Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Minte Caracter si Personalitate vol.1

Minte Caracter si Personalitate vol.1, 23


23:1 Cap. 20 - Atmosfera caminului

23:2 Influentele caminului afecteaza societatea. - Biserica este inima societatii, iar familia este inima natiunii. Bunastarea unei societati depinde de succesul bisericii, prosperitatea unei natiuni depinde de influenta familiei. - MH 349 (1905)

23:3 Un mijloc eficient pentru formarea caracterului. - Dumnezeu a prevazut ca familiile de pe pamant sa constituie simbolul familiei ceresti. Caminul crestin, intemeiat si condus in conformitate cu planul lui Dumnezeu, este unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru formarea caracterului si pentru progresul lucrarii Sale. - 6T 430 (1900)

23:4 Inchinarea in familie. - Eu am avut parte de parinti piosi, care s-au straduit prin orice mijloace sa ne apropie de Tatal nostru ceresc. In fiecare dimineata si in fiecare seara, familia noastra se aduna la rugaciune. Intonam cantari de lauda la adresa lui Dumnezeu. Eram opt copii in familie si parintii nostri foloseau orice ocazie pentru a ne invata sa Ii daruim inimile noastre lui Isus. - MS 80, 1903

23:5 Unitatea in camin sporeste influenta familiei in exterior. - Cu cat membrii unei familii sunt mai uniti in activitatea pe care o desfasoara in

23:6 cadrul caminului, cu atat mai inaltatoare si mai incurajatoare va fi influenta pe care tatal, mama, fiii si fiicele o vor exercita asupra celor din exterior. - Lt 189, 1903. (AH 37)

23:7 O autoritate consecventa. - Daca nu va fi mentinuta printr-o severitate consecventa, autoritatea va fi privita de multi cu dispret si nemultumire. Una dintre cele mai mari rele pe care un parinte sau un educator o poate aduce copiilor este asa-zisa bunatate, manifestata prin flatare si toleranta. In fiecare familie, fermitatea, consecventa, solicitarea unor servicii folositoare sunt esentiale. - PK 236 (1917)

23:8 Familia, o pilda vie. - Dumnezeu ar dori ca familiile noastre sa constituie niste simboluri ale familiei ceresti. Parintii si copiii trebuie sa-si aduca aminte de aceasta in fiecare zi, comportandu-se unii cu altii ca niste membri ai familiei lui Dumnezeu. Atunci, vietile lor vor avea un asemenea caracter, incat vor constitui pentru lume o pilda vie cu privire la ceea ce pot sa devina acele familii care Il iubesc pe Dumnezeu si pazesc poruncile Sale. Domnul Hristos va fi glorificat; pacea, harul si iubirea Sa se vor raspandi in atmosfera caminului ca un parfum pretios. - RH, 17 noiembrie 1896. (AH 17)

23:9 Principiul pacii. - Daca pacea Domnului Hristos domneste in fiecare suflet, nu va exista nici o manifestare irascibila in familie. Nu va exista nici o lipsa de amabilitate, nici o conversatie taioasa si necivilizata. De ce? Deoarece noi credem si actionam ca si cum am fi membri ai familiei regale, copii ai Imparatului Ceresc, legati de Isus Hristos prin legatura puternica a iubirii - o iubire care lucreaza prin credinta si purifica sufletul. Iubirea fata de Domnul Hristos ne determina sa ne straduim fara incetare sa biruim egoismul, sa fim o binecuvantare, o mangaiere, un sprijin temeinic si un ajutor pentru sufletele pe care El le-a rascumparat prin sangele Sau.

23:10 Eu nu pot intelege de ce nu incercam noi intr-un mod mai staruitor sa aducem pacea lui Hristos mai degraba in caminele noastre decat sa trudim pentru aceia care nu au nici o legatura directa cu noi; deoarece, daca religia noastra se va manifesta mai intai in familie, ea isi va extinde apoi influenta in exterior. Ea va fi purtata cu voi pretutindeni.

23:11 O veti duce cu voi in biserica. O veti manifesta atunci cand mergeti la munca. Ea va fi cu voi oriunde veti fi. Lucrul de care avem noi nevoie este acel principiu al pacii care sa domneasca in spiritul, in viata si in caracterul nostru, modelandu-le dupa exemplul pe care Domnul Hristos ni l-a oferit prin viata Sa. - MS 36, 1891

23:12 Iubirea demonstrata prin fapte. - Fiecare camin crestin trebuie sa fie o lumina pentru cei din afara. Faptele lui trebuie sa constituie o demonstratie a iubirii. Aceasta trebuie sa emane din toate activitatile desfasurate in cadrul familiei, manifestandu-se prin bunatate si intelegere, amabilitate neegoista si tandrete. Exista familii in care acest principiu este respectat cu atentie - familii care se inchina lui Dumnezeu si in care domneste adevarata iubire. Din aceste familii, rugaciunea de dimineata si seara se inalta spre Dumnezeu asemenea unei jertfe placute, iar harul si binecuvantarile Sale coboara ca roua diminetii asupra slujitorilor Lui umili. - PP 144 (1890)

23:13 Crestinismul manifestat in camin lumineaza pretutindeni in exterior. - Efortul de a atinge idealul caminului - ca simbol al caminului ceresc - ne pregateste pentru o lucrare care se va desfasura intr-o sfera mai larga. Educatia primita prin manifestarea unei atitudini amabile fata de membrii familiei ne va face sa stim cum putem atinge inimile care au nevoie sa invete principiile unei religii adevarate. Biserica are nevoie de toate resursele spirituale cultivate care pot fi obtinute, pentru ca toti membrii ei si in special tinerii familiei lui Dumnezeu sa poata fi bine paziti de cel rau. Adevarul trait in camin se descopera de la sine intr-o activitate dezinteresata, in folosul celor din exterior. Cel care este un adevarat crestin in familie va fi o lumina stralucitoare pretutindeni unde se afla. - ST, 1 septembrie 1898. (AH 38, 39)

23:14 Innobilarea societatii incepe in familie. - Restaurarea si innobilarea omenirii incepe in camin. Lucrarea parintilor este mai importanta decat oricare alta. Societatea este compusa din familii si de aceea nu poate fi diferita de ceea ce sunt cei ce ocupa rolul de capi ai familiei. "Din inima ies izvoarele vietii" (Proverbele 4,23). - MH 349 (1905)

23:15 Lucruri care fac caminul atractiv. - Manierele placute, conversatiile amabile si deschise si faptele iubitoare vor lega inimile copiilor de ale parintilor lor cu funiile de matase ale afectiunii si vor contribui la efortul de a face caminul atractiv, mai mult decat cele mai rare bijuterii care ar putea fi cumparate cu aur. - ST, 2 Oct. 1884. (ML 200)

23:16 Curatenia in camin. - Legea principala a cerului este ordinea, iar Domnul asteapta de la copiii Sai sa ofere in caminele lor o reprezentare a ordinii si armoniei care domnesc in curtile cerului. Adevarul nu va pasi niciodata cu picioarele lui delicate in locuri murdare si nespalate. Adevarul nu face din oameni niste fiinte neingrijite, dezordonate si respingatoare. El ii innobileaza pe toti aceia care il accepta, ridicandu-i pana la nivelul cel mai inalt al demnitatii. Influenta lui Hristos determina progresul necontenit al rafinamentului manierelor personale...

23:17 Cel care a fost atat de pretentios, incat a poruncit copiilor lui Israel sa inlature orice urma a practicilor necurate, nu va fi cu nimic mai ingaduitor fata de lipsa de curatenie din caminele poporului Sau din zilele noastre. Dumnezeu priveste cu neplacere la necuratia de orice natura. Cum Il putem invita noi pe Domnul in casele noastre, daca nu este totul ordonat si curat? - RH, 10 iunie 1902. (CH 101)

23:18 Stabilirea locuintei. - Decat sa le lasati copiilor vostri drept mostenire averi, mai bine v-ati preocupa sa le daruiti un trup sanatos, o minte viguroasa si un caracter nobil. Aceia care inteleg ce anume constituie adevaratul succes al vietii vor fi intelepti la timpul potrivit. In deciziile pe care le vor lua cu privire la familiile lor, ei vor urmari cele mai inalte valori ale vietii.

23:19 In loc sa alegeti sa locuiti acolo unde nu se pot vedea decat lucrarile mainilor omenesti, unde imaginile si sunetele sugereaza fara incetare ganduri nelegiuite si unde tulburarea si confuzia produc neliniste si ingrijorare, stabiliti-va in locuri in care puteti privi lucrurile create de Dumnezeu. Cautati odihna sufletului acolo unde se afla frumusetea, linistea si pacea naturii. Ingaduiti-le ochilor vostri sa se delecteze cu imaginea campiilor verzi, a dealurilor si livezilor. Priviti cerul albastru, neintunecat de praful si fumul oraselor si respirati aerul inviorator al cerului. Mergeti acolo unde, departe de distractiile si agitatiile vietii citadine, puteti

23:20 sa le oferiti copiilor tovarasia voastra, unde puteti sa-i invatati sa-L cunoasca pe Dumnezeu prin lucrarile mainilor Sale si educatie pentru o viata folositoare si demna - MH 366, 367 (1905)

23:21 Mobilele scumpe nu inseamna un camin. - Patru pereti si mobile scumpe, draperiile matasoase, oglinzile elegante si picturile rafinate nu inseamna un "camin", daca simpatia si iubirea lipsesc. Acest cuvant sacru nu poate fi atribuit nici unei vile stralucitoare, daca bucuria vietii de partasie este necunoscuta...

23:22 In realitate, confortul si bunastarea materiala a copiilor sunt ultimele lucruri cautate intr-o asemenea casa. Ei sunt neglijati de catre mama, al carei timp este dedicat in intregime cu pastrarea aparentelor si satisfacerea pretentiilor societatii moderne. Mintea acestor copii este lipsita de educatie; ei deprind obiceiuri rele si devin irascibili si nemultumiti. Negasind in propriile lor case nici o placere, in afara nenumaratelor restrictii suparatoare, ei evadeaza din cercul intim al familiei cat mai repede cu putinta, avantandu-se in lumea cea mare, lipsiti de orice retinere, fara o educatie intiparita prin influenta caminului si fara vreo indrumare iubitoare din partea familiei. - ST, 2 octombrie 1884. (AH 155)

23:23 Cautarea greselilor deschide poarta pentru Satana. - Tati si mame, acordati o atentie deosebita comportamentului vostru in camin. Conversatia voastra sa fie placuta si incurajatoare. Vorbiti intotdeauna cu bunatate, ca si cum ati fi in prezenta Domnului Hristos. Nu exprimati nici un cuvant de acuzare, nu fiti cautatori de greseli. Cuvintele taioase lovesc si ranesc sufletul. Oamenii au tendinta de a rosti cuvinte aspre. Aceia care cedeaza acestei inclinatii ii deschid lui Satana o usa pentru a intra in inimile lor si pentru a-i face sa fie dornici de a gasi si de a tine minte greselile si erorile celor din jur. Ei sesizeaza si retin deficientele semenilor si cuvintele pe care le adreseaza produc o scadere a increderii acelora care fac tot ce le sta in putere pentru a-si indeplini cat mai bine datoriile pe care le au ca impreuna lucratori cu Dumnezeu. Adesea, in inimile lor sunt semanate semintele descurajarii, deoarece altii isi exprima parerea ca, daca ar fi avut ocazia de a fi insarcinati cu acele raspunderi, ei ar fi putut realiza o lucrare mai buna. - Lt 169, 1904

23:24 Influenta defectelor parintilor. - Unii oameni considera ca este ceva normal sa fie egoisti, pretentiosi, rautaciosi, aroganti si dictatoriali. Ei nu au invatat niciodata lectia stapanirii de sine - nu se abtin de la manifestarea simtamintelor lor neplacute - si se exteriorizeaza fara sa tina cont de consecinte. Asemenea oameni vor suporta rezultatul comportamentului lor, fiind martori la nefericirea si suferinta celor din jur si la preluarea in caracterul copiilor lor a propriilor trasaturi dezagreabile. - HL (Partea a 2-a) 36, 1865. (2SM 430)

23:25 Ingerii nu se simt atrasi de caminele in care domneste discordia. - Ingerii nu se simt atrasi in acele camine in care domneste discordia. Tatii si mamele trebuie sa renunte la obiceiul de a cauta greselile celorlalti si de a fi mereu nemultumiti. Ei trebuie sa-si educe copiii sa spuna cuvinte placute, care aduc lumina si bucurie. Nu suntem noi elevi in scoala lui Hristos? Hotarati-va sa manifestati o bunavointa practica in cadrul caminului si atunci veti vedea ca faptele si cuvintele voastre vor deschide portile fericirii.

23:26 Parinti, incepeti sa manifestati darurile spirituale pe care le cultivati in biserica si in familiile voastre, deoarece, daca va veti comporta astfel, copiii vostri vor vedea ca sunteti impreuna lucratori cu ingerii cerului. Vegheati zi de zi pentru a va asigura de realitatea convertirii in vietile voastre. Pregatiti-va atat pe voi insiva, cat si pe copiii vostri pentru viata vesnica din Imparatia lui Dumnezeu. Ingerii va vor oferi un ajutor plin de putere. Chiar daca sunteti ispititi de Satana, nu va lasati infranti. Straduiti-va sa nu rostiti nici un cuvant de care ar putea sa profite Satana. - MS 93, 1901

23:27 Pledoarie pentru mai multa ospitalitate. - Manifestarea adevaratei ospitalitati se vede intr-o mica masura, chiar si in randul acelora care marturisesc a fi crestini. Oportunitatea exprimarii unui spirit de ospitalitate nu este considerata un privilegiu si o binecuvantare, asa cum ar trebui sa fie. Exista, de asemenea, in poporul nostru prea putina sociabilitate, prea putina dispozitie pentru intalniri de familie, care sa nu fie privite fie cu retinere, fie cu o dorinta de a face impresie. Unii se scuza, afirmand ca "se produce prea mult deranj". Dar nu s-ar produce atata deranj, daca ati spune in mod deschis: "Noi nu am facut pregatiri speciale, dar sunteti bineveniti in casa noastra,

23:28 pentru a ne bucura de ce avem". Primirea cu bunavointa a unui oaspete neasteptat este mult mai apreciata decat cele mai bine organizate pregatiri. - 6T 343 (1900)

23:29 Lucrurile care aduc fericire in camin. - Un ton placut in vorbire, amabilitatea si afectiunea sincera care isi regasesc expresia in fiecare fapta, alaturi de seriozitate, sarguinta, ordine si economie, fac ca pana si o coliba sa devina unul dintre cele mai fericite camine. Creatorul priveste cu aprobare un asemenea camin. - ST, 2 octombrie 1884. (AH 422)

23:30 Cultivarea unor maniere cu adevarat frumoase. - In camin, exista o mare nevoie a cultivarii unui comportament cu adevarat manierat. Aceasta constituie o marturie puternica in favoarea adevarului. Indiferent in ce conditii ar putea sa se manifeste, vulgaritatea limbajului si a comportamentului este un indiciu al unei inimi corupte. Adevarul care vine din cer nu il degradeaza niciodata pe primitor, nu il face niciodata sa fie aspru si necivilizat. Adevarul exercita o influenta care innobileaza si educa manierele. Cand este primit in inima, el face ca tanarul sa fie respectuos si politicos. Politetea crestina este cultivata numai ca rezultat al lucrarii Duhului Sfant. Ea nu consta in plecaciuni si gesturi simandicoase, artificiale si lipsite de sinceritate. Acest gen de politete le apartine doar celor lumesti, dar este mult inferioara si lipsita de succes in comparatie cu politetea crestina veritabila.

23:31 Adevaratul rafinament si adevarata politete sunt dobandite numai prin cunoasterea si experimentarea practica a Evangheliei lui Hristos. Adevarata amabilitate inseamna manifestarea bunatatii si a bunavointei fata de orice om, indiferent daca acesta detine o pozitie sociala inalta sau joasa, daca este bogat sau sarac. - MS 74, 1900. (AH 422, 423)