English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Dieta si hrana, 11


11:1 Cap. 9 - Regularitatea in alimentatie

11:2 Partea I - Numarul meselor

11:3 Stomacul are nevoie de odihna

11:4 Letter 73a, 1896 267. Stomacul trebuie sa se bucure de o atentie plina de grija. Nu trebuie sa fie tinut intr-o continua activitate. Dati pace, liniste si odihna acestui organ folosit in mod gresit si indelung maltratat. Dupa ce stomacul si-a facut lucrarea pentru o masa, nu ii dati inca si mai mult de lucru inainte de a fi avut sansa de a se odihni si inainte ca organismul sa furnizeze o cantitate suficienta de suc gastric pentru alta mancare. Ar trebui sa treaca cel putin cinci ore de la o masa la alta si tineti minte intotdeauna ca, daca vreti sa faceti o incercare, veti descoperi ca doua mese pe zi sunt mai bune decat trei.

11:5 Mancati un mic dejun substantial

11:6 Letter 3, 1884 268. Este in practica si obiceiul societatii sa se ia un mic dejun lejer. Dar nu acesta este modul cel mai bun de a trata stomacul. La masa de dimineata, stomacul se afla intr-o conditie mai buna pentru a se ocupa de mai multa mancare decat la a doua sau a treia masa a zilei. Obiceiul de a manca un mic dejun sarac si un pranz copios este gresit. Faceti in asa fel, incat micul dejun sa fie masa cea mai consistenta a zilei.

11:7 Cinele la ore tarzii

11:8 (1905) M.H. 3014

11:9 269. Cina tarzie este daunatoare in special pentru persoanele cu obiceiuri sedentare. In cazul lor, tulburarea care se produce este de cele mai multe ori inceputul unei boli care sfarseste prin moarte.

11:10 In multe cazuri, starea de slabiciune care duce la dorinta de a manca se produce din cauza ca organele au fost suprasolicitate in cursul zilei. Dupa ce termina de prelucrat hrana de la o masa, organele digestive au nevoie de odihna. Ar trebui sa existe cel putin cinci sau sase ore

11:11 intre mese; iar cele mai multe persoane care vor dori sa incerce acest plan vor descoperi ca doua mese pe zi sunt mai bune decat trei.

11:12 (1865) H. to L., cap. 1, pag. 55-57

11:13 270. Multi isi ingaduie obiceiul vatamator de a manca chiar inainte de culcare. Si se poate ca acestia sa fi servit trei mese obisnuite; cu toate acestea, pentru ca au o senzatie de slabiciune, ca si cum le-ar fi foame, vor lua o gustare sau o a patra masa. Ingaduindu-si aceasta practica gresita, ea a devenit obicei si aceste persoane se simt ca si cum nu ar putea sa doarma fara sa ia o gustare inainte de a se retrage la culcare. In multe cazuri, cauza acestei slabiciuni se datoreaza faptului ca organele digestive au fost deja impovarate in mod excesiv de-a lungul zilei, pentru ca stomacul a trebuit sa se elibereze de mancarea nesanatoasa pe care este prea adesea silit s-o primeasca, si aceasta in cantitati prea mari. Organele digestive astfel maltratate devin obosite si au nevoie de o perioada de odihna totala pentru a-si reface energia secatuita. A doua masa nu ar trebui niciodata consumata inainte ca stomacul sa fi avut timp sa se odihneasca dupa munca de a digera masa precedenta. Daca cea de-a treia masa va fi totusi luata, ar trebui sa fie usoara si cu mai multe ore inainte de a merge la culcare.

11:14 Insa asa cum este cazul multora, sarmanul stomac obosit se poate plange de oboseala, dar in zadar. Asupra lui se aduce cu forta mai multa mancare, lucru care pune in miscare organele digestive, pentru ca acestea sa treaca din nou prin aceeasi corvoada in timpul orelor de somn. Somnul unor asemenea persoane este de regula deranjat de vise neplacute, iar dimineata se trezesc neodihnite. Au o senzatie de istovire si le lipseste apetitul. Tot organismul resimte o lipsa de energie. In scurt timp organele digestive sunt epuizate, caci nu au avut deloc timp sa se odihneasca. Acestia devin niste dispeptici nefericiti si se intreaba ce anume i-a adus in starea aceasta. Cauza a adus rezultatul sigur. Daca aceasta practica este ingaduita pe o durata mare de timp, sanatatea este subrezita serios. Sangele devine impur, sunt trasi la fata si apar in mod frecvent eruptii (pe piele). Pe acestia ii veti auzi adesea plangandu-se de sensibilitate si dureri frecvente in regiunea stomacului, iar stomacul devine atat de obosit in timp ce isi implineste lucrarea, incat acestia sunt obligati sa-si inceteze lucrul si sa se odihneasca. Par sa nu poata

11:15 explica aceasta stare de lucruri; caci, lasand aceasta deoparte, sunt in mod aparent sanatosi.

11:16 CAUZA SI REMEDIUL STARII DE "SFARSEALA"

11:17 Cei care trec de la trei mese pe zi la doua vor fi tulburati la inceput, mai mult sau mai putin, de o stare de slabiciune, mai ales pe la ceasul la care aveau obiceiul sa serveasca cea de-a treia masa. Daca insa vor persevera pentru scurt timp, aceasta slabiciune va disparea.

11:18 Cand ne intindem pentru a ne odihni, stomacul trebuie sa-si fi terminat toata lucrarea, pentru a se putea bucura de odihna asemenea celorlalte parti ale corpului. Digestia nu ar trebui sa continue in timpul somnului. Dupa ce stomacul - care a fost muncit in exces - si-a indeplinit sarcina, ajunge sa fie epuizat, lucru care provoaca o stare de slabiciune. In acest punct, multi sunt amagiti si gandesc ca lipsa de hrana este cea care provoaca asemenea senzatii si, fara sa dea stomacului un ragaz de odihna, mananca din nou, actiune care indeparteaza pe moment slabiciunea. Si cu cat va fi apetitul ingaduit mai mult, cu atat vor fi mai mari protestele lui pentru a fi satisfacut. Aceasta slabiciune este in general rezultatul alimentatiei cu carne, al faptului ca se mananca prea des si prea mult. Stomacul devine obosit pentru ca este pus continuu la lucru, pentru a se debarasa de o hrana nu din cea mai sanatoasa. Neavand deloc timp de odihna, organele digestive se anemiaza si de aici acea senzatie de "sfarseala" si dorinta de a manca frecvent. Remediul de care au nevoie asemenea persoane este de a manca mai rar, mai putin si sa se multumeasca cu mancare simpla, nesofisticata, luand masa de doua, maximum de trei ori pe zi. Stomacul trebuie sa aiba perioadele lui regulate de lucru si odihna; de aici intelegem ca a manca neregulat si intre mese este o incalcare extrem de periculoasa a legilor sanatatii. Cu obiceiuri regulate si o mancare potrivita, stomacul isi va reveni treptat.

11:19 R. and H., 8 mai 1883 271. Stomacul poate fi educat in asa fel, incat sa doreasca mancare de opt ori pe zi si sa se simta slabit daca nu este alimentat. Dar acesta nu este un argument in favoarea unei alimentatii atat de frecvente.

11:20 [Trezirea cu o respiratie urat mirositoare si cu limba incarcata - 245]

11:21 Planul de doua mese pe zi

11:22 (1903) Ed. 205

11:23 272. In majoritatea cazurilor, doua mese pe zi sunt de preferat in loc de trei mese. Cand este luata mai devreme, cina dauneaza digestiei mesei anterioare. Cand este luata mai tarziu, nu este nici ea digerata inainte de ora de culcare. Astfel, stomacul nu reuseste sa asigure o odihna corespunzatoare. Somnul este deranjat, creierul si nervii sunt obositi, apetitul pentru micul dejun este scazut, intregul organism nu este improspatat si nu este pregatit pentru indatoririle zilei.

11:24 [Planul de doua mese pentru copii - 343, 344]

11:25 (1905) M.H. 321

11:26 273. Obiceiul de a manca numai doua mese pe zi este in general binefacator pentru sanatate; totusi, in unele situatii, persoanele pot avea nevoie de o a treia masa. Aceasta ar trebui, cand este totusi servita, sa fie foarte usoara si sa constea in alimente dintre cele mai usor de digerat. "Crackers" - biscuitii englezesti - sau pesmet si fructe sau cafeaua din cereale sunt alimentele cele mai potrivite pentru masa de seara.

11:27 [C.T.B.H. 58] (1890) C.H. 156

11:28 274. Cei mai multi oameni se bucura de o mai buna sanatate cand servesc doua mese pe zi in loc de trei; se poate ca altii, dupa cum sunt imprejurarile din viata lor, sa aiba nevoie de ceva mancare la cina; dar aceasta masa ar trebui sa fie foarte usoara. Nimeni sa nu se ia pe sine ca etalon pentru toti ceilalti, crezand ca fiecare trebuie sa faca intocmai cum face el.

11:29 Nu pacali niciodata stomacul neoferindu-i ceea ce reclama sanatatea si nu-l maltrata niciodata, punand asupra lui o povara pe care nu ar trebui s-o poarte. Cultiva auto-controlul. Infraneaza-ti apetitul; tine-l sub controlul ratiunii. Sa nu te simti obligat sa iti incarci masa cu hrana nesanatoasa cand aveti oaspeti. Trebuie avute in vedere sanatatea familiei tale si influenta asupra copiilor la fel de mult ca obiceiurile si gusturile musafirilor.

11:30 (1881) 4T 574

11:31 275. Pentru unii, a-i vedea pe altii cum iau cea de-a treia masa este o ispita prea mare pentru a-i rezista si isi imagineaza ca sunt

11:32 flamanzi, cand senzatia nu este o cerere a stomacului pentru mancare, ci o dorinta a mintii care nu a fost intarita printr-un principiu ferm si disciplinata in tagaduire de sine.

11:33 [Pentru context, vezi - 260]

11:34 Un remediu pentru iritabilitate

11:35 (1880) 4T 501, 502

11:36 276. Calea urmata de fratele H. nu a fost ceea ce ar fi trebuit sa fie. Preferintele si antipatiile lui sunt foarte mari si nu si-a pastrat propriile sentimente sub controlul ratiunii. Frate H., sanatatea ta este vatamata intr-o mare masura printr-o alimentatie excesiva si la perioade necorespunzatoare. Aceasta produce o afluenta a sangelui spre creier. Mintea devine confuza si nu-ti mai poti controla bine propria-ti persoana. Arati ca un om a carui minte este dezechilibrata. Ai porniri agitate, te enervezi usor si privesti lucrurile intr-o lumina exagerata si pervertita. Mult exercitiu in aer liber si o dieta cumpatata sunt esentiale pentru sanatatea ta. Nu ar trebui sa mananci mai mult de doua mese pe zi. Daca simti ca ar trebui sa mananci seara, bea o gura de apa rece si dimineata te vei simti cu mult mai bine, pentru ca nu ai mancat.

11:37 Sa nu fie fortat nimeni sa renunte la cea de-a treia masa

11:38 Letter 145, 1901 277. In ce priveste dieta, aceasta chestiune trebuie cumpanita cu atata intelepciune, incat sa nu para deloc ca un dictat. Ar trebui sa se arate ca a manca doua mese pe zi este cu mult mai bine pentru sanatate decat a manca trei mese. Dar nu trebuie sa se vada nici o fortare autoritara. Nici o persoana care are de-a face cu sanatoriul nu ar trebui sa fie silita sa adopte sistemul de doua mese. Persuasiunea este mai potrivita decat forta. [...]

11:39 Zilele se scurteaza de acum si ar fi un moment potrivit de a prezenta aceasta chestiune. Pe masura ce zilele se micsoreaza, faceti asa incat pranzul sa fie servit putin mai tarziu si atunci nu veti mai simti ca este necesara cea de-a treia masa.

11:40 Letter 200, 1902 278. In ce priveste cea de-a treia masa, nu trebuie sa fie obligatorii decat doua mese. Unii prospera cel mai bine ca sanatate cand mananca trei mese usoare, iar cand sunt limitati la doua, sufera sever din pricina schimbarii.

11:41 [Posibilitatea de a face rau renuntand la cea de-a treia masa la sanatoriile noastre - 424]

11:42 Nu trebuie sa fie un test

11:43 Letter 30, 1903 279. Eu nu mananc decat doua mese pe zi. Dar nu cred ca numarul de mese pe zi ar trebui considerat un test. Daca exista unii care sunt mai sanatosi cand mananca trei mese pe zi, este privilegiul lor sa serveasca trei mese. Eu aleg doua. Am practicat treizeci si cinci de ani sistemul de doua mese.

11:44 Rezultate indoielnice prin introducerea obligatorie a planului de numai doua mese pe zi in scoli

11:45 Letter 141, 1899 280. Multi inclina sa creada ca problema dietei este dusa in extreme. Cand studentii combina efortul fizic cu cel intelectual asa de mult cum se face la aceasta scoala (Avondale), obiectiunea fata de cea de-a treia masa este intr-o mare masura eliminata. Astfel, nimeni nu trebuie sa simta ca este tratat gresit. Cei care mananca in mod constient numai doua mese pe zi nu ar trebui sa faca deloc aceasta schimbare. [...]

11:46 Faptul ca unii, invatatori si studenti, au privilegiul de a lua masa in camerele lor nu creeaza o influenta sanatoasa. Trebuie sa existe o actiune armonioasa in administrarea meselor. Daca aceia care nu iau decat doua mese sunt de parere ca trebuie sa manance destul la cea de-a doua masa pentru a compensa lipsa celei de-a treia, isi vor vatama organele digestive. Studentii sa serveasca cea de-a treia masa, pregatita fara legume, dar cu alimente simple, hranitoare, cum sunt fructele si painea.

11:47 [Pentru pastori doua mese sunt mai bune pentru sanatatea fizica si spirituala - 227]

11:48 [Planul de doua mese pe zi urmat de E. G. White - Apendice I:4, 5, 20, 22, 23]

11:49 [Masa Ellenei White, pusa de doua ori pe zi - 27]

11:50 Partea a II-a - A manca intre mese

11:51 Importanta regularitatii

11:52 MS 1, 1876 281. Dupa ce este servita masa obisnuita, stomacului ar trebui sa i se ingaduie sa se odihneasca cinci ore. Nici o farama de mancare nu ar trebui introdusa in stomac pana la masa urmatoare. Stomacul isi va face lucrarea in acest interval si dupa aceasta va putea primi iarasi hrana.

11:53 In nici un caz nu ar trebui ca mesele sa fie neregulate. Daca pranzul este luat cu o ora sau doua inainte de timpul obisnuit, stomacul nu este pregatit pentru o noua povara; caci nu s-a debarasat inca de alimentele mancate la masa precedenta si nu are forta vitala pentru o noua lucrare. Astfel, organismul este suprasolicitat.

11:54 Mesele nu ar trebui nici intarziate cu o ora sau doua, pentru a ne potrivi imprejurarilor sau pentru ca un anumit volum de munca sa poata fi implinit. Stomacul cere mancare la ora la care este obisnuit sa primeasca. Daca momentul este intarziat, vitalitatea organismului scade si ajunge in cele din urma la un nivel atat de scazut, incat pofta de mancare dispare cu desavarsire. Daca se ia masa atunci, stomacul este incapabil sa se ocupe de ea asa cum se cuvine. Hrana nu poate fi schimbata in sange bun.

11:55 Daca ar manca toti la perioade regulate, fara a gusta nimic intre mese, ar fi pregatiti pentru mesele lor si ar gasi in mancare o placere care i-ar rasplati pentru efortul lor.

11:56 (1905) M.H. 303, 304

11:57 282. Regularitatea meselor are o importanta vitala. Ar trebui sa existe un timp anume pentru fiecare masa. La acea ora, fiecare sa manance hrana ceruta de organism si dupa aceea sa nu mai consume nimic pana la masa urmatoare. Exista multi care mananca atunci cand organismul nu are nevoie de hrana, la intervale neregulate si intre mese, pentru ca nu au suficienta vointa pentru a se impotrivi inclinatiei lor. Cand calatoresc, unii rontaie neincetat cate ceva, daca gasesc ce, orice poate fi mancat. Acest lucru provoaca mult rau. Daca aceia care calatoresc ar manca in mod regulat alimente simple si hranitoare, nu ar simti o oboseala atat de mare si nici nu ar suferi atat de mult de greata.

11:58 (1905) M.H. 384

11:59 283. Regularitatea in alimentatie ar trebui sa fie pazita cu grija. N-ar trebui sa se consume nimic intre mese, nici un fel de produse de cofetarie sau patiserie, nuci, fructe sau vreun alt fel de alimente. Mancatul la ore neregulate distruge tonusul sanatos al organelor digestive, cu efect asupra sanatatii si starii de voiosie. Iar cand se asaza la masa, copiii nu simt placere pentru alimentele hranitoare; poftele lor se indreapta catre ceea ce este daunator pentru ei.

11:60 (1870) 2T 485

11:61 284. In aceasta familie n-a existat o administrare corecta in ce priveste mancarea; acolo a fost neregularitate. Ar fi trebuit sa fie pentru fiecare masa un timp anumit si hrana trebuia pregatita intr-o forma simpla si fara grasime; dar ar fi trebuit sa se depuna stradanii pentru ca aceasta sa fie hranitoare, sanatoasa si apetisanta. In aceasta familie, ca si in multe altele, se facea o demonstratie speciala pentru vizitatori - au fost pregatite multe feluri de mancare si adesea prea bogate, astfel ca cei care sedeau la masa erau ispititi sa manance peste masura de mult. Si apoi, in absenta musafirilor, a urmat o mare schimbare, o scadere drastica a preparatelor aduse pe masa. Mancarea era slaba si lipsita de aport nutritiv. Din moment ce era "doar pentru noi", nu era considerata ca fiind chiar asa de importanta. Mancarea era adesea ciugulita in fuga si timpul regulat pentru masa nu era respectat. Fiecare membru al familiei a fost vatamat printr-o astfel de administrare. Este un pacat pentru fiecare dintre surorile noastre sa faca asemenea pregatiri pentru vizitatori si sa faca o nedreptate propriilor lor familii printr-o mancare saracacioasa, care nu va reusi sa hraneasca organismul.

11:62 (1869) 2T 373

11:63 285. Sunt uimita sa aflu ca, dupa toata lumina care a fost data in acest loc, multi dintre voi mananca intre mese! Nu trebuie sa lasati sa treaca de buzele voastre nici o bucatica de mancare intre mesele regulate. Mancati ce ar trebui sa mancati, dar mancati la o masa, si apoi asteptati pana la urmatoarea masa.

11:64 [C.T.B.H. 50] (1890)C.H. 118

11:65 286. Multi se intorc de la lumina si cunoastere si sacrifica principiul in favoarea gustului. Ei mananca atunci cand organismul nu are nevoie de mancare si la intervale neregulate, pentru ca nu au tarie morala

11:66 pentru a rezista inclinatiei. Ca rezultat, stomacul maltratat se razvrateste si urmeaza suferinta. Regularitatea in mancare este foarte importanta pentru sanatatea corpului si limpezimea mintii. Niciodata nu ar trebui sa punem pe limba vreo bucatica de mancare intre mese.

11:67 (1869) 2T 374

11:68 287. In loc sa respecte regularitatea, omul s-a lasat stapanit de apetit si a mancat intre mese, devenind dispeptic.

11:69 Health Reformer, mai 1877 288. In general, copiii nu sunt invatati cat de important este cand, cum si ce ar trebui sa manance. Sunt lasati sa-si ingaduie gustul dupa plac, sa manance in orice moment, sa ia fructe cand acestea le ispitesc ochii, si aceasta, impreuna cu placinte, prajituri, paine cu unt si bomboane mancate aproape fara incetare, ii transforma in gurmanzi si dispeptici. Organele digestive, asemenea unei mori care este tinuta in continua miscare, devin anemice, forta vitala este chemata de la creier pentru a ajuta stomacul in lucrarea lui excesiva si astfel puterile intelectului sunt slabite. Stimularea nefireasca si epuizarea fortelor vitale ii face agitati, incapabili sa accepte restrictii, independenti si iritabili.

11:70 [Importanta regularitatii in alimentatie pentru copii - 343, 344, 345, 346, 348]

11:71 (1875) 3T 564

11:72 289. Multi parinti, pentru a evita sarcina de a-si educa rabdatori copiii in obiceiuri ale tagaduirii de sine si de a-i invata cum sa se foloseasca in mod corect de toate binecuvantarile lui Dumnezeu, ii lasa sa manance si sa bea cand poftesc. Daca nu sunt infranate cu hotarare, apetitul si ingaduinta egoista cresc o data cu copiii si se intaresc pe masura ce ei capata puteri.

11:73 [Pentru context, vezi - 347]

11:74 R. and H., 29 iulie, 1884 290. Este un obicei destul de comun printre oamenii din lume de a manca de trei ori pe zi, pe langa faptul ca mananca la intervale neregulate intre mese; si, in general, ultima masa este cea mai copioasa si este adesea servita chiar inainte de culcare. Aceasta reprezinta o rasturnare a ordinii naturale; o masa copioasa nu ar trebui luata niciodata atat de tarziu. Daca aceste persoane si-ar schimba

11:75 practicile si nu ar mai manca decat de doua ori pe zi si nimic altceva intre mese, nici macar un mar, o nuca sau orice alt fel de fruct, rezultatul s-ar vedea printr-o pofta buna si o sanatate mult ameliorata.

11:76 R. and H., 29 iulie 1884 291. Cand calatoresc, unii "ciugulesc" aproape tot timpul cate ceva, daca au la indemana. Aceasta este o practica extrem de vatamatoare. Animalele, care nu au ratiune si care nu au deloc de-a face cu efortul intelectual, pot proceda astfel fara sa-si faca rau, dar ele nu sunt fiinte rationale, care au puteri intelectuale ce trebuie folosite pentru Dumnezeu si pentru oameni.

11:77 Health Reformer, iunie, 1878 292. Petrecerile imbuibarii si hrana introdusa in stomac la ceasuri nepotrivite lasa urmari asupra fiecarei fibre a organismului.

11:78 (1892) G.W. 174 (editia veche)

11:79 293. Multi mananca la toate orele, fara a tine cont de legile sanatatii. Apoi intunecimea le acopera mintea. Cum ar putea oamenii sa fie onorati cu iluminare divina cand ei sunt atat de nepasatori in obiceiurile lor, atat de neatenti fata de lumina pe care a dat-o Dumnezeu in privinta acestor lucruri? Fratilor, nu a venit timpul sa va convertiti in aceste puncte ale cedarii egoiste in fata placerilor?

11:80 R. and H., 8 mai 1883

11:81 294. Trei mese pe zi si nimic intre aceste mese - nici macar un mar - ar trebui sa fie limita maxima a ingaduintei. Cei ce merg mai departe incalca legile firii si vor suferi urmarile.

11:82 [Slujbasii care nesocotesc aceasta regula - 227]

11:83 [A manca intre mese la intalnirile de tabara - 124]

11:84 [Copiii nu ar trebui sa manance bomboane, fructe, nuci sau orice altceva intre mese - 344]

11:85 [Faptul de a-i lasa pe copii sa manance la orice ora - 348, 355, 361]

11:86 [Rezultatele acestui lucru in cazul studentilor - 246]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: