English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Tefania

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Tefania, 1


1:1 Cuvantul Domnului, care a fost spus lui Tefania, fiul lui Cusi, fiul lui Ghedalia, fiul lui Amaria, fiul lui Ezechia, pe vremea lui Iosia, fiul lui Amon, imparatul lui Iuda.

Cuvantul Domnului. Solia nu era a lui Tefania, ci a lui Dumnezeu (vezi 2Samuel 23,1.2; 2Timotei 3,16.17; 2Petru 1,21).

Ezechia. Faptul ca sunt mentionate patru generatii de stramosi ai lui Tefania, in timp ce de obicei este mentionat doar numele tatalui profetului – daca este si acela – confera greutate conceptiei ca acest ,,Ezechia” era o personalitate remarcabila in mod special, extrem de probabil regele lui Iuda cu numele acela. De asemenea, intervalul de timp dintre aceste personaje este de asa natura incat Tefania ar putea fi destul de bine stra-stranepotul regelui Ezechia.



1:2 Voi nimici totul de pe fata pamantului, zice Domnul.

De pe fata pamantului. Expresia aceasta, mai ales cand este luata impreuna cu prima parte a versetului, arata severitatea judecatii viitoare. Profetul se refera aici in special la tara lui Iuda, conducatorilor si poporului careia le-a fost adresata initial solia aceasta (vezi 1,1.4.12; 2,1).



1:3 Voi nimici oamenii si vitele, pasarile cerului si pestii marii, pietrele de poticnire, si pe cei rai impreuna cu ele; voi nimici cu desavarsire pe oameni de pe fata pamantului, zice Domnul.

Oamenii si vitele. Blestemul adus de pacat zace, nu numai asupra omului, dar si asupra restului creatiei (Geneza 3,17; Romani 8,19-22).

Pietrele de poticnire. Toti idolii, toate planurile nelegiuite, ratacirile, inselaciunile, toate ,,roadele” nelegiuirii, vor fi nimicite impreuna cu pacatosii insisi (vezi Ieremia 17,10; Matei 7,17-19; Romani 6,21).



1:4 Imi voi intinde mana impotriva lui Iuda, si impotriva tuturor locuitorilor Ierusalimului; voi nimici cu desavarsire din locul acesta ramasitele lui Baal, numele slujitorilor sai si preotii impreuna cu ei,

Mana. Mana este un simbol al puterii, deoarece este instrumentul prin care omul isi exercita puterea (vezi Iosua 4,24).

Ramasitele. Toate ramasitele lui Baal. LXX se exprima astfel: ,,Voi inlatura numele lui Baal” (vezi comentariul la Osea 2,17).

Slujitorilor. Preoti idolatrii randuiti de regii lui Iuda sa conduca inchinarea pe inaltimi (vezi comentariul la Osea 10,5).



1:5 pe cei ce se inchina pe acoperisuri inaintea ostirii cerurilor, pe cei ce se inchina jurand pe Domnul, dar care jura si pe imparatul lor Malcam,

Ostirii cerurilor. Din timpuri stravechi, soarele, luna si stelele fusesera adorate ca reprezentanti ai puterilor naturii si primii care determina evenimentele de pe pamant (vezi Ieremia 8,2; 19,13; vezi comentariul la Deuteronom 4,19). Manase, rege al lui Iuda, si probabil un stra-straunchi al lui Tefania (vezi comentariul la Tefania 1,1), dezvoltase in mod deosebit cultul acesta (vezi 2Regi 21,3).

Acoperisuri. Pe aceste acoperisuri plate familiile faceau altare pentru adorarea corpurilor ceresti, aduceau jertfe din animale si ardeau tamaie (vezi comentariul la Ieremia 19,13). Jurand. A doua jumatate a v. 5 se refera la cei ce faceau compromisuri combinand cultul Domnului cu acela al stelelor si altor zei. Malcam. Zeul amonit, mai corect numir Milcom, mentionat intr-o serie de izvoare antice. Vezi comentariul la 1Regi 11,7.



1:6 pe cei ce s-au abatut de la Domnul, si pe cei ce nu cauta pe Domnul, nici nu intreaba de El.

S-au abatut. Aici profetul ii denunta pe apostatii desavarsiti, care lepadasera cultul adevaratului Dumnezeu. Nu cauta. Sau ,,Nu au cautat”. Cea de-a doua jumatate a v. 6 se refera la aceia care erau nepasatori fata de Domnul si lipsiti de interes in cele religioase.



1:7 Tacere inaintea Domnului Dumnezeu! Caci ziua Domnului este aproape, caci Domnul a pregatit jertfa, Si-a sfintit oaspetii.

Tacere. Tacerea si infiorarea sunt adecvate din cauza inspaimantatoarelor judecati care vor veni asupra diferitelor categorii de oameni (v. 7-13). Compara Habacuc 2,21.

Ziua Domnului. Aici profetul se refera la pedeapsa iminenta care va insoti invazia babiloniana (vezi comentariul la Isaia 13,6). Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca ,,profetiile” lui Tefania, ,,cu privire la judecata iminenta asupra lui Iuda se aplica in mod egal si judecatilor care urmeaza sa cada asupra unei lumi ce nu se pocaieste la momentul celei de a doua veniri a lui Hristos.” (PK 389). Pentru principiile implicate in aplicarea acestora la ziua de pe urma, vezi p. 34-38.

Jertfa. Un tablou pitoresc, reprezentand natiunea vinovata a lui Iuda ca un animal macelarit (vezi Isaia 34,6; Ezechiel 39,17-20).

Si-a sfintit oaspetii. Babilonienii sunt descrisi ca fiind pusi deoparte, potrivit cu planurile lui Dumnezeu, pentru a executa pedeapsa asupra celor vinovati (vezi comentariul la Isaia 13,3)



1:8 In ziua jertfei Domnului voi pedepsi pe voievozii si fiii imparatului, si pe toti cei ce poarta haine straine.

Voievozii. Aceasta cuprinde pe principalii slujbasi ai statului.

Fiii imparatului. Membrii familiei regale. Se prea poate ca regele Iosia sa nu fi fost mentionat aici deoarece el a fost credincios fata de Domnul (vezi 2Cronici 34,1.2.26-28).

Straine. Ebr. nakri, ,,strain”. Imbracamintea straina ar fi putut indica comportamente si obiceiuri pagane in mijlocul poporului (vezi Isaia 3,16-24). Copiii lui Israel trebuia sa fie recunoscuti prin imbracamintea lor ca un popor deosebit, dedicat in slujba lui Dumnezeu (vezi Numeri 15,37-41).



1:9 In ziua aceea, voi pedepsi si pe toti cei ce sar peste prag, pe cei ce umplu de silnicie si de inselaciune casa stapanului lor.

Sar peste prag. Sensul aceste expresii nu este clar. Poate ca aici este descris un obicei pagan (vezi comentariul la 1Samuel 5,5). Unii considera ca aceste cuvinte exprima ravna cu care slujitorii indeplinesc poruncile stapanilor lor nelegiuiti. Altii pun ,,pragul” in legatura cu casele saracilor jefuiti. Aceia care in calitatea de mai mari ai altora, fac uz de ,,silnicie si de inselaciune” pentru a-si imbogati stapanii trebuie sa sufere impreuna cu stapanii lor pedepsele viitoare.

Silnicie. Ebr. chamas (vezi comentariul la Habacuc 1,2).



1:10 In ziua aceea, zice Domnul, se vor auzi strigate de jale la poarta pestilor, urlete in cealalta mahala a cetatii, si un mare prapad de dealuri.

Strigate. Babilonienii sunt descrisi acum ca patrunzand in locurile unde locuiau negustorii si camatarii. Poarta pestilor. Probabil in mijlocul zidului de nord al cetatii. Era numita asa intrucat in apropiere era o piata de peste, unde tirienii isi vindeau pestele (vezi comentariul la Neemia 3,3). Cealalta. Ebr. mishneh, al doilea district, sau cartier. Vezi comentariul la 2Regi 22,14.



1:11 Vaitati-va locuitori din Mactes. Caci toti cei ce fac negot sunt nimiciti, toti cei incarcati cu argint sunt nimiciti cu desavarsire.

Mactes. Literal, ,,mortarul”, ,,rasnita”, ,,maseaua”, sau ,,[dintele] molar”. Multi invatati cred ca maktesh de aici este numele unei parti a Ierusalimului. Contextul (vezi v. 10) pare sa favorizeze conceptia aceasta.

Incarcati cu argint. Literal, ,,ridica argint”, sau ,,cantaresc argint”. Aceasta se refera la aceia care isi sporeau bogatia prin comert, sau la aceia care, camatari fiind, cantareau argint. LXX acestei propozitii finale spune: ,,si toti cei care au fost inaltati prin argint au fost cu desavarsire nimiciti”.



1:12 In vremea aceea, voi scormoni Ierusalimul cu felinare, si voi pedepsi pe toti oamenii care se bizuiesc pe drojdiile lor, si zic in inima lor: Domnul nu va face nici bine nici rau!

Ierusalimul. Capitala si reprezentanta intregii natiuni. Cu felinare. O ilustratie care arata intensificarea cautarii pe care inamicii lui Iuda o vor indeplini pentru ca sa macelareasca sau sa captureze cat mai multi cu putinta.

Pe drojdiile lor. Adica, poporul era impietrit in caile sale nelegiuite. Asa-zisii urmasi ai lui Iehova de pe vremea lui Tefania nu-si dadeau seama, asa cum multi crestini de astazi nu-si dau seama, ca nu trebuie sa aiba loc o slabire in lupta noastra spirituala pana nu vom ajunge in cer. Nimeni nu trebuie sa ramana multumit cu realizarile lui spirituale prezente. Numai cand aratam un progres continuu, ne ridicam la inaltimea ocaziilor date noua de Dumnezeu. Complacerea este cel mai mare dusman al unei experiente crestine vii.

Zic in inimi lor. O gresita conceptie despre Dumnezeu intotdeauna duce la un comportament gresit. Oamenii mentionati aici erau practic deisti. Ei erau de acord ca exista un Dumnezeu dar, si-L inchipuiau ca pe un Carmuitor absent caruia putin ii pasa de poporul Sau si care nu le dadea mare atentie. Fagaduintele Lui de binecuvantare si avertizarile Lui de pedeapsa erau la fel de lipsite de sens. El nu se deosebea deloc de zeii paganilor.



1:13 Averile lor vor fi de jaf, si casele lor vor fi pustiite; vor zidi case si nu le vor locui, vor sadi vii, si nu vor bea vin din ele.

Nu le vor locui. Aceia care permanent erau calcatori ai legii lui Dumnezeu urmau sa primeasca o pedeapsa, exact opusul rasplatirii date acelora care Ii raman credinciosi Domnului (vezi Isaia 65,21).



1:14 Ziua cea mare a Domnului este aproape, este aproape si vine in graba mare! Da, este aproape ziua cea amarnica a Domnului, si viteazul tipa cu amar.

Ziua cea mare a Domnului. Vezi comentariul la v. 7.

Aproape. Dupa ce i-a evidentiat in mod deosebit pe aceia care vor gusta din pedeapsa divina, Tefania avertizeaza din nou (vezi v. 7) ca aceasta pedeapsa este atat de aproape incat ,,glasul” (KJV), sunetul apropierii ei se poate auzi.

Cu amar. Ebr. mar, ,,amar”. Ca o traducere alternativa, cuvantul acesta poate fi luat ca un adjectiv care il determina pe substantivul ,,glas” (KJV). Astfel, RSV zice: ,,Sunetul zilei Domnului este amar”.



1:15 Ziua aceea este o zi de manie, o zi de necaz si de groaza, o zi de pustiire si nimicire, o zi de intuneric si negura, o zi de nori si de intunecime,

Ziua aceea. Profetul descrie in mod viu efectele inspaimantatoare ale acelei zile: ,,izbucnirea ,,maniei” lui Dumnezeu (vezi Isaia 9,19), ,,necazul si groaza” asupra oamenilor (vezi Iov 15,23.24), ,,o zi de intuneric si negura” (vezi Ioel 2,2; Amos 5,18.20).



1:16 o zi in care va rasuna trambita si strigatele de razboi impotriva cetatilor intarite si turnurilor inalte.

Trambita. Sunetul de lupta, sau de apropiere a dusmanului (vezi Amos 2,2; vezi comentariul la Ieremia 4,5). Lupta vestita aici va duce la nimicirea natiunii iudaice. Cetatilor intarite. Adica cetatile puternic fortificate. Turnuri inalte. De obicei la colturile zidurilor erau asezate turnuri pentru o aparare corespunzatoare impotriva asediatorilor.



1:17 Atunci voi pune pe oameni la stramtoare, si vor bajbai ca niste orbi, pentru ca au pacatuit impotriva Domnului; de aceea le voi varsa sangele ca praful, si carnea ca gunoiul!

Ca niste orbi. O descriere a confuziei inspaimantatoare venind asupra natiunii.

Ca gunoiul. Cadavrele neingropate ale oamenilor vor fi lasate in putrefactie pe pamant (vezi comentariul la Ieremia 9,22).



1:18 Nici argintul, nici aurul lor nu vor putea sa-i izbaveasca, in ziua maniei Domnului; ci toata tara va fi mistuita de focul geloziei Lui, caci va nimici deodata pe toti locuitorii tarii.

Argintul. Bogatia oamenilor nu va putea sa le asigure protectia fata de nimicire (vezi Isaia 13,17; Ezechiel 7,19). Cat de mica valoare au bogatiile pentru oameni in timpul celor mai mari necazuri!

Tarii. Sau ,,pe pamant”.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

2, 3, 8, 9 9T 95

12 FE 240; TM 448; 3T 271; 5T 99, 211, 308

12, 13 GC 310

12–189T 95

14 CS 35; Ed 270; Ev 40, 218; 1T 361; 5T 101, 266; 6T 14, 22; 7T 272; 9T 48, 101

14–175T 98; 8T 278

14–18PK 390; 3T 271

15 1T 135

15, 16, 18 GC 310

18 3T 549


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: