Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Minte Caracter si Personalitate vol.1

Minte Caracter si Personalitate vol.1, 9


9:1 Cap. 6 - Sanatate si echilibru

9:2 Sursa adevaratei fericiri. - Exista persoane cu o imaginatie bolnava, pentru care religia este asemenea unui tiran care ii conduce cu o mana de fier. Acesti oameni se plang fara incetare de starea lor decazuta si sufera datorita unor rele presupuse. In inimile lor nu exista iubire; fetele lor sunt mereu incruntate. Rasul inocent al tinerilor sau al altora este privit cu retinere. Ei considera ca orice forma de recreatie sau amuzament este pacat si cred ca mintea trebuie sa fie tensionata, manifestand o atitudine caracterizata de o permanenta severitate si apatie. Aceasta este o extrema.

9:3 Altii cred ca, pentru a fi sanatosi, mintea trebuie sa le fie preocupata in mod continuu de inventarea unor mijloace noi de divertisment. Ei se obisnuiesc sa depinda de un simtamant de buna dispozitie, in absenta caruia sunt plini de ingrijorare. Asemenea oameni nu sunt crestini veritabili. Ei aluneca intr-o alta extrema.

9:4 Adevaratele principii ale crestinismului deschid tuturor oamenilor accesul la o sursa a fericirii, a carei inaltime si adancime, lungime si latime sunt incomensurabile. Hristos in noi este un izvor din care curg apele vietii vesnice. Este un flux necontenit din care crestinul poate sa bea cat doreste, fara a-l epuiza niciodata. - 1T 565, 566 (1867)

9:5 Un zel care se stinge repede. - Noi nu trebuie sa provocam o atmosfera de entuziasm care stimuleaza zelul pentru un timp, dar care se va stinge foarte curand si va lasa in urma un simtamant de depresie si descurajare. Avem nevoie de Painea Vietii, care se coboara din cer si aduce putere sufletului. Studiati Cuvantul lui Dumnezeu. Nu va lasati condusi de sentimente. Toti cei care trudesc in via Domnului trebuie sa stie ca simtamantul nu inseamna credinta. Nu este necesar sa fim intr-o permanenta stare de exaltare. Dar este necesar sa avem o incredere statornica in Cuvantul lui Dumnezeu ca trup si sange al lui Hristos. - Lt 17, 1903. (Ev 138)

9:6 Nici un ortodoxism rece, nici un liberalism neglijent. - Progresul lucrarii de reforma depinde de o intelegere clara si o acceptare fara echivoc a adevarului fundamental. Daca, pe de o parte, suntem amenintati de pericolul unei filozofii inguste si al unui ortodoxism dur si rece, pe de alta parte, exista marele pericol al unui liberalism superficial. Legea lui Dumnezeu este temelia oricarei reforme durabile. Necesitatea respectarii acestei Legi trebuie sa fie prezentata cu claritate si precizie. Principiile ei trebuie sa fie pastrate in atentia poporului. Ele sunt la fel de stabile in timp si neschimbatoare in caracter ca Dumnezeu Insusi. - MH 129 (1905)

9:7 Nevoia de minti bine echilibrate. - In Epistole, se vorbeste mult despre o credinta bine intemeiata. Prin aceasta, ar trebui sa intelegem nevoia de precautie. In experienta noastra, nu ne este ingaduit sa ne lasam condusi de tendintele firesti si de trasaturile puternice ale caracterului. O asemenea atitudine ar reprezenta in mod gresit principiile inaltatoare si innobilatoare ale adevarului si ar avea un efect derutant asupra altora. Putini inteleg pe deplin ce inseamna temeinicia in credinta. Aceasta presupune o corectare a oricarei erori posibile in conceptiile si actiunile noastre, daca nu dorim sa pervertim Cuvantul lui Dumnezeu.

9:8 In aceste timpuri, este nevoie de crestini integri, sanatosi, cu o minte bine echilibrata. Multi dintre aceia care Il marturisesc pe Hristos traiesc o experienta nesanatoasa. Ei nu pot face fata nici unei circumstante nefavorabile. Orice situatie in care li se pare ca fratii nu i-au tratat atat de amabil pe cat considera ei ca ar fi trebuit sau in care cred ca au fost jigniti in vreun fel, oricat de vag, ii face sa se simta loviti si deprimati. Marele Medic, in infinita Sa pricepere, ar putea sa le

9:9 redea o sanatate morala deplina; dar pacientul refuza sa urmeze tratamentul prescris. Este posibil ca, o perioada scurta de timp, acesti oameni sa aplice recomandarile Cuvantului lui Dumnezeu pentru suferintele lor, dar fara sa devina implinitori autentici ai indrumarilor Sale. Ei se reaseaza curand sub influenta tendintelor lor firesti si anuleaza toate succesele realizate. - RH, 28 iulie 1898

9:10 Toate capacitatile trebuie sa fie cultivate. - Planul lui Dumnezeu nu este implinit pe deplin in noi, daca anumite capacitati sunt cultivate in detrimentul altora, deoarece fiecare insusire are o inraurire asupra celorlalte si toate insusirile sunt, intr-o mare masura, dependente intre ele. Nici o capacitate nu poate fi utilizata in mod efectiv fara contributia tuturor celorlalte si de aceea este necesara o mentinere atenta a echilibrului. Daca intreaga preocupare si putere este orientata asupra unei singure insusiri, in timp ce celelalte sunt lasate intr-o stare latenta, acea insusire se va dezvolta excesiv si va conduce la extreme. Unele minti sunt pipernicite si lipsite de echilibru. In mod natural, nu toate mintile sunt constituite in mod asemanator. Unii exceleaza in anumite aspecte, dar sunt foarte slabi in privinta altora. Aceste deficiente, chiar daca sunt aparente, nu sunt normale si nici nu ar fi trebuit sa existe.

9:11 Daca aceia care prezinta asemenea insuficiente si-ar rezolva prin cultivare si exercitiu aspectele deficitare ale caracterului, ei ar ajunge puternici. - 3T 33 (1872)

9:12 Utilizarea tuturor capacitatilor mintii. - Pentru ca barbatii si femeile sa poata avea o minte bine echilibrata, este necesara utilizarea si dezvoltarea tuturor capacitatilor ei. Lumea este plina de oameni a caror formare este unilaterala, datorita faptului ca o anumita categorie de aptitudini au fost cultivate, in timp ce altele au degenerat prin nefolosire.

9:13 Educatia celor mai multi tineri reprezinta un esec. Ei studiaza excesiv, dar neglijeaza aspectele care apartin domeniului practic al vietii. Acesti tineri, barbati si femei, devin in cele din urma parinti, fara a intelege responsabilitatile ce le revin, iar odraslele lor coboara pe scara degradarii umane, ajungand pe o treapta chiar mai joasa decat au fost ei insisi. In acest fel, rasa umana degenereaza cu repeziciune.

9:14 Programul de invatamant, asa cum este aplicat in scolile

9:15 contemporane [1872], nu ii pregateste pe tineri pentru a face fata nevoilor practice ale vietii. Mintea umana este activa prin insasi natura ei. Daca nu este orientata spre bine, ea isi va exercita capacitatea de actiune intr-o directie gresita. Pentru a se asigura o dezvoltare echilibrata a mintii, in scoli, studiul trebuie sa fie asociat cu o activitate practica utila. - 3T 152, 153 (1872)

9:16 Mijloacele de dezvoltare se afla la indemana tuturor. - Este nevoie de tineri care sa fie oameni ai intelepciunii, oameni care pretuiesc capacitatile intelectuale daruite de Dumnezeu si le cultiva cu cea mai mare atentie. Aptitudinile se dezvolta prin exercitare si, daca nu este neglijata cultivarea inimii, se va forma un caracter bine echilibrat. Mijloacele de dezvoltare se afla la indemana tuturor. Prin urmare, atunci cand Domnul va veni sa culeaga rodul, nimeni nu trebuie sa-L dezamageasca, prezentandu-I doar frunze. O tinta bine determinata si sfintita prin harul lui Hristos va face minuni. - MS 122, 1899

9:17 Trupul, mintea si inima supuse conducerii lui Dumnezeu. - Cel care se teme de Domnul si Il iubeste cu adevarat va pune in slujba Lui trupul, mintea, inima, sufletul si toata puterea sa, daruindu-se intru totul atingerii unui singur obiectiv, si anume acela de a indeplini vointa Lui. Acesta a fost exemplul lui Enoh. El a umblat cu Dumnezeu. Cei care sunt hotarati sa faca din voia lui Dumnezeu propriul lor deziderat trebuie sa-I slujeasca si sa-I fie placuti Lui in toate lucrurile. Procedand astfel, ei vor avea un caracter armonios, consecvent, placut si veritabil. - Lt 128, 1897. (HP 190)

9:18 Insusirile mintii conduc trupul. - Adevarata educatie se adreseaza intregii fiinte. Ea coordoneaza utilizarea corecta a tuturor capacitatilor si ne face in stare sa folosim in modul cel mai eficient aptitudinile mintii, ale trupului si ale inimii. Insusirile mintii constituie puterile superioare care au rolul de a guverna imparatia trupului. Constiinta si interesele spirituale trebuie sa controleze apetitul si pasiunile firesti. Hristos Se afla la carma umanitatii, iar obiectivul slujirii Sale este acela de a ne conduce pe cararile inalte si sfinte ale neprihanirii. Prin minunatele lucrari ale harului Sau, noi suntem meniti sa ajungem desavarsiti in El. - MH 398, 399 (1905)

9:19 O minte bine dezvoltata si o gandire vasta. - Aceia care se afla in lucrarea lui Dumnezeu trebuie sa se straduiasca sa devina oameni dezvoltati in diverse domenii; aceasta presupune a avea o gandire vasta si obiectiva; a nu fi oameni ai unei singure idei, cantonati intr-o maniera unica de lucru, limitati de rutina si incapabili de a observa si de a intelege faptul ca in marturisirea adevarului este necesara o diversificare a cuvintelor si a modului de a actiona, in raport cu genul de oameni si circumstantele pe care le au de intampinat. Fiecare lucrator trebuie sa depuna un efort permanent, pentru a dobandi o gandire bine echilibrata si pentru a elimina elementele discordante ale caracterului. Acesta trebuie sa fie obiectul studiului nostru continuu, daca dorim sa desfasuram o activitate folositoare si plina de succes. - Lt 12, 1887. (Ev 106)

9:20 Lucrurile lipsite de valoare si banale pipernicesc mintea. - Fiecare elev trebuie sa fie pe deplin constientizat de faptul ca educatia sa constituie un esec, daca prin aceasta intelectul lui nu este antrenat sa sesizeze si sa inteleaga adevarurile profunde ale revelatiei divine si daca inima sa ajunge incapabila sa accepte invataturile Evangheliei. Elevul care este preocupat de idei lipsite de valoare si permite ca atentia si timpul sa-i fie absorbite de lucruri obisnuite si banale, in locul principiilor vaste ale Cuvantului lui Dumnezeu, va constata, in cele din urma, o lipsa de dezvoltare si o insuficienta a intelectului. El si-a pierdut puterea de a creste. Mintea trebuie sa fie in asa fel formata, incat sa dobandeasca abilitatea de a intelege in mod cuprinzator adevarurile importante ale vietii vesnice. - RH, 11 noiembrie 1909. (FE 536)

9:21 Mintea nu trebuie sa fie incarcata cu lucruri nefolositoare. - Educatia, asa cum este conceputa si aplicata in scolile contemporane [1897], este unilaterala si, prin urmare, constituie o eroare. In virtutea pretului platit de Fiul lui Dumnezeu, noi suntem proprietatea Sa si, de aceea, fiecare trebuie sa dobandeasca o educatie in scoala lui Hristos. Este necesar ca in scolile noastre sa fie angajati profesori intelepti. Ei sunt insarcinati sa se ocupe de formarea unor caractere, iar responsabilitatea lor inaintea Dumnezeu este aceea de a trezi in acestea simtamantul nevoii de a-L cunoaste pe Hristos ca Mantuitor personal. Dar daca nu este el insusi educat in scoala lui Hristos, nici un profesor nu va sti cum sa procedeze si nu-i va putea educa pe aceia care reprezinta proprietatea lui Dumnezeu.

9:22 Trebuie sa va spun ca, in lumina celor ce mi-au fost descoperite de Dumnezeu, eu stiu

9:23 ca elevii cheltuiesc multi bani si timp, urmarind insusirea unei cunoasteri care, pentru ei, reprezinta o pierdere, deoarece nu ii face capabili sa isi ajute semenii si sa isi formeze un caracter, in virtutea caruia sa se poata alatura sfintilor si ingerilor din scolile cerului. In loc de a ingramadi in mintea celor tineri o multime de informatii care nu trezesc nici un interes si care, in cele mai multe cazuri, nu le vor fi niciodata de vreun folos, este necesar sa li se ofere o educatie practica. Timpul si banii sunt risipiti in dobandirea unei invataturi inutile. Mintea trebuie sa fie educata cu atentie si intelepciune, pentru a deveni capabila sa abordeze adevarul Bibliei. Prin creatiune si rascumparare, noi Ii apartinem lui Dumnezeu. Prin urmare, obiectivul primordial al educatiei trebuie sa fie acela de a ne invata cum Il putem slavi pe El; iar rezultatul educatiei, dobandirea capacitatii de a intelege vocea lui Dumnezeu.

9:24 Cuvantul lui Dumnezeu prezinta o unitate in diversitate, asemenea ramurilor Adevaratei Vite. In paginile lui exista o unitate perfecta, supraomeneasca si tainica. El contine intelepciunea divina care reprezinta temelia adevaratei educatii; dar aceasta Carte a fost tratata cu indiferenta.

9:25 Acum, mai mult ca oricand inainte, avem nevoie sa intelegem adevarata stiinta a educatiei. Daca vom da gres in acest domeniu, nu vom avea niciodata un loc in Imparatia lui Dumnezeu. "Si viata vesnica este aceasta, sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu" (Ioan 17,3). Daca acesta este echivalentul cerului, oare educatia noastra nu va fi astfel coordonata, incat sa atinga aceleasi obiective? - Christian Educator, august 1897

9:26 Stabilirea unor reguli de fier pentru altii Il dezonoreaza pe Dumnezeu. - Nici un plan prin care cineva urmareste sa domine sau sa isi exploateze semenii, chiar si in cea mai mica masura, nu va fi niciodata aprobat de Dumnezeu. In momentul in care un om incepe sa stabileasca reguli de fier pentru ceilalti, el Il dezonoreaza pe Dumnezeu si pune in pericol atat propriul sau suflet, cat si sufletele fratilor sai. - 7T 181 (1902)

9:27 Necesitatea echilibrului intre diferitele moduri de gandire - Aici suntem adunati toti - cu mentalitati diferite, educatii diferite, niveluri de pregatire intelectuala diferite - si nu ne asteptam ca fiecare minte sa gandeasca exact in aceiasi termeni. Dar

9:28 intrebarea care se ridica este: Suntem noi, asemenea diferitelor mladite, legati de aceeasi Vita? Aceasta este directia in care trebuie sa ne cercetam si dorim sa o cerem atat profesorilor, cat si elevilor. Noi dorim sa intelegem daca suntem cu adevarat altoiti in aceeasi Vita. Daca suntem, ne putem permite sa avem metode diferite, atitudini diferite si pareri diferite. Voi puteti intelege unele lucruri dintr-un anumit punct de vedere, intre noi exista opinii diferite cu privire la Scriptura, dar nu impotriva Scripturii si, in acest fel, ideile noastre pot fi diversificate. Gandirea mea se orienteaza intr-o directie cu care este familiarizata, iar altul poate aborda o perspectiva care se potriveste propriilor lui trasaturi de caracter, astfel incat sa manifeste un interes profund fata de un anumit aspect, pe care altii nu il iau in considerare. - MS 14, 1894

9:29 Isopul, cedrul si palmierul. - Nimic nu este mai frumos in intregul sistem de guvernare al lui Dumnezeu decat planul Sau de a le oferi oamenilor, barbati si femei, o diversitate de daruri. Biserica este gradina Sa, impodobita cu o varietate de copaci, plante si flori. El nu Se asteapta ca isopul sa atinga dimensiunile cedrilor si nici ca maslinul sa ajunga la inaltimile palmierilor. Desi multi nu au avut parte de o educatie religioasa si de o pregatire intelectuala inalta, totusi, Dumnezeu are o lucrare si pentru cei din aceasta categorie, daca ei se vor angaja in activitate cu umilinta si incredere in El. - Lt 122, 1902. (Ev 98, 99)

9:30 Caractere la fel de variate precum florile. - Noi putem invata o lectie importanta din infinita varietate a plantelor. Nu toate florile au aceeasi forma si aceeasi culoare. Unele au calitati vindecatoare. Altele sunt intotdeauna placut parfumate. Exista unii asa-zisi crestini care cred ca datoria lor este aceea de a-i determina pe toti ceilalti sa fie asemenea lor. Acesta este un plan omenesc, dar nu este planul lui Dumnezeu. In Biserica lui Dumnezeu exista loc pentru caractere diferite, precum sunt florile intr-o gradina. Iar in gradina Sa spirituala, se afla o mare varietate de flori. - Lt 95, 1902. (Ev 99)

9:31 Puterile mintii si ale trupului - darul lui Dumnezeu. - Cerintele lui Dumnezeu trebuie sa patrunda adanc in constiinta umana.

9:32 Barbatii si femeile trebuie sa fie sensibilizati cu privire la necesitatea stapanirii de sine, a neprihanirii, a eliberarii de orice forma degradata a apetitului si fata de orice obicei imoral. Ei au nevoie sa fie constientizati de faptul ca toate puterile mintii si ale trupului reprezinta darul lui Dumnezeu si trebuie sa fie mentinute in conditia cea mai buna posibila, in vederea slujirii Sale. - MH 130 (1905)

9:33 Dumnezeu doreste caractere armonioase. - Dumnezeu ii mustra pe oameni deoarece ii iubeste. El doreste ca ei sa fie puternici in puterea Lui, sa aiba o minte bine echilibrata si caractere armonioase, astfel incat sa reprezinte modele pentru copiii lui Dumnezeu, conducand-i, prin invatatura si exemplu, tot mai aproape de cer. Atunci, ei vor zidi un templu sfant pentru Dumnezeu. - MS 1, 1883. (1SM 48)

9:34 Sectiunea a II-a

9:35 Relatii fundamentale