Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Minte Caracter si Personalitate vol.1

Minte Caracter si Personalitate vol.1, 16


16:1 Cap. 13 - Hrana mintii

16:2 O dezvoltare inteleapta sau o utilizare gresita. - Dumnezeu nu ne binecuvanteaza cu talente pentru ca noi sa le degradam printr-o utilizare gresita. Datoria noastra este de a le dezvolta in mod intelept. Educatia nu este altceva decat pregatirea ce are scopul de a ne face capabili sa utilizam puterile morale, intelectuale si fizice, cu care am fost dotati, astfel incat sa ne indeplinim indatoririle zilnice cu cea mai mare competenta. O lectura nepotrivita are ca urmare o educatie falsa. Rezistenta si forta intelectuala a creierului pot fi diminuate sau dezvoltate, in functie de maniera in care sunt utilizate. - 4T 498 (1880)

16:3 O hrana sanatoasa pentru minte. - O lectura curata si sanatoasa va reprezenta pentru minte ceea ce reprezinta o hrana sanatoasa pentru organism. In felul acesta, veti deveni mai puternici, atat pentru a rezista in fata ispitei, cat si pentru a va forma obiceiuri corecte si pentru a actiona in conformitate cu principii corecte. - RH, 26 decembrie 1882 (SD 178)

16:4 Paziti-va caile de acces ale sufletului. - Pentru a rezista ispitei, este necesara indeplinirea unei lucrari. Toti aceia care doresc sa nu ajunga victime ale capcanelor pregatite de Satana trebuie sa-si pazeasca bine caile de acces ale sufletului, evitand sa citeasca, sa priveasca sau sa asculte ceva care le-ar inspira ganduri nesfinte.

16:5 Mintea nu ar trebui lasata sa rataceasca la intamplare, oprindu-se asupra oricarei teme care i-ar putea fi sugerata de dusmanul sufletelor.

16:6 "Incingeti-va coapsele mintii", spune apostolul Petru, "fiti treji, ... nu va lasati tarati in poftele pe care le aveati altadata, cand erati nestiutori. Ci, dupa cum cel care v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra" (1 Petru 1,13-15).

16:7 Pavel zice: "Tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna si orice lauda, aceea sa va insufleteasca" (Filipeni 4,8). Respectarea acestei recomandari necesita rugaciune staruitoare si o atitudine de veghere necontenita. Pentru ca mintea noastra sa fie atrasa spre cer si pentru a gasi placere in preocuparea cu lucrurile curate si sfinte, noi avem nevoie de influenta durabila si temeinica a Duhului Sfant. Iar Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa fie studiat cu atentie si perseverenta. "Cum isi va tine tanarul curata cararea? Indreptandu-se dupa Cuvantul Tau." "Strang Cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta", spune psalmistul (Psalmii 119,9.11). - PP 460 (1890)

16:8 Caracterul descoperit prin alegerea lecturii. - Natura experientei religioase a unei persoane este dezvaluita de caracterul cartilor pe care prefera sa le citeasca atunci cand se afla in momentele sale de relaxare. Pentru a avea un tonus intelectual sanatos, tinerii trebuie sa traiasca intr-o continua comuniune cu Dumnezeu, prin intermediul Cuvantului Sau. Conducandu-ne pe calea mantuirii, prin Domnul Hristos, Biblia reprezinta calauza noastra spre o viata mai nobila si mai buna. Paginile ei contin cele mai interesante si cele mai instructive relatari istorice si biografice care ar fi putut fi scrise vreodata. Aceia a caror imaginatie nu a fost pervertita prin citirea literaturii de fictiune vor constata ca Biblia reprezinta cea mai interesanta carte. - YI, 9 octombrie 1902. (MYP 273, 274)

16:9 Unele carti dezorienteaza mintea. - Multe dintre cartile ingramadite in rafturile marilor biblioteci ale lumii contribuie mai degraba la dezorientarea mintii decat la dezvoltarea intelegerii. Cu toate acestea,

16:10 oamenii cheltuiesc sume de bani substantiale pentru achizitionarea unor asemenea carti si petrec ani de zile in studierea lor, in timp ce la indemana lor se afla cuvintele Aceluia care este Alfa si Omega intelepciunii. Timpul risipit in cercetarea acestor carti ar putea fi folosit mult mai bine, daca ar fi dedicat acelei cunoasteri despre care Scriptura spune ca este chiar viata vesnica. Numai aceia care dobandesc o asemenea cunostinta vor auzi in cele din urma cuvintele: "Voi aveti totul deplin in El" (Coloseni 2,10). - (Pamflet) Words of Counsel 1903. (CH 369)

16:11 O intelegere confuza. - Cand Cuvantul lui Dumnezeu este ignorat in favoarea altor carti, care conduc departe de Dumnezeu, afectand si impiedicand intelegerea principiilor Imparatiei cerului, educatia obtinuta reprezinta o pervertire a ceea ce inseamna ea de fapt. Nici un cercetator nu-L poate cunoaste cu adevarat pe Dumnezeu, daca mintea sa nu a fost alimentata cu o hrana intelectuala curata si in mod absolut necontaminata de asa-zisa inalta educatie, care este amestecata cu ideile necredintei. Numai aceia care coopereaza cu cerul in planul de mantuire pot intelege natura adevaratei educatii, in sensul real al cuvantului. - CT 15 (1913)

16:12 Puterea despotica a autorilor necredinciosi (cuvinte adresate din partea ingerului calauzitor). - Mintea omeneasca este fermecata cu usurinta de minciunile lui Satana, iar lucrarile lui produc neplacere pentru contemplarea Cuvantului lui Dumnezeu care, daca este primit si apreciat, va asigura viata vesnica celui ce il accepta. Voi sunteti produsul propriilor voastre obiceiuri si trebuie sa va amintiti ca obiceiurile corecte constituie o binecuvantare, atat din perspectiva efectelor lor asupra propriului vostru caracter, cat si prin influenta spre bine pe care o exercita asupra celor din jur; dar obiceiurile gresite, o data inradacinate, constituie o putere despotica si duc mintea in robie. Daca nu ai fi citit niciodata vreun cuvant din aceste carti [ale unui autor necredincios], astazi, ai fi fost cu mult mai capabil sa intelegi acea Carte care, mai presus de orice alte lucrari, este vrednica de a fi studiata si ofera singurele conceptii corecte cu privire la o educatie mai inalta. - 6T 162 (1900)

16:13 Lectura unor lucrari literare superficiale produce o imaginatie bolnava. - Multi dintre tinerii nostri au fost inzestrati de catre Dumnezeu cu capacitati superioare. El le-a daruit talentele cele mai nobile; dar puterile lor au fost degradate, mintea lor a devenit labila si confuza si, ani de zile, nu au realizat nici o crestere in har si in cunostinta, deoarece s-au dedicat satisfacerii apetitului pentru o literatura usoara. Ei au intampinat, in stapanirea apetitului pentru aceste lucrari literare superficiale, o dificultate la fel de mare cu aceea pe care o simte un betiv, atunci cand incearca sa-si stapaneasca dorinta dupa bauturile alcoolice.

16:14 Acesti tineri ar fi putut deveni colaboratori ai caselor noastre de editura si ar fi putut fi lucratori eficienti in producerea si pregatirea materialelor pentru tiparire sau in lucrarea de corectura; dar talentele lor au fost pervertite atat de mult timp, pana cand ei au ajuns niste dispeptici intelectuali si, prin urmare, incapabili de a mai desfasura o activitate folositoare in vreunul dintre aceste domenii. Imaginatia lor este bolnava. Vietile lor plutesc in iluzii. Ei nu sunt in stare sa-si aduca la indeplinire nici macar indatoririle elementare ale vietii; iar ceea ce este cel mai trist si mai descurajator este faptul ca si-au pierdut orice placere pentru o lectura serioasa.

16:15 Ei au ajuns sa fie incantati si multumiti numai de o hrana intelectuala care se aseamana povestioarelor intens excitante, aflate in lucrari literare cum ar fi Coliba Unchiului Tom. Aceasta carte a avut un rol benefic pentru timpul in care a fost scrisa, deoarece s-a adresat unor oameni care aveau nevoie de o constientizare a conceptiilor lor false cu privire la sclavie; dar noi ne aflam la hotarele lumii eterne, unde asemenea povestiri nu sunt necesare in pregatirea noastra pentru viata vesnica. - 5T 518, 519 (1889)

16:16 Carti care slabesc puterile mintii. - Romanele de dragoste si povestirile frivole si excitante constituie o alta categorie de carti care reprezinta un blestem pentru toti cititorii. Este posibil ca autorul sa fi introdus o morala pozitiva si sa fi antrenat sentimente religioase pe intregul parcurs al lucrarii; cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, Satana se ascunde imbracat in vesminte ingeresti, fiind mai eficace in actiunea de inselare si ratacire. Mintea este afectata intr-o mare masura de calitatea hranei intelectuale pe care o primeste. Cititorii de literatura frivola si excitanta ajung incapabili de a-si indeplini responsabilitatile care le-au fost incredintate. Ei traiesc

16:17 o viata iluzorie si nu au nici o dorinta de a cerceta Scripturile si de a se hrani cu mana cereasca. Mintea este slabita si isi pierde capacitatea de a medita asupra marilor teme ale datoriei si ale destinului. - 7T 165 (1902)

16:18 Fictiunea si gandurile senzuale. - Hrana intelectuala pentru care [cititorii de fictiune] nutresc o adevarata pasiune are un efect poluant si conduce la aparitia gandurilor murdare si senzuale. Am simtit o mila sincera fata de aceste suflete, atunci cand mi-am dat seama cat de mult pierd prin neglijarea ocaziilor de a ajunge la cunoasterea lui Hristos; cunoastere in care este centrata speranta noastra pentru viata vesnica. Cat de mult timp pretios este risipit; cat de mult timp care ar fi putut fi petrecut in studiul Modelului absolut al adevaratei bunatati! - CTBH 123, 1890. (MYP 280)

16:19 O minte care se prabuseste in nebunie (cuvinte de avertizare adresate unei femei invalide). - Ani de zile, mintea ta a fost asemenea unui canal plin de pietris, reziduuri si plante, prin care se scurge tulbure apa murdara. Daca puterile tale ar fi fost conduse de idealuri inalte, ai fi putut sa nu fii invalida care esti in prezent. Pretentia de a fi tratata cu ingaduinta in satisfacerea mofturilor si a preocuparii tale excesive cu cititul este un capriciu.

16:20 Am vazut lampa aprinsa in camera ta in miezul noptii, in timp ce iti curgeau lacrimile citind cine stie ce povestioara fascinanta, stimulandu-ti in felul acesta creierul deja supraexcitat. Acest obicei te-a rupt de viata reala si ti-a epuizat puterile fizice, mintale si morale. Tulburarile tale de program au creat dezordine in casa ta si, daca ai fi continuat sa traiesti in felul acesta, mintea ti s-ar fi prabusit intr-o stare de nebunie. Harul pe care l-ai primit din partea lui Dumnezeu a fost in mod gresit folosit; timpul pe care ti l-a dat Dumnezeu a fost risipit. - 4T 498 (1880)

16:21 Drogati intelectual. - Cititorii de povestiri frivole si excitante devin oameni incapabili de a-si indeplini responsabilitatile vietii de zi cu zi. Ei traiesc intr-o lume ireala. Am vazut copii carora li s-a permis sa-si faca un obicei din lectura unor asemenea povestiri. Acasa sau in alta parte, acestia erau lipsiti de astampar, visatori si incapabili de a conversa pe vreo tema, cu exceptia unor subiecte banale.

16:22 Mintea lor era cu totul straina de ideile religioase. Datorita cultivarii gustului pentru povestile de senzatie, apetitul intelectual este pervertit, iar mintea ajunge sa nu mai fie satisfacuta decat daca primeste in exclusivitate acest gen de hrana cu totul inconsistenta. Cred ca pentru aceia care se complac in citirea acestui gen de lectura nu exista o denumire mai potrivita decat cea de drogati intelectual. Obiceiurile daunatoare in domeniul lecturii au asupra creierului un efect similar aceluia pe care obiceiurile nesanatoase in alimentatie si bautura il au asupra trupului. - CT 134, 135 (1913)

16:23 O ingaduinta de sine excesiva este pacat. - O ingaduinta de sine excesiva, in mancare, bautura, somn sau lectura, constituie un pacat. Activitatea armonioasa si sanatoasa a tuturor puterilor trupului conduce la fericire... Exercitarea capacitatilor intelectuale ar trebui sa fie orientata asupra acelor subiecte care au o legatura cu interesele noastre eterne. Aceasta va contribui la sporirea sanatatii trupului si a mintii. - 4T 417 (1880)

16:24 Suprasolicitarea mintii. - Studentul care doreste sa parcurga materia din doi ani de studiu intr-un singur an scolar nu ar trebui sa fie lasat sa procedeze asa in virtutea propriei sale dorinte. Preluarea unei cantitati duble de munca intelectuala inseamna, pentru multi, o suprasolicitare a mintii in detrimentul exercitiului fizic. Presupunerea ca mintea detine capacitatea de a asimila o supradoza de hrana intelectuala este lipsita de o justificare logica. Suprasolicitarea mintii cu informatii constituie un pacat la fel de mare ca si acela al supraincarcarii organelor digestive cu hrana. - CT 296 (1913)

16:25 Cercetati hrana intelectuala care va este servita in conversatii. - Cel mai bun lucru pe care-l poate face un suflet este acela de a cerceta cu atentie calitatea hranei intelectuale care ii este servita in conversatii. Cand sunteti abordati de catre aceia care isi gasesc o preocupare substantiala a vietii in placerea de a vorbi si care sunt intotdeauna pregatiti cu tot arsenalul necesar pentru a va determina sa le spuneti ceea ce doresc, invocand formule de genul: "Spune-mi ce stii si iti voi spune si eu ceea ce stiu", opriti-va un moment si intrebati-va in sinea voastra daca aceasta conversatie va conduce la intarirea spirituala si la dezvoltarea unei influente spirituale in atmosfera careia sa puteti manca trupul si sa puteti bea sangele Fiului lui Dumnezeu. "Apropiati-va de El, piatra vie, lepadata de oameni, dar aleasa si scumpa inaintea lui Dumnezeu" (1 Petru 2,4). Aceste cuvinte spun mult.

16:26 Noua nu ne este permis sa fim galcevitori, barfitori sau amatori de povesti de larga circulatie; noi nu avem voie sa fim purtatorii unei marturii mincinoase. Dumnezeu ne interzice sa ne angajam in conversatii usuratice si lipsite de sens, in gesticulari sau glume sterile sau in exprimarea unor cuvinte fara temei. El ne va cere sa dam socoteala pentru tot ce vorbim. Orice cuvant care nu a adus nici un bine, nici pentru vorbitor si nici pentru ascultatori, va fi sanctionat la judecata lui Dumnezeu. Prin urmare, sa ne angajam in conversatii care conduc la intarirea si zidirea noastra spirituala. Aduceti-va aminte ca voi sunteti pretiosi in ochii lui Dumnezeu. Nici unei conversatii ieftine si absurde si nici unui principiu gresit nu trebuie sa i se ingaduie sa se strecoare in formarea experientei voastre crestine. - MS 68, 1897. (FE 458)

16:27 O femeie a carei inima a fost pervertita de ceea ce a privit. - Sora __, desi are calitati innascute exceptionale, este atrasa in permanenta departe de Dumnezeu de catre prietenii ei si rudele necredincioase, care nu iubesc adevarul si nu acorda nici o apreciere spiritului de sacrificiu si de renuntare la sine, necesar pentru cauza adevarului. Sora __ nu a inteles inca pana acum importanta separarii de lume, asa cum o cere porunca lui Dumnezeu. Inima ei a fost pervertita de imaginile pe care le-a privit si de cuvintele pe care le-a ascultat. - 4T 108 (1876)

16:28 Sunete, imagini si influente care corup. - Aveti un motiv serios de ingrijorare pentru copiii vostri, deoarece sunt confruntati la fiecare pas cu ispite. Ei nu pot evita contactul cu tovarasiile rele... Copiii vostri vor vedea imagini, vor auzi sunete si vor fi supusi unor influente imorale care, daca nu sunt intru totul supravegheate, le vor corupe inima si le vor deforma caracterul intr-un mod imperceptibil, dar sigur. - Pacific Health Journal, iunie 1890. (AH 406)

16:29 Unele tovarasii sunt asemenea unei otravi lente. - Daca glasul meu ar putea ajunge la toti parintii care se afla in tara, i-as avertiza sa nu fie ingaduitori fata de preferintele copiilor lor in alegerea tovarasiilor si a prieteniilor. Parintii

16:30 acorda prea putina importanta faptului ca impresiile daunatoare exercitate asupra copiii lor sunt cu mult mai usor acceptate decat impresiile divine; prin urmare, cercul de prieteni in care se integreaza copiii trebuie sa fie cel mai favorabil posibil, in vederea cresterii in har si a inradacinarii, in inima lor, a adevarului revelat in Cuvantul lui Dumnezeu.

16:31 Daca se afla in compania acelora ale caror subiecte de conversatie sunt lipsite de importanta si lumesti, mintea copiilor se va cobori la acelasi nivel. Daca sunt martorii unor discutii in care principiile religioase sunt dispretuite si in care adevarul este atacat prin obiectii taioase, toate acestea se vor infiltra in mintea lor si le vor influenta caracterele.

16:32 Daca mintea copiilor este umpluta de povesti facile, adevarate sau fictive, nu va mai ramane nici un loc pentru informatiile si cunostintele stiintifice de care ar trebui sa fie preocupati. O, cat de devastatoare pentru intelect este aceasta dragoste fata de lectura usuratica! Cat de mare este masura in care aceasta distruge principiile sinceritatii si ale neprihanirii, principii care constituie insasi temelia unui caracter armonios! Tovarasiile rele sunt asemenea unei otravi lente care, o data patrunsa in organism, mai devreme sau mai tarziu, isi va manifesta efectele ei daunatoare. O impresie negativa inscrisa in mintea tinerilor nu este doar o urma trecatoare, lasata pe nisip, ci o inscriptie dainuitoare, daltuita in piatra. - 5T 544, 545 (1889)

16:33 Privirile atintite spre Domnul Hristos. - Cand a luat asupra Sa natura umana, Hristos a legat omenirea cu Sine printr-o legatura a iubirii care nu poate fi rupta niciodata de catre nici o putere, cu exceptia faptului ca omul alege in mod personal acest lucru. Satana se va stradui in mod neincetat sa ne determine, prin ademenirile sale inselatoare, sa rupem aceasta legatura - sa facem alegerea de a ne desparti de Domnul Hristos. Acesta este unul dintre aspectele esentiale asupra carora trebuie sa veghem, sa luptam, sa ne rugam, pentru ca nimic sa nu ne poata amagi sa alegem un alt stapan; deoarece avem o libertate permanenta de a face acest lucru. Prin urmare, sa ne pastram privirile atintite spre Domnul Hristos, iar El ne va apara. Privind spre Hristos, noi suntem in siguranta. Nimic nu ne poate smulge din mana Lui. Printr-o indreptare constanta a atentiei asupra lui Hristos, noi suntem "schimbati in acelasi chip al Lui, din slava in slava, prin Duhul Domnului" (2 Corinteni 3,18). - SC 72 (1892)