English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Zaharia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Zaharia, 8


8:1 Cuvantul Domnului ostirilor a vorbit astfel:

Cuvantul Domnului. Versetele 1-8 descriu promisiunea lui Dumnezeu de a locui cu poporul Lui intr-un Ierusalim refacut, plin de locuitori.



8:2 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Am o mare ravna pentru Sion, si sunt stapanit de o ravna plina de manie pentru el.

Asa vorbeste Domnul. Formula aceasta apare de 10 ori in cap. 8. Repetarea certifica siguranta promisiunilor divine. De fiecare data cu exceptia uneia (v. 3) apare forma mai completa: ,,Asa vorbeste Domnul ostirilor”.

Ravna pentru Sion. Compara Ioel 2,18.



8:3 Asa vorbeste Domnul: Ma intorc iarasi in Sion, si vreau sa locuiesc in mijlocul Ierusalimului. Ierusalimul se va chema: Cetatea cea credincioasa, si muntele Domnului ostirilor se va chema: Muntele cel sfant.

Ma intorc. Faptul ca restaurarea cetatii si a Templului erau acum in desfasurare sugera ca Dumnezeu Se intorsese la poporul Sau (vezi cap. 2,10). Totusi, verbul tradus ,,ma intorc” poate fi tradus si la timpul viitor (vezi LXX). Ceea ce fusese realizat pana aici era doar inceputul a ceea ce Dumnezeu Isi pusese in gand sa faca pentru Ierusalim.

Credincioasa. Sau ,,a adevarului”. Ebr. ’emeth, ,,tarie”, ,,siguranta”, ,,credinciosie”, ,,adevar”. De aici exprimarea ,,cetatea credincioasa”. LXX zice ,,cetatea adevarata”.

Muntele cel Sfant. Aici un sinonim pentru Ierusalim (vezi Isaia 27,13; 66,20).



8:4 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Iarasi, vor sedea pe ulitele Ierusalimului batrani si femei in varsta, fiecare cu toiagul in mana, din pricina marelui lor numar de zile.

Iarasi. Versetele 4-15 descriu Ierusalimul asa cum ar fi putut fi in decursul veacurilor (vezi p. 27-30). Planul lui Dumnezeu era ca Israelul restaurat sa-si accepte destinul glorios cu multa vreme inainte planuit pentru el. Daca ar fi fost dispusi sa lucreze in armonie cu planurile Cerului, s-ar fi bucurat de prosperitatea materiala si puterea spirituala descrise aici. Ierusalimul ,,ar fi putut sa stea in fala prosperitatii ca imparateasa a imparatiilor, libera in taria puterii ei date de Dumnezeu.” (DA 577). Totusi, promisiunile erau ,,conditionate de ascultare” (PK 701), iar Israel nu a reusit sa implineasca planul divin (vezi Vol. IV, p. 30-33).

Din pricina marelui numar de zile. Longevitatea ar fi fost rasplata ascultarii (vezi Geneza 15,15; Exod 20,12; Deuteronom 4,40; Psalmi 91,16.; vezi comentariul la Isaia 65,20; vezi si p. 27). O moarte timpurie era considerata o pedeapsa pentru pacat (vezi Psalmi 55,23).



8:5 Ulitele cetatii vor fi pline de baieti si fete, care se vor juca pe ulite.

Baieti si fete. Un semn al unei cresteri demografice sanatoase si al unei securitati refacute (vezi Osea 1,10).



8:6 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Daca lucrul acesta va parea de mirat in ochii ramasitei poporului acestuia in zilele acelea, va fi de mirat oare si in ochii Mei? zice Domnul ostirilor.

De mirat. De la ebr. pala’, care poate fi tradus ,,a fi prea dificil” (vezi Geneza 18,14; Deuteronom 17,8; etc.). Inteles astfel, aici avem de-a face cu o mustrare pentru lipsa de credinta. Daca lui Israel ii lipsea credinta necesara, ceea ce planuia Dumnezeu sa faca urma sa fie ,,prea dificil” pentru El. Pe de o alta parte, pala’ mai inseamna ,,a fi deosebit”, ,,a fi distins”, ,,a fi curios”, de unde traducerea ,,de mirat”.



8:7 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Iata, Eu izbavesc pe poporul Meu din tara de la rasarit si din tara de la asfintitul soarelui.

Eu izbavesc. Dumnezeu va ,,izbavi” poporul imprastiat si-l va ,,aduce inapoi” (v. 8) in tara lor. Din nou ei vor ,,locui” in pace si liniste si ,,vor fi poporul Meu” (v. 8).

Tara de la rasarit. Cele doua directii mentionate in acest verset pot simboliza extinderea universala (vezi Psalmi 50,1; Maleahi 1,11; Matei 8,11).



8:8 Ii voi aduce inapoi, si vor locui in mijlocul Ierusalimului; ei vor fi poporul Meu, si Eu voi fi Dumnezeul lor cu adevar si dreptate.

Poporul Meu. O promisiune ca legamantul va fi reinnoit (vezi Ieremia 31,33).



8:9 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Intariti-va mainile, cei ce auziti astazi aceste cuvinte din gura prorocilor, care au vorbit in ziua cand s-a pus temelia Casei Domnului ostirilor, cand s-a inceput sa se zideasca Templul!

Intariti-va mainile. Un indemn la curaj (vezi Judecatori 7,11; Isaia 35,3).

Astazi. Timpul prezent de atunci pus in contrast cu timpul ,,proorocilor de mai inainte” (cap. 7,7). Profetii la care se face referire aici, Hagai si Zaharia i-au mobilizat pe exilatii intorsi la punerea ,,temeliei” Templului si la rezidirea ei (Ezra 6,14; PK 573-578, 596).



8:10 Caci inainte de aceste zile, nu era rasplata nici pentru lucrul omului nici pentru vite. Cei ce intrau si ieseau n-aveau nici ei pace, din pricina vrajmasului, si Eu dezbinam pe toti oamenii unii impotriva altora.

Inainte de aceste zile. O aluzie la timpul de inactivitate (vezi Ezra 4) care a urmat dupa asezarea initiala a temeliei Templului dupa reintoarcerea din captivitate. Nu era ,,rasplata”, adica, nu era leafa, din cauza ca pamantul nu rodea si domnea o saracie extrema (vezi Hagai 1,11; 2,17).

Starea de lipsa de ,,pace” era pricinuita de opozitia poporului ostil al tarii fata de lucrarea de refacere a Templului (Ezra 4,4). Cuvintele ,,toti oamenii unii impotriva altora” arata neintelegerile interne intre iudeii repatriati pe langa opozitia externa.



8:11 Acum nu voi mai face ramasitei poporului acestuia ca in trecut, zice Domnul ostirilor.

Nu voi mai face. Din cauza noii lor sarguinte in lucrarea de refacere, atitudinea lui Dumnezeu fata de ,,ramasita” s-a schimbat (vezi Hagai 2,18.19). ,,Ca in trecut”, se refera la timpul de inactivitate mentionat in v. 10.



8:12 Ci semanaturile vor merge bine, vita isi va da rodul, pamantul isi va da roadele, si cerurile isi vor trimite roua; si toate aceste lucruri le voi da in stapanirea ramasitei poporului acestuia.

Vor merge bine. Recoltele vor fi pazite de dusmani (vezi Levitic 26,16) si astfel le va ,,merge bine” (vezi Levitic 26,4-6).



8:13 Dupa cum ati fost un blestem intre neamuri, casa lui Iuda si casa lui Israel, tot astfel va voi mantui, si veti fi o binecuvantare. Nu va temeti, ci intariti-va mainile!

Un blestem. Vezi Ieremia 24,9.

Casa lui Iuda. Faptul ca sunt mentionate atat casa lui Iuda cat si casa lui Israel, arata ca refacerea va cuprinde pe descendentii tuturor celor 12 semintii (vezi Ieremia 50,17-20.33.34). Pare evident ca din fiecare din cele 12 semintii se repatriase cate cineva (vezi comentariul la Ezra 6,17).

O binecuvantare. Cu privire la rolul Israelului din refacere, vezi p. 27-30.

8:14 Caci asa vorbeste Domnul ostirilor: Dupa cum am cautat sa va fac rau cand Ma maniau parintii vostri, zice Domnul ostirilor, si nu M-am cait de lucrul acesta,

Nu M-am cait. Vezi comentariul la cap. 7,13.



8:15 tot asa acum Ma intorc in aceste zile si hotarasc sa fac bine Ierusalimului si casei lui Iuda. Nu va temeti!

Sa fac bine. Compara Ieremia 31,28. Profetul contrasteaza trecutul cu viitorul.



8:16 Iata ce trebuie sa faceti: Fiecare sa spuna aproapelui sau adevarul; judecati in portile voastre dupa adevar si in vederea pacii;

Trebuie sa faceti. Maretele fagaduinte erau conditionate de ascultare. Versetele 16 si 17 pun accentul pe virtutile morale (vezi comentariul la Mica 6,8). Vezi p. 27, 28.



8:17 nici unul sa nu gandeasca in inima lui rau impotriva aproapelui sau, si nici sa nu iubiti juramantul stramb! Caci toate lucrurile acestea Eu le urasc, zice Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

8:18 Cuvantul Domnului ostirilor mi-a vorbit astfel:

Verset ce nu a fost comentat.

8:19 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Postul din luna a patra, postul din luna a cincea, postul din luna a saptea si postul din luna a zecea se vor preface pentru casa lui Iuda in zile de veselie si de bucurie, in sarbatori de voiosie. Dar iubiti adevarul si pacea!

Postul. Revenind la intrebarea initiala (vezi cap. 7,3.5), Dumnezeu declara ca posturile care comemorau vreo nenorocire anterioara urmau sa fie schimbate in ocazii de bucurie. Posturile lunii ,,a patra” si ,,a cincia” (Tamuz si Ab) fara indoiala comemorau capturarea si distrugerea Ierusalimului de catre babilonieni (vezi 2Regi 25,1-9; Ieremia 52,12-16); acela al lunii ,,a saptea” (Tisri), probabil omorarea lui Ghedalia si fuga in Egipt (vezi 2Regi 25,22-26; Ieremia 41,1.2; comp. Zaharia 7,5); iar cel al lunii ,,a zecea” (Tebet) probabil timpul cand Nebucadnetar a inceput asedierea Ierusalimului (vezi 2Regi 25,1.2; Ieremia 52,4).



8:20 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Vor mai veni iarasi popoare si locuitori dintr-un mare numar de cetati.

Popoare. Bunastarea lui Israel urma sa constituie pentru toate natiunile o demonstratie cu privire la beneficiile si rezultatele unei inchinari sincere la Iehova. Ca rezultat al aceste demonstratii multi din natiunile acestea vor fi atrasi sa se inchine Domnului (vezi p. 28, 29).



8:21 Locuitorii unei cetati vor merge la cealalta, si vor zice: Haidem sa ne rugam Domnului si sa cautam pe Domnul ostirilor! Vrem sa mergem si noi!

Haidem. Sau ,,Sa mergem repede”. Isaia descrie aceeasi miscare (vezi comentariul la Isaia 2,2-4).



8:22 Si multe popoare si multe neamuri vor veni astfel sa caute pe Domnul ostirilor la Ierusalim, si sa se roage Domnului.

Sa caute pe Domnul. Minunate ar fi fost rezultatele daca izraelitii, la intoarcerea lor din exil ar fi implinit destinul lor maret. Intregul pamant ar fi fost astfel pregatit pentru prima venire a lui Hristos (vezi p. 29, 30; PK 704).



8:23 Asa vorbeste Domnul ostirilor: In zilele acelea, zece oameni din toate limbile neamurilor vor apuca pe un Iudeu de poala hainei, si-i vor zice: Vrem sa mergem cu voi; caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi!

Toate limbile. Reprezentand o miscare universala.

Apuca. O ilustratie care evidentiaza si mai mult dimensiunile acestei miscari misionare. Cat de tragic ca israelitii s-au abatut de la ,,gloriosul lor destin si si-au insusit in mod egoist ceea ce ar fi adus vindecare si viata spirituala unor nenumarate multimi!” (PK 705)

Invatatura este pentru ,,Israelul lui Dumnezeu” (Galateni 6,16). Dumnezeu Isi implineste acum planul prin biserica Sa de pe pamant (vezi p. 35, 36). Membrii ei trebuie sa raspandeasca lumina adevarului la toate natiunile (Apocalipsa 14,6). In viata lor personala ei trebuie sa faca religia lui Isus Hristos atat de atragatoare, incat altii sa fie atrasi sa-si predea viata Mantuitorului. Biserica lui Dumnezeu este aceea care acum trebuie sa fie o binecuvantare pentru lume (Zaharia 8,13).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3, 7, 8, 12, 13 PK 704

13 PK 576

16 ML 233; PK 704


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: