Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Minte Caracter si Personalitate vol.2

Minte Caracter si Personalitate vol.2, 47


47:1 Cap. 83 - Geriatria

47:2 Batranii nu au incetat sa fie folositori. - Batranii au nevoie de sprijinul si de influenta benefica a familiei. Este posibil ca atmosfera cultivata in unele camine ale fratilor si surorilor noastre in Hristos sa fie de asa natura, incat sa insemne pentru cei varstnici pierderea propriului lor camin. Dar, daca cei varstnici sunt incurajati sa participe la interesele si ocupatiile casei, ei vor fi ajutati sa simta ca nu au incetat sa fie folositori. Faceti - i sa simta ca ajutorul lor este pretuit, ca inca mai au de lucrat pentru ceilalti, iar aceasta le va inviora inimile si le va darui bucuria de a trai. - MH 204 (1905)

47:3 Un mediu familial placut. - Atat cat este posibil, faceti in asa fel, incat cei care se apropie de mormant, cu parul alb si pasii nesiguri, sa ramana inconjurati de prietenii si tovarasii cu care sunt familiarizati. Ajutati - i sa se inchine impreuna cu aceia pe care i - au cunoscut si iubit. Sa fie ingrijiti de maini atente si iubitoare. - MH 204 (1905)

47:4 Caminele de batrani nu sunt o solutie. - Problema ingrijirii fratilor si surorilor noastre in varsta, care nu au familii care sa le poarte de grija, este adusa in discutie cu insistenta. Ce se poate face pentru ei? Lumina care mi - a fost descoperita de Dumnezeu a fost repetata:

47:5 "Infiintarea institutiilor care sa se ocupe de ingrijirea batranilor nu constituie cea mai buna solutie pentru a face ca ei sa beneficieze de companie. Nici nu trebuie sa fie trimisi departe de casa pentru a fi ingrijiti. Membrii fiecarei familii trebuie sa ingrijeasca de rudele lor. Daca aceasta nu este posibil, lucrarea ii revine bisericii si trebuie acceptata atat ca o datorie, cat si ca un privilegiu. Toti cei care au spiritul lui Hristos ii vor trata pe cei batrani si slabi cu un deosebit respect si cu duiosie. - 6T 272 (1900)

47:6 O viata mai placuta si mai nobila. - Prezenta unei persoane neajutorate in caminele noastre constituie o ocazie pretioasa de a coopera cu Domnul Hristos in lucrarea milei Sale si in dezvoltarea unor trasaturi de caracter asemenea Lui. In asocierea tinerilor cu cei varstnici exista o binecuvantare. Tinerii pot aduce lumina si caldura in inima si viata celor varstnici. Cei care se bucura tot mai putin de viata au nevoie de voiosia si optimismul tinerilor. Iar tinerii pot fi ajutati de intelepciunea si experienta celor varstnici. Mai presus de toate, cu totii au nevoie sa invete lectia slujirii dezinteresate. Prezenta unei persoane care are nevoie de simpatie, rabdare si de iubirea care se sacrifica ar putea fi pentru multe familii o binecuvantare nepretuita. Viata familiei lor ar fi mai placuta si mai nobila si ar dezvolta in caracterele tinerilor si varstnicilor, deopotriva, acele haruri crestinesti care le infrumuseteaza si le imbogateste, inzestrandu - le cu valorile nepieritoare ale cerului. - MH 204, 205 (1905)

47:7 Tineri si varstnici care isi unesc fortele. - Cat de impresionant este sa vezi tineri si varstnici care depind unii de altii: tinerii cautand sfatul si intelepciunea celor in varsta, iar varstnicii cautand ajutorul si simpatia tinerilor! Asa trebuie sa fie. Dumnezeu doreste ca tinerii Sai sa aiba asemenea caractere, incat sa poata gasi placere in prietenia cu cei in varsta, pentru a fi uniti cu cei care se apropie de pragul mormantului prin cele mai duioase legaturi de simpatie. - Lt 6, 1886. (SD 161)

47:8 Grija fata de parintii in varsta. - Parintii au dreptul la o iubire si un respect care nu sunt datorate nici unei alte persoane. Insusi Dumnezeu le - a incredintat parintilor responsabilitatea fata de sufletele daruite in grija si a poruncit ca, in perioada timpurie a vietii copiilor lor, sa ocupe locul lui Dumnezeu pentru ei. Cel care respinge autoritatea de drept a parintilor lui respinge autoritatea lui Dumnezeu. A cincea porunca le cere copiilor nu numai respectul, supunerea si ascultarea fata de parinti, ci si obligatia de a le oferi iubire si duiosie, de a le apara reputatia, de a - i ajuta si de a - i mangaia la batranete. Porunca implica de asemenea respectul fata de pastori si conducatori si fata de toti cei carora Dumnezeu le - a conferit autoritate. - PP 308 (1890)

47:9 Puterea scade pe masura inaintarii in varsta. - Cei care au in grija persoane in varsta trebuie sa - si aduca aminte ca acestea au o deosebita nevoie de incaperi calduroase si confortabile. Pe masura inaintarii in varsta, puterea scade, lasand in urma mai putina vitalitate pentru a rezista influentelor unui mediu nesanatos; de aceea, cea mai mare nevoie a celor varstnici este lumina din belsug si aerul curat si proaspat. - MH 275 (1905)

47:10 Tratarea declinului integritatii mintale. - Se intampla adesea ca varstnicii sa nu fie dispusi sa inteleaga si sa recunoasca faptul ca puterea lor intelectuala slabeste. Ei si - au scurtat zilele, purtand griji care le reveneau copiilor lor. Deseori, Satana le influenteaza mintea, inspirandu - le o teama neincetata cu privire la bani. Banii sunt idolii lor si i - au adunat cu o grija nefasta. Uneori, ei se lipsesc de multe dintre facilitatile vietii si muncesc peste puteri, in loc sa - si foloseasca bunurile materiale pe care le au. In acest fel, ei se considera intr - o permanenta stare de lipsa, datorita fricii ca vor ajunge candva saraci.

47:11 Toate aceste temeri sunt cauzate de Satana. El influenteaza centrii care provoaca o frica si o invidie obsedante, care

47:12 corup nobletea sufletului si distrug gandurile si simtamintele inalte. Asemenea persoane si - au pierdut capacitatea de a gandi sanatos cu privire la bani.

47:13 Daca ar ocupa locul pe care il doreste Dumnezeu, ultimele lor zile ar putea fi cele mai bune si cele mai fericite. Cei care au niste copii in care se pot increde, privind onestitatea si administrarea judicioasa a bunurilor, ar trebui sa le ingaduie sa - i faca fericiti. Daca nu vor face aceasta, Satana va profita de lipsa lor de integritate mintala si va prelua controlul asupra lor. Ei trebuie sa abandoneze grijile si poverile si sa - si ocupe timpul intr - o maniera cat mai fericita posibil, pregatindu - se pentru cer. - 1T 423, 424 (1864)

47:14 Pierderea memoriei de scurta durata. - Cei care au ajuns la o varsta inaintata aflandu - se in slujba lui Dumnezeu pot constata ca uita repede anumite lucruri care li se intampla si anumite intelegeri recente; dar in mintea lor sunt foarte vii scenele si intamplarile din copilarie. Oh, daca tinerii ar intelege cat de important este sa - si pazeasca mintea curata si nepatata de ganduri imorale si sa - si fereasca sufletele de practici degradante, deoarece curatia sau necuratia tineretii se va reflecta in perioada batranetii. - YI, 25 octombrie 1894. (SD 78)

47:15 Trasaturi care se intensifica in perioada batranetii. - Mi - a fost aratat David, rugandu - se Domnului sa nu - l paraseasca atunci cand va ajunge batran, precum si motivul care determina rugaciunea lui staruitoare. El a vazut ca majoritatea batranilor din jurul lui sunt nefericiti si ca trasaturile lor de caracter nedorite se accentueaza o data cu inaintarea in varsta. Daca fusesera inclinati spre invidie si izolare, acei oameni ajungeau foarte dezagreabili la batranete. Daca au fost gelosi, certareti si nerabdatori, aceste trasaturi deveneau foarte evidente la batranete. - 1T 422 (1864)

47:16 Invidia si rationamentele gresite. - David a fost tulburat cand a vazut ca regi si nobili, care

47:17 parusera tematori de Dumnezeu in vremea deplinei lor maturitati, la batranete au ajuns gelosi pe cei mai buni prieteni si pe rudele lor. Acestia sufereau de teama continua ca prietenii isi manifesta interesul fata de ei din motive egoiste si erau dispusi sa acorde atentie mai degraba soptirilor unor straini care ii sfatuiau rau intentionat cu privire la cei in care ar fi trebuit sa aiba incredere. Invidia nestapanita a acestor oameni izbucnea uneori pur si simplu pentru faptul ca nu toti cei din jur erau de acord cu rationamentele lor gresite. Lacomia lor era inspaimantatoare. Adesea, credeau ca rudele si propriii lor copii le doresc moartea, pentru a le lua locul si averile si pentru a beneficia de respectul care le era acordat. Iar unii erau atat de stapaniti de gelozie, incat erau in stare sa - si distruga propriii copii. - 1T 422, 423 (1864)

47:18 Rugaciunea lui David pentru timpul batranetii. - David a observat ca, pe masura ce inaintau in varsta, unii pareau sa - si piarda stapanirea de sine, desi, atunci cand au fost in puterea varstei, fusesera oameni neprihaniti. Satana castigase controlul asupra mintii lor, facandu - i sa fie nelinistiti si nemultumiti. El a vazut ca multi dintre batrani pareau ca L - au parasit pe Dumnezeu si se expuneau batjocurilor si criticilor vrajmasilor.

47:19 David a fost profund miscat; el era tulburat, gandindu - se la timpul in care avea sa fie batran. Se temea ca Dumnezeu il va parasi, ca va fi la fel de nefericit ca si celelalte persoane in varsta al caror comportament il observase si ca va fi lasat prada batjocurilor vrajmasilor Domnului. Cu aceasta povara in suflet, el se ruga staruitor: "Nu ma lepada la vremea batranetii, cand mi se duc puterile, nu ma parasi! Dumnezeule, Tu m - ai invatat din tinerete, si pana acum eu vestesc minunile Tale. Nu ma parasi, Dumnezeule, chiar la batranetile carunte, ca sa vestesc taria Ta neamului de acum, si puterea Ta neamului de oameni care va veni!" (Psalmii 71,9.17.18). David simtea nevoia de a fi

47:20 ocrotit impotriva relelor care pandesc vremea batranetii. - 1T 423 (1864)

47:21 Folosirea bunurilor materiale incredintate. - Fratele L este un ispravnic al lui Dumnezeu. Lui i - au fost incredintate spre administrare bunuri materiale si trebuie sa fie constient de datoria lui si sa - I inapoieze lui Dumnezeu lucrurile care sunt ale lui Dumnezeu. El trebuie sa inteleaga in mod corect ceea ce ii cere Dumnezeu. Atata timp cat este in viata si continua sa - si pastreze facultatile ratiunii, trebuie sa valorifice cat mai bine privilegiul de a administra proprietatea pe care Dumnezeu i - a incredintat - o si sa nu o lase in grija altora, care sa o foloseasca si sa intre in posesia ei dupa moartea lui. - 2T 675 (1871)

47:22 Sa nu ajunga la un bilant negativ. - Fratele L ar trebui sa - si administreze afacerile vietii in mod corect, ca sa nu se afle in cele din urma in pierdere. Este privilegiul lui de a fi bogat in fapte bune si de a - si aduna o comoara pentru vremurile viitoare, pentru a - si asigura viata vesnica. Daca da curs rationamentelor lui gresite, nu este in siguranta. El ar trebui sa se sfatuiasca cu fratii care au experienta si sa caute intelepciunea lui Dumnezeu, ca sa - si poata indeplini bine lucrarea. Acum ar trebui sa fie cat se poate de serios in straduinta de a - si asigura o comoara nepieritoare in cer. - 2T 676 (1871)

47:23 Lucratorii in varsta sa nu fie indepartati. - Cei care si - au petrecut viata in lucrarea lui Dumnezeu trebuie sa se bucure de cea mai duioasa atentie. In ciuda multelor lor infirmitati, acesti lucratori continua sa aiba talente care ii califica sa ocupe un loc si o pozitie speciale. Dumnezeu doreste ca ei sa ocupe pozitii de conducere in lucrarea Sa. Acesti lucratori au rezistat cu credinciosie in mijlocul furtunii si al incercarii si sunt printre cei mai valorosi sfatuitori. Cat de recunoscatori ar trebui sa fim pentru ca inca mai sunt in stare sa - si foloseasca darurile in serviciul Domnului!

47:24 Sa nu se piarda din vedere ca, in trecut, acesti luptatori sarguinciosi au sacrificat totul pentru progresul lucrarii. Faptul ca au imbatranit si au albit in slujba lui Dumnezeu nu este un motiv pentru a fi nevoiti sa inceteze exercitarea

47:25 unei influente superioare influentei unor oameni care cunosc mult mai putin lucrarea si au mult mai putina experienta cu privire la lucrurile divine.

47:26 Desi sunt istoviti si nu pot purta poveri mai grele decat acelea pe care cei mai tineri pot si trebuie sa le poarte, valoarea lor ca sfatuitori este una dintre cele mai pretioase. Ei au facut greseli, dar au invatat din propriile lor greseli si au devenit intelepti; au invatat sa evite erori si pericole si tocmai de aceea sunt competenti pentru a oferi un sfat intelept. Ei au suportat testul si incercarea si, desi au pierdut o parte din puterea pe care au avut - o in trecut, nu trebuie dati la o parte de cei cu mai putina experienta, care nu stiu decat foarte putine cu privire la lucrare si la sacrificiul de sine al acestor pionieri. Domnul nu ii va da la o parte. El le daruieste un har si o intelepciune deosebite. - 7T 287, 288 (1902)

47:27 Sa fie onorati si respectati. - Batranilor purtatori ai stindardului, care se afla inca in viata, nu trebuie sa li se incredinteze lucrari grele. Cei care au slujit Maestrului cand lucrarea era dificila, cei care au suportat saracia si au ramas credinciosi adevarului cand numarul nostru era mic trebuie onorati si respectati intotdeauna. Sunt indrumata sa declar: Toti credinciosii au obligatia de a acorda respect pionierilor inaintati in varsta, care au suportat incercari, greutati si multe lipsuri. Ei sunt lucratorii lui Dumnezeu si au realizat o parte remarcabila in dezvoltarea lucrarii Sale. - 7T 289 (1902)

47:28 Sa fie tratati ca niste mame si tati. - Atunci cand batranii purtatori ai stindardelor se afla in lucrare, cei care au beneficiat de pe urma lucrarii lor trebuie sa se ingrijeasca de ei si sa - i respecte. Nu - i impovarati cu sarcini grele. Apreciati sfaturile si indrumarile lor. Tratati - i ca pe niste mame si tati care au purtat povara lucrarii. Lucratorii care au purtat in trecut nevoile cauzei realizeaza o lucrare nobila atunci cand, in loc de a lua asupra lor toate responsabilitatile, aseaza o parte dintre acestea pe umerii tinerilor si tinerelor pe care i - au educat, asa cum l - a educat Ilie pe Elisei. - RH, 20 martie 1900. (2SM 227)

47:29 Sfat adresat lucratorilor varstnici si cu experienta. - Fie ca Domnul sa - i binecuvanteze si sa - i sustina pe lucratorii nostri varstnici si cu experienta. Fie ca El sa - i ajute sa fie intelepti cu privire la mentinerea puterilor lor fizice, intelectuale si spirituale. Domnul m - a indrumat sa le spun celor care si - au adus marturia in perioada timpurie a soliei: "Dumnezeu v - a inzestrat cu puterea ratiunii si doreste sa intelegeti si sa respectati legile care au legatura cu sanatatea organismului. Nu fiti imprudenti. Nu va suprasolicitati. Luati - va timp pentru odihna. Dumnezeu doreste sa rezistati in locul si pozitia care v - au fost incredintate si sa va indepliniti partea in salvarea oamenilor care sunt absorbiti si scufundati de curentul puternic al raului. El doreste sa ramaneti in armura pana cand El Insusi va va sfatui sa o dezbracati. Nu mai este mult timp pana cand va veti primi rasplata cuvenita". - 7T 289 (1902)

47:30 Cel mai mare pericol. - Am fost sfatuita sa le spun fratilor mei mai in varsta: Umblati in umilinta cu Dumnezeu. Nu fiti acuzatorii fratilor. Lucrarea care v - a fost incredintata trebuie adusa la indeplinire sub indrumarea directa a Dumnezeului lui Israel. Inclinatia de a critica reprezinta cel mai mare dintre toate pericolele. Fratii pe care sunteti tentati sa - i criticati sunt chemati sa poarte responsabilitati pe care voi nu le - ati putea purta sub nici o forma, dar ati putea sa veniti in sprijinul lor, ajutandu - i. Impartasindu - le experienta pe care ati trait - o in trecut alaturi de alti lucratori, daca doriti, voi ati putea face un mare serviciu pentru cauza lui Dumnezeu. Domnul nu a incredintat nici unuia dintre voi misiunea de a - i corecta si mustra pe fratii vostri. - Lt 204, 1907. (Ev 106, 107)

47:31 Sectiunea a XVII - a

47:32 Psihologie practica