English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Minte Caracter si Personalitate vol.1

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Minte Caracter si Personalitate vol.1, 34


34:1 Cap. 31 - Problemele tinerilor

34:2 Tinerii sunt receptivi si plini de speranta. - Tinerii sunt receptivi, inventivi, zelosi si plini de speranta. O data ce ajung sa experimenteze binecuvantarea sacrificiului de sine, ei nu se vor multumi cu o cunoastere ocazionala a Marelui Invatator. Domnul va deschide caile inaintea celor care doresc sa raspunda chemarii Sale. - 6T 471 (1900)

34:3 Tinerii trebuie sa-si aleaga destinul vietii. - Fiecare tanar isi decide propria istorie prin gandurile si simtamintele cultivate in anii timpurii ai vietii. Obiceiurile corectitudinii, cinstei si stapanirii de sine deprinse in tinerete devin o parte a caracterului lor si le vor marca intregul curs al existentei. Tinerii pot deveni viciosi sau virtuosi, dupa cum aleg. Ei se pot face remarcati fie prin fapte nobile si demne, fie prin rautate si pacate grele. - ST, 11 octombrie 1910. (CG 196)

34:4 O educatie care produce slabiciune morala si intelectuala. - Educarea severa a tinerilor - fara o orientare corecta spre un mod de a gandi si de a actiona, in virtutea propriilor lor capacitati si a puterii vointei, astfel incat, folosindu-se de aceste insusiri, sa-si dezvolte gandirea, simtamantul respectului de sine si al increderii in propriile aptitudini de realizare a binelui -

34:5 va produce intotdeauna o categorie de oameni slabi din punct de vedere moral si intelectual. Cand vor fi nevoiti sa traiasca pe cont propriu in aceasta lume, vor dovedi ca au fost tratati ca niste animale si ca, de fapt, nu au fost educati. In loc de a fi calauzite pe o cale buna, dorintele lor au fost inabusite printr-o disciplina aspra, aplicata de parinti si profesori. - 3T 133 (1872)

34:6 Mintea sa fie educata pentru a fi un conducator al vietii. - Copiii detin o vointa inteligenta si trebuie invatati sa fie stapani pe ei insisi. Animalele nestiutoare nu au nevoie de educatie, deoarece nu au ratiune si intelect. Dar mintea omeneasca trebuie sa invete stapanirea de sine. Ea trebuie educata pentru a fi conducatorul intregii fiinte. Animalele sunt conduse de un stapan care le invata sa i se supuna. Pentru animal, stapanul este minte, judecata si vointa. Un copil nu trebuie educat asemenea unui animal, ca si cand nu ar avea o vointa proprie. Exista pericolul ca personalitatea copilului sa fie absorbita de personalitatea celui care ii supravegheaza educatia; iar vointa lui, toate planurile si intentiile lui sa fie dictate de vointa profesorului.

34:7 Copiii care sunt educati in felul acesta vor fi intotdeauna deficitari din punct de vedere al puterii morale si al capacitatii de a-si asuma responsabilitati. Ei nu au fost invatati sa actioneze motivati de principii si ratiune; dorintele lor au fost determinate de altcineva, iar mintea lor nu a fost stimulata pentru a se dezvolta si intari prin exercitare. In indrumarea si educarea acestor copii, nu s-a tinut cont de aspectele particulare, legate de constitutia lor fizica si intelectuala, astfel incat capacitatile lor sa poata fi dezvoltate si evidentiate in modul cel mai eficient, atunci cand le vor fi necesare. Profesorii nu trebuie sa se opreasca aici, ci trebuie sa acorde o atentie speciala trasaturilor deficitare ale mintii copiilor, pentru ca, prin antrenare treptata, aceasta sa se dezvolte pas cu pas si intelectul lor sa atinga performantele corespunzatoare. - 3T 132 (1872)

34:8 Incapacitatea de a gandi pentru sine. - Exista multe familii ale caror copii par a fi bine educati, atata vreme cat sunt supravegheati si supusi unei discipline severe; dar

34:9 in momentul in care sistemul care le-a impus un anumit set de reguli inceteaza sa exercite o influenta directa asupra lor, ei par incapabili de a gandi, de a actiona sau de a lua decizii pe cont propriu. Acesti copii au fost condusi de o mana de fier prea mult timp - in acele situatii in care ar fi fost spre binele lor sa fie lasati sa-si urmeze propriile decizii, nu li s-a permis sa gandeasca si sa actioneze pe cont propriu - prin urmare, ei nu au deloc incredere in ei insisi si nu sunt capabili de a actiona pe baza propriei lor judecati si de a avea propria lor opinie.

34:10 Cand pleaca din casa parintilor si incep sa actioneze pe cont propriu, acesti copii se lasa usor influentati de judecata altora care ii calauzesc intr-o directie gresita. Ei nu au un caracter statornic. Deoarece nu au fost lasati sa-si foloseasca propria judecata pentru a se deprinde sa ia decizii cat se poate de rapide si eficiente, mintea lor nu s-a dezvoltat si nu s-a fortificat in mod corespunzator. Ei au fost atat de multa vreme condusi de parinti, incat au ajuns sa depinda intru totul de acestia; parintii sunt minte si ratiune pentru ei. - 3T 132, 133 (1872)

34:11 Rezultatele disciplinei prin forta si teama. - Acei parinti si profesori care se mandresc ca detin un control absolut asupra mintii si dorintelor copiilor carora le poarta de grija ar inceta sa mai fie atat de satisfacuti daca ar vedea viitorul acestor copii pe care ii disciplineaza prin forta si teama. Copiii educati astfel sunt aproape intru totul nepregatiti sa poarte responsabilitatile grele ale vietii. Cand inceteaza sa fie sub influenta parintilor si a profesorilor lor si sunt nevoiti sa gandeasca si sa actioneze pe cont propriu, este aproape sigur ca vor lua decizii gresite si vor ceda puterii ispitei. Acesti copii nu au succes in viata, iar aceleasi carente se vor manifesta si in viata lor religioasa. - 3T 133, 134 (1872)

34:12 O disciplina care stimuleaza si inspira putere. - Dincolo de educatia primita in camin si in scoala, toti oamenii sunt nevoiti sa suporte disciplina dura a vietii. De aceea, fiecare copil si fiecare tanar trebuie sa fie invatat cat se poate de bine cum sa intampine provocarile vietii cu intelepciune. Este adevarat ca Dumnezeu ne iubeste, ca El lucreaza pentru realizarea fericirii noastre si ca, daca Legea Sa este

34:13 respectata in mod consecvent, noi nu vom cunoaste niciodata suferinta; dar nu este mai putin adevarat ca, in aceasta lume - ca rezultat al pacatului -, in viata fiecaruia, apar suferinta, necazul si poverile. Invatandu-i pe copii sa suporte cu curaj necazurile si poverile, noi le putem face un bine pentru tot restul vietii lor. Desi este necesar sa le aratam simpatie si intelegere, acestea nu trebuie sa fie manifestate in asa fel, incat sa incurajeze compatimirea de sine. Ei au nevoie de o atitudine care sa-i stimuleze si sa le inspire putere, nu sa-i faca mai slabi. - Ed 295 (1903)

34:14 Reactia fata de regulile de fier. - Nu introduceti un accent de duritate si asprime in lucrarea de educare a tinerilor. Nu-i supuneti pe tineri la regulamente rigide. Aceste porunci si reguli de fier sunt cele care ii determina uneori pe tineri sa simta dorinta si chiar sa faca tocmai lucrurile care le-au fost interzise. Cand le adresati avertizari sau mustrari, procedati ca unii care dovedesc un interes deosebit fata de ei. Faceti-i sa inteleaga ca aveti o dorinta fierbinte ca rapoartele inregistrate in cartile cerului in dreptul numelui lor sa fie alcatuite numai din fapte bune. - Lt 67, 1902. (MM 180)

34:15 Greutati dificil de purtat de catre tineri. - Daca vor renunta la mandrie si se vor consacra pe ei insisi lui Dumnezeu, tinerii pot exercita o influenta puternica; dar, in general, ei nu vor purta poverile altora. Fiecare trebuie sa-si poarte propria lui povara. Traim intr-un timp in care Dumnezeu pretinde o schimbare in aceasta privinta. El cere atat de la tineri, cat si de la cei varstnici sa fie zelosi si sa se pocaiasca. Daca vor persista in aceasta stare de caldicei, El ii va varsa din gura Lui. Martorul Credincios declara: "Stiu faptele tale". Tinere, faptele tale sunt cunoscute, indiferent daca acestea sunt bune sau rele. Esti tu bogat in fapte bune? Isus ti Se adreseaza ca un sfatuitor: "Te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatit prin foc, ca sa te imbogatesti; si haine albe, ca sa te imbraci cu ele si sa nu ti se vada rusinea goliciunii tale; si doftorie pentru ochi, ca sa-ti ungi ochii, si sa vezi" (Apocalipsa 3,18). - 1T 485 (1867)

34:16 Ganduri ce devin obiceiuri. - Noi avem nevoie de o constientizare permanenta a puterii inaltatoare pe care o detin gandurile curate. Singura noastra posibilitate de a fi in siguranta este aceea de a cultiva un mod de gandire corect, deoarece omul este reflectarea gandurilor inimii sale (Proverbele 23,7 [KJV]). Capacitatea stapanirii de sine se dezvolta prin exercitare. Prin exercitii repetate si perseverente, ceea ce pare dificil la inceput devine usor, pana cand gandirea si actiunea corecta devin obiceiuri. In virtutea propriei noastre alegeri, ne putem indeparta de tot ce este ieftin, inferior si ne putem ridica la un standard inalt; putem ajunge sa fim respectati de oameni si iubiti de Dumnezeu. - MH 491 (1905)

34:17 Exemplele nefericite ale istoriei. - Caracterul lui Napoleon Bonaparte a fost intr-o mare masura influentat de educatia pe care a primit-o in copilarie. Educatori lipsiti de intelepciune i-au inspirat dorinta de a cuceri, confectionandu-i armate in miniatura si asezandu-l in fruntea lor drept comandant. Aceea a fost perioada in care s-au pus temeliile carierei sale sangeroase si pline de razboaie. Cat de diferita ar fi fost istoria vietii sale, daca acelasi efort si aceeasi grija ar fi fost investite cu scopul de a face din el un om bun.

34:18 Se spune ca, in copilarie, scepticul Hume a avut o credinta vie in Cuvantul lui Dumnezeu. Odata, pe cand se afla intr-un cerc de discutii, i s-a incredintat rolul de a prezenta argumente in favoarea necredintei. El a studiat cu zel si perseverenta, iar mintea lui ascutita s-a umplut de sofismele scepticismului. Nu dupa mult timp, a ajuns sa creada in acele invataturi inselatoare si intreaga sa viata de mai tarziu a purtat amprenta intunecata a necredintei. - ST, 11 octombrie 1910. (CG 196)

34:19 Influenta lecturii - Multi tineri sunt atrasi de carti. Ei citesc tot ce le cade in mana. Adresez un apel pentru parintii unor asemenea copii, sa coordoneze dorinta lor de a citi. Nu ingaduiti pe mesele voastre reviste si ziare in care pot fi gasite povesti de

34:20 dragoste. Puneti in locul acestora carti care ii vor ajuta pe tineri sa aseze la temelia caracterului lor un material de cea mai buna calitate - iubirea si temerea de Dumnezeu si cunoasterea Domnului Hristos. Incurajati-va copiii sa acumuleze cunostinte de valoare, sa permita ca binele sa fie cel care ocupa si conduce puterile sufletului lor. Limitati dorinta lor de a citi carti care nu ofera o hrana sanatoasa pentru minte. Poate ca banii cheltuiti in librarii nu par multi, dar se iroseste atat de mult pentru carti care contin o influenta atat de mare spre rau si ofera in schimb atat de putin bine. - CT 133 (1913)

34:21 Mintea se va ridica la nivelul lucrurilor pe care le cerceteaza. - Nivelul de intelegere urca sau coboara in raport cu lucrurile care devin familiare mintii. Daca toti ar face din Biblie obiectul studiului lor, am avea un popor mult mai dezvoltat din punct de vedere intelectual, care ar gandi mai profund si ar manifesta un grad de inteligenta mai inalt decat se poate dobandi prin intermediul celor mai staruitoare eforturi depuse in studierea exclusiva a stiintei si istoriei lumii. Biblia ii confera adevaratului cercetator o educatie intelectuala avansata si, prin contemplarea lucrurilor divine, insusirile lui sunt imbogatite; eul este umilit, iar Dumnezeu este inaltat, impreuna cu adevarul Sau revelat. - RH, 21 august 1888. (FE 130)

34:22 Valoarea experientei religioase personale. - Dumnezeu trebuie sa fie obiectul cel mai inalt al gandurilor noastre. Meditatia care are ca subiect persoana lui Dumnezeu si rugaciunile adresate Lui innobileaza sufletul si trezesc simtamintele. Neglijarea meditatiei si a rugaciunii va conduce in mod sigur la un declin al interesului religios. Apoi se va manifesta neglijenta si superficialitatea.

34:23 Religia nu este doar o simpla emotie, un simtamant. Ea este un principiu ce se integreaza in toate datoriile zilnice si in toate afacerile vietii. Nici o actiune intreprinsa si

34:24 nici o afacere in care ne angajam nu va putea exclude acest principiu. Pentru a trai o viata religioasa curata si necompromisa sunt necesare eforturi serioase si perseverente.

34:25 Aceasta este ceea ce trebuie sa realizam noi insine. Nimeni nu poate face lucrarea care ne revine noua. Nimeni nu poate realiza in locul nostru ceea ce ni se cere sa implinim cu seriozitate si teama, in vederea mantuirii noastre. Domnul ne-a lasat noua aceasta lucrare. - 2T 505, 506 (1870)

34:26 Tinerii au nevoie de disciplina care se obtine prin munca fizica. - Acum, ca si in zilele lui Israel, fiecare tanar trebuie sa fie instruit, astfel incat sa poata indeplini datoriile practice ale vietii. Fiecare trebuie sa invete o meserie prin care, daca este necesar, sa-si poata castiga existenta. Acest lucru este esential nu doar pentru siguranta in fata vicisitudinilor vietii, ci si datorita influentei pe care munca o are asupra dezvoltarii fizice, intelectuale si morale. Chiar daca este sigur ca nu va fi nevoit niciodata sa practice o meserie pentru a se intretine, omul trebuie totusi sa fie invatat sa munceasca. Fara exercitiu fizic, nimeni nu poate avea o constitutie robusta si o sanatate buna; iar disciplina care se obtine prin munca bine organizata nu este cu nimic mai putin importanta pentru dezvoltarea unei minti active si puternice si a unui caracter nobil. - PP 601 (1890)

34:27 Inutilitatea este un pacat. - Ideea ca necunoasterea unei meserii este o caracteristica distinctiva a adevaratilor domni si doamne din inalta societate este contrara planului lui Dumnezeu in crearea omului. Inutilitatea este un pacat, iar incapacitatea de a indeplini datorii obisnuite, legate de viata de zi cu zi, este rezultatul unei lipse de intelepciune, care va oferi din plin ocazia unor regrete amare in ziua de apoi. - ST, 29 iunie 1882. (FE 75)

34:28 Indeplinirea indatoririlor gospodaresti. - Educatia scolara din perioada copilariei si a tineretii trebuie asociata cu instruirea in domeniul lucrurilor practice. Copiii trebuie obisnuiti sa-si aiba partea lor in indeplinirea datoriilor gospodaresti. Ei trebuie instruiti pentru a sti cum sa-si ajute tatal si mama prin micile lucrari pe care le pot face. Este necesar ca mintea lor sa fie stimulata sa gandeasca

34:29 si memoria lor sa fie exersata prin retinerea sarcinilor incredintate si prin formarea obiceiului de a se face utili, realizand anumite lucruri practice, potrivite varstei lor. Daca beneficiaza de o educatie corecta in camin, copiii nu vor hoinari pe strazi, primind o instruire la voia intamplarii, asa cum se intampla cu multi dintre ei. Parintii care isi iubesc copiii intr-un mod intelept nu le vor ingadui sa deprinda obiceiul leneviei si sa ramana ignoranti in domeniul datoriilor casnice. - CT 149 (1913)

34:30 Ce trebuie sa cunoasca fiecare femeie? - Multe doamne considerate a fi educate, care au absolvit institutii de invatamant cu diplome de onoare, sunt rusinos de ignorante in privinta datoriilor practice ale vietii. Ele sunt complet lipsite de deprinderile necesare intretinerii corespunzatoare unei familii, lucru esential pentru fericirea caminului lor. Desi vorbesc despre drepturile si emanciparea femeii in sfere sociale inalte, ele insele se afla mult sub nivelul statutului legitim al unei femei obisnuite.

34:31 Dreptul fiecarei fiice a Evei este acela de a-si cunoaste toate datoriile ce ii revin in intretinerea gospodariei si de a fi invatata sa le aduca la indeplinire. Fiecare tanara trebuie sa fie educata in asa fel incat, atunci cand este chemata sa ocupe pozitia de sotie si mama, sa fie capabila de a-si indeplini atributiile asemenea unei regine in regatul ei. Ea trebuie sa fie pe deplin competenta pentru a-si educa si instrui propriii copii...

34:32 Este dreptul ei de a intelege functionarea organismului omenesc, regulile de igiena, principiile privitoare la dieta si imbracaminte, munca si recreatie si nenumarate alte aspecte legate de bunastarea caminului ei. Este dreptul ei de a dobandi cunoasterea celor mai bune metode de tratare a bolilor, pentru a-si putea ingriji copiii atunci cand acestia se imbolnavesc, in loc de a-si lasa pretioasele comori pe mainile unor surori medicale sau medici necunoscuti. - ST, 29 iunie 1882. (FE 75)

34:33 Femeile care au neglijat educarea mintii. - Majoritatea femeilor care pretind ca sunt religioase neglijeaza educarea mintii. Insusirile lor intelectuale sunt necultivate si lasate la voia intamplarii. Aceasta este o mare

34:34 greseala. Multe dintre aceste femei par a nu detine nici o capacitate intelectuala. Deoarece nu si-au educat mintea, pentru a o invata sa gandeasca, si deoarece nici macar nu au incercat sa o faca, ele se considera incapabile de a realiza un efort intelectual sustinut. Cresterea in har presupune meditatie si rugaciune.

34:35 Motivul pentru care nu exista mai multa stabilitate in atitudinea femeilor este tocmai faptul ca ele beneficiaza de o cultivare prea restransa a intelectului si de o preocupare prea mica pentru gandire. Deoarece mintea lor se complace intr-o stare de inactivitate, ele se bazeaza pe altii, asteptand ca acestia sa faca efortul de a gandi si de a face planuri in locul lor si astfel ajung din ce in ce mai lipsite de eficienta. Unele dintre ele au nevoie de o disciplinare a mintii. Ele trebuie sa faca eforturi serioase pentru a reusi sa gandeasca. Daca vor continua sa depinda de altcineva, care sa gandeasca pentru ele si sa le rezolve problemele, incapacitatea lor de a retine informatiile si de a cantari posibilitatile viitorului va deveni din ce in ce mai pronuntata. Fiecare trebuie sa depuna un efort personal, pentru a-si educa si folosi mintea. - 2T 187, 188 (1868)

34:36 Imbracamintea femeii constituie un indiciu al dezvoltarii intelectuale. - Imbracamintea este o reflectare a mintii si inimii. Ceea ce este expus in exterior constituie un indiciu cu privire la ceea ce se afla in interior. Impodobirea excesiva nu necesita o minte si un intelect cultivat. Faptul ca sunt capabile sa expuna atat de multe obiecte vestimentare inutile dovedeste ca ele nu pot avea timp pentru a-si cultiva trasaturile intelectuale si pentru a acumula in mintea lor cunostinte folositoare. - MS 76, 1900

34:37 Nevoia de curatie in ganduri si actiune. - Va avertizez cu privire la necesitatea curatiei in fiecare gand, in fiecare cuvant si in fiecare actiune. Noi avem o responsabilitate personala inaintea lui Dumnezeu si o lucrarea individuala, pe care nimeni nu o poate realiza in locul nostru. Exemplul nostru, invataturile si eforturile personale au darul de a realiza o lume mai buna. Desi este necesar sa manifestam un comportament sociabil, acesta nu trebuie cultivat doar de dragul unei companii placute, ci cu un scop bine definit. Exista suflete care au nevoie sa fie salvate. - RH, 10 noiembrie 1885. (Ev 495)

34:38 Masturbarea degradeaza mintea - Unii copii incep sa practice masturbarea inca de timpuriu; si, pe masura ce cresc, cresc si pasiunile lor pacatoase si se intaresc o data cu ei. Mintea lor nu-si gaseste odihna. Fetele cauta compania baietilor, iar baietii pe aceea a fetelor. Comportamentul lor este lipsit de retinere si de modestie. Ei sunt indrazneti, fara respect si isi permit libertati indecente. Obiceiul masturbarii le-a degradat mintea si le-a intinat sufletele. Gandurile murdare, lecturile depravate, povestile de dragoste si cartile imorale stimuleaza imaginatia lor si se potrivesc cu gandirea lor degradata.

34:39 Acestor copii nu le place sa munceasca si, daca sunt pusi la treaba, se plang de diferite boli; ii doare spatele sau au migrene. Oare cauzele sunt justificate? Sunt ei bolnavi datorita muncii? Nu, nu! Cu toate acestea, parintii sunt ingaduitori fata de scuzele acestor copii si ii scutesc de munca si responsabilitate. Acesta este cel mai mare rau pe care l-ar putea face pentru ei, deoarece astfel indeparteaza aproape orice bariera care il impiedica pe Satana sa aiba acces la mintea lor slaba. O munca folositoare constituie, intr-o mare masura, un mijloc de aparare in fata stapanirii necrutatoare a lui Satana asupra lor. - 2T 481 (1870)

34:40 Tinerii isi vor folosi energiile. - In bisericile noastre sunt necesare talente tinere dezvoltate si bine organizate. Intr-un fel sau altul, tinerii isi vor folosi energiile nestavilite pe care le au. Daca aceste energii nu sunt orientate intr-o directie buna, ele vor fi investite intr-un mod care le va afecta negativ spiritualitatea si se vor dovedi un mijloc de influentare spre rau a acelora cu care se asociaza. - GW 211 (1915)

34:41 Tinerii au nevoie de activitate. - Tinerii manifesta o dorinta naturala dupa activitate si, daca la incheierea programului de cursuri din salile de clasa, nu gasesc un obiectiv legitim in care sa-si investeasca energiile reprimate, devin nerabdatori si greu de stapanit, fiind astfel determinati sa se angajeze in sporturi neprincipiale, care aduc

34:42 dezonoare asupra multor scoli si colegii si care ii antreneaza in manifestari excesive si imorale. Multi tineri, care pleaca de acasa avand un caracter curat, sunt corupti prin influenta tovarasiilor de la scoala. - ST, 29 iunie 1882. (FE 72)

34:43 Receptivitatea la indemnuri. - Nici o activitate recreativa in sine nu se va dovedi o binecuvantare atat de mare pentru copii si tineri, cum sunt acelea care ii fac sa fie folositori altora. Prin firea lor, tinerii sunt entuziasti, usor influentabili si deosebit de receptivi fata de orice indemn. De aceea, cand planifica activitati legate de cultivarea plantelor, este bine ca profesorii sa caute sa trezeasca interesul elevilor pentru infrumusetarea gradinilor si a salilor de clasa ce apartin scolii. Beneficiul rezultat va fi dublu. In primul rand, copiii vor fi mai putin tentati sa distruga ce s-au straduit sa infrumuseteze. In al doilea rand, prin asemenea indeletnicire, vor cultiva un gust rafinat, dragostea pentru ordine si obiceiul de a ingriji locul in care se afla; iar dezvoltarea spiritului de echipa si de colaborare se va dovedi o binecuvantare pentru tot restul vietii. - Ed 212, 213 (1903)

34:44 Tinerii nu reusesc uneori sa Il inteleaga pe Dumnezeu ca pe un parinte iubitor. - Majoritatea tinerilor se comporta ca si cand ceasurile pretioase ale incercarii, aflate chiar inainte de incheierea harului, ar fi o mare vacanta si ca si cum singurul scop al existentei lor in aceasta lume ar fi distractia si satisfacerea sinelui intr-o petrecere fara sfarsit. Satana depune eforturi deosebite si neincetate, pentru a-i ajuta sa se simta fericiti in distractii lumesti si in acelasi timp sa se indreptateasca in ce fac, argumentand ca aceste distractii sunt inofensive, inocente si chiar importante pentru sanatate. Unii medici au lasat sa se creada ca spiritualitatea si consacrarea fata de Dumnezeu sunt daunatoare sanatatii. Aceasta idee se potriveste foarte bine intereselor vrajmasului sufletelor. - 1T 501 (1867)

34:45 O imaginatie bolnava care Il reprezinta gresit pe Dumnezeu. - Exista unele persoane cu o imaginatie bolnava, care nu reprezinta in mod corect religia lui Hristos; asemenea oameni nu cunosc adevarata religie a Bibliei. Unii isi tortureaza sufletele toata viata, deplangandu-si propriile pacate; tot ce

34:46 cunosc este un Dumnezeu justitiar suparat. Ei nu reusesc sa-L inteleaga pe Hristos si puterea rascumparatoare prin meritele sangelui Sau. Prin urmare, le lipseste credinta. In general, crestinii din aceasta categorie nu au mintea bine echilibrata.

34:47 Datorita bolilor care le-au fost transmise ereditar si datorita unei educatii deficitare in tinerete, ei si-au format obiceiuri gresite, care le afecteaza organismul si creierul, provocandu-le slabirea laturii morale si facandu-i incapabili de a gandi si de a actiona in mod rational, in anumite situatii. Mintea lor este dezechilibrata. Religiozitatea si neprihanirea nu au un efect distructiv asupra sanatatii, ci dimpotriva, aduc sanatate trupului si putere sufletului. - 1T 501, 502 (1867)

34:48 Nevoia stapanirii gandurilor. - Actionati intotdeauna condusi de principii si nu va lasati in voia impulsurilor. Temperati-va tendintele impulsive prin cultivarea umilintei si a amabilitatii. Nu va permiteti nici un gest trivial si usuratic. Nu ingaduiti cuvinte de critica pe buzele voastre. Nici macar gandurile nu trebuie lasate sa rataceasca la voia intamplarii. Ele trebuie sa fie luate in stapanire si subordonate ascultarii de Hristos. Indreptati-va gandurile asupra lucrurilor sfinte si astfel, prin harul lui Hristos, ele vor deveni curate si valoroase. - MH 491 (1905)

34:49 Evitarea sentimentalismului. - Va aflati in perioada studentiei; faceti ca mintea voastra sa fie preocupata in mod perseverent de subiectele spirituale. Indepartati orice sentimentalism din viata voastra. Dedicati-va unei autoeducatii vigilente si exercitati stapanirea de sine. Acum este perioada de formare a caracterului; nu va lasati atrasi de nimic din ceea ce ar putea fi considerat josnic sau lipsit de importanta si care va poate distrage de la interesele voastre cele mai inalte si mai sfinte si va poate diminua eficienta in pregatirea pentru realizarea lucrarii pe care v-a incredintat-o Dumnezeu.

34:50 Cultivati simplitatea in toate actiunile pe care le intreprindeti, dar tintiti spre un standard inalt al dezvoltarii armonioase a capacitatilor voastre intelectuale. Fiti hotarati sa va corectati orice greseala. Inclinatiile ereditare pot fi invinse - prin harul lui Hristos,

34:51 izbucnirile violente si nestapanite ale temperamentului pot fi schimbate intr-o asemenea masura, incat asemenea manifestari sa fie biruite in totalitate. Fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga faptul ca se afla in atelierul de prelucrare al lui Dumnezeu. - Lt 23, 1893

34:52 Atitudinea fata de sfaturi. - Tinerii nu trebuie lasati sa gandeasca si sa actioneze in mod independent de judecata parintilor si a profesorilor lor. Copiii au nevoie sa fie invatati sa respecte experienta parintilor si a profesorilor si sa se lase calauziti de acestia. Ei trebuie sa fie educati in asa fel, incat gandirea lor sa se afle in armonie cu gandirea parintilor si a profesorilor si ajutati sa inteleaga faptul ca se cuvine sa asculte sfaturile lor. Ca rezultat, atunci cand se vor desprinde de mana calauzitoare a parintilor si a profesorilor, caracterele lor nu vor fi asemenea unor trestii batute de vant. - 3T 133 (1872)

34:53 Cea mai inalta educatie. - Domnul doreste sa obtinem cea mai inalta educatie scolara posibila, avand tinta de a impartasi altora cunostintele noastre. Nimeni nu poate sti unde si cand ar putea fi chemat sa lucreze si sa dea marturie pentru Dumnezeu. Numai Tatal nostru ceresc stie ce poate face din oameni. In fata noastra, se afla posibilitati pe care credinta noastra limitata nu le intrezareste. Mintea noastra trebuie sa fie educata in asa fel, incat, daca este necesar, sa putem prezenta adevarurile Sale inaintea celor mai inalte autoritati pamantesti intr-o asemenea maniera, incat Numele Lui sa fie glorificat. Noi nu trebuie sa ingaduim sa ne scape nici o ocazie de a obtine calificative intelectuale distinse cu scopul de a lucra pentru Dumnezeu. - COL 333, 334 (1900)

34:54 Continua activitate a mintii. - Mintea se afla intr-o continua activitate. Ea este receptiva la orice fel de sugestii, bune sau rele. Gandurile si impresiile intiparite in mintea copiilor sunt asemenea chipurilor omenesti ce se fixeaza pe placa fotografica a artistului; indiferent daca aceste impresii sunt lumesti sau morale si religioase, ele vor fi aproape imposibil de sters.

34:55 Cand copiii incep sa gandeasca, mintea lor este mai receptiva decat in oricare alta perioada si de aceea primele lectii pe care le primesc sunt de o importanta deosebita.

34:56 Aceste lectii au o influenta puternica in formarea caracterului. Daca amprenta pe care o lasa este corecta si daca, o data cu trecerea anilor, sunt urmate cu rabdare si perseverenta, destinul pamantesc si vesnic al copiilor va fi orientat spre bine. Cuvantul Domnului spune: "Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si cand va imbatrani nu se va abate de la ea" (Proverbele 22,6). - SpTEd 71, c1897. (CT 143)

34:57 Tineretea, un timp al posibilitatilor. - Inimile tinerilor sunt ca ceara usor modelabila, iar voi le puteti calauzi in asa fel, incat sa admire caracterul crestin; dar nu vor trece multi ani pana cand ceara ar putea sa devina granit. - RH, 21 februarie 1878. (FE 51)

34:58 Tinerii sunt cei care manifesta sentimentele cele mai entuziaste, au memoria cea mai receptiva si inima cea mai deschisa pentru influenta divina; iar perioada tineretii este aceea in care capacitatile fizice si intelectuale trebuie investite in vederea celor mai mari realizari posibile, atat pentru viata aceasta, cat si pentru aceea care va urma. - YI, 25 octombrie 1894. (SD 78)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: