English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Minte Caracter si Personalitate vol.1

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Minte Caracter si Personalitate vol.1, 28


28:1 Cap. 25 - Iubire si sexualitate

28:2 IN EXPERIENTA UMANA

28:3 Nota: Ellen White a trait si a scris intr-o perioada in care exista o mare retinere fata de abordarea publica, vorbita si scrisa, a subiectelor privitoare la sex si la relatiile sexuale dintre soti si sotii.

28:4 Ea s-a casatorit cu James White la data de 30 august 1846, dupa ce s-a asigurat, prin rugaciune, ca acesta este un pas corect. Trebuie subliniat ca acest fapt a fost in acord cu activitatea ei de slujire, deoarece timp de douazeci de luni a primit viziuni din partea Domnului. Ca rezultat al casatoriei, s-au nascut patru fii, in 1847, 1849, 1854 si 1880.

28:5 In perioada anilor 1860 - decada celor doua viziuni fundamentale privitoare la reforma sanatatii (6 iunie 1863 si 25 decembrie 1865) -, Ellen White a inceput sa dezbata aspecte referitoare la sexualitate. Declaratiile din anii ulteriori au oferit anumite explicatii suplimentare. Referindu-se la relatiile sexuale din cadrul familiei, ea a folosit termeni ca "privilegiul relatiei maritale", "privilegiul relatiei familiale", "privilegiile sexuale".

28:6 Pentru a ne forma o conceptie corecta si echilibrata cu privire la invataturile date de Ellen White in acest domeniu delicat, afirmatiile trebuie intelese in context si comparate intre ele. Echilibrul descoperit in multe declaratii este demn de luat in considerare si, de asemenea, trebuie sa se acorde o atentie deosebita semnificatiei termenilor pe care ii utilizeaza.

28:7 Uneori sunt folosite expresii ca "pasiune" sau "inclinatie - predispozitie". Acestea sunt calificate adesea ca fiind animalice, pacatoase, josnice, degradate, corupte, imorale. Acest limbaj i-ar putea conduce pe unii cititori la presupunerea ca toate pasiunile sunt condamnabile si ca toate activitatile sexuale sunt rele. Urmatorul citat contrazice o asemenea idee:

28:8 Dumnezeu nu va cere sa va controlati numai gandurile, dar si pasiunile si sentimentele... Pasiunea si sentimentul constituie instrumente puternice... Orientati-va in mod pozitiv gandurile, pasiunile si sentimentele. Nu le lasati sa cada in slujba raului.

28:9 Innobilati-le [pasiuni si sentimente] si dedicati-I-le lui Dumnezeu. - 2T 561, 564 (1870)

28:10 Toate inclinatiile animalice trebuie sa fie supuse puterilor superioare ale mintii. - MS 1, 1888. (AH 128)

28:11 In acelasi context in care apar unele dintre expresiile la care s-a facut referire mai sus, ea avertizeaza cu privire la faptul ca pasiunile trebuie sa fie controlate de catre ceea ce numeste "puterile mai inalte si mai nobile", "ratiune", "restrictii morale" si "insusiri morale". Ea scrie despre cumpatare si moderatie si despre evitarea excesului. In casatorie, acele pasiuni comune tuturor fiintelor omenesti trebuie sa fie controlate si stapanite. O alta nota:

28:12 Aceia care privesc relatia maritala ca fiind una dintre randuielile sfinte ale lui Dumnezeu, stabilite prin preceptele Sale sfinte, se vor supune normelor ratiunii. - HL, Nr. 2, p. 48

28:13 Foarte putini inteleg ca stapanirea pasiunilor este o datorie religioasa... Legamantul casatoriei acopera pacate dintre cele mai intunecate... Viata si sanatatea sunt sacrificate pe altarul pasiunilor josnice. Cele mai inalte si mai nobile puteri sunt subordonate predispozitiilor animalice... Iubirea este un principiu curat si sfant, dar pasiunile josnice nu vor admite restrictiile, controlul si stapanirea ratiunii. - 2T 472, 473 (1870)

28:14 Ea scrie despre relatia maritala ca fiind o "institutie sacra" ce poate fi "pervertita" si vorbeste despre "privilegii sexuale" de care se face "abuz". Deci, nu pasiunea este condamnata, ci pasiunea "josnica" si "patimasa". Este vrednic de observat ca Ellen White descrie intimitatea casatoriei ca fiind "un privilegiu". Desi a avertizat impotriva comportamentului sexual brutal in casatorie, ea a scris despre un timp in care afectiunile retinute in mod corespunzator pot fi "eliberate". Iata o alta declaratie iluminatoare, vrednica de o examinare mai atenta:

28:15 Cu privire la casatorie, eu as recomanda: Cititi Cuvantul lui Dumnezeu. Chiar in aceste timpuri, in aceste ultime zile ale istoriei lumii, au loc casatorii intre adventistii de ziua a saptea... Ca popor, noi nu am interzis niciodata casatoria, cu exceptia cazurilor in care au existat dovezi evidente ca, pentru ambele parti, casatoria ar fi un dezastru. Chiar si atunci, noi nu am facut decat sa avertizam si sa sfatuim. - Lt 60, 1900

28:16 O singura data, cand se aflau la o distanta de o jumatate de continent, datorita nevoilor lucrarii in care erau implicati atat ea, cat si sotul ei, ea i-a marturisit intr-o scrisoare sotului ei James:

28:17 In fiecare zi simtim cea mai staruitoare dorinta dupa o apropiere mai sfanta de Dumnezeu. Aceasta este rugaciunea mea cand ma culc, cand ma trezesc noaptea si cand ma scol dimineata, tot mai aproape de Tine, Doamne, tot mai aproape de Tine...

28:18 Dorm singura. Aceasta pare sa fie atat preferinta Mariei, cat si a mea. Pot avea conditii mai bune de a medita si de a ma ruga. In lipsa favorii de a ma bucura de prezenta ta, m-am dedicat intru totul mie insami. Doresc sa impart patul meu numai cu tine. - Lt 6, 1876

28:19 Niciodata nu a participat si nici nu a consimtit la invataturile care impun in cadrul casatoriei un fel de relatie platonica, asemenea celei dintre frate si sora. Cand ii intalnea pe unii care staruiau in invataturi de acest gen, Ellen White depunea o marturie contrara, denuntand astfel de conceptii. Cultivarea lor, scria ea, deschide calea lui Satana de a lucra "asupra imaginatiei" si, ca rezultat, "necuratia" ia locul curatiei. - Lt 103, 1894

28:20 Pentru fiecare privilegiu legitim daruit omului de Dumnezeu, Satana a prevazut o contrafacere. El cauta sa inlocuiasca gandurile sfinte si curate cu ganduri necurate. El doreste sa substituie sfintenia iubirii din casatorie cu permisivitatea, necredinciosia, excesul si perversiunea; cu sexul premarital, adulterul, animalismul in si in afara caminului si cu homosexualitatea. In acest capitol, se face referire la toate acestea. - Compilatorii

28:21 (A) Aspecte positive

28:22 (Sfaturi si drepturi legitime)

28:23 Isus si relatia familiala. - Domnul Isus nu a impus celibatul nici unei categorii de barbati. El nu a venit pentru a nimici relatia sfanta a casatoriei, ci pentru a o inalta si a-i restabili sfintenia de la inceput. Acolo unde domneste o iubire sfanta si neegoista, El priveste cu placere relatia familiala. - MS 126, 1903. (AH 121)

28:24 El [Hristos] a stabilit ca barbatul si femeia sa fie uniti prin legatura sfanta a casatoriei, pentru a intemeia familii ale caror membri, incununati cu onoare, sa fie recunoscuti ca membri ai familiei ceresti. - MH 356 (1905)

28:25 Planul lui Dumnezeu implinit in casatorie. - Toti cei care intra in relatia casatoriei avand o dorinta sfanta - sotul de a primi sentimentele curate ale inimii femeii, sotia de a imbunatati si de a sensibiliza caracterul barbatului si de a-i completa personalitatea - implinesc planul lui Dumnezeu pentru ei. - MS 16, 1899. (AH 99)

28:26 Privilegiul relatiei maritale. - Ei [crestinii care sunt casatoriti] trebuie sa aprecieze intr-o maniera corecta rezultatul fiecarui privilegiu al relatiei maritale si principiul sfant trebuie sa fie temeiul fiecarei actiuni. - 2T 280 (1870)

28:27 [Ea scria despre] "fortaretele care apara sfintenia intimitatii si privilegiile relatiei familiale." - 2T 90 (1868)

28:28 Un timp in care afectiunile pot fi eliberate. - Afectiunile tinerilor trebuie retinute pana la venirea perioadei in care vor avea suficienta maturitate si experienta de viata, pentru a-si putea elibera sentimentele in conditii onorabile si sigure. - AM 8, 1864. (MYP 452)

28:29 Pericolul de a face exces de ceea ce este legitim. - Nu este nici un pacat in a manca, a bea sau in a te insura sau a te marita. Casatoria a fost legitima in timpul lui Noe si este ceva legitim si drept si in zilele noastre, daca ceea ce este legitim este tratat in mod corect si nu decade intr-un exces pacatos...

28:30 Ceea ce a facut din casatorie un pacat inaintea lui dumnezeu in zilele lui Noe a fost pasiunea excesiva fata de ceea ce ar fi fost drept si legitim, daca ar fi fost folosit in mod corect. Multi isi pierd sufletele in acest veac al lumii, deoarece se lasa absorbiti de gandul casatoriei si de relatia maritala in sine...

28:31 Dumnezeu a asezat oamenii pe pamant si este privilegiul lor sa manance, sa bea, sa vanda si sa cumpere, sa se insoare si sa se marite; dar toate aceste lucruri pot fi facute in siguranta numai daca sunt facute in temere de Dumnezeu. Noi trebuie sa traim in aceasta lume gandindu-ne neincetat la lumea vesnica. - RH, 25 septembrie 1888

28:32 Casatoria nu legitimeaza domnia necontrolata a pasiunilor pacatoase. - Foarte putini sunt aceia care inteleg faptul ca stapanirea pasiunilor este o datorie religioasa. Ei s-au unit in casatorie dupa propria lor placere si, prin urmare, cred ca actul casatoriei sfinteste ingaduinta pasiunilor josnice.

28:33 Chiar si unii barbati si femei care pretind ca sunt credinciosi se lasa in stapanirea pasiunilor lor pacatoase si nu se gandesc nici o clipa la faptul ca Dumnezeu ii considera raspunzatori pentru risipa de energie vitala care ii epuizeaza si le dezechilibreaza intregul organism.

28:34 Legamantul casatoriei acopera pacate dintre cele mai intunecate. Barbati si femei care pretind ca sunt crestini buni isi degradeaza propriile lor trupuri prin ingaduinta fata de pasiunile corupte si astfel se coboara la nivelul unor creaturi inferioare. Ei abuzeaza de puterile pe care Dumnezeu li le-a daruit spre a fi pastrate in sfintenie si onoare. Sanatatea si viata sunt sacrificate pe altarul patimilor. Puterile inalte si nobile sunt subordonate predispozitiilor animalice. Aceia care pacatuiesc astfel nu isi dau seama care va fi rezultatul stilului lor de viata. - 2T 472 (1870)

28:35 Deosebirea dintre iubirea delicata si pasiunea josnica. - Iubirea care il determina pe un barbat sa faca din sotia sa un instrument in slujba poftelor sale nu este o iubire adevarata, ci o pasiune animalica ce doreste cu insistenta sa fie satisfacuta.

28:36 Cat de putini sunt acei barbati care isi exprima iubirea in maniera descrisa de apostol: "Iubiti-va nevestele cum a iubit Hristos Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, dupa ce a curatit-o"... ca sa fie "sfanta si fara prihana" (Efeseni 5,25-27)! Aceasta este iubirea din relatia familiala pe care Dumnezeu o recunoaste ca fiind sfanta.

28:37 Iubirea este un principiu sfant si curat, dar pasiunea pacatoasa nu va admite sa fie restransa, supusa si controlata de ratiune. Ea este oarba fata de consecinte si nu va gandi de la cauza la efect.

28:38 Multe femei sufera de slabiciuni si boli grave, deoarece legile care conduc trupurile lor au fost ignorate, legile naturii au fost incalcate. Sunt barbati si femei care isi risipesc puterile sistemului nervos, consumandu-le in practici nenaturale, dedicate satisfacerii pasiunilor josnice; iar acest monstru hidos - pasiunea josnica - pretinde numele delicat de iubire. - 2T 473, 474 (1870)

28:39 Iubirea adevarata si pasiunea inimii firesti. - Iubirea... nu este irationala, nu este oarba, ci este curata si sfanta. Pasiunea inimii firesti este cu totul altceva. In timp ce iubirea curata Il implica pe Dumnezeu in toate lucrarile ei si se afla intr-o armonie desavarsita cu Duhul lui Dumnezeu, pasiunea este incapatanata, lipsita de ratiune, grabita si refractara la toate restrictiile, facand din obiectul afectiunii un idol. In toate manifestarile comportamentului celui care are o iubire adevarata, se va vedea harul lui Dumnezeu. - RH, 25 septembrie 1888 (AH 50)

28:40 Controlul ratiunii. - Acela care considera relatia maritala ca fiind una dintre randuielile sfinte ale lui Dumnezeu, stabilita prin preceptele Sale sfinte, va fi controlat de ratiune. - HL, Nr. 2, p 48, 1865. (2SM 440)

28:41 Pastrati confidenta in cercul sacru al familiei. - In jurul fiecarei familii exista un cerc sacru ce trebuie pastrat intact. In interiorul acestui cerc, nu are dreptul sa patrunda nici o alta persoana. Nici sotul si nici sotia nu au voie sa impartaseasca nimanui lucrurile confidentiale care le apartin in exclusivitate lor insile. - MH 361 (1905)

28:42 (B) Aspecte negative

28:43 (Avertismente si restrictii)

28:44 Casatoria nu are scopul de a acoperi senzualitatea si practicile josnice. - Dumnezeu nu a dorit niciodata ca institutia casatoriei sa acopere nenumaratele pacate care sunt savarsite. Senzualitatea si obiceiurile josnice in relatia maritala pregatesc mintea si simtul moral pentru practicarea imoralitatii in afara casatoriei. - RH, 24 mai 1887

28:45 Excesele sexuale pun in pericol sanatatea si viata. - Iubirea care o determina pe sotie sa satisfaca predispozitiile animalice ale sotului ei, cu pretul sanatatii si al vietii, nu este o iubire sfanta...

28:46 Este posibil sa fie necesar ca ea sa il avertizeze in mod deschis, cu umilinta si afectiune, chiar cu riscul de a-i produce nemultumire, ca nu isi poate permite sa isi injoseasca propriul ei trup prin ingaduirea excesului sexual. Ea trebuie sa ii aminteasca, intr-o maniera amabila si placuta, ca fiinta ei este daruita in intregime mai intai lui Dumnezeu si ca ea nu poate ignora acest fapt, deoarece va fi raspunzatoare inaintea Sa in marea zi a Domnului. - 2T 475 (1870)

28:47 Excesul sexual va distruge pur si simplu placerea de a petrece timpul in practici devotionale, va consuma substantele necesare hranirii creierului si sistemului nervos si, in modul cel mai sigur, va epuiza vitalitatea. - 2T 477 (1870)

28:48 Pervertirea unei institutii sfinte - Multi cred ca, daca sunt casatoriti, isi pot permite sa se lase in voia pasiunilor animalice. Ei sunt manati de Satana, care ii inseala si ii conduce la pervertirea acestei institutii sfinte. Satana este multumit vazand nivelul josnic in care se complace mintea lor, deoarece el are mult de castigat de pe urma acestui fapt.

28:49 Satana stie ca, daca poate stimula pasiunile inferioare si le poate face sa fie din ce in ce mai intense, nu mai are nici un motiv sa se teama de experienta lor crestina, deoarece capacitatile morale si intelectuale vor fi inrobite, iar predispozitiile animalice vor domina din ce in ce mai mult; in timp ce pasiunile josnice sunt intarite prin exercitare, trasaturile nobletei ajung din ce in ce mai slabe si mai sterse. - 2T 480 (1870)

28:50 Pervertirea privilegiilor sexuale in casatorie. - Daca sunt ingaduite si cultivate, pasiunile animalice devin foarte puternice, iar in viata de camin vor aparea in mod inevitabil, ca rezultat, rele nespuse. In loc ca mintea sa fie dezvoltata si sa exercite o putere conducatoare, capacitatile nobile si inalte sunt subordonate predispozitiilor animalice. Care este rezultatul? Trupul delicat al femeii este injosit si ajunge bolnav; nasterea copiilor devine periculoasa, privilegiile sexuale sunt pervertite.

28:51 Barbatii isi degradeaza propriul lor trup, iar sotiile lor devin niste instrumente de satisfacere a poftelor lor josnice si anormale, ajungand sa-si piarda treptat orice teama de dumnezeu. Viata de camin a acestora este condusa de impulsurile care le degradeaza atat trupul, cat si sufletul. - MS 14, 1888

28:52 Influente prenatale. - Satana cauta sa degradeze mintea celor care sunt uniti in casatorie, pentru ca in felul acesta sa isi poata intipari propriul sau chip hidos in copiii lor...

28:53 Satana ii poate influenta pe copii chiar mai usor decat pe parintii lor, deoarece, subjugand mintea parintilor, el poate transmite prin ei propriile sale trasaturi de caracter, care se vor manifesta in urmasii lor. In felul acesta, multi copii se nasc cu tendinte animalice deosebit de dezvoltate, in timp ce capacitatile lor morale sunt reduse. Asemenea copii au nevoie de cea mai atenta educare pentru a pune in evidenta, a intari si a dezvolta puterile morale si intelectuale, pana cand acestea vor ajunge sa detina controlul. - 2T 480 (1870)

28:54 Procesul de degradare. - Mintea nici unui barbat sau a unei femei nu decade de la curatie si sfintenie, la degradare, coruptie si pacat, intr-o singura clipa. Pentru ca firea omeneasca sa fie schimbata intr-o fire divina sau pentru ca cei creati dupa chipul lui Dumnezeu sa devina brutali si satanici, este nevoie de timp.

28:55 Privind, suntem schimbati. Desi a fost creat dupa chipul Creatorului, omul isi poate educa mintea astfel, incat pacatul pe care l-a dispretuit candva sa devina o placere. Daca inceteaza sa vegheze si sa se roage, inceteaza sa-si pazeasca citadela inimii si se angajeaza pe calea pacatului si a faradelegii. Mintea se degradeaza si, atata timp cat este invatata sa aseze puterile morale si intelectuale in slujba pasiunilor josnice, este imposibil sa fie eliberata de coruptie.

28:56 Razboiul impotriva firii pamantesti trebuie sa fie necontenit; noi avem nevoie de influenta innobilatoare a harului lui Dumnezeu, care atrage mintea catre cele ceresti si o invata sa mediteze la lucrurile curate si sfinte. - 2T 478, 479 (1870)

28:57 Sfat adresat femeilor. - Scriu aceste randuri cu o inima indurerata. Prea adesea, femeile timpului nostru, atat cele casatorite, cat si cele necasatorite, nu manifesta retinerea care se cuvine fata de sexul opus. Ele atrag atentia barbatilor casatoriti si necasatoriti, iar cei care sunt slabi din punct de vedere moral vor fi ispititi.

28:58 Daca sunt ingaduite, asemenea atitudini slabesc sensibilitatea morala si orbesc mintea, pana cand pacatul pare sa nu mai fie atat de respingator. Gandurile care se nasc nu ar fi aparut niciodata, daca femeia ar fi stat la locul ei, in modestie si seriozitate. Poate ca ea nu a avut nici o intentie pacatoasa in sine, dar, prin comportamentul ei, a incurajat barbatii care sunt slabi si care au nevoie de sprijin moral din partea celor ce le sunt prieteni.

28:59 Printr-o atitudine circumspecta, rezervata, fara permisivitati, prin respingerea unor atentii gratuite si prin pastrarea demnitatii si a unei inalte tinute morale, ar fi putut fi evitat foarte mult rau. - MS 4a, 1885. (AH 331, 332)

28:60 Femeile, mijloc de ispitire. - Oare femeile care se declara iubitoare ale adevarului nu se vor supraveghea pe ele insele in mod strict, pentru a nu fi incurajat nici cel mai vag gest de familiaritate necuvenita? Femeile pot inchide multe usi ale ispitei, daca sunt atente, pentru a pastra si cultiva in mod necontenit o atitudine rezervata si un comportament decent. - 5T 602 (1889)

28:61 Femeile sunt prea adesea un mijloc de ispitire. Prin diferite avansuri, ele atrag atentia unor barbati, casatoriti sau necasatoriti, ademenindu-i, pana cand acestia ajung sa incalce Legea lui Dumnezeu, isi distrug reputatia si isi pun in pericol sufletele. - 5T 596 (1889)

28:62 Simpatia pastorului. - Fiti oameni ai lui Dumnezeu, asezandu-va in randul invingatorilor. Cunoasterea se afla la indemana tuturor celor ce o doresc. Planul lui Dumnezeu este ca mintea sa devina puternica, gandirea profunda, cuprinzatoare si limpede. Umblati cu Dumnezeu asemenea lui Enoh; faceti din Dumnezeu sfatuitorul vostru si nu veti avea decat de progresat...

28:63 Exista unii barbati care pretind ca pazesc poruncile lui Dumnezeu, dar care, vizitand turma ce le este incredintata, antreneaza sufletele slabe in conversatii care conduc la permisivitati si familiaritati necuviincioase...

28:64 In timp ce se afla in casa unei familii, [un pastor] incepe sa puna intrebari cu privire la secrete ale relatiei de casatorie: daca traiesc fericite cu sotii lor, daca se simt apreciate; daca exista armonie in relatia lor conjugala. Prin aceste intrebari-capcana, femeile care nu sunt circumspecte sunt indemnate sa-si dezvaluie viata intima, dezamagirile, micile lor incercari si dureri, fata de un strain, asemenea catolicilor fata de preotii lor.

28:65 Apoi, acest pastor plin de simpatie deschide capitolul propriei sale experiente, spunand ca sotia lui nu este femeia pe care si-ar fi dorit-o; ca intre ei nu exista o afinitate reala, ca nu isi iubeste sotia, ca ea nu ii implineste asteptarile. In felul acesta, bariera este inlaturata, iar femeile sunt seduse. Ele considera ca viata lor este o mare dezamagire si ca acest pastor are o mare simpatie fata de turma. Chiar daca o asemenea lucrare nu conduce la incalcarea poruncii a saptea, este incurajat un sentimentalism bolnav, iar sufletul si mintea sunt intinate.

28:66 Daca sunt stimulate, gandurile necuviincioase devin un obicei, iar sufletul este afectat si intinat. O data infaptuita greseala, in urma ramane o pata care nu mai poate fi stearsa decat de sangele lui Hristos; iar daca obiceiul nu este inlaturat printr-o hotarare ferma, sufletul ajunge corupt si influenta pe care o raspandeste in jur este un mijloc de corupere a celorlalti. Influenta acestui suflet este o ispita. Dumnezeu ii va nimici fara indoiala pe toti aceia care indeplinesc o asemenea lucrare...

28:67 Noi trebuie sa fim innobilati, inaltati si sfintiti. In Hristos putem avea toata puterea necesara pentru a birui; dar, cand caracterului ii lipseste curatia, cand pacatul devine o componenta a acestuia, puterea lui de seductie este asemanatoare betiei. Stapanirea de sine si ratiunea sunt subjugate de practici care intineaza intreaga fiinta, iar daca aceste practici sunt continuate, creierul este slabit, imbolnavit si isi pierde echilibrul. - Lt 26d, 1887

28:68 Barbati, femei si tineri implicati in degradarea morala. - Pericolele imoralitatii la care sunt expusi atat tinerii, cat si cei mai in varsta, cresc pe zi ce trece. Dezordinea morala pe care noi o numim depravare isi gaseste o sfera larga de actiune prin influenta exercitata de catre unii barbati, femei si tineri care pretind ca sunt crestini, dar care sunt senzuali, josnici si demonici. - Lt 26d, 1887

28:69 Satana face eforturi imense pentru a implica in practici imorale femei si barbati casatoriti, tineri si copii. Ispitele sale sunt primite in multe inimi, deoarece aceste inimi nu au fost inaltate, innobilate, curatite si purificate de adevarul sacru pe care pretind ca il cred. Nu putini dintre acestia s-au complacut intr-o gandire josnica si viciata, in conversatii si intr-un comportament lumesc, iar cand au venit ispitele lui Satana, nu au avut puterea morala de a le rezista si au ajuns o prada usoara. - Lt 26d, 1887. (HP 199)

28:70 Pasi pe calea degradarii. - Ispitele neincetate ale lui Satana au scopul de a slabi capacitatea de stapanire a omului asupra propriei sale inimi si de a submina puterea autocontrolului. Satana il determina pe om sa rupa relatia care il leaga intr-o unire sfanta si fericita cu Creatorul sau.

28:71 O data despartit de Dumnezeu, pasiunile sale preiau controlul asupra ratiunii si impulsurile asupra principiilor. Omul devine pacatos in gandire si fapte, judecata sa este pervertita si ratiunea pare lipsita de putere. El are nevoie sa-si regaseasca demnitatea si sa refaca relatia cu Dumnezeu, printr-o corecta cercetare de sine in lumina Cuvantului lui Dumnezeu. - Lt 24, 1890

28:72 Evitarea citirii, privirii si ascultarii unor lucruri imorale. - Cei care nu doresc sa devina prada capcanelor lui Satana trebuie sa-si pazeasca portile sufletului; ei trebuie sa evite citirea, privirea sau ascultarea unor lucruri care pot inspira ganduri imorale. Mintea nu trebuie lasata sa rataceasca la intamplare, oprindu-se asupra oricarui subiect care i-ar putea fi sugerat de vrajmasul sufletelor. Daca inima nu este supravegheata cu credinciosie, relele din

28:73 afara vor trezi relele dinauntru, iar sufletul va ajunge sa rataceasca in intuneric. - AA 518 (1911)

28:74 Daca doresti sa fii stapanul mintii tale si sa previi degradarea sufletului tau prin ganduri imorale si fara valoare, trebuie sa fii o santinela credincioasa a ochilor, urechilor si a tuturor simturilor tale. Numai puterea harului poate aduce la indeplinire o lucrare atat de importanta. - 2T 561 (1870)

28:75 Pornografia si povestirile senzuale. - Imaginile imorale au o influenta degradanta. Multi citesc cu nerabdare povestiri care le intineaza imaginatia.

28:76 Fotografii care reprezinta femei dezbracate sunt oferite frecvent spre vanzare in masini. Asemenea imagini dezgustatoare sunt expuse de asemenea in saloanele fotografice si sunt agatate pe peretii celor care sunt pasionati de gravuri. Traim intr-un veac in care imoralitatea este intalnita la orice pas.

28:77 Imaginile si lecturile trezesc pofta ochilor si pasiunile corupte... Mintea isi gaseste placere in contemplarea scenelor care instiga pornirile josnice. Privite cu o imaginatie intinata, asemenea scene detestabile degradeaza insusirile morale si pregatesc fiintele ademenite si incitate, pentru a da frau liber pasiunilor pacatoase. Apoi urmeaza pacatele si faradelegile care injosesc fiintele create dupa chipul lui Dumnezeu, coborandu-le la nivelul animalelor si aruncandu-le in cele din urma in prapastia pierzarii. Evitati citirea si privirea lucrurilor care sugereaza ganduri intinate. Cultivati puterile morale si intelectuale. - 2T 410 (1873)

28:78 Mintea constituie un factor decisiv. - Pavel spunea: "Cu mintea, slujesc Legea lui Dumnezeu." Daca aceasta minte este intunecata datorita ingaduintei fata de apetit si de pasiunile animalice, puterile morale ajung atat de degradate, incat lucrurile sfinte si cele lumesti ajung sa fie asezate la acelasi nivel. - Lt 2, 1873

28:79 Masturbarea. - Unii tineri - baieti si fete - au obiceiuri murdare [masturbare] si practica acest viciu dezgustator si distrugator pentru suflet si trup.

28:80 Multi asa-zisi crestini sunt implicati atat de orbeste in aceasta practica, incat simturile lor morale nu pot fi facute sa inteleaga ca este pacat si ca, daca este continuata, va duce in mod sigur la o ruina totala a trupului si a mintii. Omul, cea mai nobila fiinta de pe pamant, creata dupa chipul lui Dumnezeu, se transforma intr-un animal! Datorita propriilor lui obiceiuri, el devine josnic si imoral.

28:81 Fiecare crestin trebuie sa invete sa-si stapaneasca pasiunile si sa fie guvernat de principii. Daca nu procedeaza astfel, nu este vrednic sa poarte numele de crestin.

28:82 Chiar si printre cei care se bucura de mari realizari profesionale, sunt unii care nu inteleg pacatul excesului si rezultatele lui inevitabile. Obiceiul de multa vreme inradacinat le-a orbit priceperea. Ei nu constientizeaza caracterul extrem de pacatos al acestui obicei degradant, care irita sistemul nervos si distruge puterea creierului.

28:83 Cand se confrunta cu un obicei inradacinat, principiul moral este foarte neputincios. Mesajele solemne venite din cer nu pot lasa o impresie adanca asupra inimii care nu este fortificata impotriva ingaduintei fata de acest viciu degradator. Nervii sensibili ai creierului si-au pierdut tonusul sanatos datorita satisfacerii morbide a dorintei nefiresti dupa ingaduinta senzuala. Nervii creierului, care comunica cu intregul organism, sunt singurul mijloc prin care Cerul poate comunica cu omul si prin care poate influenta viata lui interioara.

28:84 Tot ceea ce perturba circulatia curentilor electrici in sistemul nervos slabeste puterea vitala si rezultatul este o diminuare a capacitatilor mintii. - 2T 347 (1870)

28:85 Unii copii incep sa practice masturbarea inca de timpuriu; si, pe masura ce cresc, cresc si pasiunile lor pacatoase si se intaresc o data cu ei. Mintea lor nu-si gaseste odihna. Fetele cauta compania baietilor, iar baietii pe aceea a fetelor. Comportamentul lor este lipsit de retineri si de modestie. Ei sunt indrazneti, fara respect si isi permit libertati indecente. Obiceiul masturbarii le-a degradat mintea si le-a intinat sufletele. - 2 T 481 (1870)

28:86 Activitatea sexuala inainte de casatorie (sfat adresat unui tanar adventist de ziua a saptea). - Nu exista decat putine ispite care sa fie mai periculoase si mai fatale pentru un tanar ca ispita senzualitatii, dar nici una dintre acestea nu se va dovedi atat de devastatoare pentru suflet si trup, atat in viata aceasta, cat si pentru vesnicie...

28:87 Mi-ai fost aratat in compania ei [a lui N] la ore tarzii din noapte; tu stii cel mai bine cum au fost petrecute aceste ore. Mi-ai cerut sa-ti spun daca ai calcat poruncile lui Dumnezeu. Eu te intreb ce parere ai, nu le-ai incalcat?

28:88 Cum ti-ai folosit timpul, noapte de noapte, alaturi de ea? Ai dori ca purtarea, atitudinea si afectiunile tale sa fie scrise toate in cartile cerului? Am vazut si am auzit lucruri pe care ingerii s-ar rusina sa le raporteze... Nici unui tanar nu i se permite sa-i faca unei fete ceea ce i-ai facut tu lui N fara a fi casatorit cu ea; am fost foarte surprinsa sa vad ca tu nu ai inteles aceste aspecte cu mai multa claritate.

28:89 Motivul pentru care iti scriu este acela de a te implora, pentru binele tau, sa incetezi sa te joci cu ispita. Straduieste-te sa pui capat cat se poate de repede acestui comportament, ca si cum ai alunga un cosmar cumplit care s-a abatut asupra ta. Elibereaza-te acum si pentru totdeauna, daca doresti favoarea lui Dumnezeu...

28:90 Pentru ca amandoi sunteti stapaniti de pasiune, tu si N ati petrecut impreuna multe ore din noapte. In Numele Domnului, inceteaza sa-i acorzi atentie lui N sau casatoreste-te cu ea... Ai face la fel de bine daca te-ai casatori cu ea, pentru a fi in compania ei, purtandu-te cu ea asa cum numai un sot si o sotie trebuie sa se poarte unul cu altul...

28:91 Daca doresti sa te bucuri de

28:92 compania lui N. pentru tot restul vietii, asa cum pari sa te bucuri acum si sa fii fascinat de prezenta ei, de ce nu ai face inca un pas, devenind protectorul ei legitim si detinand dreptul indiscutabil de a-i dedica timpul pe care-l petreci in compania ei? Faptele tale si conversatia ta Il supara pe Dumnezeu. - Lt 3, 1879

28:93 Homosexualitatea - pacatul specific Sodomei. - Cu totii stim ca motivul distrugerii Sodomei a fost imoralitatea locuitorilor ei. In acest pasaj [Ezechiel 16,49], profetul numeste relele care duc la decaderea moravurilor. In lumea in care traim in aceste timpuri, ne confruntam cu aceleasi pacate care existau in Sodoma si care au adus asupra ei mania lui Dumnezeu pana acolo, incat a fost nimicita. - HR, iulie 1873. (4BC 1161)

28:94 Inmultirea pacatelor existente in lumea antediluviana si in Sodoma. - Pretutindeni vedem degradarea umanitatii, neglijarea altarului familial si dezintegrarea familiilor. Exista o abandonare ciudata a principialitatii si o injosire a standardelor morale; pacatele care au determinat venirea judecatilor lui Dumnezeu asupra pamantului prin potop si peste Sodoma prin foc se inmultesc cu rapiditate. - 5T 601 (1889).

28:95 Pacatele din biserica contemporana. - Intinarea morala se raspandeste in zilele noastre chiar si printre pretinsii urmasi ai lui Hristos. Patimile sunt nestapanite; predispozitiile animalice devin tot mai predominante datorita ingaduintei de sine, in timp ce puterile morale sunt din ce in ce mai lipsite de influenta...

28:96 Pacatele care au determinat distrugerea antediluvienilor si a cetatilor din campie sunt la ordinea zilei - nu numai in tarile pagane, nu numai printre crestinii secularizati, ci chiar printre cei care pretind ca sunt asteptatori ai venirii Fiului omului. Daca Dumnezeu ar dezvalui pacatele care apar inaintea ochilor Sai, v-ati umple de rusine si groaza. - 5T 218 (1882)

28:97 Ochi inchisi pentru lumina. - Ingaduinta fata de pasiunile josnice ii va face pe multi sa-si inchida ochii in fata luminii,

28:98 deoarece se tem ca le vor fi descoperite pacate la care nu doresc sa renunte. Toti cei care doresc sa vada pot intelege adevarul. Faptul ca aleg intunericul in locul luminii nu va face ca pacatele lor sa fie mai putin condamnabile.

28:99 Oare de ce nu citesc barbatii si femeile, pentru a cunoaste lucrurile acestea, care le afecteaza intr-un mod atat de decisiv capacitatile fizice, intelectuale si morale? Dumnezeu i-a incredintat fiecaruia un organism pe care trebuie sa-l ingrijeasca si sa-l pastreze in cele mai bune conditii pentru folosul si slava Sa. Trupurile voastre nu va apartin. - 2T 352 (1885)

28:100 (C) Echilibru si biruinta

28:101 (Fagaduinte si speranta)

28:102 Necesitatea unei pocainte sincere si a unui efort serios. - Cei care isi degradeaza propriile trupuri nu se pot bucura de favoarea lui Dumnezeu pana cand nu se pocaiesc in mod sincer si nu fac o reforma totala, pentru a fi sfintiti pe deplin in temere de Domnul. - AM 29 (1864)

28:103 Daca pun vreun pret pe sanatatea lor actuala si pe mantuirea de apoi, singura speranta a celor care practica obiceiuri pacatoase este aceea de a le parasi pentru totdeauna. Viciile care au fost ingaduite o perioada mai lunga de timp necesita un efort serios pentru a rezista ispitei si pentru a respinge inclinatiile corupte prin ingaduinta. - AM 27 (1864)

28:104 Stapanirea imaginatiei. - Pentru ca pasiunile si simtamintele sa fie aduse in supunere fata de ratiune, constiinta si caracter, este necesara o stapanire asidua, pozitiva si permanenta a imaginatiei. - 2T 562 (1870)

28:105 Supunerea fata de vointa lui Dumnezeu. - Toti cei care inteleg cu adevarat ce inseamna sa fii crestin stiu ca urmasii lui Hristos, asemenea ucenicilor Sai, au obligatia de a aduce toate pasiunile, puterile fizice si capacitatile intelectuale la o supunere totala fata de vointa lui Dumnezeu.

28:106 Cei care sunt stapaniti de propriile lor pasiuni nu pot fi urmasi ai lui Hristos. Ei sunt prea devotati in serviciul stapanului lor, autorul tuturor relelor, pentru a parasi obiceiurile corupte si pentru a alege sa-I slujeasca lui Hristos. - AM 9, 10, 1864. (CG 445, 446)

28:107 Gandurile reprezinta un element crucial. - Gandurile rele conduc la actiuni rele. Daca subiectul meditatiei va fi Hristos, gandirea va fi total separata de orice idee care ar conduce la fapte intinate. Contempland subiecte inalte, mintea va fi intarita. Ea va fi sanatoasa si viguroasa numai daca este invatata sa mearga pe caile puritatii si ale sfinteniei. Daca este obisnuita sa se preocupe cu lucrurile spirituale, mintea se va orienta in mod natural spre acestea. Dar o asemenea atractie catre gandurile ceresti nu poate fi dobandita fara exercitarea credintei in Dumnezeu si fara o dependenta umila si statornica de El, pentru primirea acelei puteri si a acelui har care sa fie indestulator in timp de criza. - 2T 408 (1870)

28:108 Pacatul fanteziei ratacitoare. - Voi sunteti raspunzatori pentru gandurile voastre inaintea lui Dumnezeu. Daca va lasati antrenati in ratacirile desarte ale imaginatiei, ingaduind mintii voastre sa se ocupe cu subiecte pacatoase, intr-o anumita masura, voi sunteti la fel de vinovati inaintea lui Dumnezeu ca si cand gandurile voastre ar fi fost aduse la indeplinire. Tot ce ii lipseste infaptuirii este lipsa ocaziei. - 2T 561 (1870)

28:109 Supunerea gandurilor. - Voi trebuie sa va controlati gandurile. Aceasta lucrare nu este usoara si nu poate fi realizata decat printr-un efort serios si atent.

28:110 Controlul gandurilor nu este necesar numai datorita faptului ca va este cerut de Dumnezeu, ci si datorita pasiunilor si simtamintelor voastre. Mantuirea voastra depinde de modul in care detineti stapanire de sine in acest domeniu. Pasiunile si simtamintele sunt niste instrumente puternice. Aplicate in mod gresit si puse in miscare de motivatii gresite, ele detin o capacitate imensa de a va ruina si de a va aduce intr-o stare nenorocita, fara Dumnezeu si fara speranta. - 2T 561 (1870)

28:111 Gandurile cultivate devin obiceiuri. - Gandurile pacatoase cultivate devin obiceiuri, iar sufletul este intinat si injosit. O data savarsita greseala, ramane in urma o pata ce nu poate fi curatata decat de sangele lui Hristos; iar daca nu se renunta la obicei prin intermediul unei vointe ferme, sufletul ajunge corupt si influenta lui devine o sursa de intinare a celorlalti. - Lt 26d, 1887. (HP 197)

28:112 Corecta stapanire a gandurilor. - Trebuie sa acordam o mare valoare stapanirii corecte a gandurilor noastre, deoarece o asemenea stapanire a gandurilor pregateste mintea si sufletul pentru a lucra in mod armonios in slujba Domnului. Aceasta este necesara pentru pacea si fericirea noastra din viata prezenta, astfel incat gandurile noastre sa fie centrate in Hristos. Omul este produsul propriilor sale ganduri. Progresul nostru pe calea curatiei morale depinde de o gandire corecta si de o actiune corecta...

28:113 Gandurile rele distrug sufletul. Puterile transformatoare ale lui Dumnezeu schimba inima, purifica si innobileaza gandurile. Daca nu este depus un efort bine determinat, pentru a pastra gandurile concentrate asupra lui Hristos, harul Sau nu se poate manifesta in viata noastra. Mintea trebuie sa se angajeze intr-un razboi spiritual. Fiecare gand trebuie sa fie adus la ascultare de Hristos. Toate obiceiurile trebuie supuse guvernarii lui Dumnezeu.

28:114 Avem nevoie de o permanenta constientizare atat cu privire la puterea inaltatoare a unei gandiri curate, cat si cu privire la influenta distrugatoare a gandurilor rele. Sa ne indreptam gandurile asupra lucrurilor sfinte. Sa le pastram in curatie si adevar, deoarece o gandire corecta este singura sursa de siguranta a oricarui suflet. Mintea noastra trebuie sa fie adusa in armonie cu mintea lui Dumnezeu. Adevarul Sau ne va sfinti trupul, sufletul si spiritul si vom fi intariti ca sa invingem ispitele. - Lt 123, 1904. (HP 164)

28:115 Dieta constituie un factor important. - Avertismentul ca tot ce este introdus in stomac afecteaza nu numai trupul, ci in cele din urma si mintea nu este niciodata prea des repetat. O alimentatie necumpatata

28:116 si stimulatoare pentru apetit incarca sangele, irita sistemul nervos si, foarte adesea, desensibilizeaza perceptiile morale pana acolo, incat ratiunea si constiinta ajung sub stapanirea impulsurilor senzuale. Pentru cineva care este necumpatat in dieta, este dificil sau mai degraba aproape imposibil sa manifeste rabdare si stapanire de sine. - CTBH 134, 1890. (CG 461)

28:117 Carnea stimuleaza si intareste pasiunile josnice. - Carnea nu trebuie sa fie asezata pe masa copiilor nostri. Ea stimuleaza si intareste pasiunile josnice si tinde sa slabeasca puterile morale. Hrana tuturor celor care pretind ca se pregatesc pentru a fi stramutati in cer trebuie sa fie constituita din cereale si fructe preparate fara grasimi si in conditii cat mai naturale posibile. Cu cat dieta este mai naturala, cu atat pasiunile pot fi controlate mai usor. Gusturile nu trebuie satisfacute fara a tine cont de sanatatea fizica, intelectuala si morala. - 2T 352 (1869)

28:118 Impotrivirea fata de ispita. - Pasiunile josnice salasluiesc in trup si actioneaza prin intermediul acestuia. Cuvintele trup, sau trupesc, sau pofte trupesti se refera la natura degradata a omului; organismul sau trupul in sine nu poate actiona in contradictie cu vointa lui Dumnezeu. Rastignirea trupurilor, care ne este poruncita de Dumnezeu, inseamna rastignirea poftelor si a pasiunilor pacatoase. Cum putem realiza aceasta? Prin provocarea ranilor si a durerilor trupesti? Nu, ci prin impotrivirea fata de ispita care ne indeamna la pacat.

28:119 Gandurile corupte trebuie sa fie alungate. Fiecare gand sa fie adus in supunere fata de Isus Hristos. Toate predispozitiile animalice sa fie subordonate puterilor mai inalte ale sufletului. Dragostea de Dumnezeu trebuie sa detina suprematia; iar tronul ocupat de Hristos in inima noastra sa-I apartina in exclusivitate. Trupurile noastre trebuie sa fie considerate ca fiind proprietatea rascumparata a Sa, iar membrele trupului, instrumente ale neprihanirii. - 1 MS, 1888. (127, 128)

28:120 Schimbarea gandurilor intinate cu ganduri curate si inaltatoare. - Mintea trebuie sa mediteze necontenit asupra

28:121 unor subiecte curate si sfinte. Orice sugestie intinata trebuie sa fie respinsa inca de la inceput, iar in locul ei sa fie cultivate ganduri curate si inaltatoare. Prin antrenarea mintii in contemplarea lucrurilor ceresti, va fi dobandita o cunoastere din ce in ce mai profunda a lui Dumnezeu. El pune la dispozitie mijloace simple si accesibile situatiei fiecarei persoane, care sunt suficiente pentru a asigura mantuirea sufletului.

28:122 Hotarati-va sa atingeti un standard inalt si sfant; actionati asemenea lui Daniel, cu o dorinta sincera, staruitoare si perseverenta, si nici unul dintre obstacolele celui rau nu vor putea impiedica dezvoltarea voastra. Astfel, puteti progresa din punct de vedere al puterii intelectuale si morale, indiferent de circumstante, schimbari sau necazuri. - Lt 26d, 1887. (HP 197)

28:123 Nu generati situatii de criza. - Pasiunile trebuie tinute sub controlul unei ratiuni sfintite, prin harul daruit din abundenta de catre Dumnezeu in situatii de criza. Dar nu permiteti derularea nici unui plan care sa genereze situatii de criza si in care cineva sa fie asezat in calea ispitelor. Nu oferiti nimanui nici cea mai mica ocazie in care ceilalti sa-l poata invinui de indecenta. - Lt 18, 1891

28:124 Departe de marginea prapastiei. - Nu incercati sa vedeti cat de aproape puteti merge pe marginea unei prapastii fara a cadea. Evitati pericolul inca de la primele semne. Curiozitatea sufletului nu este o joaca. Caracterul vostru este tezaurul vostru. Ingrijiti-va de el ca si cum v-ati ingriji de o comoara pretioasa. Curatia morala, respectul de sine si o mare capacitate de a va infrana trebuie sa fie cultivate in mod ferm si constant...

28:125 Nimeni sa nu creada ca poate birui fara ajutorul lui Dumnezeu. Aveti nevoie de energia, puterea si taria unei vieti interioare care sa se fi dezvoltat in voi. Numai astfel veti aduce roada sfintirii si veti simti o repulsie intensa fata de viciu. Trebuie sa luptati in mod neincetat pentru a va indeparta de cele lumesti, de conversatiile ieftine si de tot ce este senzual si sa tintiti spre nobletea sufletului si spre

28:126 un caracter curat si nepatat. Numele vostru poate fi caracterizat de o asemenea integritate morala, incat pur si simplu sa nu poata fi asociat cu nici un lucru necinstit sau nesfant. El poate fi respectat de toti oamenii buni si curati si poate fi scris in cartea vietii Mielului. - MS 4a, 1885. (MM 143, 144)

28:127 Sub stapanirea lui Satana sau sub stapanirea lui Hristos. - Cand nu se afla sub influenta directa a Duhului lui Dumnezeu, mintea poate fi modelata de Satana dupa cum doreste. Satana va injosi toate capacitatile rationale asupra carora detine controlul si le va transforma in insusiri firesti. Gusturile lui, preferintele, conceptiile, planurile si tintele lui sunt indreptate in mod direct impotriva lui Dumnezeu; Satana nu are nici cea mai vaga inclinatie spre lucrurile pretuite si aprobate de Dumnezeu, ci o placere deosebita pentru acelea pe care Dumnezeu le dispretuieste...

28:128 Daca Hristos locuieste in inimile noastre, prezenta Sa va fi reflectata in toate gandurile noastre. Cele mai adanci nazuinte ale sufletului nostru Ii vor fi dedicate in exclusivitate lui Hristos, iubirii si puritatii Sale. El va umple incaperile mintii noastre. Sentimentele noastre vor fi absorbite de persoana lui Isus. Toate sperantele si asteptarile noastre vor fi asociate cu El. Viata pe care o traim acum prin credinta in Fiul lui Dumnezeu, asteptarea si dorul dupa venirea Lui vor constitui cea mai intensa bucurie a sufletului. El va fi culmea fericirii noastre. - Lt 8, 1891. (HP 163)

28:129 O vigilenta care dureaza o viata intreaga. - Supravegherea ferma a simtamintelor si pasiunilor este necesara pana la incetarea vietii. Oricat de mare ar fi progresul lucrarii lui Dumnezeu in sufletele noastre, exista in noi o fire corupta care se confrunta cu provocarile exterioare, iar Satana aranjeaza circumstantele vietii in asa fel, incat ispitele sale sa navaleasca asupra noastra cu o putere coplesitoare. Noi nu putem fi nici o clipa in siguranta, daca nu suntem dependenti de Dumnezeu si daca viata noastra nu este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu. - Lt 8b, 1891. (2BC 1032)

28:130 Dumnezeu pregateste un popor. - Poporul lui Dumnezeu trebuie nu numai sa cunoasca voia Lui, ci si sa o implineasca. Multi vor fi scosi din randul celor care cunosc adevarul, deoarece nu au fost sfintiti prin el. Adevarul

28:131 trebuie sa fie instaurat in inimile lor, sfintindu-le si curatindu-le de orice senzualitate si spirit lumesc pana in cele mai intime aspecte ale existentei lor. Templul sufletului trebuie curatit. Chiar nevazuta de nimeni, fiecare fapta este savarsita de noi ca si cand ne-am afla in prezenta lui Dumnezeu si a sfintilor ingeri, deoarece lui Dumnezeu toate lucrurile Ii sunt cunoscute si nu exista nimic care sa-I poata fi ascuns...

28:132 Dumnezeu pregateste un popor care sa aiba maini si inimi curate, pentru a fi biruitor in ceasul judecatii Lui. Standardele morale trebuie sa fie inalte, imaginatia sa fie curata, obiceiul de a ne complacea in tolerarea practicilor imorale trebuie parasit, iar sufletul sa fie innobilat prin ganduri curate si practici sfinte. Toti cei care vor rezista marilor incercari, care se afla chiar in fata noastra, trebuie sa fie partasi ai naturii divine, dupa ce au fost eliberati de pacatele care inlantuie lumea prin pofte. - RH, 24 mai 1887

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: