English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Faptele Apostolilor

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Faptele Apostolilor, 32


32:1 Cap. 30 - Chemarea la o treapta mai inalta

32:2 In speranta de a imprima puternic in mintea credinciosilor corinteni importanta unei hotarate stapaniri de sine, a unei stricte cumpatari si a unui zel staruitor in slujba lui Hristos, Pavel, in epistola lui catre ei, face o izbitoare asemanare intre lupta crestina si celebrele alergari care aveau loc in anumite intervale de timp, in apropiere de Corint. Dintre toate jocurile instituite de greci si romani, alergarea - cursele de intrecere - era jocul cel mai vechi, dar si cel mai mult pretuit. Ele erau urmarite de imparati, nobili si oameni de stat. La ele luau parte tineri de rang mare si bogati si ei nu se dadeau inapoi de la nici un efort sau disciplina care ar fi fost de trebuinta spre a putea castiga premiul.

32:3 Intrecerile erau conduse dupa regulamente stricte, de la care nu se admitea nici o abatere. Cei care doreau ca numele sa le fie trecut pe lista concurentilor pentru premiu trebuia mai intai sa se supuna unui aspru program de pregatire. Satisfacerea daunatoare a apetitului sau orice alta placere ingaduita, ce ar fi scazut vigoarea mintala sau fizica, era interzisa cu strictete. Pentru ca cineva sa aiba vreo nadejde

32:4 de a ajunge la biruinta in aceste incercari ale puterii si vitezei, muschii trebuia sa fie tari si elastici, iar nervii bine stapaniti. Orice miscare trebuia sa fie sigura, fiecare pas, iute si nesovaielnic; puterile fizice trebuia sa atinga nivelul cel mai inalt.

32:5 Cand concurentii la intrecere isi faceau aparitia inaintea multimii care ii astepta, numele le erau anuntate in gura mare si, in mod foarte clar si pe inteles, erau amintite ale intrecerii. Apoi toti porneau deodata, atentia incordata a spectatorilor insufletindu-le hotararea de a castiga. Juriul era asezat chiar in apropierea punctului de sosire, spre a putea observa alergarea de la inceputul si pana la incheierea ei si a acorda premiul adevaratului biruitor. Daca cineva ajungea la tinta prin folosirea vreunui avantaj neingaduit, nu i se acorda premiul.

32:6 Cu ocazia acestor intreceri, concurentii se expuneau unor riscuri mari. Unii nu-si mai reveneau niciodata de pe urma eforturilor fizice teribile la care se supusesera. Nu era nu lucru neobisnuit ca oamenii sa cada in timpul alergarii, ranindu-se la gura si la nas si, uneori, un concurent cadea mort chiar cand era aproape sa obtina premiul. Dar posibilitatea unei vatamari pentru toata viata sau chiar a mortii nu era socotita ca un risc prea mare care sa impiedice pe cineva sa alerge pentru a dobandi cinstea ce astepta pe concurentul biruitor.

32:7 Cand castigatorul ajungea la tinta, aplauzele imensei multimi de spectatori sfasiau aerul si trezeau ecoul printre dealurile si muntii inconjuratori. In fata tuturor spectatorilor, juriul ii inmana insemnele biruintei - o cununa de lauri si o ramura de palmier pe care urma sa o poarte in mana dreapta. Laude ii erau aduse in toata tara; parintii primeau si ei partea lor de cinste; si chiar si cetatea

32:8 in care traia acesta era in mare cinste pentru ca a dat nastere unui asa mare atlet.

32:9 Referindu-se la aceste intreceri ca la o reprezentare a luptei crestine, Pavel subliniaza pregatirile ce trebuia facute de concurentii la alergare, in vederea succesului - o disciplinare preliminara, o dieta abstinenta, obligativitatea cumpatarii. "Toti cei ce se lupta la jocurile de obste", spunea el, "se supun la tot felul de infranari". Alergatorii renuntau la orice ingaduinta care ar fi dus la slabirea puterilor fizice si, printr-o disciplinare severa si continua, isi dezvoltau muschii spre a fi tari si rezistenti, pentru ca atunci cand avea sa vina ziua intrecerii, ei sa poata cere din partea puterilor sa faca fata celui mai greu efort. Cu atat mai mult crestinul, ale carui interese vesnice sunt in joc, trebuie sa-si aduca poftele si pasiunile sub controlul ratiunii si vointei lui Dumnezeu. Niciodata el nu trebuie sa ingaduie ca atentia sa-i fie sustrasa de placeri, lux sau de o viata usoara. Toate obiceiurile si simtamintele lui trebuie supuse unei stricte disciplinari. Judecata, luminata de invataturile Cuvantului lui Dumnezeu si calauzita de Duhul Sau, trebuie sa tina franele controlului.

32:10 Si, dupa ce acestea au fost facute, crestinul trebuie sa depuna cea mai mare straduinta pentru a dobandi biruinta. La jocurile corintice, ultimii cativa pasi ai alergatorilor care luau parte la intrecere erau facuti cu eforturi chinuitoare pentru a-si mentine viteza. Tot la fel si crestinul, cu cat se apropie mai mult de tinta, trebuie sa se avante inainte cu un si mai mare zel si hotarare decat la inceputul alergarii.

32:11 Pavel prezinta contrastul dintre cununa de lauri ce se vestejeste, primita de biruitor cu ocazia alergarii, si cununa

32:12 nemuritoare a slavei, care va fi data celui ce biruieste in alergarea crestina. "Ei fac lucrul acesta", declara el, "ca sa capete o cununa care se poate vesteji; noi sa facem lucrul acesta pentru o cununa care nu se poate vesteji". Pentru a castiga un premiu pieritor, alergatorii greci nu crutau nici oboseala, nici infranarea. Noi ne luptam pentru un premiu infinit mai valoros, si anume cununa vietii vesnice. Deci, cu atat mai mult, noi trebuie sa fim mai cu grija in straduinta noastra si mai din toata inima in sacrificiul si abnegatia noastra.

32:13 In Epistola catre Evrei este aratata precis singura dorinta a inimii, care ar trebui sa caracterizeze alergarea crestina in vederea dobandirii vietii vesnice: "Sa dam la o parte orice piedica si pacatul care ne infasoara asa de lesne, si sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte. Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus" (Evrei 12,1.2). Invidia, rautatea, gandul rau, vorbirea de rau, lacomia - acestea sunt greutati pe care crestinul trebuie sa le dea la o parte daca vrea sa alerge cu succes in alergarea pentru nemurire. Orice obicei sau practica ce duce la pacat si aduce dezonoare asupra lui Hristos trebuie data la o parte, oricare ar fi sacrificiul ce s-ar cere. Binecuvantarea cerului nu poate fi dobandita de nimeni care calca principiile vesnice ale dreptatii. Un pacat nutrit este suficient spre a duce la degradarea caracterului si a-i duce in ratacire pe altii.

32:14 "Daca mana ta te face sa cazi in pacat", spunea Mantuitorul, "taie-o; este mai bine pentru tine sa intri ciung in viata, decat sa ai doua maini, si sa mergi in gheena, in focul care nu se stinge, unde viermele nu moare, si focul nu se stinge. Daca piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-l; este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop, decat sa ai doua picioare, si sa fii aruncat in gheena, in focul care nu se stinge" (Marcu 9,43-45).

32:15 Daca pentru a scapa corpul de la moarte trebuie sa fie taiat piciorul sau mana, sau chiar sa fie scos ochiul, cu cat mai dispus ar trebui sa fie crestinul de a indeparta pacatul ce aduce moarte sufletului!

32:16 Concurentii la jocurile din vechime, dupa ce se supuneau la tot felul de sacrificii rigide, nici atunci nu erau siguri de biruinta. "Nu stiti", intreba Pavel, "ca cei ce alearga in locul de alergare, toti alearga, dar numai unul capata premiul?" Oricata sarguinta si seriozitate ar depune alergatorii, premiul nu poate fi acordat decat unuia. Numai o singura mana poate prinde cununa dorita. Unii poate ca au depus eforturile cele mai mari pentru a dobandi premiul, insa atunci cand isi intindeau mana sa-l primeasca, altul, cu o clipa mai inaintea lor, punea mana pe comoara ravnita.

32:17 Dar nu asa este cazul in lupta crestina. Nici unul dintre cei care se supun conditiilor nu va fi dezamagit la sfarsitul alergarii. Nici unul care este plin de ravna si staruinta nu va fi lipsit de biruinta. Alergarea nu este numai pentru cel sprinten si nici lupta numai pentru cel tare. Sfantul cel mai slab, ca si cel mai tare poate dobandi cununa slavei nemuritoare. Toti aceia care prin puterea harului divin isi aduc viata in conformitate cu vointa lui Hristos pot fi biruitori. Trairea in viata de toate zilele a principiilor aratate in Cuvantul lui Dumnezeu este deseori privita ca fiind neimportanta - o problema prea neinsemnata pentru a i se da atentie. Dar, avandu-se in vedere lucrurile care sunt in joc, nimic care poate ajuta sau impiedica nu este prea mic. Fiecare fapta isi arunca greutatea ei in balanta si hotaraste biruinta sau infrangerea vietii. Iar rasplata data acelora care castiga

32:18 va fi data in raport cu straduinta si ravna cu care ei s-au luptat.

32:19 Apostolul se compara cu unul care alearga la o intrecere, incordandu-si fiecare nerv pentru a castiga premiul. "Eu, deci, alerg", spune el, "dar nu ca si cum n-as sti incotro alerg. Ma lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveste in vant. Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat". Pentru ca nu cumva sa alerge in nesiguranta sau la voia intamplarii in alergarea crestina, Pavel s-a supus unei pregatiri aspre. Cuvintele "ma port aspru cu trupul meu", in mod literal, inseamna sa tii in frau, printr-o aspra disciplinare, dorintele, impulsurile si patimile.

32:20 Pavel se temea ca nu cumva, predicand altora, el insusi sa fie un lepadat. El isi dadea seama ca, daca nu va pune in practica vietii sale principiile pe care le credea si le propovaduia, lucrul sau in favoarea altora nu-i va fi de nici un folos. Vorbirea si influenta sa, cum si refuzul sau de a ceda in fata placerilor egoiste, trebuia sa arate ca religia lui nu era doar cu numele, ci o legatura zilnica si vie cu Dumnezeu. El punea continuu o tinta inaintea sa si se lupta in mod sincer sa ajunga "indreptatirea pe care o da Dumnezeu, prin credinta" (Filip. 3,9).

32:21 Pavel stia ca lupta sa impotriva raului nu va inceta atata vreme cat va tine viata lui. El si-a dat totdeauna seama de nevoia de a se pazi cu strictete, pentru ca dorintele pamantesti sa nu-i inabuse zelul spiritual. El se lupta continuu cu toate puterile sale impotriva inclinatiilor firesti. El tinea mereu inaintea sa idealul ce trebuia atins si se lupta sa-l atinga printr-o ascultare de buna voie de Legea lui Dumnezeu.

32:22 Cuvintele, practicile, pornirile inimii - toate erau aduse sub stapanirea Duhului lui Dumnezeu.

32:23 Acest singur gand nutrit in inima, de a castiga in aceasta alergare pentru viata vesnica, era ceea ce dorea Pavel sa se vada in viata credinciosilor corinteni. El stia ca, pentru a atinge idealul pus de Hristos pentru ei, aveau inainte o viata de lupta necontenita de care nu vor fi scutiti. El ii indemna staruitor sa se lupte potrivit legii, zi de zi, cautand sa se desavarseasca in ce priveste evlavia si morala. El a staruit de ei sa dea la o parte orice piedica si sa se avante inainte spre tinta desavarsirii in Hristos.

32:24 Pavel a indreptat atentia corintenilor la experientele vechiului Israel, la binecuvantarile care au rasplatit ascultarea lor si la judecatile care au urmat faradelegilor lor. El le-a reamintit despre modul minunat in care evreii au fost scosi din Egipt, sub ocrotirea norului in timpul zilei si a stalpului de foc in timpul noptii. Astfel, ei au fost condusi in siguranta prin Marea Rosie, in timp ce egiptenii, cautand sa treaca in acelasi fel, s-au inecat cu totii. Prin aceste fapte, Dumnezeu l-a recunoscut pe Israel ca fiind biserica Sa. Ei "toti au baut aceeasi bautura duhovniceasca, pentru ca beau dintr-o stanca duhovniceasca ce venea dupa ei; si stanca era Hristos". Evreii, in toate calatoriile lor, L-au avut pe Isus drept conducator al lor. Stanca lovita Il simbolizeaza pe Hristos, care avea sa fie ranit pentru faradelegile oamenilor, pentru ca izvoarele mantuirii sa curga pentru toti.

32:25 Cu toata purtarea de grija deosebita aratata de Dumnezeu evreilor, din cauza dorintei lor dupa viata de placeri lasata in urma in Egipt, cat si din pricina pacatului si razvratirii lor,

32:26 judecatile lui Dumnezeu au venit totusi asupra lor. Apostolul recomanda credinciosilor corinteni sa ia aminte la invataturile cuprinse in experienta lui Israel. "Aceste lucruri s-au intamplat ca sa ne slujeasca noua drept pilde", declara el, "pentru ca sa nu poftim dupa lucruri rele, cum au poftit ei". El a aratat cum dorinta dupa o viata comoda si de placeri pregatise calea pentru pacatele care au atras razbunarea din partea lui Dumnezeu. Atunci cand copiii lui Israel s-au asezat sa manance si sa bea si apoi s-au sculat sa joace, ei au dat deoparte temerea de Dumnezeu pe care o simtisera atunci cand au ascultat darea Legii; si, facand un vitel de aur care sa-L infatiseze pe Dumnezeu, i s-au inchinat. Si, dupa ce au savurat un ospat imbelsugat, legat de inchinarea la Baal-Peor, multi dintre evrei s-au dedat la destrabalare. Mania lui Dumnezeu s-a starnit si, la porunca Lui, "douazeci si trei de mii" au fost loviti intr-o singura zi de urgie.

32:27 Apostolul i-a rugat fierbinte pe corinteni: "Cine crede ca sta in picioare, sa ia seama sa nu cada". Daca aveau sa se mandreasca si sa se increada in ei insisi, neglijand sa vegheze si sa se roage, ei aveau sa cada in pacate grele, atragand asupra lor mania lui Dumnezeu. Totusi, Pavel nu voia sa-i lase prada disperarii si descurajarii. El le-a dat asigurarea: "Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui ca sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda".

32:28 Pavel a staruit de fratii sai sa se intrebe pe ei insisi ce influenta vor avea asupra altora cuvintele si faptele lor si sa nu faca nimic, oricat de nevinovat ar fi, care ar parea sa

32:29 consfinteasca idolatria sau care ar putea jigni vederile celor mai slabi in credinta. "Fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva: sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu. Sa nu fiti pricina de pacatuire nici pentru iudei, nici pentru greci, nici pentru biserica lui Dumnezeu".

32:30 Cuvintele de avertizare adresate de apostol bisericii din Corint sunt valabile in toate timpurile si indeosebi sunt potrivite in zilele noastre. Prin idolatrie el nu intelege numai inchinarea la idoli, ci si preocuparea de sine, iubirea unei vieti de usuratate, satisfacerea apetitului si a pasiunilor. O credinta doar cu numele in Hristos, o ingamfata cunoastere a adevarului, nu face pe cineva crestin. O religie care nu cauta altceva decat sa multumeasca ochiul, urechea si gustul sau care aproba cedarea in fata placerilor nu este religia lui Hristos.

32:31 Comparand biserica lui Hristos cu trupul omenesc, apostolul ilustreaza in chip foarte potrivit stransa si armonioasa legatura care ar trebui sa existe intre toti membrii bisericii lui Hristos. "Noi toti", scria el, "in adevar, am fost botezati de un singur Duh, ca sa alcatuim un singur trup, fie iudei, fie greci, fie robi, fie slobozi; si toti am fost adapati dintr-un singur Duh. Astfel, trupul nu este un singur madular, ci mai multe. Daca piciorul ar zice: 'Fiindca nu sunt mana, nu sunt din trup', nu este pentru aceasta din trup? Si daca urechea ar zice: 'Fiindca nu sunt ochi, nu sunt din trup', nu este pentru aceasta din trup? Daca tot trupul ar fi ochi, unde ar fi auzul? Daca totul ar fi auz, unde ar fi mirosul? Acum dar, Dumnezeu a pus madularele in trup pe fiecare asa cum a voit El. Daca toate ar fi un singur madular, unde ar fi trupul?

32:32 Fapt este ca sunt mai multe madulare, dar un singur trup. Ochiul nu poate zice mainii: 'N-am trebuinta de tine'; nici capul nu poate zice picioarelor: 'N-am trebuinta de voi'" Dumnezeu a intocmit trupul in asa fel ca sa dea mai multa cinste madularelor lipsite de cinste; pentru ca sa nu fie nici o dezbinare in trup; ci madularele sa ingrijeasca deopotriva unele de altele. Si daca sufera un madular, toate madularele sufera impreuna cu el; daca este pretuit un madular, toate madularele se bucura impreuna cu el. Voi sunteti trupul lui Hristos si fiecare, in parte, madularele lui".

32:33 Si apoi, in cuvinte care din ziua aceea si pana acum au fost pentru barbati si femei un izvor de inspiratie si incurajare, Pavel arata insemnatatea acelei iubiri care ar trebui sa caracterizeze pe urmasii lui Hristos: "Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti, si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor. Si chiar daca as avea darul prorociei, si as cunoaste toate tainele si toata stiinta; chiar daca as avea toata credinta asa incat sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic. Si chiar daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars si n-as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic".

32:34 Nu conteaza cat de stralucita ii este marturisirea de credinta, cel a carui inima nu este plina de iubire pentru Dumnezeu si pentru semenii sai nu este un adevarat ucenic al lui Hristos. Chiar daca el ar poseda o mare credinta si ar avea pana si puterea de a face minuni, totusi, fara iubire, credinta lui ar fi fara valoare. El poate sa dea pe fata mare darnicie; dar, daca face acest lucru din alt motiv decat acela

32:35 al unei sincere iubiri, daca si-ar da toate bunurile sale pentru hranirea saracilor, fapta lui nu l-ar recomanda bunavointei lui Dumnezeu. In zelul sau, poate sa sufere chiar si moartea de martir, totusi, daca fapta sa nu este determinata de iubire, el va fi privit de Dumnezeu ca un entuziast amagit sau un fatarnic ambitios.

32:36 "Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate; dragostea nu pizmuieste, dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie". Bucuria cea mai curata izvoraste din umilinta cea mai adanca. Caracterele cele mai tari si mai nobile sunt cladite pe temelia rabdarii, iubirii si supunerii fata de vointa lui Dumnezeu.

32:37 Dragostea "nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau". Iubirea asemenea iubirii lui Hristos aseaza cladirea cea mai frumoasa pe motivele si faptele altora. Daca nu este de folos, credinciosul nu le da in vileag greselile; el nu asculta cu sete rapoartele nefavorabile, ci mai de graba cauta sa-si stranga in minte calitatile cele bune ale altora.

32:38 Iubirea "nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul". Aceasta iubire "nu va pieri niciodata". Ea niciodata nu-si poate pierde valoarea; ea este o insusire a cerului. Ca o comoara de pret, ea va fi purtata de posesorul ei prin portalul cetatii lui Dumnezeu.

32:39 "Acum dar raman aceste trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea".

32:40 In scaderea generala a nivelului moral, printre credinciosii corinteni existau unii care lepadasera unele din temeiurile fundamentale ale credintei lor. Unii mersesera atat de departe, incat tagaduisera doctrina invierii. Pavel a intampinat aceasta erezie cu o marturie foarte lamurita

32:41 cu privire la dovada de netagaduit a invierii lui Hristos. El a spus ca Hristos, dupa moartea Sa, "a inviat a treia zi, dupa Scripturi; si ca S-a aratat lui Chifa, apoi celor doisprezece. Dupa aceea S-a aratat la peste cinci sute de frati deodata, dintre care cei mai multi sunt inca in viata, iar unii au adormit. In urma, S-a aratat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor. Dupa ei toti" mi s-a aratat si mie".

32:42 Cu putere convingatoare, apostolul a prezentat marele adevar cu privire la inviere. "Daca nu este o inviere a mortilor", argumenta el, "nici Hristos n-a inviat. Si daca n-a inviat Hristos, atunci propovaduirea noastra este zadarnica, si zadarnica este si credinta voastra. Ba inca noi suntem descoperiti si ca martori mincinosi ai lui Dumnezeu; fiindca am marturisit despre Dumnezeu ca El a inviat pe Hristos, cand nu L-a inviat, daca este adevarat ca mortii nu inviaza. Caci, daca nu inviaza mortii, nici Hristos n-a inviat. Si daca n-a inviat Hristos, credinta voastra este zadarnica, voi sunteti inca in pacatele voastre, si prin urmare si cei ce au adormit in Hristos, sunt pierduti. Daca numai pentru viata aceasta ne-am pus nadejdea in Hristos, atunci suntem cei mai nenorociti dintre toti oamenii! Dar acum, Hristos a inviat din morti, parga celor adormiti".

32:43 Apostolul a purtat mintea fratilor corinteni inainte, spre triumful diminetii invierii, cand vor fi sculati la viata toti sfintii care au adormit pentru ca, de atunci incolo, sa traiasca in vesnicie cu Domnul. "Iata", afirma apostolul, "va spun o taina: nu vom adormi toti, dar toti vom fi schimbati, intr-o clipa, intr-o clipeala de ochi, la cea din urma trambita. Trambita va suna, mortii vor invia nesupusi putrezirii, si noi vom fi schimbati.

32:44 Caci trebuie ca trupul acesta, supus putrezirii, sa se imbrace in neputrezire, si trupul acesta muritor se va imbraca in nemurire, atunci se va implini cuvantul care este scris: 'Moartea a fost inghitita de biruinta. Unde iti este biruinta, moarte? Unde iti este boldul, moarte?'" Multumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne da biruinta prin Domnul nostru Isus Hristos!"

32:45 Plin de glorie este triumful ce asteapta pe cel credincios. Apostolul, intelegand posibilitatile care stau in fata credinciosilor corinteni, a cautat sa aseze inaintea lor lucrurile care inalta de la egoism si senzualism si sa incununeze viata cu nadejdea nemuririi. Cu mult zel, el i-a indemnat sa fie credinciosi inaltei lor chemari in Hristos. "Prea iubitii mei frati", staruia el, "fiti tari, neclintiti, sporiti totdeauna in lucrul Domnului, caci stiti ca osteneala voastra in Domnul nu este zadarnica".

32:46 In felul acesta, apostolul, in modul cel mai hotarat si mai izbitor, s-a straduit sa indrepte ideile ratacite si primejdioase si practicile care predominau in biserica din Corint. El a vorbit deschis, totusi cu iubire pentru suflete. In avertizarile si mustrarile sale, a stralucit lumina de la tronul lui Dumnezeu asupra lor, pentru a dezvalui pacatele ascunse care le manjeau viata. Cum avea sa fie primita ea?

32:47 Dupa ce epistola a fost trimisa, Pavel s-a temut ca nu cumva ceea ce el scrisese sa raneasca prea adanc pe aceia carora voia sa le fie de folos. El s-a simtit strapuns de teama ca nu cumva sa aiba loc o si mai mare instrainare si, cateodata, ar fi vrut sa-si retraga cuvintele. Aceia care, asemenea apostolului, au simtit raspunderea pentru

32:48 comunitatile sau institutiile iubite, pot cel mai bine intelege apasarea sa spirituala cum si autocondamnarea sa. Slujitorii lui Dumnezeu care poarta povara lucrarii Sale in vremea aceasta cunosc ceva din aceasta experienta a muncii, luptei si grijii chinuitoare care au alcatuit partea marelui apostol. Impovarat de dezbinarile din biserica, intalnind nerecunostinta si tradare din partea acelora de la care se astepta la impreuna simtire cu el si sprijin, dandu-si seama de primejdia in care se gaseau comunitatile in care se cuibarise nelegiuirea, silit sa dea o cuprinzatoare si cercetatoare marturie de sine in vederea mustrarii pacatului, el era coplesit, in acelasi timp, de teama ca poate s-a purtat cu prea multa asprime. Plin de o chinuitoare ingrijorare, el a asteptat sa primeasca vesti in legatura cu felul in care a fost primita solia sa.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: