Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Dieta si hrana, 12


12:1 Cap. 10 - Postul

12:2 Biruinta lui Hristos prin tagaduirea apetitului

12:3 (1898) D.A. 117, 118

12:4 295. Atat la Hristos, cat si la perechea sfanta din Eden, pofta a stat la temelia primei mari ispite. De acolo de unde a inceput ruina noastra trebuia sa inceapa lucrarea pentru mantuire. Dupa cum a cazut Adam, cedand in fata poftei, tot astfel, prin infrangerea ei, Hristos trebuia sa biruie. Acolo a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti; in cele din urma, a flamanzit. Ispititorul s-a apropiat de El si I-a zis: "Daca esti Fiul lui Dumnezeu, porunceste ca pietrele acestea sa se faca paini". Drept raspuns, Isus i-a zis: "Este scris: 'Omul nu traieste numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu'".

12:5 De la caderea lui Adam pana la Hristos, neinfranarea a facut sa creasca puterea poftelor si pasiunilor pana cand au ajuns sa nu mai aiba aproape nici o limita. Din aceasta cauza, oamenii au decazut si s-au imbolnavit si in ei nu se gasea putere pentru biruinta. Pentru binele omului, Hristos a castigat biruinta, indurand cea mai grea incercare. Pentru fericirea noastra, El a exercitat o stapanire de sine mai tare decat foamea sau moartea. Si tocmai in aceasta biruinta de la inceput erau cuprinse atatea lucruri care se gasesc in toate luptele noastre cu puterile intunericului.

12:6 Cand a intrat in pustie, Isus era inconjurat de slava Tatalui. Absorbit in comuniunea cu Dumnezeu, Se gasea mai presus de slabiciunile omenesti. Dar slava s-a departat si a fost lasat sa lupte singur cu ispita. Aceasta inainta din toate partile. Natura Sa omeneasca se cutremura in fata luptei care-L astepta. Timp de patruzeci de zile, El postise si Se rugase. Slab si sfarsit de puteri din cauza foamei, obosit si hartuit de ganduri, "atat de schimonosita Ii era fata si atat de mult se deosebea infatisarea Lui de a fiilor oamenilor" (Is. 52,14). Acum era o ocazie pentru Satana. Acum, credea el, va putea sa-L biruie pe Hristos.

12:7 Letter 158, 1909 296. Hristos a fost pus la proba in privinta apetitului si a rezistat ispitei timp de aproape sase saptamani in locul omului. Postul acela lung din pustie urma sa fie o lectie pentru omul cazut din toate timpurile. Hristos nu a fost biruit de ispitele puternice ale vrajmasului, si aceasta reprezinta o incurajare pentru fiecare suflet care lupta impotriva ispitei. Hristos a facut cu putinta ca fiecare membru al familiei omenesti sa poata rezista ispitei. Toti cei care vor sa duca vieti evlavioase pot birui asa cum a biruit Hristos - pot birui prin sangele Mielului si cuvantul marturisirii lor. Acel post lung al Mantuitorului L-a intarit sa poata rabda. El i-a dovedit omului ca va incepe lucrarea in vederea biruintei chiar acolo unde a inceput ruina - in punctul apetitului.

12:8 (1869) 2T 202, 203

12:9 297. Cand a fost asaltat de ispita, in modul cel mai feroce, Hristos n-a mancat nimic. El S-a predat lui Dumnezeu si, prin rugaciune serioasa si supunere desavarsita fata de vointa Tatalui Sau, a iesit biruitor. Cei care marturisesc adevarul in aceste zile de pe urma, mai presus de oricare alta grupa de presupusi crestini, trebuie sa-L imite pe Marele Model in rugaciune.

12:10 (1875) 3T 486

12:11 298. Rascumparatorul lumii stia ca ingaduirea apetitului avea sa aduca debilitate fizica si sa desensibilizeze in asa masura organele simturilor, incat lucrurile sfinte si vesnice nu aveau sa mai fie deosebite. Hristos stia ca lumea era robita lacomiei si ca aceasta slabiciune avea sa slabeasca puterile morale. Daca ingaduirea apetitului avea o asemenea inraurire asupra neamului omenesc incat, pentru a-i zdrobi puterea, a fost nevoie ca, in locul omului, Fiul lui Dumnezeu sa posteasca aproape sase saptamani, ce lucrare sta inaintea crestinului pentru a birui intocmai cum a biruit Hristos! Taria ispitei de ingaduire a apetitului stricat nu poate fi masurata decat prin chinurile de nespus ale lui Hristos in acel post lung in pustie.

12:12 Ca o pregatire pentru studiul Scripturii

12:13 (1870) 2T 692

12:14 299. In Scripturi, exista unele lucruri care sunt greu de inteles si pe care, dupa vorbirea lui Petru, cei nestiutori si nestatornici le rastalmacesc spre pierzarea lor. Noi nu putem explica, in aceasta viata, insemnatatea fiecarui pasaj din Scriptura; dar nu exista puncte vitale de adevar practic, care sa fie invelite in mister. Cand, in providenta lui Dumnezeu, va veni timpul ca lumea sa fie pusa la proba privind adevarul pentru acel timp, minti vor fi inspirate prin Duhul Sau sa cerceteze Scripturile, chiar cu post si rugaciune, pana cand sunt descoperite veriga dupa veriga si unite intr-un lant perfect. Fiecare adevar in legatura cu mantuirea sufletelor va fi facut atat de clar, incat nimeni nu va fi nevoit sa rataceasca sau sa umble in intuneric.

12:15 (1870) 2T 650, 651

12:16 300. La punctele dificile ale adevarului s-a ajuns prin eforturile serioase ale catorva care au fost devotati lucrarii. Postul si rugaciunea fierbinte catre Dumnezeu au facut ca Domnul sa deschida tezaurul adevarului pentru intelegerea lor.

12:17 [R. and H., 26 iulie 1892] L. and T. 47

12:18 301. Cei care doresc cu sinceritate adevarul nu vor sovai sa-si expuna convingerile pentru a fi cercetate si criticate si nu vor fi suparati daca parerile si ideile lor sunt contrazise. Acesta era spiritul nutrit intre noi acum patruzeci de ani. Ne adunam cu sufletele impovarate, rugandu-ne sa putem fi una in credinta si invatatura; caci stiam ca Hristos nu este impartit. Odata, un subiect a constituit obiectul nostru de cercetare. Solemnitatea caracteriza aceste adunari de cercetare. Scripturile erau deschise cu un sentiment de teama plina de respect. Adesea posteam ca sa fim mai bine pregatiti pentru a intelege adevarul.

12:19 Cand este nevoie de un ajutor divin deosebit

12:20 Letter 73, 1896 302. Pentru anumite lucruri, postul si rugaciunea sunt recomandate si potrivite. In mana lui Dumnezeu, acestea sunt

12:21 un mijloc de curatire a inimii si de a crea o structura mintala receptiva. Primim raspunsuri la rugaciunile noastre pentru ca ne smerim sufletele inaintea lui Dumnezeu.

12:22 (1892) G.W. 236 (editia veche)

12:23 303. Este conform cu vointa lui Dumnezeu ca aceia care poarta responsabilitati sa se intalneasca des pentru a se sfatui unul cu altul si sa se roage cu seriozitate pentru acea intelepciune pe care numai El o poate atribui. In front unit, faceti cunoscute necazurile voastre lui Dumnezeu. Vorbiti mai putin; mult timp pretios se pierde cu vorbe care nu aduc lumina. Fratii sa se uneasca in post si rugaciune pentru intelepciunea pe care Dumnezeu a fagaduit ca o va revarsa cu darnicie.

12:24 (1864) 1T 624

12:25 304. Insa ori de cate ori este necesar sa existe o intalnire cu un impotrivitor - pentru inaintarea cauzei adevarului si spre slava lui Dumnezeu - cu cata grija si cu ce umilinta ar trebui aparatorii adevarului sa intre in confruntare. Cei care se duc acolo, cu o profunda cercetare a inimii, marturisire a pacatelor si rugaciune staruitoare, uneori chiar cu post, trebuie sa-L implore pe Dumnezeu sa-i ajute intr-un mod deosebit si sa dea pretiosului Sau adevar mantuitor o biruinta glorioasa, pentru ca pacatul sa poata aparea in adevarata lui uratenie, iar sustinatorii lui sa fie cu totul incurcati.

12:26 Adevaratul post

12:27 [Letter 73, 1896] M.M. 283

12:28 305. Adevaratul post ce ar trebui recomandat tuturor este abtinerea de la orice fel de mancare excitanta si folosirea corecta a alimentelor simple, sanatoase, pe care le-a oferit Dumnezeu din abundenta. Oamenii ar trebui sa se gandeasca mai putin la ceea ce vor manca si bea ca hrana vremelnica si mai mult la hrana din cer, care va da sanatate si vitalitate experientei religioase.

12:29 R. and H., 11 febr. 1904 306. Acum si de acum inainte pana la incheierea timpului, cei din poporul lui Dumnezeu ar trebui sa fie mai hotarati, mai prudenti, neincrezandu-se in propria lor intelepciune, ci in intelepciunea Conducatorului lor. Ei ar trebui sa-si puna deoparte zile de post si rugaciune.

12:30 Se poate ca abstinenta totala de la mancare sa nu fie necesara, dar ei ar trebui sa manance cu moderatie din hrana cea mai simpla.

12:31 Letter 206, 1908 307. Tot postul din lume nu va tine locul increderii simple in Cuvantul lui Dumnezeu. "Cereti", spune El, "si vi se va da." [...] Nu vi se cere sa postiti timp de patruzeci de zile. Domnul a purtat povara acestui post pentru tine in pustia ispitei. Nu ar exista nici un merit intr-un asemenea post; dar exista merit in sangele lui Hristos.

12:32 MS 28, 1900 308. Spiritul adevarat de post si rugaciune este spiritul care preda lui Dumnezeu mintea, inima si vointa.

12:33 Ca remediu pentru boala

12:34 (1905) M.H. 235

12:35 309. Mancatul fara discernamant este adesea cauza imbolnavirii, iar lucrul de care organismul are cea mai mare nevoie este acela de a fi usurat de povara nefireasca ce a fost pusa asupra sa. In multe cazuri de boala, cel mai bun remediu este ca pacientul sa posteasca pret de o masa sau doua, pentru ca organele digestive istovite sa poata avea ocazia sa se odihneasca. O dieta compusa din fructe timp de cateva zile a adus adesea o mare usurare celor care lucreaza intelectual. De multe ori, o perioada scurta de abstinenta alimentara totala, urmata de o alimentatie simpla, moderata, a dus la insanatosire prin propriul efort recuperativ al organismului. O alimentatie simpla timp de o luna sau doua ar convinge pe multi suferinzi ca drumul ingust al tagaduirii de sine este drumul catre sanatate.

12:36 (1902) 7T 134

12:37 310. Sunt unii care ar avea mai mult de castigat abtinandu-se de la mancare o zi sau doua pe saptamana decat de la oricat de mult tratament sau sfat medical. Pentru ei, cel mai benefic ar fi sa posteasca o zi pe saptamana.

12:38 (1864) Sp. Gifts IV 133, 134

12:39 311. Ingaduinta in alimentatia prea frecventa si in cantitati prea mari apasa excesiv organele digestive si produce o stare de iritare a organismului. Sangele devine impur si apoi apar tot felul de afectiuni. [...]

12:40 Cei care sufera in astfel de cazuri pot face pentru ei insisi ceea ce altii nu pot face la fel de bine pentru ei. Ei ar trebui sa inceapa prin a elibera organismul de sarcina pe care l-au fortat s-o ia asupra sa. Ar trebui sa indeparteze cauza. Sa posteasca pentru un scurt timp si sa dea stomacului o sansa de a se odihni. Sa reduca starea febrila a organismului printr-o folosire prudenta si in cunostinta de cauza a apei. Aceste eforturi vor ajuta corpul in luptele lui de a elibera organismul de impuritati.

12:41 [Sp. Gifts IV 130, 131] (1864) C.H. 148

12:42 312. Persoanele care si-au satisfacut apetitul mancand fara retinere carne, sosuri foarte asezonate si tot felul de prajituri grele si dulceturi nu se pot bucura de indata de o dieta simpla, sanatoasa si nutritiva. Gustul lor este atat de pervertit, incat nu sunt deloc imbiati de o dieta cu fructe, paine simpla si legume. Ei nu trebuie sa se astepte sa aiba de la inceput placere pentru mancarea atat de diferita de cea pe care si-au ingaduit s-o consume. Daca nu se pot bucura de la inceput de hrana simpla, ei ar trebui sa posteasca atat cat sunt in stare. Acel post se va dovedi pentru ei de un mai mare folos decat medicamentele, caci stomacul, de care s-a abuzat, va afla acea odihna de care de mult avea nevoie, iar foamea reala poate fi potolita printr-o dieta simpla. Va fi nevoie de timp pentru ca gustul sa-si revina dupa abuzul la care a fost supus si sa-si recastige tonusul natural. Insa perseverenta pe calea tagaduirii de sine in privinta mancatului si bautului va face curand ca hrana simpla si hranitoare sa fie gustoasa, si aceasta va fi dupa putin timp mancata cu mai mare satisfactie decat mananca gurmandul care se bucura de delicatesele lui bogate.

12:43 Atentie la abtinerea care aduce slabiciune

12:44 (1870) 2T 384, 385

12:45 313. In cazuri de febra mare, abstinenta de la hrana pentru un scurt timp va micsora temperatura si va face ca folosirea apei sa fie mai eficienta. Dar medicul curant trebuie sa-si dea seama de adevarata stare a pacientului si sa nu-i permita sa se abtina de la mancare pentru o lunga perioada de timp, pana ce organismul ajunge slabit. In timpul febrei, hrana poate sa irite si sa excite sangele, dar de indata ce temperatura scade, trebuie sa i se dea hrana intr-o maniera atenta si chibzuita. Daca hrana este retinuta prea mult,

12:46 dorinta stomacului dupa ea va da nastere la temperatura, care va fi potolita printr-o portie de hrana de buna calitate. Organismul primeste ceva de care sa se ocupe. Daca senzatia de foame este foarte acuta, chiar si in timpul temperaturii, a satisface foamea cu o cantitate moderata de mancare simpla va fi mai putin vatamator decat daca i se refuza pacientului acest lucru. Cand nu se poate gandi la nimic altceva, organismul nu-i va fi impovarat cu o mica portie de hrana simpla.

12:47 Sfat pentru un pastor inaintat in varsta

12:48 Letter 2, 1872 314. Am fost informata ca nu ai mancat decat o data pe zi pentru o perioada de timp; dar stiu ca este rau in cazul tau, caci mi-a fost aratat ca ai nevoie de o dieta nutritiva si ca te aflai in primejdia de a te abtine prea mult. Puterile tale nu accepta disciplina ta prea severa. [...]

12:49 Cred ca ai gresit postind doua zile. Dumnezeu nu ti-a cerut acest lucru. Te implor sa fii precaut si sa mananci fara retineri de doua ori pe zi hrana buna, sanatoasa. Puterea ta va scadea cu siguranta si mintea ti se va dezechilibra daca nu-ti schimbi programul de abtinere de la mancare.