English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Faptele Apostolilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Faptele Apostolilor, 8


8:1 Cap. 6 - La poarta templului

8:2 Ucenicii Domnului Hristos aveau un profund simtamant al neputintei lor si, cu umilinta si rugaciune, au alaturat slabiciunea lor puterii Lui, nestiinta lor intelepciunii Lui, nevrednicia lor neprihanirii Lui, saracia lor inepuizabilei Sale bogatii. Astfel intariti si inzestrati, ei n-au ezitat sa se avante in slujba Invatatorului.

8:3 La scurta vreme dupa coborarea Duhului Sfant si indata dupa un timp de rugaciune staruitoare, Petru si Ioan, suindu-se la templu sa se inchine, au vazut la poarta numita Frumoasa un olog de patruzeci de ani, a carui viata, de la nasterea sa, fusese numai o viata de durere si chin. Acest om nefericit dorise de multa vreme sa vada pe Isus spre a putea fi vindecat; dar era aproape neputincios si prea departe de locurile unde lucra marele Medic. In cele din urma, el a induplecat cativa prieteni sa-l duca la poarta Templului,

8:4 dar, cand a ajuns acolo, a aflat ca Acela in care isi pusese toata nadejdea fusese dat unei morti crude.

8:5 Dezamagirea sa a trezit simpatia acelora care stiau cata vreme sperase el cu infocare sa fie vindecat de Isus si zilnic il aduceau la Templu pentru ca trecatorilor sa li se faca mila de el si sa-l ajute cu vreun ban, spre a-si usura lipsurile. Petru si Ioan, trecand pe acolo, acesta le-a cerut si lor de pomana. Ucenicii au privit la el cu compatimire si Petru a spus: "'Uita-te la noi!' Si el se uita la ei cu luare aminte, si astepta sa capete ceva de la ei. Atunci, Petru i-a zis: 'Argint si aur n-am'". Cand Petru vorbi despre saracia lor, fata slabanogului s-a intristat; dar ea a stralucit de nadejde atunci cand apostolul a continuat: "Dar ce am iti dau: In Numele lui Isus Hristos din Nazaret, scoala-te si umbla!"

8:6 "L-a apucat de mana dreapta si l-a ridicat in sus. Indata i s-au intarit talpile si gleznele; dintr-o saritura a fost in picioare si a inceput sa umble. A intrat cu ei in Templu, umbland, sarind si laudand pe Dumnezeu. Tot norodul l-a vazut umbland si laudand pe Dumnezeu. Il cunosteau ca era cel ce sedea la poarta 'Frumoasa' a Templului, ca sa ceara de pomana, si s-au umplut de uimire si de mirare pentru cele ce i se intamplasera".

8:7 "Fiindca ologul care fusese vindecat se tinea de Petru si Ioan, tot norodul, mirat, a alergat la ei in pridvorul zis al lui Solomon." Ei erau uimiti vazand ca ucenicii puteau savarsi minuni asemanatoare celor savarsite de Isus. Totusi, aici era barbatul acesta care,

8:8 timp de patruzeci de ani, fusese un olog neputincios, dar care acum se bucura, putandu-si folosi pe deplin picioarele sale, fara dureri si fericit, crezand in Isus.

8:9 Cand ucenicii au vazut uimirea oamenilor, Petru a intrebat: "Pentru ce va mirati de lucrul acesta? De ce va uitati cu ochii tinta la noi, ca si cum prin puterea noastra sau prin cucernicia noastra am fi facut pe omul acesta sa umble?" El ii asigura ca vindecarea fusese savarsita in Numele si prin meritele lui Isus din Nazaret, pe care Dumnezeu Il inviase din morti. "Prin credinta in Numele lui Isus", declara apostolul, "a intarit Numele Lui pe omul acesta, pe care-l vedeti si-l cunoasteti; credinta in El a dat omului acestuia o tamaduire deplina, cum vedeti cu totii".

8:10 Apostolii au vorbit lamurit despre marele pacat al iudeilor, acela ca au lepadat si au dat mortii pe Printul vietii; dar ei au fost atenti sa nu-i duca pe ascultatori la disperare. "Voi v-ati lepadat de Cel Sfant si Neprihanit, si ati cerut sa vi se daruiasca un ucigas", a zis Petru. "Ati omorat pe Domnul Vietii, pe care Dumnezeu L-a inviat din morti; noi suntem martori ai Lui". "Si acum, fratilor, stiu ca din nestiinta ati facut asa, ca si mai marii vostri. Dar Dumnezeu a implinit astfel ce vestise mai inainte prin gura tuturor proorocilor Lui; ca, adica, Hristosul Sau va patimi". El a spus ca Duhul Sfant ii cheama sa se pocaiasca, sa se converteasca si-i asigura ca nu exista alta nadejde de mantuire decat prin indurarea Celui pe care ei L-au rastignit. Numai prin credinta in El pacatele lor puteau fi iertate.

8:11 "Pocaiti-va dar, si intoarceti-va la Dumnezeu", le-a spus el cu tarie, "pentru ca

8:12 sa vi se stearga pacatele, ca sa vina de la Domnul vremile de inviorare".

8:13 "Voi sunteti fiii proorocilor si ai legamantului, pe care l-a facut Dumnezeu cu parintii nostri, cand a zis lui Avraam: 'Toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta'. Dumnezeu, dupa ce a ridicat pe robul Sau Isus, L-a trimis mai intai voua, ca sa va binecuvanteze, intorcand pe fiecare din voi de la faradelegile sale".

8:14 In felul acesta, ucenicii au predicat despre invierea lui Hristos. Multi dintre cei care ascultau asteptau aceasta marturie si, cand au auzit-o, au crezut. El le-a amintit cuvintele rostite de Domnul Hristos, si ei au intrat in randurile celor care primisera Evanghelia. Samanta semanata de Mantuitorul a rasarit si a adus roade.

8:15 Pe cand ucenicii vorbeau oamenilor, "au venit la ei pe neasteptate preotii, capitanul Templului si Saducheii, foarte necajiti ca invatau pe norod si vesteau in Isus invierea din morti".

8:16 Dupa invierea lui Isus, preotii au raspandit pretutindeni stirea mincinoasa ca trupul Lui fusese furat de ucenici in timp ce garda romana adormise. Nu este deci de mirare ca nu le-a placut atunci cand au auzit pe Petru si pe Ioan predicand despre invierea Aceluia pe care ei Il omorasera. In mod deosebit, Saducheii erau foarte maniosi. Ei simteau ca insasi invatatura la care tineau foarte mult era in primejdie si ca era in joc insasi reputatia lor.

8:17 Numarul celor care se convertisera la noua credinta crestea cu repeziciune si atat Fariseii, cat si Saducheii erau de acord ca, daca acesti noi

8:18 invatatori nu vor fi opriti, atunci influenta lor va fi o mai mare primejdie decat atunci cand Isus a fost pe pamant. De aceea, capitanul Templului, cu ajutorul mai multor Saduchei, i-au arestat pe Petru si pe Ioan si i-au bagat la inchisoare, deoarece in ziua aceea era prea tarziu sa mai fie cercetati.

8:19 Vrajmasii ucenicilor nu puteau decat sa fie convinsi ca Hristos inviase din morti. Dovada era prea clara spre a mai fi pusa la indoiala. Cu toate acestea, ei si-au impietrit inimile si au refuzat sa se caiasca de fapta lor ingrozitoare pe care o savarsisera dand la moarte pe Isus. Mai marilor iudeilor li se daduse o dovada categorica a faptului ca apostolii vorbeau si lucrau sub inspiratie divina, insa s-au impotrivit categoric soliei adevarului. Hristos nu a venit in felul in care ei se asteptasera. Cu toate ca uneori fusesera convinsi ca El era Fiul lui Dumnezeu, au inabusit totusi aceasta convingere si L-au rastignit. In indurarea Sa, Dumnezeu le-a dat si alte dovezi si acum le era oferita o noua ocazie de a se intoarce la El. El i-a trimis pe ucenici sa le spuna ca ei L-au omorat pe Printul vietii si, prin insasi aceasta groaznica invinuire, El le-a facut o noua chemare la pocainta. Dar, simtindu-se in siguranta in propria lor indreptatire, invatatorii iudei au refuzat sa admita ca barbatii care ii invinuiau de rastignirea lui Hristos vorbeau prin indrumarea Duhului Sfant.

8:20 Angajandu-se pe calea de impotriviri fata de Hristos, orice act de rezistenta devenea pentru preoti un nou imbold de a urma pe aceeasi cale. Impotrivirea lor devenea din ce in ce mai hotarata. Aceasta nu insemna ca ei nu ar fi putut ceda; puteau, dar n-au cedat. Ei erau

8:21 indepartati de la mantuire nu numai pentru ca erau vinovati si meritau moartea, nu numai fiindca omorasera pe Fiul lui Dumnezeu, ci si fiindca se ridicasera cu indarjire impotriva lui Dumnezeu. Ei au lepadat in mod persistent lumina si au inabusit convingerile Duhului. Influenta care conduce pe copiii neascultarii lucra in ei, indemnandu-i sa se poarte cu asprime fata de oamenii prin care lucra Dumnezeu. Rautatea razvratirii lor se intensifica mereu cu fiece act de impotrivire fata de Dumnezeu si de solia pe care El a dat-o servilor Sai ca s-o vesteasca. Zilnic, in refuzul lor de a se pocai, conducatorii iudeilor reinnoiau razvratirea lor, pregatindu-se sa culeaga ceea ce semanau.

8:22 Mania lui Dumnezeu impotriva pacatosilor nepocaiti nu este rostita numai din pricina pacatelor pe care le-au savarsit, ci pentru ca, atunci cand sunt chemati la pocainta, ei aleg sa continue sa se impotriveasca, repetand pacatele trecutului in ciuda luminii ce le-a fost data. Daca mai marii iudeilor s-ar fi supus puterii convingatoare a Duhului Sfant, ei ar fi fost iertati; insa ei erau hotarati sa nu se supuna. In acelasi fel, pacatosul, printr-o continua impotrivire, se aseaza intr-o situatie in care Duhul Sfant nu-l mai poate influenta.

8:23 In ziua urmatoare vindecarii ologului, Ana si Caiafa impreuna cu alti demnitari ai templului s-au strans pentru judecata, si arestatii au fost adusi inaintea lor. Chiar in aceeasi incapere si aproape inaintea acelorasi oameni, Petru tagaduise rusinos pe Domnul sau. Lucrul acesta i-a venit in mod clar in minte atunci cand a aparut spre a fi judecat. Acum avea ocazia sa spele lasitatea sa de atunci.

8:24 Cei de fata, care isi aminteau de atitudinea pe care Petru o

8:25 avusese la judecata Invatatorului sau, se mangaiau cu gandul ca si acum el va putea fi intimidat prin amenintarea cu inchisoarea si moartea. Dar Petru cel impulsiv si increzut in sine, care tagaduise pe Hristos in cel mai greu moment al Lui, se deosebea nespus de mult de Petru care era adus acum inaintea Sinedriului pentru cercetare. De la caderea sa, el fusese convertit. El nu mai era mandru si increzut, ci modest si neincrezator in sine. El era plin cu Duhul Sfant si, prin puterea aceasta, era hotarat sa inlature pata apostaziei sale, cinstind Numele pe care odata Il tagaduise.

8:26 Pana aci, preotii au evitat sa aminteasca ceva despre rastignirea sau invierea lui Isus. Insa acum, pentru realizarea scopului lor, au fost nevoiti sa intrebe pe cei invinuiti cum s-a savarsit tamaduirea celui neputincios. "Cu ce putere sau in numele cui ati facut voi lucrul acesta?" au intrebat ei.

8:27 Plini de curaj sfant si in puterea Duhului Sfant, Petru a declarat fara teama: "Sa stiti toti, si s-o stie tot norodul lui Israel: Omul acesta se infatiseaza inaintea voastra pe deplin sanatos, in Numele lui Isus Hristos din Nazaret pe care voi L-ati rastignit, dar pe care Dumnezeu L-a inviat din morti. El este 'piatra lepadata de voi, zidarii, care a ajuns sa fie pusa in capul unghiului'. In nimeni altul nu este mantuire; caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti".

8:28 Aceasta curajoasa aparare a inspaimantat pe mai marii iudeilor. Ei isi inchipuisera ca ucenicii vor fi coplesiti de teama si neliniste atunci cand vor fi adusi inaintea Sinedriului.

8:29 Dar, in loc de aceasta, martorii au vorbit asa cum ar fi vorbit Hristos, cu o putere convingatoare, ce a adus la tacere pe potrivnicii lor. In glasul lui Petru nu era nici o urma de teama atunci cand a declarat despre Hristos: "El este piatra lepadata de voi, zidarii, care a ajuns sa fie pusa in capul unghiului".

8:30 Petru a folosit aici o figura de stil obisnuita preotilor. Profetii vorbisera despre piatra lepadata; si chiar Domnul Hristos, vorbind cu o ocazie preotilor si mai marilor, a spus: "N-ati citit niciodata in Scripturi ca: 'Piatra pe care au lepadat-o zidarii a ajuns sa fie pusa in capul unghiului? Domnul a facut acest lucru si este minunat in ochii nostri'. De aceea, va spun ca Imparatia lui Dumnezeu va fi luata de la voi si va fi data unui neam care va aduce roadele cuvenite. Cine va cadea peste piatra aceasta va fi zdrobit de ea; iar pe acela peste care va cadea ea il va spulbera." (Mat. 21,42-44).

8:31 Cand preotii au auzit cuvintele de aparare, rostite fara teama de apostoli, "au priceput ca fusesera cu Isus".

8:32 Dupa schimbarea la fata a lui Isus, este scris despre ucenici ca, la sfarsitul acestei scene minunate, "n-au vazut pe nimeni decat pe Isus singur" (Matei 17,8). "Isus singur" - in aceste cuvinte este cuprinsa taina vietii si puterii ce a caracterizat istoria primei biserici. Cand ucenicii au auzit pentru prima data cuvintele lui Hristos, ei au simtit nevoia lor de El. Ei L-au cautat, L-au gasit si L-au urmat. Ei au fost cu El in Templu, la masa, pe coasta muntelui, pe camp. Ei erau ca elevii cu un invatator, primind zilnic de la El lectii despre adevarul cel vesnic.

8:33 Dupa inaltarea Mantuitorului, simtamantul prezentei divine, pline de iubire si lumina, era inca cu ei. Era o prezenta personala. Isus, Mantuitorul, care a umblat, a vorbit si S-a rugat cu ei, care rostise cuvinte de nadejde si mangaiere inimilor lor si care, in timp ce solia de pace era inca pe buzele Sale, fusese luat la cer dintre ei. Pe cand alaiul de ingeri Il primea, ei au auzit cuvintele Lui: "Iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului" (Mat. 28,20). El S-a inaltat la cer in trup omenesc. Ei stiau ca El era inca inaintea tronului lui Dumnezeu, El, Prietenul si Mantuitorul lor; ca simpatia Lui era neschimbata; ca pentru totdeauna El va simti impreuna cu omenirea suferinda. Ei stiau ca El prezenta inaintea lui Dumnezeu meritele sangelui Sau, aratand ranile din mainile si picioarele Sale ca o amintire a pretului pe care El l-a platit pentru cei rascumparati; si gandul acesta ii intarea sa sufere batjocura pentru Numele Sau. Unirea lor cu El era acum mai tare decat atunci cand fusese personal cu ei. Lumina, iubirea si puterea unui Hristos launtric stralucea prin ei, asa ca oamenii, privind-o, se minunau.

8:34 Hristos a pus aprobarea Lui pe cuvintele rostite de Petru in apararea Sa. Stand strans alaturi de ucenic, ca un martor convingator, se afla barbatul care fusese vindecat intr-un mod atat de minunat. Prezenta acestui barbat, cu cateva ore mai inainte un olog neputincios, dar acuma cu o sanatate complet restabilita, adauga greutate la marturia cuvintelor lui Petru. Preotii si mai marii au tacut. Ei nu erau in stare sa respinga afirmatiile lui Petru, insa ei nu erau mai putin hotarati sa puna stavila invataturii ucenicilor.

8:35 Coroana minunilor Domnului Hristos - invierea lui Lazar - a pecetluit hotararea preotilor sa scape lumea de Isus si de lucrarile Lui minunate, care le distrugea foarte repede influenta asupra oamenilor. Ei L-au rastignit, dar aici era o dovada convingatoare ca ei nu au pus capat minunilor facute in Numele Sau si nici vestirii adevarului pe care El l-a invatat. Vindecarea ologului si predica apostolilor starnise deja o mare miscare in Ierusalim.

8:36 Pentru a-si ascunde tulburarea, preotii si conducatorii au poruncit ca apostolii sa fie scosi afara, ca ei sa se poata sfatui impreuna. Cu totii au recunoscut ca n-ar folosi la nimic sa tagaduiasca faptul ca omul fusese vindecat. Bucurosi ar fi ascuns minunea prin minciuni; dar lucrul acesta era cu neputinta, pentru ca ea fusese savarsita in plina lumina a zilei, inaintea unei mari multimi de oameni si ajunsese deja la cunostinta a mii de persoane. Ei socoteau ca lucrarea ucenicilor trebuie oprita sau, de nu, Isus va castiga multi urmasi. Urmarea ar fi apoi desconsiderarea lor; caci ar fi fost facuti vinovati de omorarea Fiului lui Dumnezeu.

8:37 Dar, cu toata dorinta lor de a nimici pe ucenici, preotii n-au indraznit sa faca mai mult decat sa-i ameninte cu cea mai aspra pedeapsa daca mai continuau sa vorbeasca sau sa lucreze in Numele lui Isus. Chemandu-i din nou inaintea Sinedriului, le-au poruncit sa nu vorbeasca sau sa invete in Numele lui Isus. Dar Petru si Ioan au raspuns: "Judecati voi singuri daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam mai mult de voi decat de Dumnezeu; caci noi nu putem sa nu vorbim despre ce am vazut si am auzit".

8:38 Bucuros ar fi pedepsit preotii pe oamenii acestia pentru neclintita lor credinta fata de chemarea lor sfanta, insa se temeau de popor; "fiindca toti slaveau pe Dumnezeu pentru cele intamplate". Astfel, cu repetate amenintari si mustrari, apostolii au fost pusi in libertate.

8:39 In timp ce Petru si Ioan erau arestati, ceilalti, cunoscand rautatea iudeilor, s-au rugat neincetat pentru fratii lor, temandu-se ca nu cumva cruzimea manifestata fata de Isus sa se repete. De indata ce apostolii au fost eliberati, ei i-au cautat pe ceilalti ucenici si le-au facut cunoscut rezultatul cercetarii. Mare a fost bucuria credinciosilor. "Si-au ridicat glasul toti impreuna catre Dumnezeu si au zis: 'Stapane, Doamne, care ai facut cerul, pamantul, marea si tot ce este in ele! Tu ai zis prin Duhul Sfant, prin gura parintelui nostru David, robul Tau: 'Pentru ce se intarata neamurile, si pentru ce cugeta noroadele lucruri desarte? Imparatii pamantului s-au rasculat si domnitorii s-au unit impotriva Domnului si impotriva unsului Sau.' In adevar, impotriva Robului Tau celui sfant, Isus, pe care L-ai uns Tu, s-au insotit in cetatea aceasta Irod si Pilat din Pont cu Neamurile si cu noroadele lui Israel, ca sa faca tot ce hotarase mai dinainte mana Ta si sfatul Tau."

8:40 "Si acum, Doamne, uita-Te la amenintarile lor, da putere robilor Tai sa vesteasca Cuvantul Tau cu toata indrazneala si intinde-si mana, ca sa se faca tamaduiri, minuni si semne prin Numele Robului Tau celui Sfant, Isus".

8:41 Ucenicii s-au rugat ca sa le fie data o mai mare putere in lucrarea de predicare; caci ei au vazut

8:42 ca vor avea de intampinat aceeasi hotarata impotrivire pe care Domnul Hristos a intampinat-o cat a fost pe pamant. In timp ce rugaciunile lor unite se inaltau in credinta spre cer, a venit si raspunsul. Locul unde erau adunati s-a cutremurat si din nou au fost inzestrati cu Duhul Sfant. Cu inimile pline de curaj, ei au pornit din nou sa vesteasca Cuvantul lui Dumnezeu in Ierusalim. "Apostolii marturiseau cu multa putere despre invierea Domnului Isus", si Dumnezeu binecuvanta in chip minunat eforturile lor.

8:43 "Principiul pentru care ucenicii au stat atat de neinfricati cand, ca raspuns la porunca de a nu mai vorbi nicidecum in Numele lui Isus, au declarat: "Judecati voi singuri daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam mai mult de voi decat de Dumnezeu" este acelasi pentru care cei ce au raspuns chemarii Evangheliei s-au luptat sa-l sustina in zilele Reformatiunii. Cand, in 1529, principii germani s-au adunat in Dieta din Spire, li s-a prezentat decretul imparatului, prin care se restrangea libertatea religioasa si prin care se interzicea orice raspandire a invataturilor reformei. Se parea ca nadejdea lumii era aproape sa fie spulberata. Oare aveau sa accepte principii decretul? Oare lumina Evangheliei avea sa fie oprita de la multimile care erau inca in intuneric? Erau in joc mari si importante probleme ale lumii. Cei care primisera credinta reformata s-au intalnit laolalta si hotararea lor unanima a fost: 'Respingem acest decret. In materie de constiinta majoritatea nu are nici o putere'" (Merle D'Aubigne, "Istoria Reformatiunii", cartea 13, cap. 5).

8:44 Principiul acesta trebuie sa-l tinem si noi cu tarie in zilele noastre. Stindardul adevarului si al libertatii religioase, tinut sus de intemeietorii

8:45 bisericii Evangheliei si de catre martorii lui Dumnezeu in decursul secolelor care s-au scurs de atunci incoace, in aceasta ultima batalie, a fost asezat in mainile noastre. Raspunderea pentru acest mare dar sta asupra acelora pe care Dumnezeu i-a binecuvantat cu o cunoastere a Cuvantului Sau. Noi trebuie sa primim acest cuvant ca pe o autoritate suprema. Noi trebuie sa recunoastem autoritatea omeneasca ca o oranduire stabilita de Dumnezeu si sa invatam ascultarea de ea ca fiind o datorie sacra, in cadrul sferei ei legale. Dar, cand cerintele ei vin in conflict cu cerintele lui Dumnezeu, atunci trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni. Cuvantul lui Dumnezeu trebuie recunoscut mai presus de toate legiuirile omenesti. Un "asa zice Domnul" nu trebuie dat la o parte pentru un "asa zice biserica" sau un "asa zice statul". Cununa lui Hristos trebuie sa fie inaltata mai presus de diademele potentatilor pamantului.

8:46 Nu ni se cere sa sfidam autoritatile. Cuvintele noastre, fie ele vorbite, fie scrise, ar trebui sa fie cumpanite cu grija, ca nu cumva sa se spuna despre noi ca am fi rostit ceva ce ne-ar infatisa ca unii care am fi impotriva legii si ordinii. Noi nu trebuie sa spunem sau sa facem ceva care ne-ar inchide in mod necesar calea. Noi trebuie sa mergem inainte in Numele lui Hristos, aparand adevarurile ce ne-au fost incredintate. Daca oamenii ne opresc sa facem aceasta lucrare, atunci le putem spune, asa cum au spus si apostolii: "Judecati voi singuri daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam mai mult de voi decat de Dumnezeu; caci noi nu putem sa nu vorbim despre ce am vazut si am auzit".

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: