Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Tefania

Tefania, 3


3:1 Vai de cetatea indaratnica si spurcata, vai de cetatea plina de asuprire!

Vai. Intorcandu-se catre Ierusalim, Tefania il avertizeaza ca pedeapsa lui Dumnezeu pentru pacatosi ii va cuprinde si pe pacatosii impietriti ai lui Iuda (v. 1-5).

Spurcata. De la ebr. mara’, care dupa unii autori, inseamna ,,a fi rebel”; iar dupa altii ,,a fi murdar”.



3:2 Ea n-asculta de nici un glas, nu tine seama de mustrare, nu se increde in Domnul, nu se apropie de Dumnezeul sau.

Glas. Adica, glasul lui Dumnezeu, asa cum este exprimat in Lege si prin profeti (vezi Ieremia

7,23-28; 9,13).

Mustrare. Ei n-au tinut seama de ceea ce Dumnezeu a trimis pentru binele natiunii.

Nu se incred. In vremuri de necaz Iuda isi pusese adesea increderea in aliante cu strainii, in idoli si nu ,,in Domnul”.



3:3 Capeteniile ei in mijlocul ei sunt niste lei care racnesc; judecatorii ei sunt niste lupi de seara care nu mai lasa nici un os pana dimineata.

Lei care racnesc. Capeteniile lui Iuda mancau poporul ca pe o prada (vezi Proverbe 28,15). In cursul minoratului regelui Iosia o astfel de purtare ar fi relativ usoara. Lupi de seara. Vezi Ezechiel 22,27; Habacuc 1,8. Aceste animale de prada isi urmareau si isi mancau prada neajutorata mai ales noaptea.



3:4 Prorocii ei sunt usuratici si inselatori; preotii ei pangaresc lucrurile sfinte, calca Legea.

Prooroci. Adica, profetii mincinosi (vezi Mica 2,11; 3,5). Usuratica. Literal, ,,nerusinata”, sau ,,dezmatata”. Lucrurile sfinte. Sau ,,Sanctuarul”. Preotii acestia nelegiuiti nu faceau nici o deosebire intre sacru si profan (vezi Ezechiel 22,26).

Legea. Ebr. torah (vezi comentariul la Deuteronom 31,9; Proverbe 3,1). Chiar preotii, care ar fi trebuit sa fie pazitorii invataturilor lui Dumnezeu, si aceia care sa raspandeasca lumii lumina adevarului lui Dumnezeu (vezi comentariul la 2Cronici 15,3), erau aceia care abateau poporul de la Legea lui Dumnezeu.



3:5 Domnul este fara prihana in mijlocul ei. El nu face nici o nelegiuire; in fiecare dimineata El Isi scoate la lumina judecatile, fara sa inceteze vreodata; dar cine este nelegiuit nu stie de rusine!

In mijlocul. Calcatorilor de lege li se aduce aminte cu hotarare ca Dumnezeu este permanent in mijlocul lor, marturisindu-Si dreptatea prin intermediul Templului, al slujbelor acestuia, si al adevaratilor Sai inchinatori, inlaturand astfel orice scuza pentru neascultarea de voia Sa.



3:6 Am nimicit neamuri, le-am daramat turnurile, le-am pustiit ulitele si nu mai trece nimeni pe ele! Cetatile lor sunt pustiite, nu mai au nici un om in ele, si nimeni nu mai locuieste in ele!

Nimicit. Calcatorii de lege stiau bine ca in trecut, Domnul ,,nimicise” neamurile nelegiuite, ca de pilda canaanitii, atunci cand Israel luase in stapanire tara fagaduintei, precum si regatul de nord al lui Israel, distrus de Asiria. Tot astfel Iuda, impreuna cu alte natiuni, era avertizat aici cu privire la rasplata pentru pacat a lui Dumnezeu.

Nimeni nu mai locuieste. Aceasta profetie oarecum figurata s-a implinit cu prilejul asediului final al Ierusalimului, chiar inainte de caderea cetatii (vezi comentariul la Ieremia 32,43). Limbajul figurat folosit insemna doar ca Iuda va fi pustiit.



3:7 Ziceam: Daca ai voi macar sa te temi de Mine, si sa tii seama de mustrare! Nu ti-ar fi nimicita locuinta, si n-ar veni peste tine toate pedepsele cu care te-am amenintat. Dar ei s-au grabit sa-si strice toate faptele.

Daca ai voi macar. Astfel de pedepse din trecut aplicate ,,neamurilor” (vezi comentariul la v. 6) ar fi trebuit sa-i invete pe israeliti sa se pocaiasca si sa asculte de Dumnezeu.

Pedepsele cu care te-am amenintat. Literal, ,,pe care le-am adus asupra ei” (vezi comentariul la Psalmi 8,4; 59,5). LXX zice ,,toata razbunarea pe care am adus-o asupra ei.” Cu alte cuvinte, daca Ierusalimul si Iuda nu vor face o reforma, ei vor avea parte de o pedeapsa sigura.

S-au grabit. Sau ,,S-au sculat de dimineata”. Un idiom ebraic care inseamna a face ceva cu nerabdare sau cu ravna (vezi comentariul la Ieremia 7,13).



3:8 De aceea asteptati numai, zice Domnul, pana in ziua cand Ma voi scula la prada: caci am hotarat sa strang neamurile, sa adun imparatiile, ca sa-Mi vars urgia peste ele, toata aprinderea maniei Mele; caci toata tara va fi mistuita de focul geloziei Mele.

De aceea. Intrucat pacatosii acestia nu voiau sa se pocaiasca, pedeapsa divina este sigura.

Ziua. Probabil o referire la pedeapsa aplicata lui Iuda si altor natiuni de babilonieni.

Neamurile. Probabil ca profetul se refera aici, cel putin in prima instanta la natiunile mentionate in cap. 2,4-15 (vezi comentariul la Ioel 3,2).

Toata tara. Vezi comentariul la cap. 1,2.

Masoretii (vezi Vol. I, p. 34, 35) au observat ca acesta este singurul verset din intreg Vechiul

Testament care contine toate cele 22 de litere ale alfabetului ebraic.



3:9 Atunci voi da popoarelor buze curate, ca toti sa cheme Numele Domnului, ca sa-I slujeasca intr-un gand.

Atunci. Pasajul acesta indica in mod clar un timp de refacere pentru Israel. Indiferent din ce natiune sau de ce limba ar fi, toti aceia care se alatura lui Israel pentru a-I aduce inchinare adevaratului Dumnezeu vor vorbi cu ,,buze curate” fara a mai fi spurcate de vreo forma de idolatrie (vezi Psalmi 16,4; Osea 2,17).



3:10 Dincolo de raurile Etiopiei, Imi vor aduce daruri de mancare inchinatorii mei, obstea Mea cea risipita.

Dincolo. ,,Dincolo” de Etiopia, adica pana in cele mai indepartate regiuni ale pamantului.

Etiopia. Ebr. Kush (vezi comentariul la cap. 2,12).

Daruri de mancare. Ebr. minchah, folosit aici pentru a desemna daruri aduse lui Dumnezeu (vezi comentariul la Levitic 2,1).



3:11 In ziua aceea, nu vei mai avea nevoie sa rosesti de toate faptele tale prin care ai pacatuit impotriva Mea; caci atunci voi scoate din mijlocul tau pe cei trufasi, si nu te vei mai ingamfa pe muntele Meu cel sfant!

In ziua aceea. Profetul priveste catre un timp cand copiii Domnului Il vor sluji cu sinceritate si din toata inima.

Voi scoate. In ziua aceia toti aceia care fiind multumiti de sine si ,,ingamfare” au umblat pe propriile cai, s-au increzut in cele materiale si lumesti in loc sa se increada in Dumnezeu, vor fi nimiciti (vezi Isaia 2,12-22).

Muntele Meu cel sfant. Vezi comentariul la Isaia 11,9.



3:12 Voi lasa in mijlocul tau un popor smerit si mic, care se va increde in Numele Domnului.

Smerit. Ebr. ani, aici tradus ,,smerit”, ca in Zaharia 9,9, sau ,,nenorociti”, ca in Psalmi 9,12. Cuvantul pentru ,,mic” poate fi tradus si el tot prin ,,smerit”. Profetul descrie trasaturile de caracter ale ramasitei. Planul lui Dumnezeu era ca printre copiii Lui sa nu se gaseasca nici o persoana ingamfata, infumurata, increzuta.



3:13 Ramasitele lui Israel nu vor mai savarsi nelegiuire, nu vor mai spune minciuni, si nici in gura lor nu se va mai gasi o limba inselatoare. Ci vor paste, si se vor odihni, si nimeni nu-i va tulbura.

Ramasitele. Vezi comentariul la Ioel 2,32. ,,Ramasitele” la care se face referire aici este grupul mentionat in v. 12 care ,,se va increde in Numele Domnului”. Ei sunt aceia care vor ramane in Iuda dupa ce pacatosii din tara vor fi fost nimiciti. Profetul priveste aici inainte catre timpul restaurarii mentionat in v. 14-29.

Vor paste. Profetul foloseste aici o ilustratie obisnuita in Vechiul Testament, unde poporul lui Dumnezeu este asemanat cu o turma de oi condusa de un ,,pastor bun” (vezi Psalmul 23).



3:14 Striga de bucurie, fiica Sionului! Striga de veselie, Israele! Bucura-te si salta de veselie din toata inima ta, fiica Ierusalimului!

Fiica Sionului. Adica, Ierusalimul (vezi comentariul la Isaia 1,8).



3:15 Domnul a abatut de la tine pedepsele tale, a indepartat pe vrajmasul tau; Domnul, Imparatul lui Israel, este in mijlocul tau; nu trebuie sa te mai temi de nici o nenorocire!

Abatut. Profetul arata aici ca Ierusalimul se va bucura pentru faptul ca ,,pedepsele” lui, necesare din cauza pacatului, au fost abatute, iar ,,vrajmasul” lui a fost ,,indepartat”. Vrajmasul tau. Adica, aceia care il asuprisera pe Iuda. Aici Tefania ii vizeaza in mod special pe babilonieni. In mijlocul. Vezi Isaia 12,6; Apocalipsa 21,3; 22,3.



3:16 In ziua aceea, se va zice Ierusalimului: Nu te teme de nimic! Sioane, sa nu-ti slabeasca mainile!

Slabeasca. De la ebr. raphah, ,,a se scufunda”, ,,a cadea”, ,,a pica”, sau ,,a decadea”. ,,A lasa mainile sa cada” sau ,,a-i slabi (cuiva) mainile” este o expresie idiomatica care are sensul de ,,a pierde curajul”.



3:17 Domnul Dumnezeul tau este in mijlocul tau, ca un viteaz care poate ajuta; se va bucura de tine cu mare bucurie, va tacea in dragostea Lui, si nu va mai putea de veselie pentru tine.

In mijlocul. Vezi v. 5, 15

Va tacea. LXX spune la acest verset: ,,El te va innoi in iubirea lui.”

Veselie. Sau ,,Cu cantare”. Atat de mare este iubirea si bucuria lui Dumnezeu pentru poporul Sau incat Dumnezeu este infatisat cantand.



3:18 Voi strange pe cei intristati, care sunt departe de adunarea sfanta, pe cei iesiti din sanul tau, asupra carora acum apasa ocara.

Intristati. Aflandu-se in exil, cei credinciosi fata de Dumnezeu fusesera lipsiti de privilegiul de a participa la sarbatorile sfinte (vezi comentariul la Osea 2,11). Prin credinta, profetul priveste inainte catre un timp cand adevaratii fii ai lui Dumnezeu vor fi adunati ca sa I se inchine, netulburati de vreo ,,ocara”.



3:19 Iata, in vremea aceea, voi lucra impotriva tuturor asupritorilor tai; voi izbavi pe cei schiopi si voi strange pe cei ce au fost izgoniti, si ii voi face o pricina de lauda si de slava in toate tarile unde sunt de ocara acum.

Lucra impotriva. Sau ,,voi avea de a face cu” (RSV).

Voi izbavi pe cei schiopi. Lucrarea permanenta a Domnului este aceea de a-i ajuta pe aceia care au nevoie de ajutor, care poate se poticnesc pe calea vietii. Dumnezeu Se asteapta ca noi sa conlucram cu El in a da un astfel de ajutor altora (vezi 6T 458).



3:20 In vremea aceea, va voi aduce inapoi; in vremea aceea, va voi strange; caci va voi face o pricina de slava si de lauda intre toate popoarele pamantului, cand voi aduce inapoi pe prinsii vostri de razboi sub ochii vostri, zice Domnul.

Va voi aduce. Profetul isi incheie cartea cu imaginea unei fagaduinte marete, accentuand ziua viitoare a restaurarii si refacerii din captivitatea babiloniana (vezi p. 31, 32).

O lauda. Dumnezeu avea de gand ca Israel sa primeasca cea mai mare cinste ,,intre toate popoarele”. Dar Israel nu s-a ridicat la inaltimea posibilitatilor sale, iar aceste marete fagaduinte isi pot gasi implinirea deplina doar prin biserica rascumparata a Domnului (vezi p. 35, 36).

Zice Domnul. Cele din urma cuvinte ale profetiei lui Tefania sunt o afirmare a certitudinii soliei profetului, deoarece se sprijina pe cuvantul unui Dumnezeu care niciodata nu minte. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

12–176T 457

13 ML 331

14 6T 63

14–17PK 391; 8T 278

16, 17 Ev 282

17 COL 207; DA 151; FE 465, 480; ML 238, 289; 6T 63, 125; WM 93

18–206T 458

19, 20 PK 390

20 8T 14