Cap. 13 - Alimentatia in copilarie

15:2 Un sfat intemeiat pe indrumari divine

15:3 Signs, 13 septembrie 1910

15:4 339. Intrebarea pe care sa si-o puna tatii si mamele ar trebui sa fie: "Cum sa facem cu copilul ce ni se va naste?" Am adus inaintea cititorului ceea ce a spus Dumnezeu in ce priveste calea pe care s-o urmeze mama inainte de nasterea copiilor sai. Dar aceasta nu este tot. Ingerul Gabriel a fost trimis din curtile ceresti sa dea indrumari legate de ingrijirea copiilor dupa nasterea lor, pentru ca parintii acestora sa-si poata intelege pe deplin datoria.

15:5 Cam in vremea primei veniri a lui Hristos, ingerul Gabriel a venit la Zaharia cu un mesaj similar celui dat lui Manoah. Varstnicului preot i s-a spus ca sotiei sale ar trebui sa i se nasca un fiu al carui nume sa fie Ioan. "Si", a spus ingerul, "el va fi pentru tine o pricina de bucurie si veselie, si multi se vor bucura de nasterea lui. Caci va fi mare inaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici bautura ametitoare, si se va umple de Duhul Sfant." Acest copil al fagaduintei trebuia sa fie crescut cu deprinderi de cumpatare stricta. Lui avea sa-i fie incredintata o importanta lucrare de reforma, pentru a pregati calea pentru Hristos.

15:6 In popor, necumpatarea exista in toate formele. Ingaduinta in vin si mancarea de lux slabeau puterea fizica si cobora morala intr-o asemenea masura, incat crimele cele mai revoltatoare nu pareau pacatoase. Glasul lui Ioan avea sa rasune din pustie ca o mustrare serioasa pentru ingaduintele pacatoase ale poporului, iar propriile sale deprinderi de cumpatare urmau de asemenea sa fie o mustrare pentru excesele din timpul sau.

15:7 INCEPUTUL REAL AL REFORMEI

15:8 Eforturile lucratorilor nostri in domeniul temperantei nu au o extindere indeajuns de mare pentru a izgoni din tara noastra blestemul necumpatarii. O data formate, obiceiurile sunt greu de biruit. Reforma ar trebui sa inceapa cu mama, inainte de nasterea

15:9 copiilor; iar daca instructiunile lui Dumnezeu ar fi urmate cu credinciosie, nu ar exista necumpatare.

15:10 Efortul constant al fiecarei mame ar trebui sa fie acela de a-si pune obiceiurile in acord cu voia lui Dumnezeu, pentru a putea lucra in armonie cu El, ca sa-si scape copiii de viciile de astazi, care nimicesc sanatatea si viata. Mamele sa se plaseze fara intarziere intr-o legatura corecta cu Creatorul, pentru a putea zidi in jurul copiilor lor, cu ajutorul harului Sau, un bastion impotriva desfraului si necumpatarii. Daca mamele ar vrea sa urmeze o astfel de cale, ar putea sa-si vada copiii, asemenea tanarului Daniel, atingand un standard inalt in realizarile lor morale si intelectuale, devenind o binecuvantare pentru societate si o cinste pentru Creatorul lor.

15:11 Nou-nascutul

15:12 (1905) M.H. 383

15:13 340. Cea mai buna hrana pentru un nou-nascut este aceea pe care o furnizeaza organismul mamei. El nu trebuie privat in mod inutil de aceasta. Este o cruzime din partea mamei ca, din comoditate sau pentru a se bucura de compania cunoscutilor, sa caute sa se elibereze de datoria gingasa de a-si alapta micutul.

15:14 Mama care ingaduie sa-i fie alaptat copilul de o alta femeie ar trebui sa se gandeasca bine care ar putea fi urmarile. Intr-o masura mai mica sau mai mare, doica transmite copilului pe care-l alapteaza dispozitia si temperamentul sau.

15:15 Health Reformer, septembrie 1871

15:16 341. Pentru a tine pasul cu moda, s-a abuzat de organism in loc sa se tina seama de el. Mamele depind uneori de cineva tocmit sau, daca nu, trebuie sa inlocuiasca sanul matern cu un biberon. Iar una dintre cele mai delicate si mai agreabile indatoriri pe care si le poate indeplini o mama pentru copilul ei dependent, care isi impleteste viata cu a ei si care trezeste cele mai sfinte sentimente in inima femeilor, este sacrificata in favoarea nebuniei criminale a modei.

15:17 Exista mame care isi vor jertfi indatoririle materne legate de alaptarea copiilor lor pur si simplu pentru ca este prea multa bataie de cap faptul de a fi legate de odraslele lor, care sunt rodul trupului lor. Sala de bal si scenele incitante ale

15:18 placerii au avut influenta de a amorti perceptia fina a sufletului. Acestea au fost mai atractive pentru mama care este atrasa de moda decat au fost indatoririle materne fata de copiii ei. Poate ca isi incredinteaza copiii unei femei angajate, pentru ca aceasta sa se achite de datorii care ar trebui sa apartina in exclusivitate mamei. Obiceiurile ei gresite fac din indatoririle necesare - a caror infaptuire ar trebui sa constituie bucuria ei - un lucru dezagreabil pentru ea, pentru ca grijile pentru copiii ei intra in conflict cu pretentiile vietii mondene. O straina implineste datoriile mamei si da de la sanul ei hrana pentru a intretine viata.

15:19 Si aceasta nu este tot. Doica ii transmite, de asemenea, copilului pe care il alapteaza felul ei de-a fi si temperamentul sau. Viata copilului este legata de-a ei. Daca cea angajata este o femeie grosolana, iute la manie si irationala, daca nu este atenta in privinta moralitatii, nou-nascutul va fi, dupa toate probabilitatile, la fel ca ea sau asemanator. Acelasi sange de calitate slaba care curge in venele doicii curge si in cele ale copilului. Mamele care isi vor da astfel copiii din maini si vor refuza sa-si implineasca indatoririle materne din pricina ca sunt o povara pe care nu o pot duce bine - in timp ce isi devoteaza vietile modei - sunt nevrednice de numele de mama. Ele degradeaza instinctele nobile si atributele sfinte ale femeilor si aleg sa fie fluturasi ai placerilor modei, avand o perceptie mai slaba decat a fiarelor necuvantatoare in ce priveste responsabilitatea lor fata de descendenti. Multe mame inlocuiesc sanul cu biberonul. Aceasta este necesar pentru ca nu au hrana pentru copiii lor. Insa in noua cazuri din zece, obiceiurile lor gresite din copilarie de a se imbraca si de a manca au adus asupra lor incapacitatea de a-si implini indatoririle pentru care a fost conceput trupul lor. [...]

15:20 Mi s-a parut intotdeauna un lucru rece, lipsit de inima, ca mamele care isi pot alapta copiii sa-i intoarca pe acestia de la sanul matern la biberon. In acel caz, este nevoie de cea mai mare grija pentru ca laptele sa provina de la o vaca sanatoasa si ca biberonul sa fie perfect curat. Acest lucru este in mod frecvent neglijat si, ca rezultat, pruncul este facut sa sufere in mod inutil. Pot aparea tulburari de stomac si intestine, iar nou-nascutul - sarmanul de el - se imbolnaveste, aceasta daca a fost sanatos la nastere.

15:21 (1865) H. to L., cap. 2, pag. 39,40

15:22 342. Perioada in care nou-nascutul isi primeste hrana de la mama este critica. In timp ce-si alaptau copiii, multor mame li s-a permis sa munceasca in exces si sa-si infierbante sangele prin gatit, iar sugarul a fost afectat in mod serios, nu numai prin hrana infierbantata de la pieptul mamei, dar sangele lui a fost otravit de alimentatia nesanatoasa a mamei, alimentatie care i-a inflamat intregul organism, afectand astfel si hrana sugarului. Copilul va fi de asemenea afectat de starea mintii mamei. Daca ea este nefericita, iritabila, daca se agita repede, dand drumul la rabufniri ale pasiunii, hrana pe care o primeste copilul de la mama va fi inflamata, producand adesea colici, spasme si, in unele cazuri, chiar convulsii si crize.

15:23 Si caracterul copilului este afectat mai mult sau mai putin de natura hranei primite de la mama. Atunci, cat de important este ca mama, cand isi alapteaza copilul, sa-si pastreze o stare mintala fericita, controlandu-si spiritul intr-un mod desavarsit. Facand astfel, mancarea copilului nu este vatamata, iar modul calm, retinut, in care mama isi trateaza copilul are foarte mult de-a face cu modelarea mintii sugarului. Daca este nelinistit si intra usor intr-o stare de agitatie, purtarea grijulie, rabdatoare a mamei va avea o influenta linistitoare, de corectare, iar sanatatea pruncului poate fi ameliorata foarte mult.

15:24 Sugarii au fost tratati foarte rau printr-un tratament necorespunzator. Daca sugarul era agitat, a fost in general hranit pentru a tacea, cand, in cele mai multe cazuri, motivul nelinistii lui era tocmai faptul ca primise prea multa mancare devenita vatamatoare din cauza obiceiurilor gresite ale mamei. Mai multa mancare nu facea decat sa complice lucrurile, pentru ca stomacul era deja incarcat.

15:25 Regularitatea meselor

15:26 (1865) H. to L., cap. 2, pag. 47

15:27 343. Prima educatie pe care copiii ar trebui sa o primeasca inca din pruncie de la mamele lor ar trebui sa fie cea privitoare la sanatatea lor fizica. Ar trebui sa li se ingaduie numai mancare simpla, de o calitate care sa le pastreze sanatatea in cea mai buna conditie,

15:28 si aceasta numai la perioade regulate, nu mai des de trei ori pe zi - iar doua mese ar fi mai bune decat trei. Daca sunt disciplinati asa cum trebuie, ei vor invata curand ca nu pot primi nimic daca plang sau se revolta zgomotos. In educarea copiilor ei, o mama cu judecata nu va actiona doar pentru linistea ei de moment, ci pentru binele lor viitor. Si avand in vedere acest tel, isi va invata ea copiii lectia importanta a stapanirii apetitului si a tagaduirii de sine, pentru ca acestia sa manance, sa bea si sa se imbrace tinand seama de sanatate.

15:29 (1880) 4T 502

15:30 344. Copiilor vostri nu ar trebui sa li se dea voie sa manance intre mese bomboane, fructe, nuci sau oricare alt aliment. Pentru ei sunt mai bune doua mese decat trei. Daca parintii dau un exemplu si actioneaza din principiu, copiii se vor alinia si ei curand. Lipsa regularitatii in mancare distruge tonusul sanatos al organelor digestive, iar cand vin la masa, copiii vostri nu gasesc placere pentru o mancare hranitoare; apetitul lor tanjeste dupa ceea ce este cel mai vatamator pentru ei. De multe ori, copiii vostri au suferit de febra si friguri provocate de o alimentatie necorespunzatoare, cand parintii erau, de fapt, raspunzatori de boala lor. Este datoria parintilor sa vegheze asupra copiilor lor, ca acestia sa-si formeze deprinderi care intretin sanatatea, evitand astfel multa durere.

15:31 Health Reformer, septembrie 1866

15:32 345. Si copiilor li se da sa manance prea des, lucru care produce o stare febrila si suferinta in diferite feluri. Stomacul nu ar trebui sa fie pus continuu la lucru, ci ar trebui sa aiba perioadele lui de odihna. Fara aceasta, copiii vor avea toane, nervozitate si vor fi adesea bolnavi.

15:33 [Copiii sa fie invatati cand si cum sa manance - 288]

15:34 [Educatia din copilarie a lui Daniel - 241]

15:35 [Vezi Sectiunea IX, Regularitatea in alimentatie]

15:36 Educarea de timpuriu a apetitului

15:37 (1905) M.H. 383-385

15:38 346. Nu vom putea pretui niciodata indeajuns importanta formarii unor obiceiuri corecte de alimentare la copii. Micutii au nevoie sa

15:39 invete ca mananca pentru a trai, nu ca traiesc pentru a manca. Pregatirea ar trebui sa inceapa cand copilul este inca sugar, in bratele mamei sale. Copilului ar trebui sa i se dea sa manance numai la intervale regulate si din ce in ce mai rar, pe masura ce creste. Nu ar trebui sa i se dea dulciuri sau alimente pe care le consuma cei mari, el nefiind in stare sa le digere. Grija si regularitatea meselor pentru cei mici nu numai ca le vor asigura sanatatea si vor avea ca rezultat faptul ca vor sta cuminti si linistiti, dar vor pune baza obiceiurilor care vor fi o binecuvantare pentru ei in anii urmatori.

15:40 Cand copiii trec de perioada prunciei, ar trebui avut inca mare grija in privinta educarii gusturilor si poftelor lor. Adesea li se permite sa manance ce doresc si cand doresc, fara a tine cont de sanatatea lor. Osteneala si banii atat de des aruncati pe dulciuri nehranitoare ii aduc pe cei mici la concluzia ca cel mai inalt obiectiv in viata si lucrul care ofera cea mai mare fericire este acela de a putea sa-ti satisfaci apetitul. Rezultatul acestei formari este lacomia, urmata de boala, care la randul ei preceda folosirea medicamentelor otravitoare.

15:41 Parintii ar trebui sa educe poftele copiilor lor si sa nu le ingaduie folosirea alimentelor nehranitoare. Insa, in efortul de a stabili reguli in alimentatie, ar trebui sa fim cu luare aminte sa nu cadem in greseala de a le cere copiilor sa manance ceea ce nu are gust bun sau sa manance mai mult decat este nevoie. Copiii au drepturi si preferinte, iar cand aceste preferinte sunt rezonabile, ele ar trebui respectate. [...]

15:42 Mamele care satisfac dorintele copiilor lor cu pretul sanatatii si bunei dispozitii seamana semintele raului, care vor creste si vor da rod. Ingaduinta de sine creste in ritmul cresterii celor mici, iar vigoarea intelectuala si cea fizica sunt amandoua sacrificate. Mamele care infaptuiesc aceasta lucrare culeg cu amaraciune roadele semintei pe care au semanat-o. Ele isi vad copiii crescand cu o minte si un caracter nepotrivite pentru ca ei sa poata avea un rol nobil si folositor in societate sau in familie. Atat puterile spirituale, cat si cele intelectuale si fizice sufera sub influenta hranei nesanatoase. Constiinta este inhibata, iar calitatea de a fi miscati de ceea ce este bine este slabita.

15:43 Cata vreme este adevarat ca ar trebui sa-i invatam pe copii sa-si stapaneasca apetitul si sa manance tinand seama de sanatate, sa le fie explicat lamurit ca ei nu se abtin decat de la ceea ce le-ar face rau. Ei renunta la lucruri daunatoare pentru a avea ceva mai bun. Masa sa fie atragatoare si apetisanta, caci este plina de lucrurile bune pe care Dumnezeu ni le-a daruit cu atata generozitate. Ora mesei sa fie un moment fericit, de voiosie. In timp ce ne bucuram de darurile venite de la Dumnezeu, sa raspundem cu multumiri pline de recunostinta Datatorului acestora.

15:44 (1875) 3T 564

15:45 347. Multi parinti, pentru a evita sarcina de a-si educa rabdatori copiii in obiceiuri ale tagaduirii de sine si de a-i invata cum sa se foloseasca in mod corect de toate binecuvantarile lui Dumnezeu, ii lasa sa manance si sa bea cand poftesc. Daca nu sunt infranate cu hotarare, apetitul si ingaduinta egoista cresc o data cu copiii si se intaresc pe masura ce acestia capata puteri. Cand incep viata pe cont propriu si isi ocupa locul in societate, acesti copii sunt neputinciosi in fata ispitei. Necuratia morala si nelegiuirea invederata abunda peste tot. Ispita de ingaduire a gustului si de satisfacere a inclinatiei nu a scazut o data cu trecerea anilor, iar tinerii sunt in general condusi de impulsuri si sunt robi ai poftei. In cel mancacios, cel devotat tutunului, in betivan si in cel mereu ametit vedem rezultatele rele ale educatiei defectuoase.

15:46 Satisfacerea poftelor si stricaciunea morala

15:47 (1864) Sp. Gifts IV 132, 133

15:48 348. Copiii care mananca in mod necorespunzator sunt adesea slabi, palizi, marunti si agitati, excitabili si iritabili. Tot ceea ce este nobil este sacrificat in favoarea apetitului, iar pasiunile senzuale domina. Vietile multor copii intre cinci si zece-cincisprezece ani par marcate de depravare. Ei au cunostinta despre aproape fiecare viciu. Parintii sunt, intr-o mare masura, vinovati in aceasta privinta, si pe seama lor vor fi puse pacatele pe care calea lor gresita i-a impins in mod indirect pe copii sa le infaptuiasca. Ei isi ispitesc copiii sa-si satisfaca pofta, punand pe masa mancaruri cu carne si alte alimente preparate cu condimente,

15:49 care au tendinta de a starni pasiunile senzuale. Prin exemplul lor, ei isi invata copiii necumpatarea in mancare. Au fost lasati sa manance aproape in orice ora a zilei, lucru care face ca organele lor digestive sa fie in mod continuu suprasolicitate. Mamele nu au avut decat putin timp pentru a-si instrui copiii. Timpul lor pretios a fost devotat gatirii diferitelor feluri de mancare nesanatoasa pe care s-o puna pe mesele lor.

15:50 Multi parinti au ingaduit ca ruina sa-i cuprinda pe copiii lor in timp ce ei incercau sa-si potriveasca vietile dupa moda. Daca asteapta oaspeti, ei vor ca acestia sa se aseze la o masa tot atat de buna ca la oricare dintre cei ce apartin cercului lor de cunostinte. Acestui obiectiv i se consacra mult timp si cheltuiala. De dragul aparentelor, este pregatita o mancare bogata, care sa satisfaca apetitul, si chiar crestini declarati fac atata parada, incat atrag in jurul lor o categorie de persoane al caror obiectiv principal al vizitei lor este reprezentat de delicatesele pe care le mananca. Crestinii ar trebui sa faca o reforma in aceasta privinta. Chiar daca trebuie sa-si intretina oaspetii in mod politicos, ei nu ar trebui sa fie astfel de robi ai modei si apetitului.

15:51 Cautati simplitatea

15:52 (1890) C.T.B.H. 141

15:53 349. Mancarea ar trebui sa fie atat de simpla, incat pregatirea ei sa nu absoarba tot timpul mamei. Este adevarat, trebuie sa avem grija sa punem pe masa alimente sanatoase, pregatite intr-un mod sanatos si apetisant. Sa nu credeti ca orice ati pune laolalta intr-un mod neglijent pentru a-l servi apoi ca fiind mancare este suficient de bun pentru copii. Dar ar trebui devotat mai putin timp pregatirii felurilor de mancare nesanatoase, care sa satisfaca un gust pervertit, si mai mult timp educatiei si pregatirii copiilor. Puterile care sunt acum acordate planurilor inutile legate de ce veti manca, ce veti bea si cu ce va veti imbraca sa fie dirijate in directia pastrarii fiintelor lor in curatenie si a hainelor lor in buna randuiala.

15:54 Letter 72, 1896

15:55 350. Carnurile bogat asezonate, urmate de prajituri grele, epuizeaza organele vitale digestive ale copiilor. Daca ar fi obisnuiti cu o mancare simpla, hranitoare, apetitul lor

15:56 nu ar tanji dupa articole alimentare nefiresti, de lux, si dupa preparate de amestec. [...] Carnea pe care o dam copiilor nu este cel mai bun lucru care sa le asigure succesul. [...] A-i educa pe copiii vostri sa subziste cu o dieta pe baza de carne ar fi vatamator pentru ei. Este cu mult mai lesne sa creezi un apetit nefiresc decat sa corijezi si sa reformezi gustul dupa ce acesta a devenit o a doua fire a omului.

15:57 Favorizarea necumpatarii

15:58 (1875) 3T 563

15:59 351. Multe mame care deplang patima betiei care exista peste tot nu privesc suficient de adanc pentru a vedea cauza. Ele pregatesc zilnic o varietate de feluri de mancare si alimente foarte condimentate, care ispitesc apetitul si incurajeaza supraalimentatia. Mesele americanilor nostri sunt in general pregatite pentru a forma betivi. Pofta este principiul conducator pentru o categorie numeroasa. Oricine isi va ingadui sa manance prea des alimente care nu au insusiri sanatoase isi va slabi puterea de a se impotrivi in alte privinte tipetelor poftei si pasiunii in masura in care si-a intarit inclinatiile catre obiceiuri incorecte de a manca. Mamele ar trebui sa fie marcate de obligatia lor fata de Dumnezeu si fata de lume de a oferi societatii copii cu caractere bine dezvoltate. Barbatii si femeile care au principii solide cand ajung la stadiul de a actiona vor fi pregatiti sa ramana neintinati in mijlocul murdariilor morale ale acestui veac stricat. [...]

15:60 Mesele multor asa-zise crestine sunt pregatite zilnic cu o varietate de feluri de mancare ce irita stomacul si produc o stare febrila a organismului. Mancarea pe baza de carne constituie articolul alimentar principal pe mesele multor familii, pana cand sangele le este plin de umori canceroase si scrofuloase. Corpurile lor sunt compuse din ceea ce mananca. Cand vine insa boala si suferinta asupra lor, se considera ca este o napasta a Providentei.

15:61 Repetam: alcoolismul incepe la mesele noastre. Pofta este ingaduita pana cand ingaduinta in toate devine o a doua natura. Prin folosirea ceaiului si a cafelei se formeaza pofta pentru tutun, iar acesta incurajeaza pofta pentru bauturi spirtoase.

15:62 (1905) M.H. 334

15:63 352. Parintii sa porneasca in caminul lor o cruciada impotriva necumpatarii prin principiile pe care ii invata pe copiii lor sa le urmeze din pruncie si pot spera sa aiba succes.

15:64 [C.T.B.H. 46] (1890) C.H. 113

15:65 353. Parintii ar trebui sa-si fixeze ca prim obiectiv cunoasterea modului in care sa lucreze cu copiii lor, astfel incat sa le poata asigura minti sanatoase in trupuri sanatoase. Principiile cumpatarii ar trebui implinite in toate detaliile vietii de familie. Copiii ar trebui sa fie invatati tagaduirea de sine si sa li se pretinda aceasta, cu mare consecventa, din pruncie.

15:66 [Apa nu va stinge setea pe care o provoaca alimentele atatatoare - 558]

15:67 (1875) 3T 488, 489

15:68 354. Multi parinti educa gusturile copiilor lor si le formeaza poftele. Ei le permit sa manance alimente din carne si sa bea ceai si cafea. Carnurile foarte condimentate, ceaiul si cafeaua, pe care unele mame ii incurajeaza pe copiii lor sa le consume, pregatesc pentru acestia calea de a ravni stimulente mai tari, cum ar fi tutunul. Folosirea tutunului incurajeaza apetitul pentru bauturile alcoolice; iar folosirea tutunului si alcoolului slabeste, in mod invariabil, puterea nervilor.

15:69 Daca simtamintele morale ale crestinilor ar fi trezite asupra subiectului cumpatarii in toate lucrurile, ei ar putea, prin exemplul lor, incepand cu propriile lor mese, sa-i ajute pe cei care sunt slabi in privinta stapanirii de sine, care sunt aproape neputinciosi sa reziste indemnurilor poftei. Daca am putea sa realizam ca obiceiurile pe care ni le formam in aceasta viata ne vor afecta interesele vesnice, ca soarta noastra vesnica depinde de obiceiuri de stricta cumpatare, am lucra pana in punctul cumpatarii stricte in mancare si bautura.

15:70 Prin exemplul si efortul nostru personal, am putea fi mijloacele de salvare a multor suflete de la degradarea necumpatarii, crima si moarte. Surorile noastre pot face mult in marea lucrare de salvare a altora, punand pe masa numai alimente sanatoase, hranitoare. Ele isi pot intrebuinta timpul pretios educand gusturile si poftele copiilor lor,

15:71 formandu-le obiceiuri de cumpatare in toate lucrurile si incurajand tagaduirea de sine si bunavointa pentru binele altora.

15:72 In ciuda exemplului pe care ni l-a dat Hristos in pustia ispitei, prin tagaduirea apetitului si biruirea puterii lui, exista multe mame crestine care, prin exemplul si educatia pe care o dau copiilor lor, ii pregatesc pe acestia sa devina mancai si betivani. Copiilor li se permite adesea sa manance tot ce poftesc si cand poftesc, fara a tine seama de sanatate. Exista multi copii care sunt educati ca gurmanzi inca din pruncie. Prin ingaduirea apetitului, ei sunt transformati in dispeptici de la o varsta frageda. Ingaduinta de sine si necumpatarea in mancare cresc o data cu ei si se intaresc pe masura ce se intaresc si ei. Vigoarea mintala si fizica sunt sacrificate prin ingaduinta parintilor. Se formeaza un gust pentru anumite articole alimentare de la care nu pot primi nimic bun, ci numai vatamare; si, in timp ce organismul este impovarat, constitutia lor este debilitata.

15:73 Invatati-i sa aiba oroare de excitante

15:74 (1890) C.T.B.H. 17

15:75 355. Invatati-i pe copiii vostri sa aiba oroare de excitante. Cat de multi nutresc din ignoranta o pofta pentru aceste lucruri! In Europa, am vazut infirmiere punand paharul de vin sau bere la buzele micutilor nevinovati, cultivand astfel in ei gustul pentru stimulente. Pe masura ce cresc, ei invata sa depinda din ce in ce mai mult de aceste lucruri pana cand, incetul cu incetul, sunt biruiti, sunt dusi in deriva dincolo de orice posibilitate de a primi ajutor si ocupa in cele din urma mormantul unui betiv.

15:76 Dar nu numai in acest fel se perverteste apetitul si devine o capcana. Mancarea este adesea de o asa natura, incat starneste dorinta pentru bauturi stimulative. Inaintea copiilor sunt puse feluri de mancare de lux - alimente condimentate, sosuri grele, prajituri si produse de patiserie. Aceste mancaruri foarte asezonate irita stomacul si provoaca o dorinta pentru stimulente si mai puternice. Nu numai ca apetitul copiilor este ispitit cu mancare nepotrivita, din care li se permite sa manance dupa plac la mesele pe care le servesc, dar li se da voie

15:77 sa manance intre mese si, cand acestia sunt in varsta de doisprezece-paisprezece ani, sunt adesea dispeptici confirmati.

15:78 Ati vazut probabil o imagine a stomacului unuia care este dependent de bauturi tari. O stare similara este produsa sub influenta iritanta a condimentelor iuti. Cu stomacul aflat intr-o asemenea conditie, exista o dorinta apriga pentru altceva, care sa satisfaca cererile apetitului, ceva mai tare, si mai tare. Apoi aflati ca fiii vostri sunt pe strada si invata sa fumeze.

15:79 Alimente vatamatoare mai ales pentru copii

15:80 [C.T.B.H. 46, 57] (1890) C.H. 114

15:81 356. Celor care dau frau liber apetitului le este imposibil sa atinga desavarsirea crestina. Daca nu aveti grija in privinta alegerii alimentelor lor, sensibilitatea morala a copiilor vostri nu poate fi trezita. Multe mame pun mese care sunt capcane pentru familiile lor. Mancarea din carne, untul, branza, prajiturile grele, alimentele condimentate sunt consumate fara restrictii si de cei mai in varsta, si de cei tineri. Aceste lucruri isi fac lucrarea, deranjand stomacul, excitand nervii si slabind intelectul. Organele care produc sange nu pot preschimba asemenea lucruri intr-un sange bun. Grasimea intrata in alimente cand sunt gatite le face greu digerabile. Efectul branzei este daunator sanatatii. Painea din faina alba nu ofera organismului aportul hranitor pe care il gasim in painea din faina integrala de grau. Folosirea ei curenta nu va mentine organismul in cea mai buna conditie. La inceput, condimentele irita mucoasa fina a stomacului, insa in cele din urma distrug sensibilitatea acestei membrane delicate. Sangele ajunge febril, sunt desteptate inclinatiile senzuale, in timp ce puterile morale si intelectuale sunt slabite si devin roabe ale pasiunilor josnice. Mama ar trebui sa studieze pentru a stabili o dieta simpla si totusi hranitoare pentru familia sa.

15:82 Contracararea tendintelor rele

15:83 (1875) 3T 567, 568

15:84 357. Vor simti mamele acestei generatii sfintenia misiunii lor si nu se vor lua ele la intrecere - in cele ce se vad - cu vecinii lor mai bogati,

15:85 ci vor cauta sa-i depaseasca in implinirea cu credinciosie a lucrarii de instruire a copiilor lor pentru viata aceea mai buna? Daca tinerii si copiii ar fi pregatiti si educati in obiceiuri de tagaduire de sine si autocontrol, daca ar fi invatati ca nu traiesc pentru a manca, ci mananca pentru a trai, ar fi mai putina boala si mai putina stricaciune. Nu ar fi o mare nevoie sa se initieze campanii impotriva alcoolului, care aduc rezultate asa de mici, daca in tinerii care formeaza si modeleaza societatea ar putea fi sadite principiile corecte ale cumpatarii. Ei ar avea atunci valoarea si integritatea morala de a se impotrivi, in puterea lui Isus, murdariilor acestor ultime zile. [...]

15:86 Se poate ca parintii sa fi transmis copiilor lor tendinte spre pofta si pasiune, care vor face mai dificila lucrarea de educare si pregatire a acestora pentru a fi strict cumpatati si a avea obiceiuri curate si virtuoase. Daca pofta pentru mancare nesanatoasa si pentru stimulente si narcotice le-a fost transmisa ca o mostenire din partea parintilor, ce responsabilitate infricosator de solemna apasa asupra acestora din urma de a neutraliza tendintele rele pe care le-au dat copiilor lor! Cu cata seriozitate si sarguinta ar trebui sa lucreze parintii pentru a-si implini datoria, cu credinta si cu nadejde, fata de vlastarele lor nefericite!

15:87 Parintii ar trebui sa considere ca prima obligatie a lor intelegerea legilor vietii si sanatatii, ca sa nu faca nimic prin pregatirea mancarii sau prin oricare alte obiceiuri care sa dezvolte tendinte gresite in copiii lor. Cu cata atentie ar trebui mamele sa studieze pentru a pregati mesele cu cele mai simple si sanatoase mancaruri, pentru ca organele digestive sa nu fie slabite, puterile nervilor sa nu fie dezechilibrate si invataturile date copiilor lor sa nu fie zadarnicite prin alimentele pe care le pun inaintea acestora. Aceasta hrana fie ca slabeste, fie ca intareste organele stomacului si are mult de-a face cu pastrarea sub control a sanatatii fizice si morale a copiilor, care reprezinta proprietatea lui Dumnezeu cumparata cu pret de sange. Ce incredere sacra este acordata parintilor, de a pazi constitutia fizica si morala a copiilor lor, astfel incat sistemul lor nervos sa fie bine echilibrat si sufletul sa nu le fie pus in primejdie! Cei care ingaduie pofta copiilor lor si nu le tin sub control pasiunile vor vedea greseala ingrozitoare pe care au facut-o

15:88 in persoana celui care este robit iubirii de tutun si alcool, ale carui simturi sunt amortite si ale carui buze rostesc neadevaruri si hule.

15:89 Nemiloasa bunatate a ingaduintei

15:90 (1873) 3T 141

15:91 358. Mi s-a aratat ca o mare cauza a deplorabilei stari de lucruri din prezent este ca parintii nu simt ca au obligatia de a-si creste copiii conform legilor care guverneaza organismul. Mamele isi iubesc copiii cu o dragoste idolatra si le satisfac poftele, cand stiu ca acest lucru le va zdruncina sanatatea si vor aduce astfel asupra lor boala si nefericirea. Aceasta bunatate plina de cruzime se manifesta intr-o mare masura la generatia de acum. Dorintele copiilor sunt implinite cu pretul sanatatii si starii de fericire, pentru ca mamei ii este mai usor, pe moment, sa ii potoleasca decat sa retina lucrul pentru care acestia fac galagie. Mamele sadesc astfel samanta care se va ridica si va aduce roade. Copiii nu sunt educati sa-si infraneze poftele si sa-si restranga dorintele. Si devin egoisti, pretentiosi, neascultatori, nerecunoscatori si nesfinti. Mamele care infaptuiesc aceasta lucrare vor culege cu amaraciune roadele iesite din samanta pe care au sadit-o. Ele au pacatuit impotriva Cerului si impotriva copiilor lor, iar Dumnezeu le va considera raspunzatoare.

15:92 (1890) C.T.B.H. 76, 77

15:93 359. Cand parintii si copiii se vor intalni in ziua socotelilor finale, ce scena se va arata! Mii de copii care au fost robi ai apetitului si ai viciului injositor, ale caror vieti sunt niste epave morale, vor sta fata in fata cu parintii care au facut din ei ceea ce sunt. Cine trebuie sa poarte aceasta infricosatoare responsabilitate, daca nu parintii? Domnul i-a stricat pe acesti tineri? O, nu! Atunci cine a facut aceasta lucrare infricosatoare? Nu au fost transmise pacatele parintilor asupra copiilor prin pofte si pasiuni pervertite? Si nu a fost oare lucrarea completata de aceia care au neglijat sa-i educe conform modelului pe care l-a dat Dumnezeu? Tot atat de sigur precum este faptul ca ei exista, toti acesti parinti vor trece pe dinaintea lui Dumnezeu spre cercetare.

15:94 Observatii pentru cei care calatoresc

15:95 Health Reformer, decembrie 1870

15:96 360. Calatorind cu trenul, am auzit parinti afirmand ca poftele copiilor lor erau delicate si, daca nu aveau carne si prajitura, nu puteau manca. Cand a fost luata masa de pranz, am observat calitatea alimentelor date acestor copii. Era paine din faina alba, felii de sunca acoperite cu piper negru, muraturi picante, prajituri si dulceturi. Infatisarea palida, trasa a acestor copii arata clar la ce abuzuri era supus stomacul lor. Doi dintre acesti copii au observat copii dintr-o alta familie mancand si branza impreuna cu alte alimente si n-au mai avut nici un chef pentru ceea ce era pus inaintea lor pana cand mama lor ingaduitoare nu a cersit o bucata de branza pe care sa o dea copiilor ei, temandu-se ca dragii de copii nu vor reusi sa mai termine masa. Mama a remarcat: Copiii mei iubesc cutare sau cutare lucru atat de mult, iar eu ii las sa ia ce doresc ei; caci apetitul doreste tipul de mancare de care are nevoie organismul.

15:97 Acest lucru poate fi corect daca apetitul nu a fost niciodata pervertit. Exista un apetit natural si unul stricat. Parintii care si-au invatat copiii sa manance toata viata hrana nesanatoasa, stimulativa, pana cand gustul a fost pervertit, si acestia ajung sa doreasca pamant, creioane de ardezie, cafea prajita, zat de ceai, scortisoara, cuisoare si condimente aromate, nu pot sustine ca apetitul cere ceea ce ii este necesar organismului. Apetitul a fost educat in mod gresit pana cand a fost stricat. Elementele constitutive fine ale stomacului au fost stimulate si parjolite pana cand si-au pierdut sensibilitatea delicata. Hrana simpla si sanatoasa li se pare insipida acestora. Stomacul de care s-a abuzat nu-si va mai implini lucrarea ce i-a fost data daca nu este fortat prin cele mai stimulative substante. Daca acesti copii ar fi fost educati din pruncie sa nu consume decat hrana sanatoasa, pregatita in maniera cea mai simpla, pastrandu-i proprietatile naturale cat mai mult posibil si evitand carnea, grasimea si toate condimentele, gustul si apetitul nu ar fi fost vatamate. In starea sa naturala, gustul ar putea indica intr-o mare masura care sunt alimentele cele mai potrivite pentru nevoile organismului.

15:98 In timp ce parintii si copiii mancau din delicatesele lor, eu si sotul meu luam din alimentele simple pe care le aveam - la ora noastra

15:99 obisnuita, ora unu dupa-amiaza - paine graham fara unt si o provizie generoasa de fructe. Ne-am consumat alimentele cu o mare placere si cu inimile pline de recunostinta ca nu suntem nevoiti sa caram o intreaga alimentara cu noi pentru a avea ce oferi unui apetit capricios. Am mancat din belsug si nu am mai simtit nici o senzatie de foame pana dimineata urmatoare. Baiatul care vindea portocale, nuci, floricele de porumb si acadele a considerat ca suntem niste clienti saraci.

15:100 Mancarea de calitate proasta care a fost consumata de parinti si copii nu a putut fi preschimbata in sange bun sau intr-o dispozitie agreabila. Copiii erau palizi. Unii aveau niste urme dezgustatoare pe fata si pe maini. Altii erau ca si orbi, avand o durere la ochi, ceea ce facea ca frumusetea fetei sa aiba foarte mult de suferit. Altii nu prezentau inca nici o eruptie pe piele, dar erau afectati de tuse, guturai sau probleme ale gatului si plamanilor. Am sesizat un baiat in varsta de trei ani care suferea de diaree. Avea febra destul de mare, dar parea ca se gandea la mancare ca fiind tot ceea ce i-ar fi fost de folos. Cerea, la intervale de cateva minute, prajitura, carne de pui, muraturi. Mama raspundea fiecarui apel ca o roaba ascultatoare; iar cand mancarea pe care o ceruse nu venea atat de repede pe cat dorea el, pe masura ce plansetele si cererile deveneau neplacut de presante, mama raspundea: "Da, da, dragul mamei, le vei primi". Dupa ce mancarea era pusa in mana lui, era aruncata de acesta cu furie pe podeaua vagonului, pentru ca nu venise atat de repede pe cat se asteptase. O fetita de sase ani manca sunca fiarta, muraturi condimentate si paine cu unt, cand privirile ei iscoditoare au cazut asupra platoului meu. Era ceva ce ea nu avea - si a refuzat sa mai manance. Fetita in varsta de sase ani a spus ca doreste un platou. M-am gandit ca dorea marul cel rosu si frumos din care mancam; si, cu toate ca aveam o cantitate limitata, mi-a fost atat de mila de parinti, incat i-am oferit un mar superb. Ea l-a smuls din mana mea si, repede, l-a aruncat cu dispret pe jos. Acest copil, m-am gandit eu, daca i se permite sa faca tot ce vrea in felul acesta, va aduce rusine asupra mamei ei.

15:101 Aceasta etalare a pasiunii a fost rezultatul caii de ingaduinta a mamei. Calitatea proasta a mancarii pe care o oferea copilului ei era o suprasolicitare continua a organelor digestive. Sangele era impur, iar copilul, bolnavicios si iritabil. Calitatea mancarii date zilnic acestui copil era de o asa natura, incat

15:102 starnea pasiunile de cea mai joasa speta si cobora nivelul moral si intelectual. Parintii formau obiceiurile copilei lor. O faceau egoista si lipsita de iubire. Ei nu-i infranau dorintele si nici nu-i controlau pasiunile. La ce se puteau astepta de la un asemenea copil, cand acesta avea sa ajunga la maturitate? Multi par sa nu inteleaga legatura pe care o intretine mintea cu trupul. Daca organismul este deranjat printr-o hrana necorespunzatoare, creierul si nervii sunt afectati, iar pasiunile sunt starnite cu usurinta.

15:103 O fata in varsta de aproape zece ani avea friguri si febra si nu dorea sa manance nimic. Mama o imbia: "Mananca putin chec. Uite si niste pui gustos. N-ai vrea sa gusti si din dulceturile acestea?" In cele din urma, copilul a luat cat mananca o persoana sanatoasa la o masa. Mancarea ce i-a fost impusa nu era potrivita pentru stomac nici daca ar fi fost sanatoasa si in nici un caz nu ar fi trebuit luata in caz de boala. Timp de circa doua ore mama tot uda capul copilului, spunand ca nu poate sa inteleaga de ce are o asemenea febra mare. Ea pusese gaz peste foc si se mira ca focul s-a intetit. Daca fata ar fi fost lasata sa actioneze asa cum simtea organismul ei si daca stomacul si-ar fi primit odihna atat de necesara, suferintele ei ar fi fost cu mult mai mici. Aceste mame nu erau pregatite sa creasca niste copii. Cauza cea mai mare legata de suferinta umana este ignoranta cu privire la subiectul legat de modul in care sa ne purtam cu propriile noastre trupuri.

15:104 Intrebarea multora este: Ce sa mananc si cum sa traiesc pentru a ma bucura cel mai bine de timpul de acum? Datoria si principiile sunt lasate deoparte pentru satisfacerea placerilor de moment. Daca vrem sa avem sanatate, trebuie sa traim pentru aceasta. Daca ne desavarsim un caracter crestin, trebuie sa traim pentru aceasta. Parintii sunt, intr-o mare masura, raspunzatori pentru sanatatea fizica si morala copiilor lor. Ei ar trebui sa-si instruiasca copiii si sa insiste ca acestia sa se conformeze legilor sanatatii pentru propriul lor bine, pentru a scapa de nefericire si suferinta. Cat de ciudat este ca mamele isi rasfata copiii spre ruinarea sanatatii fizice, mintale si morale a acestora! Care poate fi natura unei asemenea afectiuni? Aceste mame fac in asa fel, incat copiii lor devin nepregatiti pentru fericirea din aceasta viata si pun sub semnul unei mari nesigurante perspectiva vietii viitoare.

15:105 Cauza iritabilitatii si nelinistii

15:106 [C.T.B.H. 61, 62] (1890) F.E. 150, 151

15:107 361. Regularitatea ar trebui sa caracterizeze toate obiceiurile copiilor. Mamele fac o mare greseala permitandu-le sa manance intre mese. Stomacul devine deranjat de aceasta practica si este pusa temelia pentru suferinta viitoare. Se poate ca irascibilitatea lor sa fi fost cauzata de mancarea nesanatoasa, inca nedigerata; dar mama simte ca nu poate petrece timp ca sa mediteze asupra acestei chestiuni si sa-si corecteze modul vatamator in care se ingrijeste de familie. Si nici nu se poate opri pentru a alina ingrijorarile lor nerabdatoare. Ea da micilor suferinzi o felie de tort sau vreo alta delicatesa pentru a-i linisti, dar aceasta nu face decat sa sporeasca raul. Unele mame, in dorinta lor febrila de a termina un volum mare de munca, ajung intr-o asemenea surescitare din pricina grabei, incat sunt mai nervoase decat copiii si, certandu-i si chiar batandu-i, incearca sa-i infricoseze pe micuti ca sa taca.

15:108 Mamele se plang adesea de sanatatea delicata a copiilor lor si consulta un medic. Dar, daca ar da dovada de putin bun simt, ar vedea ca necazul este cauzat de greseli in dieta.

15:109 Traim intr-un veac al lacomiei, iar obiceiurile in care sunt educati cei tineri, chiar si de catre multi adventisti de ziua a saptea, sunt in contradictie directa cu legile firii. M-am asezat odata la masa cu mai multi copii care nu implinisera doisprezece ani. Carnea a fost servita din belsug, iar apoi o fata delicata, agitata, a cerut muraturi. I s-a intins un borcan de chowchow - care erau foc din cauza mustarului si ardeau din pricina condimentelor - din care si-a luat din belsug. Fetei i se dusese vestea pentru firea agitata si nervoasa, iar aceste condimente erau bine calculate pentru a produce o astfel de stare. Copilul cel mai in varsta credea ca nu poate sta la masa daca nu i se da si carne si arata o mare neplacere, si chiar lipsa de respect, daca nu se avea in vedere aceasta pentru el. Mama ii facuse toate poftele pana cand devenise o femeie doar cu putin mai vrednica de numele de sclava a capriciilor lui. Baiatului nu i se dadea nimic de lucrat si isi petrecea cea mai mare parte a timpului citind ceea ce era nefolositor sau mai rau decat nefolositor. Se plangea aproape tot timpul de dureri de cap si nu agrea deloc mancarea simpla.

15:110 Parintii ar trebui sa dea ceva de facut copiilor lor. Nimic nu va fi o sursa mai sigura de rau decat lenevia. Munca fizica, cea care provoaca o oboseala sanatoasa a muschilor, va aduce o pofta pentru mancarea simpla, sanatoasa, iar tanarul ale carui puteri au fost intrebuintate corespunzator nu se va ridica de la masa mormaind pentru ca nu vede inaintea lui un platou cu carne si diferite delicatese care sa-i ispiteasca apetitul.

15:111 Isus, Fiul lui Dumnezeu, muncind cu mainile in atelierul de tamplarie, a dat un exemplu tuturor tinerilor. Cei carora li se pare nedemn sa se ocupe de indatoririle obisnuite ale vietii sa-si aduca aminte ca Isus a fost supus parintilor Sai si Si-a adus contributia pentru traiul familiei Sale. Putine lucruri de lux erau vazute pe masa lui Iosif si a Mariei, caci ei se aflau printre cei saraci, de conditie sociala umila.

15:112 Legatura dintre dieta si dezvoltarea morala

15:113 (1890) C.T.B.H. 134

15:114 362. Puterea pe care o are Satana asupra tinerilor din acest veac este infricosatoare. Daca mintile copiilor nostri nu sunt bine echilibrate prin principiile religioase, moralitatea lor se va degrada prin exemplele vicioase cu care vin in contact. Cea mai mare primejdie a tinerilor vine dintr-o lipsa de stapanire de sine. Parintii ingaduitori nu-i invata tagaduirea de sine pe copiii lor. Chiar mancarea pe care o pun inaintea acestora este de o asa natura, incat irita stomacul. Starea de excitare produsa in felul acesta este transmisa creierului si, ca rezultat, sunt starnite pasiunile. Nu se poate repeta niciodata prea des ca orice este introdus in stomac nu afecteaza numai trupul, ci, in cele din urma, si mintea. Hrana grea si stimulativa inflameaza sangele, excita sistemul nervos si, prea adesea, slabeste perceptia morala, astfel incat ratiunea si constiinta sunt invinse de pornirile senzuale. Este dificil si adesea aproape imposibil pentru cineva care este necumpatat in dieta sa exercite rabdarea si autocontrolul. De aici rezulta importanta deosebita de a nu ingadui copiilor ale caror caractere sunt inca neformate sa primeasca altceva in afara de hrana sanatoasa si nestimulativa. Din iubire a trimis Tatal nostru ceresc lumina reformei sanatatii, pentru a ne pazi de relele care rezulta din ingaduirea neingradita a apetitului.

15:115 "Deci, fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva: sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu." Fac oare parintii aceasta cand pregatesc mancarea si isi cheama familia sa se bucure de ea? Pun ei inaintea copiilor lor numai ceea ce stiu ca va produce cea mai buna calitate de sange, ceea ce le va pastra organismul in starea cea mai putin febrila si il vor plasa in cea mai buna relatie cu viata si sanatatea? Sau, fara a tine cont de binele viitor al copiilor lor, le ofera hrana nesanatoasa, stimulativa si iritanta?

15:116 (1870) 2T 365

15:117 363. Dar chiar si adeptii reformei sanatatii pot gresi in ceea ce priveste cantitatea hranei. Ei pot sa manance exagerat din hrana de buna calitate. Unii din aceasta comunitate gresesc cu privire la calitate. Ei niciodata n-au luat pozitie fata de reforma sanatatii. Au ales sa manance si sa bea ce le place si cand le place. In felul acesta, ei isi vatama organismul. Dar nu numai atat, ci fac rau si familiilor lor, punandu-le pe masa o dieta excitanta, care mareste pasiunile senzuale ale copiilor lor si ii face sa se ingrijeasca prea putin de lucrurile ceresti. In felul acesta, parintii intaresc puterile instinctuale si slabesc puterile spirituale ale copiilor lor. Ce pedeapsa grea va trebui sa plateasca in cele din urma! Si apoi se mira de ce copiii lor sunt atat de slabi din punct de vedere moral!

15:118 Stricaciunea in randurile copiilor

15:119 (1870) 2T 359-362

15:120 364. Traim intr-un veac stricat. Este un timp in care Satana pare sa aiba aproape un control perfect asupra sufletelor care nu sunt pe deplin consacrate lui Dumnezeu. De aceea, este o foarte mare raspundere care apasa asupra parintilor si a tutorilor care au de crescut copii. Parintii si-au luat raspunderea sa dea nastere acestor copii; si acum, care este datoria lor? Este oare aceea sa-i lase sa creasca asa cum pot si cum vor ei? Dati-mi voie sa va spun ca acesti parinti au o raspundere grea. [...]

15:121 Am spus ca unii dintre voi sunt egoisti. Voi n-ati inteles ce-am vrut sa spun. Ati cercetat care hrana ar fi cea mai gustoasa. Gustul si placerea au stapanit in locul slavei

15:122 lui Dumnezeu, al dorintei de inaintare in viata spirituala si de sfintire desavarsita in temere de Dumnezeu. Voi v-ati luat dupa placerea si apetitul vostru; si, in timp ce ati facut aceasta, Satana a castigat teren fata de voi si, asa dupa cum s-a dovedit a fi cazul in general, v-a zadarnicit eforturile de fiecare data.

15:123 Unii dintre voi, tatilor, i-ati dus pe copiii vostri la medic, sa vedeti ce-i cu ei. Eu puteam sa va spun in doua minute care era necazul. Copiii vostri sunt corupti. Satana a obtinut stapanire asupra lor. El a intrat, fara sa tina seama de voi, in timp ce voi, care sunteti ca Dumnezeu pentru ei in ce priveste pazirea lor, erati linistiti, amortiti si adormiti. Dumnezeu v-a poruncit sa-i cresteti in frica si educatia Domnului. Dar Satana a intrat pe fir inaintea voastra si a tesut in jurul lor legaturi puternice. Si totusi, continuati sa dormiti. Fie ca Cerul sa aiba mila de voi si de copiii vostri, pentru ca fiecare dintre voi aveti nevoie de indurarea Lui.

15:124 LUCRURILE AR FI PUTUT STA ALTFEL

15:125 Daca ati fi luat pozitie fata de reforma sanatatii, daca ati fi adaugat la credinta voastra fapta, la fapta cunostinta, la cunostinta infranarea, lucrurile ar fi putut fi diferite. Dar voi ati fost treziti numai in parte de nelegiuirea si coruptia care exista in casele voastre. [...]

15:126 Trebuie sa-i educati pe copiii vostri. Trebuie sa-i instruiti cum sa se fereasca de viciile si coruptia acestui veac. In loc de aceasta, multi cauta sa obtina ceva bun de mancat. Voi puneti pe masa unt, oua si carne si copiii vostri au parte de ele. Ei sunt hraniti chiar cu acele lucruri care vor excita pasiunile lor animalice si apoi veniti la adunare si cereti ca Dumnezeu sa va binecuvanteze copiii si sa vi-i salveze. Pana la ce inaltime urca rugaciunile voastre? Mai intai, aveti de facut o lucrare. Cand ati facut pentru copiii vostri tot ceea ce a lasat Dumnezeu pe seama voastra sa faceti, atunci puteti solicita cu toata increderea ajutorul special pe care Dumnezeu a fagaduit sa vi-l dea.

15:127 Ar trebui sa cautati cumpatarea in toate lucrurile. Trebuie s-o cautati in ceea ce mancati si in ceea ce beti. Si totusi, spuneti: "Nu este treaba nimanui ce mananc, ce beau sau ce pun pe masa mea". Nu este treaba cuiva,

15:128 afara de cazul ca va luati copiii si-i inchideti sau mergeti in pustie, unde nu veti fi o povara pentru altii si unde copiii vostri neascultatori si viciosi nu vor strica societatea in care sunt amestecati.

15:129 Invatati-i pe copii cum sa infrunte ispitele

15:130 [C.T.B.H. 63, 64] (1890) F.E. 152, 153

15:131 365. Puneti o straja peste apetit; invatati-i pe copiii vostri si prin exemplu, si prin precepte sa foloseasca o dieta simpla. Invatati-i sa fie sarguitori, nu doar ocupati, ci angajati in munca utila. Cautati sa treziti sensibilitatea morala. Invatati-i ca Dumnezeu are pretentii de la ei chiar din anii cei mai fragezi ai copilariei lor. Spuneti-le ca la fiecare pas sunt de infruntat stricaciuni morale, ca au nevoie sa vina la Isus si sa se predea Lui trup si suflet si ca in El vor gasi taria de a rezista fiecarei ispite. Tineti inaintea mintii lor faptul ca nu au fost creati numai pentru a-si face lor insile pe plac, ci pentru a fi uneltele Domnului pentru scopuri nobile. Cand ispitele ii imping pe cararile ingaduintei egoiste, cand Satana cauta sa-L ascunda pe Dumnezeu dinaintea ochilor lor, invatati-i sa priveasca la Isus cu rugaciunea: "Salveaza-ma, Doamne, ca sa nu fiu biruit". Ingeri se vor aduna in jurul lor ca raspuns la rugaciune si ii vor conduce pe carari sigure.

15:132 Hristos nu S-a rugat ca ucenicii Sai sa fie luati din lume, ci sa fie paziti de rau - sa poata fi feriti, ca sa nu cedeze ispitelor pe care aveau sa le intalneasca la fiecare pas. Aceasta este o rugaciune care ar trebui inaltata de fiecare tata si mama. Insa ar trebui ei sa se roage lui Dumnezeu in favoarea copiilor lor si apoi sa-i lase pe acestia sa faca ce poftesc? Ar trebui ei sa rasfete apetitul pana cand acesta capata stapanire deplina si apoi sa se apuce sa-si infraneze copiii? Nu; ar trebui sa-i invete cumpatarea si stapanirea de sine inca din leagan. Asupra mamei trebuie sa apese in cea mai mare parte responsabilitatea acestei lucrari. Cea mai gingasa legatura pamanteasca este aceea dintre mama si copilul ei. Copilul este mai repede impresionat de viata si exemplul mamei decat de acela al tatalui

15:133 din pricina acestei legaturi mai puternice si mai delicate. Totusi, responsabilitatea mamei este grea si ea ar trebui sa aiba ajutorul neintrerupt al tatalui.

15:134 [C.T.B.H. 79, 80] (1890) F.E. 143

15:135 366. Mamelor, veti fi rasplatite pentru folosirea orelor pretioase pe care vi le-a dat Dumnezeu pentru formarea caracterelor copiilor vostri si in scopul de a-i invata cum sa se tina strict de principiile cumpatarii in mancare si bautura. [...]

15:136 Satana vede ca nu poate avea o putere tot atat de mare asupra mintii cand apetitul este tinut sub control ca atunci cand acesta este satisfacut si el lucreaza neincetat pentru a-i face pe oameni sa dea frau liber poftelor. Sub influenta alimentelor nesanatoase, constiinta este paralizata, mintea este intunecata, iar calitatea ei de a fi impresionata este deteriorata. Insa vina pacatosului nu este micsorata pentru motivul ca si-a incalcat constiinta pana cand a devenit insensibila.

15:137 (1909) 9T 160, 161

15:138 367. Mame si tati, vegheati in rugaciune. Feriti-va cu strictete de necumpatare, orice forma ar putea lua aceasta. Invatati-i pe copiii vostri principiile adevaratei reforme a sanatatii. Invatati-i care sunt lucrurile de care sa se fereasca pentru a-si pastra sanatatea. Mania lui Dumnezeu a inceput deja sa se reverse asupra copiilor neascultarii. Ce crime, ce pacate, ce practici nelegiuite se descopera la tot pasul! Ca popor, noi avem datoria de a manifesta mare grija in pazirea copiilor nostri de tovarasiile stricate.

15:139 [Locuinta de la tara; legatura pe care o are cu dieta si morala - 711]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: