Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Zaharia

Zaharia, 8


8:1 Cuvantul Domnului ostirilor a vorbit astfel:

Cuvantul Domnului. Versetele 1-8 descriu promisiunea lui Dumnezeu de a locui cu poporul Lui intr-un Ierusalim refacut, plin de locuitori.



8:2 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Am o mare ravna pentru Sion, si sunt stapanit de o ravna plina de manie pentru el.

Asa vorbeste Domnul. Formula aceasta apare de 10 ori in cap. 8. Repetarea certifica siguranta promisiunilor divine. De fiecare data cu exceptia uneia (v. 3) apare forma mai completa: ,,Asa vorbeste Domnul ostirilor”.

Ravna pentru Sion. Compara Ioel 2,18.



8:3 Asa vorbeste Domnul: Ma intorc iarasi in Sion, si vreau sa locuiesc in mijlocul Ierusalimului. Ierusalimul se va chema: Cetatea cea credincioasa, si muntele Domnului ostirilor se va chema: Muntele cel sfant.

Ma intorc. Faptul ca restaurarea cetatii si a Templului erau acum in desfasurare sugera ca Dumnezeu Se intorsese la poporul Sau (vezi cap. 2,10). Totusi, verbul tradus ,,ma intorc” poate fi tradus si la timpul viitor (vezi LXX). Ceea ce fusese realizat pana aici era doar inceputul a ceea ce Dumnezeu Isi pusese in gand sa faca pentru Ierusalim.

Credincioasa. Sau ,,a adevarului”. Ebr. ’emeth, ,,tarie”, ,,siguranta”, ,,credinciosie”, ,,adevar”. De aici exprimarea ,,cetatea credincioasa”. LXX zice ,,cetatea adevarata”.

Muntele cel Sfant. Aici un sinonim pentru Ierusalim (vezi Isaia 27,13; 66,20).



8:4 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Iarasi, vor sedea pe ulitele Ierusalimului batrani si femei in varsta, fiecare cu toiagul in mana, din pricina marelui lor numar de zile.

Iarasi. Versetele 4-15 descriu Ierusalimul asa cum ar fi putut fi in decursul veacurilor (vezi p. 27-30). Planul lui Dumnezeu era ca Israelul restaurat sa-si accepte destinul glorios cu multa vreme inainte planuit pentru el. Daca ar fi fost dispusi sa lucreze in armonie cu planurile Cerului, s-ar fi bucurat de prosperitatea materiala si puterea spirituala descrise aici. Ierusalimul ,,ar fi putut sa stea in fala prosperitatii ca imparateasa a imparatiilor, libera in taria puterii ei date de Dumnezeu.” (DA 577). Totusi, promisiunile erau ,,conditionate de ascultare” (PK 701), iar Israel nu a reusit sa implineasca planul divin (vezi Vol. IV, p. 30-33).

Din pricina marelui numar de zile. Longevitatea ar fi fost rasplata ascultarii (vezi Geneza 15,15; Exod 20,12; Deuteronom 4,40; Psalmi 91,16.; vezi comentariul la Isaia 65,20; vezi si p. 27). O moarte timpurie era considerata o pedeapsa pentru pacat (vezi Psalmi 55,23).



8:5 Ulitele cetatii vor fi pline de baieti si fete, care se vor juca pe ulite.

Baieti si fete. Un semn al unei cresteri demografice sanatoase si al unei securitati refacute (vezi Osea 1,10).



8:6 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Daca lucrul acesta va parea de mirat in ochii ramasitei poporului acestuia in zilele acelea, va fi de mirat oare si in ochii Mei? zice Domnul ostirilor.

De mirat. De la ebr. pala’, care poate fi tradus ,,a fi prea dificil” (vezi Geneza 18,14; Deuteronom 17,8; etc.). Inteles astfel, aici avem de-a face cu o mustrare pentru lipsa de credinta. Daca lui Israel ii lipsea credinta necesara, ceea ce planuia Dumnezeu sa faca urma sa fie ,,prea dificil” pentru El. Pe de o alta parte, pala’ mai inseamna ,,a fi deosebit”, ,,a fi distins”, ,,a fi curios”, de unde traducerea ,,de mirat”.



8:7 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Iata, Eu izbavesc pe poporul Meu din tara de la rasarit si din tara de la asfintitul soarelui.

Eu izbavesc. Dumnezeu va ,,izbavi” poporul imprastiat si-l va ,,aduce inapoi” (v. 8) in tara lor. Din nou ei vor ,,locui” in pace si liniste si ,,vor fi poporul Meu” (v. 8).

Tara de la rasarit. Cele doua directii mentionate in acest verset pot simboliza extinderea universala (vezi Psalmi 50,1; Maleahi 1,11; Matei 8,11).



8:8 Ii voi aduce inapoi, si vor locui in mijlocul Ierusalimului; ei vor fi poporul Meu, si Eu voi fi Dumnezeul lor cu adevar si dreptate.

Poporul Meu. O promisiune ca legamantul va fi reinnoit (vezi Ieremia 31,33).



8:9 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Intariti-va mainile, cei ce auziti astazi aceste cuvinte din gura prorocilor, care au vorbit in ziua cand s-a pus temelia Casei Domnului ostirilor, cand s-a inceput sa se zideasca Templul!

Intariti-va mainile. Un indemn la curaj (vezi Judecatori 7,11; Isaia 35,3).

Astazi. Timpul prezent de atunci pus in contrast cu timpul ,,proorocilor de mai inainte” (cap. 7,7). Profetii la care se face referire aici, Hagai si Zaharia i-au mobilizat pe exilatii intorsi la punerea ,,temeliei” Templului si la rezidirea ei (Ezra 6,14; PK 573-578, 596).



8:10 Caci inainte de aceste zile, nu era rasplata nici pentru lucrul omului nici pentru vite. Cei ce intrau si ieseau n-aveau nici ei pace, din pricina vrajmasului, si Eu dezbinam pe toti oamenii unii impotriva altora.

Inainte de aceste zile. O aluzie la timpul de inactivitate (vezi Ezra 4) care a urmat dupa asezarea initiala a temeliei Templului dupa reintoarcerea din captivitate. Nu era ,,rasplata”, adica, nu era leafa, din cauza ca pamantul nu rodea si domnea o saracie extrema (vezi Hagai 1,11; 2,17).

Starea de lipsa de ,,pace” era pricinuita de opozitia poporului ostil al tarii fata de lucrarea de refacere a Templului (Ezra 4,4). Cuvintele ,,toti oamenii unii impotriva altora” arata neintelegerile interne intre iudeii repatriati pe langa opozitia externa.



8:11 Acum nu voi mai face ramasitei poporului acestuia ca in trecut, zice Domnul ostirilor.

Nu voi mai face. Din cauza noii lor sarguinte in lucrarea de refacere, atitudinea lui Dumnezeu fata de ,,ramasita” s-a schimbat (vezi Hagai 2,18.19). ,,Ca in trecut”, se refera la timpul de inactivitate mentionat in v. 10.



8:12 Ci semanaturile vor merge bine, vita isi va da rodul, pamantul isi va da roadele, si cerurile isi vor trimite roua; si toate aceste lucruri le voi da in stapanirea ramasitei poporului acestuia.

Vor merge bine. Recoltele vor fi pazite de dusmani (vezi Levitic 26,16) si astfel le va ,,merge bine” (vezi Levitic 26,4-6).



8:13 Dupa cum ati fost un blestem intre neamuri, casa lui Iuda si casa lui Israel, tot astfel va voi mantui, si veti fi o binecuvantare. Nu va temeti, ci intariti-va mainile!

Un blestem. Vezi Ieremia 24,9.

Casa lui Iuda. Faptul ca sunt mentionate atat casa lui Iuda cat si casa lui Israel, arata ca refacerea va cuprinde pe descendentii tuturor celor 12 semintii (vezi Ieremia 50,17-20.33.34). Pare evident ca din fiecare din cele 12 semintii se repatriase cate cineva (vezi comentariul la Ezra 6,17).

O binecuvantare. Cu privire la rolul Israelului din refacere, vezi p. 27-30.

8:14 Caci asa vorbeste Domnul ostirilor: Dupa cum am cautat sa va fac rau cand Ma maniau parintii vostri, zice Domnul ostirilor, si nu M-am cait de lucrul acesta,

Nu M-am cait. Vezi comentariul la cap. 7,13.



8:15 tot asa acum Ma intorc in aceste zile si hotarasc sa fac bine Ierusalimului si casei lui Iuda. Nu va temeti!

Sa fac bine. Compara Ieremia 31,28. Profetul contrasteaza trecutul cu viitorul.



8:16 Iata ce trebuie sa faceti: Fiecare sa spuna aproapelui sau adevarul; judecati in portile voastre dupa adevar si in vederea pacii;

Trebuie sa faceti. Maretele fagaduinte erau conditionate de ascultare. Versetele 16 si 17 pun accentul pe virtutile morale (vezi comentariul la Mica 6,8). Vezi p. 27, 28.



8:17 nici unul sa nu gandeasca in inima lui rau impotriva aproapelui sau, si nici sa nu iubiti juramantul stramb! Caci toate lucrurile acestea Eu le urasc, zice Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

8:18 Cuvantul Domnului ostirilor mi-a vorbit astfel:

Verset ce nu a fost comentat.

8:19 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Postul din luna a patra, postul din luna a cincea, postul din luna a saptea si postul din luna a zecea se vor preface pentru casa lui Iuda in zile de veselie si de bucurie, in sarbatori de voiosie. Dar iubiti adevarul si pacea!

Postul. Revenind la intrebarea initiala (vezi cap. 7,3.5), Dumnezeu declara ca posturile care comemorau vreo nenorocire anterioara urmau sa fie schimbate in ocazii de bucurie. Posturile lunii ,,a patra” si ,,a cincia” (Tamuz si Ab) fara indoiala comemorau capturarea si distrugerea Ierusalimului de catre babilonieni (vezi 2Regi 25,1-9; Ieremia 52,12-16); acela al lunii ,,a saptea” (Tisri), probabil omorarea lui Ghedalia si fuga in Egipt (vezi 2Regi 25,22-26; Ieremia 41,1.2; comp. Zaharia 7,5); iar cel al lunii ,,a zecea” (Tebet) probabil timpul cand Nebucadnetar a inceput asedierea Ierusalimului (vezi 2Regi 25,1.2; Ieremia 52,4).



8:20 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Vor mai veni iarasi popoare si locuitori dintr-un mare numar de cetati.

Popoare. Bunastarea lui Israel urma sa constituie pentru toate natiunile o demonstratie cu privire la beneficiile si rezultatele unei inchinari sincere la Iehova. Ca rezultat al aceste demonstratii multi din natiunile acestea vor fi atrasi sa se inchine Domnului (vezi p. 28, 29).



8:21 Locuitorii unei cetati vor merge la cealalta, si vor zice: Haidem sa ne rugam Domnului si sa cautam pe Domnul ostirilor! Vrem sa mergem si noi!

Haidem. Sau ,,Sa mergem repede”. Isaia descrie aceeasi miscare (vezi comentariul la Isaia 2,2-4).



8:22 Si multe popoare si multe neamuri vor veni astfel sa caute pe Domnul ostirilor la Ierusalim, si sa se roage Domnului.

Sa caute pe Domnul. Minunate ar fi fost rezultatele daca izraelitii, la intoarcerea lor din exil ar fi implinit destinul lor maret. Intregul pamant ar fi fost astfel pregatit pentru prima venire a lui Hristos (vezi p. 29, 30; PK 704).



8:23 Asa vorbeste Domnul ostirilor: In zilele acelea, zece oameni din toate limbile neamurilor vor apuca pe un Iudeu de poala hainei, si-i vor zice: Vrem sa mergem cu voi; caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi!

Toate limbile. Reprezentand o miscare universala.

Apuca. O ilustratie care evidentiaza si mai mult dimensiunile acestei miscari misionare. Cat de tragic ca israelitii s-au abatut de la ,,gloriosul lor destin si si-au insusit in mod egoist ceea ce ar fi adus vindecare si viata spirituala unor nenumarate multimi!” (PK 705)

Invatatura este pentru ,,Israelul lui Dumnezeu” (Galateni 6,16). Dumnezeu Isi implineste acum planul prin biserica Sa de pe pamant (vezi p. 35, 36). Membrii ei trebuie sa raspandeasca lumina adevarului la toate natiunile (Apocalipsa 14,6). In viata lor personala ei trebuie sa faca religia lui Isus Hristos atat de atragatoare, incat altii sa fie atrasi sa-si predea viata Mantuitorului. Biserica lui Dumnezeu este aceea care acum trebuie sa fie o binecuvantare pentru lume (Zaharia 8,13).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3, 7, 8, 12, 13 PK 704

13 PK 576

16 ML 233; PK 704