Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Minte Caracter si Personalitate vol.1

Minte Caracter si Personalitate vol.1, 24


24:1 Cap. 21 - Preocuparea lui Hristos pentru mintea oamenilor

24:2 Invataturile Domnului Hristos constituie un ghid. - Invataturile Domnului Hristos, asemenea compasiunii Sale, au cuprins lumea. Nu exista nici o circumstanta a vietii, nici o criza a experientei umane care sa nu fi fost anticipate in invataturile Sale si pentru care principiile acestor invataturi sa nu contina o lectie. In cuvintele Printului invatatorilor, colaboratorii Sai vor descoperi un ghid care ramane aplicabil pana la incheierea timpului. - Ed 81, 82 (1903)

24:3 Domnul Hristos S-a identificat pe Sine cu preocuparile ascultatorilor Sai. - El invata intr-o maniera care ii determina pe ascultatorii Sai sa simta profunzimea identificarii Sale cu preocuparile si dorinta lor dupa fericire. Invataturile Sale erau atat de directe, ilustratiile Sale atat de potrivite, cuvintele Sale atat de pline de compasiune si incurajare, incat ascultatorii Sai erau incantati. - MH 24 (1905)

24:4 Domnul Hristos intelege preocuparile tainice ale mintii omenesti. - Cel care a platit un pret infinit pentru rascumpararea oamenilor cunoaste cu o acuratete absoluta toate preocuparile tainice ale mintii umane si stie cu precizie cum sa trateze fiecare suflet. In preocuparea fata de oameni, El a aplicat aceleasi principii care se manifesta si in natura. - SpT Seria A, Nr. 3, p. 17, 1895. (TM 189, 190)

24:5 Dumnezeu Se foloseste de actiunea linistita a legilor naturii. - Dumnezeu actioneaza in mod linistit, conform legilor stabilite de El in natura. Tot astfel se intampla si in domeniul spiritual. Satana se straduieste in mod neincetat sa produca rezultate prin metode brutale si violente, dar Domnul Isus a descoperit accesul la mintea omului pe calea celor mai familiare asocieri, evitand cat mai mult posibil sa tulbure modul obisnuit de gandire al oamenilor prin actiuni surprinzatoare si prin reguli impuse. El l-a onorat pe om, acordandu-i increderea Sa, iar omul si-a regasit astfel propria demnitate. Isus a prezentat adevaruri vechi intr-o lumina noua si pretioasa. Astfel ca, pe cand era doar de doisprezece ani, El i-a uimit cu intrebarile Sale pe doctorii in teologie din templu. - MS 44, 1894. (Ev 139, 140)

24:6 Inconjurat intotdeauna de pace. - Compasiunea Sa duioasa era simtita de inimile impovarate si ingrijorate, asemenea unei atingeri vindecatoare. Chiar si in mijlocul tulburarii provocate de vrajmasii Sai furiosi, Domnul Hristos era inconjurat de o atmosfera a pacii. Farmecul infatisarii Sale, frumusetea caracterului Sau si, mai presus de toate, iubirea exprimata prin comportamentul si tonul vocii Sale atrageau la Sine pe toti cei care nu erau impietriti in necredinta. Daca nu ar fi existat spiritul intelegator si placut, care se manifesta in fiecare gest si cuvant, Domnul nu ar fi atras o multime atat de mare de oameni la Sine. Cei indurerati care veneau la El simteau ca este preocupat de interesele si nevoile lor, asemenea unui prieten credincios si sensibil, si doreau sa cunoasca mai bine adevarurile pe care le prezenta. Cerul era simtit foarte aproape. Ei tanjeau sa ramana cat mai mult in prezenta Sa, pentru ca mangaierea dragostei Sale sa fie neincetat cu ei. - DA 254, 255 (1898)

24:7 Viata Sa era caracterizata de armonie. - Isus din Nazaret era diferit de ceilalti oameni. Intreaga Sa viata era caracterizata de bunavointa dezinteresata si de frumusetea sfinteniei. In sufletul Sau exista cea mai curata iubire, fara cea mai vaga urma de egoism si pacat. Existenta Sa era caracterizata de o armonie desavarsita. El este unicul model veritabil al bunatatii si al perfectiunii. Inca din primele zile ale slujirii Sale, oamenii

24:8 au inceput sa inteleaga mai clar caracterul lui Dumnezeu.

24:9 Pana in timpul primei veniri a Domnului Hristos, omenirea se inchinase unor zei cruzi si despotici. Nici macar gandirea iudeilor nu era motivata de iubire, ci de teama. Misiunea lui Hristos pe pamant a fost aceea de a descoperi omenirii ca Dumnezeu nu este un despot, ci un Tata ceresc plin de iubire si mila pentru copiii Sai. - MS 132, 1902

24:10 El nu a fost lipsit de caldura, seninatate si voiosie. - Exista multi care au o idee gresita despre viata si caracterul Domnului Hristos. Ei cred ca Domnul Isus a fost complet lipsit de caldura, seninatate si voiosie, ca El a fost aspru, sever si trist. In multe cazuri, intreaga lor experienta religioasa este nuantata de asemenea conceptii intunecate. - SC 120 (1892)

24:11 Posibilitati nelimitate in fiecare fiinta umana. - Isus a identificat posibilitati nelimitate in fiecare fiinta umana. El i-a vazut pe oameni asa cum ar fi putut fi, transformati prin intermediul harului Sau - in "frumusetea Domnului Dumnezeului nostru" (Psalmii 90,17). Privind la ei cu speranta, Isus le-a inspirat speranta. Tratandu-i cu incredere, El le-a inspirat incredere. Descoperindu-le in propria Lui viata adevaratul ideal pentru om, El a trezit in ei atat dorinta, cat si convingerea ca il pot atinge. In prezenta lui Isus, sufletele dispretuite si decazute intelegeau ca inca mai sunt fiinte umane si doreau insistent sa se dovedeasca vrednice de valoarea care le era acordata de El. In multe inimi care pareau moarte fata de lucrurile sfinte, erau trezite noi impulsuri de viata. Pentru multi dintre cei disperati, se deschidea calea unei vieti noi. - Ed 80 (1903)

24:12 Inima Sa era un izvor de viata. - Se spune ca Isus a plans adesea, dar nu a fost vazut niciodata razand. Intr-adevar, Mantuitorul nostru a fost un Om al durerii si obisnuit cu suferinta, deoarece El Si-a deschis inima fata de toate necazurile oamenilor. Dar, cu toate ca viata Sa a fost o viata a daruirii de sine, umbrita de durere si grija fata de altii, starea spiritului Sau nu era disperata. Infatisarea Sa nu era marcata de expresia durerii, a tristetii si a nemultumirii, ci de o seninatate plina de pace. Inima Sa era

24:13 un izvor proaspat de viata si, oriunde mergea, aducea cu Sine odihna, liniste, pace, bucurie si voiosie. - SC 120 (1892)

24:14 Hristos nu a fost niciodata fanatic. - Domnul Hristos a aplicat in viata Sa propriile invataturi divine. Zelul Sau nu l-a determinat niciodata sa devina fanatic. El a manifestat consecventa si precizie, fara a fi obsedat, bunavointa, fara a fi lipsit de personalitate, duiosie si compasiune, fara a fi sentimental. Isus era deosebit de sociabil; dar avea o tinuta demna, care nu incuraja familiaritati nepotrivite. Cumpatarea nu L-a condus niciodata la bigotism sau austeritate. Desi nu S-a conformat lumii acesteia, El nu a ramas indiferent la nevoile, dorintele si preocuparile oamenilor, chiar si ale celui mai neinsemnat dintre ei. El a fost receptiv la nevoile tuturor. - MS 132, 1902. (Ev 636)

24:15 Tact in abordarea mintii dominate de prejudecati. - Soliile Sale pline de har erau formulate astfel, incat sa se potriveasca nevoilor ascultatorilor Sai. El stia "cum sa invioreze cu vorba pe cel doborat de intristare" (Isaia 50,4); deoarece harul se revarsa prin cuvintele rostite de buzele Sale, oferindu-le oamenilor bogatiile adevarului in maniera cea mai atragatoare. El a avut tactul de a aborda mintea dominata de prejudecati si de a o surprinde prin ilustratii care ii cucerea atentia. - DA 254 (1898)

24:16 El a atins adancurile necazului omenesc. - El a pasit pe fiecare carare pe care se aflau sufletele ratacitoare. El a atins adancurile cele mai profunde ale necazului si nenorocirii umane. - Lt 50, 1897

24:17 El combate puterea lui Satana asupra mintii. - Isus a inteles puterea amagitoare a lui Satana asupra mintii umane si S-a angajat [prin legamant] sa vina pe acest pamant; S-a dezbracat de haina regalitatii, a renuntat la coroana imparateasca, a parasit pozitia inalta de conducere, a coborat de pe tronul slavit de Conducator suprem al tuturor cerurilor si a inlocuit propria divinitate cu natura omeneasca, pentru ca omenescul sa poata veni in intampinarea omenescului. Pentru aceasta a venit El. Isus a venit chiar aici, pe pamantul nostru, pentru a lua asupra Sa natura umana, pentru a trece prin toate incercarile, prin toate ispitele si greutatile

24:18 la care trebuie sa fie expus omul, si S-a confruntat cu toate acestea, invingand acolo unde Adam a fost infrant, ca sa poata rascumpara esecul nedorit si caderea lui Adam.

24:19 In natura Sa umana, in calitate de inlocuitor al nostru si ca asigurare pentru noi, Isus ne-a pus la dispozitie o speranta temeinica, in care avem privilegiul de a ne increde si care inseamna o infinita putere. Prin aceasta, Mantuitorul a invins ispitele vrajmasului si a castigat victoria. Pentru cine? De ce in locul nostru? De ce? Pentru ca nici unul dintre membrii familiei omenesti sa nu fie nevoit sa se poticneasca pe calea care duce la viata vesnica. Pentru ca a parcurs aceasta cale inaintea noastra, El cunoaste fiecare obstacol, fiecare dificultate cu care trebuie sa se confrunte sufletele pe acest pamant. La botezul Sau, cand a inaltat rugaciunea spre cer, acea rugaciune a strapuns valul intunecat pe care Satana l-a asezat in calea voastra si care este asezat in calea mea si, prin credinta, a patruns pana "dincolo de perdeaua dinauntrul Templului" (Evrei 6,19). - MS 18, 1895

24:20 Ajuta pe cel care Il cauta sa-si exercite credinta. - Domnul Hristos cunostea fiecare gand din mintea ei [al femeii care s-a atins de haina Sa] si s-a indreptat direct spre locul care se afla ea. El a inteles marea ei nevoie si a ajutat-o sa-si manifeste credinta. - MH 60 (1905)

24:21 Cunoasterea divina poate deveni cunoastere omeneasca. - Cunoasterea divina poate deveni cunoastere omeneasca. Fiecare slujitor al Evangheliei ar trebui sa studieze mai atent metoda de invatare a Domnului Hristos. Ei ar trebui sa isi insuseasca lectiile Sale. Nu exista nici macar unul din douazeci care sa cunoasca frumusetea, esenta reala a activitatii de slujire a Domnului Hristos. Aceasta trebuie sa fie descoperita. Astfel, slujitorii Evangheliei vor deveni partasi ai roadelor bogate ale invataturilor Sale. Le vor aplica si le vor experimenta atat de deplin in propria lor activitate si viata, incat ideile si principiile pe care Domnul Hristos le-a prezentat in lectiile Sale vor fi reproduse in invataturile lor. Adevarul va inflori si va aduce rodul cel mai ales. Inima lucratorilor va fi inviorata si incalzita; da, in ea se va

24:22 aprinde focul unei vieti spirituale vii, pe care il va transmite si mintea altora. - MS 104, 1898

24:23 Abordarea diferitelor tipuri de oameni. - Toti cei care marturisesc a fi copii ai lui Dumnezeu ar trebui sa isi aminteasca fara incetare ca, in calitate de misionari, vor intra in legatura cu toate categoriile intelectuale. Exista persoane rafinate, dar si necultivate, umile sau ingamfate, religioase sau sceptice; persoane educate, ignorante, bogati si saraci. Aceste tipuri diferite de oameni nu pot fi tratate la fel; dar toate au nevoie de bunatate si simpatie. Noi trebuie sa ne dezvoltam o educatie si un rafinament intelectual, prin confruntari pline de intelegere, care sa se desfasoare in cadrul intalnirilor noastre fratesti. Noi suntem dependenti unii de altii si strans uniti prin legaturile fratesti. - MH 495, 496 (1905)

24:24 Mintea noastra trebuie sa devina una cu mintea Sa. - Cand ne consacram Domnului Hristos, inima noastra este unita cu inima Sa, vointa noastra este absorbita de vointa Sa, mintea noastra devine una cu mintea Sa, gandurile noastre sunt aduse la supunerea fata de El; noi traim viata Sa. Aceasta inseamna sa fii imbracat cu haina neprihanirii Sale. Cand priveste spre noi, Domnul nu vede haina noastra de frunze, nici goliciunea si diformitatea pacatului nostru, ci mantia neprihanirii Sale, care reprezinta ascultarea si supunerea desavarsita fata de Legea lui Iehova. - COL 312 (1900)