Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Minte Caracter si Personalitate vol.1

Minte Caracter si Personalitate vol.1, 2


2:1 Prefata

2:2 In timpul vietii lui Ellen G. White (1827 - 1915), psihologia, stiinta care trateaza insusirile, capacitatile si functiile mintii, era la inceputurile ei. Cu toate acestea, din continutul scrierilor lui Ellen White, se desprinde o filozofie distinctiva, in care este conturata cu claritate o conceptie calauzitoare in aceasta stiinta dedicata sanatatii mintale si spirituale.

2:3 Scopul acestei compilatii este de a oferi o colectie a declaratiilor lui Ellen Whi:P in domeniul vast, important si uneori controversat al psihologiei, pentru a putea fi studiate cu mai multa usurinta. Adventistii de ziua a saptea si multi altii impartasesc convingerea ca Ellen White a scris sub influenta calauzirii pretioase a Duhului Sfant intr-un domeniu atat de vital pentru intreaga omenire si intr-un timp in care curentele de gandire in psihologie sunt variate si schimbatoare.

2:4 Valabilitatea si valoarea conceptiilor lui Ellen White in psihologie, nutritie si educatie, precum si in alte domenii, au fost deja demonstrate. Nu exista nici o indoiala ca, pe masura progresului cercetarilor legate de sanatatea mintala, reputatia ei in stabilirea si sustinerea unor principii psihologice solide va fi din ce in ce mai temeinic recunoscuta. Pentru adventistii devotati, aceasta lucrare, Minte, caracter, personalitate, va aduce multe raspunsuri. Suntem siguri ca, pe masura dezvaluirii adevarului, convingerile prezentate aici vor trezi un interes din ce in ce mai mare din partea tuturor cititorilor preocupati de dezvoltarea lor.

2:5 Avand in vedere aceste circumstante, aparitia ocazionala a unor expresii ca "Am vazut", "Mi s-a aratat", "Am fost instruita sa" nu este doar inteleasa, ci aduce chiar mai multa lumina asupra faptului ca, la originea conceptiilor expuse, Se afla Acela care a modelat si creat mintea umana.

2:6 In procesul de realizare a acestui material de catre lucratorii Fundatiei White, nu a existat nici o incercare de a selecta pasaje care sa sustina ideile impartasite si promovate de diferitele autoritati in domeniul educatiei si psihologiei. Nici o idee preconceputa a vreunuia dintre compilatori nu este reprezentata aici. Dimpotriva, efortul depus a avut scopul de a permite o expunere cat mai impartiala a ideilor propuse de Ellen White. Pentru realizarea acestui obiectiv, a fost folosita ca sursa colectia vasta a scrierilor ei, atat a celor publicate de-a lungul a sase decenii, asa cum apar ele in diferitele lucrari tiparite sub forma de carti, eseuri si mii de articole periodice, cat si a celor aflate in voluminoasa colectie de manuscrise si scrisori aflate in tezaurul Fundatiei White.

2:7 O mare parte a cartii Minte, caracter, personalitate prezinta principii calauzitoare generale. Pe langa acestea, sunt adaugate si intercalate materiale dedicate unor indrumari practice sau avertismente care vizeaza relatia specifica dintre profesori si elevi, pastori si enoriasi, medici si pacienti sau parinti si copii.

2:8 In nenumarate situatii, exista sfaturi adresate in mod particular unei anumite persoane, conducator, pastor, medic, editor, sot, sotie sau tanar. Prin prezentarea circumstantelor si a sfatului oferit, aceste relatari constituie un fel de cazuistica, ceea ce inseamna ca atentia cititorului trebuie sa se orienteze in directia principiului implicat, si nu asupra detaliilor.

2:9 Evident, Ellen White nu a scris in calitate de psiholog. Ea nu a folosit terminologia uzuala in domeniul psihologiei contemporane. De fapt, este necesar ca cititorul sa abordeze cu atentie anumiti termeni folositi chiar de catre autoare, cum ar fi "psihologie", "frenologie" etc. Cu toate acestea, cititorul interesat va fi impresionat de profunzimea neobisnuita a autoarei, in formularea unor principii fundamentale ce tin de domeniul psihologiei si care se evidentiaza in mod clar in scrierile ei. Lucrarea rezultata prin selectarea, colectionarea si prezentarea intr-o succesiune logica a declaratiilor lui Ellen White cu privire la diferitele aspecte ale manifestarii mintii, la rolul vital al mintii in experienta umana, precum si cu privire la factorii care contribuie la functionarea optima a acesteia merita sa fie asezata in randul cartilor ei, publicate postum. Aceste carti ne ajuta sa intelegem omul si relatia sa cu mediul inconjurator, cu Dumnezeu si cu universul.

2:10 Cu zece ani in urma, cand s-a inceput realizarea acestei compilatii, s-a crezut ca ea va beneficia, in principal, de interesul celor ce studiaza domeniul sanatatii mintale. Prin urmare, modul de ordonare a declaratiilor a urmarit sa ofere un material disponibil unor categorii restranse de cititori. Cercetatorii trebuie sa inteleaga ca, desi s-a incercat pe cat posibil sa se evite repetarile, cateva citate-cheie reapar in capitole diferite, deoarece cititorul s-ar astepta sa le gaseasca, in virtutea tematicii sugerate de titluri. In prezent, a devenit evident faptul ca aceasta compilatie raspunde unei nevoi vitale a tuturor adventistilor, precum si a prietenilor lor, deoarece cu totii suntem implicati in batalia pentru cucerirea mintii.

2:11 Lucrarea compilatorilor s-a concretizat in selectarea materialelor, asezarea lor intr-o ordine care li s-a parut logica si inserarea unor titluri potrivite, inclusiv a enunturilor interioare care introduc fiecare pasaj selectat. Pentru ca cititorii sa poata beneficia de avantajul abordarii unui anumit punct de vedere din toate unghiurile si de o expunere cat mai larg posibila a acestora, s-a incercat includerea tuturor declaratiilor esentiale pe care le-a scris Ellen White pe parcursul anilor de slujire activa, cu privire la fiecare subiect prezentat. Procedand in felul acesta, exista ici-colo o repetare in linii mari a ideilor, pe care intamplator cititorii ar putea sa o considere oarecum suparatoare. Cu toate acestea, cercetatorul atent va privi ca binevenita fiecare expresie ce aduce o contributie la conturarea subiectului dezbatut. Astfel, Minte, caracter, personalitate, are un continut enciclopedic.

2:12 Alaturi de fiecare citare, se acorda creditul corespunzator sursei aflate in materialele lui Ellen G. White, oferindu-i cititorului, in multe cazuri, posibilitatea de a consulta contextul original complet, daca doreste. Pentru a economisi spatiu, in mentionarea surselor de referinta, au fost utilizate abrevierile standard ale titlurilor scrierilor lui Ellen White. Cheia acestor abrevieri se afla in paginile introductive. In toate cazurile, este specificata si data primei scrieri sau publicari. Sursele originale sunt oferite ca referinte primare, iar daca acestea exista in prezent sub forma de carti publicate, este indicata referinta corespunzatoare. Trimiterile la Comentariile biblice adventiste de ziua a saptea indica declaratii suplimentare ale lui Ellen White, care se afla la incheierea fiecarui volum de Comentarii sau in volumul al saptelea al Comentariilor biblice AZS.

2:13 Limita spatiului a facut imposibila includerea in aceasta lucrare a unor subiecte asociate tematicii privitoare la minte, cum ar fi "nebunia" etc. Pentru cercetarea subiectelor respective, cititorul este indrumat sa consulte Indexul complet al scrierilor lui Ellen G. White.

2:14 Aceasta compilatie a fost realizata de lucratorii Fundatiei Ellen White, sub conducerea unui Consiliu de administratie, in conformitate cu autorizarea exprimata de catre Ellen White in propriul ei testament. Spre deosebire de majoritatea compilatiilor alcatuite din scrierile lui Ellen White, aceasta a fost publicata la inceput intr-o forma provizorie, intitulata Sfaturi pentru sanatate mintala, in vederea unei verificari in cadrul scolar si a unei evaluari critice din partea educatorilor, psihologilor si a psihiatrilor adventisti. Dorinta Fundatiei White a fost aceea de a se asigura ca toate declaratiile relevante cu privire la subiectele propuse au fost luate in considerare si ca ordonarea materialelor a fost adecvata.

2:15 Raspunsul favorabil venit atat din partea cercetatorilor solicitati, cat si a altora face ca lucrarea Minte, caracter, personalitate sa fie vrednica de a detine un loc printre numeroasele publicatii postume ce poarta semnatura lui Ellen White. Lansata in prezent in doua volume, ea devine o parte a binecunoscutei Biblioteci a caminului crestin.

2:16 In forma actuala, cartea reprezinta o varianta revizuita si imbunatatita din punctul de vedere al selectiei si al ordonarii pasajelor. De asemenea, s-a adaugat un capitol, intitulat "Iubire si sexualitate in experienta umana". Adaugarile au intregit anumite capitole, iar excluderea unor pasaje a eliminat repetari inutile. Cele doua volume sunt paginate in continuitate, iar indexul tematic si cel al textelor biblice se afla la incheierea volumului al doilea, pentru intreaga lucrare.

2:17 Descrierea clara a marii lupte de cucerire a mintii umane, care se desfasoara intre fortele binelui si fortele raului, constituie un avertisment si o iluminare a cititorilor si ofera orientare si indrumare in alegerea a ceea ce poate conferi siguranta, atat pentru viata prezenta, cat si pentru mostenirea viitoare, in viata de apoi. Aceasta este dorinta cea mai sincera si profunda a Consiliului de administratie al Fundatiei Ellen G. White.

2:18 Washington, D.C.

2:19 22 martie 1977