English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Dieta si hrana

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Dieta si hrana, 10


10:1 Cap. 8 - Stapanirea apetitului

10:2 Pierderea autocontrolului - primul pacat

10:3 (1864) Sp. Gifts IV 120

10:4 229. In Eden, Adam si Eva aveau o statura nobila si erau desavarsiti ca simetrie si frumusete. Erau fara pacat si cu o sanatate perfecta. Ce contrast cu neamul omenesc de astazi! Frumusetea a disparut. Sanatatea perfecta este ceva necunoscut. Oriunde privim, vedem boala, diformitate si imbecilitate. Am intrebat care este cauza acestei degenerari uimitoare si atentia mi-a fost indreptata inapoi, catre Eden. Eva cea frumoasa era ademenita de sarpe sa manance din fructul singurului pom din care Dumnezeu le interzisese sa manance si chiar sa se atinga de el, ca sa nu moara.

10:5 Eva avea totul pentru a fi fericita. Era inconjurata de fructe de toate felurile. Cu toate acestea, fructul pomului oprit ii parea mai vrednic de dorit decat fructele tuturor celorlalti pomi din gradina, din care putea manca dupa cum dorea. Era necumpatata in dorintele ei. A mancat si, prin influenta ei, a mancat si sotul ei, iar blestemul s-a abatut asupra amandurora. Si pamantul a fost blestemat din cauza pacatului lor. Si, de la cadere, a existat necumpatare in aproape orice forma. Apetitul a stapanit peste ratiune. Reprezentantii familiei omenesti au mers pe un drum al neascultarii si, asemenea Evei, au fost ademeniti de catre Satana sa nesocoteasca interdictiile pe care le-a dat Dumnezeu, placandu-le sa creada ca urmarile nu vor fi atat de infricosatoare pe cat li se daduse de inteles. Neamul omenesc a incalcat legile sanatatii si a facut excese in aproape toate lucrurile. Boala a crescut constant. Cauza a fost urmata de efect.

10:6 Zilele lui Noe si zilele noastre

10:7 [C.T.B.H. 11, 12] (1890) C.H. 23, 24

10:8 230. Isus, asezat pe Muntele Maslinilor, le-a dat instructiuni ucenicilor cu privire la semnele care vor

10:9 preceda venirea Sa: "Cum s-a intamplat in zilele lui Noe, aidoma se va intampla si la venirea Fiului omului. In adevar, cum era in zilele dinainte de potop, cand mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua cand a intrat Noe in corabie, si n-au stiut nimic, pana cand a venit potopul si i-a luat pe toti, tot asa va fi si la venirea Fiului omului" (Matei 24,37-39). Aceleasi pacate care au adus judecatile asupra lumii in zilele lui Noe exista si in zilele noastre. Barbatii si femeile merg atat de departe cu mancatul si bautul, incat aceasta se termina in lacomie si alcoolism. Pacatul preponderent, ingaduirea unui apetit pervertit, a starnit pasiunile oamenilor din vremea lui Noe si a dus la o raspandire generala a stricaciunii. Violenta si pacatul au ajuns pana la cer. Aceasta poluare morala a fost in cele din urma stearsa de pe pamant printr-un potop. Aceleasi pacate ale lacomiei si betiei au amortit simtul moral al locuitorilor Sodomei, asa incat nelegiuirea parea ca este deliciul barbatilor si femeilor din acea cetate desfranata. Hristos avertizeaza astfel lumea: "Ce s-a intamplat in zilele lui Noe, se va intampla la fel si in zilele Fiului omului: mancau, beau, se insurau si se maritau pana in ziua cand a intrat Noe in corabie; si a venit potopul si i-a prapadit pe toti. Ce s-a intamplat in zilele lui Lot, se va intampla aidoma: oamenii mancau, beau, cumparau, vindeau, sadeau, zideau; dar, in ziua cand a iesit Lot din Sodoma, a plouat foc si pucioasa din cer si i-a pierdut pe toti. Tot asa va fi si in ziua cand se va arata Fiul omului" (Luca 17,26-30).

10:10 Hristos ne-a lasat aici o lectie extrem de importanta. Ne-a avertizat asupra primejdiei de a face din mancare si bautura lucrul de capetenie. El ne arata rezultatul ingaduirii fara limite a apetitului. Puterile morale sunt slabite, asa incat pacatul nu mai apare ca fiind pacatos. Nelegiuirea este privita cu usuratate si pasiunea controleaza mintea pana cand principiile si pornirile bune sunt dezradacinate, iar Dumnezeu este hulit. Toate acestea sunt rezultatul obiceiului de a manca si a bea in exces. Aceasta este chiar starea de lucruri despre care Hristos declara ca va exista la a doua Sa venire.

10:11 Mantuitorul ne prezinta ceva mai inalt pentru care sa trudim decat doar pentru ce vom manca, ce vom bea si cu ce ne vom imbraca. Mancatul, bautul si imbracatul sunt duse la un asemenea exces, incat devin nelegiuiri. Acestea se afla printre pacatele care au fost indicate in legatura cu ultimele zile si constituie un semn al apropiatei veniri a lui Hristos. Timp, bani si energie,

10:12 care apartin Domnului, dar care ne-au fost incredintate noua, sunt irosite intr-un prisos de imbracaminte si delicatese de lux pentru un apetit stricat, acestea scazand vitalitatea si aducand suferinta si degradarea. Este cu neputinta sa aducem trupurile noastre ca o jertfa vie lui Dumnezeu cand le umplem neincetat de stricaciune si boala prin propria noastra ingaduinta pacatoasa.

10:13 [C.T.B.H. 42, 43] (1890) C.H. 108-110

10:14 231. Una dintre cele mai mari ispite pe care le are de infruntat omul este aceea in privinta apetitului. La inceput, Dumnezeu l-a facut pe om integru. Acesta a fost creat cu o minte perfect echilibrata, dimensiunile si puterea tuturor organelor lui fiind dezvoltate deplin si armonios. Prin amagirile vrajmasului celui viclean insa, interdictia pusa de Dumnezeu a fost nesocotita, iar legile naturale incalcate si-au facut lucrarea de pedepsire pana la capat. [...]

10:15 De la primul om care a cedat in fata apetitului, omenirea a ajuns sa fie tot mai ingaduitoare cu propriile-i slabiciuni, pana cand sanatatea a fost jertfita pe altarul poftei. Locuitorii lumii antediluviene erau necumpatati in mancare si bautura. Ei consumau carne, desi Dumnezeu nu ii daduse la acea data omului permisiunea de a manca alimente de provenienta animala. Ei au mancat si au baut pana cand satisfacerea apetitului lor stricat nu a mai cunoscut hotar si au devenit atat de depravati incat Dumnezeu nu a mai putut sa aiba rabdare cu ei. Paharul nelegiuirii lor era plin si, printr-un potop, El a curatat pamantul de poluarea lui morala.

10:16 SODOMA SI GOMORA

10:17 Pe masura ce s-au inmultit pe suprafata pamantului dupa potop, oamenii L-au uitat din nou pe Dumnezeu si si-au stricat caile inaintea Sa. Necumpatarea, sub toate formele ei, a crescut pana cand aproape intreaga lume a ajuns sub stapanirea ei. Orase intregi au fost maturate de pe fata pamantului din pricina crimelor si nelegiuirilor revoltatoare care le facusera sa fie o pata in campul superb al lucrarilor create ale lui Dumnezeu. Satisfacerea poftei nefiresti a dus la pacate care au provocat nimicirea Sodomei si Gomorei. Dumnezeu a pus caderea Babilonului pe seama lacomiei si betiei lui. Ingaduinta apetitului si pasiunii a fost temelia tuturor pacatelor lor.

10:18 Esau biruit de apetit

10:19 (1868) 2T 38

10:20 232. Esau a poftit o mancare favorita si si-a sacrificat dreptul de intai nascut spre a-si satisface pofta. Dupa ce pofta lui senzuala a fost satisfacuta, el si-a vazut nebunia, dar n-a gasit loc pentru pocainta, desi a cautat-o grijuliu si cu lacrimi. Exista foarte multi care sunt asemenea lui Esau. El reprezinta o categorie de oameni care au o binecuvantare speciala, valoroasa, la indemana lor - mostenirea nepieritoare, viata care dureaza tot atat de mult ca si viata lui Dumnezeu, Creatorul Universului, fericire nemasurata si o greutate vesnica de slava -, dar care s-au lasat timp atat de indelungat in voia apetitului, pasiunilor si inclinatiilor, incat puterea lor de a discerne si de a aprecia valoarea lucrurilor a slabit.

10:21 Esau a avut o dorinta deosebita, puternica, pentru un anumit fel de mancare si si-a satisfacut eul timp atat de indelungat, incat n-a simtit nevoia sa se abata de la ispititoarea si ravnita mancare. El se gandea la ea fara sa faca nici un efort deosebit de a-si infrana apetitul, pana ce puterea apetitului a infrant orice alt gand si l-a luat in stapanire, iar el si-a inchipuit ca va suferi o mare neplacere si chiar moartea daca nu va putea sa obtina acea mancare deosebita. Cu cat se gandea mai mult la ea, cu atat dorinta lui se intarea tot mai mult, pana ce dreptul de intai nascut, care era sacru, si-a pierdut valoarea si sfintenia.

10:22 Pofta de carne a lui Israel

10:23 [C.T.B.H. 43, 44] (1890) C.H. 111, 112

10:24 233. Cand Dumnezeul lui Israel Si-a scos poporul din Egipt, i-a oprit intr-o mare masura sa consume carne, dar le-a dat paine din cer si apa din stanca de cremene. Ei n-au fost multumiti cu acestea. Urau hrana ce li se dadea si isi doreau sa fie inapoi in Egipt, unde puteau sta langa oalele cu carne. Preferau sa suporte robia si chiar moartea decat sa fie lipsiti de carne. Dumnezeu le-a satisfacut dorinta, dandu-le carne si lasandu-i sa manance pana cand lacomia lor a provocat o urgie din cauza careia multi au murit.

10:25 TOATE ACESTEA SUNT EXEMPLE

10:26 Ar putea fi citat exemplu dupa exemplu pentru a arata efectele faptului de a ceda poftei. Primilor nostri parinti li s-a parut o chestiune neinsemnata de a calca porunca lui Dumnezeu prin acea fapta singulara - a manca dintr-un pom care era atat de frumos la vedere si placut la gust -, dar aceasta a pus capat supunerii lor fata de Dumnezeu si a deschis portile unui torent de vina si nenorocire care a potopit pamantul.

10:27 LUMEA ASTAZI

10:28 Nelegiuirea si boala au crescut de la o generatie la alta. Necumpatarea in mancare si bautura si ingaduirea pasiunilor josnice au amortit facultatile nobile ale omului. Ratiunea, in loc sa fie cea care conduce, a ajuns sa fie intr-o masura alarmant de mare roaba apetitului. A fost satisfacuta o dorinta crescanda pentru mancare bogata pana cand a devenit o moda sa se aglomereze in stomac toate delicatesele posibile. Apetitul este satisfacut cu o retinere prea putin manifestata, in special la petrecerile de divertisment. Sunt servite pranzuri bogate si cine tarzii, constand in carnuri foarte asezonate, cu sosuri grele, prajituri, placinte, glazuri, ceai, cafea etc. Nu-i de mirare cu o asemenea dieta ca oamenii sunt trasi la fata si sufera agonii de nespus din pricina dispepsiei.

10:29 (1864) Sp. Gifts IV, 131, 132

10:30 234. Mi-a fost aratata starea prezenta de stricaciune a lumii. Privelistea a fost ingrozitoare. M-am mirat ca locuitorii pamantului nu au fost nimiciti, asemenea locuitorilor Sodomei si Gomorei. Am vazut suficiente motive pentru starea actuala de degenerare si mortalitate din lume. Pasiunea oarba controleaza ratiunea si, cum este cazul multora, este sacrificat fiecare considerent inalt in favoarea poftei trupesti.

10:31 Primul mare pacat a fost necumpatarea in mancare si bautura. Barbatii si femeile s-au facut singuri robi ai apetitului. Sunt necumpatati in munca. Este facut un mare efort prin munca grea depusa pentru a obtine pentru mesele lor o hrana care le vatama foarte mult organismul deja suprasolicitat. Femeile petrec o mare parte din timpul lor stand aplecate deasupra unei masini de gatit incinse, preparand mancare asezonata din belsug cu condimente care sa satisfaca gustul.

10:32 Ca o consecinta, copiii sunt neglijati si nu primesc o educatie morala si religioasa. Mama care este solicitata excesiv in munca neglijeaza cultivarea unei firi blande, care reprezinta razele de soare ale caminului. Considerentele de importanta vesnica devin secundare. Tot timpul trebuie sa fie folosit, in vederea satisfacerii apetitului, pentru pregatirea acelor lucruri care ruineaza sanatatea, creeaza o dispozitie nesuferita si intuneca facultatile gandirii.

10:33 (1890) C.T.B.H. 16

10:34 235. Dam pretutindeni peste necumpatare. O vedem in vagoanele de cale ferata, pe vasele cu abur si oriunde ne indreptam; si ar trebui sa ne intrebam ce facem pentru a salva sufletele din stransoarea ispititorului. Satana este activ fara incetare pentru a aduce neamul omenesc cu totul sub controlul sau. Cel mai puternic avantaj pe care-l are asupra omului este acela manifestat prin apetit, si pe acesta incearca sa-l stimuleze prin toate modalitatile posibile. Toate stimulentele artificiale sunt vatamatoare si cultiva dorinta de a consuma alcool. Cum ii putem lumina pe oameni si cum putem preveni relele ingrozitoare care rezulta din folosirea acestor lucruri? Am facut noi tot ce am putut in aceasta directie?

10:35 Inchinarea la altarul apetitului pervertit

10:36 (1882) 5T 196, 197

10:37 236. Dumnezeu a dat poporului Sau o mare lumina, si totusi noi nu suntem scutiti de ispite. Cine dintre noi cauta ajutor la zeii Ecronului? Sa privim la acest tablou care nu este luat din imaginatia noastra. La cati, chiar dintre adventistii de ziua a saptea, pot fi vazute caracteristicile lui? Un om bolnav - in aparenta foarte lucid, si totusi ingust in vederi si infumurat - marturisind deschis dispretul sau pentru legile sanatatii si ale vietii, pe care mila divina ne-a condus, ca popor, sa le primim. Hrana sa trebuie sa fie preparata intr-un fel care sa satisfaca pofta lui bolnavicioasa. Decat sa stea la o masa unde este servita o hrana sanatoasa, el va fi un client obisnuit al restaurantelor, pentru ca acolo isi poate satisface apetitul fara nici o restrictie. Este un aparator elocvent al cumpatarii, dar nesocoteste principiile ei fundamentale. El doreste o usurare, dar refuza sa o obtina cu pretul lepadarii de sine. Acest om se inchina la altarul unui apetit pervertit. El este un idolatru.

10:38 Puterile care, sfintite si innobilate, puteau fi folosite spre onoarea lui Dumnezeu sunt slabite si aduc putina slujire. Un temperament irascibil, un creier confuz si niste nervi zdruncinati sunt printre rezultatele nesocotirii legilor naturale. El este ineficient, nu te poti baza pe el.

10:39 Biruinta lui Hristos in locul nostru

10:40 (1876) 4T 44

10:41 237. In pustia ispitei, Hristos S-a confruntat cu ispitele majore care il asalteaza pe om. Acolo, cu mainile goale, a dat piept cu dusmanul cel viclean si rafinat si l-a biruit. Prima mare ispita a fost asupra apetitului; a doua, incumetarea; a treia, dragostea de lume. Satana a biruit milioane de oameni, ispitindu-i sa-si ingaduie poftele. Prin satisfacerea gustului, sistemul nervos se excita si puterea creierului slabeste, aducandu-l in imposibilitatea de a gandi cu calm sau rational. Mintea este dezechilibrata. Facultatile ei, nobile sunt pervertite pentru a sluji senzualitatii animalice, iar interesele ei sfinte, vesnice, nu sunt luate in seama. Cand acest obiectiv este atins, Satana poate veni cu celelalte doua ispite principale si poate gasi cu usurinta acces. Numeroasele sale forme de ispite cresc din aceste trei puncte de capetenie.

10:42 (1898) D.A. 122, 123

10:43 238. Dintre toate lectiile pe care trebuie sa le invatam din ispita cea mare pe care a avut-o Domnul la inceput, nici una nu este mai mare ca aceea privind puterea de stapanire asupra poftelor si pasiunilor. In toate veacurile, ispitele care faceau apel la natura fizica au avut cel mai mare efect pentru a corupe si a degrada omenirea. Prin necumpatare, Satana lucreaza la distrugerea puterilor mintale si morale pe care Dumnezeu le-a dat omului ca pe o inzestrare pretioasa. In felul acesta, omul nu mai este in stare sa aprecieze lucrurile care au valoare vesnica. Printr-o afundare de buna voie in cele senzuale, Satana cauta sa stearga din suflet orice asemanare cu Dumnezeu.

10:44 Nebuneasca dedare la placeri impreuna cu bolile si decaderea aduse de aceste stari care au existat inainte de intaia venire a lui Hristos vor exista din nou cu o putere si mai mare spre rau la a doua Sa venire. Hristos a spus ca starea lumii va fi ca in

10:45 zilele dinaintea potopului si ca in Sodoma si Gomora. Toate intocmirile gandurilor din inima vor fi indreptate in fiecare zi numai catre rau. Noi traim acum in pragul acestei vremi ingrozitoare si trebuie sa luam la inima invatatura pe care ne-o da postul Mantuitorului. Numai prin chinurile de nedescris pe care le-a suferit Hristos putem aprecia cate rele aduce dupa sine dedarea neinfranata la pofta. Pilda Sa ne spune ca singura noastra nadejde de viata vesnica este de a aduce poftele si pasiunile sub conducerea voii lui Dumnezeu.

10:46 PRIVITI LA MANTUITORUL

10:47 In propria noastra putere este cu neputinta sa aducem la tacere pretentiile firii noastre decazute. Pe calea aceasta Satana va aduce ispitele asupra noastra. Hristos stie ca vrajmasul va veni la orice fiinta omeneasca, incercand sa profite de slabiciunile mostenite si sa ademeneasca prin minciunile si viclenia lui pe toti aceia care nu si-au pus increderea in Dumnezeu. Mergand prin locurile prin care trebuie sa treaca omul, Domnul a pregatit calea pentru ca noi sa biruim. El nu vrea ca noi sa fim mai slabi in lupta cu Satana. El nu vrea ca noi sa ne lasam speriati sau descurajati de atacurile sarpelui. "Indrazniti", zice El, "Eu am biruit lumea" (Ioan 16,33).

10:48 Cel ce se lupta impotriva poftei, sa priveasca la Mantuitorul in pustia ispitei, sa-L vada in agonie pe cruce cand a strigat: "Mi-e sete". El a suportat toate cate pot fi suportate si de noi. Biruinta Lui este biruinta noastra.

10:49 Isus S-a sprijinit pe intelepciunea si taria Tatalui Sau ceresc. El declara: "Domnul, Dumnezeu M-a ajutat; de aceea nu M-am rusinat... stiu ca nu voi fi dat de rusine... Iata, Domnul, Dumnezeu Ma ajuta". Aratand spre pilda pe care ne-o da, El ne spune: "Cine dintre voi se teme de Domnul...! Cine umbla in intuneric si n-are lumina, sa se increada in Numele Domnului, si sa se bizuie pe Dumnezeul lui" (Is. 50,7-10).

10:50 "Vine stapanitorul lumii acesteia", a spus Isus. "El n-are nimic in Mine" (Ioan 14,30). In El nu se gasea nimic care

10:51 sa raspunda la amagirile lui Satana. El nu S-a lasat ademenit de pacat. Nici chiar printr-un gand nu S-a supus ispitei. Asa poate sa fie si cazul nostru. Faptura omeneasca a lui Hristos era unita cu cea dumnezeiasca; El era pregatit de lupta prin locuirea launtrica a Duhului Sfant. Iar El a venit sa ne faca partasi la natura Sa dumnezeiasca. Cata vreme suntem legati de El prin credinta, pacatul nu mai are putere asupra noastra. Dumnezeu apuca mana credintei noastre si o ajuta sa tina tare dumnezeirea lui Hristos, ca noi sa putem ajunge la desavarsirea caracterului.

10:52 (1875) 3T 561

10:53 239. Satana vine la om, asa cum a venit si la Hristos, cu ispitele lui coplesitoare, pentru a-l face sa-si ingaduie pofta. El isi cunoaste bine puterea de a birui pe om in acest punct. I-a invins pe Adam si pe Eva in Eden in privinta apetitului, si acestia si-au pierdut caminul fericit. Ce nenorocire si nelegiuire au umplut lumea noastra ca o consecinta a caderii lui Adam! Orase intregi au fost sterse de pe fata pamantului din pricina crimelor oribile si a nelegiuirii revoltatoare care le-au facut sa fie o pata asupra universului. Ingaduinta poftei a fost temelia tuturor pacatelor lor.

10:54 (1890) C.T.B.H. 16

10:55 240. Hristos a inceput lucrarea de rascumparare exact acolo unde a inceput ruina. Prima Sa punere la proba a fost in acelasi punct in care a cazut Adam. Satana biruise o mare parte din neamul omenesc prin ispita care viza apetitul, iar succesul acesta l-a facut sa simta ca are in mainile sale controlul asupra acestei planete cazute. Insa a descoperit in persoana lui Hristos pe Unul care era in stare sa i Se opuna si a parasit ca invins campul de bataie. Isus a spus: "El nu are nimic in Mine." Biruinta Sa este o asigurare ca si noi putem iesi victoriosi in conflictele noastre cu vrajmasul. Dar nu este intentia Tatalui nostru ceresc aceea de a ne mantui fara sa existe si din partea noastra un efort de a coopera cu Hristos. Trebuie sa implinim ceea ce tine de noi, iar puterea divina, unindu-se cu eforturile noastre, va aduce biruinta.

10:56 [Hristos a exercitat in favoarea noastra o stapanire de sine mai mare decat foamea sau moartea - 295]

10:57 [Prin postul Sau, Hristos a fost intarit pentru a putea rabda; biruinta Sa, o incurajare pentru toti - 296]

10:58 [Cand a fost ispitit in modul cel mai ingrozitor, Hristos nu a mancat nimic - 70]

10:59 [Puterea ispitei de a ne ingadui apetitul evaluata dupa supliciul lui Hristos in timpul postului Sau - 298]

10:60 Exemplul biruintei lui Daniel

10:61 (1890) C.T.B.H. 22, 23

10:62 241. Ispitele pentru ingaduirea apetitului au o putere ce poate fi biruita numai de ajutorul pe care il poate da Dumnezeu. Insa la fiecare ispita avem fagaduinta lui Dumnezeu ca va fi o cale de scapare. Atunci de ce sunt invinsi atat de multi? Pentru ca nu-si pun increderea in Dumnezeu. Ei nu se folosesc de mijloacele furnizate pentru siguranta lor. De aceea, scuzele aduse pentru satisfacerea apetitului nu au nici o greutate inaintea lui Dumnezeu.

10:63 Daniel isi pretuia calitatile omenesti, dar nu-si punea increderea in acestea. Increderea lui era in acea tarie pe care Dumnezeu a promis-o tuturor celor care vor veni la El intr-o dependenta umila, bizuindu-se pe de-a-ntregul pe puterea Sa.

10:64 El si-a luat in inima hotararea ca nu se va intina cu portia de carne ce-i revenea de la imparat si nici cu vinul pe care-l bea acesta; caci stia ca o asemenea dieta nu-i va intari puterile fizice sau spori capacitatea intelectuala. El nu voia sa foloseasca vinul si nici vreun alt stimulent nefiresc; nu voia sa faca nimic pentru a-si intuneca mintea; iar Dumnezeu i-a dat "stiinta si pricepere pentru tot felul de scrieri, si intelepciune" si de asemenea l-a facut "priceput in toate vedeniile si in toate visele." [...]

10:65 Parintii lui Daniel il educasera din copilarie in obiceiuri de stricta cumpatare. Il invatasera ca trebuie sa se conformeze legilor naturii in toate deprinderile sale; ca mancatul si bautul aveau o influenta directa asupra naturii sale fizice, intelectuale si morale si ca era raspunzator inaintea lui Dumnezeu pentru calitatile lui; caci el le pastra pe toate ca fiind un dar de la Dumnezeu si nu trebuia, prin nici o actiune de-a sa, sa le slabeasca sau sa le deprecieze. Ca rezultat al acestei invataturi, Legea lui Dumnezeu a fost inaltata in mintea sa si respectata cu sfintenie in inima lui. In timpul primilor ani de captivitate, Daniel a trecut printr-un supliciu, acela de a se familiariza cu grandoarea de la curte, cu ipocrizia si cu paganismul. Intr-adevar, ce scoala ciudata

10:66 care sa-l pregateasca pentru o viata de sobrietate, harnicie si credinciosie! Si el a trait cu toate acestea necorupt de atmosfera raului de care era inconjurat.

10:67 Experienta lui Daniel si a tinerilor sai tovarasi ilustreaza foloasele care pot rezulta dintr-o dieta a cumpatarii si arata ce va face Dumnezeu pentru aceia care vor coopera cu El pentru purificarea si inaltarea sufletului. Ei I-au adus cinste lui Dumnezeu si au fost o lumina foarte stralucitoare la curtea Babilonului.

10:68 In aceasta istorisire auzim glasul lui Dumnezeu care ni se adreseaza in mod individual, indemnandu-ne sa culegem razele pretioase de lumina in ce priveste subiectul cumpatarii crestine si sa ne plasam intr-o legatura corecta cu legile sanatatii.

10:69 [R. and H., 25 ian. 1881] C.H. 66

10:70 242. Ce ar fi fost daca Daniel si tovarasii lui ar fi facut un compromis cu acei ofiteri pagani si ar fi cedat presiunii momentului, mancand si band ceea ce era obisnuit pentru babilonieni? Acel singur prilej de indepartare de principiu le-ar fi slabit perceptia a ceea ce este drept si aversiunea pe care o aveau fata de ceea ce este rau. Ingaduirea apetitului ar fi presupus sacrificarea vigorii fizice, a limpezimii intelectului si puterii spirituale. Un pas gresit ar fi condus probabil la altii, pana cand, legatura lor cu cerul fiind rupta, ar fi fost dezradacinati de curentul ispitei.

10:71 [Claritatea mintii lui Daniel, datorata unei diete simple si vietii de rugaciune - 117]

10:72 [Mai multe despre Daniel - 33, 34, 117]

10:73 Datoria noastra crestineasca

10:74 (1868) 2T 65

10:75 243. Cand ne dam seama de cerintele lui Dumnezeu, vom intelege ca cere de la noi sa fim cumpatati in toate lucrurile. Scopul crearii noastre este sa-L slavim pe Dumnezeu in trupurile si duhurile noastre, care sunt ale Lui. Cum putem face acest lucru cand ingaduim apetitului sa vatame puterile fizice si morale? Dumnezeu cere sa prezentam trupurile noastre ca o jertfa vie. Atunci datoria ne ordona sa pastram acest corp in cea mai buna stare de sanatate, ca sa ne putem conforma

10:76 cerintelor Lui. "Deci, fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva, sa faceti totul spre slava lui Dumnezeu."

10:77 (1900) 6T 374, 375

10:78 244. Apostolul Pavel scrie: "Nu stiti ca cei ce alearga in locul de alergare, toti alearga, dar numai unul capata premiul? Alergati dar in asa fel ca sa capatati premiul! Toti cei ce se lupta la jocurile de obste, se supun la tot felul de infranari. Si ei fac lucrul acesta ca sa capete o cununa, care se poate vesteji: noi sa facem lucrul acesta pentru o cununa care nu se poate vesteji. Eu, deci, alerg, dar nu ca si cum n-as sti incotro alerg. Ma lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveste in vant; ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat" (1 Cor. 9,24-27).

10:79 Sunt multi in lume care se lasa in voia unor obiceiuri daunatoare. Apetitul este legea care-i carmuieste si, datorita relelor lor deprinderi, simtul moral este umbrit, iar puterea de a discerne lucrurile sfinte este in mare masura distrusa. Dar pentru crestini este necesar sa fie strict cumpatati. Ei ar trebui sa-si puna un standard inalt. Cumpatarea in mancare, bautura si imbracaminte este esentiala. Principiul ar trebui sa predomine, si nu apetitul sau fantezia. Cei ce mananca prea mult sau a caror hrana este de o calitate indoielnica sunt lesne condusi la risipa si la "multe pofte nesabuite si vatamatoare, care cufunda pe oameni in prapad si pierzare" (1 Tim. 6,9). Cei care sunt "impreuna lucratori cu Dumnezeu" ar trebui sa foloseasca orice farama a influentei lor pentru a incuraja raspandirea adevaratelor principii ale cumpatarii.

10:80 Este mare lucru sa fii credincios fata de Dumnezeu. El are pretentii asupra tuturor celor care sunt angajati in slujba Sa. El doreste ca mintea si corpul sa fie pastrate in cea mai buna stare de sanatate, fiecare putere si inzestrare sa se afle sub controlul divin si cat de viguroase le pot face obiceiurile atente, de stricta cumpatare! Noi avem obligatia fata de Dumnezeu de a ne consacra Lui fara rezerva, cu trup si suflet, cu toate facultatile considerate ca daruri date de El, spre a fi folosite in slujba Lui.

10:81 Toate energiile si insusirile noastre trebuie sa fie mereu intarite si dezvoltate in cursul acestui timp de proba. Numai aceia care apreciaza aceste principii si care

10:82 au fost deprinsi sa se ingrijeasca de corpurile lor cu pricepere si in temere de Dumnezeu ar trebui sa fie alesi pentru a primi raspunderi in lucrarea aceasta. Acelora care cunosc de multa vreme adevarul, dar care nu pot face deosebire intre principiile curate ale neprihanirii si principiile raului, a caror intelegere cu privire la dreptate, mila si iubirea lui Dumnezeu este umbrita, ar trebui sa li se ridice raspunderile. Fiecare comunitate are nevoie de o marturie clara si taioasa, dand din trambita un sunet lamurit.

10:83 Daca putem trezi simturile morale ale poporului nostru cu privire la subiectul cumpatarii, se poate castiga o mare biruinta. Trebuie sa se propovaduiasca si sa se practice cumpatarea in toate lucrurile vietii acesteia. Cumpatarea in mancare, bautura, dormit si imbracat este unul din marile principii ale vietii religioase. Adevarul adus in sanctuarul sufletului va duce la ingrijirea corpului. Nimic din cate privesc sanatatea fiintei omenesti nu trebuie sa fie privit cu nepasare. Binele nostru vesnic depinde de felul in care folosim in viata aceasta timpul, puterea si influenta noastra.

10:84 Robi ai apetitului

10:85 (1864) Sp. Gifts IV, 129-131

10:86 245. Exista o categorie de oameni care marturisesc credinta in adevar, care nu folosesc tutunul, tutunul de prizat, ceaiul sau cafeaua si totusi sunt vinovati de satisfacerea apetitului intr-alt fel. Ei poftesc carnuri foarte asezonate, cu sosuri grele, iar apetitul lor a devenit atat de pervertit, incat nu pot fi multumiti nici macar cu carne, daca aceasta nu este pregatita in modul cel mai vatamator. Stomacul este adus intr-o stare de febrilitate, organele digestive sunt impovarate excesiv si stomacul lucreaza din greu totusi pentru a scapa de volumul mare de hrana pe care a fost fortat sa-l primeasca. Dupa ce stomacul si-a indeplinit sarcina, ajunge epuizat, lucru care provoaca o stare de slabiciune. In acest punct, multi sunt inselati si gandesc ca lipsa de mancare este cea care produce asemenea senzatii si, fara sa-i lase stomacului timp pentru a se odihni, consuma alte alimente, care pe moment indeparteaza slabiciunea. Si cu cat este satisfacut mai mult apetitul, cu atat vor fi mai mari strigatele sale pentru a fi ingaduit. Aceasta slabiciune este in general rezultatul consumului de carne, al faptului de a manca prea des si prea mult. [...]

10:87 Pentru ca asa este moda, in armonie cu un apetit morbid, prajiturile grele, placintele si budincile si toate lucrurile vatamatoare sunt ingramadite in stomac. Masa trebuie umpluta cu multe feluri, caci altfel apetitul stricat nu poate fi satisfacut. De dimineata, acesti robi ai apetitului au adesea o respiratie urat mirositoare si o limba incarcata. Ei nu se bucura de sanatate si se intreaba de ce sufera de dureri, dureri de cap si felurite alte rele. Multi mananca de trei ori pe zi si iarasi, chiar inainte de a merge la culcare. Intr-un timp scurt, organele digestive sunt epuizate, caci nu au avut deloc timp sa se odihneasca. Acestia devin niste dispeptici nefericiti si se intreaba ce anume i-a adus in aceasta stare. Cauza a adus rezultatul sigur. Masa urmatoare nu ar trebui luata inainte ca stomacul sa fi avut timp sa se odihneasca dupa lucrarea de a digera masa precedenta. Daca totusi se ia si o a treia masa, ar trebui sa fie usoara si cu mai multe ore inainte de a merge la culcare.

10:88 Multi sunt atat de devotati necumpatarii, incat sub nici un considerent nu-si vor schimba calea de a se complacea in lacomie. Ei si-ar sacrifica mai degraba sanatatea si ar muri inainte de vreme decat sa-si infraneze pofta nestapanita. Si exista multi care sunt nestiutori in ce priveste legatura care exista intre modul in care mananca si beau si sanatate. Daca ar fi cu putinta ca acestia sa fie luminati, ei ar putea avea curajul moral de a-si tagadui apetitul, de a manca mai putin si numai din acea hrana care este sanatoasa si, prin calea pe care au urmat-o, ar scapa de multa suferinta.

10:89 EDUCATI APETITUL

10:90 Persoanele care si-au satisfacut apetitul mancand fara retinere carne, sosuri foarte asezonate si tot felul de prajituri grele si dulceturi nu se pot bucura de indata de o dieta simpla, sanatoasa si nutritiva. Gustul lor este atat de pervertit, incat nu sunt deloc imbiati de o dieta cu fructe, paine simpla si legume. Ei nu trebuie sa se astepte sa aiba de la inceput placere pentru mancarea atat de diferita de cea pe care si-au ingaduit s-o consume. Daca nu se pot bucura de la inceput de hrana simpla, ei ar trebui sa posteasca atat cat sunt in stare. Acel post se va dovedi pentru ei de un mai mare folos decat medicamentele, caci stomacul, de care s-a facut abuz,

10:91 va afla acea odihna de care demult avea nevoie, iar foamea reala poate fi potolita printr-o dieta simpla. Va fi nevoie de timp pentru ca gustul sa-si revina dupa abuzul la care a fost supus si sa-si recastige tonusul natural. Insa perseverenta pe calea tagaduirii de sine in privinta mancatului si bautului va face curand ca hrana simpla si hranitoare sa fie gustoasa, si aceasta va fi dupa putin timp mancata cu mai mare satisfactie decat gurmandul care se bucura de delicatesele lui bogate.

10:92 Stomacul nu este iritat cu carne si impovarat excesiv, ci este intr-o stare sanatoasa si se poate achita de sarcina sa fara eforturi. Nu ar trebui sa existe nici o intarziere in reforma. Ar trebui sa fie facute eforturi de a pastra cu grija forta vitala care ne mai ramane, prin eliberarea de orice povara excesiva. Se poate ca stomacul sa nu-si recapete niciodata in intregime sanatatea, insa o strategie dietetica corecta va opri o continuare a debilitarii si multi isi vor reveni mai mult sau mai putin - aceasta numai daca nu au mers foarte departe cu actul de sinucidere din lacomie.

10:93 Cei care accepta sa devina robi ai unui apetit nestapanit merg adesea si mai departe si se injosesc si mai mult, satisfacandu-si pasiunile stricate care au fost starnite prin necumpatarea in mancat si baut. Ei dau frau liber pasiunilor pana cand sanatatea si intelectul sufera mult. Facultatile ratiunii sunt intr-o mare masura distruse de obiceiurile rele.

10:94 Efectul ingaduintei poftei in plan fizic, mintal, moral

10:95 (1890) C.T.B.H. 83

10:96 246. Multi studenti se afla intr-o stare deplorabila de ignoranta in privinta faptului ca dieta exercita o influenta puternica asupra sanatatii. Unii nu au facut un efort hotarat pentru a-si stapani apetitul sau a pazi regulile corecte in ce priveste dieta. Ei mananca prea mult chiar si la mesele lor si unii mananca intre mese ori de cate ori se arata o ispita. Daca aceia care marturisesc ca sunt crestini doresc sa rezolve chestiunile care-i incurca atat de mult, si anume de ce sunt mintile lor atat de lenese, de ce aspiratiile lor religioase sunt atat de anemice, de multe ori nu trebuie sa mearga mai departe de masa; aici sunt destule cauze - daca nu ar mai fi deloc altele.

10:97 Multi se despart de Dumnezeu prin satisfacerea apetitului. Acela care vede caderea unei vrabii, care cunoaste numarul firelor de par din capul cuiva noteaza pacatul celor care

10:98 isi ingaduie un apetit pervertit cu pretul slabirii puterilor fizice, intunecand intelectul si amortind perceptia morala.

10:99 O zi viitoare a parerilor de rau

10:100 (1882) 5T 135

10:101 247. Prin alimentatia in exces si satisfacerea pasiunilor senzuale, multi isi pierd capacitatea de munca, atat intelectuala, cat si fizica. Inclinatiile senzuale sunt intarite, in timp ce natura morala si spirituala este slabita. Cand vom sta in jurul marelui tron alb, ce raport vor prezenta atunci vietile multora! Atunci vor vedea ce ar fi putut realiza daca nu ar fi degradat puterile ce le-au fost date de catre Dumnezeu. Atunci isi vor da seama ce grad de maretie intelectuala ar fi putut atinge daca I-ar fi dat lui Dumnezeu toate puterile fizice si mintale pe care El li le-a incredintat. In agonia remuscarilor, ei isi vor dori fierbinte sa-si reprimeasca vietile pentru a le trai din nou.

10:102 Pofta nefireasca sa fie stapanita

10:103 (1890) C.T.B.H. 150, 151

10:104 248. Providenta a condus poporul lui Dumnezeu in afara obiceiurilor extravagante ale lumii, departe de ingaduirea apetitului si a pasiunii, pentru a lua pozitie pe platforma tagaduirii de sine si a cumpatarii in toate lucrurile. Poporul pe care il conduce Dumnezeu va fi deosebit. Copiii Lui nu vor fi asemenea lumii. Daca vor urma calauzirea lui Dumnezeu, vor implini scopurile Sale, vor supune vointa lor vointei Sale. Hristos va locui in inima. Templul lui Dumnezeu va fi sfant. Trupul vostru, spune apostolul, este templul Duhului Sfant. Dumnezeu nu le cere copiilor Sai o tagaduire de sine care sa le vatame taria fizica. El le cere sa asculte de legile naturale pentru a-si pastra sanatatea fizica. Calea naturala este drumul marcat de El, si acesta este suficient de larg pentru orice crestin. Cu o mana generoasa, Dumnezeu ne-a pus la indemana daruri bogate si variate pentru subzistenta si bucuria noastra. Pentru ca noi sa ne bucuram insa de un apetit natural, care va pastra sanatatea si va prelungi

10:105 viata, El limiteaza pofta. Domnul spune: Atentie! Limitati, tagaduiti apetitul nefiresc. Daca ne facem un apetit pervertit, violam legile fapturii noastre si ne asumam responsabilitatea de a fi abuzat de trupurile noastre si de a fi adus boala asupra-ne.

10:106 (1909) 9T 153, 154

10:107 249. Cei care au primit invatatura in privinta relelor rezultate din folosirea alimentelor din carne, a ceaiului, a cafelei si a preparatelor alimentare grele si nesanatoase si care sunt hotarati sa faca un legamant cu Dumnezeu prin jertfa nu vor continua sa-si satisfaca apetitul cu alimente pe care le cunosc ca fiind vatamatoare. Dumnezeu cere ca apetitul sa fie curatat si ca tagaduirea de sine sa fie practicata in privinta acelor lucruri care nu sunt bune. Aceasta este o lucrare ce va trebui facuta inainte ca poporul Sau sa poata sta inaintea Lui ca un popor desavarsit.

10:108 Health Reformer, sept. 1871 250. Dumnezeu nu S-a schimbat si nici nu Isi propune sa schimbe organismul nostru pentru ca noi sa putem incalca o singura lege fara a simti efectele violarii acesteia. Insa multi isi inchid ochii de buna voie fata de lumina. [...] Ingaduindu-si inclinatiile si poftele, ei incalca legile vietii si sanatatii; iar daca se supun constiintei, trebuie sa fie controlati mai degraba de principiu in mancare si imbracaminte decat sa fie condusi de inclinatie, moda si apetit.

10:109 Eficienta lucratorilor lui Dumnezeu depinde de stapanirea apetitului

10:110 Letter 158, 1909 251. Prezinta inaintea poporului nevoia de a rezista ispitei de a ne ingadui apetitul. Aici este locul in care cad multi. Explica foarte stransa legatura dintre corp si minte si arata nevoia de a le pastra pe amandoua in cea mai buna stare. [...]

10:111 Toti cei care isi ingaduie apetitul, care isi irosesc energiile fizice si isi slabesc puterea morala vor simti, mai devreme sau mai tarziu, pedeapsa care urmeaza calcarii legii organismului.

10:112 Hristos Si-a dat viata pentru a capata rascumpararea pentru cel pacatos. Rascumparatorul lumii a stiut ca ingaduirea apetitului aduce slabiciune fizica si amorteste facultatile perceptive, asa incat lucrurile sacre si vesnice nu mai pot fi

10:113 deslusite. El a stiut ca cedarea in fata placerilor perverteste puterile morale si nevoia cea mare a omului este convertirea - in inima, minte si suflet - de la viata de ingaduinta a propriilor placeri la o viata de tagaduire si jertfire de sine. Fie ca Domnul sa te ajute, ca slujitor al Sau, sa faci apel la pastori si sa trezesti comunitatile adormite. Fa in asa fel, incat lucrarea ta de medic si cea de pastor sa se armonizeze. Pentru aceasta au fost infiintate sanatoriile noastre, pentru a propovadui adevarul adevaratei cumpatari. [...]

10:114 Ca popor, avem nevoie sa facem reforma, si nevoia de reforma o au mai cu seama pastorii si invatatorii in Cuvant. Sunt instruita sa le spun pastorilor nostri si presedintilor de conferinte: utilitatea voastra ca lucratori pentru Dumnezeu in lucrarea de recuperare a sufletelor care pier depinde mult de succesul vostru de a birui apetitul. Biruiti dorinta de a satisface apetitul si, daca faceti aceasta, pasiunile voastre vor fi stapanite cu usurinta. Atunci puterile voastre mintale si morale vor fi mai mari. "Si ei i-au biruit [...] prin sangele Mielului si prin cuvantul marturisirii lor" (Apoc. 12,11).

10:115 Un apel pentru un tovaras de lucrare

10:116 Letter 49, 1892 252. Domnul te-a ales sa faci lucrarea Sa, iar daca tu lucrezi cu grija, cu prudenta, si iti aduci obiceiurile de a manca sub controlul strict al cunoasterii si ratiunii, vei avea mult mai multe ceasuri placute, confortabile, decat daca ai actiona fara intelepciune. Actioneaza franele, tine-ti apetitul sub o conducere stricta si apoi lasa-te in mainile lui Dumnezeu. Prelungeste-ti viata printr-o supraveghere atenta a propriei tale persoane.

10:117 Stapanirea in dieta face sa creasca vigoarea

10:118 (1875) 3T 490-492

10:119 253. Oamenii care sunt angajati in proclamarea ultimei solii de avertizare a lumii, o solie care urmeaza sa hotarasca destinul sufletelor, ar trebui sa aplice in vietile lor adevarurile pe care le propovaduiesc altora. Ar trebui sa fie un exemplu pentru popor prin felul in care mananca si beau si in conversatia si comportamentul lor curat. Lacomia in mancare, ingaduirea pasiunilor josnice si pacate grozave sunt ascunse sub vesmantul sfinteniei de catre multi

10:120 reprezentanti declarati ai lui Hristos, pretutindeni in lumea noastra. Exista oameni de o destoinicie naturala excelenta, ale caror straduinte nu ajung nici la jumatatea a ceea ce ar putea realiza daca ar fi cumpatati in toate lucrurile. Ingaduirea apetitului si pasiunii intuneca mintea, micsoreaza puterea fizica si slabeste taria morala. Gandurile nu le sunt limpezi. Cuvintele lor nu sunt rostite cu putere, nu sunt vitalizate de Duhul lui Dumnezeu, astfel incat sa atinga inimile ascultatorilor.

10:121 Intrucat primii nostri parinti au pierdut Edenul prin ingaduirea apetitului, singura noastra speranta de a recastiga Edenul este prin reprimarea hotarata a poftei si pasiunii. Abtinerea in alimentatie si stapanirea tuturor pasiunilor vor pazi intelectul si vor aduce vigoare mintala si morala, facandu-i pe oameni in stare sa-si puna toate inclinatiile sub controlul puterilor superioare si sa discearna raul si binele, sacrul si profanul. Toti cei ce au o intelegere adevarata a sacrificiului pe care l-a facut Hristos, parasindu-Si caminul din Cer pentru a veni in aceasta lume ca sa-i poata arata omului, prin propria Sa viata, cum sa reziste ispitei, isi vor tagadui cu voiosie eul si vor alege sa fie partasi cu Hristos la suferintele Sale.

10:122 Frica de Domnul este inceputul intelepciunii. Cei ce vor birui asa cum a biruit Hristos vor avea nevoie sa se pazeasca neincetat de ispitele lui Satana. Pofta si pasiunile ar trebui infranate si aduse sub controlul unei constiinte luminate, pentru ca intelectul sa nu aiba de suferit, priceperea sa fie limpede, astfel incat lucraturile lui Satana si capcanele lui sa nu fie vazute ca providenta a lui Dumnezeu. Multi isi doresc rasplata finala si biruinta ce urmeaza sa fie date invingatorilor, dar nu sunt dispusi sa suporte truda, privatiunile si tagaduirea de sine, asa cum a facut-o Rascumparatorul nostru. Numai prin supunere si efort continuu vom birui asa cum a biruit Hristos.

10:123 Puterea stapanitoare a apetitului va sta la baza ruinei a mii de persoane, cand, daca ar fi biruit in acest punct, ar fi avut puterea morala pentru a castiga victoria asupra oricarei alte ispite de-a lui Satana. Dar cei ce sunt robi ai poftei nu vor reusi sa-si desavarseasca un caracter crestin. Continua pacatuire a omului, timp de sase mii de ani, a adus ca roade boala, durere si moarte. Si, pe masura

10:124 ce ne apropiem de sfarsitul timpului, ispitele lui Satana de a ne ingadui pofta vor fi mai puternice si mai greu de biruit.

10:125 Legatura dintre obiceiurile alimentare si sfintire

10:126 R. and H., 25 ian. 1881 254. Oricarui om ii va fi imposibil sa se bucure de binecuvantarile sfintirii in timp ce este egoist si lacom. Astfel de persoane gem sub o povara de slabiciuni din pricina obiceiurilor gresite de a manca si a bea, care incalca legile vietii si ale sanatatii. Multi isi slabesc organele digestive, ingaduindu-si un apetit pervertit. Puterea constitutiei omenesti de a rezista abuzurilor care se fac impotriva ei este minunata; insa obiceiurile gresite de a manca si a bea in mod excesiv vor slabi fiecare functie a corpului. Acesti anemici sa se gandeasca ce ar fi putut fi daca ar fi trait cumpatat si si-ar fi ajutat sanatatea in loc sa abuzeze de ea. Prin satisfacerea apetitului si a pasiunii pervertite, chiar si cei ce marturisesc ca sunt crestini isi mutileaza organismul in lucrarea lui si isi diminueaza puterile fizice, mintale si morale. Unii care fac aceasta pretind ca sunt sfintiti pentru Dumnezeu; insa o asemenea pretentie este fara nici o baza. [...]

10:127 "Un fiu cinsteste pe tatal sau, si sluga pe stapanul sau. Daca sunt Tata, unde este cinstea care Mi se cuvine? Daca sunt Stapan, unde este teama de Mine? zice Domnul ostirilor catre voi, preotilor, care nesocotiti Numele Meu, si care ziceti: 'Cu ce am nesocotit noi Numele Tau?' 'Prin faptul ca aduceti pe altarul Meu bucate necurate!' Si daca ziceti: 'Cu ce Te-am spurcat?' 'Prin faptul ca ati zis: 'Masa Domnului este de dispretuit!' Cand aduceti ca jertfa o vita oarba, nu este rau lucrul acesta? Cand aduceti una schioapa sau beteaga, nu este rau lucrul acesta oare? Ia adu-o dregatorului tau! Te va primi el bine pentru ea, va tine el seama de ea?' zice Domnul ostirilor" (Maleahi 1,6-8).

10:128 Sa luam cu grija aminte la aceste avertizari si mustrari. Desi adresate vechiului Israel, ele nu sunt mai putin aplicabile poporului de astazi al lui Dumnezeu. Si ar trebui sa luam in consideratie

10:129 cuvintele apostolului, prin care face apel la fratii sai ca, pentru indurarea lui Dumnezeu, sa aduca trupurile lor "ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu" (Romani 12,1). Aceasta este adevarata sfintire. Nu este doar o teorie, o emotie sau o alcatuire de cuvinte, ci un principiu viu, activ, care intra in viata de fiecare zi. Acesta presupune ca obiceiurile noastre de a manca, de a bea si de a ne imbraca sa fie de asa natura, incat sa asigure pastrarea sanatatii fizice, mintale si morale, pentru a putea aduce trupurile noastre inaintea Domnului - nu ca jertfa stricata de obiceiuri gresite, ci - "ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu".

10:130 Nici unul din cei care marturisesc ca sunt evlaviosi sa nu priveasca cu indiferenta sanatatea trupeasca si sa nu se insele singur ca necumpatarea nu este pacat si ca nu ii va afecta spiritualitatea. Exista o legatura stransa intre natura fizica si cea morala.

10:131 Este nevoie de un caracter hotarat

10:132 Letter 166, 1903 255. Pentru a tagadui apetitul este nevoie de un caracter hotarat. Din lipsa acestei hotarari, o multime de oameni sunt ruinati. Slabi, fara vointa, condusi cu usurinta, multi barbati si femei esueaza total sa fie ceea ce doreste Dumnezeu. Cei care nu au un caracter hotarat nu pot avea succes in lucrarea zilnica de a fi biruitori. Lumea este plina de femei si barbati natangi, necumpatati si slabi la minte, si cat de greu le este sa devina crestini autentici.

10:133 Ce spune marele Medic Misionar? "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea, si sa Ma urmeze" (Matei 16,24). Este lucrarea lui Satana aceea de a-i ispiti pe oameni sa-si ispiteasca la randul lor semenii. El se straduieste sa-i ademeneasca pe oameni sa lucreze impreuna cu el in lucrarea lui de distrugere. Se straduieste sa-i faca sa se dedea atat de mult satisfacerii apetitului, distractiilor si nebuniilor excitante - pe care le doreste atat de mult firea omeneasca, dar pe care Cuvantul lui Dumnezeu le interzice cu hotarare -, incat pot fi considerati ca ajutoare ale lui, lucrand impreuna cu el pentru a distruge chipul lui Dumnezeu in om.

10:134 Prin ispitele puternice ale domniilor si stapanirilor, multi sunt prinsi in capcana. Robi ai capriciului apetitului, ei sunt degradati si abrutizati. [...]

10:135 "Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi, si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu" (1 Cor. 6,19).

10:136 Cei care nu uita niciodata ca se afla in aceasta legatura cu Dumnezeu nu vor introduce in stomacul lor hrana care face pe plac poftei, dar care vatama organele digestive. Ei nu vor strica proprietatea lui Dumnezeu, dedandu-se la obiceiuri incorecte de a manca, de a bea sau de a se imbraca. Vor avea mare grija de masinaria umana, dandu-si seama ca trebuie sa faca acest lucru pentru a putea lucra impreuna cu Dumnezeu. El doreste ca ei sa fie sanatosi, fericiti si utili. Insa pentru aceasta, trebuie sa-si alinieze vointa de partea vointei Sale.

10:137 Health Reformer, mai 1878 256. Pretutindeni se intalnesc ispite fermecatoare de a urma poftele trupesti, poftele ochiului si mandria vietii. Numai exercitarea principiului ferm si controlul strict al poftelor si pasiunilor ne vor purta in siguranta prin viata, toate acestea in Numele lui Isus Biruitorul.

10:138 Incercarea inutila de a face reforma treptat

10:139 MS 86, 1897 257. Cand se face un efort pentru a-i lumina in acest punct (folosirea bauturilor spirtoase si a tutunului), unii spun: Ma las treptat. Dar Satana rade de toate hotararile de acest fel. El spune: Acestia sunt sigur in puterea mea. Nu ma tem de ei in acest punct. Dar stie ca nu are nici o putere asupra omului care, atunci cand pacatosii il ademenesc, are curajul moral de a spune un "nu" hotarat si pe fata. O astfel de persoana a renuntat clar la compania diavolului si, atata vreme cat se prinde de Isus Hristos, este in siguranta. El sta acolo unde ingerii ceresti au posibilitatea de a veni in legatura cu el, dandu-i puterea morala de a birui.

10:140 Apelul lui Petru

10:141 (1890) C.T.B.H. 53, 54

10:142 258. Apostolul Petru a inteles legatura care exista intre minte si trup si si-a ridicat vocea intr-un avertisment pentru

10:143 fratii sai: "Prea iubitilor, va sfatuiesc ca pe niste straini si calatori, sa va feriti de poftele firii pamantesti care se razboiesc cu sufletul" (1 Petru 2,11). Multi privesc acest text ca o avertizare doar impotriva destrabalarii; dar are o semnificatie mult mai mare. Ea interzice orice satisfacere vatamatoare a apetitului sau pasiunii. Fiecare pofta pervertita devine o patima agresiva. Ne-a fost dat apetitul pentru un motiv bun, nu pentru a deveni un slujitor al mortii prin pervertirea lui, degenerand astfel in "poftele firii pamantesti care se razboiesc cu sufletul". [...]

10:144 Puterea ispitei de a ne ingadui apetitul poate fi evaluata numai dupa chinul de nespus al Rascumparatorului nostru in timpul acelui post lung din pustie. El stia ca satisfacerea unui apetit pervertit avea sa amorteasca intr-atat receptivitatea omului, incat lucrurile sacre nu mai puteau fi deosebite. Adam a cazut prin ingaduirea apetitului; Hristos a biruit prin tagaduirea apetitului. Si singura noastra speranta de a recastiga Edenul este printr-un autocontrol ferm. Daca puterea apetitului satisfacut apasa cu atata putere asupra neamului omenesc incat, pentru a-i frange stransoarea, Fiul divin al lui Dumnezeu, in locul omului, a fost nevoit sa rabde un post de aproape sase saptamani, ce lucrare sta inaintea crestinului! Cu toate acestea, oricat de mare ar fi lupta, el poate birui. Cu ajutorul acelei puteri divine care a invins cele mai arzatoare ispite pe care le-a putut inventa Satana, si el poate avea un succes total in razboiul pe care-l duce impotriva raului si, la sfarsit, va putea sa poarte cununa celui biruitor in Imparatia lui Dumnezeu.

10:145 Prin puterea vointei si harul lui Dumnezeu

10:146 (1890) C.T.B.H. 37

10:147 259. Prin apetit, Satana controleaza mintea si intreaga faptura. Mii de oameni care ar fi putut trai au coborat in mormant ca niste epave fizice, mintale si morale pentru ca si-au jertfit toate puterile in scopul satisfacerii apetitului. Necesitatea ca oamenii acestei generatii sa cheme in ajutorul lor puterea vointei, intarita de harul lui Dumnezeu, pentru a invinge ispitele lui Satana si a se impotrivi si celei mai mici ingaduinte a apetitului pervertit, este cu mult mai mare decat a fost cu mai multe generatii in urma. Insa cei din generatia de acum au mai putina putere de stapanire decat cei care au trait atunci.

10:148 (1881) 4T 574

10:149 260. Putini au rezistenta morala pentru a rezista ispitei, mai ales in privinta apetitului, si de a practica tagaduirea de sine. Pentru unii este o ispita prea mare sa reziste sa-i vada pe altii cum iau cea de-a treia masa; si isi imagineaza ca sunt flamanzi, cand simtamantul pe care-l au nu este un apel primit de la stomac prin care acesta cere hrana, ci o dorinta a mintii, care nu a fost intarita prin principii solide si disciplinata in directia tagaduirii de sine. Zidurile auto-controlului si ale autolimitarii nu ar trebui sa fie slabite si demolate in nici o imprejurare. Pavel, apostolul neamurilor, spune: "Ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat" (1 Cor. 9,27).

10:150 Cei care nu biruie in lucrurile mici nu vor avea putere morala sa reziste inaintea ispitelor mai mari.

10:151 (1905) M.H. 323

10:152 261. Evalueaza-ti cu grija dieta. Studiaza de la cauza la efect. Cultiva stapanirea de sine. Tine pofta sub controlul ratiunii. Nu impovara niciodata stomacul prin supra-alimentare, dar sa nu te lipsesti de hrana nutritiva si gustoasa necesara pentru o buna sanatate.

10:153 (1900) 6T 336

10:154 262. In legatura voastra cu necredinciosii, nu ingaduiti sa fiti abatuti de la principiile cele drepte. Daca luati loc la masa lor, mancati cumpatat si numai hrana ce nu tulbura mintea. Feriti-va de necumpatare. Voi nu va puteti ingadui sa va slabiti puterile mintale sau fizice, ca nu cumva sa nu mai fiti in stare sa deosebiti lucrurile spirituale. Pastrati-va mintea astfel incat Dumnezeu sa o poata impresiona cu adevarurile pretioase din Cuvantul Sau.

10:155 O chestiune de curaj moral

10:156 (1870) 2T 374

10:157 263. Unii dintre voi socotesc ca au nevoie de cineva care sa le spuna cat sa manance. Nu aceasta este calea de urmat. Noi trebuie sa actionam dintr-un punct de vedere moral si religios. Noi trebuie sa fim cumpatati in toate lucrurile, pentru ca in fata noastra se afla o cununa nepieritoare si o comoara cereasca. Si

10:158 acum doresc sa le spun fratilor si surorilor mele ca imi trebuie curaj moral ca sa iau pozitie si sa ma stapanesc. N-as dori sa pun aceasta asupra altuia. Voi mancati prea mult si apoi regretati, si asa continuati sa va ganditi la ceea ce mancati si beti. Mancati numai ceea ce este cel mai bun si plecati apoi cu simtamantul clar in fata cerului si neavand nici o mustrare de constiinta. Noi nu credem in indepartarea de tot a ispitelor, fie de la copii, fie de la cei maturi. Cu totii avem o lupta in fata noastra si trebuie sa stam pe pozitie spre a rezista ispitelor lui Satana si dorim sa stim ca avem puterea sa facem acest lucru.

10:159 Letter 324, 1905 264. Am primit o solie pe care sa ti-o dau: mananca la perioade regulate de timp. Prin obiceiuri gresite in ce priveste mancarea, te pregatesti pentru suferinte viitoare. Nu totdeauna este bine sa dai curs invitatiilor la masa, chiar daca acestea sunt facute de frati si prieteni care doresc sa reverse asupra ta multe feluri de mancare. Stii ca poti manca doua sau trei feluri de mancare la o masa fara sa-ti faci rau organelor digestive. Cand esti invitat undeva la masa, nu lua in seama marea varietate de mancaruri pe care le pun inaintea ta cei care te-au invitat. Aceasta este ceea ce trebuie sa faci daca vrei sa fii un strajer credincios. Cand ni se pune inainte hrana care, daca am manca-o, ar face ca organele noastre digestive sa lucreze din greu ore de-a randul, nu trebuie - daca vom consuma aceasta mancare - sa dam vina pe cei care ne-au pus-o inainte. Dumnezeu asteapta de la noi sa hotaram singuri sa mancam acea hrana care nu va provoca suferinta organelor digestive.

10:160 [Trupul sa fie un slujitor al mintii - 35]

10:161 [Educarea de timpuriu a apetitului - 346, 353]

10:162 [Apetitul sa fie tagaduit cu interes si cu zel - 65]

10:163 [Rugaciunea pentru vindecare inaltata de catre cel necumpatat - 29]

10:164 [Efectul satisfacerii poftei asupra influentei si utilitatii individului - 72]

10:165 Biruinta prin Hristos

10:166 (1890) C.T.B.H. 19

10:167 265. Hristos a dus lupta in punctul apetitului si a iesit biruitor; si noi putem birui, prin puterea pe care o luam de la El. Cine va intra pe

10:168 porti in cetate? Nu aceia care declara ca nu pot frange puterea apetitului. Hristos a rezistat in fata puterii aceluia care vrea sa ne tina in robie; desi slabit de postul sau indelungat de patruzeci de zile, El S-a impotrivit cu succes ispitei si a dovedit prin acest act ca, in ce ne priveste, cazurile noastre nu sunt lipsite de speranta. Stiu ca nu putem obtine singuri victoria; si cat de recunoscatori ar trebui sa fim ca avem un Mantuitor viu, care este in stare si care vrea sa ne dea ajutor!

10:169 (1905) M.H. 176

10:170 266. O viata curata si nobila, o viata de biruinta asupra apetitului si senzualitatii este posibila pentru oricine isi va uni vointa slaba si sovaitoare a omului, cu vointa atotputernica si neclintita a lui Dumnezeu.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: